Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    28-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeermaas sluit het carnavalsseizoen af met Sambacarnaval tijdens hittegolf
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Sneeuw en ijs, water en bittere koude dat waren dit jaar de incredienten voor carnaval. Maar niet voor de raad van elf van Smeermaas ´Nit te geluive´.
    Wel te gleuive, want een hele reeks dampende lichamen stonden op de praalwagens te dansen en te springen. De toesschouwers genoten met teugen van deze zomercarnavalsstoet en bleven tot in de late uurtjes op het openluchtbal. Of dit voor herhaling vatbaar is? Heel wat feestgangers zullen dit volmondig beamen. Het was in een woord 'geweldig'.
    Langs het kapelletje, van Nol Cardinaels aan de Maastrichterstraat, stond het prinsesje Amber te genieten van de stoet. Het was voor mij een grote eer om met haar op de foto te mogen staan.

    de foto's zien van de stoet. Dat kan ik plaatste er bijna duizend op de volgende website
    www.grootlanaken.be en dan klikken op foto's Nol.
    Die van het avondfeest zijn nog in bewerking maar zullen 'soon'volgen.

    Ga eerst maar eens de stoetfoto's bekijken.


















    Tags:Amber.carnaval,smeermaas,nit te geluive, stoet,sambacarnaval
    24-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnen ja, Zwemmen beter niet in Albertkanaal Gellik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het weer is voortreffelijk en dat doet jongeren naar het water trekken.

    Langs het Albertkanaal in Gellik waren dan ook enkele Gellikse jongeren aan te treffen.  Een groepje was aan het zonnen terwijl verderop jongeren te water gingen, gelukkig niet duikend maar springend.
    Het is niet aan te bevelen om in het Albertkanaal te gaan zwemmen zeker niet als je weet dat er intensieve scheepvaart is.

    Een van die passerende schepen maakte indrukwekkende reuzengolven tijdens zijn doorvaart door het kanaal. De boeg vertoonde een diepe golf ,die het water over de reling deed gaan en aan de kade deed opspatten, alsof het storm was.

    Zonnen ja, maar zwemmen nee! De jongeren gingen dan ook wijselijk verder met zwemmen in de Krieckaert.


    Op de website van de scheepvaart staat het volgende met betrekking tot zwemmen:

    Zwemmen in het kanaal: doe het niet! 

    Op warme dagen worden her en der zwemmers in het kanaal gesignaleerd. Voor deze zwemmers hebben we maar één goede raad: “Doe het niet”.
    Zwemmen in het kanaal is namelijk verboden. Een kanaal heeft verscheidene functies (vrachtvervoer, pleziervaart, voorzien in water, recreatie, ..) maar zwemmen is daar niet bij. Het kanaalwater is meestal van goede kwaliteit, maar voldoet in vele gevallen toch niet aan de vereisten van zwemwater. Besmettingsgevaar bij zwemmen in het kanaal is klein, maar niet helemaal uitgesloten.
    Maar zwemmen in het kanaal kan gevaarlijk zijn. Meestal is de temperatuur van het water lager dan men verwacht en ook het voorbijvaren van een schip kan voor gevaar zorgen. Zwemmen in de onmiddellijke omgeving van bruggen en sluizen is zeker af te raden, omdat men niet kan voorzien welke installaties of constructies zich onder water bevinden.
    En uiteraard zijn er geen redders die een oogje in het zeil houden. Heel wat kanaaloevers bestaan uit betonnen muren, die het soms moeilijk of onmogelijk maken om uit het water te klimmen. En tenslotte onderschatten vele zwemmers de afmetingen van een kanaal: het Albertkanaal is op de meeste plaatsen ongeveer 100 meter breed en in combinatie met het koude water kan de zwemmer daardoor in moeilijkheden geraken.
    Elk jaar opnieuw gebeuren er ongevallen met zwemmers in het kanaal, en in het verleden waren er zelfs enkele dodelijke slachtoffers te betreuren.



















    Tags:Albertkanaal,zwemmen,gellik,scheepvaart
    23-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Ticketbeurs CCL succesvol.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de eerste maal in de geschiedenis van het CCL werd op 21 juni, aan het begin van het nieuwe culturele jaar, een ticketbeurs gehouden.

    Tijdens deze ticketbeurs konden de liefhebbers hun abonnement voor het nieuwe jaar aankopen en voorstellingen vastleggen. Ook voor de cursussen kon men op deze avond inschrijven.

    Met een ticketverkoop van meer dan 1000 op deze openingsdag, zijn schepen van Cultuur Curvers, het programmateam en de Algemene vergadering  cultuur dik tevreden en kan men spreken van een succesformule.

    De aanwezigen konden onder het genot van een droogje en een natje hun voorstellingen of cursus vastleggen.
    Ook op dinsdagmorgen ging de verkoop gestaag door.

    Verschillende voorstellingen verkopen vlot, (zoals: Philippe Geubels, Wouter Deprez, Maayke Cafmeyer, An Nelissen..). 

    Vanaf woensdag 23 juni start de losse ticketverkoop. Er wordt best niet te lang gewacht om te reserveren. Dit kan via mail cultuur@lanaken.be , aan de balie tijdens de openingsuren of telefonisch op nr. 089/73 98 50.

    Alle informatie over het nieuwe seizoen is terug te vinden op www.cclanaken.be . De website wordt steeds up-to-date gehouden. Hou de site in de gaten voor uitverkochte voorstellingen.




















    Tags:CCL.Lanaken,ticketverkoop,cultuur
    22-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterburcht Pietersheim op bloedrode terp in zomers kleedje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zijn al de langste dag met de kortste nacht gepasseerd. De dagen worden weer elke dag iets korter. Maar nu de zomer begint is de omgeving van de Waterburcht in volle pracht. De grote hoeveelheid klaprozen langs de weermuren, die op de opgehoogde terp staan, geven 'de trots van Lanaken' een oogverblind uitzicht. Ook de weermuren en de resten van de poorttoren zijn nu begroeid met bloeiende mossen en de ringgracht is weer op het oude waterpeil gebracht. In het donkere water weerspiegelen zich de resten van het oude slot van de vroegste bewoners, 'De Heren van Pietersheim".
    Door de, doelbewuste en verantwoorde, kap van bomen heb je een wijdse blik op de gerestaureerde ruïne, sorry ik meen de Waterburcht.
    De welriekende lindebomen, in het bos en langs de wandelwegen, geven de wandelaars een prettug gevoel en de libellen hebben weer hun plaats gevonden boven en rond de ringracht.
    We hoeven u natuurlijk niet te zeggen dat een bezoek aan de Waterburcht en een wandeling in het Pietersheim Bos, aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen, meer dan de moeite waard is.



    De ringgracht is weer op het vroegere waterpeil en weerspiegelt de luister van weleer

    Klaprozen geven een bijzondere pracht aan de waterburcht













    Tags:waterburcht,klaprozen,heren van pietersheim
    20-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voor u gelezen over CCL Lanaken

    Voor het seizoen 20010-2011 belangrijk nieuws

    Start abonnementenverkoop tijdens de ticketbeurs op maandag 21 juni van 18 tot 21 uur

    U bent van harte uitgenodigd op de abonnementenverkoop in het Cultureel Centrum.

    Tussen 18 en 21 uur kunt u in een aangenaam kader met een hapje en een drankje reserveren voor uw abonnement naar keuze.

    Als u 3 voorstellingen kiest kan u gratis naar de voorstelling ‘Force Majeure’ van Günther Lesage.

    Liefhebbers van klassieke muziek en trouwe bezoekers van onze concerten in de museumkerk kunnen kiezen voor een abonnement klassiek. U betaalt een gunstig tarief dat € 5 lager ligt dan de kassa prijs. Zo kan u enkele gerenommeerde ensembles aan het werk horen en maakt u daarnaast kennis met nieuw talent in de wereld van de klassieke muziek. 


    Tags:ccl lanaken,lanaken,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdelijke splitsing B.H.V doorgevoerd in het Riemse Vroenhoven van Jan Peumans en Burgemeester Mark Vos.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het afgelopen weekend werd, in het Riemse Vroenhoven van Kamervoorzitter Jan Peumans en Burgemeester Mark Vos, een tijdelijke splitsing B(akker) H(andel) en V(erkeer) doorgevoerd. Door de stalen brug, al vroeg in de morgen, voor alle verkeer te sluiten werd deze splitsing een feit en zal er de eerste drie weken geen snelverkeer over de brug mogelijkheid zijn.

    Maar deze splitsing zal, binnen drie weken, eindigen in een verbinding die al de problemen zal oplossen.

    Door een hoogstaand ‘staaltje van techniek en vernuft’en het integreren van een museum, klimmuur en bescherming van de bunker, zal de brug van Vroenhoven op de kaart gezet worden als de brug van V.V.V. Verbinding, Vrede en Vrijheid.

    Afgelopen zaterdag is men begonnen met de verschuiving van het stalen kunstwerk, om het te plaatsen op de plek waar ooit, de gedynamiteerde betonnen  brugverbinding lag tussen de twee dorpsgedeelten van Vroenhoven.
    Op de geleiders werd 'oma's bruine zeep' gesmeerd om, net zoals bij de slak, een beter glijvlak en een verminderde wrijving te creëren.

    Heel wat kijklustigen zagen dat, met een snelheid van een slak, de brug opgeschoven werd met een berekende hydraulische trekkracht, gekoppeld aan een aantal stalen kabels bevestigd tussen brug en  een tijdelijke constructie (alles wat blauw gesschilderd is zal verwijderd worden).

    Reeds om 07.00 uur in de ochtend was het muziekensemble ‘Kwopper en Co” uit Lafelt ter plaatse en zette, op het moment dat men begon met de verschuiving, haar muzikale begeleiding in. Ook het Limburgs Volkslied werd daarbij gespeeld, hun vrolijke noten gaven een feesttintje aan de grootse 2.200 ton zware brugverschuiving.

    Omdat aan de Belgische zijde de brug een viertal cm te hoog was om in haar nieuwe plaats te passen, werden op dat punt betonnen gewichten bijgeplaatst om de brug te doen zakken en op haar plaats te krijgen.

    Toen men daar in slaagde heeft zich waarschijnlijk torsie voorgedaan, tussen de tijdelijke stalen constructie en een van de definitieve betonnen dragers waardoor er een barst in het beton is ontstaan.
    Het trekken werd stilgelegd en ingenieurs gingen ter plaatse om de impact van deze scheur te onderzoeken. UIteindelijk werd na het overleg besloten dat de brug op een veilige manier tot op zijn definitieve plaats getrokken kon worden.

    Om 14.30 lag de brug op haar plaats en konden voetgangers en fietsers over de brug. Snelverkeer moet nog drie weken wachten.


    Beton, staal en Graniet waren codenamen tijdens uitvoering plan Gelb 10 mei 1940.

    Tijdens de bouw van de nieuwe stalen brug, bleef de betonnen brug de verbinding tussen de beide landhoofden.
    ‘Beton’en ‘staal’ waren ook de codewoorden tijdens het begin van de oorlog.  Samen met het codewoord ‘graniet’vormden zij de aanval van Duitsland op de bruggen over het Albertkanaal en het fort Eben-Emael.

    Pas toen de nieuwe stalen brug klaar was voor het verkeer, werd de oude brug opgeblazen. Iets wat Sergeant Grauwels van de Grenswacht op de 10e mei niet gelukt is. Hij liet het leven samen met enkele kameraden nadat hij de lonten ontstoken had, vanuit de bunker langs de brug. De Duitse soldaten konden de lonten echter doven en de brug bleef voor hen gespaard  met de gekende gevolgen voor de aanvang van de bezetting van België.

    De Bunker blijft als monument een rol spelen in het concept van de nieuwe verbinding na het opheffen van de tijdelijke B.H.V. splitsing van de V.V.V brug te Vroenhoven.

     




    Infrax verlegde de kabels tijdens de verschuiving

    scheur op plaats van oranje cirkel doet werken tijdelijk stoppen

    Maarten tuurt door zijn nachtkijker en ziet alles veel beter

    Bramen worden weggeslepen van de stalen geleider bij de betonnen drager die een barst vertoond

    druk overleg tussen technici

    de geleider krijgt een laagje bruine zeep voor betere geleiding en minimaliseren van wrijving

    al vroeg op post om te kijken van op hoogte naar de verschuiving brug Vroenhoven
    Een vrolijke noot van muziekensemble ´Kwopper en Co`uit Lafelt zorgde voor feestelijk tintje

    Tags:brugvroenhoven,BHV,grootlanaken,VVV,Stahl, Beton, Graniet,Grenswacht
    17-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vloog Awacs met een motor uit boven Maas in Limburg te Smeermaas?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen U hebt ze vast wel eens gezien, die grote vliegtuigen waar een radar bovenop gemonteerd is. En u heeft ze dan ook wel gehoord. Het zijn Awacs (Airborne Warning And Control System) die  gisteren (16 juni) boven de Maaslandse dorpen vloog liet zwarte uitlaatgassen achter, die zeker niet goed zijn voor onze gezondheid. Het is dan ook de vraag waarom er nog steeds gevlogen wordt met deze verouderde milieuonvriendelijke vliegtuigen. Was een van de motoren uitgevallen tijdens deze tochten over het Maasland? Je zag duidelijk drie sporen van uitlaatgassen en geen vier. Terwijl de laatste foto toch vier sporen laat zien.
    De AWAC die wij zagen vloog om de tien minuten een rondje langs de Maas en aldus rond het vliegveld aan de overzijde.
    Als je bij goed weer de lucht inkijkt dan zie je een lange witte sliert achter de vliegtuigen die na enige tijd breder en breder wordt om dan te verdwijnen. Bij de AWAC´S is dat duielijk niet het geval.

    Door de NAVO werd eind jaren '70 een AWACS ingesteld voor de bescherming van het Europese luchtruim tegen mogelijke aanvallen door de Sovjet-Unie. De hoofdbasis (Main Operating Base) van het NAVO-AWACS werd in 1978 opgericht op de basis Geilenkirchen, een voormalige RAF luchtmachtbasis vlak op de Nederlandse grens.

    uit een verslag bij wikpedia vernemen wij het volgende:
    Al direct vanaf de reactivering van basis Geilenkirchen was er verzet aan de Nederlandse kant. De start- en landingsbaan ligt naar de gemeenten Onderbanken, Brunssum en Schinnen gericht, waardoor een groot aantal inwoners van deze gemeenten overlast ondervindt van de overvliegende AWACS-vliegtuigen. Uit een belevingsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2008), opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM, blijkt dat meer dan 41.000 mensen in Zuid-Limburg ernstige hinder ondervinden van de AWACS-vliegtuigen. Begin jaren '90 verenigden de inwoners zich en werd de Vereniging STOP awacs opgericht, die probeerde de NAVO te doen overwegen de landingsbaan of de hele basis te verplaatsen of minder lawaaierige motoren voor de AWACS-toestellen aan te schaffen (met zogenaamde hush kits). De NAVO beloofde de motoren te vervangen, maar door financiële problemen gebeurde dat niet.







    Het lijkt hier erop dat de rechter buiten motor uitgevallen is


    hier ook geen uitlaatgassen zichtbaar in die motor





    ook hier niet zichtbaar





    onder wel met vier sporen

    Tags:AWAC,Lanaken,Borgharen,vliegveld Beek,uitlaatgassen
    12-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.drie weken oppassen geblazen in Veldwezelt i.v.m. sluiten brug Vroenhoven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vanaf woensdag e.k tot en met 7 juli zal de brug over het Albertkanaal in Riemst ontoegankelijk zijn voor het snelverkeer. Daardoor zal het verkeer in Veldwezelt, met zijn héél kleine rotonde, het drukst bereden baanvak tussen Maastricht, richting Riemst-Tongeren en Bilzen, worden voor de duur van drie weken. Het zal dan voor het langzaam verkeer –fietsers en bromfietsers- extra oppassen worden en zeker in de omgeving van het rond punt waar, door de grootte van dit punt het snelverkeer, snel gaat besluiten om de rotonde op te rijden als ze een gaatje vinden. Op dit punt heb je als snelverkeer geen ogen genoeg om de rotonde op te rijden en dat is nu net cruciaal. Chauffeurs hebben in bijna alle gevallen enkel oog voor het verkeer van links en zo gauw er een gaatje is vliegen ze de rotonde op wat een gevaar oplevert voor de fietsers en bromfietsers op de aanliggende fietspaden.

    Vrachtwagens krijgen zeer moeilijk de draai rond deze rotonde en rijden dan ook over de verhoogde rand van de rotonde en fietspad.

    Als je op de Kiezelweg rijdt zie je hier en daar fietsertjes staan die een gelegenheid zoeken om de nu al drukke weg over te steken. Voetgangers moeten hollen om over te steken,

    Als u over deze weg rijdt blijf dan steeds alert en denk aan uw en andermans veiligheid. Denk er ook aan dat de kinderen nog steeds naar school moeten en de oversteek moeten gaan maken over een weg met een voor  hen ongebruikelijke verkeerssituatie met heel wat meer verkeer en naar alle waarschijnlijkheid opstoppingen voor het rond punt.




    Ze zijn er in Vroenhoven klaar voor om de brug te verplaatsen

    Tot op het blauwe gedeelte wordt de brug verschoven



    Al het blauwe is maar tijdelijk en zal verwijderd worden als de brug op zijn plaats ligt

    Deze weg richting Vroenhoven zal vanaf woensdag iets drukker zijn

    Hier eveneens richting Veldwezelt

    Te weinig plaats voor mastadonten ze moeten rijden over middenstuk en fietspad

    Nu rond 1600 uur geen enkele auto te zien richting Veldwezelt

    Tags:vroenhoven brug,riemst,veldwezelt
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor zondag a.s. Raf Terwingen ook uw kandidaat lijsttrekker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik mag wel voor de gemeenteraad stemmen als niet Belg. Maar als ik wel zou mogen stemmen a.s. zondag dan heb ik een voorkeur. Als lid van CD&V heb ik mij laten registreren om te mogen stemmen voor de gemeenteraad. Ik vind het jammer dat dat voor de Landelijke verkiezingen niet mag maar ja het zij zo.
    Maar als ik toch mocht stemmen dan zou ik gaan voor Lijsttrekker Raf Terwingen. Raf, de kleinzoon van de overleden kleermaker uit Smeermaas, Louis Noelmans, die zijn woonst had langs de Zuidwillemsvaart in Smeermaas en beter bekend is als Lewieke de kleijermäöker.
    Lewieke stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken, als hij praatte over de burgemeester van Maasmechelen, gehuwd met zijn oudste dochter Ghilaine, zijn Schoonzoon Wim geboren in Neerharen, Wim Terwingen die jammer genoeg te vroeg overleed.
    Zijn oogappel Raf , de zoon van Wim, lijsttrekker voor Limburg zien worden zou hem  ongetwijfeld heel veel deugd gedaan hebben. Maar Lewieke is reeds geruime tijd geleden overleden.
    Waarom voor Raf? Ten eerste is het een partijgenoot, maar er is meer. Raf heeft voor iedereen een luisterend oor, Raf is eerlijk, sportief, trotse vader van Baud en echtgenoot van Evi, rechtvaardig en oprecht en wat belangrijk is Ter Zake.
    Raf, de kleinzoon van een eenvoudig kleermaker is boven alles, mens gebeven.







    Tags:raf terwingen,lanaken,maasmechelen,grootlanaken,verkiezingen,cdenv
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's galabal 2010 Sparrendal staan online
    http://fotos.sparrendal.be/#home

    Op bovenstaande link kan je nu de foto's die ik maakte gaan bekijken van het Galabal 2010 Sparrendal.
    Het heeft even geduurd maar ik heb waarschijnlijk een foutje gemaakt door er tekst op te zetten die nu verwijder werd.

    groet en ga maar genieten
    Nol

    Tags:sparrendal,galabal 2010,lanaken
    11-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Senioren Maaskant gaan naar 'Mijn Restaurant' de Oase in Briegden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De boog kan niet altijd gespannen staan. Daarom hebben de vrijwillgers/senioren, die zetelen in de Maaslandse gemeentelijke adviesraden, één maal per jaar een gezellig samenzijn. Dit jaar ging dat door in de gemeente Lanaken. ´s Morgens was er een ontvangst in het CCL waar een rollenspel plaatsvond over vrijwilligerswerk.

    Daarna ging het na ´de Oase´in Briegden waar ze een menu geserveerd kregen bestaande uit: Komkommersoep, gevolgd door friet met een koninginnenhapje en salade en als toetje een gebakje van het huis. Schepen Michel Stevens die seniorenbeleid in zijn portefeuille heeft schoof eveneens aan tijdens de maaltijd.
    Alvorens aan de maaltijd te beginnen kreeg de Lanakense, Miet Cops ´Vrouwe van de Heidemolen Lanaken´een warm applaus voor haar 80e verjaardag, die toevallig samenviel met deze dag voor deze vrijwilligers. De kranige dame is niet weg te denken in het Lanakense culturele gebeuren en is beter bekend als ‘Miet van de Meule’.

    Kok Wilfried Swennen had alles tot in de puntjes verzorgd samen met zijn medewerkers, die aan willen sluiten bij de arbeidsmarkt. Zo is de werking van dit ontmoetingshuis tweeledig. De kans op aansluiting op de arbeidsmarkt en de low budget maaltijden.

    Om de 62 senioren gelijktijdig te voorzien van een overheerlijke maaltijd en ook nog eens een 18tal dat er dagelijks over de vloer komt is geen kleinigheid, maar er moest niemand langer dan enkele minuten wachten op zijn menu.

    Nadat  iedereen verzadigd en voldaan was, ging een aantal van hen de Waterburcht van Pietersheim, aan de voet van het Nationaal Park Hoge Kempen bezoeken, terwijl het andere deel van hen ter plaatse bleef voor een workshop likeur en vanzelfsprekend gevolgd door likeur smaken.

    Het weer speelde in hun voordeel het zonnetje scheen op deze dag van onthaasting.

    De Oase is niet enkel de plaats waar u uw maaltijd kunt nuttigen. De Oase is ook een ontmoetingsplaats voor vorming en ontspanning. Er zijn heel wat activiteiten die laagdrempelig zijn. Wil u meer weten over het project van dit activiteitencentrum, neem dan contact op via telefoonnummer 089-721219 ook voor het reserveren van de maaltijden kunt u op dit nummer terecht.

    Gezellig tafelen in de Oase Briegden



    Applaus voor de jarige Miet van de Meule. Oud maar nog niet out.

    dao es ´r weer met ziene kedak.

    Lekker laten bedienen





    Onder de kleine maar gezellige keuken in de Oase

    Tags:senioren,vrijwilligers,lanaken,grootlanaken,de oase,briegden
    07-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie kent hem niet de blackbirth oftewel 'de Merel'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De merel werd door de luisteraars van het radioprogramma Vroege Vogels op 3 januari 2010 gekozen tot mooist zingende zangvogel.  De merel is een algemeen voorkomende vogel, maar daarom niet minder mooi met een pikzwart verenpak voor de mannelijke- en een bruinpak voor de vrouwelijke kunne.. Zijn gezang (fluiten) is pas goed te horen aan het eind van een regenbui of in de vroege ochtend. De merel maakt zijn nest op de meest verschillende plaatsen.  Hij gaat op zoek naar regenwormen en trappelt dan op de grond. Regenwormen die dan naar boven komen worden met een schuin gehouden kop gade geslagen en als ze even komen piepen hapt de merel met zijn spitse snavel toe. De merel die tot driemaal een nest jongen groot trekt  per jaar met een gemiddelde van vier eieren bebroedt deze twee weken lang. De jongen blijven twee weken in het nest en  het ouderpaar blijft ze dan ook nog eens twee weken voeren. Daarna volgt een nieuw legsel en begint alles van voor af aan.
    De merel  heeft dan ook heel wat regenwormen nodig om zijn onverzadigbare jonge te voeden. Pa en ma voeden de jongen. Als ze een mens of dier in de nabijheid van hun nest zien, tijdens het aanvliegen, blijven ze zo stil als een roerdomp zitten. Deze op de foto bleef dan ook evenals zijn jong roerloos mij gadeslaan en alleen de regenworm in zijn bek vertoonde tekenen van leven.




















    Tags:merel,blackbirth,lanaken,regenworm
    03-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Klaverblauwtje bedreigd door Maaibesluit Dienst der Scheepvaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het klaverblauwtje is een vlinder die voorkomt op de rode lijst zijnde met uitsterven bedreigd. Enkel in de Voerstreek en in Gellik langs het Albertkanaal komt de soort voor in Vlaanderen.

    De soort leeft hier naast het eveneens kwetsbare Dwergblauwtje en het Icarusblauwtje.

    Regelmatig ga ik een kijkje nemen rond de periode dat de eerste blauwtjes tevoorschijn komen. Op 19 mei was het raak, de eerste blauwtjes vlogen rond langs de bermen van het Albertkanaal. Ik kon zowel het Klaver- als het Dwergblauwtje waarnemen en de Icarus is in de meerderheid. Op de 22e mei waren ze in grote aantallen op het platte gedeelte van het talud aanwezig.

    Het talud stond vol met de waardplant van het Klaverblauwtje nl. de rode klaver.

    Op grashalmen zag ik heel wat dwergblauwtjes in ruststand, ondersteboven hangend. De berm stond vol met rode-  en gele rolklaver, het was samen met de vele margrieten, klaprozen  en de bloeiende brem een lust voor het oog.

    Het zou de vlinders ten goede komen, mochten deze planten er blijven staan. Ik zag blauwtjes eitjes afzetten en op meerder plaatsen waren zij aan het paren. Er was toekomst, die echter drastisch verstoord werd.


    Omdat ik zag dat er op meerdere plaatsen bermen gemaaid werden, hoopte ik dat het hier in het talud zeker niet het geval zou zijn want het zou een aanslag zijn op de volgende generatie Blauwtjes.

    Toen ik vernam dat de Dienst der Scheepvaart op 26 mei zou beginnen met maaien, heb ik die dienst geïnformeerd voor wat betreft de aanwezigheid van de bedreigde soorten Blauwtjes, maar toch is men doorgegaan met maaien. Meer nog; nadat men eerst de aan het kanaal liggende berm volledig gemaaid had is men twee dagen later op vrijdag de ander kant gaan maaien en werden hierdoor, een groot deel van de levensbehoeftige planten, inclusief de afgezette eitjes en wie weet hoeveel van de geschetste vlindersoorten, met het maaisel opgezogen en verwijderd.

    Ik meen dan ook dat de grootste bedreiging voor de Blauwtjes in Gellik, de maaimachine van de Dienst der Scheepvaart is.

    Hoe kon dit gebeuren en waarom is men doorgegaan met maaien?

    De tientallen Blauwtjes die ik de zes dagen heb mogen constateren (van 19 t/m 25) en digitaal kon vastleggen zijn nu met zekerheid bedreigd in hun voortbestaan. Het is dan ook maar afwachten voor wat betreft de tweede vlucht midden juli.
     








    Voortplanting Icarusblauwtjes op grashalm

    Deze twee verkiezen het te doen op Rolklaver

    Deze kanaaldijk die vol rode klaver en rolklaver stond werd tot gazonhoogte gemaaid





    Deze twee voelen zich in hun element in de Kanaalberm

    Tags:klaverblauwtje,bermdecreet,lanaken,gellik


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!