Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    21-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was Pastoor van Lanaken , Joannes Wijler (1676-1726) een Dominicaans predikheer?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de Voormalige Dominicaner kloosterkerk van Maastricht is nu een Boekenwinkel gevestigd. De Fransen waren het die in 1795 deze Mergelstenen kerk ophieven en in eerste instantie deze kerk uit de dertiende eeuw als magazijn gingen gebruiken. Achtereenvolgens werden er concerten gehouden, was het tentoonstellingsruimte en ook wel fietsenstalling. Carnavalbals vonden er plaats en menigeen vond er zijn lief voor het leven tijdens feesten. Het klooster werd gebruikt voor het onderwijs van de Hogere Burgerschool (HBS) Later als groot Winkelcentum Entree-Deux en het nu vernieuwde winkelcentrum.

    In de kerk stonden een aantal biechtstoelen waarvan het prachtige houtsnijwerk gedaan werd door Van Vlierden uit Hasselt. Deze biechtstoelen staan nu te pronken in de St Servaesbasiliek van Maastricht.

    Helemaal vooraan naast het Koor en Absis en de kapel van het H. Aanschijn (het epitaaf van Deken Ruyscen ovl 1557), staat een van die biechtstoelen. Op die biechtstoel staan de namen van de priesters die aan de gelovigen de biecht afnamen. Het betreft hier twee priesters die pastoor waren in: Lanaken, Pastoor Joannes Wijler en van Zutendaal Pastoor Jacobus Eyben.

    Pastoor Wijler van Lanaken  was afkomstig van Sittard hij was vanaf 1676 tot 1726 pastoor van de St Ursulakerk te Lanaken. Pastoor  Wijler overleed in 1726 op 87 jarige leeftijd in het 60e jaar van zijn priesterschap (geboren rond 1641).

    Was Pastoor, Joannes Wijler een Dominicaans predikheer en ging hij toentertijd de biecht afnemen in de Dominikanerkerk in aanloop naar de Kerkelijke hoogdagen zoals Pasen en Kerstmis?

    In Sittard, de geboortestad van Pastoor Wijler, vestigden de Dominicanen zich in 1625 en werden in de Franse tijd geconfisceerd; De confiscatie leidde er toe dat, de  toen  tot nationale goederen gaan behorende kerkelijke eigendommen en kloosters, als het zogenaamde ‘zwartgoed’ vanaf 1790 werden verkocht.

    In 1799 toen Napoleon aan de macht kwam werd het Concordaat gesloten, een overeenkomst met het Vaticaan dat de katholieke eredienst herstelde.

    In Maastricht was de Domincanerorde actief vanaf de dertiende eeuw eveneens tot aan de Franse periode

    280 Jaar na zijn overlijden draagt de Biechtstoel waar Pastoor Wijler de biecht afnam nog steeds de namen van de Pastoors Wijler en Eyben.
    In de rechterkolom staan nog enkele afbeeldingen van de biechtstoel in de St Servaesbasiliek.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwervend door Maastricht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is snikheet die middag ,als ik aan ‘het mooswief’ op de markt van Maastricht, tussen de mensen die er hun frietje aan het verorberen zijn, een man gekleed in een dikke jas zie zitten. Zijn jas heeft al héél lang geen wasbeurt meer gehad, zoals ook de rest van ’s mans kleren. Zijn haar is in elkaar verknoopt omdat het niet meer gekamd wordt.. Zijn verwilderde baard heeft net zoals zijn haren een knipbeurtje nodig. Sommige vingernagels zijn enkele centimeters lang en hebben een kolenkleur. Ik ga bij de man zitten en begin een gesprek met hem. In het begin gaat dat vrij moeilijk maar ik krijg toch uit hem dat hij 10 jaar op straat leeft en van Neerbeek afkomstig is. Hij is nu 42 jaar en is aldus rond zijn dertigste aan dit verfoeilijke leven begonnen. Hij zegt mij zijn naam, maar die doet er hier niet toe (als het al de juiste naam is). Familie heeft hij  volgens hem niet meer zegt hij als ik vraag naar zijn familie. Ik zeg hem dan toch maar eens naar het Leger des Heils te gaan, want daar kan hij nieuwe kleren krijgen en dan kan hij daar ook eens onderduiken in een weldoend bad. Dan zou hij er veel anders als nu uit zien. Het valt mij op dat hij, pas na mij enkele seconden aangekeken te hebben, de vragen herhaalt en als ik die bevestig, hij korte antwoorden geeft. Hij heeft blauwgrijze ogen, ze zijn dof en stRalen geen levensvreugde uit. Hij heeft in het ITO onderwijs, geleerd voor timmerman. Ik zeg hem dat er speciaal uit Polen mensen aangeworven worden, om hier als timmerman te werken, dan zou hij toch zeker werk kunnen vinden. Maar als je geen adres hebt dan kan je ook niet aan werk geraken zeg ik in mijzelf.

    Maar wat zou er met deze man gebeuren, als hij zich normaal zou kleden en zijn haar en baard tot een modaal model geknipt zouden worden? Dan zou hij op iedereen gelijken en niet meer opvallen. Dan zou hij geen aalmoezen meer ontvangen van de mensen die nu medelijden met hem hebben. Zou zijn verwaarlozing dan zijn inkomstenbron zijn? Ik begin te denken van wel. Ik ga twee blikjes Sinas halen en geef hem er een. Hij kijkt erna, waarop ik vraag of hij geen dorst heeft want het is toch snikheet. Eigenlik niet zegt hij. Maar ik wil het niet meer terug, steek het maar in je zak zei ik en dat deed hij dan ook.

    Na het blikje in zijn zak gestoken te hebben neemt hij zijn twee plastic zakken op, waar zijn hele hebben en houden in steken, waaronder een donsdeken die de kleur van de straat heeft. En zonder iets te zeggen keert hij zich om en gaat slenterend door de winkelstraat, waarbij hij bij een dubbele vuilbak blijft staan om er in te kijken of er …….. in zit.

    Er lopen meer arme sloebers rond in Maastricht. Verarmden die de mensen om geld vragen. “Heeft U 2 euro voor mij meneer om met de bus te gaan”?, vraagt een vrouw aan iedereen die haar in de Bosstraat passeert. Als ik voor de kippenkraam sta voor een kippenboutje, komt er een man langs die zegt “ik heb al drie dagen niet gegeten en geslapen heb je drie euro voor mij? En zonder te wachten loopt hij verder. De verkoopster zegt dat er veel van deze mensen rondlopen en dat ze toch wel geld van de mensen krijgen om eten te kopen. Anderen zeggen, dat als je aan deze mensen geld geeft,  ze meteen blikjes bier gaan kopen.


    19-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootouders in de kleinkinderopvang
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Steeds meer zullen de grootouders een gedeelte van de taak van hun kinderen overnemen bij de kinderopvoeding. Terwijl de vader en moeders aan hun dagtaak beginnen,,verkeren hun kinderen bij hun gootouders. Kinderopvang is momenteel een probleem voor vele ouders die ver van hun eigen ouders wonen. Onthaalmoeders zijn ook niet altijd te vinden voor hun kroost dus moeten ze elke dag vaak vele kilometers afleggen 's morgens en 's avonds. Kindjes vroeg uit bed en verder slapen bij de onthaalouders. Een eigen huis kopen en een schuldenlast dragen in wat heet de mooiste jaren van een relatie, dat is nu realiteit. Hoge lasten want de huizen worden steeds duurder omdat deze in het grensgebied liggen en de prijzen exorbitant hoog oplopen. Boven budget kopen is dan ook schering en inslag met alle gevolgen vandien. Als onze eigen grootouders dit nog eens mochten beleven ze zouden rare ogen opzetten. Vroeger in hun tijd trouwde een jong koppel in en was het maar wachten tot er een woning ergens vrij kwam. Nergens kwam er een bordje te koop op de huizen of in de tuin te staan. Het huis was al verkocht eer het aan de grote klok werd gehangen en ging het huis over aan iemand van het eigen of naastliggende dorp. Bij overlijden werd het huis openbaar verkocht om uit onverdeeldheid te geraken en gingen de kopers en niet-kopers naar het dorpscafé naar de notariele verkoop, om de verkoop te volgen en bij verkoop werd er dan stevig op gedronken. Als het drie keer in hoger bod geplaatst werd dan werd er ook drie keer geklonken.
    Nu gaat alles via Internet of makelaar en word er niet meer geklonken op de koop of verkoop.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leers z'n stokpaardje is alcoholmisbruik als hulpmiddel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Als U nu zo'n goed verhaal heeft, waarom geloven ze U dan niet"?  vroeg Clairy Polak redactrice van het programma NOVA. 
    Er is dan ook weinig ontradingsadvies in de stelling van Leers. Burgemeester Broers van Voeren stelt zelfs dat het vermoeden bestaat dat de inkomsten van de coffeeshops voor Maastricht een behoorlijke aderlating zou zijn voor de schatkist. Wat is dan hypocriet?
    zie hier de uitzending van NOVA

    17-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inval coffeeshop Checkpoint Terneuzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een politie-inval bij coffeeshop Checkpoint in Terneuzen is ruim zevenennegentig kilogram softdrugs gevonden. Het spul werd gevonden in de zaak zelf en een naastgelegen opslag in de Grenulaan. Ruim vijf kilo lag achter de balie van Checkpoint. Dat is tien keer zoveel als is toegestaan. Verder vond de politie 8000 voorgedraaide joints.

     

    Vier verdachten, onder wie de eigenaar en de bedrijfsleider zijn opgepakt, maar inmiddels weer vrij. Een andere verdachte zit nog langer vast. Het vijftal wordt verdacht van het overtreden van de Opiumwet

     

    Waarschijnlijk komt de coffeeshop er met een waarschuwing vanaf. Het lijkt erop dat de overschrijding van de drugsvoorraad de enige overtreding is. Bij nieuwe overtredingen wil burgemeester Lonink Checkpoint korte tijd sluiten.

    Bron: http://frontpage.fok.nl/nieuws/77417

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeente Terneuzen ziet af van verplaatsing Coffeeshops
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Misschien zou het nuttig zijn voor Burgemeester Leers en de gemeenteraad van Maastricht, om eens te telefoneren naar onderstaand nummer. De gemeente Terneuzen laat in een persbericht weten aan ieder die het wil lezen en horen dat het afziet van de verplaatsing van de shops zoals eerst aangekondigd.
    Een volgende stap zou zijn de reclame van deze shops van het internet te halen.

    Persbericht 01-06-2007

    Geen coffeeshop aan de grens

    Naar aanleiding van het rapport van onderzoeksbureau Intraval, met daarin de resultaten van het onderzoek naar de overlast die coffeeshopbezoekers veroorzaken in Terneuzen, heeft het College van Burgemeester en Wethouders een voorstel gedaan naar de Raad. Op 26 juni wordt dit voorstel behandeld in de gemeenteraadsvergadering.  

    Het voorstel omvat tal van maatregelen op korte termijn, zoals het aanpassen van het parkeerbeleid, strengere handhaving van verkeer- en parkeergedrag en een intensieve Euregionale samenwerking met de Belgische buurgemeenten.  

    Op lange termijn kiest het college voor de verplaatsing van beide coffeeshops uit de Terneuzense binnenstad. Op dit moment is er nog geen locatie in beeld.  

    De gemeente Terneuzen hecht veel waarde aan een goede Euregionale samenwerking en werkt binnen de Euregio Scheldemond samen met de Belgische overheden aan een plan van aanpak voor het terugdringen van het drugstoerisme in de regio. Een coffeeshop aan de grens is dus niet aan de orde.

     

    Nadere informatie:

    Afdeling Communicatie

    Yvonne Wanders

    Telefoonnummer: 0115 – 455 525


    15-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.coffeeshopverplaatsing is ook discriminerende apartheidspolitiek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Apartheid nastreven is discriminatie.

    Ontrading moet boven verplaatsing van problemen staan.

     

    In de geplande coffeecorners van Burgemeester G. Leers, (ook wel Sjeerke genoemd in de muziekwereld), mogen in de toekomst: in het zuiden enkel de Waalse en Franse; in het noordwesten enkel de Duitse en in het westen enkel de Belgische Vlamingen hun jointje gaan kopen en feitelijk nuttigen. Dit strookt niet met de gedachte van vrij reizen in de Schengenlanden en is derhalve een inbreuk op het gesloten akkoord dat op 14 juni 1985 in Schengen door België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland werd ondertekend.
    In 1993 werden de douanehandelingen aan de grenzen opgeheven en kon men vanaf dat moment zonder grenscontrôle de grenzen passeren. Enkel in zeer uitzonderlijke gevallen heft een Land dit akkoord tijdelijk op ter besherming van haar grondgebied.
    Reden voor deze 'discriminerende handelswijze' is niet de cannabis, maar in feite het wonder der mensheid, de 'Heilige koe' weren uit het dichtslibbende centrum van de prestigieuze stad Maastricht. Als de heilige koe van de 'flitsbezoekers' naar de buitengrenzen en de landsgrenzen zijn verwezen, kunnen de Maastrichtenaren hun jointje onder gelijken nuttigen in de overgebleven ‘gedoogde’ coffeeshops. En er moet niet gezeverd worden, want het is allemaal kletspraat van de tegenstanders, de coffeecorners komen niet pal op de grens, “ze komen tien kilometer van de grens” zegt Burgemeester Leers (je hoort er op TV niemand anders van de raad over praten). Daarbij moeten wij dan wel aantekenen dat de geplande inplanting  bij smeermaas over de weg zeshonderd meter bedragen en in vogelvlucht zelfs minder.

    Sterker nog van de huidige coffeeshops ligt er geen enkele van ‘de vijftien gedoogde shops’ op tien kilometer afstand van de grens.  De (zonder verplaatsing) verst verwijderde shop op de Scharnerweg, ligt precies zeven kilometer van de grens bij Smeermaas. 
    Hoe komt burgemeester Leers dan aan die tien kilometer van de grens?

    Liegt Sjeerke, of zegt hij niet de waarheid?

    Intussen is  de stad, onder aanvoering van Burgemeester Leers, doende met de stad te voorzien van accommodaties op grote schaal waarvan het de bedoeling is, de iets riantere ‘heilige koeien’ van de Elitaire Europese gemeenschap naar de stad te lokken met casino- en amusementgiganten en enkel God en Leers weten wat er nog meer op het getouw staat, daarbij stipulerend dat God blijft en Leers ooit als burgemeester uit Maastricht verdwijnt.

    Leers wil  ook het MECC naar de stad en de binnenstad onthufteren.

    Leers houdt namelijk niet zo van mensen die rondlopen in Maastricht met in de hand een zak friet van Reitz en ook niet van de cola slurpende medemens. In de winkelstraten rondslenterende dagjesmensen, die huiswaarts keren met een Wibra-uitgave van 10 euro, die moeten elders hun uitgaven gaan doen want Leers ziet het heel groots. Minimaal enkele dagen in Maastricht verblijven en de knip van de beurs halen, daar houdt hij van.

    Maar hierboven begonnen we met de ‘apartheid en discriminatie’ van de gebruikers van Cannabis. Deze branche is er een van gedoogde illegaliteit, die wel verkopen maar niet mogen inkopen. Althans niet op wettelijke basis. Redenen genoeg om deze brancheverplaatsing een halt toe te roepen want verplaatsen is nog maar eens een gedoogbeleid uitbreiden naar onwettelijke pre-legaliteit.

    En wat verder met de shops, als de wet op het rookverbod ingaat en er in alle horeca (waaronder ook de shops vallen) niet meer gerookt mag worden?

    Waarom niet even wachten op dat rookverbod van Minister Klink want dan zijn de problemen op een wettelijke basis gedeeltelijk opgelost?

    Het Maastricht verplaatsingsbeleid is motiverend voor de gebruikers daar waar ontrading moet prevaleren.

    Nederland heeft door zijn liberaal beleid inzake cannabisgebruik sinds het gedoogbeleid een gigantisch probleem gecreëert  en zit nu met de gebakken peren.

    Wij zijn tegen verplaatsing van de shops om meer dan één reden met als prioriteit de leefbaarheid van een kleine grensgemeenschap met één kruispunt waar beide Nederlandse (Maastrichtse) uitvalswegen cq invalswegen bij elkaar komen en waar de  filevorming van het woon- en werkverkeer dagelijks duidelijk merkbaar is.
    Steeds meer jongeren melden zich aan bij CAD met verslavingsverschijnselen door gebruik van Cannabis.

    En in het door Leers aangehaalde artikel 17 staat niet specifiek coffeeshops of coffeecorners.


    14-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De waterjuffer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na het vastleggen van de gehakkelde Aurelia bemerk ik een vliegend blauw streepje. Wat mag dat wel zijn? Ik wacht totdat het zich op een blaadje neerzet en schiet enkele foto's achter elkaar om er zeker van te zijn dat er een goed shot bij zal zijn. Er vliegt toch wel het een en  ander rond op deze aardkloot als je er maar oog voor hebt. Dit mooie blauwe schepsel gaat door het leven als de Waterjuffer. Zowel het mannelijke als de vrouwelijke individu moet het doen met die naam. Als ik iets verder op een braak stuk land ga kijken waar wildgroei is van struiken en bomen ontwaar ik er meerdere van deze blauwe waterjuffers en ook bruine in dezelfde grootte.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gehakkelde Aurelia in Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik zit op de reling van het pad, langs de Zuidwillemsvaart in Smeermaas, te wachten op een mooi donker vlindertje. Ik had hem even tevoren gezien en op internet kunnen vaststellen dat het de gehakkeld Aurelia betrof. De foto was niet helemaal scherp dus zat ik hier te wachten dat  hij weer voor de lens zou komen. Een buurtbewoner van de Bosserweg kwam eraan met zijn loslopende Duitse Herder. Als hij maar niet bijt was mijn eerste reactie want ik ben niet zo gesteld op loslopende honden. Na een begroeting want ik ken de man, maar niet van naam, vertelde ik hem  dat ik hier zat te wachten op ‘de gehakkelde Aurelia’. Hou je mij voor de gek was zijn antwoord. Neen dat doe ik niet repliceerde ik. Hij keek mij verwondert aan en zei, nooit van gehoord. Nou ik ook niet tot voor enkele ogenblikken maar dat liet ik hem niet weten. Het gaf mij een goed gevoel de man in de waan te laten dat ik een kenner was. De man vervolgde zijn weg en ik bleef met dat goede gevoel zitten op de reling langs het pad. Niet lang nadat de man met zijn Duitse Herder uit het zicht verdwenen was zette zich een Gehakkelde Auralia neer op de knoppen van een ontluikende Braamstruik en kon ik hem digitaal vastleggen.

    Intussen weet ik dat deze soort zich het liefst ophoudt langs  bosranden en brede bospaden waar het zonlicht goed door kan dringen.

    Soms kan je hem zien in tuinen en parken, of op het pad langs de Zuidwillemsvaart.
    De vrouwtjes leggen hun eitjes in juni op het blad van de brandnetel.


    12-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat vliegt daar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het klaverblauwtje, dat wilde ik digitaal vastleggen toen ik het extra daarvoor aangelegde grasland met klaver en  ruige grasachtigen heb bezocht. Ik trof er een blauwtje aan maar het betrof een Icarusblauwtje. Niet zeldzaam maar wel mooi. Naast het Icarusblauwtje zat er ook een aantal bruintjes en wel het bruin zandoogje waarvan een foto hier bijgevoegd.
    Ik zal nog wel proberen rond Lanaken om een klaverblauwtje digitaal te vereeuwigen en weet nu al waar ik die ga vinden. Lanaken voert een actie om het klaverblauwtje de gelegenheid te geven zijn biotoop uit te breiden, door ruig grasland niet meer te bemesten en in fases te snoeien. Scholen doen ook mee en planten vlinderstrjuiken op hun speelplaats.


    08-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholekster op de Maas bij Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de Maas bij ons in Smeermaas zag ik (6 juni 2007) twee vogels vliegen, die mij opvielen door hun rode kop. Ik had ze hier nog nooit gezien dus .......... wilde ik weten wat ik hier had zien vliegen. Opzoeken is dan niet evident als je alleen witte vogel met zwarte vleugels en rode kop ingeeft bij Google . Dus een dag later, terug naar de waterkant en maar hopen dat de twee nog eens langskomen. Jef de ruitensnijder, die langs de Maas woont, wist mij te vertellen dat hij de twee ook opgemerkt had en wilde ook wel eens weten wat daar voor zijn huis in het water zit. "és te 't wèts Nol moos 't miech toch 'ns vertélle"?
    Na een tijdje zie ik een exemplaar  voor het eilandje in de Maas op een plaats waar de vogel in het water kan staan. Met zijn opvallend lange oranjerode snavel, zoekt hij in het water naar...... Ja naar wat? Ik schiet mijn foto's en keer naar huis. Op Internet niets te vinden bij watervogels. dan maar naar Opglabbeek een mailtje sturen want die mensen van het Natuurhulpcentrum weten vrijwel alles  van vogels en dieren. Sil Janssen himself, laat mij weten dat het zich hier om een Scholekster handelt.
    Geen zeldzame vogel zo blijkt ware het niet dat deze steltlopers eigenlijk niet hier in Limburg maar eigenlijk aan zee langs de stranden hun biotoop hebben. 
    Hun voedsel betaat uit schaaldieren. De aanwezigheid van dit 'paartje' hier zo diep in het zuiden, ver van zee en strand zou wel eens haar oorzaak kunnen vinden in het overbevissen van het specifieke voedsel van deze steltlopers. Waarschijnlijk voedt deze steltloper zich hier bij ons met zoetwatermossels en kleine schaaldiertje. Het zal wel de meest zuidelijke aanwezigheid van de Scholekster op de Grensmaas zijn want de soort is watergebonden en er is maar een enkele waarneming zo diep landinwaarts gedaan door vogelwaarnemers.
    De scholekster op de foto zit precies op de talweg ( het natuurlijke profiel van de Maas en grens tussen Belgie en Nederland sinds 1830) een stapje naar rechts eet hij in Maastricht een stapje naar links eet hij in Smeermaas.


    05-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toke van Bocholt en de processierups
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toke van Bocholt.

     

    In de cafétaria van het St Barabarazieknhuis in (ZOL) zit ik de krant te lezen. Ik ben vanuit het rookgedeelte (waar ik had genoten van mijn sigaretje), naar het niet rokersgedeelte gegaan omdat de reuk in het rokersgedeelte mij niet beviel. Terwijl ik mijn krant lees, begint een dame die iets verder zit hard te praten tegen de uitbaatster. Zij heeft een gouden medaille gekregen voor haar 50 jaar lidmaatschap van de gehandicaptenbond, waar ze maar wat trots op is. Ik benader de twee dames en meng mij in hun gesprek. De dame met de medaille blijkt visueel gehandicapt te zijn en als ik even later naar haar naam vraagt zegt ze ‘ik ben Toke van Bocholt’. Uit het volgende gesprek zegt Toke mij dat ze vanaf haar geboorte zeg maar van in de moederschoot haar handicap heeft. Toen ze bij de nonnekes naar school ging heeft ze de eerste klas driemaal gedaan. Men had haar bank tot voor het bord geplaatst en de zuster schreef speciaal voor haar heel groot. "Toch kon ik niet naar behoren volgen, ondanks de bereidwilligheid van het meisje dat naast mij zat, die mij eveneens bijstond tijdens de lessen". "Ik ben toen naar een school voor visueel gehandicapten gegaan waar ik Braille leerde. Ik hoor gelukkig heel erg goed en spreken kan ik ook.  Een tijdje geleden is er geconstateerd dat mijn hart niet in orde is daarom kom ik regelmatig naar hier voor controle. “Ik leef in een serviceflat van het OCMW en ben hier naar toe gekomen met een chauffeur van Taxi stop, mijn chauffeur”.

    Toke is altijd single gebleven ze heeft de goede nog niet kunnen vinden zegt ze. Haar moeder zei haar menigmaal ‘ mér good datste neet alles zuus dat is beter veur dich’

    Toke haar pupillen zijn niet rond zoals het hoort, waardoor het zicht van haar ene oog een ovaal beeld vormt, het andere oog is blind. Zij ziet schimmen en geen contouren. Ondanks haar handicap is Toke een vrolijk mensen laat dat ook aan iedereen weten die het horen wil. 

    Als zij opstaat, om de Hartspecialist nog even gedag te zeggen, ontvouwt ze een gele stok. Ik verwachtte een witte met rode banden. Neen zegt Toke dat is voor blinde mensen, trouwens de gele stok valt veel meer op dan de witte.

    Buiten staat haar chauffeur op haar te wachten. Hij heeft even rond gelopen in het bos en heeft daar nesten van de processierups gezien. Dus zijn die  irriterend rupsen ook in Lanaken aanwezig.


    04-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rups doet aanval op Limburgs volkslied
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zal de bestrijding van 'de processierupsenplaag' de tekst van het Limburgs volkslied gaan beinvloeden. He zou in ieder geval niet klinken als men in plaats van in 't bronsgroen eikenhout, Waar in bronzen beukenhout zou gaan zingen.
    Er gaan stemmen op om een groot deel van de inlandse eiken te kappen om de plaag in te dammen. Door een of andere reden (invloed van de mens?) is deze processierups dit jaar explosief in haar voortplanting. Toch zijn het de rupsen die vorig jaar door de nachtvlinder werd gelegd rond september in de toppen van de eikenbomen, dus moet de oorzaak van deze explosieve voortplanting in dat jaar gezocht worden. De natuurlijke vijanden van deze rups zijn niet in staat de miljarden rupsen te reduceren. En dan te bedenken dat het maar eenjaarsinsekten zijn die na ontpopping maar twee dagen als vlinder leven en dan sterven na het leggen van die miljarden eitjes.
    Het leger is nu bij ons ingeschakeld ter bestrijding van deze iriterende rupsen die mens en dier de kriebels bezorgen.
    we hopen in ieder geval dat de rups drastisch gereduceerd kan worden en de tekst van het volkslied blijft .

    Waar in ’t bronsgroen eikenhout, ’t nachtegaaltje zingt:
    Over ’t malse korenveld, ’t lied des leeuweriks klinkt:
    Waar de hoorn des herders schalt, langs des beekjes boord.

    (refrein)
    Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord!
    Daar is mijn vaderland, Limburgs dierbaar oord!

    Waar de brede stroom der Maas, statig zeewaarts vloeit:
    Weeldrig sappig veldgewas, kostelijk groeit en bloeit:
    Bloemengaard en beemd en bos, overheerlijk gloort.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.George Albrechts uit Rekem 'onkruid vergaat niet'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Langs het kanaal in veldwezelt kom ik een fietstourist tegen met bandenpech. Als ik stop en vraag of hij hulp nodig heeft zegt hij dat hij een reserveband bij heeften dat het wel zal lukken. We geraken in gesprek en het blijkt de 75 jarige George Albrechts uit Rekem te zijn. Ik ben op mij 48e begonnen met fietsen en doe dat binnen drie jaar al dertig jaar.Vroeger fietste ik altijd met een groepje maar nu ga ik reeds een tijd alleen. Ik kan dan op mijn eigen tempo er tegen aan gaan. Ik heb al met vrienden tweemaal de Mont Ventoux gedaan en meer ritten in de Provençe.We gingen dan overnachten op campings. We huurden een caravan voor twee personen. Mooie herinneringen heb ik daaraan overgehouden. Ik heb tot aan mijn pensioen op de 'put van Eijsden' gewerkt. Wel niet ondergronds. Ik woon nu alleen met mijn dochter, mijn vrouw overleed 28 jaar geleden en mijn dochter (48) heeft dat nooit overwonnen. We hadden een aanbouw gemaakt aan ons huis en om die aanbouw te verwarmen stond er een klein kacheltje in. Op een dag in november, rond half zeven, werd mij gezegd dat ik direkt naar huis moest gaan omdat er iets ergs gebeurd was. Toen ik thuis kwam bleek mijn vrouw ten gevolge van de inademing van de damp van een brand te zijn overleden. Achter het kacheltje is toen een doek gaan branden en heeft zich verplaatst achter de wand in de isolatie die toen is gaan smeulen. Als mijn vrouw buitengegaan was, dan was er niets aan de hand geweest maar zij wilde het hondje dat in de aanbouw lag redden. Zij heeft toen die giftige damp ingeademd en lag net voor de achterdeur, een stap verder en..... Er was niets te zien aan mijn vrouw, geen brandwonden of zo, zij was toen 50 jaar oud. Zelf heb ik ook het een en het ander overwonnen. Ik heb een zware operatie gehad aan mijn darmen, een kankergezwel met een stuk van de darm is toen verwijderd. Mijn huisdokter Piet vroeg ik of ik nu moest stoppen met fietsen, doch hij zei dat ik gerust kon fietsen. Ik fietste toen rond met een stoma. Dat is nu een tijdje geleden en het ging weer heel goed. Toen kreeg ik last van mijn neus ik kon niet meer goed ademen. Na de operatie aan mijn reukorgaan kon ik niets meer ruiken. Nu gaat het weer redelijk met ademen. En mijn laatste operatie was aan mijn prostaat en daar ben ik ook redelijk van genezen. Zo zie je maar 'onkruid vergaat niet'.


    03-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte Merel en Kasteel van Gravin Jeanne de Merode Westerlo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Door een speling van de natuur heeft de merel op de foto rond zijn kop een aantal witte veren. De pigmentloze veren bij de merels is toch eerder zeldzaam. Leucisme zo noemt men de storing in overdracht van het pigment naar een deel van de veren. Bij Leucisme heben de ogen een normale kleur in geval van Albinisme is het gehele verenpak wit (kleurloos) en heeft de albino rode ogen.
    De merel op de foto is een mannetje, wat te zien is aan zijn oranje snavel en waarschijnlijk op voedertocht voor zijn jongen. Hij huppelt op deze zonnige2e juni  rond in de omgeving van het bejaardencomplex in Westerlo. We troffen hem daar aan tijdens een bezoek van de K.GOSSU Lanaken aan Westerlo. 
    In Westerlo bevinden zich twee kastelen van de familie Merode Westerlo. Het oude stamslot en het nieuwe kasteel. Het  'nieuwe kasteel' behoorde toe aan  Prinses Jeanne de Merode.  Toen de gravin ongehuwd de ouderdom van 59 jaar bereikt had,  begon zij 1909 met de bouw van het nieuwe kasteel en na een bouwperiode van drie jaar werd het door 'juffrouw Jeanne' (zo werd zij genoemd in de volksmond) bewoond tot in het jaar 1944. In dat oorlogsjaar werd zij op 90 jarige leeftijd, door de Duitsers gedwongen haar woonst te verlaten. Zij ging toen terug wonen in het kasteel van haar voorouders, maar zoals het gezegde 'een oude boom moet je niet verplanten' maar weer eens waarheid werd, overleed de adellijke dame het jaar van haar intrek in het oude familiekasteel.
    Na haar dood erfde haar gezelschapsdame, die een religieuse was, het kasteel en zodoende de erfenis in handen van het klooster der Augustinessen, die er een rusthuis voor priesters inrichtten totdat het in 1972 door de gemeente aangekocht werd. Sindsdien is het kasteel ingericht als gemeentehuis.





    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!