Parlando 13: TOONAANGEVEND NIEUWS UIT HET O.L.V. VAN LOURDES ZIEKENHUIS WAREGEM
De eerste paal Funderingspalen
Op 19 juni 2008 werd om 12.00 u de eerste paal voor de fundering van de nieuwe ziekenhuisvleugel feestelijk geplaatst in aanwezigheid van o.a. de heer R. Neirynck, algemeen directeur, een vertegenwoordiging van het paalbedrijf Franki en de ontwerpers van FDA en Grontmij. Zoals het hoort bij het boren van de eerste paal, was er champagne voorzien door het paalbedrijf.
Funderingspalen Na eerdere grondsonderingen, met aansluitend de stabiliteit- en betonstudie door het ingenieursbureau Grontmij, bleek al snel dat de fundering van de nieuwe ziekenhuisvleugel een paalfundering zou moeten zijn. Ook het bestaande ziekenhuisdeel, gebouwd na 1975, is trouwens volledig op palen gefundeerd. Rekening houdend met het type ondergrond werd geopteerd voor geboorde funderingspalen (Atlas schroefpaal) i.p.v. geheide palen. Geheide palen zijn meer geschikt voor instabiele ondergronden en geven bovendien bij het heien bijzonder veel lawaai- en trillingsoverlast.
De Atlas schroefpaal (Franki Geotechnics B) Het betreft een trillingsvrije paal met dubbele zijdelingse grondverdringing en schroefvormige schacht over de volledige lengte zonder verticaal grondtransport. De wapening kan indien nodig over de volledige lengte van de paal geplaatst worden vóór het betonneren. Opname van horizontale krachten is mogelijk mits het plaatsen van extra kopwapening. Schuine palen zijn ook mogelijk. De doorsnede van de paal wordt bepaald door de schroefdiameter en de schachtdiameter. De schroefdiameter bepaalt het grondmechanisch draagvermogen,de schachtdiameter bepaalt daarentegen het organisch draagvermogen.
Bij ons werd een schachtdiameter van 55 cm vooropgesteld. Er is geen vertikaal grondtransport en geen ontlasting van de grond aan de boorpunt. Uit veiligheidsoverwegingen, en om ongewenste beschadiging te voorkomen, werden toch voorafgaand aan het boren van de Atlaspalen in de onmiddellijke omgeving van het hoofdrioleringstraject ontspanningsputten met een diameter 1 m en 4,5 m diep geboord en gevuld met zand. Concentrisch wordt daarin de funderingspaal tot 14 meter diep geboord en gestort. Het draagvermogen is berekend op 106 ton dienstlast per paal. Er komen in het totaal onder het gebouw 160 palen. Het totaal draagvermogen bedraagt dan 17000 ton. Daarop komen later de funderingsbalken en de funderingsplaat, en daarop de nieuwe ziekenhuisvleugels. Eerst worden echter de paalkoppen vrijgemaakt en wordt de bewapening ontbloot. Men noemt dit het afschieten van de paalkoppen. Dit gebeurt hydraulisch met een palenkraker of manueel met de pneumatische boorhamer.
De Atlas schroefpalen bieden veel voordelen: - in een geluidsgevoelige omgeving (ziekenhuis): geluidsproductie op 7m van de machine < 85 dBA; - in een trillingsgevoelige omgeving (ziekenhuis): de paal wordt ingebracht door schroeven en drukken, dus zonder merkbare schokbelasting; - nauwelijks gronduithaling, nauwelijks grondafvoer te voorzien na de uitvoering van de palen; - geschikt voor nagenoeg alle bodemprofielen; - zeer geschikt voor tertiaire kleien; - uiterst snelle boortechniek: per dag kunnen 15 of meer palen geplaatst worden.
1 opstellen van de machine en plaatsen van de verloren boorpunt 2 inboren van de boorbuis en boorkop door een combinatie van schroeven en drukken 3 plaatsen van de wapening over de volledige lengte indien noodzakelijk 4 betonneren tijdens het uitboren 5 eventueel plaatsen extra kopwapening
De volgende fietstocht gaat door op 25 augustus voor de twee groepen met start op 14.00 uur aan OC 't Klokhuis. Verder is er nog een fietstocht op maandag 8 september en de laatste gaat door op maandag 15 september. Telkens met start aan OC 't Klokhuis om 14.00 uur.