bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    23-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnestelsel ouder dan gedacht

    Zonnestelsel ouder dan gedacht


    Het zonnestelsel zou weleens bijna twee miljoen jaar ouder kunnen zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience, dat zondag is gepubliceerd.

    De onderzoekers van de universiteit van de Amerikaanse staat Arizona baseren zich op een 1,5 kilo zware meteoriet die in 2004 in de Marokkaanse woestijn is gevonden. Het brok steen bevat sporen van een mineraal dat werd gevormd na het ontstaan van de zon.

    Volgens de wetenschappers is het mineraal 4.45682 miljard jaar oud. Daardoor is de meteoriet het oudste object dat ooit is gevonden. Uit de bevindingen concluderen de wetenschappers verder dat het zonnestelsel tussen de 300.000 en 1,9 miljoen jaar ouder is dan eerder werd geschat. (anp/sps)

    23-08-2010 om 11:57 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    22-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maan met 100 meter gekrompen

    Maan met 100 meter gekrompen


    De straal van de Maan is het voorbije miljard jaren met zowat 100 meter gekrompen, schrijven wetenschappers in de jongste uitgave van het vakblad Science. Die inkrimping heeft vermoedelijk te maken met de algemene afkoeling van de Wachter van de Aarde.
     
    Het team wetenschappers onderzocht duizenden foto's van het Maanoppervlak en zag zo sporen van een inkrimingsproces op de Maankorst. Beslissend is dat de Maan maar één tektonische plaat heeft, aldus Carolyn van der Bogert van de Universiteit van Münster. Op onze planeet zijn er veel platen die tegen elkaar schuiven, zich opnieuw gaan vormen en ook vernietigd worden. Door deze tektonische dynamiek is het onmogelijk de inkrimping van de hele planeet te bestuderen. (belga/kh)

    22-08-2010 om 11:54 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    20-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dokters redden leven 25-jarige door zijn schedel in te vriezen

    Dokters redden leven 25-jarige door zijn schedel in te vriezen


    Toen een 25-jarige Amerikaan na een zwaar ongeval met zijn skateboard zijn schedel op liefst tien plaatsen had gebroken, had hij 1 kans op 20 om te overleven. Dokters beslisten om de twee gehavende delen van zijn zwaar opgezwollen schedel weg te nemen, weer in elkaar te knutselen en in te vriezen. De patiënt werd in een diepe coma gehouden en pas drie weken later werden zijn herstelde schedelstukken weer op zijn hoofd gezet. De man overleefde miraculeus dankzij de extreem riskante operatie. Zijn hoofd zag er zeer bizar uit, maar dat zal de jongeman worst wezen.

    Kyle Johnson uit Ogden in de Amerikaanse staat Utah had een vreselijk ongeval bij het longboarden, dat is zoiets als skaten op een surfplank met wieltjes onder. Daarbij halen de beoefenaars tot 60 km/u. Bij die hoge snelheid smakte Kyle tegen de grond.

    Smal stuk bot
    De diagnose was keihard: zijn schedel was gebroken op liefst tien plaatsen en zijn brein was heel erg opgezwollen. De kans dat hij zou sterven, werd op 95 procent ingeschat. De neurochirurgen kozen ten einde raad voor de ultieme optie. "We besloten de twee gehavende kanten van zijn schedel te verwijderen," zegt Dokter Welling op Foxnews. "Dat is echt de allerlaatste optie voor chirurgen en bovendien meestal maar aan één kant. In dit geval waren we zelfs verplicht de twee zijden te verwijderen, omdat zijn hele brein aangetast was. We lieten enkel een smal stuk bot van zijn schedel in het midden van zijn hoofd staan"

    Puzzelwerk
    Het team van Dokter Welling verwijderde de gehavende stukken van Johnsons schedel, 'puzzelde' die opnieuw in elkaar met microvijzen en plaatjes. Vervolgens werden die herstelde schedelstukken in de diepvriezer geplaatst om te vermijden dat de schedel te broos zou worden. De patiënt werd drie weken lang in een kunstmatige coma gehouden, terwijl de zwelling van zijn brein nauw in de gaten werd gehouden. Toen die zwelling pas weken later afnam, werden de ontbrekende stukken weer op zijn hoofd geplaatst en nog zeven dagen later werd Kyle Johnson weer wakker.

    Geheugen
    Toen de man voor het eerst in de spiegel keek, zal hij zeker geschrokken zijn, maar Kyle is vooral superblij dat hij nog leeft. Zijn hersenschade valt wonderwel mee. De chirurgen vreesden dat hij weer zou moeten leren spreken en stappen, maar enkel zijn geheugen laat het nog afweten. De man is al goed 'gemutst'. "Longboarden ga ik wellicht nooit meer doen, maar snowboarden zeker wel." (kh)

    20-08-2010 om 12:14 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (2)
    19-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop

    Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop


    Met de VTL-telecoop in Chili hebben Europese astronomen voor het eerst aangetoond dat er een magnetar is voortgekomen uit een ster die zeker veertig keer zo zwaar was als onze Zon. Dit strijdt met bestaande theorieën over sterrenevolutie en roept de fundamentele vraag op hoe zwaar een ster nu echt moet zijn om een zwart gat te worden, zo heeft de Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO meegedeeld.

    De astronomen loerden naar de bijzondere sterrenhoop Westerlund 1, op een afstand van 16.000 lichtjaar in het zuidelijke sterrenbeeld Ara (Altaar), de meest nabije 'supersterrenhoop'. Hij bevat honderden zeer zware sterren, waarvan sommige bijna een miljoen keer zo veel licht produceren als onze Zon en bijna tweeduizend keer zo groot zijn. Naar schatting 3,5 tot 5 miljoen jaar oud is Westerlund 1 een fantastische 'dierentuin' van de meest uiteenlopende, exotische sterren. Zij hebben één ding gemeen: ze zijn vrijwel gelijktijdig ontstaan uit één en hetzelfde stervormingsproces.
     
    Supernova
    De sterrenhoop bevat een van de weinige magnetars in ons Melkwegstelsel. Een magnetar is een soort neutronenster met een ongelooflijk sterk magnetisch veld - duizend biljoen keer zo sterk als dat van de Aarde. Het object is ontstaan nadat een zware ster een supernova-explosie heeft ondergaan. Dat hij tot deze sterrenhoop behoort, brengt de astronomen tot de opmerkelijke conclusie dat deze magnetar moet zijn ontstaan uit een ster die zeker veertig keer zo zwaar was als de Zon.
     
    Levensduur
    Aangezien alle sterren in Westerlund 1 even oud zijn, kan de ster die na zijn ontploffing een magnetar achterliet dus nooit langer hebben geleefd dan de overige sterren in de sterrenhoop. "Omdat de levensduur van een ster direct afhankelijk is van zijn massa - hoe zwaarder de ster, des te korter zijn leven - kunnen we er zeker van zijn dat de korter levende ster, die magnetar werd, nóg zwaarder moet zijn geweest,' aldus teamleider Simon Clark.
     
    Zwart gat
    Uit een massabepaling van de dubbelster W13 in Westerlund 1 volgde dat de magnetar geworden ster zeker veertig keer zo zwaar moet zijn geweest als onze Zon. Daarmee is voor het eerst aangetoond dat magnetars uit sterren kunnen ontstaan die zo zwaar zijn, dat ze normaal gesproken een zwart gat zouden moeten vormen. Tot nog toe werd verondersteld dat sterren met beginmassa's van 10 tot 25 Zonsmassa's neutronensterren vormen, en sterren van meer dan 25 Zonsmassa's zwarte gaten.
     
    Netelige vraag
    "Deze sterren moeten meer dan negentig procent van hun massa kwijtraken voordat zij als supernova exploderen, anders zouden zij een zwart gat vormen",' zegt onderzoeker Ignacio Negeruela. "Zo'n enorm massaverlies vóór de eigenlijke explosie vormt een grote uitdaging voor de bestaande theorieën over de evolutie van sterren".
     
    "Dit roept dus de netelige vraag op hoe zwaar een ster moet zijn voordat hij ineenstort tot een zwart gat, als sterren van meer dan veertig Zonsmassa's daar al niet in slagen",' merkt Norbert Langer op.
     
    Begeleider
    Het ontstaansmechanisme waaraan de astronomen de voorkeur geven, gaat ervan uit dat de magnetar geworden ster - de zogeheten voorloper - bij zijn ontstaan gezelschap had van een andere ster. In de loop van hun evolutie zou de voorloper enorme hoeveelheden materie aan die begeleider hebben overgedragen. Dat er op dit moment geen ster in de buurt van de magnetar te vinden is, kan komen doordat de vermeende dubbelster door de supernova-explosie gescheiden is, waarna de magnetar en zijn begeleider met hoge snelheid uiteen zijn gegaan.
     
    Als dat het geval is, kan dat betekenen dat de massaoverdracht in dubbelstersystemen een sleutelrol speelt bij de evolutie van sterren - bij dit ultieme kosmische 'afslankplan' kunnen zware sterren meer dan 95 procent van hun oorspronkelijke massa kwijtraken", besluit Clark. (belga/sps)

    19-08-2010 om 16:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Nieuw euthanasiedebat dringt zich op"

    "Nieuw euthanasiedebat dringt zich op"


    Wim Distelmans, professor palliatieve geneeskunde aan de VUB en voorzitter van de Federale Controle- en evaluatiecommissie Euthanasie, pleit voor het heropenen van het debat over euthanasie. Dat doet hij in het medisch weekblad De Huisarts.
     
    Zo wil hij dat ook mensen met een 'verworven, onherroepelijke wilsonbekwaamheid' in aanmerking komen voor euthanasie. Het gaat dan onder meer om patiënten met een hersentumor en AIDS-patiënten die in een bepaalde fase zitten. Ook sommige psychiatrische patiënten zouden over de mogelijkheid moeten beschikken.
     
    Vragen rond euthanasie voor deze groepen leven volgens hem sterk in de maatschappij. Zo worden artsen die gespecialiseerd zijn in de zorg rond het levenseinde (Leif-artsen) er vaak mee geconfronteerd.
    In Nederland onderzoekt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) momenteel de haalbaarheid van een zogenaamde levenseindekliniek. Daar zouden patiënten terecht kunnen voor euthanasie, hulp bij zelfdoding en suïcide. Volgens Distelmans wil de vereniging zo vooral het euthanasiedebat opnieuw op scherp stellen. (belga/sps)

    19-08-2010 om 12:12 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse jongen (11) stopt met ademen als hij in slaap valt

    Britse jongen (11) stopt met ademen als hij in slaap valt



    Liam moet elke avond aan een beademingstoestel om de nacht door te komen.

    Dokters gaven hem maar 6 weken bij geboorte

    Slapen is belangrijk voor de meeste 11-jarigen, maar voor de Britse jongen Liam Derbyshire is het een zaak van leven en dood. Liam heeft een zeldzame aandoening waardoor hij stopt met ademen telkens hij in slaap valt.

    Dokter hadden de ouders van Liam bij zijn geboorte verteld dat hij maar zes weken zou leven door zijn aandoening van centrale neurogenic hyperventilatie, ook wel bekend als Ondine's Curse. Opmerkelijk genoeg heeft het actieve kind alle verwachtingen overtroffen en is hij nu zelfs al 11 jaar oud.

    Met de hulp van een beademingstoestel kan Liam elke nacht doorkomen. Zijn ouders hebben hun huis wel moeten uitrusten met noodstroomvoorziening zoals in een ziekenhuis. "Elke dag staan de dokters er nog versteld van hoe actief Liam is. Hij heeft echt alle verwachtingen overtroffen", aldus mama Kim.

    "We moeten wel altijd heel oplettend zijn, want zijn hartslag kan elk moment vertragen." Liam, die als kind ook nog kanker overwon, draagt altijd een beademingsbuisje. (adv)

    18-08-2010 om 14:37 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ongezonde Britten krijgen boete als ze niet veranderen"

    "Ongezonde Britten krijgen boete als ze niet veranderen"


    Britten met een ongezonde levensstijl die weigeren hier iets aan te veranderen zullen hier letterlijk voor moeten betalen. Daar waarschuwt een recent Brits rapport voor.

    Gezondheidszorg
    Ongezonde Britten zullen geen vergoedingen meer krijgen van de gezondheidszorg. Experts voorspellen dat behandelingen als ivf, vruchtbaarheidsbehandelingen, tandverzorging, gewichtsoperaties, medicatie, behandeling tegen dementie niet langer vergoed zullen worden in 2020. Het kan ook zijn dat mensen dat mensen dan een boete zullen moeten betalen als ze weigeren hun ongezonde gewoonten vte eranderen, aldus de voorspellingen van de 'Friends Provident and the Future Foundation'.

    Straffen is nodig
    Het rapport legt de potentiële impact uit van mensen die ongezond eten, te weinig sporten en te veel alcohol drinken. Huisarts en professor Sarah Brewer: "We weten allemaal dat we vetarm, veel fruit en groenten moeten eten, maar hoeveel mensen doen dit ook echt? Wanneer een ongezonde levensstijl niet bestraft wordt, zal niemand zijn gewoonten veranderen." (ep)

    18-08-2010 om 11:44 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amazon verkocht meer e-books dan papieren boeken

    Amazon verkocht meer e-books dan papieren boeken



    Jeff Bezos, CEO van amazon.com, met een de e-reader Kindle.

    De onlinewinkel Amazon heeft voor het eerst in zijn geschiedenis meer elektronische boeken verkocht dan papieren versies. Dat maakte het bedrijf zelf bekend.

    Het record werd gehaald op kerstdag. Blijkbaar hebben veel mensen de e-reader van Amazon, de Kindle, gekregen als kerstgeschenk. Volgens Amazon is de Kindle zowat het best verkopende item binnen de groep, maar precieze verkoopcijfers werden niet vrijgegeven.

    De drukste verkoopdag ooit voor Amazon dateert van 14 december, toen wereldwijd 9,5 miljoen klanten inlogden op de webwinkel. Per seconde werden maar liefst 110 items verkocht. (afp/adb)

    17-08-2010 om 19:40 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle sigarettenpakjes krijgen nummer van tabakslijn

    Alle sigarettenpakjes krijgen nummer van tabakslijn


    Vanaf 1 januari 2011 moeten alle pakjes sigaretten het telefoonnummer van de tabakslijn en de website vermelden. België is het eerste land in de Europese Unie die de vermelding van een telefonische hulplijn verplicht heeft gemaakt.
     
    Eén pakje sigaretten op veertien toont sinds 2006 de boodschap "Zoek hulp om te stoppen met roken: 0800 111 00 begin_of_the_skype_highlighting              0800 111 00      end_of_the_skype_highlighting". Het gaat om het nummer van de Tabakstop Lijn. Volgens het ministerieel besluit van 28 mei 2009 is het verplicht om de lijn op alle pakjes te vermelden vanaf 1 januari 2011. De eerste pakjes met de nieuwe vermelding zijn al in omloop.

    Niet bewust
    "Een professionele ondersteuning kan de kans op slagen bij het stoppen met roken aanzienlijk vergroten", aldus 'initiatiefnemer' Stichting tegen Kanker. Uit een peiling in 2008 bleek echter dat 47 procent van de rokers zich niet bewust was van het bestaan van de lijn. De Stichting biedt verschillende gratis ondersteuningsmanieren aan om te stoppen met roken, zoals een telefonische hulplijn en de website www.tabakstop.be.
     
    In 2009 vonden 13.358 contacten plaats met Tabakstop: 6.924 per telefoon, 5.792 via de website en 642 via e-mail. 34 procent van de bellers kende het nummer dankzij de vermelding op de sigarettenpakjes, 16 procent via televisiecampagnes en 12 procent via gezondheidsprofessionals. (belga/svm)

    17-08-2010 om 11:28 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    13-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden klinken gaan verspreiding bacteriën tegen

    Gouden klinken gaan verspreiding bacteriën tegen

    Goud is een geliefd edelmetaal, dat vooral wordt geassocieerd met juwelen en versiering. Maar goud blijkt ook enorm goed te zijn in het neutraliseren van gevaarlijke bacteriën, zoals E Coli. Klinken, klassieke verzamelhaarden van bacteriën, zouden moeten verguld worden in de strijd tegen infecties en bacteriën. Duur? Dat hoeft niet: kleine gouddeeltjes zijn voldoende, zo bleek uit de testen van het team van Nottingham Trent University.

    Ze mengden kleine gouden nanodeeltjes met het antibioticum Cefalcor. Die mix maakte perfecte gouddeeltjes van zo'n 80 nanometer, die bacteriën konden doden, zo staat beschreven in Journals of Materials Chemistry.

    Gaatjes in celwand
    Hoe? Het goud zorgt er immers voor dat er gaten komen in de celwanden van de bacteriën, waardoor hun resistentie tegen antibiotica wordt afgezwakt.

    Zuur en basisch
    De mix bleek hoogst effectief in zowel zure als basische omgevingen, en zelfs na herhaaldelijk gebruik bleef het de E Coli-bacterie afweren.

    Klinken en verbanden
    De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat goud ook op andere
    bacteriën eenzelfde invloed heeft, en dat hun ontdekking een heleboel toepassingen kan hebben.
    "Het materiaal aanbrengen op klinken van ramen en deuren in ziekenhuizen kan infecties tegengaan. We kunnen zelf verbandmateriaal of pleisters maken met een mix", aldus professor Carole Perry. (edp)

    13-08-2010 om 14:45 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke Rubikskubus op te lossen in maximum 20 handelingen

    Elke Rubikskubus op te lossen in maximum 20 handelingen

    Het is altijd mogelijk een Rubikskubus op te lossen in 20 handelingen of minder. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Kent State uitgerekend met behulp van internetbedrijf Google, meldt de BBC.

    Al 30 jaar lang vragen wetenschappers zich af hoe vaak je aan de kubus moet draaien om op elk vlak 9 dezelfde gekleurde hokjes te krijgen. Tot 1995 werd gedacht dat het 'Getal van God', zo genoemd omdat alleen God zou weten hoeveel handelingen er nodig zijn, op 18 lag. Uit later onderzoek blijken dat er nu 20 te zijn.

    Het huidige onderzoek heeft echter met een computer nagerekend of dat echt zo is, omdat het nog nooit was bewezen dat het aantal echt twintig was. (anp/sam)

    13-08-2010 om 09:48 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    12-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mens haalt al 3,4 miljoen jaar vlees van dieren met stenen gereedschap

    Mens haalt al 3,4 miljoen jaar vlees van dieren met stenen gereedschap


    De mens gebruikt al een miljoen jaar langer stenen gereedschap om vlees van dieren te halen dan tot nog toe werd gedacht. Wetenschappers vonden in Ethiopië bewijs van het gebruik van werktuigen van zeker 3,4 miljoen jaar oud, schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.


    Voor de ontdekking was het oudst bekende bewijs voor het gebruik van stenen gereedschap 2,5 miljoen jaar oud. De wetenschappers vonden echter twee botten van zoogdieren, waar stukjes uit waren. Die stukjes konden alleen zijn verwijderd door mensen die gebruik maakten van scherpe, stenen gereedschap.

    Twee soorten schade
    De botten vertoonden twee soorten schade. De ene soort beschadiging wijst erop dat mensen vlees van de botten afsneden. De andere soort, die lijkt op inslagen van een hamer, wijst erop dat mensen de botten opensloegen om bij het merg te komen. Het is niet duidelijk of de mensen het gereedschap zelf maakten of de scherpe stenen simpelweg in de omgeving vonden.

    Wieg mensheid
    De regio Afar in Ethiopië, waar de botten zijn gevonden, staat bekend als de wieg van de mensheid. Eerder werden al menselijke skeletten van miljoenen jaren oud aangetroffen. Het bekendste daarvan is Lucy, dat werd opgegraven in 1974. (anp/sam)

    12-08-2010 om 12:03 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    11-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pyongyang wil schulden aan Tsjechië terugbetalen met ginseng

    Pyongyang wil schulden aan Tsjechië terugbetalen met ginseng


    De kans bestaat dat Tsjechië een deel van de Noord-Koreaanse schuld kwijtscheldt, in ruil voor ginseng, een plant die onder andere gebruikt wordt als opwekkend middel of afrodisiacum. Dat meldt het Tsjechische ministerie van Financiën.

    "Tijdens een bijeenkomst hebben we aan hun gevraagd welke goederen ze ons kunnen leveren en een van de opties is ginseng. Het gaat echter nog niet om een officieel voorstel", aldus vice-minister van Financiën Tomas Zidek.
     
    Het Tsjechische dagblad Dnes verklaarde onlangs dat Noord-Korea had voorgesteld om de ginseng te leveren om zo 5 procent van hun 7,5 miljoen euro schulden af te betalen. Volgens vice-minister Zidek heeft het idee potentieel en wordt het verder besproken. Tsjechië verbruikt jaarlijks ongeveer 1,4 ton ginseng dat onder andere gebruikt wordt om vermoeidheid en artritis tegen te gaan. (afp/dea)

    11-08-2010 om 20:22 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Insuline kan Alzheimer vertragen

    Insuline kan Alzheimer vertragen

    Insuline in de neus spuiten zou de schade toegebracht door Alzheimer kunnen vertragen. Dat bleek bij een Amerikaans experiment dat aantoonde dat insuline de scores op de geheugentesten deed verbeteren en dat voor minstens twee maanden.

    Verschillende studies toonden al aan dat Alzheimerpatiënten minder insuline in het brein hebben, zelfs in de vroegste stadia van de ziekte. Daarom testten de onderzoekers of extra insuline naar de hersenen sturen, via de neus, effect had. "Onze resultaten zijn veel belovend, en we willen graag verder onderzoek doen", aldus de onderzoekers.

    Alzheimer is een vorm van dementie die wellicht ontstaat doordat hele kleine stukjes proteïnes samenklitten in de hersenen en zo de werking van de zenuwen beïnvloeden. Die kunnen daardoor geen informatie meer uitwisselen, waar herinneren bemoeilijkt maar ook een effect heeft op humeur en gedrag. (edp)

    11-08-2010 om 11:21 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superbacterie wereldwijd verspreid via plastische chirurgie

    Superbacterie wereldwijd verspreid via plastische chirurgie


    Veel westerlingen kiezen voor een esthetische ingreep in India, wat de verspreiding van NDM-1 in de hand werkt.

    Plastische chirurgie-patiënten hebben een nieuwe soort superbacterie verspreid die resistent is voor bijna alle antibiotica. Momenteel wordt de bacterie vooral aangetroffen in Zuid-Azië en Groot-Brittanië, maar wetenschappers menen dat ze wereldwijd zal verspreid raken. Dat meldt de BBC.

    Veel ziekenhuisinfecties die al moeilijk behandelbaar waren, zijn nog beter bestand geworden tegen geneesmiddelen wegens een recent ontdekt gen dat tussen verschillende soorten bacteriën kan 'springen'.

    Het zogenaamde NDM-1-gen werd voor het eerst in twee soorten bacteriën - Klebsiella pneumoniae en Escherichia coli - geïndentificeerd door Timothy Walsh van de universiteit van Cardiff. Ze werden gedragen door een Zweedse man die in een ziekenhuis in India verbleef. Wat zorgwekkend is, is dat deze bacteriën ook resistent blijken voor antibiotica die als een laatste middel worden ingeschakeld bij noodbehandelingen van superbacteriën.

    Naar India voor cosmetische ingreep
    In een nieuw onderzoek, dat werd uitgevoerd door Walsh en Karthikeyan Kumarasamy van de universiteit van Madras, ging men  na hoe vaak de bacteriën met NDM-1 voorkomen in het zuiden van Azië en in Groot-Brittannië, waar reeds verschillende gevallen werden vastgesteld. Ziekenhuispatiënten met verdachte symptomen werden daarbij onderzocht. In twee Indiase ziekenhuizen vond men respectievelijk 44 mensen (1,5 procent van de onderzochte patiënten) en 26 mensen (8 procent) die de bacterie droegen.

    Ook in Pakistan, Bangladesh werd de bacterie aangetroffen. In Groot-Brittannië werden 37 gevallen vastgesteld: vaak gaat het om patiënten die recent naar India of Pakistan reisden om er een cosmetische ingreep te ondergaan.

    "India is ook een populaire bestemming bij andere Europeanen en Amerikanen die voor plastische chirurgie kiezen", waarschuwt de studie, die gepubliceerd werd in vakblad The Lancet. "Het is waarschijnlijk dat NDM-1 wereldwijd verspreid zal raken."

    Alarmerend potentieel
    NDM-1-bacteriën blijken bestand te zijn tegen tegen alle antibiotica, behalve tigecycline en colistin. En in sommige gevallen zijn zelfs die niet in staat om infecties terug te dringen. Nog verontrustender is dat het NDM-1-gen teruggevonden werd in dna-structuren die makkelijk gekopieerd en overgedragen kunnen worden tussen bacteriën. "Dit creëert een alarmerend potentieel tot verspreiding en diversificatie", zegt het onderzoek. "Door het toenemende luchtverkeer en migratie kunnen bacteriën steeds sneller tussen landen en continenten reizen."

    Johann Pitout van de Canadese universiteit van Calgary roept op om iedereen die om medische redenen in India verblijft, te screenen op multi-resistente bacteriën vooraleer de medische verzorging in het thuisland van de patiënt verder kan worden gezet. (hlnsydney/tw)

    11-08-2010 om 11:18 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China onderzoekt melkpoeder na hoog hormonenpeil bij kinderen

    China onderzoekt melkpoeder na hoog hormonenpeil bij kinderen

    Het Chinese ministerie van Gezondheid heeft een onderzoek bevolen naar gehumaniseerde melk voor baby's nadat in de provincie Hubei (in Midden-China) vastgesteld was dat kleine meisjes borsten kregen.

    Het hormonenpeil bij drie meisjes van 4 tot 15 maanden oud die met dezelfde melk gevoed werden, lag hoger dan het gemiddelde bij volwassen vrouwen, legde de China Daily maandag uit. De kinderen hebben onder meer een hoog oestradiol- en prolactinepeil. Een vierde geval werd volgens het persbureau Nieuw China in Peking gemeld.
     
    Geen synthetische hormonen
    Hoge functionarissen van de provinciale gezondheidsdiensten begonnen al tests uit te voeren op de verdachte melk van fabrikant Synutra in Qingdao (in het noordoosten). "Het ministerie van Gezondheid hecht veel belang aan deze zaak", zei woordvoerder Deng Haihua op een persconferentie.
     
    Synutra verdedigde zijn melk maandag, zeggend dat er geen synthetische hormonen of illegale stoffen aan werden toegevoegd. (afp/ddh)

    10-08-2010 om 14:29 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese baby's ontwikkelen borsten door hormonen in melk

    Chinese baby's ontwikkelen borsten door hormonen in melk


    Drie vrouwelijke baby's tussen vier en vijftien maanden ontwikkelden borsten in China. De ouders vrezen dat het melkpoeder dat de kinderen dronken hiervan de oorzaak is. Dit nieuws veroorzaakt heel wat ophef in het land twee jaar na de melaninecrisis.

    Stoppen
    Een Chinese krant onthulde vandaag dat medische tests aantoonden dat het hormoonniveau bij de drie meisjes van vier tot vijftien maanden die getest werden hoger was dan dat van de gemiddelde volwassen vrouw. Alle baby's die deze symptomen hadden, kregen dezelfde babyvoeding. "Het hoge niveau van hormonen bij de baby's tooont aan dat er duidelijk een probleem is", aldus arts Yang Qin. Hij raadt ouders aan om te stoppen met het toedienen van dit poeder, hij wil dat het product aan een chemische analyse onderworpen wordt.

    Geen onderzoek
    De lokale voedselagentschappen weigerden echter het verzoek van een moeder om het poeder te onderzoeken. Volgens sommige bronnen wordt de babyvoeding nog steeds verkocht. De producent zegt dat de producten veilig zijn, dat er geen hormonen of illegale substanties bij de productie aan te pas komen.

    Zuivel
    Volgens sommige experts komen de hormonen via koeien en zuivel in de voedselkringloop terecht. "Hoewel het verboden is hormonen aan vee te geven, wordt dit toch gedaan in China", aldus Wang Dingmian, een voormalig voorzitter voor de zuivelassociatie in Guangdong. Twee jaar geleden werden Chinese zuivelproducten wereldwijd teruggeroepen omdat melanine, een stof gebruikt om plastics te maken, er aan toegevoegd werd. Zes kinderen stierven en 300.000 werden hierdoor ziek. (ep)

    10-08-2010 om 14:29 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorbraak in onderzoek naar Alzheimer dankzij Belg

    Doorbraak in onderzoek naar Alzheimer dankzij Belg


    Een Belgische vorser heeft een ontdekking gedaan die het mogelijk maakt om met quasi volledige zekerheid toekomstige gevallen van Alzheimer te voorspellen. Dat staat in een studie die is gepubliceerd in het vakblad American Medical Association's Archives of Neurology.

    Geert De Meyer van de Universiteit Gent en zijn collega's van het Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative (ADNI) analyseerden de voorbije jaren gegevens van meer dan 400 oude mensen: 114 van hen beschikten over normale normale cognitieve functies, 200 hadden lichte cognitieve problemen en 102 mensen hadden de ziekte van Alzheimer.
     
    De vorsers identificeerden proteïnen die aanwezig zijn in de cerebrospinale vloeistof. Ze troffen die aan bij 90 procent van de mensen met Alzheimer, bij 72 procent van de mensen met lichte cognitieve problemen en 36 procent van de mensen met normale cognitieve functies.
     
    Bijna 100 procent zekerheid
    Die resultaten werden vervolgens opnieuw bestudeerd via kleinere steekproeven en de vorsers ontwikkelden uiteindelijk een model dat toestaat om met bijna 100 procent zekerheid te voorspellen wie de ziekte van Alzheimer zou krijgen.
     
    Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden wereldwijd ongeveer 37 miljoen mensen aan dementie. In het merendeel van de gevallen ligt de ziekte van Alzheimer aan de basis.(belga/tw)
     
     

    10-08-2010 om 10:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Stephen Hawking: "De mens zal definitief verdwijnen als hij de ruimte niet koloniseert

    Stephen Hawking: "De mens zal definitief verdwijnen als hij de ruimte niet koloniseert

    " Cubaanse crisis  in 1963 had menselijke ras al kunnen uitroeien "

    De gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking laat weer van zich horen. "Als het menselijke ras de komende twee eeuwen de ruimte niet koloniseert, zal het voorgoed verdwijnen", beweert hij. Onze enige kans op overleving bestaat erin de Aarde te verlaten en andere planeten te bewonen, meent hij.

    Hawking zei een en ander in een interview met de website Big Think. Hij blijft weliswaar optimistisch maar de komende paar eeuwen zal er omzichtig nagedacht moeten worden, wil de mens overleven. "Ik zie grote gevaren voor het menselijke ras. In het verleden kwam het overleven van de mens al een paar keer op één druk op de knop aan. Zoals tijdens de Cubaanse raketcrisis in 1963. Dat soort voorvallen zal in frequentie alsmaar toenemen. We moeten daar zeer voorzichtig mee omspringen."

    "Maar ik ben een optimist", gaat hij verder. "Als we ons de komende tweehonderd jaar van rampen kunnen vrijwaren, dan zou ons ras veilig moeten zijn doordat we ons in de ruimte verspreiden."

    Eerder dit jaar waarschuwde Hawking ook al dat we moeten oppassen voor contacten met aliens in de ruimte omdat die ons niet altijd als vrienden zullen beschouwen. "Als we de enige intelligente wezens zijn in het melkwegstelsel dan moeten we ons van ons eigen behoud verzekeren."

    Historisch gevaarlijke periode
    Historisch gezien komen we volgens de wetenschapper dus terecht in een gevaarlijke periode. "Het gevaar schuilt in de toenemende wereldbevolking en gebruik van de eindige levensbronnen van de Aarde samen met onze technische vaardigheden om het milieu ten goede en ten kwade te kunnen veranderen."

    "Onze genen bepalen ons overlevingsinstinct waar we in het verleden al gebruik van maakten. Maar de volgende honderd jaar worden heel moeilijk om rampen te vermijden, laat staan de komende duizenden jaren. Onze enige kans op overleven bestaat erin ons te verspreiden in de ruimte en de Aarde te verlaten."

    Hawking pleit dan ook voor bemande ruimtevluchten. Eerder dit jaar beweerde hij al dat een ruimteschip dat door de tijd zou kunnen reizen - enkel in de toekomst, niet in het verleden - de relativiteitstheorie van Einstein zou ontkrachten. In de toekomst zou de mens zo generaties kunnen overslagen.

    Als na zes jaar de topsnelheid kan bereikt worden, die 98 procent van de snelheid van het licht (105 miljoen kilometer per uur) bedraagt, dan komt een dag aan boord van zo'n schip overeen met één jaar op Aarde, beweert Hawking nog. Op 80 jaar zouden de passagiers dan het einde van het melkwegstelsel bereiken. (jv)

    09-08-2010 om 19:31 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    08-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maan "te droog" om leven te bevatten

    Maan "te droog" om leven te bevatten

    maan te droog om leven te bevatten

    In tegenstelling tot hetgeen recent onderzoek van maanstenen uitwees, is de maan feitelijk erg droog, zeggen wetenschappers.

    De Amerikaanse vorsers analyseerden chloor-isotopen uit maanstenen die door de Apollo-missies naar de aarde werden gebracht. Volgens hen was er weinig tot geen waterstof in de magma-oceaan die er was tijdens de vorming van de maan. Dat zou betekenen dat de natuurlijke satelliet van de aarde altijd te droog geweest is om leven te kunnen bevatten.

    De maan ontstond wellicht toen een object met de grootte van de planeet Mars met de nog jonge aarde in botsing kwam. Op de maan bevond zich een lava-oceaan, die mogelijk grote hoeveelheden water had kunnen bevatten. Daarna koelde het hemellichaam af.

    Door gebrek aan waterstof in de lava-oceaan zou leven echter niet mogelijk geweest zijn, zegt de nieuwe studie. De maan is namelijk te klein en de zwaartekracht te zwak, zodat de stoom en de gassen verloren gingen in de ruimte. Op de aarde was er wel voldoende zwaartekracht om de stoom en gassen vast te houden, waardoor onze oceanen konden ontstaan.

    08-08-2010 om 13:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (4)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!