Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    03-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toon Eerdekens 'lust ' de Plastic Soup niet!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is nu bijna een jaar geleden, dat ik een man in duikerspak aan zag komen zwemmen, terwijl ik aan de vertrekplaats van de kajakken in Smeermaas, op de trap zat te kijken naar het eilandje in de Maas.

    Stomverbaasd was ik, omdat de Maas toen redelijk hoog stond en daardoor gevaarlijk was voor zwemmers en ik er nog nooit iemand had zien zwemmen, zelfs niet bij lage waterstand.

    Na het gesprek tussen ons dat volgde bleek het te gaan om Toon Eerdekens uit Houthalen-Helchteren, de strijder tegen de plasticvervuiling in de wereldzeeën, met als resultaat de veel besproken ´Plastic Soup´.  

    Destijds ,was hij vanaf de trap naar het eiland gezwommen en had daarbij geen rekening gehouden met de sterke stroming van de Maas. Een onderschatting die hem zijn leven had kunnen kosten, zeker omdat hij de actie geheel in zijn eentje deed.

    Zijn plan om de reeds beginnende bladergroei te verwijderen om zodoende een foto van de vervuiling te maken mislukte. Hij moest zich aan de andere zijde van het eilandje door de Maas mee laten voeren en daar een heel end terug te gaan lopen richting stuw, om zich terug te laten drijven richting trap, waar ik dus zat en mij verbaasde.

    Enkele dagen geleden trof ik hem weer aan, maar nu bleef hij op het droge en maakte foto´s met een wit kader vanaf de weg tegenover het eilandje. Het toeval wilde dat ik Toon hier weer aantrof, want sinds de vorige keer in het water is hij hier niet meer geweest.
    Hij had namelijk ander katten te geselen, want Toon is ook de man die de paaltjes met plasticafval langs de wegen plaatst, zeer tegen de wil van de dienst Wegen en Verkeer omdat de paaltjes nu op grote schaal voorkomen door kopiegedrag van medestanders, waardoor ze nu systematisch bij onderhoudsbeurten verwijderd worden.

    Toon is echter niet te ontmoedigen en gaat door met zijn strijd tegen de ´Plastic Soup´.

    HBVL en de ontrafeling van het mysterie van de afvalpaaltjes langs de wegen..
    Het mysterie van de paaltjes met plastic flessen is ontrafeld. Ze vormen het startschot voor het guerrillakunstwerk ‘(In)visible’ van Toon Eerdekens (51) uit Houthalen-Helchteren.Toon Eerdekens voert al jaren actief strijd tegen de plasticvervuiling. Iets wat hij “de grootste milieuramp ooit” noemt.
    Plasticsoep.
    “Als zeiler reis ik veel en het viel me op dat stranden en zeeën overal sterk vervuild zijn door plastic afval. Het zoute water breekt de plastic flessen en zakken af tot kleine korreltjes. Vissen stikken door die rotzooi, spoelen aan, rotten weg en de plastickorrels gaan terug de zee in. Die moordende cyclus zal zich de komende eeuwen blijven herhalen, want de natuur kan plastic niet afbreken. En zo veranderen de oceanen stilaan in één grote plasticsoep”, zegt Eerdekens.




    Toon met zijn witte raam in actie te Smeermaas

    Kijk er maar eens door zei hij in gebarentaal tegen deze twee Russiche vrouwen uit Smeermaas





    foto´s met de incrediènten voor Plastic Soup





    Tags:plastic soup,plastieksoep,smeermaas,maas,toon eerdekens
    01-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Windmolens in Grootlanaken en Lanakerveld maar kunnen wij nog zonder??
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Windenergie, groene stroom,energiegiganten, energieleveranciers, milieubewuste energie, slimme energie, straalstroom en gsm masten. Het kwam allemaal ter sprake tijdens de infoavond in ´het kloester´in Gellik.

    Op een raadslid van de gemeente Lanaken na. nl. Marcel Kerkhofs, was er niemand te bespeuren van de gemeenteraad.

    De late terugzetting van het zomeruur op mijn polshorloge, deed mij de inleiding missen maar er werd nog genoeg stof uit de doeken gedaan betreffende de inplanting van 8 windenergiemasten in de omgeving en op de St. Anthoniusberg in Veldwezelt.

    Deze berg is meermaals in beeld geweest bij wateroverlast in het lager gelegen Veldwezelt. Sinds de wijzigingen in de afwatering en afvoering van het regenwater via een nieuw rioleringsstelsel zijn er geen noemenswaardige klachten betreffende overlast, gelukkig maar (we houden hout vast bij deze uitlating).

    Er zijn heel wat studies gedaan, eer er plannen gemaakt zijn voor deze eventuele inplanting van 8 windmolens, zoals: water en drinkwaterlagen, stabiliteit van ondergrond, bereidheid bij de eigenaren voor het geven van recht op opstal, etc.

    De landbouwers hadden, gezien de vergoedingen voor rechten van opstal geen probleem.
    Één teleurgestelde landbouwer had afgelopen maandag nog het bericht gekregen dat er van zijn overeenkomst afgezien werd, omdat op zijn stuk grond geen mast geplaatst kon worden ivm de ligging precies tussen twee zendmasten voor GSM verkeer.

    De aanvragen voor de plaatsing verlopen verder via de geëigende kanalen en er zal te zijner tijd informatie komen voor inspraak en de wel of niet plaatsing.

    Let wel de gronden zijn of worden niet aangekocht door de vergunningaanvragers maar worden als het ware gehuurd met recht van opstal voor bepaalde tijd (50 jaar max.) waardoor zij de afgesproken prijs voor het recht van opstal jaarlijks met de eigenaren afrekenen.

    Er zijn verder nog  plannen voor enkele windmolens in Bilzen (andere firma dan die in Veldwezelt) en net gemeentegrensoverschrijdend met Lanaken.

    En ook bij onze ‘buurgemeente’ Maastricht bestaan plannen voor de plaatsing van enkele molens in het Lanakerveld.

     

    Onderstaand gedeeltelijke tekst uit dagblad De Limburger

    Maastricht – en de provincie – hebben de opdracht rond 2030 volledig ‘klimaatneutraal’ te functioneren. Daarvoor worden allerlei maatregelen genomen, van energiebesparing tot het winnen van stroom uit waterkracht en wind.

    De windmolens die Maastricht in Lanakerveld wil toestaan, krijgen een capaciteit van twee tot drie megawatt. Eén megawatt is goed voor het jaarlijkse energiegebruik van duizend huishoudens.

    De Belgische energieleverancier Electrabel is een van de kandidaten voor bouw en exploitatie van de windturbines in Lanakerveld. Het bedrijf heeft even over de grens in Lanaken – bij Celanese – al vier molens staan die jaarlijks samen acht megewatt stroom leveren.

    Het Lanakerveld is door Maastricht aangewezen als toekomstig bedrijventerrein. Door overcapaciteit op de markt voor bedrijfskavels, is ontwikkeling voorlopig op een laag pitje gezet. De bouw van windmolens staat toekomstige bedrijvigheid niet in de weg.

     

    Naast deze windmolens wordt er op korte termijn begonnen met een waterkrachtcentrale op de Maas bij de stuw van Borgharen.

    Groene energie wat de klok slaat maar kunnen wij nog zonder?

     meer weten over limburg win(d)t klik dan hier..
    http://www.limburgnieuws.be/limburg-1259763157.html
















    Tags:windmolens windturbines,windmolenpark,lanakerveld,st.Anthoniusberg
    31-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarboek Lanaken 2009 is uit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het jaarboek, met heel wat wetenswaardigheden en momenten uit het dagelijkse leven van de bevolking in Groot Lanaken, ligt weer in de schappen van de bekende deelnemende winkels.

    Er waren in het afgelopen jaar enkele hoofdthema´s die uitvoerig in het boek beschreven staan zoals: het jubileum van de onderneming Eddy Houbrix NV; Maar ook de Mexicaanse griep; het geslaagde gemeentelijke dorpsevenement Kesselt 2009; het Stripfestival.
    Verder, de vijftigjarige huwelijksjubilarissen en de communicantjes maar ook de voetbal, de Maasrun, wielrennen en de motorcross bij Steenfabriek Nelissen, het verenigingsleven, Carnaval, politiek en nog veel meer items, krijgen voldoende aandacht en worden uitvoerig in beeld en tekst weergegeven.

    Al deze gegevens en fotos, bijeengebracht door een schare van vrijwilligers, vormen zoals de voorgaande jaren een duidelijk beeld, van onze leefgemeenschap,  in boekvorm.

    Afgelopen dinsdag 30 maart werd de uitgave 2009 door niemand minder als Ambiorix en Obilix de gezellige feestzaal, ‘de Maalderij`van de fa Steenfabriek Nelissen, binnengedragen. De eerste drie exemplaren werden daarbij overhandigd aan de Cultureel ambassadeur 2009 René Theuwissen, aan Dr Put, die de Mexicaanse griep uitvoerig beschreef aan de hand van powerPoint en aan fabrikant-directeur Gaston Nelissen. Daarbij werd Gaston Nelissen een schilderij overhandigd van de hand van de huidige Cultureel ambassadeur Mathie Engelen uit het Uilenstraatje in Lanaken.

    Naderhand was er een receptie, aangeboden door de gemeente Lanaken.

    Geïnteresseerden kunnen hun jaarboek aankopen bij de dagbladhandelaren en andere bekende verkooppunten.




    cultureel Ambassadeur 2009 René Theuwissen

    Fabrikant-directeur Gaston Nelissen

    Obilix en Ambiorix

    Zij kregen het eerste jaarboek van 2009



    gelezen en goedgekeurd door Erik Barbé

    meerdere bladzijden in kleur

    Tags:jaarboek lanaken 2009,Grootlanaken,Lanaken,Kesselt,
    29-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsen en prinsessen de Merode eregasten bij officiele opening waterburcht Pietersheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op de foto hiernaast Frederik de Merode. Hij sneuvelde in 1830 tijdens gevechten in aanloop naar de afscheiding van Nederland.
    Een aantal genealogische sprokkels betreffende de Prinselijke eregasten bij de opening van de Waterburcht. Pietersheim.
    Twee prinsen, Armand en Charles Louis en twee prinsessen Thérèse van Merode en echtgenote van Charles Louis, Clotilde d'Oultremont, prinses van Merode, waren de eregasten tijdens de officiële opening. Na jarenlang archeologisch onderzoek. Waarna een fase begon van consolidatie, renovatie en nieuwbouw van de Waterburcht te Lanaken Pietersheim staat de site te schitteren aan de poort van het Nationaal Park Hoge Kempen..
    Pietersheim was eens het stamslot van de Heren van Pietersheim en zou in de 15e eeuw overgaan in handen van de Merode’s door huwelijk.

    Nazaten van het adellijk geslacht de Heren van Merode-Pietersheim verlieten met de familie van Xavier de Merode in 1971 het oorspronkelijk stamslot van de Heren van Pietersheim definitief. De gemeente Lanaken werd de nieuwe eigenaar van het Prinselijk Domein.

    De familie de Merode deed haar intrede in Pietersheim, bij het huwelijk van erfdochter Beatrix van Pietersheim met Richard (Rikalt)II van Merode. Dit huwelijk werd gesloten in 1410.
    Broer van Beatrix, Jan van Pietersheim was de laatste telg in mannelijke lijn. Zijn goederen werden bestiert door de oudste zoon van Beatrix en Richard, toen bleek dat Jan van Pietersheim, door geestelijke onvermogendheid, zijn goederen niet zelf kon beheren.

    Na Jan van Pietersheim zijn dood werd Jan IV van Merode, (zoon van Richard en Beatrix), de eerste residerende Heer van Pietersheim uit het geslacht ‘de Merode’, dat was in 1450. Aldus precies vijfhonderd en zestig jaar geleden.

    Het zijn de mannelijke afstammelingen van Jan IV, die als Heren en later Markiezen van Westerlo, de hoofdlijn van het huis Merode verder zetten, tot op de dag van vandaag.De wapenspreuk van de Merodes is: 'Plus d'honneur que d'honneurs' of 'Meer eer dan eerbetoon'.

    Het geslacht de Merode, blijkt een sterk geslacht te zijn en is verweven met vele Adellijke families over de hele wereld.

    De prinselijke titel werd in 1930 aan de Merode’s verleend wegens verdiensten aan het vaderland.

    Frederik van Merode sneuvelde in de onafhankelijksstrijd in 1830. Zijn broer Felix maakte deel uit van het voorlopig bewind tijdens de woelige jaren rond de afscheiding van Nederland.

    Uiteindelijk was hij het die met een delegatie naar Engeland afreisde om de troon en kroon aan te bieden aan weduwnaar Leopold van Saxen Coburg de latere eerste koning van België.

    Naast het Prinsschap voeren nazaten de titel Graaf en Markgraaf (Markies) in Westerlo.

    Het stamslot van de Merodes in het Duitse plaatsje Langerwehe wordt momenteel bewoond door Prins Charles Louis, geboren 1948, met zijn echtgenote Prinses Clothilde dÓultremont geboren 1952 en hun nazaten. In 2000 werd het slot getroffen door een vernietigende brand en zijn er heden nog werken bezig aan de wederopbouw.

    Prins Charles Louis en Prinses Clothilde waren aanwezig tijdens het openingsfeest van de Waterburcht Pietersheim.
    Prins Armand en Prinses Thérèse waren eveneens aanwezig op het openingsfeest.

    Armand is de tweede zoon van Xavier de Merode, de laatste residerende eigenaar van het prinselijk domein Pietersheim. Armand is de enige in Lanaken geboren zoon van Prins Xavier de Merode, Marquis de Westerloo, Prince de Grimberghe, * 1910-1980 en Elisabeth Alvar de Biaudos de Casteja, 1914-1994. (er werden 8 kinderen geboren waarvan de oudste in Madrid, Armand en Rosalie in Lanaken en de anderen in Rixensart werden geboren).

    Prinses Thérèse is een dochter van Prins Frederic Philippe François Xavier de Merode

    Gezamenlijke grootouders van de Prinsen Armand en Charles Ghislain en Prinses Thérèse van Merode.

    GUILLAUME Charles Ghislain Cte de Merode, Pr de Rubempré et d'Everbergh, Marquis de Westerloo, etc Brussel 16 Sep 1762-Brussel 18 Feb 1830; huwde, Brussel 1 Juni 1778 Marie d'Oignies-Mastaing, Prinses de Grimberghe, Gravin van Mastaing Brussel 20 Sep 1760-Brussel 4 Aug 1842.

    Lijn van Armand De Merode:

    GUILLAUME Charles Ghislain 1762-1830=> Philipp Felix 1791-1857=> Werner 1816-1905=> François Herman Philippe Marie Ghislain 1853-1924=> Prins Felix 1882-1943=> Prins Xavier 1910-1980=> Prins Armand Emmanuel Marie Ghislain Lanaken 14 Sep 1941; gehuwd I, Paris 20 May 1975 Geneviève Marchal (Neuilly 11 Aug 1949-29 Jun 2009); gehuwd II Brussels 24 Jun 1994 Irene-May Lamiot.

    Lijn van Prins Charles Louis de Merode:

    GUILLAUME Charles Ghislain 1762-1830=> Philipp Felix 1791-1857=> Werner 1816-1905=> François Herman Philippe Marie Ghislain 1853-1924=> Prins Felix 1882-1943=> Prins Albert Philibert Ghislain de Merode 1915- 1958=> Prins Charles Louis Francois Marie de Merode, 1948-heden, Md. 1974, Countess Clotilde d'Oultremont, 1952-heden, dr. van Count Adrien d’Oultremont

    Lijn van Thérèse de Merode:

    GUILLAUME Charles Ghislain 1762-1830=> Werner 1797-1840 => Louis Ghislain 1821-1876=> Jean Charles Victurnien Ghislain 1864-1933=> Frédéric Philippe François Louis Ghislain 1911-2006=> Prinses Thérèse de Merode 1943-heden.


    Een groot aantal foto's kunt u bekijken door te klikken op foto's Nol in de rechterkolom bovenaan.


    Prins Armand en Thérèse tussen twee koene ridders en schepen Curvers en Tony Waegeman

    Vlaams parlementslid Vera Jans naast de Prinsen en Prinsessen

    Prins Charles-Louis   Prinses Thérèse     Prins Armand en      Prinses Clothilde

    Alllen tekenen de Prinselijke eregasten het Gouden Boek







    In de kapel blij verrast over de realisatie  en de verenigde wapens van Nassau-Hademar en Merode

    Tags:Merode,Pietersheim.Westerlo,grootlanaken,waterburcht,Lanaken
    25-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lentetemperaturen een knaller voor kinderboerderij Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De windwijzer stond te wijzen naar het zuiden en dan gaan de temperaturen de hoogte in.
    Heerlijk lenteweertje doet de afgelopen winterprikken verdwijnen en lokt de mensen met hun kinderen naar de Kinderboerderij Pietersheim. Het terras zit vol met zonnekloppers en de kindjes ravotten tussen de speeltuigen. Het huis van Lotte en Giel wordt aan binnen en buitenzijde druk bezocht. De bomen en planten beginnen explosief in knop te komen en er doen geruchten de ronde dat wij naar de warmste zomer ooit gaan in 2010.
    Speeltuin en kinderboerderij Pietersheim blijft een trekpleister in het Maasland zelfs over de grenzen heen en bovenal `het is gratis´.




    nieuw kunstwerk dat verwijst naar de kaboutertocht op de plaats van het duiven- en eendenhonk



    ouders op terras kinderen picknicken in het jonge gras

    veel bezoek voor Lotte en Giel. voor Vlaamse Reus, fazant en kippenkriel.

    Moeder houdt een oogje in het zeil

    Kunstige stengels in de knop

    onder secretariaat van waaruit alles geregeld wordt

    Tags:kinderboerderij Lanaken,geiten,kaboutertocht,lente,Lanaken,grootlanaken
    24-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lanaken Lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Eindelijk weg die winter, met die winterprikken. Eindelijk Lente en de natuur ontluikt.
    Amfibieën hebben hulp gehad van vrijwilliggers van Natuurpunt Lanaken bij de oversteek van het asfalt en een massa nakomelingen zitten al in het dril.
    Hier en daar komen de vlinders al te voorschijn en krijgen de hommels er al weer zin in.
    vroege lentebloeiers zitten al te pronken en de mens begint aan zijn lenteschoonmaak.

















    Tags:lente,lanaken,kikkerdril,amfibiën,grootlanaken
    18-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeermaas'en Borgharens Romeins verleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hemelbreed, maar enkele kilometers in het zicht van elkaar, zijn er archeologische vondsten gedaan van Romeinse oorsprong.

    Zowel in Smeermaas en Borgharen stond ooit een Romeinse villa of in ieder geval een boerderij, die van elkaar gescheiden waren door de Maas. In Smeermaas in de omgeving van de Zouw en in Borgharen niet ver van de Caanjel, twee beken die uitstroomden in de Maas. Waarschijnlijk is er een weg geweest tussen de twee boerderijen via de Maas bij Smeermaas.

    Ergens in de vierde eeuw na Christus, toen de Romeinse Legioenen terug keerden naar Rome. Werd onze streek  bevolkt door Germaanse stammen en luidde zij het Frankische tijdperk in, ook wel de periode van de Merovingers genoemd.

    De resten van de Romeinse villa of boerderij in Smeermaas is reeds geruime tijd geleden Door Creemers archeologisch onderzocht en in kaart gebracht. Die in Borgharen is in onderzoek door mensen van Archeo NL. Een Merovings grafveld wordt er momenteel onderzocht.

    De Merovingers namen geleidelijk aan de plaats van de Romeinen in toen deze onze contreien verlieten.

    Het geeft in ieder geval aan, dat er in de twee Maasdorpen Smeermaas en Borgharen een constante bewoning heeft plaatsgevonden door de eeuwen heen en in de nabijheid van de stad Maastricht.

    De Maasoevers waren voor bewoning zeer geschikt door de aanwezigheid van vruchtbare gronden en de Maas een ideale mogelijkheid was voor de scheepvaart in zuidelijke en noordelijke richting.

    Ook in het Zouwdal, aan de oostelijke zijde van Lanaken, plaatselijk het Lanakerveld genoemd, in de directe omgeving van de Zouw, zijn er sporen van Romeinen en Merovingen aangetroffen waarvan men enkel tot opgraving overgaat als er gevaar bestaat voor verstoring of vernietiging bij eventuele bebouwing. Anders blijven de resten uit vroegere culturen in site bewaard.

    Van de overzijde van Smeermaas heeft men een prachtig zicht op Smeermaas en de Hochterbampd.




    Vanuit Borgharen een zicht op Smeermaas

    Bij de windmolens werd er reeds in de jaren vijftig een Romeinse boerderij ontdekt

    Smeermaas aan de einder



    Begraafplaats Smeermaas





    onder op de plaats in Borgharen waar momenteel archeologen van Archeo onderzoek doen

    Tags:Smeermaas,borgharen,hochterbampd,romeinen,merovingen
    13-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dromen van.....
    Dromen zijn bedrog. soms mooi, soms heftig, soms beangstigend. Ook wel eens gedacht dat je een vervolg kon dromen van een mooie droom?
    Maar er zijn ook bad dreams of nachtmerries, daar wil je natuurlijk geen vervolg van dromen.
    Er zijn dromers, dagdromers en mensen die zeggen mijn droom is uitgekomen.





    Tags:dromen,dromers,dagdromers,grootlanaken,
    12-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eurlings, nieuwe burgemeester Maastricht?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) verlaat de politiek. Hij wil meer tijd voor zijn privéleven.
    "Mijn halve leven heeft in het teken gestaan van de politiek en het bestuur", zei Eurlings. "In de komende periode komt de nadruk meer op mijn privéleven te liggen. Die keuze heb ik samen met mijn vriendin gemaakt."
    In Maastricht gaan stemmen op om Camiel naar Maastricht te halen als opvolger van de onlangs opgestapte burgemeester Leers, die hij in persoon een hart onder de riem kwam steken tijdens het volksadieu.
    De deur van het oude stadhuis staat in ieder geval al open voor de polpulaire en gewilde demissionaire minister van Verkeer en Waterstaat.








    Tags:Minister Eurlings, Leers afscheid,Maastricht burgemeester, grootlanaken
    09-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET MONUMENT VAN SMEERMAAS

    John, schrijver van het onderstaande, is de ontwerper van de “Lanaker Engel” en meer andere kunstwerken in brons en andere materialen.

    Het irriteerde hem bovenmatig dat hij een kunstwerk van weleer niet, uit een door het water geslagen gat langs het kanaal, kon tillen en verplaatsen. Er was nog geen plaats waar het zou komen in zijn gedachten, maar toch wilde hij het redden voor het nageslacht.

    Tot die ene dag, toen hij een krachtige machine en enkele werkmannen zag staan op de trekweg langs het kanaal.

    Lees zijn relaas van een moment.

     

    HET VERHAAL VAN DE PAAL

     

    Hij had het wel gezien:er lag een paal in 't kanaal onder de brug in Smeermaas.

    Die lag daar al een hele tijd in een uitgeslagen gat, net boven water.

    En telkens weer, als hij vanuit z'n atelier naar 't water keek, zag hij die paal daar liggen.

    Nee, niet zomaar een houten paal, maar een stenen paal van 300 kiloEen vierkante blok met een afgebroken zuil erop; uit een stuk gehakt ,meneer.

    Heel anders als gehakt bij de slager.

    Ook die ronde verbindings-ring is er niet opgeplakt,maar met de hand gebeeldhouwd.

    Die paal liet hem niet los; helaas te zwaar om hem eruit te tillen en thuis voor 't raam te zetten.

    Maar op zekere dag,toen hij alweer vanuit z'n atelier naar 't water en de paal keek;

     zag hij werkmannen met een kraan vlakbij die paal,die daar in dat gat lag.

    Meteen stoof hij naar de overkant.

    “Oh,dat is zo gepiept”, zeiden de werkmannen.

    De kraan pakte die paal van 300 kilo alsof het 'n kiezelsteen was,

    en mikte hem met 'n simpele zwaai op de dijk.

    “Hier wat voor 'n pintje, en danke”.

    Daarna hebben ze hem met 4 mannen de dijk opgerold

    en zomaar in het perkje aan de brug geplant.

    Sindsdien wordt het perk keurig onderhouden en zelfs nieuw beplant.

    En de paal staat trots ertussen.

    Die paal is een relikwie,het enige overblijfsel van de oude brug.

    Een monument als stille getuige uit een verleden,

    toen schoonheid nog gewoon was, als onderdeel van de constructie.

    J P Croonenberg

    www.solart2000.nl

    info@solart2000.nl

    tel 0477130535

     




    Het perkje en de afgeknotte paal

    De paal en op de achtergrond John´s voormalige atelier

    Aan de rechterkanaalboord lag de steen als een doorn in zijn oog te pronken

    Tags:`J.P. Croonenburg,Smeermaas,Verhaal van de paal,Lanaken,Grootlanaken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruïne Pietersheim verandert in gerestaureerde Waterburcht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Inwoners van Groot-Lanaken kunnen waterburcht nu reeds bezoeken:  Maar Pietersheim is meer. Pietersheim was en is de plaats waar pas gehuwden hun huwelijksfoto's lieten maken. In het verleden kon ik er enkele van meemaken zoals hier verder te zien is. Rond het kasteel staan op dit moment de sneeuwklokjes in bloei. Wandelen in het pietersheimpark is een lust voor wandelaars en natuurgenieters.
    De restaurateurs hebben heel wat werk verzet en archeologen waren er vanaf het begin bij onder leiding van Tony Wageman en later ook Elke Wesemael.
    De ruïne is veranderd in een prachtige Waterburcht (klinkt beter).
    Inwoners die nog niet inschreven voor een rondleiding in de waterburcht van Pietersheim kunnen dat alsnog via www.pietersheim.be of telefonisch bij de dienst Toerisme op 089 722 467. Rondleidingen zijn van 8 tot en met 23 maart. Op weekdagen kun je vertrekken om 19u of om 20u. Tijdens de weekends kun je vertrekken om 10u, 10.30u, 13.30u, 14u, 15.30u of 16u.

    en voor iedereen:
    Op 26 maart zal de Waterburcht Pietersheim officieel geopend worden, in aanwezigheid van Vlaams Minister voor Toerisme Geert Bourgeois. Met de realisatie van de waterburcht Pietersheim is de voltooiing van Domein Pietersheim als toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen een feit.





    huelijksbootje

    Chique oto

    nog zoe 'nne chiueque



    Tijdens de werken

    tony en Elke

    in de kapelkelder

    Tags:huwelijk pietersheim,renovatie waterburcht,grootlanaken,
    08-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kievit terug in het land en reigers aan de Maas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kievit is terug van van zijn overwintering in het zuiden. In Millen streek een vlucht neer op een bewerkte akker.Zij kondigen de lente aan en zullen op korte termijn beginnen met hun eerste broed. Vroeger werd er in Nederland een wedstrijd van gemaakt om het eerste ei van de kievit te zoeken en aan de Koningin te schenken. Wie het eerste ei had was de winnaar. Later ging het eerste ei naar de provincie gouverneur, tot er een verbod kwam op de inzameling van het eerste ei. Friesland echter kreeg als enige provincie de toestemming om het eerste ei te verzamelen wegens traditie.
    Langs de Maas in Smeermaas prachtige foto´s gemaakt van de Blauwe reiger tussen de struiken versierd met plastic, als hij een soortgenoot ondekt verdrijft hij die. 
    op de foto hiernaast een nog niet getermineerde woerd met schitterend verenpak.


















    Tags:kievit,blauwe reiger,maas, Smeermaas,Grootlanaken,lente
    06-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pie en Ad Frijns twee broers in gemeenteraad Maastricht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Volgens artikel 73 van de Belgische gemeentewet mogen bloedverwanten tot in de tweede graad en echtgenoten niet samen zetelen,. Vroeger was dit zelfs tot in de derde graad.

    Art. 73. - Bloed- of aanverwanten tot en met de [tweede graad (W. 12.8.2000, B.S. 26.8.2000)] of echtgenoten kunnen geen lid zijn van een zelfde gemeenteraad. Worden bloed- of aanverwanten in een van die graden of twee echtgenoten gekozen bij een zelfde verkiezing, dan wordt de voorkeur bepaald door de grootte van de quotiënten op grond waarvan de door die kandidaten verkregen zetels aan hun lijst zijn toegekend.

    In Nederland maken ze daar geen punt van zo blijkt uit de verkiezing van twee broers die samen gaan zetelen in de Gemeenteraad van Maastricht.
    Pie Frijns, lijsttrekker van de Seniorenpartij Maastricht is samen met zijn broer Ad Frijns en nog drie andere kandidaten verkozen afgelopen woensdag en zij zullen broederlijk in de raad plaatsnemen.

    In het verleden is in Lanaken bij verkiezingen een verkozene uitgesloten, omdat een neef van hem in een andere partij eveneens verkozen werd en voorrang op hem verkreeg, terwijl de uitgeslotene in de voorgaande legislatuur zetelend raadslid was. Goede kandidaten wordt in feite de mogelijkheid ontzegd om deel uit te maken van de gemeenteraad zolang een familielid daarin zetelt of om samen op te komen voor hun kandidatuur.  Broers kunnen heel goed samen het volk vertegenwoordigen.
    Europese regelgeving is dan ook wenselijk.
    ´Verschil moet er zijn is een oude zegswijze´ maar, ´gaat niet altijd op´, ook.












    Tags:broers frijns verkozen,gemeenteraad maastricht, artikel 73gemeentewet,grootlanaken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coalitievorming gemeenteraad Maastricht niet zonder problemen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In onze buurgemeente Maastricht zijn de teerlingen geworpen.
    Geest van Gerd Leers waart door stadhuis tijdens verkiezingen.

    PVDA krijgt de grootse klappen in de gemeenteraadverkiezingen voor Maastricht. Van 13 naar 7 zetels. Even zag het er naar uit dat de klap nog harder zou zijn toen bleek dat zij 6 ipv de 7 zouden halen en de restzetel naar CDA zou gaan die er dan 8 zou halen. Een vergissing  (menselijke fout) lag aan de basis van deze verkerde uitslag. Een nieuwe invoering van  alle stemmen per lokaal was nodig om de vergissing recht te zetten met als eindconclusie: 7 zetels voor PVDA en 7 voor CDA.
    De andere 25 zetels van de 39 gingen vervolgens naar de 9 andere partijen waarbij de Seniorenpartij de derde grote partij werd met 5 zetels. Frans Theunisz, op de lijst voor Stadsbelangen Maastricht, haalde op eigen kracht een zetel in de raad maar schonk die aan partijgenoot Royen. De geest van Leers, die enige tijd geleden aftrad,  waart nog in het stadhuis van Maastricht. Het volk van Maastricht heeft gesproken en hen, die ze voor zijn vertrek verantwoordelijk steldden´, een shock bezorgd. In Nederland werd weer gestemd met het rode potlood dat je niet mag bevochtigen. De stemcomputers zijn verwezen naar de schroothoop nadat gebleken was dat ze manipuleerbaar bleken te zijn, een nieuw systeem is in de maak. Je kunt ook maar één enkel bolletje aanvinken op de lijst die je verkiest, in tegenstelling bij ons een hele lijst, enkele personen of de kopstem zonder te panacheren.  En zonder de alternerende lijstvorming komen ze tot een hoog aantal verkozenen in beider kunne.

     

    “CDA-lijsttrekker Luc Winants is als grootste stemmentrekker uit de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag gekomen. Hij kreeg 3889 kiezers achter zich, bijna vijfhonderd meer dan concurrent Costongs van de PvdA.

    Costongs leed persoonlijk een zware nederlaag. In 2006 scoorde hij nog 7108 stemmen, nu moet hij het doen met 3407, een verlies van 3701 kiezers.

    Een vergelijkbare klap was er voor Leny Eijssen van de SP. In 2006 was ze nog goed voor 2805 stemmen, nu nog maar voor 1425, bijna een halvering.

    Beste teamprestatie leverde Senioren Partij Maastricht. Alle vijf de raadleden slaagden er op eigen kracht in een raadszetel te halen.

    Opmerkelijk: Jan Hoen (CVP) haalde met 411 stemmen een zeer teleurstellende score. Dat zijn partij toch een zetel kreeg is te danken aan de andere namen op zijn lijst”.

    De Limburger.

     

    Nu de teerlingen geworpen zijn, staat de informateur voor een aartsmoeilijke taak om de 21 mannen en 18 vrouwen over 11 partijen verspreidt te polsen voor het smeden van een coalitie.

    Het evenredig aantal mannen en vrouwen is verkozen zonder dat daar zoals bij ons een alternerende  verplichting, dus zo kan het ook. PVDA zal het met twee mannen en vijf vrouwen moeten doen de komende periode en net nu zouden er geruchten de ronde doen dat zij voor oppositie gaan, een gemiste kans.




    Uw blogger met Luc Winants lijsttrekker CDA, de man met de meeste voorkeurstemmen



    bekendmaking van de vernieuwde telling Burgemeester Mans met de hoofdverantwoordelijken van Stembureau

    Getuigen van voorlezing eindelijke uitslag zonder op of aanmerkingen waarna het pv werd betekend

    Tags:Leer, Mans Maastricht,Luc Wijnants CDAstemmentrekker,gemeemteraad Maastricht
    28-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterkrachtcentrale in Borgharen komt er!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Foto links uit Trompetter/de Maaspost

    De Maas is niet alleen een levensader en verbinding tussen Industrie-steden die afhankelijk zijn van het transport over water. De Maas is ook een natuurlijke krachtbron voor opwekking van energie.
    Met een verval van meer dan vier meter aan de Stuw bij Borgharen stort zij haar kracht in de maasbedding richting Grensmaas.
    Een kracht waaruit men binnenkort in Borgharen energie gaat winnen, door middel van een waterkrachtcentrale. Alhoewel eerdere plannen steeds strandden, is men het er nu over eens geworden om reeds in 2011 de werken aan te vatten om de waterkrachtcentrale met een vermogen van  11MW en daarmee de grootste centrale uit de afgelopen 25 jaar in Nederland, te realiseren.
    De kosten zijn geschat op 42 mijoen euro en de centrale zou een jaarproductie van 46 miljoen kWh leveren volgens een schatting. Deze jaarproductie zou 13.000 huishoudens van energie kunnen voorzien en een niet te onderschatten equivalent van de CO2-uitstoot van ruim 20.000 auto´s dat bespaard wordt op de gebruikeleijke energiecentrales in Nederland.
    Bij de waterkrachtcentrale komt er ook een visttrap die een vereiste was voor Rijkswaterstaat bij de aanleg van de centrale.








    Tags:waterkrachtcentrale Borgharen,waterkracht MW, kWh,Smeermaas,Maas
    27-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emotioneel afscheid van Gerd Leers was ijzig koud met warm hart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Groots afscheid van burgemeester leers in onze buurgemeente MAASTRICHT.

    In Mestreech blief ich woene en in Mestreech wil ich sjterve, zei burgemeester Gerd Leers aan het eind van een emotionele dag voor het echtpaar Leers, waar hij 's morgens afscheid genomen had van het buitenpersoneel van de stad en in de namiddag van de ambtenaren en hoogwaardigheidsbekleders.
    Na zijn uitgelopen afscheid aan de burgers op het Marktplein werd hij, door vier Marechausees in galatenue, naar een gereedstaande Bentley geleid en viel voorlopig het doek voor Gérke en 'zijn stad . Nooit eerder in de geschiedenis kreeg een afscheidnemend burgemeester zo'n afscheid.


    Adieu mein kleiner Garde-offizier vanuit Zurich door het Ensemble van André Rieu klonk voor afscheidnemend burgemeester ´Gérke´Leers'. Emotioneel een hoogtepunt bij het afscheid van de man die afgerekend werd door de gemeenteraad van Maastricht tijdens een tumultueuze raadszitting enige tijd geleden. 'Jao diech höbs miech aon 't hart gelege', werd gezongen door de Mestreechter Staar en luidkeels meegezongen door Gerd en de tweeduizend mensen voor het oude stadhuis van Maastricht.
    Tranen werden weggepinkt, anderen lieten ze de vrije loop. Ook Gerd en Genoveef hadden het op sommige momenten moeilijk tijdens het grootse evenement, dat speciaal voor hen werd ingericht als afscheids-adieu en dat niet alleen aan de ijzige koude lag.
    Initiatiefnemer Hub Adriaens, Frans Theunisz, De Mestreechter Staar', Ziesjoem  en ´Litle Star´met the big Voice Beppie Kraft, luisterden vocaal het evenment op. Ándré Rieu´ himself sprak de burgemeester vanuit Zurich toe via het witte doek. Hij, die geland was op het vliegveld van Zurich, genaamd ´Kloten´, vond het eveneens voor burgemeester Leers ´klote´dat alles gelopen is zoals het gelopen is.

    De vrijdagmarkt was eerder gestopt om het evenement mogelijk te maken en de marktkramers hebben zelf meegeholpen aan het opruimen.
    Duizenden Maastrichtenaren hadden uren in de rij gestaan om ´hun burgervader´de hand te schudden en hem een hart onder de riem te steken.

    Tussen de prominenten, die in de namiddag afscheid namen van Gerd Leers, was Jan Peumans, Ex burgemeester van Riemst en nu Voorzitter van het federaal parlement, die dan wel niet naar recepties bij de Koning gaat maar wel tijd vrijmaakte voor zijn ex collega burgemeester, een hogere eer kan je niet verdienen.

    a.s woensdag zijn gemeenteraadverkiezingen in Maastricht die waarschijnlijk door het voorgaande beinvloed zullen worden.

    foto's bekijken van dit afscheid www.grootlanaken.be klikken op foto's nol 






















    Tags:Gerd Leers,burgemeester Maastricht, Jan Peumans,Hub Adriaens,André Rieu,
    24-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maas staat op 't nippertje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De maas staat op een hoogte van 44.48 m TAW. Dat is het niveau dat hij in de uiterwaarden gaat bij Smeermaas. 
    Om 1400 uur was de voorlopig hoogste stand om vervolgens centimeterwijze te zakken.
    Onze veel bezongen regenrivier en levensader ´Mosa´,  transporteert een enorme plas water, maar ook een enorme hoeveelheid afval richting zee. En dan te bedenken dat deze stroom, die zijn naam geeft aan een grote hoeveelheid Maasdorpen en steden, ergens in Frankrijk ontspringt met het samengaan van enkele geultjes en bronnen.
    Het plasticeilandje midden van de Maas, laat alleen nog de toppen van de struiken boven het water uitsteken.
    Na het zakken zullen er weer heel wat versierselen op dit eilandje en aan de struiken hangen, wat aan de schoonheid van La Meuse  afbreuk doet.

    februari 1984 Bij Borgharen stond de Maas toen 45,44 meter boven NAP (dat is 47.77 TAW want verschil tussen NAP en TAW is 2.33m). Vergeleken met vandaag was dat 3.29 hoger dus voorlopig geen alarmniveau.
    De Maasdorpen Itteren en Borgharen en verder stroomafwaarts liepen in 1984 onder waaronder Herbricht . Met name de landbouw liep toen  grote schade op. 
    In december 1993 en januari 1995 brak de Maas door haar dijken, met een enorme overstroming tot gevolg. Beide situaties waren voorafgegaan door een lange periode (ruim een maand) gestage en soms hevige regen. De natte periode, die eind januari 1995 tot overstromingen leidde, begon een maand eerder en in totaal viel 350 mm, ruim twee keer zoveel als normaal. Op enkele dagen kreeg het stroomgebied van de Maas gemiddeld meer dan 30 mm in één etmaal en plaatselijk 70 mm. In 1995 regende het vooral vanaf 21 januari hard: in Wallonië viel 300 mm in tien dagen, drie keer de normale hoeveelheid. In het begin van de regenval was de bodem in Hoog België nog bevroren, waardoor het water extra snel werd afgevoerd. Bovendien kwam, door de dooi veel smeltwater vrij van de massa's sneeuw die begin januari 1995 waren gevallen. Een wel zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden. Smeermaas stond toen ook deels onder water. Sindsdien heeft men in Smeermaas de riolering verlegd naar de kanaalzijde waar het via pompen naar het zuiveringsstation geleid wordt. Deze omleiding kwam er nadat gebleken was dat de overstroming niet over de dijk, maar via het rioleringsstelsel voor overlast zorgde. Door de hoofdriolering middels een ballon dicht te maken en het water in de laatste put over te hevelen naar de Maas, constateerde men in Lanaken dat de overlast teruggedrongen kon worden door verlegging van het rioleringsstelsel. Sindsdien is er geen sprake meer geweest van wateroverlast in Smeermaas. Tevens heeft men toen aan Nederlandse zijde langs de Bosscherweg de dijk verhoogt want anders zou het water nog via daar Smeermaas binnenlopen.





    24 febr 2010

    alleen nog de toppen van het plastieceilandje te zien



    eerder in de zomer van 2009
    onder Lang keukelbeek


    Tags:Maas Smeermaas,hoge waterstand, Grootlanaken
    22-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneltram Hasselt-Maastricht in 2012 of 2014?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ze komt er wel de Sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht maar men is er nog niet zeker of de eerste tram Maastricht bereikt in 2012 dan wel in 2014.
    Maastricht gaat op korte termijn beginnen aan de oostzijde van de stad met de ondertunneling van de A2. Daardoor zal aan de oostzijde van de Maas een enorme bouwput komen, met de nodige verkeershinder ten gevolg, die eveneens een impact zal hebben op Belgisch grondgebied vanaf Maasmechelen  tot Lanaken.
    Net daarom gaan er stemmen op in Maastricht, om geen grote werken in het centrum van de stad te starten die het verkeer zullen belasten.
    Dit jaar zal de stad Maastricht laten weten welk tracé de tram zal krijgen. Over de Bosstraat en markt, of langs de Maasboulevard richting station.
    Volgens Viceminister-president Ingrid Lieten, zal in Lanaken de tramroute aan de woonzijde van de ringweg komen te liggen. Dus langs het Europaplein waar het "Euromonument" staat. Vandaar uit zal het traject dan de Ringweg oversteken om het kanaal over te steken tot aan de grens met Maastricht, waar het overgaat op het Nederlands treinspoor via een wissel. In België mag de tram niet over het treinspoor rijden, in Nederland mag dat wel. Er zal dus een aparte trambedding gelegd moeten worden langs het treinspoor, aan de linkerzijde vanuit het centrum van Lanaken richting Maastricht gezien.
    Maar voorlopig wordt er nu gewerkt aan de treinverbinding tussen Lanaken en het spoorwegennet in Nederland.
    Richting Lanaken wordt er als voorlopig einde een stootbalk geplaatst langs de Ringweg, tegenover het Europaplein waar de tramhalte gepland is.

    p.s. iets over de Belgische grens, langs het spoor bij z.g. torentjesbrug, heeft het gemeentebestuur van Maastricht besloten dit jaar nog de omstreden coffeecorner in te planten. zie laatste foto.







    Hier komt een voorlopig stootblok tegenover het euromonument op het treintraject



    Tonnenzware oplegger met dwarsliggers vast in de modder

    Rechts van het spoor zal een nieuw trambed aangelegd worden richting Maastricht

    Euromonument, gaat het verdwijnen?

    Plaats uitgekozen door gemeentebestuur Maastricht voor coffeecorner,
    onder Torentjesbrug waar studenten de raad krijgen in het donker nooit alleen te fietsen.

    Tags:coffeecorner,lightrail Hasselt Maastricht, Spoor20 hervat.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We maken ons op voor de lente de winter is voorbij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heel wat vogels zijn zich aan het voorbereiden op een nieuw broedseizoen. De Nijlganzen zijn een van de eerste water/landvogels die al heel vroeg beginnen aan het nieuwe seizoen. In hun omgeving dulden ze geen andere watervogels. In het ´Plasticeilandje in de Maas´ bij Smeermaas is een koppel een territorium aan het verdedigen. Ze zijn tegen andere watervogels erg agressief
    In de omgeving van het eilandje zat ook een prachtig gekleurd Mandarijnenkoppel en aan de waterkant Krakeenden. Een Aalscholver met een opvallend wit borstkleed troffen we aan in Rekem aan het kanaal. Waterkoeten zwemmen rond in het kanaal en een zwanenkoppel vliegt over.
    Herbricht is de verzamelplaats voor de Grauwe Ganzen, zij geven een beeld weer van verleden en toekomst want op termijn zullen hier enkel nog dieren en vogels verblijven.
    Toeristen op de fiets, goed ingeduffeld, fietsen door het Maasland over het fietsroutenetwerk.



















    Tags:watervogels,maas,smeermaas,aalscholver,grootlanaken,wuust
    15-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeermaas stoet afgelast maar het ontmoetingscentrum staat open voor een ongekend carnavalsbal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als Maastricht niet door kon gaan wegens veiligheidsredenen dan moet dat toch ook in Groot Lanaken het geval kunnen zijn. Zo werd de stoet van Rekem herleid tot een stoet zonder gebruik te maken van de Steenweg en de stoet van Smeermaas afgelast tot nadere datum.

    Nu er besloten is dat de stoet van Nit te Geluive in Smeermaas, niet door zal gaan om reden van veiligheid. Is besloten om de zaal OC Smeermaas open te stellen voor een groot Carnavalfestijn.
    Jong en oud zal in een gezellig verwarmde zaal de carnaval  kunnen afsluiten alvorens de Heks in Lanaken centrum naar beneden gehaald gaat worden.
    Dat het er gezellig aan toe gaat in het OC Smeermaas kunt u op onderstaande foto´s bekijken.
    Zijne Hooglustigheden DannyI, GlenI en NanoukI verwachten u op een ongekend Carnavalsevenement.
    Sjiek is miech dat.






    Tags:nittegeluive,smeermaas,carnaval2010,Grootlanaken


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!