Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    28-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe banken aan de Maas voor Roger, Jef en Twain? Natuur,Galloway, konikpaarden en mijn geiten
    Langs de Maas in Smeermaas, bij de Kajak-afvaart werden vandaag 4 banken geplaatst. Je kunt daar nu op je gemak de Maaswerken aan de overzijde bekijken. De vaste bezoekers op het muurtje Jef, Roger en Twain komen daar bij valavond samen om het nieuws van de dag te bespreken.
    Of dit 'vaste trio' van de nieuwe banken gebruik gaat maken, is maar de vraag. Ze kunnen dan niet meer de Brugstraat in kijken naar de wagens en andere voertuigen die hier met hoge snelheid de bocht nemen. De twee banken van de gemeente die er nog staan en hun beste tijd gehad hebben, steken schril af tegen het straatmeubilair op het verhoog aan de Maas.
    De afrastering langs de Maas staat er al een poosje. Toch heeft de kleine kudde Galloways nog geen kijkje komen nemen. Benieuwd wanneer ze de eerste stappen in het nieuwe terrein zullen zetten.
    In Stokkem staat ook Gallowaykudde en een aantal Konikpaarden en de mensen genieten van de prachtige omgeving van kiezelwinning tot ruig landschap.
    En de kudde geiten? Die zijn van ons.
    De herfst is begonnen met een warm nazomertje maar de natuur gaat door en vormt zijn zaden voor het volgend jaar.

















    Tags:maas,natuur,geiten,smeermaas
    23-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konikpaarden op Maasbeemden en oever ook in Smeermaas en Hochterbampd?
    De werken aan onze zijde (B) zijn voor wat betreft Smeermaas Hochterbampd en Herbricht bijna voltooid. De prikkeldraadversperring is bijna geheel aangebracht en de paaltjes die ze vasthouden op hoogte gezaagd. Vissers nemen tevreden een vast stekje in voor hun geliefde sport..
    Nu is het wachten op de grazers die dit deel van de oever en beemden gaan veranderen in een ruig natuurgebied.
    In Smeermaas zal het een Woon-Natuurgebied gaan worden.
    Er zullen waarschijnlijk een aantal Konikpaarden uitgezet worden naast de Schotse Hooglanders. De Galloways wonen nu paradijselijk in een enorm aanbod aan graasvlakte en hun aantal zal wel vergroot worden.
    In Maaseik en Roosteren trof ik een groot aantal Konikpaarden aan. Nu het gebruikelijk is dat er op de derde dinsdag van September bij de miljoenennota door de .dames de vreemdste hoedjes gedragen worden, moest ik aan hen denken bij het zien van deze paarden. Allen hadden een vreemde hoofdtooi, door de vele klitten die in het ruige gebied voorkomen.Ook hun staarten hadden door deze klitten een zwaarte aangenomen, waardoor ze als vliegenverjager geen dienst meer konden doen.



















    Tags:konikpaarden,galloways,smeermaas,vissers
    22-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude loop Maas zichtbaar tijdens afgraving bij Borgharen tegenover Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Maas heeft niet altijd dezelfde loop gehad zoals wij hem sinds mensenheugenis kennen. Meermaals heeft deze regenrivier, na een zeer hoge regenval, haar loop verlegd. Dit gebeurde in eeuwen, waar er nog geen kanalen of stuwen waren en de regenval enkel via beken en zijrivieren de Maas voedde.

    Voor Lanaken meer bepaald Groot Lanaken kunnen wij dat vernemen uit een artikel van Jodonge Firmin (+), geschreven in Maaslandia, uitgegeven in 1984 door Kon GOSSU Lanaken.

    Hij beschrijft daar de loop van de Maas, o.a. bij Borgharen vóór 1100, waar de Maas de loop van de Kanjel vanaf Limmel(Nl) volgde. Vervolgens ging het dan  verder, ten westen van de huidige loop, naar het huidige Hocht, dat toen op de rechteroever lag en verder richting Neerharen. (de cisterciënzerabdij te Hocht werd pas gebouwd in 1180).

    Van Neerharen uit volgde de Maas destijds een bijna rechte lijn noordwaarts richting Meeswijk  In de loop der eeuwen, tijdens hoge waterstanden, heeft de Maas zich nog enkele keren verlegd, om uiteindelijk de huidige loop te volgen, waarbij er  tussen Smeermaas en Meeswijk heel wat gronden en dorpen (Herbricht, Uikhoven, Boorsem, Kotem, Geneuth), die voorheen op de rechteroever lagen nu op de linkeroever kwamen te liggen. .

    Bij Borgharen tegenover Smeermaas kan men nu verkleuringen in het kiezelpakket en de deklaag ontdekken, die deze loop uit de periode voor 1100 laat zien.  De kiezel werd er afgegraven tot op een zwartgekleurde diepte, waaruit ook grondwater sijpelt. Iets verder is over een behoorlijke lengte een donkere, slipachtige, grindloze Maasboord te zien. Waarschijnlijk op de plaats waar de Maas de richting naar het huidige Hocht innam.
















    Tags:Hocht,Maas,Grensmaas,Smeermaas,Borgharen
    19-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilverreiger in Natuurpark Hochterbampd in Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het kan niet op in de Grensmaas. Eerst de 23 ooievaars nu ook de zilverreiger.
    We hadden er al een tijdje geleden van gehoord, dat deze prachtig hagelwitte vogel gespot werd. Ook nu weer na een tip, dat hij in het natuurpark Hochterbampd zou zitten met twee of drie exemplaren.
    Ter plaatse konden wij inderdaad twee exemplaren vaststellen. Ze zitten er samen met de blauwe reiger en de Aalscholvers. Al deze vogels leven van vis. maar de reigers ook van slakken, muizen en insecten.
    De zilverreiger die eigenlijk meer zuidwaarts leeft komt nu steeds meer naar noordelijke streken en is er zelfs overgegaan tot broeden. Hij is vroeger op de rode lijst geplaatst omdat men niet wist of hij hier zou blijven om te broeden. Intussen blijkt dat al geruime tijd het geval te zijn en staat hij niet meer op de rode lijst maar wordt vermeld als zeldzaam tot vrij algemeen..
    Het blijft een prachtige verschijning.



















    Tags:zilverreiger,hochterbampd,natuurpark,lanaken
    17-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.103jarige weerom present bij hulde aan de Grenswacht te Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Herman Vuerstaek uit Veldwezelt 103 jaar en een paar maanden oud eerde ook ditmaal zijn wapenbroeders aan het genswachtmonument in Smeermaas. Sinds enkele jaren neemt, ‘Hem’ zoals ze hem noemen, deel aan de herdenking  in Smeermaas. In Veldwezelt was hij van het begin van de herdenkingen na de oorlog steeds aanwezig.

    De nog immer fris ogende ex grenswachter, werd aan het monument in Smeermaas geïnterviewd door een jonge dame van TVL. Waarschijnlijk waren het haar mooie ogen, die voor verwarring zorgden bij Hem, want hij kon maar slecht uit zijn woorden komen, waardoor het bleef bij “ik vind het prachtig, echt waar”.

    Kinderen van de Basisschool ‘Aan de Basis’,  lazen een gedicht voor  over de oorlog, besluitend met de woorden:

    Zij hadden de overwinning niet gehaald

    en die met hun leven betaald.

    Velen gaven hun leven,

    om ons een nieuw te geven.

    Laten we ze dankbaar zijn,

    voor al hun leed en al  hun pijn.

    Na de toespraken en de kranslegging  aan het monument en het uit volle borst meezingen van het Belgisch volkslied, kon ondervoorzitter van het Grenswachtcomte - Josianne Hendriks-Kuijpers- de hulde besluiten met een dankzegging aan alle aanwezigen en in het bijzonder aan de tieners en de honderdendrieplusser. Deze alweer 44e bijeenkomst werd besloten in het O.C., om daar bij een drankje en een hapje wat na te praten.

    Enkele jonge mannen lieten zich daar, van de oud gedienden, uitleggen welke verdiensten zij hadden gedaan voor hun vaderland en hadden bewondering voor de vele medailles die op hun borst prijkten.




















    Tags:lanaken,smeermaas.grenswacht
    14-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grensmaas onder zonnestralen, werken vorderen gestadig en de slag om Maastricht in amby 1632
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De werken gaan gestadig voort aan de grensmaas tussen Borgharen en Itteren.
    Langzamerhand, naderen de graafmachines de plaats waar in augustus 1632 een strijdgewoel plaats vond waarbij de Staatsen enkele honderden mannen van Sante Cruz in de pan hakten bij het oversteken van de Maas tegenover Hocht. Het was hen wel gelukt om een groot aantal soldaten over te zetten die meteen begonnen met de beginselen van een bruggenhoofd. Er staat vermeld dat de Staatsen hen daar opwachten tussen het riet en het koren. Net aan wal gekomen werden zij (er is ook sprake van 250)  omgebracht en die nog op de boten zaten raakten te water en verdronken. De krijgers die het overleefden werden gevangen genomen en zoals het destijds gebruikelijk was terug overgeleverd aan het leger van Vlaanderen.
    Toch zou het de mannen van Santa Cruz lukken om over te steken. Dit gebeurde toen von Pappenheim (zie foto inzet) een aanval deed bij Amby, om Maastricht te ontzetten. Omdat alle aandacht nu uitging naar het counteren van deze aanval. Santa Cruz ging nu de Maas over om zich via de Meerssenerheide te voegen bij het Heir van Von Pappenheim.   Nadat Von Pappenheim verslagen werd na een bloedige strijd, keerden beide legers terug naar Vlaanderen en Duitsland. In Amby trof men in 1918 een massagraf aan waarin 150 soldaten begraven lagen.
    Zoiets kan men nu ook tegenkomen bij het verder graven naar het Maasdorp Itteren.
    Zoals bekend werd de slag bij Amby geleverd op de 17e augustus van het jaar 1632.
    Een paardengraf met 69 volledige skeletten werd reeds gevonden nabij Borgharen en die bij een kijkdag in 2010 honderden bezoekers trok.
    Het is dus niet denkbeeldig dat men op een massagraf gaat stuiten bij de voortgang der werken.
    De toekomst zal het ons leren.



















    Tags:grensmaas,Consortium,beleg maastricht 1632,smeermaas
    12-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdridders beslechten conflict tussen Baron Diederik van Welken Huizen, Pietersheim en Merode en de Heer van Loon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In en rond de waterburcht, werd door kinderen tussen 8 en 12 een heuse strijd geleverd. Niet zoals eerder aangekondigd om de burcht te vermeesteren, maar om een huwelijk te vermijden tussen de Heer van Loon en Isabella van Lodenaken. Isabella was in dit geval de enige dochter van Baron Diederik van Welken Huizen, Heer van Pietersheim en Merode en meerdere Huizen die hier niet belangrijk zijn en enige erfgename..

    Het Conflict tussen Heer en Leenheer moest worden beslecht door een groot aantal jeugdridders uit beide kampen, die de strijd aangingen middels een waterspel, hardlopen ter hardst en meerdere spellen. Allen gingen vanaf het binnenplein achter Baron Van Welken Huizen, Heer van Pietersheim en Merode aan, zoals de kinderen die achter de rattenvanger van Hamelen aanliepen. Maar geen zorg deze Baron zou ervoor zorgen dat alle kindridders terug bij hun ouders terecht kwamen.

    Uiteindelijk zorgden de ridders van Prinses Isabella voor de overwinning en moest de Heer van loon zijn belofte nakomen en afzien van de schuld die de Heer van Welken Huizen, Heer van Pietersheim en Merode, bij hem had. 

    Isabella die de inzet was van deze strijd was zichtbaar opgelucht en leefde zoals een sprookje eindigt nog lang en gelukkig. 

    Nou, nou  gelukkig! Uit betrouwbare bronnen weten wij, dat zij zal later huwen, met haar oom Maximilian van Merode, om het familievermogen te beschermen. Zij zou een groot veldheer op de wereld zetten nl, veldmaarschalk Jean Philipp Eugene de Merode Heer van Petersheim enz. (zie ingevoegde foto)  Na de dood van zijn vader en feitelijk grootoom, huwde zijn moeder Isabella met de Hertog van Holstein. Met deze stiefvader zal hij bij regelmaat aanwezig zijn bij veldslagen, een leerschool voor zijn latere militaire loopbaan.

    Op zijn 18e keerde hij terug naar zijn waterburcht in Pietersheim en begon hij aan zijn militaire loopbaan regelmatig veranderde hij van kamp en was het laatst kamerheer in Wenen.

     




















    Tags:Merode,Pietersheim,waterburcht,lanaken
    11-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Sappi Arbeiders vieren 25 jaar Papiermachine 8 in OC Smeermaas na rondvaart op kanalen en Maas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rond 19.00 kwam er een plezier(ige)boot over het kanaal in Smeermaas gevaren, vol met passagiers die op het dek aan het zingen en aan het feesten waren.

    'Ik denk bij het zien van het schip aan een titel  van een lied van Sudermann uit 1608'

    'Dah komt ein Schiff geladen, bis an dem hochsten Bord...'. (daar komt een schip geladen, Tot aan de hoogste boord)

    De passagiers, op z’n paasbest uitgedost, waren duidelijk ‘in the mood’. Een zanger op het achterdek had geen moeite om de feestvierders op zijn hand te krijgen.

    Intussen werd het duidelijk, dat het om arbeiders ging, van papierfabriek Sappi in Lanaken. Reeds eerder mocht de kade van Smeermaas dienen om een feestelijke rondvaart van Sappi over de kanalen en Maas te beeindigen. De passagiers gingen aan wal om onder muzikale begeleiding van de Porijkes en voorafgegaan door politie naar het ontmoetingscentrum van Smeermaas te gaan waar er een receptie volgde.

    De Porijkes waren wat aan de late kant maar dat lag waarschijnlijk in het feit dat  twee van hun muzikanten nog  niet aanwezig waren en dat ze daar op aan het wachten waren. Bleek echter dat deze twee nu niet toevallig  op de boot  als arbeider van PM8 aanwezig waren als medejubilarissen.

    Het 25 jubileum van PM8 was de aanleiding tot deze jubileumviering. Papiermachine 8 werd in 1985 in gebruik genomen (Toen waren het nog allemaal knappe jonge mannen) nadat PM7 vanaf 1968 alreeds draaide. Heel wat arbeiders werden toen aangeworven voor de nieuwe machine en die mensen vieren dit jaar 25 jaar PM8.

    SAPPI kwam als KNP LEYCAM naar Lanaken om een geheel nieuwe fabriek te bouwen, nadat in Maastricht gebleken was dat daar geen uitbreidingsmogelijkheid meer was. In 1968 rolde het eerste papier van de PM7 en heel wat Lanakenaren vinden vanaf toen hun nering bij SAPPI.

    Omdat het om een groot aantal ging werd besloten dit in drie groepen te doen. De derde en laatste groep legde vandaag aan in Smeermaas.

    En of ze het warm gehad hadden aan boord, op deze hete nazomerdag in september?
     “ik zou er heel wat voor over hebben om nu een douchke te kunnen pakken” liet de dame van het laatste koppel dat de boot verliet weten.
    meer foto's bij foto's Nol in de rechter kolom bovenaan klikken.














    porijkes op z'mn paasbest.



    Tags:Sappi,PM8,rondvaart,smeermaas
    09-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zand als beschoeiing in grote meander van de Maas, langs de Geulerweg in Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Problemen, rond het achterwege blijven van stevige beschoeiing in Herbricht, kondigen zich nu al aan. Bij hevige regenval zoals de laatste dagen, vloeit het water van de akkers rondom richting Maas en maakt geulen in de -met zand gemaakte- oever langs de Geulerweg, die zijn naam eer  aanbrengt. Kleine en grote groeven snijden zich in het, vrijwel van stenen ontbrekende, zand. Het rijkelijk met schelpen aangebrachte mergelachtige zand, is een overschot van de werken aan het Albertkanaal bij de brug van Vroenhoven. 

    In januari is er bij hoog water al een probleem geweest met de oever, waarbij toen zelfs een deel van de pas aangelegde weg het moest ontgelden. De weg is intussen in beton aangelegd.

    De niet te onderschatten kracht van water op de verlaagde oever is duidelijk zichtbaar in deze grote meander in de Maas. Het is dan maar gissen wat de Maas met het overige zand gaat doen, bij de eerste heuse stijging van deze grind- en regenrivier. Volgens mij ligt ze al te likkebaarden.

    De idee, ‘aan de Maas terug te geven wat haar is ontnomen’, heeft zijn grenzen. Ooit lagen enkele grensdorpen, die nu aan Belgische zijde liggen, aan de andere kant van de Maas. De Maas is een rivier die met grote debietschommelingen haar weg al eeuwenlang zoekt naar zee. Deze 'grillige dame' sturen is schier onmogelijk. Nog nooit in haar geschiedenis werden zo'n ingrijpende werken uitgevoerd aan deze meanderende rivier.  De toekomst zal uitwijzen tot wat de huidige werken zullen leiden.

    Positief voor de vissers: Meerdere stegels werden aangebracht om hen de weg naar de Maas te garanderen voor hun geliefde sport. 

    Bij al dat zand langs de Geulerweg, schiet mij een couplet uit een cantate te binnen:

    Wer nur den lieben Gott lässt walten

    Und hoffet auf ihn allezeit,

    Den wird er wunderlich erhalten

    In allem Kreuz und Traurigkeit.

    Wer Gott, dem Allerhöchsten, traut,

    Der hat auf keinen Sand gebaut.

    Ook in Smeermaas stellen de bewoners zich steeds meer vragen rond de 'verbeteringen' van de maasoever, die nu  ontdaan van de begroeiing aangevuld werd met gewone dekgrond. Wat zal de Maas ook hier gaan wegnemen wat met zoveel dumpers werd aangevoerd. Ook de reden voor het aanvullen met grond, vóór de betonnen boord, ontgaat hen. Het zou vriendelijk zijn van nv De Scheepvaart, mochten zij met nieuwsbrieven de mensen op de hoogte houden van de werken, zoals dat wel gebeurt voor de werken aan Nederlandse zijde, waar het Grensmaas Consortium op gezette tijden een nieuwsbrief rond stuurt.


    Water heeft zijn weg gezocht door het mulle zand











    Stegels werden aangelegd langs de Maas voor de sportvissers

    Tags:Geulerweg lanaken,maas,beschoeiing
    08-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onbekende trekt kilometerlang grensoverschrijdendoliespoor
    Heel wat lettergrepen voor een olieverlies.
    Doordat het regende kon je goed waarnemen dat dit grensoverschrijdendoliespoor zich over heel wat kilometers uitstrekte en vanuit Nederland kwam.
    Toen de gewaarschuwde politie ter plaatse kwam, had de regen al heel wat olie richting riolering doen verdwijnen, waardoor de tussenkomst van de brandweer niet nodig geacht werd.. Een druppel zorgt al voor een hele plas flinterdunne film met regenboogkleuren.
    Op de foto's kan je duidelijk de sporen zien van de olie.









    Tags:olieverlies,film.lanaken,smeermaas
    06-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cross Kesselt begon op zaterdag met zon en op 'zon'dag met regen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jammer dat het weer zo'n grote rol zou spelen tijdens de vierde cross van Kesselt.
    Wat begon als een dag met veel zon en met veel stof eindigde op een stofloze maar modderig parcours. Door deze weersomstandigheden kwamen heel wat minder dagjesmensen naar de groeve van de Fa Nelissen in Kesselt.Ook het aantal piloten was minder dan verleden jaar. 
    Toch hebben al de vrijwilligers en organisatoren, al de werkzaamheden moeten verrichten, die noodzakelijk zijn, voor een goed uitgestippeld parcours. Tijdens de regenbuien op zondag was het loodzwaar te berijden.
    Voor volgend jaar bij het eerste lustrum hopen de organisatoren op gunstig weer, maar daar heb je geen invloed op. 
    Sylvain Caubergh -een van de organisatoren- deed in zijn speech een oproep tot samenwerking tussen alle bonden en verenigingen in het belang van de sport.
    De maand augustus en nu ook al september heeft  veel organisatoren hoofdbrekens bezorgd en vele evenementen leden grote financiele schade en het grote evenement Pukkelpop zelfs slachtoffers. 
    Motorcross Kesselt kreeg vier jaar geleden een opleving, na dat  precies 20 jaar de motorcross stopte in Lanaken door de industrialisatie op de terreinen rond 'de Kip".
    Door de samenwerking, tussen Sylvain Caubergh (wiens zoon Ronny als piloot bij MC21 aangesloten is), schepen van sport Michel Stevens en fabrieksdirecteur Gaston Nelissen, werd deze sport weer leven ingeblazen.
    Schepen van Sport Michel Stevens, zelf motorliefhebber, had lof voor het doorzettingsvermogen van de organisatie en zette speciaal Kelly,  echtgenote van piloot en medeorganisator Ronny Caubergh, in de bloemetjes voor al het werk, dat zij ten dienste van de cross verzet.




















    Tags:motorcross vmb,kesslet,lanaken,
    04-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LRL faute party onder saunatemperaturen in CCL
    Heel wat van de bezoekers waren faut gekleed en hoefden daarom geen inkomgeld te betalen.
    Het werd gezellig druk en de ambiance zat er al vrij vroeg in. De aanwezigen gingen regelmatig naar buiten om af te koelen. De temperatuur in de inkomhal liep hoog op, doordat de zon via de glazen voorkant haar best had gedaan. Airco zou een ideaal middel zijn geweest om de temperatuur te drukken, maar die ontbreekt helaas.



















    Tags:faute party,lanaken CCL. LRL radio


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!