Opgeborgen vondst uit jaren 70 veranderd kennis van de Bronstijd in Limburg.
Het Zouwdal (het dal tussen Lanaken en Maastricht waar de Grote- en Klein Zouw haar weg zocht naar de Maas), is sedert de maand september de plaats van een grootschalig archeologisch project. i.v.m. het aanleggen van een containerterminal ten behoeve van de ravitaillering van spoor 20, waarvan het grensoverschrijdend treinverkeer in de jaren 90 werd stilgelegd. Tot eind januari heeft de firma BAAC de gelegenheid de site te onderzoeken en in kaart te brengen. De vondsten die er gedaan worden dateren uit de Late Bronstijd. (Bronstijd ca. 2100-800 v. Chr.).
Belegeraars van Maastricht.
Naast deze periode uit de prehistorie doet men uiteraard ook vondsten uit latere periodes zoals de achterblijfselen van de Militaire stellingen ten behoeve van belegeringen van Maastricht.
Maastricht doet eveneens veelbelovend en belangrijk onderzoek in het Zouwdal. Aan Nederlandse zijde in het Zouwdal (Lanakerveld) heeft men in oktober eveneens een vooronderzoek gedaan en afgerond. Bij dit vooronderzoek is men gestoten op grondverkleuringen die meerdere periodes uit ons verleden te kennen geven. Van de eerste bewoners, Bandkeramiekers (Nieuwe Steentijdd ca.5.300 - 2.100 v. Chr.) tot de Merovingers (ca. 400- 700 n. Chr) tot aan onze tijd, rond de gehuchten Smeermaas en Caberg. Hiermee is aangetoond dat de beide gehuchten vrijwel een constante bewoning hebben gekend.
Voormalig Lanakens grondgebied.
Beide gehuchten hebben tot aan de afscheiding tussen België en Nederland tot de gemeente Lanaken behoord en gingen bij het verdrag van Londen toebehoren aan de nieuw gevormde gemeente Oud Vroenhoven, Caberg in zijn geheel en een belangrijk deel van Smermaas. De grens ging toen gelegd worden op een kanonsafstand ver van de Oude Vestingstad Maastricht. De beste landbouwgronden van de gemeente Lanaken gingen toen over met de eigenaren naar Nederlands grondgebied. Eigenlijk een voordeel voor de gemeente Lanaken op dit moment want, waar de kosten nu 500.000 euro belopen voor het onderzoek, zouden de kosten van het totale onderzoek een veelvoud van deze kosten bedragen. Het is nu wachten op het definitieve onderzoek aan Nederlandse zijde.
Opmerkelijk en belangrijke vondst in Midden Limburg(Nl)
In Nederlands Limburg heeft een vinder, van belangrijke archeologische gebruiksvoorwerpen uit de Late Bronstijd die hij ontdekte bij een ontgronding in Midden Limburg, als onbelangrijk in kartonnen dozen op zijn zolder opgeslagen. Ze worden nu onderworpen aan een onderzoek en men spreekt van een herziening van de kennis over de Late Bronstijd in Limburg.
Limburgs Museum presenteert belangwekkende vondst uit de bronstijd Smidse uit Midden-Limburg
20 december 2008 - Aan het eind van de jaren zeventig ontdekte iemand uit Midden-Limburg bij een ontgronding een grote hoeveelheid bronzen gebruiksvoorwerpen en brokken brons. In de veronderstelling dat het niet zoveel voorstelde, werd de vondst op zolder opgeborgen. Daar bleef ze meer dan een kwart eeuw liggen. Onlangs kreeg een archeoloog de stukken onder ogen en waarschuwde het Limburgs Museum in Venlo. De voor onbeduidend gehouden vondst, bleek van grote wetenschappelijke betekenis. Voor het eerst in Nederland - maar ook in België en het Duitse Rijnland - zijn de restanten gevonden van een smidse uit de bronstijd.
Het gaat om negentig gebroken bronzen werktuigen en wapens die gereed waren om te worden omgesmolten. Maar het meest bijzonder waren de ruwe bronzen brokken. Ze blijken afkomstig te zijn van een eerdere smelting van bronsschroot en afkomstig uit een prehistorische hoogoven. Dergelijke sporen van bronsbewerking ontbraken tot deze ontdekking geheel. De vondsten in Midden-Limburg veranderen in één klap het traditionele beeld dat archeologen hadden van de inheemse bronsproductie en -bewerking.
De spectaculaire bronstijdvondst werd vanmorgen voor het eerst gepresenteerd en is te zien in het Limburgs Museum in Venlo van 21 december 2007 tot en met 16 maart 2008.
Uit de Late Bronstijd (ongeveer 1000 voor Christus) zijn vondsten van lokaal gefabriceerde bronzen werktuigen algemeen bekend. Zeer zeldzaam zijn de sporen van bronsbewerking, zoals gietproppen en een enkele gietmal. Op grond van die gegevens was tot nu toe de gedachte dat het om een zeer kleinschalige productie ging. Dat de bronstijdsmid alleen maar enkele objecten maakte en geen series. De Midden-Lmburgse vondst verandert deze visie radicaal. De nu teruggevonden hoeveelheid omgesmolten brons en voorwerpen gereed om te worden omgesmolten, wijzen op de fabricage van tientallen werktuigen. Die moeten over een groot gebied verspreid zijn geraakt.
De vondsten zijn door het Limburgs Museum aangekocht en zullen de komende tijd intensief en multidisciplinair bestudeerd worden door het Limburgs Museum in samenwerking met de Universiteit Leiden.
Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5811 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl
open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari en van 2 tot en met 5 februarI aanstaande in verband met carnaval
http://www.angelfire.com/me/ij/stein.html Ook in Stein waar een belangrijke opgraving heeft plaatsgevonden decenia geleden is een museum waar artefacten uit de periode van Bandkeramiek tot Merovingers te bekijken zijn. http://www.angelfire.com/me/ij/stein.html En hopenlijk zullen de artefacten uit het Zouwdal op termijn te bezichtigen zijn in Maastricht en Lanaken.
|