bloguez.com












Klik op het hoofdje
voor  blog El Symphatico
te bekijken

Bizare toestanden en
nog veel meer



Je vind mij ook op
nr.020 bij de
Vrolijke Bloggers




Inhoud blog
  • Onze Aarde wordt elk jaar 50.000 ton lichter
  • Dolly-wetenschappers maken hersenweefsel van huidcellen
  • Sony maakt kerstkaart die stroom haalt uit papier
  • Blauwe planeet ontdekt waar leven mogelijk is
  • Revolutionair systeem ruikt bommen vanop afstand








































    .













    .





















































































    Zoeken in blog
































    .



    .



    .



    .



    .







    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .



    .

    El Sympathico
    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U




    .





    .








    .







    .

    15-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontcijferd: waarom Van Goghs gele verf bruin wordt

    Ontcijferd: waarom Van Goghs gele verf bruin wordt

    Het is al jarenlang een groot mysterie waarom de kleuren geel op de schilderijen van de Nederlandse schilder Vincent Van Gogh verkleurt naar bruin. Een team van Universiteit Antwerpen heeft ontcijferd hoe dat komt.

    Dat gele verf soms bruin wordt onder invloed van zonlicht, was in de 19e eeuw bekend, maar niet alle schilderijen hebben er evenveel last van en de mate van verkleuring varieert sterk. Wetenschappers vermoedden dat de verkleuring verband hield met het gebruik van chroom in de gele verf uit de tijd van Van Gogh.

    Proef
    Uit twee schilderijen van Van Gogh, "Veld met bloemen bij Arles" (1888) en "Oever van de Seine" (1887) werd een microscopisch klein stukje verf onderzocht. Daarnaast verouderden de onderzoekers verf uit oude verftubes met een UV-lamp.

    "Bij een van deze proefstukjes was het raak. Het was afkomstig uit een historische verftube van schilder Rik Wouters. Dit stukje veranderde in drie weken van felgeel naar chocoladebruin", aldus onderzoeksleider Koen Janssens.

    Chroom
    De monsters werden onder meer onderzocht met röntgenstraling van de grote deeltjesversneller ESRF in Grenoble. Daarbij kwam een verandering in het element chroom in de verkleurde verf naar voren.

    Verder onderzoek is nodig om de dynamiek van de verkleuring in kaart te brengen en na te gaan hoe dit proces gestopt of vertraagd kan worden. (belga/edp)

    15-02-2011 om 21:13 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom Op Tegen Kanker in het teken van leukemie

    Kom Op Tegen Kanker in het teken van leukemie

    De nieuwe campagne van Kom Op Tegen Kanker (KOTK) staat in het teken van leukemie. De campagne loopt van vandaag tot de liveshow op 26 februari. Het is al de twaalfde campagne die de VRT en Kom Op tegen Kanker samen organiseren.

    Leukemie is verzamelnaam voor verschillende soorten bloedkanker, waarbij de witte bloedcellen abnormaal reageren en zich ongebreideld vermenigvuldigen. Behandeling is moeilijk, omdat de kanker zich via het bloed in heel het lichaam heeft verspreid. Sommige chemotherapiën slaan bij sommige patiënten aan, maar stamceltransplantatie is vaak de laatste kans op overleven voor leukemiepatiënten.

    De moeilijke zoektocht naar een donor
    "De zoektocht naar een geschikte donor is daarbij van levensbelang. Het probleem is dat slechts één op vier leukemiepatiënten een donor in zijn naaste familie vindt", legt Frank Deboosere, voorzitter van KOTK, uit.
     
    "Om zo veel mogelijk mensen een kans op overleven te geven, zamelen we geld in om meer stamcellen te verzamelen. Dat kan door meer en betere navelstrengbloedstalen te verzamelen en de bestaande navelstrengbloedbanken in Vlaanderen uit te breiden."
     
    Navelstrengbloedbanken
    Die navelstrengbloedbanken hebben overigens niet voldoende middelen voor een betere inzameling van navelstrengbloed en dus om meer patiënten een betere kans op een stamceltransplantatie te geven, zeggen experts. Daarom doet Kom op tegen Kanker tijdens de tv-show een beroep op de vrijgevigheid van de bevolking. De opbrengst van de show gaat naar de bloedbanken.
     
    Vanaf morgen kan je in tal van winkels en warenhuizen spaartonnen vinden van KOTK. Daarin kunnen de mensen geld steken voor de leukemiepatiënten. De vorige campagne van KOTK (2008-2009), bracht net geen 13,7 miljoen euro op. (belga/edp)

    11-02-2011 om 14:33 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    10-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe doemdag: asteroïde Apophis zou in 2036 inslaan

    Nieuwe doemdag: asteroïde Apophis zou in 2036 inslaan

    Armageddon heeft een nieuwe datum en ditmaal is het niet 2012. Dat beweren Russiche wetenschappers die de exacte datum hebben berekend waarop de asteroïde Apophis zal clashen met onze aardbol. Zij die geboren zijn op 13 april, kunnen alvast een groots feest plannen in het jaar 2036.

    "Apophis zal op 13 april 2029 tot op 37 à 38.000 kilometer van de aarde genaderd zijn", dixit de Russische professor Leonid Sokolov van de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Zeven jaar later zou een botsing volgen. Een woestijn zo groot als Frankrijk kan het gevolg zijn. Dit alles in voorwaardelijke wijs, want meer dan waarschijnlijk zal Apophis de komende jaren uit elkaar vallen in kleinere stukken die kunen botsen met de Aarde. Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos wil alvast geen risico's nemen. Het wil de asteroïde, die een diameter heeft van ongeveer 350 meter, van koers doen wijzigen.

    Hiroshima
    Dat willen ze doen door een speciaal schip tegen de grote brok te laten botsen. Apophis vernietigen met een kernkop zou uitgesloten zijn. Zo'n honderd jaar geleden verwerkte Siberië een komeetinslag. Die had een kracht van meer dan duizend atoombommen op Hiroshima. Apophis zou drie keer groter zijn dan de komeet van toen. In 2009 kwam Aphopis al eens in het nieuws, toen wetenschappers voorspelden dat er twee procent kans op een botsing was.

    Eén op 250.000
    Ook de NASA houdt de asteroïde nauwlettend in de gaten. "Technisch gesproken hebben de Russen gelijk. Er is inderdaad een kans dat Apophis in 2036 zal inslaan op de Aarde", zegt Donald Yeomans, hoofd van NASA's 'Near-Earth Object Program Office". "Maar die kans is amper één op 250.000 groot." Apophis is dan 'slechts' iets breder dan twee voetbalvelden, bekijk in de video hieronder wat een grotere asteroïde kan teweegbrengen. (hlnsydney/odbs)

    10-02-2011 om 15:05 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    09-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker zal dit jaar 1,3 miljoen levens kosten in Europa

    Kanker zal dit jaar 1,3 miljoen levens kosten in Europa

    Hoewel kanker relatief minder dodelijk wordt, zullen er dit jaar in Europa toch bijna 1,3 miljoen mensen aan kanker sterven. Dat voorspelt een team van Italiaanse en Zwitserse onderzoekers in het tijdschrift "Annals of Oncology".

    De wetenschappers stelden een mathematisch model op op basis van gegevens uit de periode 1970-2007. Volgens dat model zal kanker dit jaar 1.281.466 mensenlevens eisen in Europa, tegenover 1.256.001 in 2007. Omdat de bevolking toeneemt, daalt eigenlijk de dodelijkheidsgraad van kanker: van 153,8 overlijdens per 100.000 inwoners naar 142,8 bij de mannen, en van 90,7 naar 85,3 bij de vrouwen. Dat komt overeen met een daling van respectievelijk 7 en 6 procent sinds 2007.
     
    De daling is voornamelijk te danken aan de vermindering van het aantal vrouwen dat sterft door borstkanker en het aantal mannen dat overlijdt door long- of darmkanker. De onderzoekers merken wel op dat het aantal overlijdens door longkanker bij vrouwen voortdurend toeneemt. (belga/odbs)

    09-02-2011 om 14:50 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    08-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spectaculaire toename van vink, keep en sijs

    Spectaculaire toename van vink, keep en sijs


    Er zitten bijzonder veel vinken, kepen en sijzen (foto) in onze tuinen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van zowat 1.500 tuinen die deelnamen aan de tuinvogeltelling van Natuurpunt en haar Waalse zusterorganisatie Natagora. Volgens Natuurpunt gaat het om een trend die de organisatie deze winter al vaststelde bij haar maandelijkse tellingen.

    "De vinken voeden zich met onkruidzaden, die door de strenge lange winter en sneeuw niet voorhanden zijn, waardoor ze massaal in de tuinen opduiken", klinkt het. Ook enkele zeer zeldzame bosvogels werden dit weekend al in een aantal tuinen gezien, zoals de middelste bonte specht.

    Zuiden
    Een andere vaststelling is het duidelijk ontbreken dit jaar van een aantal soorten vogels die zuidelijk overwinteren. Het gaat dan onder meer om de tjiftjaf, zwartkop, zwarte roodstaart en witte kwikstaart. Volgens Natuurpunt zijn zij ofwel sneller en in grotere getale zuidwaarts getrokken, of zijn de vogels die probeerden hier te overwinteren gestorven door de slechte weersomstandigheden. Bij tellingen vorige week in Nederland werd eveneens geen enkele tjiftjaf waargenomen.
     
    Tuinen
    Vorig jaar kreeg Natuurpunt erg veel respons voor de telling uit de Antwerpse gemeente Brasschaat. Dit jaar blijken er voorlopig zeer veel cijfers uit het West-Vlaamse Roeselare te komen. Telgegevens binnensturen kan nog via de website van Natuurpunt of per brief. Natuurpunt roept de tellers wel op om dit wel zo spoedig mogelijk te doen. De organisatie vraagt ook om de vogels te blijven voederen, opdat trekvogels die nog veel kilometers voor de boeg hebben, een goede vetvoorraad zouden kunnen aanleggen. (belga/sam)

    08-02-2011 om 17:22 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeoloog vindt Saoedische graafplaatsen via Google Earth

    Archeoloog vindt Saoedische graafplaatsen via Google Earth

    Archeoloog David Kennedy van de universiteit van West-Australië heeft via Google Earth maar liefst 1.977 potentieel interessante plekken gevonden om onderzoek te verrichten in Saoedi-Arabië.

    Het is normaal erg moeilijk om in dat land toestemming te krijgen om luchtfoto's te maken, maar dat is dankzij Google Earth niet meer nodig, meldt New Scientist.

    Kennedy heeft 1.240 vierkante kilometer van het land onder de loep genomen. Hij markeerde de interessante plekken en schakelde vervolgens een vriend in het Arabische land in om foto's daarvan te maken.

    In 2008 vonden onderzoekers van de universiteit van Melbourne op dezelfde manier al 462 archeologisch interessante plekken in Afghanistan. (sam)

    08-02-2011 om 11:46 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    04-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte bloedlichaampjes als nieuwe diagnosetechniek voor darmkanker

    Witte bloedlichaampjes als nieuwe diagnosetechniek voor darmkanker



    De Stichting Fournier-Majoie voor Innovatie (FFMI) heeft de Italiaanse wetenschapper Max Mazzone van VIB-K.U.Leuven een beurs toegekend voor onderzoek naar een nieuwe manier om darmkanker vroegtijdig op te sporen. De techniek moet ook toelaten het verloop van de ziekte beter te volgen bij patiënten.

    Mazzone zal gebruik maken van zogeheten biomerkers - veranderingen in het genetisch materiaal van specifieke witte bloedlichaampjes, monocyten genaamd. Het onderzoek zal in nauwe samenwerking gebeuren met Hans Prenen specialist darmtumoren van het UZ Gasthuisberg. Het gaat om een totaal van 350.000 euro gedurende 3 jaar.

    Witte bloedlichaampjes spelen een belangrijke rol bij de groei van tumoren, de uitzaaiing van kankercellen en de vorming van bloedvaten in en rond tumoren. Daarnaast oefenen ze een cruciale functie uit bij de bestrijding van kankercellen. Zij vormen de kern van het verdedigingsmechanisme dat het lichaam inzet tegen kankercellen.

    Bloedafname

    Mazzone en Prenen zullen proberen om de veranderingen van het genetisch materiaal van de witte bloedlichaampjes (monocyten) te linken aan de aanwezigheid en het verloop van darmkanker. Voordeel van deze aanpak is dat witte bloedlichaampjes gemakkelijk te onderzoeken zijn. Een gewone bloedafname is al voldoende.


    04-02-2011 om 11:43 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Vaccin Mexicaanse griep verhoogt kans op narcolepsie"

    "Vaccin Mexicaanse griep verhoogt kans op narcolepsie"(slaapziekte)


    Inenting met het vaccin tegen Mexicaanse griep verhoogt bij kinderen en adolescenten mogelijk de kans op narcolepsie, ook wel slaapziekte genoemd. Dat blijkt uit een Finse studie. In België zijn voorlopig geen gevallen bekend, zegt viroloog Marc Van Ranst.

    Narcolepsie is een neurologische ziekte waardoor de patiënt zelfs bij voldoende nachtrust overdag geregeld in slaap valt. In Finland kregen in 2009 en 2010 zowat 60 kinderen tussen 4 en 19 de ziekte. Dat is drie keer zoveel als de voorgaande jaren. Negentig procent van de patiënten werd ziek tussen de twee en tien weken na de inenting tegen Mexicaanse griep. De kans om narcolepsie te krijgen, ligt volgens het Finse Nationaal Gezondheidsinstituut, die het onderzoek uitvoerde, na inenting bij kinderen negen keer hoger dan normaal.

    Enkel Scandinavië

    "Het verband tussen het vaccin Pandemrix en de ziekte bij kinderen is niet buiten de Scandinavische landen gevonden", zegt de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus, die contact had met zijn Finse collega's, in De Telegraaf. Ook IJsland en Zweden startten een onderzoek nadat een verhoging van het aantal gevallen werd vastgesteld. "De meest voor de hand liggende uitleg is dat de ziekte het gevolg is van het vaccin en de combinatie van een aantal andere factoren", aldus het Finse gezondheidsinstituut.

    België

    In België is voorlopig geen verband gevonden tussen de ziekte en het vaccin. Er werden in ons land dan ook slechts een beperkt aantal, 20.000, kinderen ingeënt. "In Finland is nagenoeg de hele bevolking ingeënt. Dat is bij ons niet het geval, enkel de risicogroepen kregen het vaccin", zegt Van Ranst. Volgens de viroloog wordt het verband tussen het vaccin en narcolepsie in België onderzocht en loopt er momenteel ook een Europese studie. De Finse onderzoekers bendrukken dat het onderzoek nog niet volledig is afgerond. Definitieve resultaten worden verwacht in augustus.

    Wereldwijd zijn bij campagnes meer dan 90 miljoen mensen ingeënt tegen de H1N1-griep, van wie ongeveer 2,5 miljoen Finnen sinds de herfst van 2009. (belga/ep)

    03-02-2011 om 15:00 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA vindt vijf mogelijke Aardes

    NASA vindt vijf mogelijke Aardes

    nasa vindt vijf mogelijke aardes

    De Keplersatelliet van de NASA heeft al meer dan 1.200 mogelijke vroeger niet gevonden planeten ontdekt. Vijf ervan kunnen op de Aarde lijken, zo hebben astronomen woensdag bekendgemaakt.

    Bij een analyse van meer 156.000 sterren over een periode van vijf maanden in 2009 vond de exoplanetenjager Kepler 1,235 kandidaat-planeten waarvan er 68 qua grootte op de Aarde lijken.

    Om mogelijk leven te herbergen moeten planeten zich binnen de "levensvatbare zone" rond een ster bevinden: niet te heet en niet te koud. Ook moet er vloeibaar water op het oppervlak mogelijk zijn.

    Van de door de 590 miljoen dollar kostende Kepler gevonden planeten bevinden er zich 54 in die zone en vijf lijken qua omvang op de Aarde. De astronomen moeten nog wat verder puzzelen om te weten of het wel degelijk planeten zijn.

    Mercurius

    De wetenschappers hebben ook een systeem gevonden met zes planeten. Deze groep bevestigde planeten is de grootste rond een andere ster dan onze en het is nog maar het tweede exoplanetenstelsel dat zeker meer dan één planeet omvat. Toch catalogeerde de Kepler 170 sterren met mogelijk meerdere planeten.

    Alle zes zijn groter dan de Aarde en draaien heel kortbij ster Kepler-11 op 2.000 lichtjaar van ons, waarbij de grootste op Uranus en Neptunus lijken. Zij zijn allen een mengsel van gesteente en gas, mogelijk ook met water. Vijf ervan zouden in ons systeem binnen de baan van Mercurius vallen, met een omloop van maximaal 50 dagen.

    03-02-2011 om 14:13 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers UA brengen atomen driedimensionaal in beeld

    Wetenschappers UA brengen atomen driedimensionaal in beeld

    wetenschappers ua brengen atomen driedimensionaal in beeld

    Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een nieuwe methode ontwikkeld om individuele atomen in het inwendige van minuscule deeltjes in beeld te brengen. Daarvoor pasten zij complexe meettechnieken toe op beelden verkregen door middel van een elektronenmicroscoop. De onderzoekers krijgen daarmee meer inzicht in de driedimensionale structuur van materialen. Het onderzoek haalt het prestigieuze tijdschrift Nature.

    Nanodeeltjes zijn materiële structuren die uit enkele tot een paar duizend atomen bestaan en amper 1 tot 100 nanometer (miljardste meter) groot zijn. Ze kunnen tal van interessante fysische, chemische en biologische eigenschappen en processen vertonen. Zo zal bijvoorbeeld de kleur van goud veranderen van geel naar rood als de gouddeeltjes slechts een paar nanometer groot zijn.

    Drie dimensies

    Hoe deze eigenschappen tot uiting komen, wordt bepaald door de exacte driedimensionale structuur van alle atomen binnen een nanodeeltje. Om die reden is het inzoomen tot op atomair niveau sinds geruime tijd een uitdaging.

    Voor het eerst zijn wetenschappers er nu in geslaagd die uitdaging in de praktijk waar te maken. Daarvoor pasten zij complexe rekenkundige algoritmes toe op beelden van een zilver nanodeeltje, verkregen met een van de krachtigste elektronenmicroscopen ter wereld. Door het deeltje onder verschillende hoeken te observeren en innoverende meettechnieken toe te passen kan de volledige atomaire structuur in drie dimensies in kaart worden gebracht.

    Nieuwe materialen

    "De mogelijkheid om de driedimensionale structuur van nanodeeltjes tot op atomair niveau in kaart te brengen, zal substantieel bijdragen tot de ontwikkeling van nieuwe materialen met revolutionair nieuwe eigenschappen."

    Het onderzoek werd uitgevoerd aan het EMAT-labo (Electron Microscopy for Materials Science) van de Universiteit Antwerpen, onder leiding van Sandra Van Aert en Gustaaf Van Tendeloo, en aan het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam, onder leiding van Joost Batenburg. Ook de Zwitserse wetenschappers Rolf Erni en Marta Rossell werkten mee.

    Foto Universiteit Antwerpen

    03-02-2011 om 11:46 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proffen microbiologie creëren levend Google-logo

    Proffen microbiologie creëren levend Google-logo

    proffen microbiologie creeren levend google logo

     Twee serieuze proffen maken in de vier kleuren van Google een levend Google-logo. "Levend" is misschien wat overdreven, want het gaat om een logo gemaakt van bacteriën, of beter gezegd ingekleurd door bacteriën.

    Edward Johnson en zijn collega Clayton Wright van de Eastern Virginia Medical School hadden blijkbaar dode momenten genoeg om grappig uit de hoek te komen en deel te nemen aan de 'Google Demo Slam' competitie. Dat is een competitie door Google zelf in het leven geroepen voor filmpjes met als onderwerp een van Googles nieuwsdiensten.

    Of Google het logo echt zal inzetten, durven we betwijfelen.



    02-02-2011 om 11:36 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Gevallen eten moet je altijd weggooien"

    "Gevallen eten moet je altijd weggooien"

    gevallen eten moet je altijd weggooien

    Heel wat mensen eten een koekje of snoepje toch nog op ondanks dat het gevallen is op de grond. Sommigen houden zich zelfs aan de 5 seconden regel, waarbij ze alles nog opeten als het niet langer dan 5 seconden op de grond heeft vertoefd. Toch kan dat voor bijzonder schadelijke gevolgen zorgen, waarschuwen wetenschappers.

    Wanneer voedingswaren op de grond vallen, nemen ze bijna meteen bacteriën over. Ze hebben daarbij zelfs geen 5 seconden voor nodig. Bovendien hebben ziektes als cholera maar een half miljoen cellen nodig om een infectie uit te lokken, dat staat gelijk aan een nauwelijks zichtbaar stipje.

    Wetenschappers raden dan ook aan nooit dingen nog op te eten als ze eenmaal de vloer hebben geraakt, tenzij deze volledig steriel is.

    02-02-2011 om 11:28 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht geslapen? Lichtvervuiling is de schuldige

    Slecht geslapen? Lichtvervuiling is de schuldige

    Straatverlichting maakt dat je 's nachts over straat durft, omdat je ziet waar je loopt of rijdt en het een veilig gevoel geeft dat je iemand kan zien aankomen. Maar er zijn ook enorme nadelen aan verbonden: straatverlichting kost veel geld en energie, zorgt ervoor dat je de sterrenhemel niet meer goed kan zien, dat dieren stoort en het slaappatroon van mensen beïnvloedt.

    Dat zeggen de Britse milieuorganisatie CPRE (Campaign to Protect Rural England) en de Britse astronomische organisatie CfDS (British Astronomical Association's Campaign for Dark Skies). Zij vragen dan ook aan de Britse regering om de verlichting op het platteland aan te pakken.

    Sterrentelweek
    Om het publiek te mobiliseren organiseren de organisaties een 'sterrentelweek'. De mensen wordt gevraagd het aantal sterren in het sterrenbeeld Orion te tellen, om de praktische impact van de lichtvervuiling aan te tonen. Uit recent onderzoek bleek al dat 83 procent de nachtelijke hemel niet goed kan zien door overmatige verlichting.

    "Lichtvervuiling beschadigt het karakter van het platteland. De grens met de steden vervaagt, en het ontzegt vele, vele mensen een donkere hemel vol sterren", aldus Emma Marrington van CPRE.

    Besparen
    Om politici warm te maken becijferden de organisaties ook hoeveel ze zouden kunnen besparen door de straatverlichting te dimmen of te verminderen.

    "Op dit moment geven ze 600 miljoen euro uit aan straatverlichting, die ook nog eens 5 tot 10 procent van de CO2-uitstoot betekent. Minder straatverlichting is tegelijk minder vervuiling, minder CO2 en meer geld tegelijkertijd." (edp)

    02-02-2011 om 11:07 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    30-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziekenhuis kan maagzweer vaststellen via adem patiënt

    Ziekenhuis kan maagzweer vaststellen via adem patiënt



    In een ziekenhuis in het Nederlandse Nijmegen gaat men voortaan maag- en leverkwalen proberen vast te stellen via de adem van patiënten. Daarvoor is een speciaal apparaat ontwikkeld.

    Het toestel kan als het ware zeer kleine hoeveelheden ammoniak meten die werden uitgeademd. Een infectie van de maag met helicobacter pylori kan zo meteen opgespoord worden. Ammoniak is het bijproduct van deze bacterie. Deze infectie kan maagklachten en maagzweren veroorzaken.

    Dankzij het apparaat kan echter ook een gestoorde stofwisseling in de lever waargenomen worden.

    Het doel is dat op termijn ook huisartsen zo'n handzaam apparaat krijgen, maar die investering zou niet echt goedkoop zijn.

    30-01-2011 om 12:41 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (6)
    26-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genetisch gemanipuleerde muggen vechten tegen knokkelkoorts

    Genetisch gemanipuleerde muggen vechten tegen knokkelkoorts

    Ongeveer zesduizend genetisch gemanipuleerde muggen hebben in Maleisië de strijd aangebonden met de knokkelkoorts. Die ziekte werd het afgelopen jaar zeker 134 mensen in het Aziatische land fataal.

    De muggen zijn in december vrijgelaten in een onbewoond deel van de deelstaat Pahang, meldde het Instituut voor Medisch Onderzoek (IMR), een overheidsinstelling, woensdag. Het experiment is omstreden. Tal van organisaties hebben gewaarschuwd dat het onbedoelde gevolgen kan hebben.

    "Het verbaast ons dat dit zonder kennisgeving vooraf is gedaan, gezien de grote zorgen die wetenschappers, milieubewegingen en bewoners van de regio hebben geuit'', aldus onderzoeker Lim Li Ching van Third World Network.

    De mannetjesmuggen zijn zo gemanipuleerd dat hun nakomelingen snel sterven. Het vrouwtje van de muggensoort brengt de knokkelkoorts over. Wanneer de gemanipuleerde muggen zich met de gewone muggen mengen, zou de populatie daarvan door de sterfte gaan afnemen.

    De autoriteiten hebben laten weten dat er geen reden tot bezorgdheid is. Deze mug, de Aedes aegypti, leeft maar vijf dagen en het experiment is op 5 januari met succes afgerond. Er staan geen nieuwe, soortgelijke experimenten op het programma, verzekerde het IMR. (anp/adb)

    26-01-2011 om 10:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen

    Grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen

    De supervulkaan die onder Yellowstone National Park in Wyoming sluimert, zorgt opnieuw voor onrust nu blijkt dat hij aan een recordtempo stijgt nadat de vulkaan een grote hap lucht heeft genomen. In het ergste scenario, zoals beschreven in de Britse 'Daily Mail', zou de lava zo ver in de lucht spuwen dat er zich een giftige wolk zou ontstaan die duizenden kilometers ver zou drijven en maar liefst twee derde van de Verenigde Staten onbewoonbaar zou maken.

    Een uitbarsting zou voor een knal zorgen duizenden keer zo zwaar als die van de Mount St. Helens in 1980. De gevolgen nadat IJslands Eyjafjallajökull uitbarstte in april van vorig jaar, zijn er niets tegen. De laatste grote uitbarsting van de supervulkaan onder het schijnbaar kalme park met zijn fotogenieke geisers, dateert meer dan 640.000 jaar geleden. De caldera (wat kookpot of ketel betekent) die toen ontstond, overlapt gedeeltelijk met twee oudere caldera's wat verder naar het zuidwesten. Verder in die richting is het spoor van nog eerdere uitbarstingen tot in Nevada terug te vinden. Een ongeveer 800 kilometer lange en 70 kilometer brede vallei dwars door de Rocky Mountains laat zien hoe Noord-Amerika ten opzichte van de hotspot naar het zuidwesten bewogen is.

    25 centimeter gestegen
    Sinds die laatste uitbarsting heeft de vulkaan ongeveer 30 kleinere uitbarstingen gehad. De recentste was 70.000 jaar geleden. In het begin van 2004 zagen wetenschappers dat de grond boven de Caldera met ongeveer 7 centimeter per jaar stijgt. Tussen 2007 en 2010 leek de vulkaan tot stilstand gekomen te zijn, maar sinds de vulkaan een hap lucht heeft genomen, is de grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen. "Het is een buitengewone waarneming, vooral omdat het over zo'n groot gebied gaat", aldus Bob Smith, professor in de geologie aan de universiteit van Utah.

    Enigszins opluchting
    Wetenschappers denken dat de zwelling van het magmareservoir zeven tot tien kilometer onder het oppervlak ligt. "Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest als de magma op zo'n 2 a 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen", aldus Bob Smith, die recent een studie leidde naar de supervulkaan. "Daarin vonden we waardevolle aanwijzingen over wat er gaande is in de ondergrondse leidingen van de vulkaan. Die kunnen helpen met het voorspellen wanneer de volgende vulkanische Yellowstone uitbarsting kan plaatsvinden.

    Film
    In 2007 toonde Discovery Channel in de tv-premiere van ''Supervolcano: Real Time Apocalypse' wat de desastreuze gevolgen voor heel de wereld van een uitbarsting kunnen zijn. Miljoenen mensen raken dakloos, gewassen worden beschadigd en watervoorraden komen in gevaar. In de twee uur durende film deden Michael Riley en Gary Lewis verslag van een fictieve, enorme vulkanische eruptie. Ze baseerden zich op ''wetenschappelijk bewijs, geloofwaardige voorspellingen en diepgaand onderzoek van vooraanstaande geologen''. (hlnsydney/odbs)

    25-01-2011 om 15:47 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers willen af van de oude kilo

    Wetenschappers willen af van de oude kilo

    Hoeveel weegt een kilogram? Het lijkt een idiote vraag, maar wetenschappers die er nog steeds het antwoord op zoeken, zitten vandaag samen in de eerbiedwaardige Royal Society van Londen. Ze hopen er stappen te zetten richting een constante waarde voor de kilogram, los van een fysiek voorwerp.

    Sinds 1899 is de kilogram gebaseerd op een cilinder die voor 90 procent bestaat uit platinum en 10 procent uit iridium. Hij werd in 1879 in Londen gemaakt en wordt onder een glazen stolp bewaard in het Bureau International des Poids et Mesures in Sèvres, nabij Parijs. Jammer genoeg blijkt de kilogram ... vermagerd te zijn. De massa wijzigde met het equivalent van een zandkorrel met een diameter van 0,4 millimeter.
     
    Die vaststelling is voldoende aanleiding voor wetenschappers wereldwijd om zich het hoofd te breken over een definitie die onafhankelijk van een fysiek object zou standhouden. Dat gebeurde eerder al voor de meter, die wordt gedefinieerd door de snelheid van het licht.
     
    Constante van Planck
    Doel is te komen tot een definitie voor alle basiseenheden - massa, snelheid, tijd, enzovoort - door middel van stabiele en universele waarden. Voor de kilogram stellen wetenschappers voor de constante van Planck te gebruiken. Dat is een waarde die is genoemd naar Max Planck, die de Nobelprijs voor Natuurkunde kreeg voor zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie.
     
    Blijft het probleem om het verband te definiëren tussen de kilo en de constante van Planck. Mochten de wetenschappers in hun opzet slagen, dan zal dat voor de gewone sterveling vermoedelijk geen gevolgen hebben. (belga/odbs)

    24-01-2011 om 10:15 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Helemaal geen tweede zon volgend jaar"

    "Helemaal geen tweede zon volgend jaar"


    Op het internet en in media circulerende berichten dat de ster Betelgeuse volgend jaar zou ontploffen en daarbij helder zou oplichten als een tweede zon zijn onzin, zo heeft de gezaghebbende website space.com op gezag van wetenschappers gemeld.

    Betelgeuse verliest massa en zou "weldra" ontploffen in een supernova. Maar de term "weldra" moet op astronomische schaal worden gezien, zei astronoom Jim Kaler van de Universiteit van Illinois tegenover een zustersite van space.com. Niemand weet wanneer de ster, die 10 tot 20 keer zoveel massa als onze Zon heeft, zal ontploffen. Eenmaal Betelgeuse een supernova wordt, zal het hemellichaam niet oplichten als een tweede zon aan ons firmament, beklemtoont de sterrenkundige ook. De supernova zou wel zowat de helderheid hebben van een halve maan, zichtbaar in vol daglicht en schaduwen afwerpend.

    Geen gevaar

    Nog volgens Kaler is er geen enkele reden om bang te zijn van deze supernova. Met een afstand van zowat 600 lichtjaar bevindt Betelgeuse, ook bekend als Alpha Orionis, zich te ver van ons opdat uitgespuwde materie en straling schade kunnen aanrichten. Het wordt ook een type van supernova waarbij er geen uitbarstingen van schadelijke gammastraling zullen zijn.

    Wel zal de knal een zootje maken van het sterrenbeeld Orion, waarvan Betelgeuse een boegbeeld is. (belga/ep)

    23-01-2011 om 11:36 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (2)
    22-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfs eencelligen bedrijven landbouw

    Zelfs eencelligen bedrijven landbouw

    zelfs eencelligen bedrijven landbouw

    De slijmzwam Dictyostelium discoideum bedrijft een primitieve vorm van landbouw, schrijven biologen in het vakblad Nature vrijdag.

    De zwam voedt zich met bacteriën die hij zelf zaait en oogst. In plaats van alle bacteriën meteen op te eten, houdt de slijmzwam er enkele apart die hij in zijn voortplantingsorganen opslaat.

    22-01-2011 om 12:52 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vereniging:

    Vereniging: "Ook euthanasiekliniek in België"

    vereniging ook euthanasiekliniek in belgie

    De Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) pleit voor de oprichting van een euthanasiekliniek in ons land. Patiënten die geen euthanasie krijgen in hun ziekenhuis of rusthuis kunnen zich dan tot de kliniek wenden.

    De wetgeving rond vrijwillige levensbeëindiging is strikt geregeld sinds de invoering van de euthanasiewet. De vraag van veel patiënten blijft echter onbeantwoord onder meer omdat de instelling waar ze verblijven euthanasie verbiedt.

    In Nederland werd deze week ook al gepleit voor een euthanasiekliniek. De meeste instellingen, dokters en verplegers zouden er voorstander van zijn.

    De HVV roept nu ook op om zo'n kliniek in ons land te openen. "Veel patiënten vragen om euthanasie, maar krijgen het niet omdat hun ziekenhuis of instelling dat weigert. Zij blijven nu in de kou staan. Nochtans zou voor die mensen zo'n instelling een oplossing zijn", klinkt het in een krant van De Persgroep.

    22-01-2011 om 12:44 geschreven door cowboyke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)























    WERKMAN OF
    BANKIER IEDEREEN
    IS WELKOM HIER



















    Lidmaatschapslogo van

    El Sympathico

    bestblogs cowboyke
    Klik en stem
    Bestblogs
    Dank U


    Gastenboek


  • zuinig zonnige zoete zwoele groetjes vanwege F
  • Fijne nieuwe week
  • Hartelijke groetjes
  • Lieve donderdag groetjes
  • Lieve zaterdaggroetjes vanuit Bredene ...

    Klik op inktpot met pen om een berichtje achter te laten.


    Archief per week
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010





    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.




















    Klik op de vrouw voor
    blog Artist_Creation te
    bekijken,doen



















































































    <















































    .






    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!