Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    29-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Insecten, ooievaars en bever in de Nieuwe Grensmaas
    De ooievaars blijven rondzwerven langs de Grensmaas. Ze vinden het er waarschijnlijk goed vertoeven. Het zou kunnen dat ze volgend jaar terug komen en dat  er dan enkele beginnen met broeden. Niet alle exemplaren hebben een ring aan de poot dus zijn ze waarschijnlijk ergens in het wild geboren. ALs de temperaturen maar ietsje de hoogte ingaan ziet men veel wespen rondvliegen en de bloemen van de bereklauw bezoeken naast meerdere andere insecten. Vlinders op de Hochterbampd en prachtige foto's van de vijver met op de achtergrond het grensdorp Itteren. De aangelegde dijk langs het kanaal bij de Hochterbampd staat overwegend volgroeid met camille en lijkt wel een sneeuwtapijt. Ook de Bever leeft gelukkig nog. Nu ze in de dijken aan het werken zijn leek het er even op dat hj het loodje had moeten leggen, maar we hebben hem kunnen spotten, ter hoogte van de witte villa. Vissers zien hem regelmatig langszwemmen en hij schuwt de vissers dan niet, want hij passeert hen op korte afstand. En Reintje de Vos is er ook nog steeds. Het bruist van het leven  in en rond de Maas. De nieuwe Grensmaas zal in de toekomst heel wat vogel en watervogelsoorten aantrekken.


















    Tags:vos,bever,ooievaars,
    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaar ongeval in haakse bocht te Smeermaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het ongeval van heden morgen, in de haakse bocht op de grens tussen Maastricht en Lanaken waarbij van de vier inzittenden twee mensen door de brandweer bervijd moesten worden uit hun netelige situatie, geeft maar weer eens aan, hoe gevaarlijk deze bocht is voor automobilisten,  fietsers en voetgangers.

    Noch op de Nederlandse, noch op de Belgische zijde is deze bocht aangegeven met het waarschuwingsbord A1a, Scherpe bocht naar links, hetzij rechts, A1b en snelheidsbeperking.
    De paaltjes die voor en in deze bocht geplaatst zijn, worden met regelmaat omver gereden zoals op de foto enkele dagen voor het ongeval. Andere omvergereden paaltjes werden niet vervangen.

    Mensen die daaglijks op de bankjes bij de Maas zitten, houden met regelmaat hun hart vast, als ze zien hoe deze bocht genomen wordt.
    Het is nu rond twintig minuten na vijf uur 's morgens  gebeurd en dat is een geluk bij een ongeluk. Soms zien ze mensen met hun voertuig,  net  voor ze de bocht in gaan, nog een voertuig voorbijsteken. Dan moet je geluk hebben dat je daar op dat moment niet zelf rondrijdt. Heel wat van de weggebruikers snijden hier de bocht af en rijden hoge snelheden in deze haakse bocht. In het verleden zijn er al heel wat wagens uit de bocht gegaan met de nodige kwetsuren voor de inzittenden.
    Sinds er op Nederlandse zijde, enkele jaren geleden, een verkeersdrempel aangelegd werd is dat nog maar éénmaal gebeurd, voordat déze auto uit de bocht ging.
    En wat ook de oorzaak is van het ongeval, als ouder krijg je niet graag de mededeling dat je kinderen betrokken werden bij zo'n zwaar ongeval.

    Waarschuwingsborden zijn dan ook aangewezen op deze plaats.










    net voor de bocht, einde inhaalverbod.


    Tags:Ongeval Smeermaas,haakse bocht,geen waarschuwingsborden
    26-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fusietornooi Lanaken tijdens sportief weekend bij gastvereniging AA REKEM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De terreinen van AA Rekem werden nog eens goed getest alvorens het nieuwe seizoen een aanvang neemt. Het Fusietornooi werd, zoals gebruikelijk is, over twee dagen beslist. De uiteindelijke finale werd gespeeld door de ploegen Lanaken en Gellik. Na de stand 3-0 voor Lanaken scoorde Gellik tweemaal stand 3-2. de score 4-2 en 4-3 volgden en van dan af ging het naar de eindstand 7-3. Hierdoor ging de wisselbeker, geschonken door schepen van Sport Michel Stevens, terug naar titelverdediger Lanaken.
    (foto links: De middelste is de begeerde trofee)
    Ook de dames speelden hun wedstrijd en omdat dit de enige damesploeg in Grootlanaken is, werd er gespeeld tegen gastploeg Standaard Luik. De utislag hier, na een sportieve wedstrijd, was 0-3. Toch was trainer Benny tevreden over zijn ploeg die in het vorige seizoen promoveerde naar 2e nationaal. "Ik heb goeie dingen gezien' zei de man, die bij het sluiten van vorig seizoen de volgende uitspraak deed ´Verliezen op zich is niet zo erg, als ze er maar uit leren´.
    Even op een rijtje de uitslagen van de twee sportieve dagen in Rekem:
    Zaterdag; Smeermaas- Rekem 2-0, Veldwezelt -Lanaken 0-1, Gellik -Smeermaas  4-1, Veldwezelt -Kesselt 1-0, Kesselt - Lanaken 0-3, Rekem - Gellik 0-5.
    Zondag; Rekem -Kesselt 2-2 (Kesselt wint met penalty''s), Veldwezelt -Smeermaas 0-7, Lanaken -Gellik 7-3.
    Aldus de volgende einduitslag, 1e Lanaken, 2e Gellik, 3e Veldwezelt, 4e Smeermaas, 5e Kesselt, 6e Rekem.
    Al deze wedstrijden werden geleid door de bekende scheidsrechters; Opsteyn Bert, Napoletano Angelo en Di Guiseppe Angelo.










    de bekende scheidsrechters; Napoletano Angelo, Opsteyn Bert, en Di Guiseppe Angelo.









    Tags:Lanaken,Rekem,Gellik,Smeermaas,Kesselt,Veldwezelt,voetbal
    24-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maasverbreding legt oude overloop sluis19 bloot te Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De werken aan de Maasoevers zorgen dag na dag voor een veranderend beeld vanuit Smeermaas.

    De mannen aan de overzijde zijn nog niet in vakantie dus zal dat nog een tijdje doorgaan.

    Aan de Belgische zijde is dat anders. Hier heeft men een werkweg aangelegd nog net voordat de mannen gingen “genieten’ van hun verdiende vakantie. Duidelijk in een periode waarin regen een prettige vakantie uitsluit, tenzij ze naar zonnige oorden vertrokken.

    Bij het aansnijden van de Maasdijk bij het meethuisje van de dienst der scheepvaart, heeft men nu een stuk blootgelegd waar ooit een overloop werd aangebracht naar de Zuid Willemsvaart.

    Deze overloop is er gekomen in de periode dat België zich afscheidde van Nederland. Maastricht lag daardoor als een enclave in België, want rondom de vestingstad was toen Belgisch gebied. In het ‘ene Limburg van toen’ wapperde in de periode van 1830 tot 1839 de Belgische vlag. In dat memorabele jaar werd Limburg gescheiden van elkaar en kwam er een Nederlandse en Belgisch Limburg.

    Een gevolg van de afscheiding was dat, het in 1826  in gebruik genomen kanaal ‘De Zuid Willemsvaart’ van Maastrichtse zijde, geen of onvoldoende water meer verkreeg vanuit de Maas, ondanks verdragen daar rond zoals de conventie van Zonhoven gesloten op 18 november 1833. Dit bemoeilijkte vanzelf de scheepvaart.

    In 1837 besloot België om , ter hoogte van Hocht een overlaat aan te brengen, van de Maas naar de Zuid Willemsvaart. In het kanaal zelf kwam er een sluis. Deze sluis kreeg het nummer 19 toebedeeld. .Ingenieur van Scheepvaart U.N. Kümmel, adviseur van Koning Leopld, had de leiding in de aanleg van dit vernuftige waterwerk. Hij kwam wonen in Smeermaas met personeel en koetsier in een van de  huizen langs de Maas, richting Maastricht. Later zou hij een nieuwe villa betrekken in de nabijheid van de sluis, op de plaats waar nu de witte villa staat.

    Men koos een laag punt in de Maas waar de Keukelbeek in de Maas aan Belgische zijde en de Kanjel aan Nederlandse zijde uitmondde.

    Sluis en overlaat deed dienst tot het jaar 1867, nadat er op 12 mei 1863  een handels en scheepvaartverdrag kwam tussen beide landen.

    In 1867 werd, de in Smeermaas afgebroken Sluis19, in gebruik genomen in het zuidelijker gelegen Bosscherveld. Een heel karwei zoals oude foto’s van destijds te zien geven.

    Na het bouwen van een geheel nieuw sluiscomplex,  iets verderop in Bosscherveld, kwam Sluis19 weer stil te liggen en verzande door dichtslibbing. Enkele jaren geleden werd de sluis onder handen genomen en maakt ze deel uit van de Historische vaarroute in verbinding met het Bassin in Maastricht, een vaarroute voor pleziervaart vanaf de Maas bij sluis20 en het Bassin in Maastricht via sluis19, richting Vlaanderen.

    Nu in juli 2011, is tijdens de grensmaaswerken het resultaat van de watertwist tussen Nederland en België weer bloot komen te liggen.

    Samen met Jasper nemen we de maten van de eens zo belangrijke werken voor de kanaalvaart tussen Smeermaas en het noorden.








    sluis19 in Bosscherveld

    25 geheide palen begrenzen de Maas en de overlaat. 16 meter breed op 'n hoogte van +/-42m T.A.W.



    De kleine archeoloog Jasper aan 't inmeten



    Armen net iets te kort
    onder: de huidige inlaat van maaswater ter bosscherveld de drie kronen van WillemI met het jaartal 1867


    Tags:sluis19,smeemraas,zuidwillemsvaart,lanaken
    19-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snoek ontsnapt maar Barbeel in het net in de Grensmaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In januari stond de Maas nog de mensen in Herbricht te bedreigen en ging tot aan de kritische grens bij Cafe Maasvalei. Nu staat deze meanderende dame, al sedert meerdere maanden rond de laagste stand, schommelend rond de 39 meter.

    Werken in de Maasoevers geven aan de Maas een totaal ander beeld, dagelijks worden er meerdere tonnen met grote dumpwagens vervoerd naar de grindwasplaats in Itteren.

    Nadat aan de Belgische zijde een werkweg op de oever aangelegd is ziet men meer en meer vissers een stekje uitzoeken.

    Na de vangst deze  week van een snoekbaars, konden wij nu de vangst van een barbeel digitaliseren.

    Kine- en acupuncturist Kris Elsen, uit Zonhoven was samen met zijn vriend Benny Bos en diens zoon Jordy, afgereisd naar Smeermaas om er zijn vishengel, die hij gratis ter beschikking verkreeg, te testen. Visserskaart (te verkrijgen bij de vvv kantoren voor 3 euro) en surfen op internet (ook op deze site) leidden hem naar Smeermaas. Toen wij ter plaatse kwamen, kreeg Kris beet op zijn werphengel. Het bleek een snoek te zijn volgens Benny, die hem aan de kant van het water goed kon zien en tussen zijn handen de lengte aangaf . Zeer tot teleurstelling van Kris, kon deze knaap zich losrukken van haak en hengel. Niet lang daarna begon de nieuwe hengel, die hij moest testen, krachtig te bewegen. Het scheelde niet veel of hengel en haak waren verdwenen in de Maas.

    Nu liet Kris zich niet meer verschalken en rolde mee en mee deze vangst naar de kant, waar Benny hem in het schepnet kon vangen.

    De vangst bleek een barbeel te zijn van 3.170 gram minus schepnet en 67 cm lang. Niet zonder enige trots liet hij zich met vis en vrienden fotograferen. Het was voor Kris de eerste barbeel die hij aan de haak kon slaan. Benny  moest het stellen met een brasem.
    De mannen keerden tevreden terug naar Zonhoven maar komen gegarandeerd terug naar de Grensmaas.




















    Tags:grensmaas,vissen,barbeel,smeermaas
    18-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptian Event Europa 2011 voor de vijfde maal bij Slot Pietersheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de vijfde maal met succes, ging dit Event door op het domein van Pietersheim, voor het Kasteel en waterburcht. Omdat de toeristische trekpleister ‘de Waterburcht’  veel bezoekers over de brug krijgt, konden deze als toemaat, gratis het showterrein bezoeken.

    Met rede mogen wij in Groot Lanaken trots zijn op dit Event, waarbij deze raspaardjes voor enkele dagen onderdak vinden. Fokkers en eigenaars laten, hun  sierlijke en pittige paarden jureren op verschillende kenmerken van dit ' edele dier uit de Woestijn' .

    In Pietersheim gaat het enkel om de Egyptische bloedlijnen in tegenstelling tot de Events van het Arabische paard,  zoals dat komende week doorgaat in Alden Biesen te Bilzen.

    Trainer en hulptrainers brengen hun showpaard in de Paddock, daarbij de dieren ophitsend met plasticzakken aan de smik gebonden. Soms steigerend, dan weer rustig strekkend op commando van de trainer. Type, hoofd, nek en schouder, body en toplijn,benen en beweging maken deel uit van de prijskamp. Daarnaast gaat er een prijs uit voor het beste paard, gekozen uit de vier kampioenen. Wat beloond werd met 'the best straight Egyptian Horse of 2011'. En toebedeeld werd aan:

     

    SIMEON SEHAVI

    10-08-1999 - Chestnut 

    Hengst ASFOUR x   Merry SIMEON SHEBA

    Fokker MARION RICHMOND

    Eigenaar DUBAI STUD


    Een vreugdesprong van de trainer volgde op deze uitroeping reeds eerder deed hij hetzelfde en die sprong konden we vastleggen..

     

     

    Zaterdag bleef de regen weg tot aan de laatste show. Enkel de lichtshow die voorzien werd voor 21.00 en uitgesteld werd tot 22.30 viel letterlijk en figuurlijk in de regen, die met bakken uit de lucht viel. Zondag gingen de wedstrijden door zonder een druppel. Je krijgt wat je verdiend zou pastoor Guske zeggen

    foto's van dit Event klikken op foto's Nol in rechter klolom bovenaan.


















    Tags:Arabishe paarden, Egyptianevent Europe,pietersheim
    14-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vissen in de Grensmaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vis en ‘schoon en zuiver water; zijn onafscheidelijk. Zo zijn ze ook (op enkele uitzonderingen na) een graadmeter voor de zuiverheid van het Maaswater. Vismonsteringen die gedaan worden geven een duidelijk beeld van de aanwezigheid van vissoorten die in eerste instantie vermeend ontbraken in de lijsten van voorgaande jaren. Nu komen er een aantal terug voor in de maas. Niet alleen vis, maar ook water- en watergebonden vogels die van vis leven, geven een indicatie van de visstand in de Maas.

    Vissen in de grensmaas is een ware belevenis. Onlangs kwam de visserskaart in drie talen uit en is verkrijgbaar bij  V..V.V. kantoren.

    Steeds meer vissoorten in Grensmaas, volgens nieuwsbrief Consortium Grensmaas.

    Vissen voelen zich lekker in hun vel in de Grensmaas. Het aantal soorten blijft stijgen. Onderzoek in het kader van de Actieve Vismonitoring Rijkswaterstaat Waterdienst (Nl) heeft vorige maand zelfs uitgewezen dat er momenteel een record aantal soorten vis in de Grensmaas rondzwemt; om precies te zijn dertig soorten. Daaronder ook de gestippelde alver, (in de afvoer Bosscherveld waargenomen) een van de zeldzaamste vissen in Nederland. Die zijn tot nu toe alleen in de Geul gesignaleerd.

    Een greep uit de overige vissoorten: de zalm, de sneep, de kopvoorn, de serpeling en de rivierdonderpad.

     

    De serpeling is een visje van stromende wateren. Voor een geslaagde paai zijn schone waterbodems met zand en grind nodig waarover onvervuild water stroomt met een matige snelheid. De serpeling kwam gedurende de referentieperiode voor in de grote rivieren en de uitmondingen daarvan. Op grond van de vergelijking met vangsten uit de referentieperiode en vangsten uit de jaren zeventig en tachtig kan geconcludeerd worden dat de achteruitgang in aantallen ligt tussen de 90 en 99% (factor tien tot honderd). Sinds 1980 is de vis waargenomen in 101 uurhokken. De meeste vangsten komen uit de Grensmaas

    De giebel en het vetje zijn twee vissen die niet eerder gesignaleerd zijn door de onderzoekers.

    De giebel is een grondelaar, daardoor draagt hij bij tot de vertroebeling van het water hij is dus niet representatief voor schoon en zuiver water.  Het is een alleseter, hij eet zowel insecten als plantaardig materiaal. De giebel is een vis die tolerant is voor vervuild water; het is vaak een van de laatste vissoorten die in vervuild water gevonden wordt.

    Het vetje is een karperachtig visje dat leeft in stilstaande en langzaam stromende wateren. Onderwaterplanten en begroeide oevers zijn belangrijk voor deze vis.

    Het aantal vissoorten bleef tijdens soortgelijke onderzoeken in de afgelopen drie jaar steken op 22, 23 en 24.
















    Tags:visse,grensmaas,snoekbaars
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.twirling viert eerste lustrum in Kleinveld
    Twirling Lanaken is een meidensport die momenteel bijna veertig leden telt. Twirling lanaken is een hechte groep jongeren die in vijf jaren gegroeid is van enkele leden onder aanvoering van Karin Thijs en een gemotiveerde vrijwilligersgroep. In de zaal in Rekem waren heel wat ouders en symphatisanten aanwezig om hun nazaten te zien optreden en ze genoten, zowel op het podium als in de zaal. foto's bij foto's Nol.


















    Tags:twirling,lanaken,rekem,lustrum
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egel redden voor doodrijden geen sinecure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het "wilde dier" met zijn stekelige vacht liep op de brug van Neerharen over het asfalt. De trottoirband was te hoog om te trotseren en het diertje liep daardoor de kans om doodgereden te worden. Stoppen en redden was de enige optie. i.p.v weg te lopen kwam hij naar mij toe. Ik koos ervoor om het met enige dwang van mijn voet in de richting van het veilige gras langs de brug te dwingen. Oppakken was gezien zijn stekelige vacht al van bij het begin uitgesloten. Toen hij eindelijk in de graskant was, verdween hij tussen de brandnetels en kon ik mij begeven naar Pannestraat Kermis.

    De Egel oftewel zoals in de volksmond "stekelvarken" genoemd.
    In de paartijd zoeken dieren elkaar op op een grasveld. Als twee mannetjes hetzelfde vrouwtje op het oog hebben, zullen zij met elkaar vechten door te bijten en te stoten. Het paren is een langdurig  liefdesspel, dat omzichtig maar vooral ook voorzichtig gebeurt. Om het vrouwtje paarbereid te krijgen, doen de dieren een soort dans. De twee dieren gaan tegenover elkaar staan, met de snuiten tegen elkaar. Terwijl zij elkaar besnuffelen, urineren beide dieren. Het mannetje doet vervolgens pogingen om achter het vrouwtje te komen, maar die draait zich steeds van hem af. Het mannetje zal tegen het vrouwtje aan stoten met zijn snuit en poten. Vervolgens richt hij zijn hoofd op en opent hij zijn lippen ver uit elkaar. Dit spel kan uren duren en behoorlijk luidruchtig zijn.
    Op een gegeven moment stemt het vrouwtje in met paring. Zij drukt zich tegen de grond, spreidt haar achterpoten en legt haar stekels plat. Het mannetje houdt vervolgens met zijn poten haar flanken vast en met zijn bek haar hals. De paring zelf duurt enkele minuten. Tijdens de paring maken de dieren luidruchtige snuffel- en niesgeluiden.




















    Tags:Egel, Stekelvarken,neernaren,Lanaken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kermis Pannestraat samen met bands groot succes
    Na de duik in "het gewisse" te Herbricht nog even de kermis van de Pannestraat bezoeken. Blij verast, want bij " afe Pannehof "zat een groot publiek, te genieten van een life optreden van de coverband "Friends". terwijl de kinderen genoten van het aanbod "kermis" genoten de ouders van een frisse pint. De dansvloer werd afwisselend benut door dansparen en kinderen. En als je dan een bijna "echt wapen" hebt gewonnen op de kermis, dan gebruik je die ook om iemand onder schot te houden en af te voeren. Net zoals in het echie.
    Een ding moet meezitten voor een succes tijdens kermisdagen en dat is het weer.
    en de fotokes staan in de rechterkolom klikken op Foto's Nol.


















    Tags:Pannehof,lanaken,kermis pannestraat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptian Horse Event in Pietersheim komend weekend
    De tenten zijn weer opgeslagen voor het kasteel van Pietersheim te Lanaken. Dit weekend zal het weer genieten zijn voor de toeschouwers. De toegang en parkeren is gratis. De beurs moet alleen open voor uw consumpties dus is er geen enkel beletsel om wederom getuige te zijn van een fantastisch evenement.
    Pittige paarden worden door hun begeleiders door de paddock geleid., allen nakomelingen uit egyptische bloedlijnen..
    Dennis van de Waterstraat zal vanaf de eerste dag dat de tenten opgeslagen worden steeds ter plaatse terug te vinden zijn. Gerard (een van de organisatoren) laat weten dat Dennis de mascotte is van dit evenement. Als Dennis dat hoort beginnen zijn oogjes te glimmen. En Ma Gerarda die weet waar zij haar zoon moet zoeken rond etenstijd.



    Attent

    ongelijke tred

    trots

    klaar voor de komst van de paarden





    Tags:Egyptian Horses in Pietersheim, paarden
    11-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Jump in Herbricht waar 100 deelnemers een duik nemen voor de levende rivieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een internationale actie voor levende rivieren werd dit jaar voor Limburg in het gehucht Herbricht gehouden, 100 Deelnemers hadden zich ingeschreven en liepen in groep de pas verbrede Maas in onder toezicht van de brandweer van Maasmechelen in en op het water.  Op de oever, in het winterbed stonden nog een 300tal toeschouwers de watergangers gade te slaan. Onder hen deputé Smeets, burgemeester Willen en gemeenteraadsleden van Lanaken. Clowns van Kokliko zorgden voor amusement ter plekke en gingen zelf ook het water in. Het trio Denis, Andre en Patrick, zorgden voor de muzikale noot voor, tijdens en na de watergang in de Maas. Zij traden op, onder de toepasselijke naam "Goe Beezig". Lambert van RLKM die de organisatie op een voortreffelijke wijze in goede banen heeft geleid, was tevreden over deze actie die nu voor de tweede maal gehouden werd. Vorig jaar ging deze waterhappening door in Stokkem.

    Iets verder dan de inloop in de Maas, stonden Eli, Toin, Eddy en Patrick  vier vissers, die een demonstratie vliegvissen hielden en waar je zelf ook eens mocht inwerpen.
    En de Elbuiter zag alles gebeuren en zal er in zijn mijmeringen wel het een en ander van vertellen in Attent.

    U kunt klikken op foto's Nol in de rechterkolom voor een groot aantal foto's van deze actie van RLKM.


















    Tags:maaswater,maas,herbricht,lanaken,levende rivieren


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!