aantal kliks op deze blog
de daders: Greta en boB = grob
Organisation de loisir agréable et blabla amical
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica
zeer interessante links vind je hieronder
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
KOKENETEN: varkenshaasje met jonge wortelen
Kokeneten: varkenshaasje met jonge wortelen
Dit gerechtje kan elke amateurkok bereiden. Het is lekker en gezond,
en je wordt er (nog) mooier van, want zoals iedereen weet
krijg je goede en mooie ogen als je wortels eet.
Varkenshaasjes zijn het beste stuk van dit beestje, en zeker in Spanje,
afgezien van de Serranoham natuurlijk. De varkenshaasjes worden hier
om je oren geslagen, want er zijn er eigenlijk teveel van,
door het overvloedig aanbod van de Serrano.
Om dit te maken voor vier moet je twee haasjes voorzien (
elk zo´n 350g), ofwel een varkensfilet.
Hierbij het uitgeprobeerd receptje, met een foto als bewijs.
ingrediënten voor 4
bereiding
600 à 700g varkensfilet
braad het vlees kort aan in boter, kruid met peper en zout
olijfolie
doe er de gesnipperde ui in, laurier en 10 cl warm water
peper en zout
voeg er de helft van het appelsiensap aan toe = 10 cl
1 zoete ui (Spanje: witte ui)
dek half af en laat 20´ sudderen op een zacht vuur
laurier
schil de jonge worteltjes, doe het loof er af en voeg toe in de pan
20 cl vers geperst sinaasappelsap
dek helemaal af en laat nog 20´ zachtjes verder garen
500g jonge worteltjes
rooster de noten in een pannetje goudbruin in enkele minuten
100g cashewnoten
laat nu de filet rusten onder aluminiumfolie
15 cl room
neem de worteltjes eruit en leg ze in een vergiet
blus de braadpan met de rest van het appelsiensap
laat inkoken tot de helft
doe er de room bij en laat inkoken tot sausdikte
snij het vlees in plakjes, leg er de wortels en de noten bij
nappeer met de saus en serveer met gekookte aardappelen
OPMERKING: neem een varkenshaasj e indien voor 2 personen
De baktijd van het vlees moet gehalveerd worden (2x10´)
maak de wortels vooraf halfzacht in de microwave (afgedekt)
(of snij ze eerst in dunne schijfjes)
halveer uiteraard de hoeveelheid van de andere ingrediënten
indien geen zoete ui beschikbaar, voeg een theelepel honing toe aan de saus op het einde
17-02-2008, 00:00 geschreven door grob
10-02-2008
door de Sierra Tejeda
Vrijdag zijn we met de bus en met de collega´s van de wandelclub
naar het "Parque Natural van de Sierra Tejeda" gebold,
voorbij Almunecar, toch een dikke 100 km. Het weer was schitterend, de omgeving prachtig.
Na het klassieke ontbijt in een plaatselijke Venta,
bracht de bus on boven de 1000 m hoogte. Na de start moesten we een km stijgen, maar dan was het heel
de tijd (steil) afdalen, ongeveer 13 km, wat helemaal niet leuk was
voor mijn knieën. Zoals gewoonlijk beloonden we onszelf met een welverdiend glazeke
alcool bij aankomst. Een lange dag verdorie! P.S.bekijk even de lekkere appelsientjes en de amandelbomen in volle bloei.
10-02-2008, 00:00 geschreven door grob
07-02-2008
KOKENETEN: visfilets met peterseliesaus
Kokeneten: visfilets met peterseliesaus (uit Ibiza),
extreem lekker. Je moet niet tot in Ibiza gaan, want je kan het ook hier maken,
en gemakkelijk. Probeer maar eens!
ingrediënten
bereiding
panga- of tongfilets
snij de visfilets overdwars in reepjes van >= 1 cm
olijfolie
doe olie in de pan en leg de filets er op
witte wijn
snij de stelen van de champignons
viskruiden
doe de hoedjes in een pan met peper en zout
dille
voeg een klontje boter toe en citroensap
champignons
voeg een beetje water toe en breng aan de kook
peper en zout
de champignons geven veel vocht af
neem pan van het vuur, laat champies uitlekken
schep het kooknat van de champignons op de vis
voeg wat witte wijn toe, en zet de pan op het vuur
breng de vloeistof net aan de kook
neem de pan van het vuur na enkele minuten
dek de pan af om de vis verder te laten garen
kruiden met viskruiden en dille
Peterseliesaus uit Ibiza (voor ¼ l saus)
stamp de look en de peterselie in een vijzel
60 g peterselie
voeg zout en cayennepeper toe
2 tenen look
giet citroensap en olie erbij en klop de saus goed
zout
cayennepeper
1 citroen
olie
07-02-2008, 00:00 geschreven door grob
05-02-2008
bezoek aan de zoo van Fuengirola met familie en vrienden
Heerlijk weer natuurlijk.
Het typische aan de zoo van Fuengirola is: ze is klein maar fijn. Er zit (of hangt) bijvoorbeeld maar een enkele python, maar ja,
als je er één gezien hebt, heb je ze allemaal gezien,
en zo sympathiek zijn ze ook weer niet. Ze slapen toch altijd.
Anders ligt dat met de Nijlkrokodillen: die kropen rond,
scheel van de honger (zie foto).
Wijzelf hadden niet zo´n honger, maar wel dorst.
05-02-2008, 00:00 geschreven door grob
03-02-2008
Prazonka is een gerecht van bij de Poolse boeren. Het is "uitgevonden" in de stad Wroclaw, meer bepaald in het gehucht Zrebanshriksja. Geloof dit maar niet, want dit laatste is niet waar. Wat wel waar is, is dat de boeren het nu nog altijd maken boven een open vuur, en de pot wordt bedekt met een koolblad in plaats van een deksel. Geen nood, in een gewone pot kan het ook, zelfs met minder CO2 uitstoot. Ondanks de simpele bereiding (ik kon het!) is het heel lekker. Je moet het zeker proberen!
03-02-2008, 00:00 geschreven door grob
Prazonka (aardappelen met spek) - uit Polen
Ingrediënten voor 2
bereiding
500g aardappelen
Snij de piepers en de uien in plakken
250g gerookt spek (bacon ahumado in Spanje)
Bekleed de bodem van een zware pan met plakken spek
2 middelgrote uien
Leg een laag aardappelen, (eventueel paddenstoelen) en laag uien
Zout, peper, tijm, look
Bestrooi met zout, peper, eventueel andere kruiden
Scheutje witte wijn of cider
Bovenste laag is van aardappelen
besprenkel met de wijn of cider
Ter variatie kan je toevoegen:
Zet het deksel stevig op de pan
Plakken ham of worst
Laat het 25 à 30´ op het vuur, eerst hoog, dan lager
Of wilde paddenstoelen
De bovenste laag piepers moet heel zacht zijn
(090407 en 24/10/07: bereid met oesterzwammen)
Serveer het met komkommer/tomaten in vinaigrette
Of met mosterd
opm.: hoe dunner de uien en piepers, hoe korter op het vuur
03-02-2008, 00:00 geschreven door grob
tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba
Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw
tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland
discrete blik achter de schermen in Segovia
beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo
aan het werk in hoteltuin in Alberic
aan de Groenplaats met Seniorennet
met vrienden in El Palmar (Valencia)
catamaran van Tarifa naar Tanger
lunch in Parador van Arcos de la Frontera
Viking van de Geiranger fjord