dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    10-03-2022
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toedeloe

    Tot de volgende...

    voor de Engelsen heeft het een andere betekenis.

    10-03-2022, 16:55 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    14-07-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carlos en Discus

    aan het coronastrand

    14-07-2020, 15:45 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    29-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ga nog eens testen op doenbaarheid

    ∇ΕΒαω komaan

    29-06-2019, 16:59 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    25-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.proberen

    åβ℘♠♣♥♦

    25-12-2018, 11:54 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    15-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eens proberen

    of het beter gaat om te editeren en foto´s te plaatsen

    15-03-2018, 16:09 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    29-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.test
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    29-12-2015, 00:11 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    11-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?

     

    Waarschijnlijk wel. Maar de meesten hebben het nog nooit gezien of geproefd.

    En de (eenvoudige) reden is dat hottentotten in zuidelijk Afrika rondlopen,

    en dat matelote op de plank en op het bord komt in Bourgondië.

    Je kunt trouwens goed zien op de foto dat de hottentotten (of kaffers) iets ontbreekt.

    Geef ze een matelote, en ze zullen voor altijd met een lach door het leven gaan.

     

     

     Maar nu serieus. Vandaag presenteer ik hier een heel simpel gerecht waarin

    aardappelen of aardappels, een belangrijke rol spelen. Deze robuuste knollen,

    die ikzelf soms“piepers” durf te noemen, vormen de basis van veel gerechten.

    Daarom toch een snufje interessante achtergrondinfo, en wat praktische TIPS.

     De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm

    van zetmeel aanlegt. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels

    Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.

    De pieper behoort tot de plantenfamilie van de nachtschade , net als de tomaat,

     de paprika en de tabak. TIP: groene delen van de aardappel zijn echt giftig. 

    Net zoals vampieren houden aardappelen houden niet van licht!

    Wanneer ze te lang worden blootgesteld, worden ze groen waardoor ze een

    hoge concentratie aan giftig solanine krijgen.

    In licht hebben trouwens de wortelscheuten een sterke drang om er uit te komen.

    Iedereen zal wel weten dat de vrucht vanuit Zuid-Amerika naar Europa werd

    gebracht door de eerste Spaanse ontdekkers. Het Azteekse woord voor

    aardappel is chi-potatl; daar stammen de  'patat', 'potatoes' enz. van af.

    Het woord is verwant aan een ander Azteekse woord, namelijk chi-tomatl 

    voor 'tomaat'.

    Het lijkt lachwekkend, maar sinds juni 2008 is er een hoogoplopend conflict

     tussen Chili en Peru ontstaan, over welk van de twee landen de ware

    oorsprong van de aardappel mag claimen.

     Eens hier beland, waren de lokale monniken verantwoordelijk voor de

    verspreiding van de aardappel vanuit Spanje naar de andere Europese landen.

    Zij pootten de plant overal in hun kloostertuinen. 

     Een ’wist-je-dat-je’: om de aardappeloogst uit de grond te halen (handmatig)

    werd honderd jaar geleden het hele boerengezin ingeschakeld.

    Tijdens de oogst bleven vele kinderen dan ook weg van de schoolbanken.

    Dit bewoog de Belgische overheid ertoe om de herfstvakantie in te voeren.

      

     

    Oorspronkelijk werd in Europa enkel het groen loof en de bessen gegeten.

    In tegenstelling tot de monniken stonden de boeren aanvankelijk weigerachtig

    tegenover een plant waarvan de stengels en bessen giftig bleken te zijn en ze

    dachten dat de knollen ook ongezond waren. In die tijd werd de aardappel

    voornamelijk gezien als varkensvoer of voedsel voor de allerarmsten.

    Pas in 1727 werd de aardappelknol als voedsel erkend.

    Langzamerhand kreeg de vrolijke knol toch steeds meer de rol van volksvoedsel

    en in de 18e eeuw werd de aardappel in alle Europese landen verbouwd.

     

     

    Een Franse apotheker, Antoine Parmentier heeft hierin een belangrijke rol gespeeld.

    Als krijgsgevangene in het Pruisische leger had hij de aardappel leren waarderen.

    Hij slaagde erin een groot banket te organiseren voor Louis XVI te Versailles,

    waarin twintig gerechten op basis van aardappelen werden opgediend.

    De knol werd door de notabelen gesmaakt en veroverde zo spoedig het hele land.

    Apotheker Parmentier schreef trouwens diverse boeken over aardappelen.

    Verschillende gerechten dragen zijn naam, waaronder eentje dat ik ook al

    met vreugde bereid (en verorberd) heb: Hachis Parmentier. Lekker!

    Vandaag is het Matelote, of “Aardappels in witte wijn”, uit de Bourgognestreek.

    Dit eenvoudige recept draag ik op aan Roger D., de visser, die ik hoop hiermee

    een dienst te bewijzen, want hij verdient het.

      

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    150g (lange) sjalotten

    pel de sjalotten en verwijder de harde wortelaanzet

    boter of Alpro (soja)

    laat de boter smelten in een braadpan

    400g (kleine) piepers

    laat er de hele sjalotten 10’ à 15’ zachtjes in smoren, tot ze goudgeel zijn

    1 el bloem

    (als je ze doorsnijdt vallen ze uiteen)

    15 cl droge witte wijn

    schil intussen de piepers en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik

    15 cl water

    bestrooi de sjalotten met bloem en roer, schenk de wijn en fond erbij

    1 tl rundsfond

    voeg water toe, de aardappelschijfjes en kruid met tijm en pezo (en cajun)

    tijm

    laat alles 30’ stoven tot de piepers gaar zijn in gesloten pan op matig vuur

    pezo

    maak de aardappelschijfjes regelmatig los van de bodem met een spatel

    (wat pittige cajunkruiden)

    indien te droog, voeg dan wat water en/of wijn toe

     

     

     

    Geserveerd met varkenskoteletten en een salade

     

     Neem voor de sjalotjes liefst de lange, want de ronde hebben meer gaartijd nodig.

     

     

    Terwijl de sjalotjes heerlijk garen, maak ik een tweepersoons slaatje aan,

    met wat ik nog in de koelkast kan vinden. De dode muis laat ik liggen.

    Nog iets speciaal voor de dames: zijn aardappelen dikmakers?

    Een klein TIPje: een portie gekookte piepers bevat minder calorieën dan dezelfde

    portie gekookte deegwaren of rijst! 150 kcal tegenover 260 kcal. Om de inname

    van calorieën te beperken, kun je het best een minimum aan vet gebruiken.

    Het is ten slotte de bereiding die het grote verschil maakt.

    Frieten zijn 5 keer zo calorierijk als aardappelen die gekookt of gestoomd zijn.

     

    Terwijl de piepertjes pruttelen en stoven, bak ik nog een heerlijk koteletje,

    en het geheel kan op tafel. Zeer eenvoudig, maar lekker, in alle seizoenen.

    Greta lust het ook, en zet al gretig haar mes in de salade.

     

      

    Vooraleer afscheid te nemen vermeld ik nog enkele nuttige TIPS over de aardappel.

    Vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en behouden hun vorm

    perfect na het koken. Het zijn de aardappelen bij uitstek om gekookt of gebakken

    opgediend te worden. Maar ook in een gratin of salade komen ze uitstekend

    tot hun recht. De meest gekende vastkokende variëteiten zijn: Nicola en Charlotte.

    Overal vlot verkrijgbaar.

     

    Bloemige aardappelen zijn losser van structuur en vallen tijdens het koken

    gemakkelijker uit elkaar. Hoe meer zetmeel een aardappel bevat, hoe bloemiger.

    Ze zijn geschikt om gekookt, gebakken of gepoft te worden, of voor puree.

    Maar ook voor lichtere, gezondere frieten, want ze absorberen minder frituurolie.

    De meest gekende bloemige aardappel is Bintje.

    Kleine (nieuwe) aardappels worden krielaardappels genoemd.

    Zo, dat was het.

    Smakelijk.

      

      

    Bereid in België naar een recept van TimeLife, Koken in de Wereld, Wijn, pag. 78.

     

     

    11-09-2013, 11:33 geschreven door grob  

    Reageer (5)

    19-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We raken niet verhit in Valladolid (2)

     

     

    Het is warm en zonnig, maar niet te veel. Ideaal om een flinke uitstap

    te doen naar het historische gedeelte van Valladolid.

    Aan het bushokje nemen we bus 16, richting centrum.

     

      

    We stappen af aan de op één na laatste halte.

    De eindhalte zelf is op de Plaza Mayor. Op dit gezellige pleintje met

    sculpturen is net een (overdekte) markt aan de gang.

     

     

     

    We kuieren hier door de gezellige verkeersvrije wandel- en winkelstraten, en drinken

    op een verhoogd terrasje in een zijstraat een sublieme koffie, met een lekker broodje

    er bij ‘on the house’. Mooi gerestaureerde - van toen er nog geld was - historische

     gebouwen flankeren de rustige straten. In de verte steekt

    de achthoekige toren van de kathedraal zijn kopje boven.

     

     

     Een korte rustpauze is altijd meegenomen, zeker als je op

    iemands schoot mag zitten. Veel terrassen zijn nog dicht.

    Spanjaarden komen pas los als de dag al een tijdje gerijpt heeft

    (en ze houden dat dan wel vol tot ’s morgens vroeg).

     

     

     

     De zon begint haar traditionele opwarming, maar alle straten en pleinen

    langs waar we stappen zijn goed voorzien van schaduwrijke plekken,

    zoals op deze Plaza del Ochavo.

    Dit plein heeft een bijzondere historische waarde, en heeft heel wat meegemaakt

    in de tijd dat de Spanjaarden het voor het zeggen hadden in West-Europa.

    Er was ooit een gevangenis, een stierenarena, de vestiging van de gilden

    en ambachten (Cofradias), die vroeger en nu nog de jaarlijkse processies

    organiseren tijdens de Semana Sancta.

      

     

     

    Het plein is een veelhoek met acht zijden, en is een centraal punt voor allerlei activiteiten.

    In het midden staat een mooie achthoekige fontein die het plein verfrist

    (vandaag 19 augustus 2013 is de temperatuur 33°).

    De fontein heeft heel veel charme en wordt de ‘Gouden Fontein’ genoemd.

    Soldaten uit de 16de eeuw staan er onder meer op, met hun karakteristieke helmen,

    zoals de Spanjaarden die toen ook droegen in de Nederlanden. Er staat ook

    een Inca of Azteekse leider op, met in zijn handen een scepter en een fakkel.

    Die knapen waren in die tijd heel populair (om ze leeg te plunderen bijvoorbeeld).

     

      

      Deze bron werd uitgerust met vier buizen, een vijver en in het centrum, een voetstuk.

    Hier zie je ook nog een Inca in beeld die het niet meer ziet zitten. Blazen maar!

      

      

    We komen nu op de Plazuela de Santa Maria langs de hoofdingang van de

    historische universiteit, een van de oudste van Spanje en van Europa.

    Vóór de eigenlijke ingang rijzen negen kolommen op, die symbool staan

    voor de toenmalige faculteiten: Retorica, Geometrie, Canoniek Recht,

    Burgerlijk Recht, Astrologie, Medicijnen, Filosofie, Historie en Theologie.

     

     

     Vlakbij zien we de kerk van Santa Maria de la Antigua, waarvan de bouw

    gestart is in de 11de eeuw, zoals meestal op grondvesten van een Romeinse tempel.

    De oudste Romaanse stukken gaan terug tot de 12de eeuw, maar het grootste,

    Gotische deel is gebouwd in de 14de eeuw, waarbij de kathedraal van Burgos

    als model werd genomen. Op een kleinere schaal natuurlijk.

      

      

    Aan de kathedraal van Valladolid zijn een paar leuke anekdotes verbonden.

    Koning Filip 2 (geen familie!), zoon van Keizer Karel

    (in het Spaans ‘Don Carlos’) is hier geboren, en bracht in de stad veel tijd door.

    Onder zijn hoge bescherming werd een nieuwe hoofdkerk gepland,

    met maar even vijf torens: een op elke hoek, plus een ronde centrale koepel.

    Tijdens de realisatie verkoos Filip een heel nieuwe hoofdstad te bouwen, Madrid,

    net in het midden van het land.

    De koloniale fondsen versluisden dus naar ergens anders, en er waren

    nog slechts Peseta’s over voor een enkele toren, links vooraan.

    Ja inderdaad, je ziet hem niet (meer) op de foto.

    Als troostprijs verleende Filip de titel kathedraal aan de kerk. Kostte hem niks.

    In 1755 was er de fameuze aardbeving in Lissabon, die de kathedraaltoren flink

    door elkaar schudde. Later kwam dan Het Verschrikkelijk Onweer van Valladolid.

     

    Hier laat ik je genieten van de letterlijke Google vertaling naar het Nederlands

    (uit het Spaans). Ikzelf neem nu een korte pauze. Je zult van dit stukje smullen!

     

    Quote :’De maand mei 1841 begon in Valladolid in zeer slecht weer, met zware regen en zeer harde wind. Op dag 31 werden de tweede dag van het feest van Pinksteren, gehouden i de kathedraal werden voorbereiden om naar de bedevaart del Carmen, volgens gewoonte. Op 0:00 de storm woedde water, wind en hagel en burgers moesten krijgen om te schuilen in hun huizen. Op 3 uur opgehouden de storm en het leven weer in hun dagelijkse werk. Uren later, in de buurt van de 5:00 Valladolid werd geschud met een vreselijke lawaai en nabijgelegen woningen voelde grote huiver als gevolg van het instorten van de toren, dat bijna volledig was ingestort, uit het laatste lichaam, de achthoekige, waar ze werden geplaatst toeters, veel slepen van de derde en tweede lichaam, met de klok opgenomen.

    Dit was de eerste en enige toren van de kathedraal, dat nooit weer werd opgeheven.

    De kathedraal was geen toren, geen toeters en geen klok. De klokken en klok waren een symbool en een noodzaak voor de bevolking zo zeker over of de andere, voor religieuze evenementen en andere middelen en de verdeling van zijn tijd. De toren van de kathedraal en keek op zijn horloge van overal in Valladolid en dat verzoek is voor altijd verloren. Zo, de naburige universiteit moest een toren van zijn eigen op te bouwen in 1857 een klok op het monteren, want tot 1841 het werd bestuurd door de kathedraal klok.’

     Ziedaar, nu weet je het ook.

    Kortom: In plaats van de voorziene vijf torens bleef er nu geen enkele meer over.

    De trotse Spanjaarden konden dat natuurlijk niet over zich heen laten gaan,

    en bouwden dan maar een toren aan de rechterkant, volgens schetsen van

    de vroegere linkerkant.

     

      

    We gaan nu wat verkoeling zoeken in de gebouwen van de univ. Prachtige koele

    marmer wacht ons op, schitterende glasramen met het invallende zonlicht en overal

     azulejo’s (gebakken schilderijen zeg maar).

     

     

      

    Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de azulejo’s taferelen bevatten met de

    nieuwste technologieën van die tijd: karvelen bijvoorbeeld. Dank zij die wendbare

    scheepjes werd Amerika ontdekt (door de Italiaan Columbus, maar dat zeggen

    de Spanjaarden nooit).

    Columbus stierf in Valladolid in 1506, en werd begraven in een van de kloosters.

    Maar hier laat ik de Google vertaling nog even aan het woord.

    Het is +/- verstaanbaar nu.

     Quote: ‘Na deze eerste begrafenis in Valladolid, werden de overblijfselen van de admiraal in 1509 overgebracht naar Sevilla, totdat het midden van de zestiende eeuw reisde naar Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek, waar ze bleef tot 1795. 
    In dat jaar, volgens sommige historici, werden Columbus' resten verplaatst naar Havana in 1898, terug naar Sevilla, twijfels bestonden zelfs als die in de kathedraal van Sevilla behoorde tot admiraal, in 2006 het Laboratorium team Genetische Identificatie van de Universiteit van Granada (UGR) bevestigde de dag van de eeuwfeest van zijn dood zou "zeker" Sevilla tempel botten waren de browser.‘

    Ziezo.

     

     Bijna elke azulejo is een kunstwerkje op zichzelf. Allemaal hand made.

    Onbetaalbaar. Honderden zijn er hier.

      

      

    We gaan verder naar de Plaza Mayor. Dit is een

    marktplaats die er helemaal anders uitziet dan we gewoon zijn.

    Vooral de grote open ruimte is erg aangenaam. Er staat een enorm

    opzichtig beeld van Graaf Ansurez, die in de 16de eeuw als burgemeester

    mee zorgde voor de ontwikkeling en de herbevolking van Valladolid.

    Hij ligt ook aan de grondslag van de aanleg van dit plein en het stadhuis.

    Tot dan was het politieke, economische, educatieve, sociale centrum gevestigd

    op de net bezochte Plazuela de Santa Maria.

      

      

    Het stadhuis heeft een bewogen en te lang uitgesponnen ‘leven’ achter

    de rug. Ik laat voor de laatste maal ‘GoogleTranslate’ even aan het woord

    in losse fragmentjes.

    TIP: Als je op een dag toch eens opstaat met een lang gezicht,

    neem dan een willekeurige tekst in een andere taal, en laat hem vertalen

    door Google. Je humeur wordt top!

     Quote:

    ‘Na de 1561 brand en de totale vernietiging van het milieu, de gemeenteraad besloten om de locatie van het stadhuis te veranderen, het bezetten van de plaats die heeft hervormd actualmentey Plaza Mayor voorzitten…’

     …Een jaar later, in 1893, begon discrepanties tussen Iturralde en de stad, deze architect beschuldigd van het niet hebben van een stabiel project en fouten in de berekening van de totale kosten van de werkzaamheden. Ten slotte werd het werk stopgezet maart 1894 tot de dood van de architect in 1897 toen het contract kon ontbinden

     …De stad koos houd dan een loterij om een architect voor de voortzetting van de werken vinden, onder degenen die onlangs regisseerde de bouw van gebouwen had…

     …In het centrale orgaan is meer slanke toren die hoek waar de klok is, het werk van Mozes Arroyo, en de vacht van Valladolid.

     Nu weet je zoveel als ik, hoop ik.

      

     

     Met al deze weetjes waarmee onze hersenen werden bijgevuld,

    moeten we toch ook even aandacht hebben voor onze andere organen,

    bijvoorbeeld onze maag.

    We aarzelen dus geen moment en we dumpen onze stilaan vermoeide

    lichamen op de terrasstoelen van een leuk restootje op de hoek

    van het plein: Restaurant Otras Luces, Plaza Mayor 22.

    Een licht lunchmenu met een fles water is net wat we nodig hebben.

    Verduras, moussaka, tiras de ternera, en een paar

    café con leches doet het hem.

     

     

    Vanmiddag rijden we verder naar Salamanca, maar

    eerst nog naar het hotel om de wagen te vervoegen.

    We zijn rond 15u30 aan de bushalte, maar Greta wil onder

    geen beding de bus op. Ze voegt een daad bij het woord en springt

    gezwind op een van de Vallabici’s, zoals de stadsfietsen hier heten.

      

     

    Eerst verwondert me dat, maar bij nader inzien kan ik haar begrijpen

      

     

    En nu verder naar Salamanca.

    Wil je meer weten over Valladolid, klik dan naar

    http://vallisoletvm.blogspot.be/2012/04/la-plaza-del-ochavo.html bijvoorbeeld

    (en vertaal naar het Nederlands, hihi)

     

    19-08-2013, 13:57 geschreven door grob  

    Reageer (2)

    11-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valladolid, toch via de juiste afrit (1)

     

     

    We zetten onze weg voort in het noorden van Spanje, weliswaar met een klein gebrek: de GPS wil

    de nieuwe kaarten van Spanje niet downloaden. Murphy heeft weer toegeslagen: na 98% van

    de download komt het bericht: “te weinig geheugen”.

    Hadden ze nu in Spanje intussen wat minder rotondes bijgemaakt, dan had ik geen probleem gehad.

    We moeten ons dus – om het hotel te vinden - behelpen met een zelf geprinte routemap,

    maar dat valt niet mee.

    Valladolid heeft ten slotte meer dan 300 000 inwoners, en het verkeer zou ik niet direct rustig noemen.

    Op het moment dat we onze Spaanse kluts kwijt geraken ga ik me dan maar informeren in een tankstation.

    De Heilige Christoffel heeft ons blijkbaar in bescherming genomen, want hotel Foxa Valladolid

    is maar 500 meter verder.

     

     

     

    Valladolid (wat Greta na een paar glazen al eens ‘Vallalodid’ pleegt uit te spreken) is een ruime stad 

    in het noordwesten van Spanje. Het is de hoofdstad van de autonome regio Castilla y León en ook

    van de Provincie Valladolid. Trouwens, alle Spaanse provincies zijn genoemd naar hun hoofdplaats. 

    De stad ligt aan de rivier Pisuerga (niet wat je denkt…), in het gebied “Ribera del Duero”, één van de

    grootste wijnstreken van Europa. Een eindje uit de stad loopt de Pisuerga in de Duero.

    Volgens de Spanjaarden is het accent van de inwoners van de stad, de “Vallisoletanos” (amai),

    de meest zuivere uitspraak van de Spaanse taal.

     

    Valladolid was (of course) eeuwenlang in bezit van de Moren, net als het grootste deel van Spanje.

    In het jaar 1346 kreeg de stad al haar eigen universiteit. De universiteit maakt dat de stad

    zeer levendig is, door de zichtbare aanwezigheid van de studenten.

    In 1469 werd het politieke huwelijk van koningin Isabella van Castilië en koning Ferdinand van Aragón 

    in het geheim in de stad afgewikkeld, in het "Palacio de los Vivero".

     

    Minder aangenaam was dat in 1489 de rechtbank van Valladolid werd opgericht, waar talrijke

    pijnlijke rechtszaken tijdens de Spaanse Inquisitie werden afgehandeld.

    In 1506 overleed Christoffel Columbus in Valladolid en werd in de stad begraven. Zijn overblijfselen

    zijn echter later naar andere steden verplaatst.

    Een van de promotoren van de Inquisitie was trouwens koning Filip II (1527-1598), eveneens

    geboren in Valladolid. Deze zoon van Keizer Karel liet ook links en rechts wat folteractiviteiten

    en dito verbrandingen in onze eigen gebieden uitvoeren.

    Het hotel is op het kaartje hierboven aangeduid als “A”, onderaan, in een rood druppeltje.

     

     

     

    Het hotel ligt niet in het centrum, eerder aan de rand van de stad, in een soort KMO-zone

    en… verwarring: er zijn twee hotels Foxa naast elkaar, Foxa Norte en Foxa Sur.

    Wij logeren in de Norte, en we slagen er toch maar in na wat inspanning, de ingang te vinden.

     

     

     

     

     

    Groot is onze verrassing als we in de hotelkamer komen: ik had een doodgewone kamer besteld,

    en we zitten/liggen hier in een Executive Suite, king size bed van twee meter breed inbegrepen.

     

     


    Er is ook een salon aanwezig, en een kitchenette. In die laatste blijven we weg.

     

     

     

     

     

    Het lijkt er wel op dat Napoleon in dit bed heeft geslapen.

    Die is hier ook geweest, maar dan was het hotel nog niet uit de steigers.

     

     

     

     

    Aan het voeteneinde van het bed staat achter een zware houten kist nog een theetafel, dan: een

    reusachtig raam, dat uitgeeft op het terras, en een eind verder een apart bureau voor de wifi.

      

     

     

     

    Rechts van het bed: een prachtige commode. Zie je dat kleine witte kartonnetje?

    Daar staat op dat, als je drie minuten in deze spiegel kijkt, al je rimpels verdwijnen!

    Als dat geen uitstekende hotel service is!

     

     

     

     

     

    De badkamer is ook volledig uitgerust.

    En dat alles voor slechts voor 55 €, garage inbegrepen.

     

     

     

    Tijd nu om zoals de badkamer, zelf ook wat uit te rusten, en we gaan wat pinten drinken in de bar.

    Pardon, in de “Lobby Sur”, om in de stijl te blijven.

    Hier hangen gordijnen als watervallen.

      

     

     

     

    Na een koninklijke nachtrust gaan we een ontbijtje happen, dat vooral bestaat uit zoete

    dessertachtige dingen, waar enkel de Spanjaarden dol op zijn.

    De volgende etappe zal ons naar het dichtbije Salamanca brengen. Dat maakt dat we hier

    in Valladolid rustig nog een voettoertje kunnen maken in het historische centrum.

    We laten de wagen in de ondergrondse parking, en nemen de bus, op 50 meter van het hotel.

    De reclamepanelen op het bushokje getuigen duidelijk van goede smaak.

    Nu zitten we dus in de bus, en moet je even wachten op het vervolg.

     

     

     

     

    11-08-2013, 00:00 geschreven door grob  

    Reageer (3)

    28-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: naar de Ardèche

     

    Een maand geleden opende SOS Piet Huysentruyt zijn nieuw restaurant in het stadje

    Les Vans in de Ardèche.

     

    Ik ben een fan van Piet, maar als ik de prijzen bekijk die hij vraagt voor een maaltijd,

    denk ik dat ik geen tijd ga hebben om even langs te gaan.

     

    De naam van het restaurant is ‘Likoké’. Volgens Piet is dat hoe zijn vader genoemd

    werd in Kongo, door de inboorlingen. Verder staat Piet er absoluut op - ikzelf van

    hem gehoord op TV - dat het in zijn nieuwe stek volledig normaal is dat de gasten

    hun bord uitlikken. Nu ja, elk tonglikje is dan ook vijf Euro waard.

     

    Wil je alles zien en weten, klik dan eens naar:

     http://www.likoke.com/haute-cuisine-piet-huysentruyt/menu-likoke-restaurant/

     Op die website kan je meteen kennismaken met Piet’s varkenspoten.

    Nochtans, als dank aan de Piet voor wat ik al van hem opgestoken heb in de keuken,

    maak ik vandaag een gerechtje uit de Ardèche, maar het zal iets minder smakelijk,

    en ook iets minder duur zijn.

     

     

     

     

    Vooraleer het receptje zelf te bepotelen, wil ik nog iets kwijt over een bijhorend stukje

    vlees dat in België en Nederland minder gekend is, maar in Frankrijk is het de normaalste

    zaak van de wereld: de crepinette.

    Varkensnet of crepinette is het buikvlies van het varken. Het is een met vet doorregen

    vlies, dat uitstekend geschikt is om gemalen vlees bijeen te houden tijdens het braden.

    En het leuke is dat je het daarna gewoon opeet.

    Er worden onder meer worsten mee gemaakt. Varkensnet heeft geen of nauwelijks smaak,

    maar geeft een prachtig effect aan tal van leuke gerechten.

     

     

     

     

     

    Er zijn allerlei soorten crepinetten, van struisvogel bijvoorbeeld.

    Je kan ze in de keuken creatief gebruiken. Op de foto zie je ze, als vulling van rode paprika’s.

    Ik weet niets over de rest van dit land, maar hier aan de kust zijn crepinetten

    gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.

     

     

     

     

    Dit zijn mijn eigen crepi’s, die liggen te wachten tot ze het gezelschap

    krijgen van een fris zomerslaatje.

     


    Het gerechtje zelf, 'aardappelschotel uit de Ardèche', zit heel eenvoudig

    in elkaar, en wordt hieronder in detail uitgelegd.

    Ikzelf hou van sherryazijn, maar je kunt natuurlijk je eigen voorkeurazijn gebruiken.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 kg piepers, vastkokend

    verwijder het zwoerd van het spek en snijd het in grote repen

    300g gerookt spek

    verwarm een niet ingevette pan op zacht vuur gedurende 2’

    4 crepinetten

    laat het spek zachtjes smoren in de pan

    12 kleine uien, of grote in stukken

    pel de uien en snijd ze in dunne ringetjes

    2 looktenen

    pel de looktenen, plet ze met de vlakke kant van een groot mes

    1 kruidenboeket

    voeg de look bij het spek zodra dit doorschijnend wordt

    1 el bloem

    voeg de uiringen toe en zet het vuur hoger

    1 glas boeljon, of 1 tl rundsfond

    bak het een drietal minuten aan, zodat de sappen vrijkomen

    (sherry)azijn

    neem de uien, look en spekrepen uit de pan

    pezo

    voeg wat bloem aan de jus toe, en laat deze saus wat bruinen

     

    blus af met een scheutje (sherry)azijn

    alles voor een slaatje

    doe alles terug in de pan en verwarm opnieuw op zacht vuur

     

    goed roeren, en voeg de boeljon toe of wat water met de fond

     

    doe dit beetje na beetje, zodat de saus niet te dun wordt

     

    schil en was de piepers, snijd ze in grote dobbelstenen

     

    doe de piepers ook in de pan en bestrooi met pezo

     

    overgiet ze met de rest van de boeljon tot ze net onder staan

     

    voeg een kruidenboeket toe, en zet een deksel op de pan

     

    laat de aardappels sudderen tot ze gaar zijn, na +/- 20’

     

     

     

    bereid met een slaatje en crepinetten

     

     De piepertjes zijn gaar.

     

     

    Zo zou het er kunnen uitzien als het op tafel komt voor twee personen.

     

     

      

    Met gepeperde groeten van de Piet, vanuit de Ardèche.

     

     

     

     

    28-07-2013, 18:04 geschreven door grob  

    Reageer (1)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rayke
    blog.seniorennet.be/rayke

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!