Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    26-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD-Aan de Maaskant en winnaar Sjut ien & Zoep oet

    Carnavalsgroep ‘Sjut ien & Zoep oet’, ging op zaterdag 26 oktober tijdens de 17e uitgave van ‘CD Aan de Maaskant’, met de hoogste prijs lopen. De Jury gaf aan hen de hoogste score voor hun ‘carnavalstopper Hallo Hallo’.

    Sjut ien en ampersand zoep oet, is een groep enthousiaste jongelingen die, in 2005 tijdens een helder ogenblik van de vier voortrekkers Andreas, Jorden, Yves en Marco, de eerste schreden zette in het carnavalsleven van Groot-Lanaken.

    In Maasmechelen, tijdens de voorstelling van hun nieuwe topper, stonden zij, met meer dan vijfentwintig leden van beider kunne, op en voor het podium.

    Toen de winnaar bekend werd, kregen zij, van alle deelnemers en toeschouwers een welgemeend applaus en mochten zij van alle kanten felicitaties in ontvangst nemen.

    De voorzitter van de 8 koppige mannelijke jury, die het volgens eigen zeggen niet gemakkelijk had gehad met de beoordelingen, was de mening toegedaan dat de beste gewonnen hebben, maar dat de inzet en deelname er ieder jaar op voorruit gaat en de waardering van de groepen en  solisten bijzonder hoog lag, waardoor  er  alléén maar winnaars zijn. 

    Ook het bestuur van de organisatie sloot zich daarbij aan en kan tevreden terug kijken op een geslaagde wedstrijd bij de gastvereniging ‘de pumpelére’ van Maasmechelen.

    Jean Pierre Hermans voorzitter van het zat Hermenieke ‘jus te neve’, en gastspreker- tevens voorzitter van de Raad van Elf  ‘Raod van Laon tot Aoke’-  Denis Geurts, mochten van de leden van de Federatie Europese Narren (F.E.N), vertegenwoordigd door Servé Moonen en Ivo Smeets, een medaille voor verdiensten, ten voordele van het carnavalgebeuren aan de Maaskant, in ontvangst nemen.

     

    Wat wij verder nog vernemen over Guske en de Proms.

    Blijft enkel nog te melden dat ’n persoon, die normaal op alle festiviteiten rond Lanaken aanwezig is, door een misverstand de avond in Maasmechelen niet acte de presence gaf.

    U hebt het al geraden het was ‘de roeie Guske’,

    De groep ‘Jus te neve’ die speciaal een ode aan deze beroemdheid heeft geschreven (lied nr 2 op CD17) meldde, dat de bekende Lanakenaar eigenlijk present zou zijn tijdens het debuut van het nummertje‘, maar Guske had de mogelijkheid te baat genomen, om van uit Lanaken bij de Kerk de  bus te nemen naar Maasmechelen, een bus die ingelast was door Berhie Moors (de CD maker van Lanaken). Nu stond daar ook een bus die naar de Night of the Proms reed in Antwerpen. En U kunt het al raden. Guske zou in die bus gestapt zijn en richting het dok in Antwerpen zijn gegaan.

    Zo heeft Guske het debuut van zijn eigen lied moeten missen. Maar geen nood hij zal het genoeg kunnen vertolken in de komende carnavalsperiode.




    Sjut Ien& Zoep oet de winnaars van CD aan de Maaskant 2008-2009

    Het bestuur van CD aan de Maaskant

    De jurynet voor de uitroeping van winnaar sjut ien & Zoep oet

    Jean Pierre Hermans ontvangt medaille voor verdiensten van F.E.N.

    Ook Denis Geurts mocht deze eremedaille ontvangen van de F.E.N.

    Na het uitroepen in de overbekende outfit en in the mood

    24-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Holle bomen in Pietersheim in het Nationaal Park Hoge Kempen

    In Lanaken op het kroondomein Pietersheim, ingangspoort naar het Nationaal Park Hoge Kempen, staan in de dreef naar de ruïne toe, enkele oude Lindebomen. Een groot deel van de oude bomen in de dreef, is al  jaren geleden vervangen door nieuwe aanplant,  na het rooien van de zieke bomen.

    Een zevental is ontsnapt destijds aan het noodzakelijk kappen van deze zieke bomen.
    De zeven oude lindebomen werden teruggesnoeid, om zodoende de zware bladerdracht van de boom weg te nemen, want ze zijn  aan het uithollen en worden steeds meer onstabiel, als het hard waait kraken de bomen vervaarlijk.

    In een van deze bomen die bijna geheel uitgehold is, zitten Tonderzwammen aan de buiten en binnenzijde. Nieuwe aangroei aan de buitenkant, voedt de boom waardoor er toch nog bladeren voorzien worden van de nodige sappen; maar de boom zal toch het loodje gaan leggen door de aantasting van de Tonderzwam.
    Willy en Margriet Muermans Geraerts.

    Aan deze holle bomen treffen we Willy Muermans en zijn echtgenote Margriet Geraerts aan die hier regelmatig komen wandelen. Beiden waren ze vroeger werkzaam in het huishouden van de Prins van Merode. Zij woonden in het linker gedeelte van de Ruïne en deden de bediening.
    "De Prins had toen 13 man personeel. De chauffeurr Ruet woonde in het rechter gedeelte. Er was personeel dat in de bossen werkte en nieuwe aanplantingen deed ook stonden deze mensen in voor het openhouden van de waterlopen en het onderhoud van de dreven".
    "In het bos zelf staan oudere bomen als deze die hier staan en ook daar is holvorming en rotvorming zichtbaar. Het was goed werken bij de Prins en Prinses. Soms als er een feest was in Rixensart moesten wij ook daar heen het was een prachtig kasteel. Wij hadden in de vijftiger jaren, beiden een loon van 1000 frank per maand en kost en inwoon. De Prins had bossen tot aan As en heeft uit geldnood grote bosdelen moeten verkopen, de doodsteek was het verlies in Congo waarna het steeds meer bergaf ging tot de uiteindelijke de verkoop aan de gemeente".
    Bijgeloof rond holle bomen in vroegere tijden.
    In vroegere tijden werden holle bomen wel vaker bezocht om er een lap aan te binden omdat men geloofde daarmee een ziekte te kunnen genezen. Omdat men bij het aanbinden door niemand gezien mocht worden deed men dit in het holst van de nacht. Als men de lap aanbond mocht men niet meer achteromkijken want dan zou je niet genezen. Soms hing zo’n boom dan vol met alle kleuren doekjes en werd hij ook wel lapjesboom genoemd. Dit gebruik is nu  niet meer in zwang de dokter geneest nu veel effectiever.

    Tonderzwam en Tonderdoos
    De Tonderzwam is parasitair totdat de boom dood is dan gaat hij over naar saprofyt

    Vroeger toen er nog geen lucifers waren maakte men van deze zwam poeder dat men in brand stak en in een tonderdoos bewaarde. Hierin bleef de poeder lang smeulen en kom men heel snel vuur kon maken.




















    21-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De notabelen op het podium in Smeermaas 17 april 1933



    Nooit zagen Smeermazenaren zoveel notabelen gelijktijdig in hun kleine gehucht. De Bisschop van Luik, de Vicaris Generaal van Roermond, De Deken van St Servaes en Maasmechelen, Burgemeester Martin en Schepenen, en dat allemaal in verband met het 25 jarig priestejubileum van Pastoor Rutten. Een groot aantal inwoners van Smeermaas en uit de verre omgeving kwamen die dag een glimp opvangen van de hoogwaardigheidsbekleders.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verband tussen de OLV Basilek en Christus Koning te Smeermaas
    Wat is het verband tussen de verheffing in 1933 van de OLV tot Basilica Minor en het Christus Koningbeeld in Smeermaas.

    Paasmaandag is gewoontegetrouw, voor de Onze-Lieve-Vrouw Basiliek in Maastricht, de dag dat de processie uittrekt. Dit jaar was het een bijzondere dag. Het was namelijk de 75ste keer - sinds 17 april 1933 - dat het beeld van 'de Sterre der Zee' en beeltenissen van verschillende kerken van Maastricht, rond de basiliek trok.
    Speciaal voor deze 75e verjaardag werd een zilveren monstrans gezegend door hulpbisschop de Jong van Roermond en meegedragen in de processie.

    Op die 17de april 1933 werd de kerk verheven tot Basilica Minor. Bij de verheffing, was naast bisschop Lemmens van Roermond, ook bisschop Kerkhofs van Luik aanwezig. (Belgisch Limburg behoorde toen nog tot het bisdom Luik).

    Van Maastricht naar Smeermaas
    Na de processie destijds in Maastricht meegelopen te hebben, stapte Bisschop Kerkhofs in zijn 'automobiel' en reed naar Smeermaas. In zijn gezelschap waren; de vicaris generaal van Roermond Baduin en de deken van de kapittelkerk St Servaes. De reden van hun bezoek aan Smeermaas was de onthulling van het Christus Koningbeeld dat opgesteld stond op de Kruising Oude Heirbaan-Brugstraat. Het beeld was een geschenk  van de parochianen van de de St. Jozefparochie aan hun parochieherder Pastoor Rutten, voor zijn 25 jarig jubileum.
    In Smeermaas stond: de goegemeente; de fanfare 'de Grensbewoners' en de gemeenteraad van Lanaken hen op te wachten aan de Rijksgrens bij de Pastorij.

    Zo is de verheffing van de Basiliek onlosmakelijk verbonden aan de onthulling van het Christus Koningbeeld in Smeermaas. Het beeld dat eerst in de Brugstraat stond, is tijdens de wegwerkzaamheden rond 1968 verplaatst naar de huidige kerk en zal op 17 april precies 75 jaar in de parochie staan. Paasmaandag viel in 1933 op 17 april



    Het beeld op de kruising van Oude Heirbaan en Brugstraat

    Tekst onder het beeld dat nu nog onder het beeld aangebracht is

    Bisschop Kerkhofs bij het begin van de processie bij de Pastorie van Smeermaas

    Het beeld staat nu aan de achterzijde van de Kerk van Smeermaas

    Een groet van de Kajotters die toen in1933 nog heel gewoon was

    Vanaf de Maas op weg naar het Kristus Koningbeeld, De Fanfare voorop achter de vlag aan. De enige uniformiteit was de kepie.



    Aankomst bij het beeld dat nog ingepakt staat. De Bisschop met zijn gevolg  zal op het podium plaatnemen. Na de inhuldiging zal het richting 'huize Baduin' gaan voor een gezellige bijeenkomst. De Vicaris generaal van Roermond  Baduin kwam soms op bezoek bij zijn familie in Smeermaas. Is hier de reden te zoeken van de onthulling in Smeermaas op dezelfde dag als de verheffing in Maastricht van de OLV Basiliek?

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuw van Neerharen krijgt onderhoud

    Maurice vanTjoepke zo noemen ze mij want als je Maurice Stouten zegt weten ze niet waar je het over hebt.
    Maurice van Tjoepke is het Oorlogsmonument, in opdracht van Pastoor ,onder handen aan het nemen en dat is letterlijk zo bedoeld, want zijn vaardige handen moeten er voor zorgen dat de leeuw er weer met veel bravoure staat te brullen. "Ik moet ook nog enkele graven hier en in Rekem onder handen nemen "zegt die van Tjoepke. En ongevraagd voegt hij er aan toe, dat hij eigenlijk niets heeft met de kerk, "mé ich deink toch waal dat ich in de Hiemel gaon kome".
    Op de11e van volgende maand zal er hulde gebracht worden aan de gesneuvelden van WOI aan de monumenten in Groot Lanaken en dan moeten ze blinken.
    "Och jao dit nog", zegt Tjoepke, "d'r kaome heij 'n paor vrouwluuj oet de kerrik veurbeij die zagte tege miech dat dit geine Belsje mer eine Hollandse Liew is,Wie zoe Hollandse? vroog ich aan die vrouwluuj, dat zuus te dao aan dat dei liew de staart tusse zien bein heit".
    Ik heb die van Tjoebke maar door laten werken het komt wel goed met hem.












    20-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuwe kerk voor ZEVEN miljoen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In 1956 voor Zeven Miljoen een nieuwe kerk.

     

    De plannen waren reeds lang van te voren gemaakt voor een nieuwe kerk in Smeermaas. Het centrum ging zich verleggen van Onder naar Boven de brug. Het dreigende Maaswater waardoor men regelmatig te kampen had met natte voeten en opgetrokken broekspijpen het enige middel was om de ‘gooi kleijer te spaore’ hadden de vroede vaderen doen besluiten de Kerk nu wel ‘bove de brögk’ te bouwen (in de 19e eeuw bij de eerste Kerk onder de brug was dat juist andersom).

     

    Het was Pastoor Frans Meertens (Zlg) die de moeilijke taak op zich nam, om aan deze wens van de Smeermazenaren te voldoen.

    In 1956 begon men met de werken want het duurde zijn tijd eer de juiste plannen goedgekeurd konden worden en de bouw kon beginnen.

    Na veel hoofdbrekens van de parochieherder kon op Paaszondag in 1957 de nog niet voltooide kerk betrokken worden door de brave inwoners van destijds en kon de Eerwaarde Vader de mis opdragen in de nagelnieuwe kerk, op het oude altaar van ‘de Kerk Onder de Brug’.

     

    In de hier volgende foto’s staan er enkele waarop  de jongeren en twintigers van destijds het Kruis in processie naar de kerk dragen, terwijl er nog volop gewerkt wordt en tussen de ladders een kerkelijke ceremonie plaats vond.

    Veel van deze Kruisdragers zijn nu 60 plussers.




















    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraad lanaken onwetend over sloop unieke Museumapotheek Oud Rekem
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De beschermde Museumapotheek en dokterspraktijk' van Dr. Humblé (Zlg) , een van de pareltjes van het onlangs uitgeroepen mooiste dorp van Vlaanderen, ''Oud Rekem', staat opgeslagen op verschillende plaatsen in Oud Reckheim.
    De unieke privé apotheek met dokterspraktijk is ter plaatse gemaakt en past niet zo maar in eender welke andere ruimte.
    Het gemeentebestuur stond voor voldongen feiten toen zij aan de weet kwam van de ontmanteling van de inventaris van het geroemde cultureel erfgoed en is op zoek naar een geschikte lokatie in het 'Oude Stedeke'.
    op de website van de 'Roomse keizer' staat nu nog de volgende tekst te lezen:

    We schrijven het jaar 1628. De Roomse Keizer is het eerste gebouw dat opgericht werd in de Herenstraat, vandaar het nummer 1. Ten westen van het kasteel stond enkel de boerderij hier schuin tegenover, het Kamerlinckhof. Voor de aanleg van de Herenstraat ruilde graaf d’Aspremont-Lynden deze grond “op die steynen” met grond aan het huidige kanaal gelegen van de Norbertinessen. Echter nadat er een flinke brand gewoed had in het stadje, waarbij vele huizen totaal vernield werden, golden er vanaf toen nieuwe bouwvoorschriften. Dit huis, dat als eerste gebouwd werd, diende als voorbeeld voor alle andere nog te bouwen huizen. Dit was een soort urbanisatieplan avant la lettre. 

    Het huis werd opgetrokken in Maaslandse Renaissence en gebouwd als rentmeesterswoning. Het gebouw kent een redelijk gedocumenteerde geschiedenis en werd in 1750 omgebouwd tot tweewoonst en hotel. In de loop der jaren werd het meermaals verbouwd om ten slotte eind 1800 in het bezit te komen van de Familie Humblé, die hier een dokterspraktijk vestigde  

    Een dokter was toen meer dan nu een zeer hooggewaardeerd persoon en gezien er niet zoveel dokters waren, had hij een vrij groot werkgebied. Tevens was de dokter niet enkel huisarts, maar deed hij ook kleine operaties, was hij tandarts, gynaecoloog en lijkschouwer. Van al deze deelaspecten zijn instrumenten en meubilair bewaard gebleven, die terug te vinden zijn in de gerestaureerde Museumapotheek.



    lees hier de artikels in verschillende kranten.
    het belang van Limburg
    het laatste nieuws
    Archeonet
    Nieuwblad


    17-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pepermenneke en Kaat je vijftig jaar gehuwd
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aloïs (12-7-1929 meerderjarige zoon van Jean Jozef Lambrix en Catharina Warnants), en Kaatje  (7-9-1936 meerderjarige dochter van Mathieu Schurgers en Ida Pannemans), vierden op 11 oktober j.l. in goede gezondheid hun 50 jarige Huwelijksverjaardag met kinderen (4) Carina, Edith, Astrid en Judith, hun 7 kleinkinderen, familie en kennissen.In 1958 nu precies vijftig jaar geleden beloofden zij aan Pastoor Bierkens van Lanklaar eeuwige trouw en tot op heden hebben ze woord gehouden. Ik weet nog dat ik vier jaar lang buitenshuis heb moeten verkeren met Kaatje want Ma zag niet zoveel in die vent die van deur tot deur trok met zakjes peper en al helemaal geen kerkloper was. Maar ja pin houden was de boodschap en eindelijk ging ze overstag. 
    Na ons huwelijk huurden wij een huis en het was niet eenvoudig om de maandelijkse huur van 200 frank op te hoesten. "We hebben ons erdoor geslagen zegt Aloïs en we hebben goed geboerd als marskramers"
    In een eerder artikel geplaatst in 2007 , dat nu terug bovengehaald werd en  hier onder geplaatst kunt U er achterkomen waarom ze Aloïs het Pepermenneke noemen.
    Een van de mooiste belevenissen van Aloïs is het jaar dat hij de scepter over Smeermaas zwaaide als Prins Aloïs I van de Grenspumpelére.
    Felicitaties aan het 'jeugdige' Gouden paar.






    11-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t peperménneke van Tongeren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aan de Maastrichterweg in Smeermaas net op de parochiegrens woont, Aloïs met z’n vrouw Kaatje. Aloïs is oorspronkelijk van Tongeren en Kaatje van Lanklaar. Aloïs is nu bijna 78 jaar en Kaatje is 'jonger'

    Niets bijzonders zult U zeggen, is ook zo.

    Maar Aloïs is een waterval als hij begint te vertellen over vroeger. En over de vrouwen kan hij urenlang vertellen, ook als Kaatje erbij is. Fel overtrokken verhalen maar toch.

    In zijn vroegere leven voor het huwelijk met Kaatje, ging Aloïs van deur tot deur met een product waar de Nederlanders in de tijd van de ‘Verenigde Oost-Indische compagnie’ (VOC), in de zeventiende eeuw, goud mee verdienden. Peper, dat was zijn onvervalst product (zolang het duurde) dat hij deur aan deur verkocht. Hij verdiende er dan geen goud mee, maar had er een goed inkomen aan, “thoes moos broed op de plank  kome”.

    Tijdens de oorlog stuurde Pa mij met zakjes peper de baan op; In een zakje(zoals een frietzakje geplooid) zat een koffielepeltje peper en dat koste toen 5 frank. Peper was moeilijk te krijgen in de oorlog en de  mensen zagen mij graag komen.

    Ik heb dat gedaan vanaf mijn tiende tot aan mijn 29e jaar. Ik zwierf met de fiets door heel Limburg. Als ik thuis vertrok was het niet zoals nu met een boterhammendoos en koffie. Neen, ik diende mijn plan te trekken en dat deed ik dan ook. Er waren plaatsen op mijn route waar ik mee aan tafel kon schuiven. De mensen waren toen veel gemoedelijker als nu. Ik weet nog een plaats waar ik aan tafel zat in een huisgezin met negen kinderen. Toen de man van zijn werk thuis kwam begon hij te tellen en kwam op tien uit en zei “veer höbbe ‘ne kosgênger debiej”. De mensen deden niet moeilijk en deelden veel meer als vandaag de dag, een mondje meer of minder wat deed 't er toe, het  ging mee in de grote hoop.

    “ nao de oorlog , dat moot ich waal zégge, toen höb ich gèt gefoeteld mèt de peper, ich höb toen gét bloom beij de peper gedoon en dat haw succes” Ich verkoch toen sjoene witte peper”.

    Door dat trekke langs de deure höb ich vuel minssekénnis opgedoon, ’t waor ‘ne sjoene oonvergetelikken tied”.

    Doordat ik enkel peper verkocht van deur tot deur was het niet zo evident aan een lief te geraken. “die kan niet zorgen voor een gezin was steevast de reden van de ouders”. Ook het gegeven dat wij niet ter kerke trokken was een beletsel. Wij leurders kenden zogezegd 'god nog gebod' volgens de goegemeente.
    Om met Kaatje te mogen trouwen heb ik vier jaar lang post moeten vatten in de omgeving van haar huis, voordat ze me de toelating gaven om haar naar het altaar te leiden. Voor Kaatje  ben ik dan ook gestopt met het leuren met peper en ben de mijn ingestapt. Later ben ik met haar de markt opgetrokken omdat het vrije beroep mij meer trok dan een post van acht tot vijf.

    De mensen kennen mij nu nog altijd als ’t peperménneke’


    09-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pietersemboys en kermiswielrennen
    Pietersheim had vroeger meer te bieden. Elke kermis was er een wielerkoers die bestond erin om rondjes te rijden rond de Putstraat, Groenstraat. Het clubcafe was het middelpunt van het gebeuren met op het pleintje de kermis. Steevast was de fanfare de Grensbewoners present om het geheel op te luisteren want Pietersheim had geen eigen fanfare. Het had veel bekijks destijds en de prijzen waren navenhand. Pietersheimkermis was een Cafékermis en trok heel wat mensen uit héél Lanaken en buurgemeenten. Het koersen ging niet enkel om de prijs maar om het meedoen. Ook de voetbalploeg 'Pietersem boys' had een plein langs de Waterstraat en een vast Clubcafé en dan ook nog de Nachtuilen die in datzelfde cafe de plaats hadden vanwaaruit zij vertrokken. Dat is allemaal verleden tijd al deze activiteiten zijn er niet meer terug te vinden. Er aan terug denken is een beetje nostalgisch mijmeren. Hier onder staan enkele foto's uit het album van Pierre Slangen. Pierre was eens Prins Pierre I van de Nachtuilen en zijn vader Jan was de verantwoordelijke van een ploeg voetballers in hun gloriedagen. De kermiscours mag er niet bij ontbreken. ' sjieke fitse hadde de manne toen'.


    Op deze foto mannen die nu rond de 70 zijn (en enkele zijn reeds overleden). vlnr. onder
    Bérke van Reymersdael, Je Vuerstaek, Giel Thijs, Sevé Aerts,en Gerard Winten.
    boven:  Mathieu Maenen, Laurent Pepels, Miel Roemans, Pierre Winten, (?.)Aerts, (?) van Reymersdael,  en Bestuurslid Jan (sjang) Slangen.

    De namen van deze mannen kunt U zelf invullen door op reactie te klikken  We wachten daarvoor op uw medewerking. hieronder het plein met op de achtergrond het kasteel van Pietersheim. Nu is hier de schapenweide.


    Jean Slangen (+) met zijn vader Sjang(+). Jean deed mee aan veel wedstrijden voor beloften.


    Kermiskoersen in Pietsheim werden  jarenlang verreden. Meedoen was daarbij véél belangrijker dan winnen. Het nummerbord op de voorzijde van het stuur zal wel voor veel weerstand hebben gezorgd op deze 'aerodinamische koersfietsen'

    Carnaval in Petersheim Lang zwaaiden de Nachtuilen de plak in Pietersheim.

    Eens waren de nachtuilen uitgedost als Congolezen. het was een bloeiende vereniging totdat...

    Nachtuilen in vol ornaat. Steek, cape en vlinderdas waren uniform.

    O ja deze nog. Was hij de eerste of de laatste?

    Ziene Doorslöstigheid Pierre den Ierste vaan de Nachuile erfprins van 't prinselijk Domein van Pietersheim, veur zien Prinselijk boeteverblief. Letterlik en figuurlijk want dit optrékske stoont toen in zienen achtertuin. (1974 boe is dee sjoenen tied gebleve, boe is dee sjoenen tied nao tow?). De nachraove oet Mestreech waore vaste gaste in Pieterheim.



    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!