Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    28-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerlingen aan de Basis leveren topprestatie met voorstelling Peter Pan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen  

    De leerlingen van de basisschool,  ´Aan de Basis’ Smeermaas, hebben afgelopen weekend hun eigenste uitvoering van de Musical ‘Peter Pan’ opgevoerd. Na afloop kregen zij een oorverdovend applaus van de toeschouwers.

     

    De leerlingen die oktober verleden jaar een start maakten met de audities voor de hoofdrollen, werden begeleid door twee professionele krachten, die les lopen aan het conservatorium van Maastricht. Ulrike Simon uit Bilzen, die haar laatste jaar begonnen is voor Master en de Bachelorstudent uit Colombia José Daniel Lopez Torres die, na maanden van oefenen en oefenen en nog eens oefenen met de leerlingen, tot een overweldigend resultaat kwamen, zijn ervan overtuigd dat er tussen de leerlingen, van peuter tot zesdeklasser, heel wat talent verscholen zit.

     

    Omdat al gauw de kaarten voor één voorstelling de deur uit waren, werd besloten er twee voorstellingen van te maken.Geen enkele stoel bleef onbezet.

    Alhoewel er hoofdpersonages rond liepen op het podium, mag gezegd worden dat elkeen  van de leerlingen zijn/haar eigen hoofdrol op een uitmuntende wijze heeft volbracht, daarbij moet gezegd worden dat de lange dag in en rond het CCL toch geen verlies aan concentratie heeft gegeven voor de tweede voorstelling.

     

    Het was voor alle aanwezigen, op het grote podium en in de zaal, genieten van dans, zang en acteertalent. Een ding bleek maar weer eens overduidelijk,  ‘elfjes bestaan wel’, vraag het maar aan Tinkebel.

    Het schoolteam sprak haar dank uit aan: de leerkrachten, sponsors, ouders en vrijwilligers, die bijgedragen hebben tot het succes van de Musical en zeker een dikke proficiat voor de uitvoerders, ‘onze kinderen’.

     




















    Tags:peter pan,aandebasis,lanaken,smeermaas
    27-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plechtige communieprentjes voor Smeermazer meisjes in 1943
    Plechtige-communieprentjes van Smeermazer meisjes die op 2 mei 1943 hun doopbeloften hernieuwden.

    Ik vond ze in een gebedenboek toegewijd aan de Heilige Maria, Moeder Gods. Het was een gesschenk van Eerwaarde Zuster Lucienne, aan Elisabeth Vandepaer in het jaar 1943. In datzelfde jaar deden een aantal Smeermazer meisjes hun Plechtige Communie in de parochie kerk St Jozef in Smeermaas op de 2e mei 1943 en een van hen in de St Lambertusparochie in Neerharen.
    Heel die tijd nu dus 67 jaar geleden zaten ze tussen de bladzijden van het gebedenboek.
    De communicanten deelden de communieprentjes aan elkaar uit en aan hun familie en vrienden tijdens het feest.
    Het feest ging bijna altijd door in het ouderlijk huis, nu is dat wel anders. Tijdens hun feest kregen de communicantjes cadeautjes die meestal vergezeld waren van kerkelijke prentjes waarvan de achterzijde onbeschreven was.

















    Tags:plechtige communicanten,vormelingen,smeermaas,lanaken
    26-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 jongens en meisjes uit Smeermaas en Neerharen doen hern. Doopbeloften
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Afgelopen zondag deden 16 jongens en meisjes uit Neerharen en Smeermaas hun hernieuwde doopbeloften in de parochiekerk van Neerharen.

    Amber, Molly, Michelle, Michelle, Sem, Jelle, Debra, Shana, Jordy, Ruben, Anne, Tamara, Vera, Jens, Phaedra en Lieke, werden onder een stralende zon, aan de Pastorij afgehaald door de Kon. Harmonie St Lambertus en samen met de vormheer, Eerwaarde Heer Jef Weijers en parochiepastoor  Gust van Herck en Catechisten,naar de kerk begeleid.
    In de kerk werden zij opgewacht door ouders, peters en meters.
    Vier jongeren die achter het altaar plaatsgenomen hadden, luisterden de Eucharistieviering muzikaal op.

    Na de viering gingen de vormelingen met hun familie huiswaarts om hun hernieuwde doopbeloften feestelijk te vieren.
    In een huishouden werd dat in drievoud gevierd omdat drie meisjes hun doopbeloften hernieuwden, geen drieling maar een vijfde- een zesdeklasser en een zus in het middelbare.






















    Tags:plechtige communie,Neerharen, smeermaas,
    24-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toerisme op de Zuidwillemsvaart en trainen voor Luik Bastenaken Luik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De zuidwillemsvaart is een toeristische vaart. Vanuit Maastricht varen er ´plezierboten´die de sluizentocht doen. Maastrichtse jongeren zijn verenigd in roeivereniging M.S.R.V. Saurus, die eveneens in de Zuidwillemsvaart een belangrijk trainingsvaart zien en regelmatig te zien zijn op de vaart. Vanuit Belgisch Limburg zijn er weinig of geen intitiatieven op het water en daar zou wel eens iets aan gedaan kunnen worden. We hebben meerdere kanalen die ontplooid kunnen worden voor toerisme te water.
    Terwijl de plezierboot onder de brug van Smeermaas vaart zijn wielrenners zich aan het voorbereiden voor Luik-Bastenaken-Luik. Gaan de Schlecks het doen of Philipp Gilbert, of......
    Morgen weten we het tijdens een zonovergoten klassieker.



















    Tags:Luik-Bastenaken-Luik,Gilbert,Schleck
    23-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame akkerboterbloem langs zuidwillemsvaart Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Verleden jaar zag ik er geen een. Nu vielen ze meteen op deze soort uit de boterbloemen.
    Bij soortenbank.nl staat ze als volgt vermeld.

    Akkerboterbloem
    RH. 1042
    Rode Lijst 1
    Volledige wetenschappelijke naam: Ranunculus arvensis L.
    Diagnostische kenmerken:
    Vruchtjes 3-8, 5-8 mm lang, stekelig. Middelste bladen 3-tallig met gesteelde 3-spletige of -delige blaadjes. Bloem 8-12 mm in doorsnede, licht groenachtig geel. Kelkbladen los tegen de kroonbladen aanliggend.
    0,20-0,60. Mei-juli. Therofyt.
    Standplaats:
    Op vochtige, meestal kalkhoudende, zandige klei en löss in graanakkers.
    Zeldzaamheid en verspreiding:
    Zeer zeldzaam in het Heuvelland, Subcentreuroop en Fluviatiel district.
    Ook adventief.



















    Tags:akkerboterbloem,smeermaas,lanaken,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een wollig wezentje verbergt een killertje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    gevlekte wolzwever en de gewone wolzwever vliegen langs het talud van de Zuidwillemsvaart in Smeermaas. ze zijn maar enkele mm groot maar bezitten het vermogen om hun larven te laten gedijen in het nest van bijen.
    Stil hangen ze, laag boven de grond of boven een bloem. Hun vleugels gaan wel meer dan 300  keer per minuut op en neer zoals dat ook te zien is bij de kolibrie. De wolzwever is van april tot juni te zien en voedt zich met nectar die hij uit bloemkelken haalt. Het is geen bij en geen wesp maar een vlieg en vliegen hebben de mogelijkheid niet om te steken dus is het wolzwevertje een insect waar je niets van hebt te vrezen.
    De wijfjes leggen hun eitjes in het nest van zandbijen waar de larve zich te goed doet aan , in eerste instantie het stuifmeel en later aan de bijenlarven.
    Een andere vlieg die gebruik maakt van een uitsteeksel op de snuit is de ´snuitvlieg´deze zweefvlieg leeft alleen van nectar en niet van stuifmeel vandaar het instrument voorop de kop om dieper in de bloemkelk zijn levenselexir op te kunnen zuigen.
    En de Franse Veldwespen, ja die zijn ook al actief op zoek naar een geschikte plaats voor de nieuwe generatie.


















    Tags:wolzwevers,snuitvlieg en franse veldwesp
    22-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeilijke uren voor de regering en de wereld draait door
    Problemen oplossen als ze zich stellen. Dat is nu aan de orde maar hoe beschadigd komt het land en zijn burgers daar uit.
    Een regering die valt in een periode met de meest problematische toestand van het land na de crisisjaren in de jaren dertig, dat gaat zorgen voor heel wat onherstelbare problemen.
    `Het is soms beter te wonen in een slecht huishouden dan in een goed weeshuis´, zei ooit eens iemand tegen mij en de man had zijn jeugd tot aan zijn twaalfde doorgebracht in een weeshuis, bestierd door Nonnen, om vervolgens te stappen in de grote mensenwereld.
    Maar er  zijn ook een aantal gezegden en speekwoorden die hier goed van toepassing kunnen zijn die luiden: ´wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten´  en 'wie a zegt moet ook b zeggen'.
    'Nieuwe bezems vegen schoon, maar oude bezems kennen alle hoeken en gaten'.
    Er zijn er heel wat van toepassing en ze zijn ook uitgevonden om ze,  ten gepaste tijde  (au moment opportun, zu gegebener Zeit) weer te geven, o ja er is er nog een die hier van toepassing is, 'waar de boom gevallen is daar blijft hij liggen.
    WIJ is een veelvoud van heel wat IKKEN.
    Maar ja, 'wat baten kaars en bril, als de uil niet zien wil?'

    20-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedrog om uw bankgegevens te verkrijgen

    Het is geweten dat er bepaalde mensen en bedriegende groeperingen op uw geld uit zijn.
    Zij maken gebruik van een vertalingsprogramma (bv Google) om een Engelse tekst te vertalen en sturen dat naar getraceerde e-mailadressen.
    Als u die mail beantwoordt en uw bankgegevens insluit BENT U HET HAASJE.
    Zoals onderstaande smeekbede van een stervende die in de brief aangeeft dat haar schoonfamilie  niets mag weten van het geld dat op haar bank staat en dat zij meer dan 3.5 milioen Euro wil schenken aan een goed doel.
    Maar intussen zijn ze alleen maar geinteresseerd in UW BANKGEGEVENS om die te plunderen.
    Let op en wis die mails.
    onderstaande tekst staat vol met fouten in zinsbouw Maar zelfs als het goed Nederlands zou zijn. dit is BEDROG.

    Beste goede vriend.

     Ik groet u in de naam van de Heer. Ik ben mrs.Sarah Thomas van Koeweit. Ik ben getrouwd met de heer Steve Thomas, die met onze ambassade in Ivoorkust werkte negen jaar voordat hij stierf op 19 november 2005. We waren elf jaar getrouwd zonder kind. Hij stierf na een kort ziekbed, dat duurde slechts vier dagen.   

    Nooit eerder zijn dood waren we beiden wedergeboren christenen en zijn aangeplant in vele ministeries. Sinds zijn dood heb ik besloten niet te trouwen, maar zeer eenzaam, zo niet de Heer, die is mijn metgezel en dekbed. Toen wijlen mijn man nog leefde, hij het bedrag van $ 3,5 miljoen dollar gestort moment bij een bank in Cote D Ivoire, dit geld is nog steeds in de bewaring van de Bank in Cote D Ivoire. Onlangs heeft mijn dokter me vertelde dat ik het niet uithouden de komende acht maanden als gevolg van kanker probleem.     

    Gelet bekende mijn conditie heb ik besloten om dit fonds te doneren aan een kerk, organisatie of goed mens dat dit geld de manier waarop ik ga even instrueren inch zal gebruik maken van   

    Ik wil een kerk, organisatie of goed mens dat dit geld zal gebruiken om weeskinderen te helpen, weduwen en anderen die behoefte hebben aan financiële bijstand. Met behulp van een deel van dit geld aan te bieden faciliteiten voor het werk Gods, het evangelie te brengen tot een grotere hoogte is de belangrijkste reden voor het doneren van gelden uit het buitenland. De Bijbel maakt ons weten dat "Gezegend is de hand die geeft." l nam deze beslissing omdat ik heb geen kind dat dit geld zullen erven en mijn man zijn familie niet christenen en die was zijn verlangen om te zien mijn man dood is, zo kunnen ze hun bezittingen erven en ik heb geen zoon. Deze mensen zijn dus niet waardig van deze erfenis.   

    Dat is de reden waarom ik deze beslissing te nemen. Ondertussen, ik ben niet bang voor de dood dus ik weet waar ik heen ga. Het is gewoon een zondaar, die dood is pijnlijk dat ik geen telefonische communicatie moet dus in dit verband vanwege mijn gezondheid van de aanwezigheid van familieleden van mijn man om me heen altijd. Ik wil niet dat ze weten over deze ontwikkeling en dat met God alle dingen mogelijk zijn weten.   

    Zodra wij uw reactie, Ik zal u geven de contactpersoon van de Bank in de Cote d 'Ivoire. Het is ook kwestie een brief van de vergunning voor de bank die zal bewijzen dat je de huidige begunstigde van dit geld. Ik wil ook dat u me altijd een lift in het gebed.   

     Mijn geluk is dat ik een leven van een waardige christelijke woonde. Iedereen die wil de Heer te dienen moet hem dienen in waarheid en trouw, "die voor hem met alles wat hij heeft, wetende dat we komen naakt en naakt moeten we verder gaan" enige vertraging in uw antwoord geeft mij de site in sourcing een goed persoon, de kerk, de organisatie voor dit zelfde doel. Houdt u mij verzekeren dat u dienovereenkomstig zal handelen zoals ik hier heb gezegd.   

    Hopende op uw reactie immedaitely ontvangen.

     

    Bedankt en blijven zalig in de Heer.

    Uw zuster in Christus

    zus Sarah Thomas


    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijdelijk bewoner van Lanaken Philipp Gilbert wint Amstel Goldrace
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Philippe Gilbert pakt met zege op Cauberg de eerste klassiekerzege voor Omega Pharma- Lotto.

    Evenals verleden jaar wint een wielrenner uit de tourkaravaan, die voor een tweetal weken in Lanaken neergestreken is, een klassieker. Verleden jaar was dat Andy Schleck die in Luik Bastenaken Luik met de eer ging strijken.
    Op de Cauberg ging Gilbert in de laatste honderden meters er vandoor en kon zelfs recht gaan zitten om over de streep te gaan als winnaar "het waren de mooiste seconden van mijn leven", zou hij later in een TV- intervieuw zeggen.
    Daar kan er dus nog eentje bijkomen, voor de tijdelijke bewoners van het Lanaken. Dat moet blijken in het volgende weekend. Doen de Schlecks het weer of gaat Gilbert voor een dubbel. In ieder geval werden enkele flessen champagne burgemeester gemaakt door de ploeg en ploegleiding bij de aankomst in Lanaken, onder het toeziend oog van supporters.

    We zullen komende week nog heel wat wielrenners tijdens hun trainingen te zien krijgen in Lanaken en omgeving. .




















    Tags:Pihilipp Gilbert,Eurotel,AmstelGoldRace,lanaken.grootlanaken
    16-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstochten 's avonds hebben iets aparts tijdens Fietsnocturnes ingericht door toerisme Limburg.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een prachtig verlicht plein in Oud Rekem, lag op de fietsroute, ingericht door Toerisme Vlaanderen. Een fietstocht, ter gelegenheid van het derde lustrum van ons fietsparadijs Limburg. In Oude Rekem was een rustplaats  ingelast tijdens de fietstocht. Personeel van Toerisme Limburg hadden een tocht uitgezet van 20 km waarlangs feestelijke verlichtingen aangebracht waren op markante punten in de natuur en gebouwen. Maar ook minder overzichtelijke plaatsen werden met knipperlichten aangeduid. De brug in Rekem moest te voet genomen worden wegens werkzaamheden. Het meest in het oog springend waren het plein tussen kasteel en kerk in Oud Rekem, de frontale verlichting van de voormalige cistercienserabdij van Hocht, de waterburcht met Jachtslot/restaurant en de Kinderboerderij waar de start en de aankomst was. De deelnemers waren allen tevreden over deze nachtelijke tocht die zij meermaals overdag deden maar nu een heel andere dimensie kreeg met al die sfeerverlichtingen. Een aanrader, en sommigen zullen vanavond weer van de partij zijn. Ook u kunt nog altijd deelnemen want in Lanaken met start op de Kinderboerderij kunt u nog altijd inschrijven vanaf 19,30 en op eigen gelegenheid of groep vertrekken. Het is dus niet zo dat er één grote groep vertrekt.




















    Tags:fietsroutenetwerk,fietsparadijs,lanaken
    15-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hazelwormen onder pletwals
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De werken aan het treinspoor langs de N78 in Lanaken gaan gestadig voort. Op dit moment is men het spoorbed aan het aanleggen tegenover de Cinema . Dit bed wordt aangetrild door een wals. Als ik langs het aangetrilde gedeelte loop zie ik een hazelworm die onder een kei ligt. De wals heeft hem vastgezet onder die kei en hij kan geen kant meer uit. Als ik iets korter bij kom en de kei verwijderd heb, blijkt hij een wonde te hebben, maar nu blijkt tevens dat vlak naast hem nog een hazelworm ligt die nog minder geluk had dan de gewonde, hij is namelijk geheel geplet door de wals. Waarschijnlijk hebben beiden de overkant willen bereiken maar iets te traag of waren ze op liefdespad met deze tragische afloop tot gevolg. De gewonde werd overgezet waar hij langzaam wegkroop en zo te zien heeft hij nog eens voor hete vuren gestaan want zijn eerder afgestoten staart is weer voor een deel terug aangegroeid.
    Of hij het nu weer zal halen is nog maar de vraag.

    Hazelwormen zijn eierlevenbarend en zijn pas uit hun winterslaap ontwaakt.


    Het nieuw spoorbed voor de goederentrein



    De pletwals tegenover het Euromonument

    Hazelworm onder kei geplet door de pletwals

    Zijn wonde en een zichtbaar eerder afgestoten staart die opnieuw aangegroeid is

    Een tweede hazelworm die het niet overleefde en platgewalst werd.
    Onder hier aan de kant kruipt de hazelworm langzaam weg.

    Tags:hazelworm,lanaken,treinspoor,goederentreinen,
    14-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Briljanten huwelijk in Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 11 april brak voor Jef en Mimi Rousseau-Bloemen uit Smeermaas de grote dag aan en werd hun briljanten huwelijksjubileum met familie en vrienden tijdens de eucharistieviering gevierd.

    Na hun verkering in oorlogstijd werd het wettelijk huwelijk gesloten  op maandag 30 maart 1945 en kerkelijk ingezegend de dag voor Goede Vrijdag op 5 april 1945, de huwelijksvreugde ging over in Paasvreugde.

    In september 1944 was onze omgeving ontdaan van het Duitse juk, werd in mei 1945  de wapenstilstand getekend en kon er gebouwd worden aan de toekomst van het jonge gezin in vredestijd, tot de dag van vandaag.

    Dit huwelijk werd al gevierd als tin, koper, zilver, goud, diamant en nu, op 11 april 2010, briljant.

    Hun huwelijk werd bezegeld met een zoon en vier dochters, waarvan een dochter is overleden, die op hun beurt instonden voor vier kleinkinderen en tot nu toe één achterkleinkind.

    De huwelijksviering werd gecelebreerd door Pastoor Armand Tollenaers, waarmee de familie een nauwe band heeft en Diaken Nol Cardinaels. Pastoor Tollenaers  deed de Homilie al zingend zoals wij dat van hem gewend zijn uit zijn Smeermaser periode toen hij met zijn gitaar en zang de doopplechtigheden deed.

    Muzikaal werd de viering opgeluisterd door de Brassband van Smeermaas.




    Homilie al zingend

    Persoonlijk dankwoord voor alle deelnemers

    een traantje wegpinken

    Een kus maakt alles goed

    felicitaties ontvangen

    Met z´n drieën op de foto

    Elkaar ondersteunend een leven lang

    Trök nao val

    Tags:van tin tot briljant
    13-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bei fris weer de dreij sjoenste in de Keenderboerenhoof Pietersem
    De zon sjeinde wel ´n bitsje mér ´t waos nogal fris.  Neet zoeväöl keender hadde de weeg mét hun awwers of groetawwers gevoonde nao de keenderboerenhoof.
    Wel de  89 jaorige 'Giebel', oet de Wiegerdstraot, met twie jonger snake oet Laoneke zaote dao. De Giebel zaot dao met 'n leeg kartonne does. um zien gezéttepepier ien te doen, boe heer ze vaandan had gehaold, is miech neet bekind. 
    Ze zoate dao geliek de drei vaan 'Hure Zien en Zwiege', toen 'n gruupke  vrouwlui op leeftied,  hun bénkske veurbij gelaope kaom.
    Vreuger waos dat hiel gét aanders veur de hormone, méh noe gebierde noch de vrouwlui nog de manslui.










    Tags:kinderboerderij pietersheim,lanaken,grootlanaken
    10-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven op de begraafplaats
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op begraafplaatsen en kerkhoven, waar de mens zijn laatste rustplaats heeft, staan al vroeg in het jaar planten en bloemen in bloei. Insecten komen daar dan al vroeg in het jaar hun levensbehoeften inslaan. Ook de Sleedoorn is een van de eerste voorjaarsbloeiers en staat nu in volle pracht met hagelwitte bloesem.
    Langs de Zuidwillemsvaart in Smeermaas staat de Sleedoorn in volle pracht. als enige in bloei.
    De fruitboeren zijn best tevreden met het feit dat door de strenge winter hun fruitbomen later in bloei gaan komen. De voorgaande jaren hadden we zachte winters en vroege bloeiers, maar wel met heel veel vorstrisico. Nu komt de bloei enkele weken later maar wel met een vergrote kans op meer opbrengst.
    De bijen zijn nu nog niet zo groot in aantal i.v.m. het lage aantal bloeiers maar daar weten zij wel raad op want bijen communiceren met elkaar. Waardoor ze in staat zijn het aantal bijen dat voor een bepaalt gewas noodzakelijk is aan te passen, dat voor een juiste en volledige bestuiving van een plant noodzakelijk is. Door deze toegepaste verdeling in bijenaantallen voorkomen zij, dat er een over bevlieging van de bloemen plaatsvindt. Er ontstaat op deze manier geen schade aan de bloem en het eindresultaat is een uitstekende bestuiving en bevruchting. In de praktijk betekent dit, dat er bij onvoldoende bloemen, er veel bijen thuisblijven.
    De Hommel is niet kieskeurig en gaat van bloem naar bloem zonder onderscheid te maken in soort, waardoor de inzet van bijenkasten  bij de bevruchting van een en de zelfde soort zo efficiënt is in de fruitteelt.

    Meer foto´s van voorjaarsbloeiers hier klikken
    http://picasaweb.google.com/nolly49














    Tags:voorjaarsbloejers,sleedoorn,bijen,insecten.
    09-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lek in een salpeterzuurfabriek van DSM waarbij onbekende hoeveelheid stikstofoxide ontsnapt is.

    Bij een fabriek op het Chemelot-terrein in Geleen tegenover Maasmechelen is vrijdagochtend rond zes uur een stikstofwolk ontsnapt.
    De wolk is door nog onbekende oorzaak vrijgekomen tijdens onderhoudswerkzaamheden . Het zou gaan om stikstofoxide dat schadelijk is voor de luchtwegen bij mens en dier en is eveneens schadelijk voor de plantengroei.
    Stikstofdioxide tast de ozonlaag aan in de stratosfeer.
    De ontsnapte wolk was duideliujk zichtbaar boven Nederlands Limburg en  door de gunstige weersomstandigheden snel opgestegen tot grote hoogte.
    Niet eerste maal dat er gas onsnapt.
    Er is in het verleden, op hetzelfde industrieterrein, ook al eens een gaswolk ontsnapt, die destijds afdreef naar Belgisch Limburg, waar tijdelijk het rampenfaseplan in werking werd gesteld. Die wolk zou bij mensen, die er in aanraking mee zouden komen, kunnen leiden tot agressief gedrag, uiteindelijk is die wolk destijds zo verdund in de lucht dat het rampenplan afgeblazen werd zonder schadelijke gevolgen.
    Nu stond de wind in de tegengestelde richting en ging ze richting Westelike Mijnstreek in Nl Limburg.
    Volgens de autoriteiten is de wolk na enkele uren opgelost en was er geen gevaar voor milieu en de volksgezondheid.

    De wolk die vanmorgen onsnapte bevond zich al snel op grote hoogte en kleurde de horizon oranje in delen van de Westelijke Mijnstreek en bij Nuth en Schimmert. Stikstofoxide kan prikkelend op de slijmvliezen werken als de stof neerkomt.

    Foto vanuit Smeermaas richting DSM Geleen waar de stikstofoxide onsnapte.


    Tags:stikstofwolk onsnapt,geleen,lanaken,maasmechelen.
    08-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijk bezoek uit Leuven voor 'Waterburcht en Kinderboerderij'.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de kinderboerderij verscheen een groep jongeren in het gezelschap van Koningin Carolina en een Prinses uit Leuven.

    In de voormiddag bezochten zij de gerenoveerde Waterburcht en waren positief over dit bezoek. In de Waterburcht bezochten zij de Kijkdoos en omdat zij niet gereserveerd hadden voor een gids deden zij dit aan de hand van een begeleidend boekje zelf. Na het bezoek ging het via het bos naar de Kinderboerderij Pietersheim.

    Het nationaal park en de Waterburcht heeft daardoor naast de Prinselijke eregasten van het geslacht De Merode een koninklijk bezoek bij, wat wil je nog meer.

    Hun bezoek werd mogelijk gemaakt door de Grabbelpas. Het thema voor de Leuvense grabbelpassers staat in de eerste week in het teken van de Middeleeuwen. Er werden al Ridderschilden gemaakt voor hun bezoek aan de middeleeuwse burchtruïne Pietersheim en zij zullen deze week afsluiten met een Middeleeuws Banket.
    De tweede week zal eigentijds afgesloten worden met een Musical.

    Toen wij de speeltuin verlieten kwam een bezoeker met een roodstaartpapegaai de Kinderboerderij binnengelopen. En die mocht even op de arm genomen worden.




















    Tags:kinderboerderij,koninklijk bezoek,koningin,Lanaken
    07-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauwe anemoon, gehakkelde Aurelia en dagpauwoog
    De blauwe anemoon staat op de rode lijst als zeldzaam. Hj staat hier te bloeien net over de grens van Smeermaas met het Nederlandse Bosscherveld, op een pad langs de Zuidwillemsvaart. 10 tot 20 cm is lengte van dit bloemetje. het kan in witte- roze- en blauwe vorm voorkomen en bloeit van maart tot april. Het groeit in loofbossen op vochtige grond voedselrijke zand en zandige klei. 
    Volledige wetenschappelijke naam: Anemone apennina L.
    Iets verder zit een gehakkelde Aurelia te genieten van de zon op een vroegbloeiende gele struik. Een dagpauwoog doet dat op de grond. In de Hochterbampd staat het speenkruid te bloeien samen met het bosviooltje.

















    Tags:bosviooltje,wilde anemoon,speenkruid,dagpauwoog,gehakkelde aurelia
    06-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De poelslak als indicator voor zuurstofrijk en schoon water.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik zag er een groot aantal bewegen in een kleine vijver in de Stationsstraat.

    In alle stilstaand en langzaam stromend zoet water, voorzien van voldoende planten, kunnen zoetwaterslakken en zoetwatermosselen worden aangetroffen. Het voedsel van waterslakken bestaat uit rottende plantenresten en algen, maar ook aas wordt door de slakken van de bodem geschraapt. Kleine levende diertjes die de slak tegenkomt, worden eveneens gegeten. Zoetwatermosselen zeven voedseldeeltjes uit het water.

    Waterslakken en andere schelpdieren zijn zeer kwetsbaar als het gaat om de aanwezigheid van metalen, zoals bijvoorbeeld koper, in het vijverwater. Zij zijn de eerste soort vijverbewoners die daaraan en aan andere soorten van vergiftiging zullen sterven en in die zin een nuttige indicator voor de gezondheid van een vijver. Voor de vorming van hun huisje stelt de slak daarnaast een hoge waterhardheid en een goede zuurgraad, op prijs.  Slakken zijn tweeslachtig maar kunnen niet zichzelf bevruchten, daar is een soortgenoot voor nodig. Na de paring, worden de eitjes afgezet in kleine pakketjes tegen waterplanten of aan de onderkant van drijvende bladeren. De pakketjes  zijn doorzichtig en gelei-achtig en meestal plat van vorm.

    De poelslak is met een huisje van 6 cm een van de grootste inheemse zoetwaterslakken. De kleur is bruingrijs tot beige bruin en het huisje heeft de vorm van een kegel. De moeraspoelslak heeft een soortgelijk huisje en lichaamsvorm, maar is meestal licht gevlekt en is kleiner, ca. 3 cm. Het lichaam is donkergrijs tot donkerbruin van kleur. De poelslak behoort tot de zogenaamde waterlongslakken en hij bezit dus een long. Om adem te halen komt de slak met lange tussenpozen aan de wateroppervlak drijven waar hij dan via een gaatje in zijn huid zijn long met verse lucht vult.  Meestal gebeurt dat door zijn kop boven water te steken, maar vreemd genoeg drijven sommige slakken ook ondersteboven. Hoewel de poelslak voornamelijk in zijn zuurstof voorziet door middel van de long, kan hij ook zuurstof aan het water onttrekken door de huid waardoor hij redelijk lang onder water kan blijven.










    slak met raar vliegend insect





    slak met larve van??

    ondersteboven in het water

    platte voelsprieten

    Tags:poelslakken,zuurstofrijk water,indicator,grootlanaken
    05-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangolia's, voorjaarsbloeiers, schildwantsen en podarcis Muralis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Mangolia´s staan in bloei en meer andere voorjaarsbloeiers laten hun pracht zien. De lente is iets later begonnen als verleden jaar maar dat haalt de natuur wel weer in. Enkele wantsen zitten te genieten van de voorjaarszon op een bakstenenmuur tussen de uitspringende braamstruiken op het gesloten terrein van autorecycling in Bosscherveld-Maastricht. Naast deze insecten,  kon ik vandaag een wijfje van de eierleggende muurhagedis digitaal vastleggen. Hier op dit terrein leeft afgescheiden van twee andere plaatsen een deelpopulatie van de Podarcis Muralis die voorkomt in de vestingswerken van Maastricht.

    Levenscyclus en Leefwijze:
    Muurhagedissen paren in het voorjaar waarbij de mannetjes een territorium van ongeveer 25 vierkante meter verdedigen. De vrouwtjes leggen gedurende het voorjaar en de zomer ongeveer 3 legsels van ieder 6 eieren. De eieren worden onder of achter de muur in de aarde afgezet. De jonge muurhagedissen komen na ongeveer 2 a 3 maanden uit en hebben dan een lengte van ongeveer 3 cmMuurhagedissen zijn nieuwsgieriger dan de meeste andere soorten hagedissen en komen vaak voor dicht bij mensen (midden in steden bv). De muurhagedis is al na 1 jaar geslachtsrijp. Muurhagedissen voeden zich met insecten en andere ongewervelden. De muurhagedis overwintert in spleten in muren, onder grote stenen en in andere goed geïsoleerde schuilplaatsen.






    Schildwantsen nemen zonnebad

    muurhagedis wijfje



    muurhagedis onder met tong uit om reuk op te vangen





    Tags:muurhagedis,schildwants,podarcis muralis,lentekriebels
    03-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon Eerdekens 'lust ' de Plastic Soup niet!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is nu bijna een jaar geleden, dat ik een man in duikerspak aan zag komen zwemmen, terwijl ik aan de vertrekplaats van de kajakken in Smeermaas, op de trap zat te kijken naar het eilandje in de Maas.

    Stomverbaasd was ik, omdat de Maas toen redelijk hoog stond en daardoor gevaarlijk was voor zwemmers en ik er nog nooit iemand had zien zwemmen, zelfs niet bij lage waterstand.

    Na het gesprek tussen ons dat volgde bleek het te gaan om Toon Eerdekens uit Houthalen-Helchteren, de strijder tegen de plasticvervuiling in de wereldzeeën, met als resultaat de veel besproken ´Plastic Soup´.  

    Destijds ,was hij vanaf de trap naar het eiland gezwommen en had daarbij geen rekening gehouden met de sterke stroming van de Maas. Een onderschatting die hem zijn leven had kunnen kosten, zeker omdat hij de actie geheel in zijn eentje deed.

    Zijn plan om de reeds beginnende bladergroei te verwijderen om zodoende een foto van de vervuiling te maken mislukte. Hij moest zich aan de andere zijde van het eilandje door de Maas mee laten voeren en daar een heel end terug te gaan lopen richting stuw, om zich terug te laten drijven richting trap, waar ik dus zat en mij verbaasde.

    Enkele dagen geleden trof ik hem weer aan, maar nu bleef hij op het droge en maakte foto´s met een wit kader vanaf de weg tegenover het eilandje. Het toeval wilde dat ik Toon hier weer aantrof, want sinds de vorige keer in het water is hij hier niet meer geweest.
    Hij had namelijk ander katten te geselen, want Toon is ook de man die de paaltjes met plasticafval langs de wegen plaatst, zeer tegen de wil van de dienst Wegen en Verkeer omdat de paaltjes nu op grote schaal voorkomen door kopiegedrag van medestanders, waardoor ze nu systematisch bij onderhoudsbeurten verwijderd worden.

    Toon is echter niet te ontmoedigen en gaat door met zijn strijd tegen de ´Plastic Soup´.

    HBVL en de ontrafeling van het mysterie van de afvalpaaltjes langs de wegen..
    Het mysterie van de paaltjes met plastic flessen is ontrafeld. Ze vormen het startschot voor het guerrillakunstwerk ‘(In)visible’ van Toon Eerdekens (51) uit Houthalen-Helchteren.Toon Eerdekens voert al jaren actief strijd tegen de plasticvervuiling. Iets wat hij “de grootste milieuramp ooit” noemt.
    Plasticsoep.
    “Als zeiler reis ik veel en het viel me op dat stranden en zeeën overal sterk vervuild zijn door plastic afval. Het zoute water breekt de plastic flessen en zakken af tot kleine korreltjes. Vissen stikken door die rotzooi, spoelen aan, rotten weg en de plastickorrels gaan terug de zee in. Die moordende cyclus zal zich de komende eeuwen blijven herhalen, want de natuur kan plastic niet afbreken. En zo veranderen de oceanen stilaan in één grote plasticsoep”, zegt Eerdekens.




    Toon met zijn witte raam in actie te Smeermaas

    Kijk er maar eens door zei hij in gebarentaal tegen deze twee Russiche vrouwen uit Smeermaas





    foto´s met de incrediènten voor Plastic Soup





    Tags:plastic soup,plastieksoep,smeermaas,maas,toon eerdekens
    01-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windmolens in Grootlanaken en Lanakerveld maar kunnen wij nog zonder??
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Windenergie, groene stroom,energiegiganten, energieleveranciers, milieubewuste energie, slimme energie, straalstroom en gsm masten. Het kwam allemaal ter sprake tijdens de infoavond in ´het kloester´in Gellik.

    Op een raadslid van de gemeente Lanaken na. nl. Marcel Kerkhofs, was er niemand te bespeuren van de gemeenteraad.

    De late terugzetting van het zomeruur op mijn polshorloge, deed mij de inleiding missen maar er werd nog genoeg stof uit de doeken gedaan betreffende de inplanting van 8 windenergiemasten in de omgeving en op de St. Anthoniusberg in Veldwezelt.

    Deze berg is meermaals in beeld geweest bij wateroverlast in het lager gelegen Veldwezelt. Sinds de wijzigingen in de afwatering en afvoering van het regenwater via een nieuw rioleringsstelsel zijn er geen noemenswaardige klachten betreffende overlast, gelukkig maar (we houden hout vast bij deze uitlating).

    Er zijn heel wat studies gedaan, eer er plannen gemaakt zijn voor deze eventuele inplanting van 8 windmolens, zoals: water en drinkwaterlagen, stabiliteit van ondergrond, bereidheid bij de eigenaren voor het geven van recht op opstal, etc.

    De landbouwers hadden, gezien de vergoedingen voor rechten van opstal geen probleem.
    Één teleurgestelde landbouwer had afgelopen maandag nog het bericht gekregen dat er van zijn overeenkomst afgezien werd, omdat op zijn stuk grond geen mast geplaatst kon worden ivm de ligging precies tussen twee zendmasten voor GSM verkeer.

    De aanvragen voor de plaatsing verlopen verder via de geëigende kanalen en er zal te zijner tijd informatie komen voor inspraak en de wel of niet plaatsing.

    Let wel de gronden zijn of worden niet aangekocht door de vergunningaanvragers maar worden als het ware gehuurd met recht van opstal voor bepaalde tijd (50 jaar max.) waardoor zij de afgesproken prijs voor het recht van opstal jaarlijks met de eigenaren afrekenen.

    Er zijn verder nog  plannen voor enkele windmolens in Bilzen (andere firma dan die in Veldwezelt) en net gemeentegrensoverschrijdend met Lanaken.

    En ook bij onze ‘buurgemeente’ Maastricht bestaan plannen voor de plaatsing van enkele molens in het Lanakerveld.

     

    Onderstaand gedeeltelijke tekst uit dagblad De Limburger

    Maastricht – en de provincie – hebben de opdracht rond 2030 volledig ‘klimaatneutraal’ te functioneren. Daarvoor worden allerlei maatregelen genomen, van energiebesparing tot het winnen van stroom uit waterkracht en wind.

    De windmolens die Maastricht in Lanakerveld wil toestaan, krijgen een capaciteit van twee tot drie megawatt. Eén megawatt is goed voor het jaarlijkse energiegebruik van duizend huishoudens.

    De Belgische energieleverancier Electrabel is een van de kandidaten voor bouw en exploitatie van de windturbines in Lanakerveld. Het bedrijf heeft even over de grens in Lanaken – bij Celanese – al vier molens staan die jaarlijks samen acht megewatt stroom leveren.

    Het Lanakerveld is door Maastricht aangewezen als toekomstig bedrijventerrein. Door overcapaciteit op de markt voor bedrijfskavels, is ontwikkeling voorlopig op een laag pitje gezet. De bouw van windmolens staat toekomstige bedrijvigheid niet in de weg.

     

    Naast deze windmolens wordt er op korte termijn begonnen met een waterkrachtcentrale op de Maas bij de stuw van Borgharen.

    Groene energie wat de klok slaat maar kunnen wij nog zonder?

     meer weten over limburg win(d)t klik dan hier..
    http://www.limburgnieuws.be/limburg-1259763157.html
















    Tags:windmolens windturbines,windmolenpark,lanakerveld,st.Anthoniusberg


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!