Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    29-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewoners en sportvissers verbolgen over wijze van afrastering langs Maas in Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De bewoners langs de Maas in Smeermaas kunnen het niet geloven dat de geplaatste houten palen die tot nu toe in de grond geslagen werden, definitief op deze manier blijven staan.
    Over de gehele lengte van de geslagen palen staat er geen een op gelijke hoogte. Nochthans staan er een groot aantal net over de grens die als voorbeeld hadden kunnen dienen zoals het zou moeten zijn.
    Een tijdje geleden werden er ook van deze palen geslagen langs de Geulerweg bij Herbricht. Ook daar staan ze niet op gelijke hoogte wat het uitzicht langs deze toeristenroute niet ten goede komt.
    Vissers klagen dat er weinig toegang is naar de oever, om er te vissen. "Nu de Maasoever gemakkelijker te belopen is en er daardoor meer vissers naar de Maas trekken, is het onbegrijpelijk dat er door de afrastering weer minder toegang zal zijn".
    Tot afrasteren werd besloten, om de oevers door Gallowayrunderen te laten begrazen en er daardoor niet meer gemaaid hoeft te worden. Ook is er sprake van de terugkeer van de wilde Przewalskipaarden op de boorden van de Maas op de Belgische oever..
    Op dit moment lopen er een achttal runderen over de Hochterbampd..

















    Tags:gallowaypaarden,przewalskipaarden,maasoevers,grensmaas
    28-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lanakenaren laten zich niet ontmoedigen door een buitje

    De aanloop met het orkest van Wim  Leys, was onder ‘Buien en Flitsen’. Maar bijna iedere bezoeker was bewapend met een paraplu. Sommigen waren net van vakantie terug, uit zonnige en warme oorden,  wat te zien was aan de opschriften op hun regenschermen.


    Toen Wim Leys, na een warm en welgemeend applaus, van het podium verdween en de podiumzangers van dienst zijn plaats in namen, was het de beurt aan de meezingers op het plein van de "hemelse Vrede'. Vanaf dat moment viel er geen druppeltje meer uit de lucht. Leesbrillen werden boven gehaald, verschenen honderden sterren en begon het A-politieke evenement Vlaanderen Zingt in Grootlanaken.

     

    Vanaf nu werd er, door jong en oud, gezongen en gedanst op de tonen en muziek van een schare van artiesten en groepen, beginnend met " Goeiemorgen morgen"  van Nicole en Hugo tot aan het afsluitingslied van ABBA "Thank you for the music". Er waren op het plein alleen maar blije gezichten te zien. Maar ook iemand die het lied van malle Babbe van Rob de Nijs wel heel erg letterlijk nam, …..“ Je tilt je rokken op en lacht naar iedere man. Die in het donker wel durft, wat overdag niet kan”. “En bij nacht in de kroegen hier, gaat je naam in het rond bij het blond schuimend bier”……..


    En dan, nadat het  laatste lied van podiumkoor en pleinzangers geklonken had met meer dan 100 decibel,   werd er plaats gemaakt op het Podium voor Laura Lynn, voor een mooie afsluiting van een avondje dat begon in regen en eindigde met tevreden Lanakenaren die richting café of huiswaarts keerden.


    Foto's in de rechterkolom bovenaan voor die het nog niet wist.








    Wim zingt de regen uit de lucht

    Even geen BHV









    Tags:Laura Lynn,lanaken zingt,grootlanaken,
    25-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor de vijfde maal Lanaken zingt met Laura Lynn Live
    We zijn alweer aan de vijfde editie toe van Lanaken zingt.
    Steeds weer staat het plein tussen Kerk en Gemeentehuis vol met enthousiaste mensen van heinde en verre die meezwaaien en zingen.
    Dit jaar zal Laura Lynn van de partij zijn met een live optreden.
    Heel wat van de liederen die gekozen zijn door de organisatie zullen weer uit alle kelen meegezongen worden.
    laat ons hopen dat het weer van de partij zal zijn dan zal het weer een grandioos succes worden.

    uur van de waarheid a.s. zaterdag 19.30uur






    Tags:Laura Lynn,lanaken zingt,grootlanaken,
    24-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kermis 2011 Lanaken voorbij
    De kermis van 2011 in het centrum is weer voorbij. Met heel wat geluk en zonder regen. De foorkramers hielden hun hart vast, maar op een gegeven moment kon je over de koppen lopen in de Stationsstraat. Geen regenschermen dit jaar. Club 100 en de Piccadilly hadden zoals in voorgaande jaren optredens van artiesten wat voor een goede stemming zorgde bij de bezoekers van jaarmarkt en kermis.
    Nog een weekje dan is ook voor de schoolgaande jeugd de vakantie voorbij en kijken ze weer uit naar de volgende..








    Tags:kermis,club100,piccadilly
    23-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean en Maria 80plussers genieten van de jaarmarkt in hun straat.
    Ze hebben er al een aantal meegemaakt, Jean en Maria Wijnen-Roosen, maar deze jaarmarkt zullen ze zich nog een tijdje herinneren. Pas hun 60jarig huwelijksjubileum gevierd, stappen ze samen met zoon en schoondochter langs de kraampjes van deze editie van Kermis en markt.
    Het is nu van 18 augustus precies 60 jaar geleden dat Maria aan Jean en Jean aan Maria hun jawoord gaven voor gemeente en kerk te Henis. Beiden zijn van geboorte geen Lanakenaren want Jean zag het levenslicht in Zammelen (Nooit van gehoord) en Maria in Henis(Tongeren),

    Al de foto's van de Kermis die ik voor u en mijn plezier geschoten heb kunt u zien bij foto's Nol in de rechter kolom. en er komen er nog.

    De volgende grote eveneenten staan reeds op stapel en wel: Lanaken zingt en de cross op het terrein van Steenfabriek Nelissen in Kesselt.


















    Tags:Jaarmarkt,kermis,club 100
    22-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kermis in Lanaken
    De zon was er grotendeels op zondag, Berichten van regen en onweer waren gelukkig niet voor de kermisgangers van de zomerkermis. Ouders namen samen met hun kleuters plaats in de kinderatracties en ze voelden zich goed. Waarschijnlijk daarbij een gevoel van déjà-vu krijgend. Rond vijf uur werden de aanwezigen aangenaam verrast. Twee sprookjesaachtige figuren op stelten, met vlinderachtige armen en schitterende kleuren, liepen plots tussen de mensen.
    Ook een groep PR mensen maakten reclame voor het grote volgende evenement .
    "LANAKEN ZINGT"
    "foto's zoals altijd bij Foto's Nol rechter kolom bovenaan klikken en genieten".


















    Tags:kermislanaken,lanaken,lanaken zingt
    19-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste loodjes rond grensmaasproject in Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De werken aan de Maasboord in Smeermaas en Hochterbampd, zijn bijna voltooid. De boothelling, die gegraven werd aan de grens met Maastricht, werd gekozen, omdat daar de betonnen rand begint, die als hoogwaterbescherming aangebracht is in de vorige eeuw .Vanaf daar overgaand in een aarden wal, opgeworpen aan Nederlandse zijde met eveneens het doel de aanliggende huizen te vrijwaren van hoog water.

    Vandaag 18 augustus werd de boothelling verhard met hellingbeton. Hiervoor werd een bijzonder voertuig van de Fa. Drion ingezet, uitgerust met een groot aantal trilnaalden. Deze vernuftige machine, legde  een drie meter brede baan van onbewapende beton aan met een dikte van 20cm  Van af nu kan ook de kajakverhuurder gebruik maken van deze boothelling, die in eerste instantie aangelegd werd om boten van de hulpdiensten in de Maas af te kunnen laten.


    Herman Gielen van de Nv de Scheepvaart: “ de oeverwerken vanaf de Hochterbamd, vallen niet onder het geplande Grensmaasproject, maar zijn kosten die wij in België zelf dragen. Het was nu gelukkig mogelijk om vanaf de Maas via een werkweg de oevers te verstevigen en de diepe kuilen te vullen, het is voor het eerst dat wij zo'n  ingrijpende werken uitvoeren in de Maas”.


    De grond en grind, die voor dit bijkomende werk aangevoerd werd, kwam van de weerdverlaging in het zomerbed van de Hochterbampd, die volgens plan verlaagd werd tot op de grindlaag. De laatste werkzaamheden in de Hochterbampd zijn daarmee voltooid. De Maas zal nu weer zijn gang kunnen gaan op een zo natuurlijk mogelijke manier en dat is het doel van de levende Grensmaas.

    Ook  werd in de Geulerweg in Herbricht, de in januari bij hoge Maas weggeslagen asfaltweg, met dezelfde machine vernieuwd, maar nu in beton.


    Om de werken te kunnen uitvoeren aan de hoge oever van de Maas in Smeermaas, werden alle bomen en struiken verwijderd. Ook de laatste aardpeer legde bij deze laatste oeverwerken het loodje. De oevers van de Maas zullen zeker dit jaar dus niet meer groen en geel kleuren, zoals dat decennia lang vanaf augustus het geval was. Het is nu maar afwachten hoe de oeverbegroeiing zich gaat herstellen. De tijd zal het ons leren.


    Ook aan Nederlandse zijde is men al heel goed opgeschoten, Borgharen is nu al weer in zijn geheel te zien vanaf de zijde van Smeermaas, het grootste deel van de aarden geluidswal is nu afgevoerd en opgenomen in de lichtglooiende oever . Met zijn lichte glooiing zal het bij begroeiing,  veel weg hebben van een Maasstrand . Heel wat fietstoeristen, langs de rivier in Smeermaas, gaan even zitten of blijven staan, om de werken in zijn geheel gade te slaan. Als bewoner mag je dan aan de mensen op hun vragen  uitleggen wat daar allemaal gebeurt. De vreemdste vraag hierbij was of hier werken bezig zijn voor de A2 in Maastricht, doch dat is een ander paar mouwen. Voor die ingrijpende werkzaamheden zal er wel heel wat van dit hoogwaardig grind gebruikt gaan worden.






    Toezicht moet er zijn







    Op wie zijn neus staat deze bril???

    The big Chiefs van het project in overleg.

    En de werkvoegen worden geslepen aan de avond

    Tags:levende Maas,smeermaas,nv de scheepvaart
    18-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schermbloemen druk bezocht door insecten en de Tijgerspin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "De schermbloemigen" staan de hele zomer lang in bloei en zijn in trek bij wespen en andere insecten. Verschillende soorten wespen bezoeken deze planten en houden af en toe een gevecht met soortgenoten. andere wespen gaan er wild vliegend omheen zonder dat ze er op neerstrijken. De solitaire sluipwespen komen er ook veelvuldig fourageren, maar ook op wespen lijkende zweefvliegen.
    Van de Tijgerspinen, die laag bij de grond hun web maken, om daar hun prooien (veelal sprinkhanen) te vangen, zijn er dit jaar tientallen aangetroffen, op de plaats langs de Zuidwillemsvaart, waar er verleden jaar rond deze tijd maar enkele te zien waren. Oorspronkelijk kwam de spinnensoort voor in het middelandsezeegebied maar steeds meer komen ze richting noorden opzetten.
    Deze spin steekt niet en een eventuele beet is ongevaarlijk voor mensen. Het is een van de grootste spinnen in Europa en ziet er vervaarlijk uit, met haar op een wesp lijkende tekening. Dat is net de bedoeling,  Haar predatoren worden op die manier misleid, want die hebben een afkeer van wespen. Het mannetje is vele malen kleiner dan het vrouwtje. Feitelijk hebben beiden maar een taak, de voortplanting en als er een paring heeft plaatsgevonden belandt het mannetje meestal op het menu van vrouwlief. Ze wikkelt hem in en zal hem verorberen. Ook het vrouwtje dat de wacht houdt bij haar, in een cocon gelegde eitjes zal na het uitkomen sterven.
    Wat een leven!!






    Tags:tijgerspin,wespenspin,schermbloemen,zuidwillemsvaars,smeermaas
    14-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Meer dan 1200 mensen begeleidden Erika Thijs naar haar laatste rustplaats te Rijkhoven"
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meer dan 1200 vrienden begeleidden Erika Thijs naar haar laatste rustplaats in het haar zo geliefde Rijkhoven.. Premier tot partijlid en bevriende leden van alle andere partijen brachten haar een laatste groet met maar een gedachte, waarom?

    Een uitvaartdienst die meer dan 2 uur in beslag zou nemen. Een dienst die door de overledene zelf tot in de details was voorbereid.

    De woorden van  afscheid  uitgesproken door Jo Vandeurzen, Myriam Thijs en haar metekind Ann-Sophie beroerden niet alleen de sprekers zelf, maar ook de aanwezigen.

     

    Toen er een stilte viel, tijdens de consecratie, gebeurde er iets dat de politica niet had kunnen voorbereiden. Een spierwitte duif vloog van het dak van de kerk en vloog een rondje om vervolgens weer tussen de bonte duiven op de nok van het dak neer te strijken.


    Een van de toepasselijke liederen, gezongen door het parochiaal zangkoor, ging over een stad in de wolken.  ".....Ook al is hier mijn weg soms vermoeiend, maar het gaat naar omhoog en naar huis...."

    De parochiale kerk bleek veel te klein met 200 zitplaatsen, daarom had men een tent buiten op de binnenkoer geplaatst voor 600 personen en konden de mensen plaatsnemen in de gallerijen. Ook naast en achter de tent stonden er dan nog mensen die de dienst staande bijwoonden. Eerbetoon aan een geliefd en gewaardeerd politica.

     

    Aan het eind van de uitvaart van Erika Thijs stond in de tent een sterke vrouw die, voor al haar aanwezige familie en vrienden, een toespraak hield over haar ontmoetingen met Erika. Haar belevenissen ten huize Thijs en de vele gesprekken die zij, 'Farah de Aquire', zielsverwant en lotgenote, had met Erika,.  

    Farah besloot haar toespraak met een gedicht en heildronk en er werd  geklonken “met bubbels” op uitdrukkelijke wens van Erika, na dat Farah nog het volgende gedicht voorlas.

     

    Ik drink op de vrouwen die bergen verzetten,

    Die door blijven gaan met de kop in de wind.

    Ik drink op de vrouwen die risico’s nemen, met

    Vallen en opstaan en het geloof van een kind.

     

    Ik drink op de vrouwen die dingen beginnen,

    Waar niemand van weet wat de afloop zal zijn.

    Ik drink op de vrouwen van wagen en winnen,

    Die niet willen weten van water en wijn.

     

    Ik drink op de vrouwen die blijven vertrouwen,

    Die van te voren niet vragen: voor hoeveel en waarom?

    Ik drink op de vrouwen die door blijven douwen,

    Van doe het maar wel en kijk maar niet om.

     

    Ik drink op het beste van vandaag en van morgen.

    Ik drink op het mooiste waar ik van hou,

    Ik drink op het maximum wat er nog in zit,

    In vandaag en in morgen, in mij en in jou.

     

    Laten we drinken op Erika

    vandaag en morgen en de rest van ons leven.




    Toen het leven nog rooskleurig uitzag voor Erika

    Steeds tussen vrienden

    Immer met gulle lach











    Tags:Erika Thijs,cdenv,bilzen,rijkhoven,alden biesen
    09-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yente Clauw eerste tijdens open omloop nieuwelingen in Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De open omloop voor nieuwelingen werd in Lanaken verreden onder gunstige weersomstandigheden. 31 Nieuwelingen schreven zich in voor deze wedstrijd , voor de vierde maal, georganiseerd door Fitniss Trafic Lanaken. De open omloop in Lanaken gaat over een afstand van zestig-km oftewel 14 ronden met als begin en eindpunt het kerkplein. Lang bleven de renners in groep bij elkaar, af en toe een kleine groep vooruit, maar deze werden snel weer gegrepen. Tot in de 11e ronde, toen ging Yente Clauw ervandoor om per ronde meer voorsprong op te bouwen en bleef tot aan de meet de groep vooruit. Aan de eindstreep had hij  42 seconden voorsprong op een groep van 9 renners. Van deze 9 kwam Koen Aerden als tweede en Boy Sanders als derde over de streep. Deze drie mannen zouden de bekers en bloemen, maar vooral de kussen van de missen, in ontvangst mogen nemen.

    Yente Clauw “ het is niet zo’n gemakkelijke omloop, met de vele haakse bochten”. “ik heb onderweg geen tijden doorgekregen en wist niet hoever ik voorop lag, met al die bochten kon ik mijn achtervolgers niet zien”.

    Het is inderdaad zo, dat je geen zicht hebt op de achtervolgers in deze omloop met zijn vele bochten, maar dat telt ook voor de achtervolgers die de vluchter niet kunnen zien.

    De familie Clauw was maar wat blij met de overwinning van Yente. Vader Clauw die door een ongeval in de mijn, rolstoelgebonden is, zegt dat zijn zoon met zijn fiets steeds met hem meeging als hij meedeed aan een rolstoelrace.

    Yente stond in mei  al op het podium, toen haalde hij, bij het Prov. Kamp.voor nieuwelingen, dat doorgang vond op het zelfde traject in Lanaken, de eerste plaats bij de eerstejaars nieuwelingen. Hij kwam toen als 12e over de streep.

    Koen Aerden (nu tweede) won toen nipt van de gedoodverfde winnaar Quinten Hermans, de prov. Titelstrijd in een fotofinish.




    Rechtop de meet overschrijden voor de sponsor

    De spanning is te snijden

    zijn eerste intervieuw

    met de trotse familie, zus vader en moeder

    Trotse zus en grote broer



    Toeschouwers achter de pint



    Tags:Yente Clauw,wielrennen nieuwelingen,lanaken,Fitness trafic
    05-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een oude prent van Smeermaas en de nieuwe Grensmaas

    ’n Oude prent laat zien hoe Smeermaas er in vroegere eeuwen uitzag. Een lage oever langs de grote levensader in het Maasland. Bootjes aan de kant en opslag van timmerhout. Het kanaalwas er nog niet en waarschijnlijk ook nog niet in de gedachten van de scheepvaart. De maas was en is een grillige regenrivier die in die dagen nog grindverplaatsend was. Dat is nu niet meer het geval, door de bouw van enkele stuwen in het Maasbekken bij Luik en in Maastricht. De Maas was soms héél hoog en soms héél laag. Als er geen wind was werden de schepen voortgetrokken door vrouw en kinderen, de schipper had ze zo altijd in het oog. Niet alleen mensen, maar ook paarden trokken de schepen Maas op- en afwaarts.

    De aanleg van het kanaal zorgde voor een grote hoeveelheid grind en aarde die door vrouwen met korven op de rug naar boven werden getorst. Ze hadden botten aan en werden daardoor ‘Botressen’ genoemd. Als je goed kijkt langs de Maas, zie je aan het begin van het kerkhof noordwaarts de opgeworpen grond. De middelste beloopbare dijk is ongeveer de hoogte van Smeermaas vroeger.

    Je zult dan ook meteen zien dat de Maas bij hoge waterstand het dorp deels overspoelde. Eveneens telde dat voor Borgharen en meerdere Maasdorpen. De betonnen band rond de Maas en de mogelijkheid om bij de grens balken aan te brengen bracht soelaas, maar kon de Maas niet binnen zijn dijken houden. Pas de jaren tachtig, bij het omleggen van het rioleringsstelsel richting kanaal, brachten voor de Smeermazenaren de oplossing tegen de vele voorgaande overstromingen.

    De voltooide werkweg langs de Maas tot aan de grens met Nederland laat ons nu toe vanaf Smeermaas tot Herbricht te wandelen en te genieten van de Nieuwe Grensmaas. Heel wat vissers vinden nu hun weg naar de dijk in Smeermaas.In 1887 telde Smeermaas rond de 56 huizen die grotendeels gebouwd waren  vanaf het eerste huis langs de maas, genaamde ‘de Blauwe Geit’ gaande bij de huidige Brugstraat richting de toenmalige Kluis en Ermitage (De kluis en Ermitage ligt er nog steeds en is privébezit), daar uitkomende op de weg van Maastricht richting Maaseik.De gemene weg ging vanaf deze weg richting Pietersheim.

     In de Sapstraat vooraan stonden een zestal kleine huisjes, aan de voorzijde van de Grote Souw. In de Brugstraat was een brug over de Grote Souw ongeveer op de plaats van de huidige over de Zuidwillemsvaart. Vanaf de aanleg van de Zuidwillemsvaart (1821) mondt de ‘Grote Souw’uit in het kanaal..

    De Maasbedding heeft zich in de loop der tijden meermaals verlegd en dorpen die er eerst rechts van lagen liggen nu op de linker oever. Nu de mens deze grote ingrepen doet in het Maasbekken, is het maar af te wachten wat voor invloed dit zal gaan hebben op de loop van de rivier










    Tags:Grensmaas,grindwinning maas,Lanaken,Smeermaas, Consortium Grensmaas
    04-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noormannen in Vikingschip leggen aan onder brug Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Je maakt het niet alle dagen mee, als je aan het vissen bent, dat er een boot vol Noormannen in een Vikingschip voorbijvaart en aan wal gaan. In de 9e eeuw gevreesd, maar nu vredelievend

    In de vroegere kom van de Zuidwillemsvaart te Smeermaas,  legde  een heus Vikingschip aan, voor een overnachting aan de wal.
    De mannen en vrouwen (de jongste 10 en de oudste met de baard 57) hadden hun kamp opgeslagen aan de wal onder de brug. Zo zouden ze, bij onverhoopte regenval, droog de nacht kunnen doorbrengen. Terwijl zij onder zeil gingen werd er door twee van hen wacht gehouden op de boot. Op een houtvuur in een grote pan werd een poging ondernomen om pudding te maken voor de hele bemanning. Doch een eerste proef van dit brouwsel was een aanslag op de smaakpapillen. De pudding belandde dan ook  in het kanaal.

    De boot of het schip draagt de naam Fenrir en is een boot die door jongeren, van Jeugdbeweging Gigos in Genk Zuid, eigenhandig in elkaar is gezet. Vanzelfsprekend met intensieve begeleiding en samenwerking. Drie maanden lang werd er vorig jaar, na een grondige voorbereiding, gewerkt aan dit staaltje van scheepsbouwkunst, door  80 jongeren, tussen 6 en 26 jaar, in afwisselende groepen..

    Hun grote waterdoop beleefden de jongeren verleden maand. Toen werd hun schip vervoerd naar Givet in Frankrijk, deplaats waar de Maas Belgie binnenstroomt. Van daaruit zouden zij gedurende 12 dagen een afvaart maken. Om vervolgens 140 km of  86,99  mijl later,via  Luik en Maastricht terug aan te meren in de thuishaven Genk.

    Dit product van noeste arbeid en een staaltje van samenwerking tussen jeugdbegeleiders en jongeren, wordt ook verhuurd aan jeugdverenigingen. Dit was ook nu het geval. Een groep waterscouts (140e FOS Seascouts) huurde het schip voor drie dagen. De verhuur gaat steeds onder begeleiding van twee mensen van Gigos met als kapitein Stefanie. De scouts stonden onder leiding van de Voortvarende Wever Hugo.

    Voor heel even mochten Martijn, Jasper en  Isa plaats nemen in het Vikingschip met de drakenkop.
    Na hun overnachting, zullen de mannen en vrouwen hun tocht voortzetten naar Genk.
















    Tags:Noormannen,vikingschip,smeermaas,genk.lanaken.jeugdbegeleiding
    03-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste werkdag voor bouwvakkers eerste echte zomerdag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ze hebben er lang op moeten wachten de mannen in de bouw. Maar na een verdiende vakantie, waar de temperaturen meer van die in de herfst weg hadden, was de eerste echte zomerdag precies op hun eerste werkdag. Ook de mannen die aan de Grensmaas werken, hervatten hun werkzaamheden. De dumpers die af en aan reden deden dat met de nodige stofwolken. De tractor, met de waterton om de rijweg te besproeien, stond werkeloos onder de bomen naast de witte villa.  Drie vissers uit Tienen, hadden na acht jaar niet meer in Smeermaas gevist te hebben , nog maar eens besloten hier een hengel uit te gooien. Zij kregen op een gegeven moment genoeg van het af en aan rijden van de bumpers. Toen een van deze mastadonten hun plekje achteruit opreed, besloten ze alles in te pakken en huiswaarts te rijden. Een dag zonder een visje aan de hengel. Ze zullen beslist terug keren als het een beetje rustiger is langs de Maas.
    De kajaks waren allen, zonder uitzondering, te water en ook morgen zal dat niet anders zijn. Over de Maasdijk reden de hele dag groepjes fietstoeristen en waren wandelaars getuige van de werken langs de maas. Bij de rustplaats Maaszicht was het terras de hele dag bevolkt.
    En een oeverbewoner, die reed  gewoon zijn gras af met een hoofdbedekking.
    Of die voor de zon of voor de stof was heeft hij niet laten weten.




















    Tags:fietstoerisme,smeermaas,maaswerken,maas,vissen
    01-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil Tura in concert te Veldwezelt

    Wil Tura in concert te Veldwezelt is een jaarlijks terugkerend groots evenement. in twee maal 45 minuten brengt de 70 plusser de zaal in vervoering, dan weer in opwinding. Rock and roll, minnezang en emotioneel gevoelige teksten, brengt de trouw terugkerende zanger in Veldwezelt. Afgelopen weekend was het voor de 28x maal en de zaal zat weer vol zoals vanouds. Wil kan niet stuk in Veldwezelt bij de Fanfare Sint-Lambertus. De muziekvereniging zal volgend jaar haar 75 jarig jubileum vieren en de belofte werd al gedaan aan het publiek door voorzitter Roger Vrancken, die daarbij zelf een beetje emotioneel reageerde. Wil Tura voelde zich zeer vereerd met de uitnodiging voor volgend jaar en dat was ook zo bij het publiek, dat aan 'hun idool' een staande ovatie gaf.
    Toen Wil het lied ' Ik ben zo eenzaam, zonder jou' zong,  kwamen er bij heel wat van zijn vrouwelijke fans natte oogjes. En zoals elk jaar sloot Wil zijn optreden met 'Limburg , Limburg allein ..........'.
    In de pauze en na de laatste noot van Wil Tura was het aan de 'D.J Theo and Co' om de mensen de dansvloer op te krijgen tot in de vroege uurtjes.Foto's bij foto,s Nol in de rechterkolom klikken.




    Tags:Wil Tura,Veldwezelt,St Lambertus.fanfare


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!