Inhoud blog
  • 135 Fusies
  • 133 Moedertaal in de klas
  • Igbo
  • 467 Publicaties
  • 466 Resultaten
    Zoeken in blog

    Foto
    Startpagina !
    AVC Jos Chabert cl
    Talen aan anderstaligen
    avsg,a.a.ac.zc.,kwaliteitsembleem
    12-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.160 Gedrevenheid

    160 Gedrevenheid

    Een leerkracht moet geloven in wat hij of zij doet, met gedrevenheid. Enthousiasme kan men dat noemen. En dat moet uitstralen naar de studenten toe. Dat maakt veelal het verschil.
    In het management van Tom Peters “Kwaliteitsrevolutie” noemt men dat ‘bezetenheid tot kwaliteitsverbetering’.
    Met de voeten op de grond en het hoofd in de wolken begin je eraan. Blijven geloven in wat onmogelijk lijkt, houdt ons jong. Ik noemde dat eerder ‘didactische utopie’. Maar dat is realistische utopie. Het is een vorm van grenzen verleggen, eruit halen wat erin zit ten volle!
    Veel leerkrachten vertonen ‘burn out’ verschijnselen van voor ze eraan beginnen. Dat zijn de dragers van een T-shirt “Why did I become a teacher? July, august, september” ! Maar de witte raven zetten de toon! Gelukkig bevestigen de uitzonderingen de regel. Scholen leggen de lat vaak te laag. Bij ons lag de lat zeer hoog! Studenten verdienen het beste van onszelf. De meerwaarde van een school betekent het succes ervan. De middelmaat mag niet de norm zijn!

    12-08-2008 om 00:00 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    05-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.159 Resultaat

    159 Resultaat

    De beste leerkracht is deze, die op elk ogenblik van elk van zijn leerlingen precies weet, hoe en wat hij zich als doelstelling voornam overkomt en wat er het resultaat van is, niet alleen op het moment zelf, maar ook later.
    Deze leerkracht is de regelaar. Hij regelt de wisselwerking van de gedachten. Hij stuurt bij waar nodig, maar wordt op zijn beurt door de partners van het gebeuren gestuurd.
    Dat is levend onderwijs, dynamisch : wisselwerking, wisselend werken, als een wissel werken.
    De leerkracht is de spil, de hals van de zandloper, de wissel, die onophoudelijk draait in alle richtingen. Niet de as, maar het vliegwiel.

    05-08-2008 om 09:40 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    29-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.158 Beginsituatie

    158 Beginsituatie

    Bezin eer je begint!  Als je iets te zeggen hebt, zeg het.  Stel je iets vast, probeer er wat aan te doen, als je er iets in ziet.  Hoor je wat, reageer als het nodig is.  Voel je het aan, pik er dan op in.
    De start wordt gegeven aan de lijn onder het spandoek waar “start” op staat.  Zo simpel is dat! Of toch niet ?  Ben je al eens aan de aankomst, dit is de streep waar een spandoek boven hangt met “aankomst” vertrokken ?  Soms is dit de kortste en efficiëntste weg.
    Als je je toehoorders wat wil bijbrengen, weet je best waar en waaraan je begint.  Dit begin is vaak een complex geheel.  Bij het 0-niveau is het uiteraard simpel.  Maar toch zijn er een aantal factoren waarop we moeten op letten.
    Zeggen is één, luisteren is twee.  De bedoeling bij toespreken is dat er geluisterd wordt.  Ben ik in conditie om beluisterenswaardig over te komen?  Heb ik wat te vertellen?  Interesseert wat ik te vertellen heb mijn publiek wel?
    En eens de drempel van het luisteren overschreden, maakt het iets los; krijg ik reacties?
    Hoe reageer ik dan op die reacties?

    29-07-2008 om 09:36 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    22-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.157 Didactica cybernetica

    157 Didactica cybernetica

    Ons onderwijs wordt overspoeld en verzwolgen door steeds nieuwe geleerde termen.  Bij het schrijven van het laatste woord van de vorige zin ging ik reeds aarzelen.
    Resultaat : het kind wordt met het badwater buiten gegooid.  Men ziet de bomen staan, maar vergeet het bos.  Wildgroei is in!
    Kan het niet eenvoudiger?  Moet het nu per sé met algoritmen, attitudes, differentiatie, evaluatie…  Een aantal tijdschriften voegt regelmatig een verklarend woordenlijstje toe aan de uitgave.  Trek de nietjes open, schuif de middenste pagina’s eruit en je krijgt een prima register, waarmee je je plan trekt in het didactisch jargon.
    Bij het naslaan van mijn oude “algemene didactiek” uit mijn normaalschooltijd vind ik getuigen van een “ver” verleden : het woord aanpassing bijvoorbeeld.  Dat was een goed woord.  Iedereen begreep het.  Dat wil nog niet zeggen dat men het in de praktijk ook deed.  Het was niet verworven als attitude zou men nu zeggen.  Maar zet nu eens op een rijtje wat in de plaats kwam!  Remediëren, differentiëren, take – in niveau, …
    Een auteur die zichzelf respecteert schrijft in elke zin minstens enkele verwijzingen naar de voetnoten.  Een eindwerk, waar voor elke bladzijde geen 10 verwijzingen voorkomen, zou niet wetenschappelijk zijn.  De beoordelaars doorkruisen meestal de voetnoten.  Dat de tekst nog slechts een vreemde aaneengeregen sliert passages uiteen aantal boeken en tijdschriften is, merkt men dan niet.  Met het internet moet men de teksten zelfs niet meer tijpen.  Ze worden eenvoudig gecopiëerd.  Persoonlijkheid of persoonlijke inbreng tellen niet meer mee.
    Daarom deze geleerde titel.  Daarna basta!  Geen enkele voetnoot; zo weinig mogelijk terminologie.  De voetnoot wordt titel!  Een gevulgariseerde bijdrage zal het heten.De titel misleidt!

    Gun ieder zijn pretje zou ik zeggen.

    22-07-2008 om 09:22 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    15-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.156 Audiovisueel

    156 Audiovisueel

     

    In 1971 startte het AVC met een schoolblad : “Audiovisueel".
    Het eerste artikel was van de hand van schepen Belgrado (nu onze burgemeester).  Hij had het over de massale opkomst van studenten (toen reeds 1500 studenten en 64 personeelsleden).  De vaste benoeming kwam in zicht door een uitspraak van de Raad van State in een geding dat aangespannen werd door het personeel (Frans Van Dooren en Raymond Van Herrewege) gevolgd door het gemeentebestuur, waarin de beslissing van de gemeente in zake vaste benoemingen rechtsgeldig werd.

    Het tweede artikel schreef Lily Van Haelen, voorzitter van de Student- en Oud-Studentenbond, waarin zij haar slogan lanceerde : “De weg naar succes gaat via solidariteit “ en zij de inspanningen van de schoolgemeenschap in de verf zette.  Raymond Van Herrewege sprak in naam van het personeel en lichtte de 3de internationale poëziedag toe en weidde uit over de leeroverschrijdende initiatieven.

    Directeur Jef De Cuyper hield het “Collegium Linguarum”, dat reeds startte op 29.11.1980 boven de doopvont (afkorting “cl” van dit blog) en nodigde iedereen uit voor het schoolrestaurant.

    De lay-out was dezelfde als bij de publiciteitscirculaire met een foto van ons 2de talenpracticum en een Audiovisuele klas elementaire kennis Frans o.l.v. Jef Van Belle.

    15-07-2008 om 09:47 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    08-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.155 Regionaal

    155 Regionaal

     

    De provincie Vlaams Brabant wenst regionale samenwerking tussen de initiatiefnemers voor Volwassenenonderwijs in de provincie.

    Voor onze regio Noord – West Brabant hebben wij altijd gestreefd naar publiciteit en info binnen de gemeente Meise en aangrenzende gemeenten.  Wij reikten tot aan het kanaal in Vilvoorde, Brussel, Oost Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

    In het decreet is er overleg in de consortia.  Binnen de netten, die nog steeds blijven bestaan in het Volwassenenonderwijs niettegenstaande de studenten daar geen boodschap aan hebben, wordt er ook samen gewerkt.

    Meise zit in twee consortia omdat we een vestigingsplaats in Jette konden krijgen door een uitzonderlijk koninklijk besluit.  De bedoeling was toen dat dit geen supplementaire kosten zou meebrengen voor de gemeente.  Wat er na de splitsing van Brussel – Halle – Vilvoorde gebeurt zou moeten voorbereid worden.

    Er zit een angel in het decreet voor het gemeentelijk onderwijs.  Gemeentelijke autonomie houdt beperkingen in qua grondgebied.  Men kan zo maar niet initiatieven gaan nemen in andere gemeenten, zeker als ze geld kosten.  Daarom komt het initiatief van de provincie goed uit.  Maar de bestuursorganen moeten, zoals dat in Strombeek het geval is, gemeentegrenzenoverschrijdend kunnen handelen.  Men kan ook opteren om kleinschalig te blijven.  Daar moet dringend naar gehandeld worden, wil men de toekomst van de gemeentelijke initiatieven veilig stellen.

    08-07-2008 om 09:55 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    24-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.154 CVO Meise

    154 CVO Meise

     

    Het gemeentebestuur van Meise besliste, zonder advies van de adviescommissie, om de naam van de school te wijzigen.  Dit gebeurde op vraag van de directrice, die “een nieuwe start wil nemen en zich duidelijker wil profileren.

    Ontbreekt hier ook de cultuur van permanente kwaliteitsverbetering?  De start werd genomen in 1967 en de naam werd toen gekozen door de firma SBR, die het talenpracticum leverde.  Het audiovisuele sloeg niet op een methode, maar op het talenpracticum!

    Dat de naam niet meer de lading dekt betreur ik ten zeerste.  De school beschikte over een duidelijk didactisch profiel, dat aanpassing inhield aan verandering en vooral verbetering!

    De opname van de naam van onze gemeente is een goede zaak.  Een drastische vernieuwing, die beantwoordt aan de bedoelingen van het decreet, is het niet geworden.

    Wij zijn benieuwd, hoe de publiciteit er zal uitzien.  Want het gemeentelijk infoblad kondigde het nieuwe schooljaar nog aan in de oude lay-out.  Of de website de nieuwe naam zal dragen wachten we af.  Want tot nu was het www.avc.be.

    De eerste lichting, die het avCVO groot maakte is ondertussen met pensioen.  Als de adviescommissie opgedoekt wordt, is de navelstreng gebroken.

    24-06-2008 om 09:27 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    17-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.153 Vakantie

    153 Vakantie

     

    Ik kreeg enkele jaren geleden een T-shirt in een school met volgende tekst :


    Three reasons to be a teacher :
    June
    July
    August

    Toen ik 11 jaar was vroeg men ons in het P.M.S. wat we later wilden worden en waarom.  Ik antwoordde toen : onderwijzer, omdat die veel vakantie heeft.

    Ik werd het, maar mijn inzet werd wel anders.  Collega’s verklaarden mij gek, toen ik aan het zwembad  in het Zuiden de observeringsfiches van mijn onderzoek i.v.m.het A.A.AC.ZC.-talenpracticum zat te corrigeren.
    Hopelijk is de slogan sarcastisch of ironisch bedoeld.  Alhoewel!? Als je de tieners dezer dagen op straat ziet flaneren tijdens de schooluren, lijkt mij “June” niet ongepast.

    Een van de vorige ministers van onderwijs lanceerde eens het idee om de leerkrachten 36 u. per week in de school te houden.  Dat werd prompt afgeschoten door de syndicaten.

    De slogan beantwoordt alleszins niet aan het profiel van wat wij een goede leerkracht noemen : research ingesteld, bezeten voor kwaliteitsverbetering,…
    Zo verdienen onze ouders en hun kinderen het!

    17-06-2008 om 09:53 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    10-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.152 RIM en Bebook

    152 BlackBerry en Bebook

     

    Het speeltje van Yves Leterme is ondertussen al voorbijgestreefd.  Er kondigen zich op de ICT-markt 2 nieuwe hebbedingen aan : de BlackBerry Bold Smartphone en de Endless Ideas Bebook.
    Research In Motion introduceerde de BlackBerry Bold.  De functies van dit wonderding zijn : gps-navigatie, bewerken van tekstdocumenten, e-mail, internet, 2 mp-camera met video, geïntegreerde flits en 5 X digitale zoom, mp3, ingebouwde stereospeakers, equalizer met 11 vooraf ingestelde filters, Voice Activated Dialing, conference calling en Bluetooth 2.0.  De batterij is ultra – zuinig.  Hij ondersteunt HDSPA, en wifi en is voorzien van een 624 MHz mobiele processor en een geïntegreerd geheugen van 1 GB.

    De Bebook is een e-book reader, die de ambitie heeft om door te breken.  Hij heeft een intern geheugen van 512 MB( d.w.z. tenminste 1000 boeken), uit te breiden met SD geheugenkaartjes.  De tekst verschijnt op een 6 inch scherm en laat zich dank zij energiezuinige techniek (E-Ink) net zo aangenaam lezen als tekst op papier.

    Wanneer komt ons A.A.AC.ZC.-talenpracticum erbij ?

    10-06-2008 om 09:23 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    03-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.151 Concreet

    151 Concreet

     

    Wij kregen volgend advies binnen :”Een instelling is een rechtspersoon die door de inrichtende macht rechtstreeks en met volle verantwoordelijkheid dient bestuurd te worden.  De mensen die erin werken zijn de uitvoer(st)ders wiens taken zich volledig situeren binnen een rechtspositieregeling (functiebepaling, taakomschrijving, evaluaties, planningen, functioneringen…).  De inrichtende macht kan zich al dan niet  laten adviseren door wie ze wil.

    Een bestaande adviescommissie kan dus herdacht of opgedoekt worden.  In het tweede geval dient dit in een gemeente te gebeuren door de inrichtende macht : het gemeentebestuur.

    Om de slagkracht te vergroten en om de toekomst veilig te stellen zou er binnen het consortium Groene Rand minstens een intensieve samenwerking moeten komen binnen N.W.Brabant.  Verdere stappen (kartelvorming en zelfs fuzie kunnen overwogen worden).

    Het gemeentelijke net staat mijns inziens ingevolge de gemeentelijke autonomie te zwak en individueel.  Dit kan opgevangen worden binnen een juridische structuur, een convenant tussen de gemeentebesturen binnenhet gebied, die de voordelen meeneemt en de nadelen opvangt.  Hierin zouden alle geledingen democratisch moeten vertegenwoordigd worden.

    03-06-2008 om 09:18 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    27-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150 Intenties

    150 Intenties

     

    In zijn nieuwjaarstoespraak van 2008 zei  burgemeester Belgrado :

    “Vooreerst het AVC voluit : AVC-CVO
    Ingevolge het nieuwe decreet inzake Volwassenonderwijs van de Vlaamse regering van 1.12.2OO6 worden alle centra in Vlaanderen beheersmatig onderverdeeld in 13 regionale consortia.

    Onze gemeente is ingedeeld in regio 5 voor Meise locatie Wolvertem en in 6 voor Meise locatie Jette, samen goed voor zowat 5.OOO leerlingen.

    Het is de bedoeling en daarenboven de enige betrachting van de Inrichtende Macht (= de gemeente Meise) om samen met de directie de betrekkingsvastheid   van het onderwijzend corps ( 8O personen ) te waarborgen.

    Enkele bedenkingen hierbij :

    In het nieuwe decreet blijft men vaag over het begrip ‘Inrichtende macht - bestuur’.  Gemeentebesturen zitten mijns inziens in een nadelige positie.  Alles is gericht op regionale werking.  Een gemeentebestuur is echter beperkt tot haar grondgebied en kan geen uitgaven verantwoorden buiten de gemeente.

    Een tweede nadelig gevolg van dit decreet bestaat uit de opsplitsing van de capaciteit van de school over twee consortia.  De vestigingsplaats Jette mag in de toekomst geen nieuwe initiatieven ontwikkelen.  Jette werd opgericht in 1988 door een bijzonder koninklijk besluit dat de gemeente toelating gaf gesplitste klassen op afstand in te richten.  Als binnen kort Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst verandert de situatie juridisch.

    De Adviescommissie die niet meer voorzien is in het decreet, maar rechtsgeldig is door haar oprichting door de toenmalige bestuurscommissie in 21.3.2000 kreeg de kans niet zich hierover uit te spreken omdat ze  niet meer samen geroepen werd na 28.11.2002 toen de directeur de toepassing vroeg van TBS58+, waardoor er co-directeurschap ingesteld werd.

    27-05-2008 om 00:00 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    20-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.149 Apple of Windows

    149 Apple of Windows

     

    Onder de titel “Ontwenningsverschijnselen” neemt het Financieel Dagblad de gewenning onder de loep die verslavend werkt bij het gebruik van apparatuur.  Verslaving aan computers merk je nauwelijks.  Die openbaart zich pas als je van systeem verandert.

    Apple dringt zijn klanten een telecompartner op waar zij helemaal niets mee kunnen.
    Microsoft dwingt de gebruiker software te kopen waar hij nog helemaal niet mee wil werken.
    Systemen dingen verleidelijk naar de hand van de gebruiker, maar uiteindelijk gijzelen zij het hoofd.

    Peeters en Pichal besteedden er een uitzending aan waarbij luisteraars vragen konden stellen aan.

     

    20-05-2008 om 09:24 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    13-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.148 Nieuwe leermiddelen

    148 Nieuwe leermiddelen

     

    Native English for Nederlanders ISBN 97 89047 000501 http://www.fd.nl/boeken
    voor Nederlanders die al behoorlijk Engels spreken maar hun vaardigheden willen verbeteren

    Anders dan andere taalboeken richt 'Native English for Nederlanders' van Ronald van de Krol zich specifiek op Nederlanders die al behoorlijk Engels spreken maar hun vaardigheden willen verbeteren. 'Native English for Nederlanders' is dan ook geheel in het Engels. Dit boek geeft waardevolle inzichten in alle aspecten van de Angelsaksische cultuur die invloed hebben op deze wereldtaal, dit allemaal opgeschreven vanuit het perspectief van een Amerikaan die een omgekeerde reis in de Nederlandse taal en cultuur heeft afgelegd.

     

    'Mastering Leiderschap' van James Pickford is het vijfde deel in de Mastering-serie, waarin vooraanstaande denkers van business-schools uit Europa en de VS over verschillende onderwerpen hun ideeën uiteenzetten. Meewerkende instituten aan dit deel zijn onder andere: Yale, Columbia University, de London School of Business, Oxford, Insead en de Wharton School of Business van universiteit van Pennsylvania. De artikelen verschenen oorspronkelijk bij de Financial Times en in vertaling bij Het Financieele Dagblad.

     

    'Mastering management' is de derde titel in de Mastering-reeks, waarin vooraanstaande denkers van business schools uit de Verenigde Staten en Europa over uiteenlopende onderwerpen hun ideeën uiteenzetten. 'Mastering management' bestaat uit artikelen die eerder als bijlagen bij het Financieele Dagblad zijn verschenen. Eerder verschenen 'Mastering strategie' en 'Mastering risico'. De Mastering-reeks is oorspronkelijk verschenen als bijlage van The Financial Times.

     

    De essentie van het leiderschap van Dominique Haijtema Leiderschap is geen natuurwetenschap. U kunt het niet leren op een business-school. Maar u kunt wel veel leren van mensen die over de hele wereld leiderschap tonen. Leiders zijn tenslotte ‘gewone mensen die ongewone dingen doen'. Leiderschap gaat over verantwoordelijkheid nemen. Deze mensen die in dit boek beschreven worden, deden het. En u? Wat gaat u doen?

    13-05-2008 om 08:36 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    06-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.147 Het punt

    147 Het punt : vrijwilligers

     

    Inzetten van vrijwilligers is een goede zaak.  Maar opleiden en voorbereiden op hun taak is een ander paar mouwen.  Dat is zeker het geval als het over talen leren aan anderstaligen, vooral op het 0 – niveau gaat.

    De Vlaamse Gemeenschapscommissie gaf een brochure met bijhorende CD-rom uit onder de titel “Hoe hoog leg ik de lat ?  Anderstaligen ook welkom als vrijwilliger.” www.vrijwilligerswerk.be De brochure is tot stand gekomen door een samenwerking tussen ‘Het Huis van het Nederlands’, ‘Het Punt’ en 6 derdejaarsstudenten Maatschappelijk Werk van de EHSAL Hogeschool Brussel.

    Ik hoop dat die anderstalige vrijwilligers niet ingezet worden om anderstaligen Nederlands te leren.  Zet ze in als native-speaker om hun moedertaal te oefenen voor anderstaligen.

    Het niveaulabel, dat door het huis van het Nederlands ontwikkeld werd vertrekt weer niet van het 0 – niveau.  Gaan ze dat nooit leren?  Blijft didactisch onzicht het keurmerk ?

    De niveaulabels zijn : start, gemakkelijk, gevorderd en moeilijk, dus in feite 4 niveaus.  Het is uiteraard aangewezen dat men voor didactisch ongeschoolde vrijwilligers gevulgariseerde terminologie gebruikt op hun niveau.  Maar wat erachter zit zou toch professioneler mogen zijn.  Waarom verlaten ze de niveaus die opgelegd werden door de Raad van Europa?

    Men blijft het 0 – niveau halstarrig ontkennen.  Op alles vinden would-be slimmeriken bovendien een antwoord.  Zo vond ik in een beschrijving van niveaus, dat ze die omschrijven aan de meet.  Dus het 0 – niveau is het vertrekpunt van een traject dat leidt naar niveau 1 (wildgroei van benamingen onderzocht ik reeds eerder en ik zette ze naast mekaar in een tabel 138 c.l. adv. 7).  Het didactische begrip beginsituatie wordt hier over het hoofd gezien.  Inschatting hiervan is essentieel voor het leren.

    In de brochure krijgen we ook een ‘checklist’die dient als instrument bij het bepalen van het taalniveau van een vacature als vrijwilliger.  Ik moet dan wel als vrijwilliger in de Plantentuin van Meise inchecken (pointeren) voor mijn aanwezigheid.  Maar dat is voor de verzekering.  Vrijwilligers een administratieve rompslomp opleggen via een vacature lijkt mij toch wat van het goede te veel.  Laat ze komen voor een interview en plaats ze waar ze nuttig kunnen zijn met de broodnodige begeleiding!

    06-05-2008 om 09:15 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.146 Didactica cybernetica

    146 Didactica Cybernetica

     

    Didactiek waarbij elk aanbod onmiddellijk geïntegreerd wordt (integratie in de betekenis van het vierde gedragsniveau De Block).
    Herhalen en inoefenen zijn de sleutelwoorden in het didactische proces.  Wat je leert wordt onmiddellijk gebruikt en is dus functioneel.  In het leesonderwijs aan kinderen worden de leessymbolen die aangeleerd worden onmiddellijk gelezen in woorden en zo snel als mogelijk in zinnen.  Alle theoretisch mogelijke woorden worden ingeoefend.
    In het taalonderwijs aan anderstaligen wordt wat men leert begrepen via beeld en de klank en het wordt aangeboden in zinsverband.  De dialogen worden onmiddellijk in de praktijk gebruikt.
    Reikwijdte en operationele doelstellingen zijn essentieel voor de leerkracht.  Moderne hulpmiddelen via P.C. zijn daarbij een enorme vooruitgang.  Woorden die buiten de basiswoordenschat vallen kunnen in teksten aangeduid worden.
    De leerkracht wordt zo researcher van eigen werk.  Hij(zij) beantwoordt zo aan het profiel van de ideale leerkracht.

    29-04-2008 om 09:42 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    22-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.145 Klankbanden

    145 Klankbanden

    Het C.Larchief bevat volgende klankbanden :

    A.V.S.G.- stage Meise Pasen

    SGAV – methodes Frans, Engels,

    Nederlands opnames A.A.AC.ZC-oefeningen
    Frans Bonjour Line A.A.AC.ZC.-oefeningen

    Banden

    NE12T banden 1 -

    Banden

    Deutch durch audio-visuelle methode I 9 banden les 6 - 25

    Didier

    Banden

    Deutch durch audio-visuelle methode II  12 banden les 1 - 25

    Didier

    Banden

    Vida y dialogos de Espana I  21 banden lessen 1 - 26 dictados lecturas

    Didier

    Banden

    Vida y dialogos de Espana I I 21 banden lessen 1 - 12 + 11 banden copies

    Didier

    Banden

    Voix et images de France I  32 banden en lessen

    Didier

    Banden

    Voix et images de France I  5 banden phonétique

    Didier

    Banden

    Méthode audio-visuelle de Français I 10 banden lessen 1 - 25

    Didier

    Banden

    English by audio-visual method I 10 banden lessen 1 - 25

    Didier

    Banden

    Audiovisuele methode Russisch 6 banden 45 lessen

    Didier

    Banden

    Audiovisuele methode Nederlands I  5 banden  10 lessen

    Didier

    Banden

    Steek van wal I  5 banden 10 lessen

    Didier

    Banden

    Italiano con il methodo audio-visivo I  10 banden 25 lessen + 9 copies SSSS

    Didier

    Banden

    Italiano con il methodo audio-visivo II 2 banden 4 lessen + 4 cassettes copies

    Didier

    Banden

    Elementary Italian conversation

    Tutor tape

    Banden

    Advanced Italian Conversation

    Tutor tape

    Banden

    Bonjour Line A.A.AC.ZC. versie 20 banden 26 lessen

    Didier

    Banden

    Recyclage AVSG 2 banden

    Banden

    Pierre et Simone I

    Didier

    Banden

    Pierre et Simone II

    Didier

    Banden

    Dv 10 - 15

    Banden

    N3 uitspraak

    Banden

    11 banden niet gelabeld ?

    Cassetten

    7 demonstratiecassettes talenpracticum D E F I N S + S cult.herfstweek

    Cassetten

    Ley Erich 1987

    22-04-2008 om 09:21 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    15-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.144 Video's

    144 Video’s

     

    VCR

    Hervorming volwassenenonderwijs J.D.C.

    A.A.AC.ZC. – talenpracticum J.D.C. en debat

    Het struisvogelsyndroom J.D.C. : de spanning tussen eisen en tolereren
    Klassen in actie AVC (experimenten Micro – teaching)
    Fouten in het taalonderwijs aan anderstaligen Sisselé
    S.OSB afscheid voorzitter Marc Leemans
    Lozanov : in 24 u. een taal leren.
    FRfoI SGAV

    Engels aan Chinezen John Rassias Dartmuth
    AVSG – methode Chinees

    VTR

    AVC 81 - 82 maa. november 81

    VTR

    AVC 81 - 82 din. woe. november 81

    VTR

    Onderwijs in vreemde talen in evolutie Prof. Engels 15.1.81 AVC I

    VTR

    Onderwijs in vreemde talen in evolutie Prof. Engels 15.1.81 AVC II

    VTR

    Onderwijs in vreemde talen in evolutie Prof. Engels 15.1.81 AVC III

    VTR

    MT 15.1.81 EvD Exploitatie VDEI 9 - 10

    Film

    English by audio-visual method lessen 18 - 24 niet in dia's

    15-04-2008 om 00:00 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    08-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.143 Native - speaker

    143 Native - speaker

     

    Op 22.1.2008 hoorden wij een pleidooi voor het uitwisselen van leerkrachten in Brussel tussen Franstalige en Nederlandstalige instellingen.  Het gaat om Nederlands in Franstalige middens en Frans in de Nederlandstalige scholen.

    Al meer dan 40 jaar pleiten wij voor de native - speaker in het taalonderwijs aan anderstaligen. Dat is een meerwaarde voor de scholen.  Het is één van de belangrijke punten in ons didactisch profiel.  Het zou het cross-mediaal talen leren aan anderstaligen meer kwaliteit bieden.

    Jaren lang was het bij wet niet mogelijk, want de leerkrachten moesten in de Nederlandstalige scholen Belg zijn en een Nederlandstalig diploma bezitten.  Ze sturen de leerkrachten wel heel Europa rond, om ervaringen uit te wisselen, maar de waarde van de native – speaker wordt halstarrig vermeden.  De ministers van beide taalrollen zouden er nu voor te vinden zijn. Hopelijk zal dat ook voor het volwassenenonderwijs gelden!

    08-04-2008 om 00:00 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    01-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.142 Leerachterstand

    142 Leerachterstand ?

     

    In D.S. van 20.11.2007 stond ‘School maakt geen verschil’.  Uit een onderzoek over begrijpend lezen  in het 4de leerjaar zou blijken dat de schoolresultaten bijna uitsluitend bepaald worden door de gezinssituatie.

    Die is uiteraard enorm belangrijk.  Maar in het adagio “van alle fouten van de opvoedelingen zijn de opvoeders de oorzaak” wordt de zwarte piet dan doorgeschoven naar de ouders.  Ik geloof dat de leerkracht, die beantwoordt aan het profiel dat ik schetste, wel degelijk HET verschil kan maken.  Maar dat zijn witte raven en dus uiterst zeldzaam.

    In het artikel stelt men dat de scholen onderling niet zouden verschillen.  Ik betwijfel dat ten stelligste.  Bovendien is de gebruikte functionele leesmethode in het eerste leerjaar ook doorslaggevend.  In veel scholen wordt van in het eerste leerjaar reeds een achterstand uitgebouwd, die sterk kan oplopen, naar gelang de gebruikte leesmethode en het talent van de leerkracht.

    Het verschil zou volgens dat artikel gemaakt worden door de opleiding van de ouders, de taal die thuis wordt gesproken en de boekenkast.  Ouders met een lagere opleiding besteden vaak meer aandacht aan hun kinderen.  De interactie tussen de ouders en de leerkracht is hier cruciaal.  De grafiek met de 5 types leerlingen veralgemenen lijkt mij dan ook zeer gewaagd.

    01-04-2008 om 09:12 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)
    25-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.141 Spreken

    141 Spreken

     

    In D.S. van 12.11.2007 ‘Nederlands op school’ merkt men terecht op dat allochtone kinderen aangemoedigd dienen te worden om zoveel mogelijk Nederlands te spreken, binnen en buiten de schoolpoort.

    Wat is hun beginsituatie ?  Als ze op het 0 – niveau starten hebben ze reeds een leerachterstand t.o.v. onze Nederlandstalige kinderen van minimum 3 jaar (als ze al vanaf die leeftijd in het kleuteronderwijs stappen).  De tweede handicap is het feit dat ze thuis geen Nederlands zullen spreken, tenzij de ouders Nederlands spreken en dat deze de voertaal is thuis.  Dus de ouders moeten ook zo snel mogelijk Nederlands leren.  Maar die hebben uiteraard een enorme achterstand t.o.v. de Nederlandstalige ouders.

    Een plaats geven in de klas aan hun moedertaal is terug naar af.  Bovendien is dat vaak onmogelijk omdat er zoveel verschillende allochtonen in de klas zitten.  Welke taal ga je dan kiezen ?

    De Foyer gaf een map uit ‘Thuis spreek ik ook!’; online :  www.foyer.be

    Bru-taal werkt met vrijwilligers www.bru-taal.be
    Arch’educ en Vormingplus hebben café combinne www.cafecombinne.be
    Het steunpunt vrijwilligerswerk Brussel pakt uit met ‘het punt’ www.hetpuntbrussel.be

    25-03-2008 om 09:37 geschreven door Jef De cuyper


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 02/01-08/01 2017
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 31/12-06/01 2008
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!