Dit blog wordt regelmatig bijgewerkt - this blog will be updated regulary
Beste lezer, mocht u onverwachts grammatica foutjes tegenkomen in de reportages/verhalen op dit blog, bij deze mijn verontschuldiging, Wayn, Storyteller
Dear reader, if you encounter, unexpectedly grammar mistakes in the reports / stories on this blog, my apology, Wayn, Storyteller
NIEUW BOEK VAN WAYN PIETERS ''SURUCUCU' BESTELLEN ramblinwayn@home.nl
PLOT: Tonho gaat op zoek naar de moordenaar van zijn vader Lirio, omgebracht voor ruwe diamanten. Hij raakt verzeild in een wereld van intriges, moord en komt in bezit van een schatkaart. Het avontuur begint in Rio de Janeiro. Via de Mato Grosso en junglestad Manaus komt hij tenslotte terecht in Novo Mundo, Pará, waar 258 jaar geleden een goudschat begraven werd. Dit is ook het gebied van de Mundurucu-stam, met hun mysterieuze wereld en het woud van de Surucucu slangen, het metafysische van Amazonas. Het verhaal geeft een visie op de Braziliaanse samenleving en vraagt begrip voor het Indianen-vraagstuk.
BIOGRAFIE: Wayn Pieters (1948) werd geboren in Maastricht. Naast auteur is hij kunstschilder en singer-songwriter. Sinds 1990 bezoekt hij Brazilië, waar hij vele reizen ondernam en in 1995 een bezoek bracht aan de Xavante Indianen in de staat Mato Grosso. Zijn oom, pater Thomas, die 40 jaar in Brazilië werkte, omschreef hem ooit: ‘Op zijn reizen door Brazilië wordt hij geleid door een mystiek gevoel van broederlijke verbondenheid met ras, bloed en bodem.’
BOEK WAYN PIETERS: XINGU, DE INDIANEN, HUN MYTHEN mythologische verhalen der Xingu Indianen- midden-Brazilië vert. van uit Portugees/uitg. Free Musketeers - Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel 'DE TRIBUNE' aan de Kapoenstraat te Maastricht
Roman over Brazilië: over het volk, Xavante Indianen, aanwezigheid van de Vikingen, Umbanda-cultus, erotiek, geschiedenis, politiek en intriges. plot: In het Xavante reservaat in de Mato Grosso worden stenenplaten met Viking schrift ontdekt door archeologen. Bij de opgravingen worden Indianen en houtkappers gedood. Er volgt de moord op een Amerikaanse Indianen beschermer. Couto, een naïve inspecteur van Japanse komaf moet de zaak onderzoeken. Het wordt een tijding van intriges en moorden, haat en liefde. Het leven van de Xavante-stam loopt centraal door het verhaal, net als de stelling dat Noormannen al in Brazilië waren vóór Cabral, terwijl de Macumba/Umbanda cultus belangrijk is in het geheel. De roman schreef ik, geinspireerd door mijn reizen, en indrukken. UItgegeven in eigen beheer; BRAWABOOKS 2005 281blz. in a-4 druk stuur een e-mail met adres en het boek wordt toegestuurd, euro 17,00,- inc. verzendkosten, u betaald met giro op bijgevoegd reken.nr opbrengst voor kleinschalig project Wayn
Ontelbaar veel generaties van de Zuid-Amerikaanse Xavante-stam hebben in de bossen van centraal-Brazilië geleefd op een traditionele manier, grotendeels onbewust van het feit dat er honderden kilometers van hun huis een kust was. Hoewel bijzonder weinig mensen nog een band met de natuur hebben zoals de Xavante, had de stam nog nooit een oceaan mogen bewonderen. Tot onlangs.
Afgelopen weekend waren een aantal afgevaardigden van de stam naar de People's Summit conferentie in Rio de Janeiro afgezakt. Op die conferentie, gelijktijdig met de klimaatconferentie Rio+20, worden de rechten op het land besproken. Het was een uitgelezen kans voor de mannen om de oceaan te bewonderen.
Terwijl de anderen toekeken, durfde Arimathea het aan om zijn voeten in het water te steken en zelfs even te proeven van het water. "Het is zout", rapporteerde hij aan zijn makkers. "Het is anders." Bewerkt door: Annelies De Becker − 20/06/12, 01u58 − Bron: Treehugger
'...de Xavante proeft de zee als zout, hij die nog nooit het grote water aanschouwde... de conferentie in Rio zal hun niet tegemoetkomen , hun landrechten net zoals die van vele andere stammen zullen geschaad worden en projecten als de Belo Monte dam in de Xingu zijn bewijzen van onbegrip en kapitaalzucht... de Rio+20 is al gedoemd te mislukken... de aarde zal lijden en de Indiaan zal zich moeten aanpassen of uitsterven, net zoals de aarde en de het zilte water zal een herinnering blijven aan een verloren toekomst...' ' Wayn, 20 juni, 2012
Google heeft op de VN-duurzaamheidstop in Rio de Janeiro een 'culturele kaart' gelanceerd van de Braziliaanse Surui-stam. De kaart moet de inheemse stam uit het Amazonegebied helpen om hun kennis van het gebied te delen en de illegale houtkap tegen te gaan.
"Wij begrijpen het bos, Google de techniek en samen hebben we een verbond gesloten voor de toekomst van het bos", zei het hoofd van de stam Almir bij de lancering. Hij voegde daaraan toe vooral trots te zijn op de inzet van de jongeren, die onder meer de teksten bij de filmpjes inspraken.
De kaart is een verzameling van foto's, video's en 3D-visiualisaties van het gebied waar de Surui leven. Door die steeds te vergelijken met de huidige staat van het bos kan snel worden nagegaan of er illegaal hout wordt gekapt.
Is er hoop of is het een doordachte zet van een instituut? Lancering? Afwachten,
Driehonderd bewoners van het Amazoneregenwoud hebben de bouwwerf van de dam van Belo Monte bezet, een megaproject in hartje regenwoud. In Rio de Janeiro, 3.500 kilometer verderop, was terzelfder tijd de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling volop aan de gang.
"Onze strijd is verre van voorbij", zei Antonia Melo van de beweging "Xingu voor altijd levend". "We roepen de wereld op de rivier levend te houden!" De actievoerders, een groep landbouwers, vissers, inheemsen en milieu-activisten, noemen de hydro-elektrische projecten in het regenwoud "sociale en ecologische misdaden".
Belo Monte is de eerste van een tiental dammen die Brazilië wil bouwen in de regio. De op vijf na grootste economie ter wereld wil zo zijn energiebevoorrading veiligstellen. De dam moet 11.233 megawatt leveren, 11 procent van de elektrische capaciteit van Brazilië. Met haar kostprijs van 13 miljard dollar is ze het grootste bouwproject in Brazilië.
Maar de dam dreigt ook het leven van de gemeenschappen in de regio te verstoren. Zij zullen niet meer kunnen vissen in de rivier. Bovendien wordt 502 vierkante kilometer regenwoud onder water gezet. De actievoerders openden daarom op de werf een kanaal om de natuurlijke loop van de Xingu-rivier te herstellen. Anderen schreven met hun lichaam de boodschap "Pare Belo Monte" (Stop Belo Monte). Ze plaatsten ook tweehonderd kruisen ter herdenking van al wie in de strijd om het regenwoud het leven liet.
De bekende 82-jarige indianenleider Raoni vroeg donderdag op de conferentie in Rio al de bouw van de dam te stoppen. De conferentie ging woensdag van start.
De Awá-indianen in de Noord-Braziliaanse deelstaat Maranhão zijn het meest bedreigde volk ter wereld. Nu het regenseizoen in het Amazonegebied naar zijn einde loopt en de houtkap weer oprukt, slaat de drukkingsgroep Survival International alarm.
Brazilië telt 672 Terras Indígenas of officieel geregistreerde inheemse gebieden. Een daarvan, 118.000 hectare groot, behoort het Awá-Guajávolk toe en ligt in het noorden van de Amazonedeelstaat Maranhão. De afbakening, in 2003, kwam er onder grote internationale druk en moest vermijden dat de etnie verder uitgedund raakte.
Nederzetters, boeren zowel als houthakkers, hadden de voorouderlijke wouden van de groep immers zo toegetakeld dat haar sociale organisatie, cultuur en voedselvoorziening in het gedrang kwamen.
Helaas, sinds de officiële bescherming raakten de Awá alleen maar van de regen in de drop. Terwijl zij nog maar 450 individuen tellen, onder wie een honderdtal zogenaamde 'niet gecontacteerden', zijn de illegale kolonisten intussen tien keer zo talrijk. Volgens satellietbeelden is een derde van het Awá-territorium ontbost. Voor Survival International, een niet-gouvernementele organisatie die het al jaren voor de Awá opneemt, reden om opnieuw alarm te slaan.
"Brazilië is een van 's werelds belangrijkste landen met een van de meest dynamische economieën", zegt directeur Stephen Corry. "Het heeft zeker en vast de middelen om het Awáland te beschermen. Doet het dat? Als het geen actie onderneemt en de Awá sterven uit, dan is het economische mirakel er enkel voor de rijken en machtigen."
Rijk en machtig zijn de meeste nederzetters nochtans niet, ongelikte pioniers, gewapend geteisem en gelukzoekers uit zuidelijkere regio's des te meer. Maar wie de indringers ook zijn, ook Brasília beseft dat het zo niet verder kan. Tegenover Survival bevestigde Marta Azevedo, het hoofd van het Braziliaanse departement voor Inheemse Zaken (het Funai), dat de bescherming van de Awá haar topprioriteit is.
Dringende actie is alleszins nodig: het jaarlijkse regenseizoen in het Amazonegebied loopt naar zijn einde waarna het kappen weer begint. Luttele maanden volstaan om nieuwe, onherroepelijke schade aan te richten.
Maar het Funai zelf kan weinig ondernemen als ook Justitie niet in actie treedt. Bijna dertigduizend mensen stuurden de voorbije weken e-mails naar de bevoegde minister, José Eduardo Cardozo. Ze eisen dat hij politieagenten naar het gebied detacheert en de kolonisten ontzet. Maar zoals een vergelijkbare 'oorlog' in het Serra-Raposagebied in de nog afgelegener deelstaat Roraima eerder al bewees, is dat geen fluitje van een cent. Ook in het Awágebied zijn meerdere doden gevallen. Elders in Brazilië zijn conflicten tussen landzoekers en inheemsen schering en inslag.
Op een door Survival opgenomen video getuigt intussen Wamaxua Awá, een jonge Awá die naar eigen zeggen jaren op de vlucht was voor indringers. Uiteindelijk verruilde hij het bos voor een dorp waar ook andere Awá wonen. Zijn drie broers leven nog altijd in de jungle. "Zolang ik daar was leidde ik een goed leven", vertelt hij in zijn taal, een variant van de Tupí-Guaranígroep. "
Als ik ongecontacteerde Awá zou zien, zou ik hen zeggen: blijf daar, buiten het bos valt er niets te rapen."
Heel wat inheemsen leiden een nomadisch bestaan en leven van jacht, visvangst en pluk, veeleer dan van landbouw en veeteelt. Om die reden zijn ze aangewezen op immense habitats. Het officiële territoriumbeleid maakt dat de inheemsen in totaal 11 procent van het Braziliaanse land in handen hebben. Grote en kleine boeren die niet van die protectie gediend zijn noemen hen graag "de grootste grootgrondbezitters" van de republiek.
Een van de felste pleitbezorgsters van kleinere reservaten is de conservatieve senatrice en "koningin van het grootgrondbezit" Katia Abreu. Volgens Abreu levert de misère van de inheemsen het bewijs dat het reservatenbeleid geen zoden aan de dijk zet. "Wat zij nodig hebben is niet meer land, maar meer ontwikkeling", zegt de politica. (Het is maar hoe je het bekijkt, dus uitsterven bedoeld de koningin). noot Wayn
Door Lode Delputte, de Morgen
nawoord storyteller: 'de enigste die weten te handelen met de natuur zijn de Indianen, het 'niet meer land' dat zij nodig hebben volgens Abreu is de wens voor het kapitalistich idee van de grootgrondbezitters om met houtkap het amazonas woud te vernietigen in naam van geld en macht...' W
De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft een 'gedeeltelijk' veto uitgesproken tegen de uiterst controversiële nieuwe boswet in haar land. De wet kwam er op vraag van de machtige agrolobby, maar velen zagen er een vrijbrief voor nieuwe ontbossingen in.
Hoewel Dilma Rousseff geen groen imago heeft, had ze zich van meetaf aan verzet tegen de meest controversiële elementen in de nieuwe wet.
De eind april goedgekeurde wet komt neer op een fikse versoepeling van de regels voor natuurbehoud en vervangt een eerdere, veel strengere tekst uit 1965. Niet enkel de opinie, ook wetenschappers en groenen waren tegen. Talloze Brazilianen ondertekenden petities om de president aan te moedigen door te gaan met haar verzet.
Juridische onzekerheid
Door haar veto te stellen tegen twaalf onderdelen en er een reeks wijzigingen in aan te brengen, maakt Rousseff nu korte metten met de gevaarlijkste aspecten van de nieuwe wet.
Zo zullen boeren die vóór 2008 illegaal bos gerooid hebben niet vrijuit gaan, wat in de eerste versie nochtans was voorzien.
Grootgrondbezitters zullen zich bovendien ook in de toekomst moeten houden aan de regel dat 80 procent van hun territorium onaangeroerd blijft áls dat in het Amazonegebied ligt. Waren beide beschikkingen wel overeind gebleven, dan zou dat potentieel catastrofale gevolgen hebben gehad voor het Braziliaanse leefmilieu.
Het neemt niet weg dat de nieuwe Código Florestal er hoe dan ook komt, zij het dat ze in de herziene versie veeleer de kleine dan de grote boeren ten goede zal komen. Veel boeren verkeerden in juridische onzekerheid omdat ze er niet in slaagden alle aspecten van de oude wet na te leven. Daardoor hadden ze het lastig om krediet te krijgen bij de banken en konden ze ook niet investeren. Pleitbezorgers van de nieuwe tekst zeggen dat hij eindelijk een klare lijn trekt en een einde maakt aan dubbelzinnigheden die hooguit voor problemen zorgden.
Gezond verstand
"Deze wet is niet die van de groene jongens, het is evenmin die van de grote producenten", reageerde minister van Landbouw Mendes Ribeiro na de bekendmaking van het veto. "Deze wet is die van het gezond verstand, van diegenen die denken dat Brazilië landbouw kan bedrijven en terzelfder tijd het milieu kan beschermen." De wet moet nu wel nog naar het Congres terug. Enkel een absolute meerderheid kan Rousseffs veto daar opnieuw ongedaan maken.
Landbouw is een vitale sector van de Braziliaanse economie. Brazilië is een van 's werelds grootste exporteurs van sojabonen, suiker, koffie, katoen, sinaasappelen en ethanol op basis van suikerriet.
Ik zeg GEDEELTELIJK goed gedaan Dilma, nu nog afwachten of het congres de corruptie kan doorstaan, Storyteller
Het ontwerp komt tegemoet aan de landbouwlobby en maakt de weg vrij voor amnestie voor de illegale boskap. Critici zien in het ontwerp een 'fataal signaal' en een vrijbrief voor een uitbreiding van de houtbouw. De tekst was in december door de senaat goedgekeurd met amendementen.
De wet, die al maanden heftig wordt bediscuteerd, moet nog voor ondertekening voorgelegd worden aan president Rousseff. Zij heeft al meermaals aangekondigd een veto te zullen stellen tegen de amnestieregelingen.
Milieuactivisten protesteren tegen de wet.
Rechtszekerheid
Volgens de voorstanders voorziet de wet nieuwe rechtszekerheid voor landbouwers en betere voorwaarden voor de landbouwproductie. Tussen augustus 2010 en juli 2011 werden volgens officiële cijfers zowat 6.238 vierkante kilometer regenwoud beschadigd, of 11 procent minder in vergelijking met de periode 2009-2010. De vernieling van het regenwoud wordt in Brazilië verantwoordelijk gehouden voor bijna twee derde van de schadelijke CO2-emissies.
Brazilië wil zijn CO2-uitstoot tegen 2020 drastisch verminderen en wil daarvoor de tropische houtkap met 80 procent terugdringen.
NO COMMENT: CRACK EN ARMOE VOEDT DE CRIMINAKITEIT IN MACEIÓ, HOOFDSTAD VAN DE MOORDEN IN DE STAAT ALAGOAS
Men stelt dat een mengeling van ellende en crackMaceió, Alagoas de hoofdstad der moorden in Brazilië maakt, waar zij die doden en sterven meestal jong, arm, en onzichtbaar zijn voor het andere volk.
NO COMMENT: HEDENDAAGSE SLAVERNIJ, ARBEIDERS SLIEPEN TUSSEN RATTEN EN VLEERMUIZEN
IN DE STAAT GOIÁS MIDDEN BRAZILIË WERD MODERNE SLAVERNIJ ONTDEKT 20 ARBEIDERS MOESTEN MEER ALS 16 UUR PER DAG WERKEN OP SOJA, KOFFIE EN MAÏS PLANTAGES...
Vier Braziliaanse procureurs hebben dinsdag de vervolging aangekondigd van een militair die verdacht wordt van vrijheidsberoving van opposanten onder de dictatuur (1964-1985). Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak opgestart wordt. Sinds 1979 is een amnestiewet in voege.
De beklaagde is reservekolonel Sebastiao Curio Rodrigues de Moura, ook gekend als 'Dr. Luchini'. Hij zal vervolgd worden voor de ontvoering van vijf militanten die gevangen genomen werden tijdens de onderdrukking van de Araguaia-guerilla in de jaren 70.
De vijf zijn heden ten dage nog steeds vermist, zei procureur Tiago Rabelo tijdens een persconferentie in de hoofdstad Brasilia.
De strafvervolging zal vandaag officieel opgestart worden in de stad Maraba, in de deelstaat Para in het Amazonegebied. In die streek vond destijds de Araguaia-guerilla plaats. In tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen werden de misdaden van de Braziliaanse dictatuur nooit vervolgd. Er geldt immers een amnestiewet uit 1979, die recentelijk bevestigd werd door het hoogste gerechtshof.
Amnestie
Het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten veroordeeld eind 2010 Brazilië voor de misdaden begaan op het einde van de dictatuur. Het Hof bestempelde daarbij de amnestiewet als "nutteloos". Eind oktober keurde het Braziliaanse parlement de oprichting goed van een commissie die de misdaden begaan tijdens de dictatuur moet onderzoeken. De amnestie toegekend aan de militairen trok het parlement niet in vraag.
Brazilië erkent officieel 400 doden en vermisten tijdens het militaire regime. Ter vergelijking: in Argentinië zijn er dat 30.000 en in Chili meer dan 3.200.
NO COMMENT: EEN KILO BONEN KOST 4 REAIS (1.70 euro)
Het gaat goed in Brazilië volgens de economen, doch voor 1 kilo bonen betaald men 1.70 euro in de supermarkt met een minimum salaris van BRL 622 = 264 euro... in noordoost Brazilië moeten sommige mensen leven van 200 reais... en bonen? zijn een noodzaak...
Man (opgepakt met meerder valse indentiteiskaarten) probeerde bankrekening te openen met fake paspoort met foto van de Amerikaanse acteur Jack Nicholson.... waarmee hij geen enkele gelijkenis vertoonde...
Militairen zijn tegen ondrezoek naar de waarheid omtrent misdaden van de dictatuur
Het initiatief beleid dit de regering van president Dilma Rousseff heeft aangenomen tegen de misdaden die zijn begaan tijdens de Braziliaanse dictatuur (1964-1985) heeft nog steeds weerstand van groepen (misdadigers, noot W) die het leger vertegenwoordigden in die tijd. De ex-militairen zijn bang zijn dat de wreedheden van die periode nog naar boven komen.
In een gezamenlijke verklaring, van de drie krijgsmacht onderdelen buiten het actieve leger, hebben kritiek geuit op de president dat zij niet het meningsverschil had aangetoond met betrekking tot verklaringen van de minister van de Rechten van de Mens, Maria do Rosário, en de rechten van de vrouw, Eleonora Menicucci.
De openbaarmaking van de tekst is een duidelijke demonstratie van ontevredenheid met de wet tot oprichting van de Waarheidscommissie - bekrachtigd door president Dilma Rousseff op 18 november vorig jaar - en de angst van sommige militaire dat ze op een dag publiekelijk verantwoording moeten afleggen voor hun misdaden .
Terwijl de militairen kritiek hebben op de acties die tot doel hebben om de waarheid van die periode te onthullen, hebben mensenrechtenorganisaties ook kritiek op de weigering van de Hoge Raad in april 2010 over de herziening van de Amnestiewet en bestraffing van de verantwoordelijken voor de martelingen, moorden en verdwijningen in tijd.
Volgens de conservatieve krant ) O Estado de Sao Paulo, citeert de nota van de militairen uitspraken van minister Maria del Rosario over de mogelijkheid van strafrechtelijke verantwoordelijkheden van de ambtenaren tijdens de dictatuur.
De klacht van de groep die de drie, niet meer actieve, 'krijgsmachtonderdelen' vertegenwoordigen, gaan in tegen de richting van de strijd tijdens de democratische periode in Brazilië. De helderheid van de misdaden van de dictatuur is een verplichting en schuldgevoel van de staat tegenover de familie van de echte Braziliaanse helden, die hun leven gaven voor vrijheid en land.
ps '... Dilma Roussef was zelf gevangene tijden de dictatuur, de vraag is waarom 'zij' niet meer haar stem laat horen in deze.. nu zij president van Brazil is...? U moet weten dat Brazilië het enigste land in Zuid-Amerika is die de verantwoordelijken misdadigers van de gruweldaden tijdens de militaire periode niet vervolgd heeft!'
Wayn, storyteller
op de foto, Paulo Cesar Pereio (achter), Norma Bengel e Jardel Filho (1927-1983) participeerde in de beweging tegen het militaire regime
Bij de inhoud zijn alleen de laatste 200 items weergegeven, mocht u zoeken naar onderwerp doe dit via 'zoeken in blog' op de linkerbalk. Het 14-delig verslag van mijn bezoek aan de Xavante stam kunt u opzoeken IN DE LINKER zoek BALK
Berichten die niet getoond worden zijn bereikbaar via het archiefvia de pijltjes onder aan het blog