Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    31-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vogels in je tuin voederen essentieel bij sneeuw en koude

    Hoe voeder je best je tuinvogels tijdens deze strenge koude?

    Iedere vogel eet zoals hij gebekt is, dus varieer het aanbod en kijk welke soorten er in je tuin voorkomen. 

    Met vetbol, pindacake, zonnebloempitten en pindanoten bezorg je mezen, spechten een feesttafel. Met gemengd zaad en zonnebloempitten geef je de vinkensoorten een betere overlevingskans. 

    Met gemengd graan, waarin gebroken mais en tarwe zit, help je de huis- en ringmus, Turkse tortel en huismus.

    Merel en roodborst pikken van alles wat mee en kan je extra verwennen door een zachte appel in schijfjes te snijden.

    Ik las dit bij Natuurpunt en wil het aan u doorspelen.

    Je kunt mooie winterbeelden schieten maar denk ook maar eens aan de vogels die het zo moeilijk hebben.

    Ze hebben ons nodig!!




















    Tags:vogels voederen,lanaken, sneeuw,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tony Waegeman voor een jaar Cultureel Ambassadeur Lanaken

    Onlangs werd de nieuwe cultureel Ambassadeur voor Lanaken bekendgemaakt.

    Het werd iemand die zijn ‘sporen’ reeds verdiende en nalaat, in het onderzoek van  het cultureel erfgoed van Lanaken. Tony Waegeman zal een jaar lang nog maar eens Lanaken en de Waterburcht in het domein van Pietersheim op de kaart zetten.

    Jaren lang deed Tony met jongeren opgravingen in de binnenplaats van de toenmalige ruïne van Pietersheim. Nu beter bekend als de Waterburcht. Heel wat archeologisch materiaal heeft hij daar verzameld en gedocumenteerd. 

    Ook nu nog blijft de in 2010 gepensioneerde adjunct directeur aan de Provinciale Hogeschool Limburg, actief grazen in het verleden van de Adellijke familie  De Merode, de voormalige bezitters van de Waterburcht. Dit doet hij in samenwerking met de Kon. GOSSU Lanaken.

    Kers op de taart van zijn onderzoek, was wel de opening van de Waterburcht in aanwezigheid van telgen uit het beroemde geslacht de Merode in maart 2010.

    Op de onderstaande foto's  Tony op bezoek tijdens de eindfase van het onderzoek door Elke Wesemael en de renovatie tevens consolidatie van de 'Waterburcht'..

    (zie ook in archief per maand 03-2010 in rechter kolom)




















    Tags:de Merode,Pietersheim,Lanaken,Grootlanaken,Tony Waegeman
    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staking verloopt rustig, Politie houdt oogje in het zeil.

    Het is stil rond de grote fabrieken in Lanaken.

    Voor het portierlokaal van SAPPI heeft zich een stakerspiket gevormd van ACV en ABVV. Ze zijn net voorzien van koffie en vlaai. Op de parking die normaal vol staat met geparkeerde auto’s van de werknemers staan er nu maar enkele. De mensen van ACV hebben zich verdeeld over verschillende fabrieken. 

    Bij Celanese waren wel vlaggen opgehangen maar ontbrak zo te zien een piket. Hier stonden wel een groot aantal auto’s geparkeerd. 

    Bij de Lijn in Tournebride eveneens enkel vlaggen en verder geen mens te zien rond de poort.

    Aan de brug van Briegden wordt helemaal niet gestaakt. Vrachtwagens van verschillende firma’s rijden af en aan om de grond af te voeren. Ze kunnen zich geen dag zonder afgraving permitteren nu ze zo kort bij sloop van de brug staan. In April zou dat volgens plan moeten gebeuren.

    En net vandaag begon het in Limburg te sneeuwen.




















    Tags:staking,lanaken,Sappi,
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt hier een deel van de circumvallatielinie vrij te liggen
    Zoals reeds eerder eens aangehaald, lag er een circumvallatielinie rond de stad Maastricht tijdens de belegeringen van de stad. Komt er nu een van die loopgraven vrij te liggen tijdens de werken aan de Grensmaas?
    Op de foto is duidelijk leemkleurige grond te zien tussen de deklaag en de naastliggende grond?
    Over de Maas lag dan een schipbrug en aan de andere kant ging het loopgravenwerk weer verder. Er was een dubbele ring rond de stad om zich tegen aanvallers te kunnen beschermen. De foto toont de gele verkleuring op een plaats tussen Borgharen en Itteren.






    Tags:belegeringen Maastricht,loopgraven,smeermaas,borgharen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een kinderwens gaat in vervulling dankzij ICSI.

    De baby’s van verleden jaar stonden afgelopen weekend afgebeeld in de krant. Welgeteld 5.858 jongens en meisjes en geen twee die op elkaar lijken buiten de tweelingen.. Toch zullen al de moeders zonder verpinken hun kindje herkennen.Heel wat van de prille ouders hebben bij de geboorte, een symbool van de vruchtbaarheid in de tuin of aan het raam van hun woning gezet, om de buurt te laten delen in hun vreugde.De ooievaar is daarbij de meest voorkomende figuur. Deze steltloper wordt gezien als de brenger van het geluk. 

    Vroeger, werd aan de kinderen vertelt dat de ooievaar een nieuwe baby was komen brengen en dat moeder door de ooievaar geprikt was, waardoor zij een tijdje in bed moest blijven. Ook werd er in de aanloop naar de geboorte zilverpapier gespaard en een pak zout op de vensterbank gezet, vraag niet waarom? Maar door dit te doen werden de kinderen op de nieuwe spruit voorbereid.

    Nu is dat wel een beetje anders want nu weten de kinderen al tijdens de zwangerschap dat er een nieuw broertje of zusje aan het groeien is in de buik van mama.

    In de lente van 2011 verschenen er plots 23 ooievaars in het Maasland. Dat was heel wat geluk ineens. Deze groep heeft daar een redelijk lange tijd vertoefd en nu negen maanden na de eerste verschijning in het Maasland beginnen de eerste kindjes voor de uitgave in de krant van 2012 het levenslicht te zien.

    In Smeermaas staan bij twee buren in de Brugstraat dan ook twee ooievaars, op de gaanderij van drie huizen, met in de bek een geluierde baby. Een jongetje Liam genaamd en een Meisje Isa.

    Op dezelfde gaanderij zal in Juni nog een kindje geboren worden en bij de achterburen nog eentje in februari.

    Het baby’tje dat In juni zal geboren worden is het resultaat van een  ICSI behandeling (Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie).

    “Jarenlang heb ik problemen gehad om kinderen te krijgen”, zegt de trotse toekomstige vader, “toen ik hier in België ben komen wonen heb ik mij laten behandelen” en het resultaat ervan is op komst.

    Dus dit laatste geval heeft in het geheel niets te maken met de komst van de ooievaars verleden jaar. Of toch?


    Tags:ICSI,lanaken,smeermaas,kinderwens,ooievaars
    13-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preens Carlo I drök, Drökker, Drökst.
    't Is drök in 't sträötsje vaan de neuje Preens vaan Laoneke. Preens CarloI en ziene Pa höbbe evels perceis now d'n drökste tied in hun graasj. Op de kiekroete stoon neve de adventskrans twie veurtreffelijk geliekende aofbeeldinge vaan Carlo I op ein vaan die kunswerreke zit heer op 'ne ooto dee 'n bitsje weg heet vaan ne volkswage'l. Zow heer planne höbbe ien die riechting. Op twie peerdsjes wedde? Iech deenk 't neet, ze höbbe de keunsteneer de vreije haand gegeive.
    In eeder geval kinste elke daag zoe mér binne waandele want de deur steit ope tot d'n 28e. 
    En op d'n 21e heet heer zien Preensebal in 't CCL.
    Drök, Drökker, Drökst. De kreigs watste verdeens.









    Tags:prins Carlo,Grootlanaken,Raod van Laon tot Aoke
    12-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekende frituristen op de Pannestraat
    Ze zijn geen onbekende op kermissen en fuiven in het Maasland. Christof De Greif en Vivian Castro (geen familie van ...). Nu hebben ze besloten om, zeker de winterperiode op deze plaats waar al sinds mensenheugenis een frituurzaak was, te bezetten met hun frituurkraam. Ze overwegen om de kraam met een doorzichtig zeil af te schermen zodat u buiten, binnen kunt staan.
    De mensen vragen ons of wij de frituur overgenomen hebben en nu tijdelijk hier staan in afwachting van de renovatie. Dat is niet zo want het zijn de eigenaars van de krantenwinkel die hier een uitbreiding gaan doen en er enkele woon eenheden in gaat onderbrengen. 






    Tags:frituur,pannestraat, lanaken,kermis en fuif
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarsreceptie 2012

    De nieuwjaarsreceptie, aangeboden door de gemeente in Lanaken, trekt elk jaar veel volk naar het plein tussen kerk en gemeentehuis, dit jaar was dat niet anders.

    Goedgemutste gemeentenaren stonden in groepjes te genieten van de Waolbertinekes en de Broederbertusjenever, beiden gebrand volgens een aloud recept.

    Angstvallig had de organisatie de buienrader van de laatste dagen in de gaten gehouden en overwogen of het binnen of buiten door zou gaan. Er werd besloten dit buiten te doen, maar daarbij niet het grote podium op te stellen, zodat er altijd een gelegenheid was om uit te wijken naar het CCL. Het weer stond aan de zijde van de vierders want er viel geen druppel.

    Anders als voorgaande jaren waren er dit jaar ook vierders die met bezorgdheid uitkijken naar de nabije toekomst. De crisis werd hier en daar besproken en Dexia Holding zat daar zeker voor iets tussen. Ook de verkiezingen dit jaar voor de gemeente was onderwerp van gesprek. Toch werd er geklonken op de toekomst.

    De twee ‘Hermeniekes’ Jus te Neve en de Porijkes stonden in voor de muzikale noot. En hoe meer er gedronken werd hoe beter ze begonnen te spelen.

    Carnaval werd vertegenwoordigd door ‘De Raod van Laon tot Aoke ‘ en ‘Nit te Geluive’ aangevuld met commissarissen van de ‘FEN’ afgevaardigde.

    Hoeveel er vertapt werd is nog niet geweten wel dat een groot deel van de aanwezigen op een bepaald moment met de knieën stond te knikken en niet meer zo rad van tong was.

    foto's bij foto's nol in rechter kolom








    Tags:nieuwjaarsreceptie,lanaken
    05-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'De Gids' van Oud Rekem heeft ons verlaten
    De man, die de kabouters een woning gaf in een Lindeboom, spookverhalen vertelde in het Kasteel en elke aflevering in Attent zijn eigen stek had als de Elbuiter en zijn eigen verhaal over die ene bokkerijder van Rekem.
    Hij is van ons heengegaan in zijn 83e levensjaar, met nog heel wat verhalen in zijn hoofd..
    Op zijn 80e werd hij door Burgemeester Willen verheven tot Ereburger van Grootlanaken. 
    Je kwam hem op heel wat evenementen tegen zo ook bij de jump in de Maas bij Herbricht en tijdens de sluiswerken in Neerharen, de eerbetuigingen voor de oorlogsslachtoffers etc. Hij was niet weg te denken in het straatbeeld van Rekem waar hij mee aan de wieg stond tot verheffing van Oud Rekem tot schoonste (sorry Mooiste) dorp van Vlaanderen.
    Louis deed het op zijn manier.
    We zullen hem missen.

















    Tags:elbuiter,louis brans,ereburger lanaken,oud rekem
    01-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nuijaor gevierd in de Manilla
    Rudi de Vooger en zien Veronique, stoon al 'n tiedsje, achter d'n tap in de Manilla. En iech wélde wel 'ns kieke wie dat zie dat dege.
    't Waos 'ne gezéllige euvergaank nao 2012, dat moot gezag weure. Geine mins in deen drókke café dee ziech neet geamuzeerd heet. Iederein voon 't veur herhaling vatbaar.



















    Tags:Manilla,nieuwjaar,Maastricht


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!