Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René Thewissen volgt Anja Felliers op als Cultureel Ambassadeur

    De Vierde editie van het vrijwilligerfeest voor verenigingen van Groot Lanaken ging voor deze keer door in Kesselt.  Kesselt werd gekozen om daarmee het startschot voor ‘Kesselt 009’ en daarmee Kerkdorp in de kijker, te gegeven.

    Een kleine aanpassing op de voorgaande keren was, dat nu de bestuursleden met een inzet van 5, 10, en 25 jaar en verder 40 en 50 jaar onderscheiden werden door de gemeente, waar dat vroeger, aan alle leden, van een vereniging met de voornoemde jaren lidmaatschap, te beurt viel..

    De drie sprekers Math Vandeurzen, Schepen Curvers en Burgemeester Willen waren vol lof over de inzet van de genodigden in hun respectievelijke verenigingen. Aan Vankan Mariëlle viel deze keer de beurt om het geheel aan elkaar te praten.  

    Het Trio Noël Schobben, Marc Machiels en Carl Huls mocht deze avond de aanwezigen muzikaal opluisteren.

    Tijdens het vrijwilligersfeest is het gebruikelijk om een Cultureel Ambassadeur voor een jaar uit te roepen. Onze van Rekem afkomstige schrijfster van Jeugdboeken, Anja Felliers, heeft dat in het afgelopen jaar op bijzondere en waardige wijze gedaan en mocht in haar ‘ambtsperiode, van nabij het uitroepen van Oud Rekem, als mooiste van Vlaanderen, meemaken.

    Dit jaar werd René Thewissen, tandarts in Gellik en van geboorte Veldwezeltenaar tot ambassadeur uitgeroepen. Een totaal verraste René,  nam de taak als Cultureel Ambassadeur graag aan.

    René is in vele opzichten de geschikte man voor deze taak tijdens ‘Kesselt 009’. Hij is bij uitstek de man die ‘Het Heserwater’, ‘archeologie in het Heserdal’,  ‘het Zouwdal’, Het klaverblauwtje, zijn vereniging ‘Wiosello’, ‘de Landmarks’ en in het kort, Kesselt en omgeving nog meer op de kaart zal gaan zetten.

    Goeie keuze!


    fotos tijdens aanstelling en onderscheidingen jubilarissen werden ter beschikking gesteld door Ronny van www.fotowereld.be waarvoor dank.

    Anja haar laatste daad als Ambassadeur en René de nieuwe Ambassadeur 2009

    vrijwilligers bestuursleden

    Muzikaal trio

    Marielle Vankan die er wat Vankan

    Anja Felliers de aftredend Ambassadrice

    Vrijwilligers Bestuursleden

    Het klaverblauwtje op paneel Landmarks

    Nog een Paneel en Landmark langs het Albertkanaal

    René (rechts op de foto) tijdens het bezichtigen van het resultaat van de geexplodeerde brug van Vroenhoven.

    23-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Oase in Briegden

    In de Oase in Briegden  treffen wij op vrijdag 23 januari een 35tal personen aan die samen tafelen. De opening van de OASE in het buurthuis van Briegden vond plaats op 19 januari en er zijn al heel wat mensen gepasseerd. Alleenstaande, gepensioneerden en personen die een babbeltje slaan laten zich het menu van de dag smaken, bij toeval treffen wij ook een deel van het personeel van het Cultureel Centrum aan tussen de tafelgangers en ze lieten zich de Visvidee-Julienne met Wittewijn saus en soezen zichtbaar smaken.

    Vijf dagen in de week kunt U in de Oase  terecht voor ontspanning, ontmoeting en vorming.

    Hubert Lambrigts en Vanbree Maria komen als laatste binnen en nemen in de grote zaal plaats “ we hebben bij Okra gehoord dat de mogelijkheid bestaat om hier te kunnen eten en ontspannen, het is de eerste keer dat we hier zijn maar ze zullen ons wel vaker over de vloer krijgen” zegt Maria.

    De mensen die er komen eten worden aan tafel bediend door een viertal medewerkers. De kok Michiel Romen, van Indonesische afkomst, staat achter de friteuse, een Poolse dame en Bella uit Rusland behoren tot het vijfkoppige personeel. Na de bereidingen van het middagmaal staat de kok mee aan de afwas, de dames hebben hem al snel onder de knie.

    Na de maaltijd wordt er een kaartje gelegd.

    Iedereen is welkom, in het ontmoetingscentrum van Briegden, tijdens de vijf werkdagen, voor ontspanning, ontmoeting en vorming.

    Om een planning te kunnen maken moet men voor het middagmaal wel één dag van tevoren reserveren.

    U kunt reserveren bij een van de volgende onthaalpunten: De Oase Briegden, De gemeente of OCMW Lanaken, Sint Vincentius, Press 2 te Rekem, Lectuurshop Gellik, Lotto Bloemen Annie Smeermaas, Slagerij Slootmakers te Neerharen en Spar  Vrancken te Veldwezelt.

    Meer weten? Dat kan op via telefoon. 089-503673




    Bediening aan tafel

    De kok achter de friteuse

    laat het smaken

    Hubert en Maria van het Europaplein voor de eerste keer aan tafel

    De doedelzakspeler van Lanaken met collegas van het CC

    80 plusser in goed gezelschap

    Het menu voor maandag nekijken

    Kok aan de afwas  en foto onder een kaartje leggen na een goede maaltijd

    18-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over, St Anthonius van Egypte in Smeermaas en erwtensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De St. Anthoniusverering van 18 januari 2009, staat in schril contrast met deze van het  ontstaan  in de eindjaren van de 19e - en de 20e eeuw. Er stond een zuidwestenwind te blazen tijdens de bijeenkomst aan het kapelletje maar het bleef droog. Enkele uren later zou dat anders zijn en ging het regenen. Een paar dagen eerder lag er nog een dik pak sneeuw en was het extreem koud. Door het teruglopend aantal priesters en er daardoor ook geen misvieringen  meer  op zondag in Smeermaas zijn, was deze keer geen processie maar kwamen de gelovigen bijeen aan het kapelletje.


    In het jaar 1894 was de allereerste processie, die vertrok van uit de parochiekerk in de huidige Brugstraat (toen Kerkstraat) naar het pas gebouwde kapelletje op de Maasdijk.

    Sedert 1892 was de, tot dan toe succursale kapel, verheven tot parochiekerk Smeermaas. Dit streven naar zelfstandige parochie,  had heel wat hoofdbrekens en doorzettingsvermogen van de vroede vaderen in dit kleine gehucht gekost.

    Bij een parochie hoort ook een vereringkapel, was destijds de gedachte.  De familie Berghmans Lousberg,  die vee- en landbouw bedreef en tevens brikken bakte woonde in Bosscherveld en deze familie zou een duit in het zakje doen om deze wens te verwezenlijken.

     

    Deze familie, die buiten de poorten van Maastricht woonde, in het deel dat vanaf 1839  ging behoren tot de nieuw gevormde gemeente Oud Vroenhoven, wiens eigen parochiekerk helemaal in Wolder lag, vond zich toch meer verbonden met de kerk op zichtafstand van hun woning. Een van hun dochters was gehuwd met een lid van de familie Fissette uit Smeermaas. De families, Berghmans en Fissette, behoorden tot de weldoeners van de kersverse parochie.

    Voor de kapel had de familie Berghmans-Lousberg een schenking van bakstenen en de grond ter plaatse gedaan.

    De eerste processie in 1894, was in de week van de 17e januari, die toen op een woensdag viel waardoor de processie en verering  op de zondag daaropvolgend doorging. Alle Christelijke verenigingen van de parochie deden mee aan de processie en het parochiaal zangkoor begeleidde de processie met zang, want een fanfare werd pas in 1908 opgericht. Van heinde en verre werd deze processie bijgewoond door  boeren en burgers. Geleerde priesters en paters kwamen voor het gelegenheidssermoen en om een toespraak te houden aan het kapelletje op het hoogste punt van Smeermaas in de onmiddellijke omgeving van de parochiale begraafplaats.  ’s Avonds was er dan een toneelopvoering in de Gildenzaal die gelegen was tegenover de kerk. Kortom de hele dag stond in het teken van St Anthonius Abt.

     

    De nog jonge parochie  Smeermaas kreeg nu elk jaar rond de 17e januari een groot aantal boeren en burgers uit heel de omgeving over de vloer. Ook van over de Maas kwamen er pelgrims die ter hoogte van Borgharen en Itteren per veer de Maas overstaken.

    Soms echter was de Maas zo hoog, dat deze mensen, indien zij toch wilden deelnemen, de enige brug in de omgeving namen en dat was in Maastricht.

    Vanzelfsprekend namen de herbergen welwillend deel aan deze processie, want 17 april is putje winter en dan doet een (warme) drank wonderen. Smeermaas telde toen heel wat herbergen en samen met de terugloop van de verering van de heilige langs de Maas zijn de herbergen ook geslonken van meer dan dertig naar twee. Zou het een met het ander te maken hebben?


    na de verering was er brooduitdeling en overheerlijke erwtensoep van Ria Huysmans.






    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Priesters en Diakens benoemd in solidum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deken Luc Herbots had de Bisschoppelijke opdracht verkregen om, de Priesters en Diakenen van alle acht parochies  van Grootlanaken in Solidum te benoemen.
    Pastoor Gust Vanherck en diaken Nol Cardinaels zijn voortaan verantwoordelijk voor Neerharen, Rekem en Smeermaas.
    Pastoor Zbigniew Opyd en diaken Julien Beckers krijgen Veldwezelt, Kesselt en Gellik en Pastoor  Jos Vanderlee en diaken Albert Paulussen zijn pastoraal verantwoordelijk voor de parochies Sint-Ursula en Sint-Servaas in Lanaken-Centrum.
    Voor deze speciale eucharistieviering zat de St Ursulakerk  goed vol met gelovigen uit de verschillende parochies. Pastoor Jos Vanderlee had een oproep gedaan aan alle koren, om een gelegenheidskoor samen te stellen onder leiding van dirigente Marie Rose van Gerven, De HH. waren dan ook aangenaam verast omdat een 75tal zangers en zangeressen de Benoemingsmis opluisterden, waaraan schrijver  graag heeft meegedaan en het was een hele belevenis. De idee werd tijdens de receptie gelanceerd om een aantal repetities te wijden aan één grote uitvoering bv. rond kerstmis (krijgt waarschijnljk een vervolg).

    Het intrede lied was  zeker van toepassing "De vreugde voert ons naar dit huis".

    Na het openingswoord, van Deken Herbots, werd door  Gerard Vandeweijer, pastoor  van de federatie Maasmechelen de benoemingsbrief voorgelezen. Hierna beloofden de Priesters en de Diakenen de taak met toewijding en geloof ter harte te nemen. De Voorzitters, van de verschillende parochies, deden ook aan Deken Herbots de beloften, om de priesters en diakenen terzijde te staan.
    Na de beloftes en de eerste lezing klonk het lied "Uw woord Heer, heeft een wond're kracht".

    dan volgde het binnenbrengen van: Het doopwater,  het heilig Chrisma, de Paarse stola, een ziekenkaars en ziekenolie, Brood en wijn, door parochianen en acolieten en kon de offerande beginnen.

    Tijdens de offerande klonk het lied, "Uw Koninkrijk komt" uit alle kelen. en na de communie "Mens voor de mensen zijn , herder als God, Trooster voor groot en klein, zo lief als God".

    Daarna volgde de duiding en werd door de Priesters, Diakenen en de hele gemeenschap het Engagement tot Dienstbaarheid uitgesproken en werd na de zending en zegen door de Deken het slotlied ingezet “ Mijn hart zingt voor de Heer: Magnificat!” waarna achter in de kerk de receptie kon beginnen.







    De koorleden komen toe

    Overhandiging lectionarium, "ontvangt het Woord van God"

    Op de voorgrond de relikwieen van St Ursula en de brandende kaars



    een geschenkenbon wordt aan de zes overhandigd.

    de acolieten

    tijdens receptie





    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!