Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    31-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor u allen een voorspoedig 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Laat ons hopen dat voor u allen 2012 een jaar wordt van voorspoed. Zeker in deze tijd van crisis is het goed om samen te werken aan onze toekomst voor ons en voor onze kinderen. 2012 Kan een keerpunt zijn voor ons allen.






    Tags:nieuwjaar,grootlanaken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor u allen een voorspoedig 2012
    Laat ons hopen dat voor u allen 2012 een jaar wordt van voorspoed. Zeker in deze tijd van crisis is het goed om samen te werken aan onze toekomst voor ons en voor onze kinderen. 2012 Kan een keerpunt zijn voor ons allen.






    Tags:nieuwjaar,grootlanaken
    28-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schepenindeling Lanaken zorgt voor moeilijkheden op website
    Het is moeilijk om op de website van de gemeente Lanaken de juiste aanpassingen te doen.
    Het schepencollege dat heringedeeld werd in rangorde van Schepenen, kan je op de website niet meer volgen. Zo is er aangeduid dat wij voortaan twee Eerste Schepenen hebben., want er staat dat die rang toebedeeld is aan zowel voorzitter en 1e Schepen Guido  Willen en in gelijke rangorde  gevolgd door 1e Schepen Roland Baldewijns. enz.
    En dit terwijl dezelfde website laat weten bij de gemeenteraad dat: Marino Keulen nog voorzitter is en Guido Willen de Burgemeester.

    Enige duidelijkheid mag toch wel verwacht worden van een Gemeentelijke website.






    Tags:gemeentelanaken,website,schepenindeling
    26-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kerstvieringen Smeermaas en lanaken centrum

    De kerstviering in Smeermaas in de St Jozefkerk, die opgeluisterd werd door het parochiaal koor onder leiding van dirigente Snejana Abroskina begon gewoonte getrouw om 21.00. Door dit vroege uur waren er nog jonge kindjes aanwezig die, voorgegaan door Diaken Nol Cardinaels, het licht tot aan de kribbe konden brengen. 

    Na deze viering was het  mogelijk om het begin van de viering in de St Ursulakerk bij te wonen. Door het nachtelijk uur waren daar geen kindjes bij aanwezig en was het pastoor Vanderlee zelf die het kerstkind in de kribbe legde. De dienst werd ook hier door het parochiaal kerkkoor opgeluisterd en was onder leiding van Anita Dreessen.

    Dit jaar geen witte Kerst maar een Kerst onder lente temperatuur.

     




















    Tags:kertvieringen, smeermaas,Lanaken
    23-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De posten in het schepencollege Lanaken zijn herverdeeld.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Afgelopen donderdagavond was de laatste gemeenteraadsvergadering van dit jaar.
    Een belangrijke want de wissel in het schepencollege en de burgemeesterswissel werden een feit.
    Vanaf 1 januari is Marino Keulen burgemeester en zal de huidige burgemeester een schepenambt gaan vervullen.
    Omdat Mark Curvers sinds oktober geen deel meer uitmaakt van het schepencollege, noch van de gemeenteraad, werd Mark vervangen door raadslid Hugo Neven.en werd voorzitter Marino Keulen, tijdelijk zijn vervanger als schepen en verkreeg hij diens bevoegdheden toebedeeld. 
    Vanaf 1 januari worden de bevoegdheden herverdeeld over de 7 schepenen.
    Voorzitter en schepen wordt Guido Willen (in principe kan elk raadslid voorzitter worden van de gemeenteraad). 
    Maar wie zou dan 1e schepen worden? Dit was tot oktober Mark Curvers.
    Welnu, na enig dispuut kwam uit de bus dat; de huidige tweede schepen nu eerste schepen wordt en de volgende schepenen mee opschuiven in een hogere rangorde. Hierdoor zal de aftredende burgemeester, die voorzitter wordt van de gemeenteraad, als laatste schepen gerangschikt worden zoals het volgens de gemeentewet voorgeschreven is, want na zijn ontslag werd hij even gewoon raadslid en legde hij daarna,  in handen van oudste raadslid Alex Vangronsveld (is hij wel het oudste raaadslid?), de eed af als nieuwe schepen.
    Maar wie gaat nu de burgemeester vervangen indien dit noodzakelijk zou zijn? 
    Tot nu toe was de 1e schepen eveneens loco burgemeester.
    In Attent, dat dezelfde dag bedeeld werd als deze gemeenteraadsvergadering, staat de volgorde van schepenen dus verkeerd vermeld.





    Tags:schepencollege,voorzitter,burgemeester
    20-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noodkreet uit de Filippijnen van Lanakenaar Hendrik Stevens.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zojuist ontving ik een mail waarin Hendrik Stevens vanuit de Filippijnen laat weten hoe schrijnend de toestand is van  de arme bevolking in zijn werkgebied. Al jarenlang doet Hendrik aan welzijnswerk en juist nu hij er aanwezig is doet zich deze ramp voor. De totaal verraste bevolking werd bedolven onder grote overstromingen die heel wat dodelijke slachtoffers telt maar ook mensen die nu zonder woonst verkeren en hun hebben en houden verloren.

    Heykes in Lanaken.

    Ik ga rechtop kapot van de stress en de ellende, niemand die bereikbaar is van de wereldenraad en dus zal mijn noodkreet langzaam uitdoven,

    En waarom kan ik niemand vast krijgen die me iets kan vertellen over de telefoon nummers (gsm's) ze zijn strikt geheim amai...;antwoordt is steeds ‘ mag ik niet doorgeven’, grrrrrrrrr ik zit dedju in de vreemde 14000 km van huis verwijderd, heb al bijna 100 euro opgebeld en ik heb raad en daden nodig,arghhhhhh

    Ik ben al twee dagen en nachten wakker om ook maar iemand te bereiken   lukt gewoon weg niet

    De radio is makkelijker te bellen, de krant is easygoing peanuts om erin te geraken, maar ik schiet geen meter mee op jongen ik ben een gefrustreerd man aan het .worden, he he

    Ik voel me echt waar op dit moment in de steek gelaten, ik ben ten einde van het bobijntje en al mijn energie is op, finaal gedaan  ik  kruip subiet in mijn bed en zal dan mijn emotie wegslapen of gewoon opnieuw opvliegen zoals iedere avond weer om  dan weer aan de deuren rammelen tot ik dedju weet wat er gaande is, niemand schijnt te beseffen hoe het aanvoelt een antwoord te geven op een smeekbede voor hulp een schreeuw om geholpen te worden, ik ben een ander mens geworden deze laatste driedagen ik ben doodmoe in het  geven van niets zeggende antwoorden, ik ben het zo zat te zeggen wait i do my best, ook al weet ik dat  tijd  een nadeel is ook al weet ik dat het kerstverlof is, maar toch....

     Ik ben bitter en teleur gesteld, en zonder raad,  zonder formele informatie tot het bekomen van  hulp,  ik word misschien niet eens  serieus genomen denk ik ( wat ik trouwend niet geloof)

    Bon het zijn mijn gedachte die ik hier neerpen, maar zo voel ik mij hier ook, Eenzaam teleurgesteld, verdrietig en bijna zou ik zeggen boos. 

    Ach life sucks who care's zolang het ergens anders is....

    Met gevoelens zijn op dit moment,  gechockeerd  maar zo ben ik nu eenmaal emotioneel betrokken bij al deze ellende hier 

    op www.jpaf.be kunt u terecht voor verdere informatie en staat er een rekeningnummer om uw persoonlijke bijdrage te storten, die rechtstreeks aan de bevolking ten goede zal komen.



    Tags:hendrik stevens, filippijnen
    18-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kerstverhaal verteld door leerlingen Aan de Basis Smeermaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leerlingen kleuters van basisschool 'Aan de Basis’ in Smeermaas, verbeeldden hun eigen kerstverhaal in de parochiekerk Sint-Jozef.

    Het volledig verhaal, vanaf de boodschap door de Engel aan Maria, de reis naar Bethlehem en het verhaal van de herders en de drie wijzen uit het Oosten, passeerde de revue. 

    Stap in het licht was de bedoeling van deze uitvoering waar het derde kaarsje, in de advent, onder de aandacht werd gebracht van de leerlingen, waaraan 13 lezers en 11 toneelspelers actief deelnamen. 

    Een lichtje aansteken voor kinderen:

    Die niet meetellen of het moeilijk hebben, voor hen die arm zijn, geen thuis hebben, zich vreemdeling voelen, die eenzaam zijn, die ‘s nachts wakker worden en piekeren, die op de vlucht zijn voor geweld, die zich ellendig voelen omdat er thuis vaak ruzie is en voor kinderen die ziek zijn. 

    De viering werd afgesloten met een bezinningstekst voorgelezen door juf Sandra.

    “Als ik voor sneeuw kon zorgen, gaf ik je een witte kerst.

    Als ik oorlog kon doen stoppen, gaf ik je een vredige kerst.

    Als ik kon rijmen, gaf ik je een kerst als gedicht.

    Ik geef je warmte, ik geef je liefde, ik geef je dromen,

    ik geef je licht”.

    Niet alle kleutertjes wisten wat er allemaal gebeurde en er viel er wel eentje rechtop in slaap in die lekker warme kerk...

    Al de andere foto' s van dit kerstverhaal in de rechter kolom bovenaan bij foto's nol



















    Tags:kerstverhaaal,smeermaas,aandebasis
    14-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie wordt de nieuwe Voorzitter van de Gemeenteraad Lanaken

    Een stoelendans is op til bij Open VLD Lanaken. Wie wordt de nieuwe Voorzitter? 

    Na het ontslag van 1e Schepen Mark Curvers, legde voorzitter Keulen in oktober de eed af als Schepen en nam hij Mark zijn functies over, naast het voorzitterschap.

    (op de gemeentelijke website nog steeds Raadslid-Voorzitter zonder de vernieuwde functies en een Schepenfunctie niet ingevuld )

    Een nieuw raadslid kwam er op de leeggevallen plaats van Mark en wordt ingevuld door raadslid Hugo Neven.

    Op het einde van deze maand zal de voorzitter de functie van Burgemeester waar gaan nemen en zal de huidige Burgemeester, waarschijnlijk Schepen van Financiën worden en de verdere verantwoordelijke functies, van huidig Schepen van Financiën Bervaes, gaan waarnemen..

    Blijft de huidige Schepen van Financiën, een functie als Schepen waarnemen, door het wegvallen van Mark Curvers?

    Wie wordt in Lanaken de nieuwe Voorzitter van de Raad? (de gemeenteraad kiest onder zijn leden een voorzitter; dat kan de burgemeester, een schepen of een raadslid zijn)

    In feite kan elk raadslid de functie van voorzitter waarnemen volgens het gemeentedecreet. 

    Er zal nog een gemeenteraadsvegadering zijn dit jaar waar alles uit de doeken gedaan zal worden.

    Wait and see?


    Tags:geeenteraad lanaken,lanaken,
    10-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugd primeert bij Sportgirl en Sportman van het jaar. In de jeugd ligt de toekomst.
    Op vrijdag 9 december werden in het CCL de sportmannen en vrouwen van Groolanaken gelauwerd.
    Sportman- Sportgirl van het jaar, werden:
    -Sportman; Maxim Muermans  voor zijn sportieve activiteiten in de atletiek. hij behaalde het Limburgs kampioenshap 100 en 200m en indoor de 60 en 400m. verder het Zilver Vlaams kampioenschap indoor 60 en 100m en het brons Vlaams kampioenschap 400m.
    -Sportgirl; Cloe Ruette voor haar verdienstelijk tennis. Zij werd Vlaams en Belgisch kampioen bij de meisjes U-10, desgevraagd liet zij aan moderator Jan Bollen weten dat haar grote idool Kim Clijsters is. Zij ging samen op de foto met een trotse Oma. 
    -De onderscheiding voor de meest verdienstelijke vereniging ging dit jaar naar de 'Twirl Stars'.
    -Dops Gishlain mocht de eer opstrijken vaoor de Sportverdienste voor zijn prestaties als Ultraloper. Belgisch kampioen 100km masters +55.  (100km in 9u24.36 en in 24uur 203km985.

    Na de huldiging werd er een receptie aangeboden.
    voor al de foto's klikt u op foto's nol in de rechterkolom bovenaan.












    Tags:sportraad,ondersscheidingen,receptie,lanaken
    01-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammoetslagtand gevonden in Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De winning van kiezel/grind maar ook de verplaatsing van grote hoeveelheden teelaarde en onderliggende leemgronden, zoals nu langs de Grensmaas plaatsvinden, levert heel wat gegevens op, over de historie van mens- dier- en planten.Archeologen volgen de werken op en brengen het gebied in kaart. Naast het paardengraf in Borgharen zijn er ook artefacten gevonden uit de steen- brons- en ijzertijd maar ook uit de Romeinse-(Villa en resten brandgraven) en Merovingenperiode.(eveneens grafresten). Ook in Smeermaas deed men in de jaren 50 van vorige eeuw een ontdekking van de overblijfselen van een Romeinse Villa die werd onderzocht in de jaren 90 (Creemers Tongeren) alvorens er het industrieterrein Europark aangelegd werd, waar men net als in Borgharen hypocaustumrestanten aantrof. De beide villae lagen zo kort bij elkaar aan weerszijden van de Maas, dat er wel onderling contact moet zijn geweest. 

    Een tijdje geleden vond men het dierlijk overblijfsel van een Mammoet. Het betrof een deel van een mammoetslagtand van een meter lengte. Het archeologisch adviesbureau RAAP schatte de vondst op 20.000 tot 30.00 jaar oud. (bron Consortium Grensmaasproject) 

    Niet ver van deze vindplaats in Nederland, maar wel in het jaar 1888, werd er in België, tijdens werkzaamheden aan de oevers van de Zuid-Willemsvaart te Smeermaas, ook al eens een Mammoettand gevonden. Zo stond er in de Maas en Roerbode van 16 juni 1888 een artikel over de vondst van een opmerkelijke Paleontologische vondst te Smeermaas.

    ….”de slagtand van den mammoet, die men voor enige dagen bij het verbreden der kanaalboorden (Zuid-Wllemsvaart) te Smeermaas, bij Maastricht, heeft gevonden, heeft in de laatste dagen een groot aantal nieuwsgierigen, hierheen gelokt. Men is genoodzaakt geweest de plaats, waar hij zich bevindt, van een omheining te voorzien, wilde men niet dat hij beschadigd zou worden. De Belgische regering heeft den heer Jos. Russel, letterkundige en uitgever te Smeermaas, met de zorg daarvoor belast; onder toezicht van dezen heer zal men trachten den tand die een lengte heeft van ongeveer 2 meter, in behouden toestand naar het koninklijk Museum te Brussel over te brengen.”.

    Hiermee ligt onomstotelijk vast dat de slagtand van Smeermaas een meter langer was dan die wat nu gevonden is tussen Borgharen en Itteren, ze lagen beiden in de directe nabijheid van de Maas.

    In Smeermaas was het de reeds genoemde Jos. Russel die de directie van het Kon. Natuurhistorisch Museum van Brussel op de hoogte bracht, dat er tijdens werkzaamheden aan de oevers van het kanaal Maastricht-‘s Hertogenbosch, uitgevoerd door de Dienst Bruggen en Wegen, een slagtand van een Mammoet, ontdekt werd.

    Vanaf de brug was men over een lengte van 400m de oever, over een breedte van 2.5m vertikaal af aan het graven tot op waterniveau. (was dit om een trekweg te creëren om de schepen voort te trekken, men spreekt namelijk over afgraven tot op waterniveau of om een gemetselde aanlegkade richting Maastricht te maken, die er nu nog is, tot aan de grens met Nederland). Het is niet duidelijk op welke oever de slagtand gevonden werd maar wel dat hij lag op 150 meter vanaf de brug. De tand werd zorgvuldig ter plaatse in een mal geplaatst, die volgegoten werd met gips om hem naar Brussel te transporteren, waar hij tentoon werd gesteld. (bron Kon GOSSU-Tijdingen Russel-Maenen)

    Het moet voor de bewoners destijds een belevenis zijn geweest, die indruk op hen gemaakt heeft. Toch hebben ze het niet van generatie op generatie doorgegeven. Waarschijnlijk hadden de iets meer dan 400 bewoners van Smeermaas het te druk met het verkrijgen van de verheffing van de Succursale kapel naar parochiale kerk. Hierin deed de hierboven genoemde heer Jos Russel van zich spreken, als lid van de Kerkfabriek. In 1892 was het zover en was Smeermaas een zelfstandige parochie, maar toen lag de slagtand al in depot te Brussel. Of hij daar nog ligt gaan we proberen ui te vissen.

    wordt vervolgd....

     












    Tags:mammoeslagttand smeermaas, smeermaas,grensmaasproject


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!