Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    09-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In het kasteel van Pietersheim is men aan de laadste loodjes begonnen. De binnenrenovatie van het kasteel loopt op zijn eind.
     De omgeving van het kasteel en Waterburcht ziet er piekfijn uit.De dijk van de gracht rond het kasteel staat vol met lentebloemen en een ouderpaar koeten verzorgt haar jongen. 
    Rustbanken in het park nodigen uit om even te verpozen en het geheel even in je op te nemen.
    Op 16 en 17 juni gaat op deze historische locatie, de Summer Fair door. Een buitenevenement met exposanten van tuin, kunst en heerlijke wijnen.

    U kunt terecht vanaf 10.00 tot 19.00 uur
    Op zaterdag om 19.00uur Nocturne en op zondag is er een optreden om 18.00 van Moonbrothers.
    Voor informatie kunt u terecht bij sophie@summerfair.be terecht.





    Weet dat ringgracht met een g meer moet.











    Tags:summer fair Pietersheim,waterburcht,kasteel,lanaken
    29-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Memorial day in Margraten bijwonen, maakt een grote indruk op een mens. De elkaar opvolgende ceremoniële eerbetuigingen, van deze bijzondere dag, ter herdenking aan al die gesneuvelde jonge mannen, voor onze vrijheid, maken je van binnen stil.

    Heel wat personen, uit alle lagen van de bevolking, wonen hier samen het eerbetoon bij.

    Alle graven kwamen hier, in reeds bevrijd gebied, tot stand tijdens de bevrijding van Zuid-Oost Nederland en de opmars naar Duitsland. Jonge mannen die oprukten naar Duits gebied en daarbij het leven lieten mochten niet in vijandelijke bodem begraven worden. Karrenvrachten vol werden soms aangebracht vanuit Duitsland en hier in Margraten, na identificatie begraven op de heuvel. Officieren, onderofficieren en dienstplichtigen liggen hier broederlijk naast elkaar.

    In Margraten werden in beginsel begraven: 17.742 Amerikanen, andere geallieerden 1.026 (waarvan 700 Russen) en gescheiden van de geallieerden ook 3.075 Duitse militairen begraven. De Duitsers werden herbegraven in IJselstein. De Russen werden herbegraven in Amersfoort.

    Later na de oorlog, werden nog Amerikanen toegevoegd in Margraten van in noord Nederland gesneuvelden. Het aantal Amerikanen kwam daardoor op meer dan 18.000. rond de 10.000 werden gerepatrieerd, waardoor er tot verleden jaar nog  8.301 militairen hun laatste rustplaats hebben in Margraten.

    Bij de herdenking was Luitenant Generaal Mark P. Hertling van het Amerikaans Hoofdkwartier in Heidelberg, Commandant van, U.S. Army Europe en de 7e Army.

    Na de plechtigheid, toen alle hoogwaardigheidsbekleders en genodigden reeds vertrokken waren naar Rijckholt om daar te dineren, liep de Generaal nog rond op het ereveld samen met zijn echtgenote Suzy. Heel wat aanwezigen, burgers en Militairen kwamen de man de hand schudden en vertelden een of ander verhaal over WOII en de emoties die het bij hen had achtergelaten. Heel wat van deze mensen dankte de Generaal voor wat Amerika voor ons gedaan heeft.

    En ook ik mocht de hand schudden van Luitenant Generaal Hertling. 

    Toen België bijna geheel bevrijd was, volgde de aanval op de bruggen in Noord Brabant, onder de codenamen Market en Garden, om door te kunnen stoten, naar West Nederland en vervolgens naar het Roergebied. Dit grootscheepse lucht- en landoffensief ging echter helemaal fout voor de geallieerden, waarbij heel wat militairen sneuvelden ‘op het veld van eer’, zoals genoegzaam bekend is. Noord Nederland beleefde, nog steeds onder Duitse bezetting, de Oorlogswinter 44/45, in welke periode, heel wat mensen overleden van ontbering en kou..

    Verleden jaar kon, achter de naam van een vermiste Amerikaan, die deel had genomen aan Market en Garden, een rozetje geplaatst worden, op de ‘Wall of Missing’, in Margraten.  Deze rozetjes worden geplaatst als een vermiste alsnog gevonden wordt.

    In Groesbeek (Nl Brabant) in een akker, na ploegwerken, troffen drie vrienden met een metaaldetector enkele menselijke beenderen aan en lieten dit weten aan de politie. Een onderzoek ter plaatse volgde en een identificatieteam, Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht van Kamp Soesterberg en de US Joint POW/MIA Accounting Command (JPAC), deden het verdere onderzoek.

    Uit hun onderzoek bleek, dat het ging om een militair slachtoffer. Aan de hand van het, bij het lichaam, gevonden identificatieplaatje en gegevens uit zijn persoonlijke bezittingen kwam vast te staan, dat het gaat, om de sedert 1944 vermiste, destijds 23 jarige, Parachutist-Infanterist,  Gerard W. ‘Mike’ Kight, van de, HQ compagnie, onderdeel 504the Para-infanterie 3e Bataljon,  82e Airborn. Deze Divisie stond onder commando van brigade-generaal James Gavin. De droppingzones bevonden zich bij Groesbeek, Overasselt en Grave met als opdracht de brug over de Rijn te Nijmegen en de Maasbrug te Grave in te nemen, tijdens het aanvalsplan Market en Garden in september 1944.

    Heel wat Amerikanen lieten hier rond deze plek het leven of raakten gewond, want Duitsland sloeg genadeloos terug en de bevoorrading liet op zich wachten wegens slechte weersomstandigheden. De oorlog viel stil na deze slag en duurde daarmee een half jaar langer dan verwacht.

    De gecremeerde resten van Kight, werden in een goudkleurige urne vergezeld van Tulpen richting Amerika gevlogen, waar ze bijgezet werden in het graf van zijn ouders in White Salmon op 19 mei j.l.

    Voor zijn vertrek naar Europa was er een foto gemaakt van hem en zijn tweejarige nichtje, Frances Hembree. Deze nicht is nu 70 jaar oud en mocht, tijdens de ceremoniële bijzetting, in het bijzijn van een 70tal familieleden en kennissen, de nationale vlag van Amerika in ontvangst nemen.. De kapelaan die de homilie deed bij de uitvaart liet aan de aanwezigen weten dat Kight gevonden werd met naast hem 150 patroonhulzen en er geen enkele was die niet afgevuurd was. Een soldaat zou verklaard hebben destijds dat Kight, weliswaar gewond, bleef doorvuren richting vijand.

    In Brussel woont Sharon Dolan Kight, een nicht van de gevonden soldaat Kight, die niet naar Amerika kon om de dienst van haar oom bij te wonen. Zij was wel met haar man Dolan aanwezig in Margraten waar haar oom met name genoemd werd tijdens de indrukwekkende ceremonie waar ze een gesprek had met de drie vinders van haar oom.
















    Paul Geutjens, Mario Wijnhoven en Rick Hermsen samen met Dolan en Sharon Kight voor de Wall of Missing in Margraten.



    22-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum

    In het ontmoetingscentrum van Neerharen zaten de frisbakken jubilarissen Pierre en Marie-Jeanne Slangen Janssen te glunderen. De zaal zat vol met familie en kennissen.

    Kan ook niet anders want beiden zijn lid en bestuurslid van OKRA. Marie Jeanne vult haar tijd met kaarten en Colliers maken en borduren. Pierre doet nog ‘een beetje’ in de tuin. Ooit liep hij met de scepter van de Nachuilen van Pietersheim en mocht hij zelfs de kroon dragen van het Geuzencomite van Neerharen. Duiven waren ooit een passie van Pierre.

    22 jaar na het begin van de oorlog huwden Pierre en Marie Jeanne op de 10e mei.

    Volgens Pierre zou hij aan Marie Jeanne op de volgende manier een huwelijksaanzoek gedaan hebben “ …wöls diech mèt miech trouwe, dan zien veer van de straot aaf”? Toen was het nogal gemakkelijk om aan een gade te komen. 

    De oorlog 40-45 heeft een bijzondere indruk nagelaten in beide families. 

    Enkele jaren geleden mocht ik een bijdrage leveren tot de hereniging met twee dochters van zijn neef Jean Slangen die mijn hulp hadden gevraagd bij de zoektocht naar familie in Lanaken.

    Toen hun vader vertrok met zijn familie naar Wallonië werd op een gegeven moment alle contact verbroken.

    Een vlucht naar Terwaan, van de ouders van hun vader Jean Slangen met hun kinderen en een broer, aan het begin van de oorlog, zou uitdraaien op een vlucht die ze, bij een aanval door Stuka’s,. met de dood moesten bekopen.

    Bij hun zoektocht naar het graf van hun grootouders, hun kinderen en oom, bleek daar niets meer van over te zijn. Contacten met de burgemeester van Terwaan en opzoekingen in Lanaken leidden ertoe dat er een herdenkingsperk werd aangelegd in Terwaan, dat met de nodige ceremonie werd onthuld in het bijzijn van de twee zussen met hun echtgenoten. Vanaf de eerste dag dat de zussen weer in contact kwamen met Pierre en Marie Jeanne sloten ze elkaar in de armen en onderhouden ze een warme familieband.

    Marie Jeanne is de enige dochter van Desire Janssen en Dorothea Maesen. Deze waren in 1939 gehuwd. De mobilisatie scheidde het jonge paar voor eeuwig want Desire zou in Frankrijk om het leven komen door verdrinking. Hij heeft zijn dochter nooit gezien. 

    In de rechterkolom bij Lanakenaren op de vlucht in WOII kunt u de zoektocht van de beide zussen volgen.

    reactie van een van de zussen op dit verslag van een geslaagde dag:


    Beste Arnold,

    Ik heb met veel belangstelling kennis genomen van uw artikel over de viering van vorige zaterdag.
    Heel mooi !
    Uw bescheidenheid siert u maar uw aandeel in onze reünie was van primordiaal belang, zonder u hadden we deze fijne mensen niet gekend en waren we zaterdag niet op het feest geweest !

    Met vriendelijke groeten !

    Jeannette Slangen












    Tags:Fam Slangen in WOII,op de vlucht in WOII,Lanaken,Neerharen
    27-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen

    Het Heilig Hartcollege van Lanaken behoort tot de 5 provinciefinalisten van Vlaanderen. Afgelopen donderdag april, kregen zij bezoek van de jury bestaande uit Tom De Cock, Tom Dice en Aagje Vanwallegem. Zij moesten beoordelen of zij de ster kregen van ‘Strafste School van Limburg.

     Aan de ingang van het College stond de 86 jarige, Pater Overste Richard, de gebeurtenissen gade te slaan met gemengde gevoelens. “We zijn nog met drie paters en broeders in het klooster, maar hebben geen uitstaans meer met de school”, liet hij weten. Maar zijn interesse is daarom niet minder geworden in de schoolactiviteiten.

    Een aantal bodyguards stonden bij drie mini’s de MNMers jury op te wachten, om hen als VIP’s, in Hollywoodstijl de binnenplaats van de school op te rijden. 

    Op de speelplaats werden zij, onder luid en hysterisch gekrijs (120 decibel overschrijdend), door de aanwezige leerlingen ontvangen. Enkelen figureerden daarbij, op realistische wijze, het fenomeen ‘paparazzi’.Anderen probeerden over de dranghekken te klimmen. Hierbij deden de Bodyguards waarvoor zij ingehuurd waren en hielden de fans en paparazzi op afstand.

    Het verdere verloop, speelde zich af in het park. Om daar te geraken, werden de VIP’s’ per fiets, achter op de bagagedrager, vervoerd. Bij het betreden van het festivalterrein kregen de MNM’ers een polsbandje van de bodyguards en konden zij genieten van het HHC-lied en Karma Police.

    Verder ging het dan naar de sporthal, waar leerlingen hun salto’s, boksprongen en spagaat toonden, gelijktijdig met dansvoorstellingen.

    De finish was wederom op het binnenplein waar enkele leerkrachten in een beautysalon zaten, met hun voeten in een blauwe waterschelp, met als enige doel: welriekend in de klas voor de dag te komen. Dit was trouwens een item, dat jurylid Aagje van Walleghem, bij de aanvaarding als jurylid, had toegevoegd aan de vereisten, voor het behalen van de strafste school van Vlaanderen.

    Het evenement werd besloten met een slotdans van de zesdejaars, waarbij confetti afgevuurd werd en een massa ballonnen vanuit de ramen op het plein werden geworpen.

    Aan het eind van de jurering verkreeg het Heilig Hartcollege de titel ‘Strafste school van Limburg’ en is daarmee in de running voor de strafste te worden van Vlaanderen. De blauwe ster werd daarbij door Tom De Cock overhandigd aan de Directeur van een tevreden College. 

    Op 9 mei wordt bekend gemaakt wie van de vijf provinciewinnaars met de hoogste prijs gaat lopen.

    Lanaken en Limburg, blijf duimen voor het Heilig Hartcollege!

     Foto's bekijken? klik op foto's nol in rechterkolom bovenaan!


















    Tags:Heilig Hartcollege Lanaken,Strafste van Limbur, Strafste van Vlaanderen. MNM
    09-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historie van de Taverne Alkahof en de familie Borghoms.

    Heel wat mensen komen een kijkje nemen tijdens de afbraak van de brug in Briegden en dat zal nog wel een tijdje doorgaan. De historie van de huidige Taverne Alkahof vernam ik van Fernanda Borghoms. Zij woonde in het huis met haar ouders, die daar het cafe Du Pont uitbaatten, dat bij de explosie van 11 mei 1940 schade opliep en geheel uitbrandde.

    Het is al een hele poos geleden dat een inwoner van Briegden mij zei dat er op de zolder van de Taverne Alkahof een tekening stond uit de oorlog. Nu de brug eraan gaat, wilde ik wel eens van de uitbaters van de Taverne weten, of dat waar is? Joanna, de gastvrouw-eigenaar van het Grieks restaurant, was zo goed om mij toegang te verschaffen tot deze tekening. Ik heb er een foto van gemaakt en vroeg of ik vanuit het raam op de zolder enkele foto’s van de werken mocht maken? 
    “Geen probleem”, zei ze. Vanuit het bovenste raam, heb je een mooi panoramisch zicht op het Albertkanaal en het restant van wat eens de brug van Briegden was.

    De tekening blijkt een beschrijving te zijn van de geschiedenis van het huis. Het werd gebouwd tijdens de aanleg van het Albertkanaal.

    De volgende tekst staat er met een omlijsting van bloemetjes.
    Archit – Gebouw.
    Ontworpen –Voltrokken. 
    4 augustus 1937 tot 18 maart 1938. 
    Archi- W. Klinghouts. 
    Aann- P Houtvast. 
    Eigen. Borghoms-Broux W.J. 
    Oorlog 1940.
    gebomb. -10 mei. Afgebr-11 mei. 
    Voltrokken 1941. 
    6 september 1944 Brug springen en beschieten. 
    Bevrijd Am-leger 14 sept. 1944. 
    Voltrokken 28 mei 1948.

    Toeval of niet, toen ik bij Alkahof vertrok en aan de overkant van het kanaal aankwam, na de omleiding gevolgd te hebben, stonden daar drie mensen te kijken. Na een begroeting en een gewoon gesprekje, bleek het te gaan om Fernanda Borghoms. Ze stond daar samen met haar echtgenoot en dochter naar de vier mannen te kijken op de brug, die op Paasdag aan het werk waren, om voorbereidingen te treffen voor de implosie, komend weekend van het restant van de brug. 
    Al snel bleek dat Fernanda (geboren in 1936) in het Alkahof gewoond heeft (destijds café Du Pont), met haar ouders en twee broers Firmain en Sylvain. De huidige gebeurtenissen roepen herinneringen uit haar jeugdjaren op, bij Fernanda, .
    Uit haar verhaal wordt duidelijk, dat de tekening is gemaakt door haar vader, Winandes Borghoms, ook wel Nand genoemd. 
    Uit wat zij vertelt, wordt alles, wat er op de tekening vermeld staat, duidelijk.

    Nanda vertelt: “Onze ouders baatten daar een café uit en geen crèmerie, zoals Boon in zijn boek schreef, dat is onzin. Toen de brug in de lucht werd geblazen (door een Belgisch geniebataljon van de de 7de divisie, op 11 mei om 9 uur ‘s morgens), zijn we gaan vluchten, maar niet zo ver. We zijn terechtgekomen bij Sampers op de Kiewit in Gellik. Die mensen hebben ons goed ontvangen en behandeld. Intussen was ons huis afgebrand (op de tekening staat 11 mei afgebr.), wie dat gedaan heeft kan ik niet zeggen want dat weet ik niet. Mijn moeder, Hubertina Broux, was van de brand niet op de hoogte, men wilde haar dat besparen. Totdat er iemand bij Sampers op bezoek kwam en de deur opendeed, waarachter mijn moeder zat. Deze man zei, erg hé dat ze Nand zijn huis afgebrand hebben. Dat was een hele shock voor mijn moeder. 
    Naderhand zijn we in het huis, waar alleen de muren nog recht van stonden, in de kelder gaan wonen, daar was plaats zat”. (voltrokken 1941).

    De herstelde brug is een tweede keer tot ontploffing gebracht, ditmaal door de Duitsers, toen ze op de hielen gezeten werden door de geallieerden. 
    Fernanda zei daarover: “Ik was 8 jaar oud en op een dag, aan het eind van de oorlog, kwamen ze ons vertellen dat ze de brug zouden laten springen om 6 uur ’s morgens. We moesten in de kelder blijven. We zaten toen bevend, met natte doeken voor ons gezicht, in de kelder te wachten op de ontploffing, die vond plaats om precies kwart over zes. Door al het stof konden wij geen hand voor de ogen zien, minutenlang vielen er stenen uit de lucht”. (6 sept 1944). In 1948 was het huis weer herbouwd en was het weer, café 'Du Pont'. (voltrokken 28 mei 1948)

    Dit huis en andere drie huizen langs het kanaal, die eveneens te lijden hadden van de beide explosies, waren bewoond door drie tantes en een nonkel van Fernanda, allemaal waren zij landbouwers. 
    Deze huizen van de familie Borghoms werden gebouwd tijdens het graven van het Albertkanaal, nadat hun huizen onteigend waren voor het aanleggen van het kanaal. Nanda's ouders hadden al een café dat moest wijken voor de aanleg van het kanaal.

    “In het begin van de jaren negentig is ons café verhuurd en in 1997 verkocht aan de huidige uitbaters van de Griekse Taverne Alkahof, tot dan was het ons café ‘Du Pont’", besluit Fernanda.

    Een toepasselijke naam voor een café, vlakbij bij deze veelbesproken brug

    Firmin, de broer van Fernanda die in Rekem woont, vulde het verhaal van Fernanda aan, met het volgende.
    "In ons café was de staf gelegerd en het is waarschijnlijk daarom dat ons huis in brand gestoken werd. Er zullen daar wel gevoelige papieren en plannen gelegen hebben.Overigens, toen de kazerne van de Grenswacht gebombardeerd werd sneuvelden bij ons alle ruiten van het huis". 

    De huizen naast ons die later onteigend zouden worden waren bewoond door: Tante Lies en Nonkel"Sjang. Dit waren broer en zus van pa. Sjang was hoefsmid van Briegden. Daarnaast woonden nonkel Pierre hij was gehuwd met 'n Geurts. en het derde huis was Stegen Borghoms". 



















    Tags:BrugBriegden,Grenswachtkazerne Lanaken, 10 mei 1940,
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalig Paasfeest in andere talen
    Christus is opgestaan, Kristus er opstanden, kristur er upprisinn, Christ is arisen, Kristus er upstanden, Kristus ar uppstanden, Christus ist auferstanden, Kristus is opstien.
    Voor u allen wens ik een Zalig Paasfeest.




















    Tags:zalig pasen,
    07-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.72 jaar na de eerste gaat de tweede brug de lucht in.

    Bijna 72 jaar na het exploderen van de Brug van Briegden, op de tweede dag van WOII, zal de in 1946 nieuw gebouwde brug, (naast de oude) opnieuw het onderwerp uitmaken van een explosie. Ditmaal in vredestijd in de nacht van 13 op 14 april en ten goede komend aan de Scheepvaart.

    Destijds joeg de explosie in de onmiddellijke omgeving, deuren en vensters uit hun sponningen en deels de daken van de woningen. Ditmaal zal het gaan om een implosie. Enkel de middelste bogen zullen blijven staan die de kracht van het dynamiet te verduren krijgen.

     

    11 Mei 1940 lukte het de geniebataljon  van de 7e Divisie om de brug te laten exploderen.

    Omdat de ploeg Grenswachters,  die verantwoordelijk was om de brug te doen springen, grotendeels gesneuveld was in de Kazerne van Lanaken, samen met hun commandant Kapitein Gidelo, onder wiens bevel de bruggen van Briegden Veldwezelt en Vroenhoven vielen, zochten soldaten van het  2de Karabiniersregiment, waartoe de veel besproken schrijver, Louis Paul Boon behoorde,  naarstig naar het lontensysteem dat de brug moesten exploderen.  Boon beschrijft met een dichterlijke vrijheid deze eerst uren van de oorlog, in zijn boek ‘Mijn kleine oorlog’

     De brug werd uiteindelijk ’s anderendaags om 9 uur ’s morgens de lucht ingejaagd. En voor de soldaten was er maar een mogelijkheid om te overleven en dat was terugttrekken, samen met een deel van de bevolking die op de vlucht gingen voor het geweld.

    De Duitsers hadden de brug van Briegden niet in hun aanvalsplan opgenomen, waardoor er  geen catastrofale gevechten hebben plaatsgevonden, zoals op de bruggen van Veldwezelt en Vroenhoven en de kazerne. De kazerne diende van uit de lucht, uitgeschakeld te worden om de verbinding met de bruggen in de eerste beslissende fase lam te leggen. De bruggen van Veldwezelt en Vroenhoven vielen onbeschadigd in handen van de Duitsers.

    Aan de brug staan heel wat mensen te kijken naar de werken en enkele van hen hebben gezien en hebben van horen zeggen dat........ Zoals Eduard Dexters die gehoord heeft dat toen tijdens de oorlog de mensen met een vlot over het kanaal moesten. "Ik heb dat niet bewust meegemaakt want ik was nog te jong  ik ben van 38". " Mijn vader Michel heeft nog gewerkt aan de nieuwe brug".


    en na die eerste beroerde dagen van WO II gingen de mensen over tot de orde van de dag. Er moest brood op de plank komen. De was en plas moest gedaan worden en het witgoed kwam op de waslijn. Vergane glorie die nu vervangen is door een string..

    Er was dus geen omleiding destijds maar een verbinding tussen de twee zelfstandige gemeentes met een vlot.







    Eduard Dexsters uit Veldwezelt



    onder: Het witgoed op de waslijn, nu vervangen door de String.

    Tags:brug briegden,lanaken,veldwezelt, woII,exploderen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De brug van Briegden gesloopt maar Taverne Alkahof blijft open.
    Terwijl de brug gesloopt wordt, wat duidelijk merkbaar is in de Taverne Alkahof, is het er binnen stofvrij. Om vijf uur ging de deur open en na hun zware job op de bouwkranen, komen de mannen binnen om te genieten van een goed geserveerde pint. Alkahof is het huis dat het kortst bij de brug ligt en enkel te bereiken via de omleiding.  De parkeerplaats van het filiaal Colruyt is ter beschikking gesteld om het clienteel van de Taverne toe te laten en voor deze gelegenheid wordt de poort van Colruyt niet gesloten na sluitingstijd van het filiaal. 
    Dus voor een speciaal etentje kunt u altijd terecht bij Taverne Alkahof in briegden. Gewoon richting brug blijven rijden via de verkeerslichten.



















    Tags:Alkahof,lanaken,briegden brug.
    06-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weet je nog die tijd van vroeger?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij een schuur in de omgeving van de brug van Briegden, staat een historische landbouwmachine. Het is een dorsmachine die vervaardigd werd door machinefabriek Meyer A g.

    Arnold Meyer stichtte in 1887 een kleine werkplaats in het dorp Twistringen (noord Dl). In  de tweede wereldoorlog is deze firma gestopt met landbouwmachines te vervaardigen. De tussenpersoon, voor de levering van de dorsmachine die in Briegden staat, was J.H. Hanraets uit Maasbree. Deze firma had in Maasbree een werkplaats voor Landbouwmachines vanaf de jaren 30 tot midden de jaren 90. De dorsmachine is nog in redelijke staat ondanks het in weer en wind buiten staat.

    Je staat er niet meer bij stil, als een gigantische graandorsmachine (Combine) over het veld rijdt om het graan binnen te halen. De landbouwer kan de machine alleen niet bekostigen, dus doet een loonbedrijf deze klus voor hem en zal hij zelf instaan voor het vervoer naar de maalderij. In het binnenste van deze gigant gebeurt alles wat vroeger metheel wat  mannen, vrouwen en jongeren verricht moest worden. 

    Voor de komst van de machinale verwerking, werd het koren op het veld in schoven gezet  om te drogen. Daarna moest het binnengehaald worden om stro, kaf en koren van elkaar te scheiden. Op de vloer in de schuur werden dan de schoven open gespreid, om met  dorsvlegels het kaf van het graan te scheiden. De korrels werden dan, na het vlegelen, in de schuur omhoog geworpen’ waar de wind ervoor zorgde dat het kaf verder weggeblazen werd dan het zwaardere graan.                         In zakken gedaan werd het graan dan dan op de zolder van de schuur bewaard, totdat het naar de molen werd gebracht om er meel van te maken.

    De uitvinding van dorsmachines was dan ook een hele vooruitgang. Alhoewel men, in het begin van deze uitvinding, ervan uitging dat het heel wat mensen brodeloos zou maken, waren er bijna evenveel mensen nodig als voorheen, maar dan wel voor een kortere periode.

    De dorsmachine werd via  riemen aangedreven door een stoommachine., om al de handelingen van de dorsmachine te doen functioneren.Aan het eind van het procedé kwam aan de ene zijde de halmen uit, die gebonden werden, om opgeslagen te worden in de schuur en als strooisel te dienen voor het vee. Maar ook wel om te dienen als vulling voor de beddezakken.

    Het kaf werd in de machine van het graan gescheiden, door middel van een beuker en enkele schuddende zeven.  Het kaf werd daarbij weggeblazen en het graan kwam via sleuven terecht in zakken. De zakken hadden een gewicht van 100 kg, die op de schouder weggedragen en opgeslagen werd in afwachting van het malen tot meel.

    En het was vanzelfsprekend dat de boer en zijn familie tijdens al die bedrijvigheid op het erf, Meneer Pastoor op bezoek kregen, om een graantje mee te pikken.

    Die goeie oude tijd.




    De Combine in volle actie

    De dorsmachine in Briegden

    met aandrijfriemen

    het zeef binnen in de machine

    Stoommachine voor aandrijving dorsmachine



    de goeie ouwe tijd

    Meneer Pastoor brengt een bezoekje op de boerderij

    onder het binnenhalen van de oogst.

    Tags:dorsmachine,combine,briegden,pastoor
    03-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwanen bij Smeermaas en de lentekriebels
    De lente is een feit en dat merk je ook aan de watervogels, de hormonen doen hun werk. Een koppel zwanen sluit een band voor het leven. Het liefdesritueel heeft al een tijdje geduurd en vrouwlief laat merken dat ze ontvankelijk is voor zijn wil tot voortplanting. Zij gaat daarvoor geheel onder water en manlief gaat over tot de daad van voortplanting hij blijft daarbij boven de waterspiegel, kwestie van de zwaartekracht te omzeilen.




















    Tags:zwanen,smeermaas,lanaken,voortplanting
    19-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote brand in timmerfabriek Elsloo vanuit Smeermaas te zien
    Bij een grote brand in de Timmerfabriek te Elsloo, die eerst als binnenbrand gemeld werd, is er nog een man vermist.De Timmerfabriek ligt in de Schutterstraat te Elsloo Stein. De brandweer rukte uit  met meerdere wagens uit verschillende korpsen. Ze konden de fabriek niet betreden i.v.m. de felheid van de brand. Hoogspanningskabels die boven het terrein lopen werden afgesloten nadat de brand onder controle was, om te zoeken naar de man. 
    Ook in het verleden in het industrieterrein Beatrixhaven moest de stroom van de kabels die eveneens boven het terrein gespannen zijn, om te controleren op schade door de brand.
    Na een uur was de brandweer de brand meester en verdween de rookwolk uit het zicht.
    De pikzwarte rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. Hier vanaf Hochterbampd te Smeermaas.




    Het begin van de brand om 13.30 uur

    Op de voorgrond het dorp Itteren





    De rookwolk wordt steeds groter







    Tags:Grote bran dElsloo,Timmerfabriek,Lanaken
    17-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lentetemperatuur op 16 maar breekt warmterecord sinds begin metingen

    Alweer een record gebroken in de weersomstandigheden sedert meteorologisch instituut is begonnen met optekenen.

    We hadden de warmste dag op 16 maart sinds die dienst opgericht werd.

    Ook heel wat van de insecten die te zien zijn tijdens de lente zijn weer waar te nemen. De gewone wolzwever trof ik aan langs de Zuidwillemsvaart in Smeermaas en de blauwe anemoon en het hondsviooltje eveneens.

    De wolzwever is een interessante insect met zijn grote zuigsnuit haalt deze insect de nectar uit bloemen al vliegend als een kolibrie. Als het wijfje eitjes af moet zetten gaat zij over een zandige grond om de eitjes te bezanden, waarna za deze vervolgens in het nest van zandbijen gaat deponeren. De made die dan uit het eitje komt leeft van het stuifmeel in het nest van het gastgezin en vreet in het laatste stadium de bijenlarve op. Wie heeft ze dat geleerd?

    De blauwe anemoon staat op de rode lijst als zeldzaam en bloeit in maart/april  Ze is blauw wit of roze. Haar wetenschappelijke naam is Anemone Apennina.

    Het hondsviooltje is vrij zeldzaam in de kempen.

    De pyjamazweefvlieg is ook weer van de partij en de crabspin die zich kleurt naar haar omgeving is bijna onzichtbaar steeds op zoek naar kleine insecten. En er is nog veel meer te zien als je even stil blijft staan bij al dat moois in de natuur.

    Waarschijnlijk zal het record van vandaag morgen alweer sneuvelen.

    Als je bedenkt dat het verleden maand nog -20 was en nu 20 dan hebben we veertig graden verschil achter de kiezen.




















    Tags:blauwe anemoon,hondsviooltje,crabspin,lenterecord
    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pastoor van Smeermaas en Veldwezelt, Driekus Wolters van Montfort priester van 1885 tot 1934

    “Driekes vanne Smeed”, uit Montfort (Nl) , oftewel Pastoor Johannes Hendrikus Wolters werd geboren op 14 november 1858 te Montfort, pastoor, als laatste, in Veldwezelt en bouwheer van de St Lambertuskerk aldaar. Hij  overleed in het ziekenhuis Calvarie te Maastricht in 1934, in de leeftijd van 76 jaar.Hij was het zevende kind van Johan en Maria Elisabeth Wolters-Wolters (beide ouders dragen dezelfde achternaam).Driekes werd in de leeftijd van 10 jaar volle wees. Zijn moeder overleed toen hij drie jaar was en zijn vader in zijn tiende levensjaar. Een maand na zijn vader stierf ook nog Willem Hubertus, een oudere broer van Driekes op 20 jarige leeftijd. Een zusje dat een jaar voor hem geboren was overleed toen ze 10 dagen oud was.

    Zijn leven ging niet over rozen, de vroege dood van zijn ouders en broer hebben ongetwijfeld een grote indruk op hem gehad.Van de zeven kinderen waren, toen de vader in 1868 overleed, nog vijf in leven, in de leeftijd van 22 tot 10 jaar oud. Vier jongens  van 22, 18, 14 en 10 jaar oud en een meisje van 16. Hun grootouders waren reeds overleden dus zullen ze samen als broers en zus hun weg gezocht hebben in het leven. 

    Op 19 jarige leeftijd nam Driekes het besluit om priester te worden. Gedurende de periode 1877-1881 verbleef hij te Rolduc op het Kleinseminarie en op 30-9-1881 ging hij naar het Grootseminarie in Roermond. Hij werd priester gewijd door Bisschop van Roermond, Johannes Antonius Paredis op 21-3-1885. Daarna ontbreken alle gegevens in  het archief van het Bisdom Roermond. (volgens zijn doodsprentje werd hij samen met 3 Heerneven gewijd). 

    Een van zijn medegewijden, op 21 maart 1885, was de latere Bisschop van Roermond, Laurentius Josephus Antonius Hubertus Schrijnen (Venlo, 30 juli 1861 - Roermond, 26 maart 1932) was de achttiende bisschop van het bisdom Roermond (1914-1932) en de vierde bisschop na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie.

    Driekes is na zijn wijding vertrokken naar het Bisdom Luik en was kapelaan in Dison 1885 (Wallonië) , Halen1887 en Genk 1890. Hij werd  Pastoor van Smeermaas van 1-12-1897 tot 15-10-1915. Hij volgde in Smeermaas Pastoor Adolf Giot op , de eerste pastoor van de nieuwe parochie Sint Jozef (Pastoor Giot begon als rector van de Succursale kapel afhankelijk van de parochie in Lanaken. In 1892 werd de kapel verheven tot zelfstandige parochiekerk en werd Giot pastoor)

    Zijn leven als priester lag volledig in Belgisch Limburg. 

    Driekes, zoals hij genoemd werd in Montfort, kwam dus in een nieuwe parochie, maar met een Kerk en Pastorij (bestaande gebouwen die  in 1875  herbouwd werden tot Kerk en Pastorij gebouwen), die op instorten stonden. Er was dus meteen werk aan de winkel, voor de nieuwe pastoor en Kerkfabriekl. In 1902 kwamen er weer grote kosten, nu aan de vensters en de vloer van het Oksaal. (bron het Parochiewezen van Smeermaas, Jean Maenen waarin tevens vermeld dat Pastoor Wolters tot 1916 parochieherders was). 

    Onder het pastoraat van Pastoor Wolters werd de fanfare ‘de Grensbewoners’ opgericht (1908). In dat jaar vierde men in zijn thuisfront Montfort het 25 jarig bestaan van de mede door zijn broers in 1883 opgerichte fanfare. 

    In 1915(16) vertrok, te midden van de Eerste Wereldoorlog, Pastoor Wolters naar Veldwezelt, waar hij tien jaar later begon met de bouw van de St Lambertuskerk. De oude kerk was te klein geworden voor de gelovigen. Driekes heeft de wijding van zijn levenswerk niet mogen meemaken. Drie jaar na zijn dood gebeurde dit, onder het Pastoraat van zijn opvolger Pastoor Rubens, die de kerk verder bouwde. In 1937 werd de Kerk ingewijd ,door Monseigneur Kerkhofs 

    Genelogische gegevens van fam. Wolters, 

    Vaderlijn van Pastoor Wolters:

    Betovergrootouders:

    •          Nn Wolters gehuwd met Agnes Reijnders

    Overgrootouders:

    •          Re(ij)nier Wolters ovl. 24-06-1821 Montfort leeftijd 75 jaar  gehuwd met Mechtildis Meuwissen, ovl. Montfort 19-03-1811 leeftijd 63 jaar. (dr van Guillaume Meuwissen en Marie Tossing)

    Grootouders:

    •          Theodorus Wolters geboren 09-01-1786 te Montfort ovl. Montfort 12-02-1863 leeftijd 77 jaar. Gehuwd: 1) met Margaretha Beckers.  2) op 29-04-1816 als weduwnaar met Catharina Meertens +19-02-1825 (38 jaar oud (dr van Godefridus Meertens en Margarita Beeren).

    •          Kinderen 1e huw:

    •          Catharina Elisabeth geb. Montfort 31-08-1814 ovl 10-09-1814 (10 dg oud waarschijnlijk is de moeder rond de geboorte van haar dochter eveneens overleden).

    •          Kinderen: 2e huw. allen geboren te Montfort

    •          Johannes geb 12-12-1816 ovl. 12-01-1818.

    •  Wilhelmus geb 07-06-1818. ovl 1842 24 jr. oud.

    •          Johannes  geb 22-09-1820 (volgt).

    •          Reijnier geb 19-04-1823 ovl. 05-04-1844.

    Ouders:

    •          Johannes Wolters, Montfort 22-09-1820 ovl. 03-10-1868 (48 jaar oud). Huwde 17-10-1844 met Maria Elisabetha Wolters geboren Sint Odiliënberg, ovl Montfort 14-03-1861 Leeftijd: 43 jaar. (Dr. Van Peeter Wolters +1846 73 jaar oud en van Margaretha van den Borg(ch).

    •          Kinderen uit dit huwelijk, allen geboren te Montfort:

    1.         Peter Reijnier Hubertus  (Neerke) Wolters  02-08-1845   overleed ongehuwd te Montfort op 15-10-1908 63 jaar oud. (in leven gemeentesecretaris). 

    2.         Wilhelmus Hendrikus Hubertus   Wolters 13-11-1847 ovl. 09-11-1868 Leeftijd: 20 jaar.

    3.         Joannes Hubertus Wolters 11-12-1849 Johannes Hubertus Wolters overleed ongehuwd te Montfort op 15-01-1923  Leeftijd: 73.

    4.         Catharina Hoeberdina Wolters 11-01-1852  overleden te Montfort op 20-01-1939 leeftijd: 87  weduwe van Dominicus Frencken. Huwde 18-04-1887 Dominicus Frencken geb. Montfort ovl 16-09-1910, zoon van Dominikus Frencken en Anna Mechteldis Nijssen. Er werden drie kinderen geboren  tussen 1888 en 1895, twee van hen overlijden ongehuwd. Een van hen Johannes Hubertus huwt op 03-05-1918, met Cornelia Katharina Hubertina Slijpen.

    5.         Theodorus  (Deur) Wolters 08-08-1854 (Landbouwer). Huwde op 02-05-1892 met Gertrudis Beckers geb Maasbracht dochter van Peter Joannes Beckers en Anna Maria Wilms. Uit dit huwelijk werden 7 kinderen geboren waarvan er 4 op jonge leeftijd stierven.

    6.         Maria Margeretha Wolters 07-10-1857: Overlijdensdatum: 17-10-1857 10 dagen oud.

    7.         Joannes Hendrikus (Driekes) Wolters Priester gewijd 1885. 14-11-1858 overleden in ziekenhuis Calvarie te Maastricht op 6 september 1934, als laatste pastoor van Veldwezelt, alwaar hij werd begraven.

    De oprichting van de blaasmuziekvereniging in Montfort geinspireerd door Driekes Wolters..

    In het jaar 1883 werd er, in zijn geboortedorp Montfort, een Fanfare opgericht. Zijn twee broers Duer (Theodorus) en Neer (Reijnier, gemeentesecretaris Montfort) zouden, volgens Montfortse bronnen, de gesprekken hierover op gang gebracht hebben.  Driekes die toen voor zijn priesterschap in het Groot Seminarie in Roermond verbleef zou  zijn broers geïnspireerd hebben om een muziekvereniging mede op te richten.

    En zo gebeurde het dat de beide broers tijdens een warme zondag op de 1e juli van het jaar 1883 een kaartje aan het leggen waren in de Herberg van Coenen. Hun medekaarters waren, Hoofd der school Munnichs en onderwijzer Thijssen. Tijdens het kaarten en het nuttigen van een biertje werd toen de basis gelegd van de toekomstige Fanfare de Vriendenkring. Vanaf deze dag werd er beraadslaagd en gepolst in de gemeenschap of er wel animo was voor zo’n blaasmuziekvereniging.

    Reeds in de volgende maand op vrijdag 3 augustus laten zich veertien leden inschrijven in de vereniging, waaronder De burgemeester  de beide medekaarters-onderwijzers en de beide broers Wolters.Volgens een Montfortse bron was Driekes, die later pastoor van Smeermaas en Veldwezelt  zou worden, een muzikaal man. ‘Sjang (Wolters) vanne Trepkes’,  herinnerde zich, dat het kerkkoor van Montfort twee missen, die Hendrik componeerde, meermaals uitgevoerd heeft. ….“Deze waren in een schitterend handschrift door Driekes zelf geschreven”…..

    De fanfare  in Montfort startte op Vrijdag 3 augustus 1883 en vierde haar 25 jarig bestaan in het jaar 1908, exact het jaar dat de fanfare van Smeermaas haar oprichting kende. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat ook nu weer  Pastoor Hendrik Wolters de grondlegger is geweest van de fanfare in Smeermaas.


    Foto boven en tekst onder uit Brochure ‘50 jaar Sint-Lambertuskerk Veldwezelt 1937-1987’, uitgave van Wiosello.  De parochie Sint –Lambertus viert dit jaar 75 jaar Kerkwijding, vanaf mei met een tentoonstelling van foto’s van plechtigheden in en rond de kerk en een viering op Pinkstermaandag. 

    Fanfare de Vriendenkring 1923

    Tags:de Vriendenkring Montfort,Smeermaas,Veldwezelt,pastoor Wolters
    07-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaatjesboorders en sluipmoordenaars al jaren actief in Pietersheim.

    Onverstoorbaar tasten zij het hout af om vervolgens over te gaan tot het boren. Millimeter na millimeter boren zij zich een weg in het zachte hout. Door te tasten met hun voelsprieten hebben zij de aanwezigheid van een made ontdekt die het zachte hout aan het schrapen is, om in hun levensbehoefte te voorzien. De sluipmoordenaar boort zich in de made en legt dan een eitje in het lichaam van de made. Daarna trekt de insect de boor terug. Met haar voorpoten maakt de legster haar boorelement schoon en vliegt weg. De made zal van binnenuit opgegeten worden als het eitje uitkomt en als ze groot genoeg is vreet de insect zich een weg naar buiten. Hier wordt zij opgewacht door mannelijke sluipwespen die eveneens hun voelsprieten over het hout laten gaan om de vrouwtjes op te wachten en te copuleren om het nageslacht te verzekeren.






    Tags:Lanaken.Pietersheim,sluipwesp,gaatjesboorder,sluipmoordenaar
    03-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hochterbampd ontwaakt uit ijzige winter. Nu zondag wandelen met Orchis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De lente komt er ‘stormenderhand’ aan. De bomen en planten beginnen zich te roeren en vreemde knoppen aan de bomen laten zien dat ze het menen. Aan een zwarte stokroos zijn nog doosjes met zaadjes, het is te zien op de foto. Sneeuwklokjes staan te bloeien in de dijk van het kanaal . De ijzige koude zullen we snel vergeten, de wereld draait door.

    Oude bomen worden geveld of vallen om. Het rottend hout laat mooie patronen zien, oude resten van steen of beton worden bezet door mos, zoals de stille getuigen van de voormalige sluis in de Zuid-Willemsvaart, die nu nog steeds op het oude jaagpad liggen. Het jaagpad dat vroeger belopen werd door de schippersvrouwen en -kinderen, die ingespannen hun schuit hierop voorttrokken. Het kon ook met paarden en later met tractoren of een trekboot en nog later zelf gemotoriseerd.

    De Maas is al een tijdje terug in het zomerbed en de grote waterplas op de Hochterbampd is nu niet meer verbonden met de Maas. Wil je genieten van grote groepen vogels en een wandeling langsheen het unieke decor van oude Maas en voormalige grindputten, temidden van een unieke natuur, mis dan deze wandeling niet! 

    Inlichtingen:

    Natuur- en milieucentrum Orchis – Perronstraat 1 – 3740 Munsterbilzen

    Telefoon/fax: 089/50 10 19 – reneorchis@gmail.com - www.orchisvzw.be 

    VERTREK:

    14.00 uur: Kanaalbrug, Geulerweg, Neerharen (Lanaken)

    Iedereen is van harte welkom! 

    DEELNAME GRATIS!


















    Tags:zomer,lente,hochterbampd,lanaken
    06-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte en zwarte zwanen op de Grensmaas in Smeermaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Bij het hoge aantal meeuwen (ook veel Mantelmeeuwen) en zaagbekken verschijnen nu ook zwarte zwanen op de Maas. Vier stuks konden wij vaststellen die, tussen een koppel witte met hun jongen, zaten aan de Maasoever tegenover Smeermaas. Toen het koppel witte met hun jongen vertrok bleven de zwarte ter plaatse. De koude en de verbreding van de Grensmaas, zal er wel voor iets tussen zitten dat het aantal watervogels nu groter wordt tegenover voorgaande jaren.
    De zwarte zwaan is in feite een exoot. Zijn habitat is in Australië. Hij verschijnt bij ons door het ontvluchten bij  liefhebbers die ze houden als siervogel.
    De zwarte zwaan heeft de langste hals tussen de zwanen en heeft een rozerode snavel.
    ze voeden zich met waterplanten en ook wel met kleine visjes. 
    En als de bewering juist is, dat witte en zwarte zwanen niet zouden kruisen, hoe kwam de witte zwaan met de zwarte veren dan tot stand?

















    Tags:Smeermaas,grensmaas,zwarte zwanen
    03-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw en ijspret in Pietersheim
    Op de grote visvijver achter de kinderboerderij treffen we een aantal schaatsers aan. Het staat dan wel nog als verboden te betreden, maar vanwaar de jongeren de visvijver benaderden stonden er geen borden zeggen ze.
    De pret is er niet minder om. Toch maar op blijven passen!



















    Tags:ijspret,schaatsen,Pietersheim,Lanaken
    02-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote zaagbek op de Maas in Smeermaas is wintergast
    De Grote Zaagbek is eigenlijk een kust- en zee-eend. Broeden doen ze meer noordwaarts in brede en visrijke langzaam stromende rivieren en meren.
    Hij wordt nu steeds meer bij ons in Smeermaas op de Maas waargenomen. Ook nu weer zitten meerdere mannetjes en vrouwtjes te duiken naar vis. Duidelijk is te zien dat er al gevormde paartjes zijn en als een ander mannetje te kort bij zijn verkorene in de buurt komt wordt hij door de woerd verjaagd. Met hun wit en zwart lijf zijn de mannetjes duidelijk zichtbaar.
















    Tags:grote zaagbek,maas,Smeermaas,lanaken
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook sperwer vindt het erg koud
    Langs de Maas was het bitter koud met die schrale Noordoostenwind. Pal op de stroomrichting zorgde de wind voor schuimkoppen op het water. Mensen die toch gingen wandelen hadden zich goed ingeduffeld.Een sperwer die normaal staat te bidden boven de grond zag er wel even vanaf en vloog steeds op om vervolgens weer neer te strijken langs de rand van het water. Kinderen daarentegen vinden het fijn al dat wits en trotseren de koude, ze hebben dolle pret.


















    Tags:sperwer,sneeuw,maas,lanaken
    31-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vogels in je tuin voederen essentieel bij sneeuw en koude

    Hoe voeder je best je tuinvogels tijdens deze strenge koude?

    Iedere vogel eet zoals hij gebekt is, dus varieer het aanbod en kijk welke soorten er in je tuin voorkomen. 

    Met vetbol, pindacake, zonnebloempitten en pindanoten bezorg je mezen, spechten een feesttafel. Met gemengd zaad en zonnebloempitten geef je de vinkensoorten een betere overlevingskans. 

    Met gemengd graan, waarin gebroken mais en tarwe zit, help je de huis- en ringmus, Turkse tortel en huismus.

    Merel en roodborst pikken van alles wat mee en kan je extra verwennen door een zachte appel in schijfjes te snijden.

    Ik las dit bij Natuurpunt en wil het aan u doorspelen.

    Je kunt mooie winterbeelden schieten maar denk ook maar eens aan de vogels die het zo moeilijk hebben.

    Ze hebben ons nodig!!




















    Tags:vogels voederen,lanaken, sneeuw,


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!