Paardenresten Borgharen in Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een van de 69 paardenskeletten tentoongesteld, die in de zomer van 2010 in Borgharen zijn blootgelegd tijdens archeologisch onderzoek in het kader van het project Grensmaas. Het Rijksmuseum etaleert daarmee het (inter)nationale belang van de archeologische vondst in Borgharen.
De paardenresten maken deel uit van de nieuwe vaste expositie Archeologie van Nederland, die vrijdag 14 januari van start is gegaan. De tentoonstelling biedt een totaal overzicht van bodemvondsten in Nederland uit alle tijden. De paardenresten maken deel uit van de bodemvondsten uit de 17e eeuw.
Consortium Grensmaas heeft op verzoek van het nationaal museum en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed ingestemd met het tentoonstellen van een van de paardenskeletten.
Inmiddels heeft de provincie laten weten dat ze het vervolgonderzoek naar het paardengraf wil betalen, als het Rijk ook mee financiert. Ook zijn er ook vragen in Provinciale Staten gesteld die erop neer komen dat de provincie de 50.000 euro aan onderzoekskosten gewoon zelf zou moet betalen, met het oog op het grote belang van de vondst.
Het paardengraf dat ontdekt is tijdens de werken van het Grensmaasproject in Borgharen afgelopen jaar, is van Europees belang voor de krijgsgeschiedenis in voorbije eeuwen.
De versterkte stad Maastricht kreeg menigmaal te maken met belegeringen en daarbij werden heel wat paarden ingezet om bv de kartouwen te transporteren. Maar ook voor kruit, kogels en proviand werden deze edele dieren ingezet.
69 volledige skeletten lagen er in een greppel die naar alle waarschijnlijkheid dienst had gedaan in de circumvallatielinie.
Er komen twee periodes in aanmerking uit de 17e eeuw, waarvan aangenomen wordt, dat deze paarden hun leven in de strijd beëindigden en hier begraven werden. De eerste is tijdens het beleg van Maastricht tijdens de veldtocht van Frederik Hendrik. Op donderdag 10e juni 1632 kwam deze met zijn verzameld leger aan, in de omgeving van Maastricht, om deze stad te veroveren op de Spanjaarden. Zo gauw zij hier arriveerden werd een aanvang genomen met het aanleggen van een circumvallatielinie rond de stad.
In Smeermaas en Sint Pieter werd er een schipbrug gelegd waarmee de cirkel rond was.
In Smeermaas werd er nog eens een versterkt verdedigingswerk aangelegd evenals aan de overzijde in Borgharen, om de schipbrug te verdedigen. De gehuchten Smeermaas en Caberg kwamen zo binnen het strijdtoneel te liggen, dat tot zondag de 22 augustus zou duren. Daarna zagen ze de Spaanse bezetting, die zich overgegeven had aan de Stadhouder Frederik Hendrik, met volle krijgmanseer de stad verlaten..
Tijdens deze belegering van de Staatsen kwam een samengesteld Spaans leger onder de veldheren Cordoba en Santa Cruz aan in de omgeving van Maastricht, op dinsdag de 22e juni en laat, met het afschieten van 3 kanonschoten, de bezetting van Maastricht weten dat ze er zijn om hen te ontzetten van de belegeraars.
Santa Cruz besluit op de linkeroever van de Maas geen aanval in te zetten omdat de vijf vooruitgeschoven schansen, op de linker zijde van de Maas aangelegd door de belegeraars, te sterk zijn. Hij gaat met zijn leger naar Neerharen, om daar de Maas over te steken, om zodoende de minder beschermde zijde van de Belegeraars aan te vallen. Althans dat zijn de plannen van beide veldheren. Met ponten gaan de soldaten naar de overzijde om daar een bruggenhoofd te vestigen. De Staatse belegeraars van de stad hadden hen daar echter verwacht en zich daar opgesteld om deze overtocht te verijdelen. De Spaansen werden tot drie maal toe in de pan gehakt, tweemaal toen ze reeds op de rechteroever waren en de derde maal werd het pont dat hen overvoer midden in de maas getroffen en zonk waarbij de mannen op de pont verdronken. Die aldus niet sneuvelde door de wapenen verdronk in de hoge Maas. 300 á 400 manschappen lieten aan Spaanse zijde het leven bij de Staatsen waren dat er een vijftigtal.
Frederik Hendrik besloot om een dubbele gracht op te werpen op de rechterzijde van de Maas om zodoende een aanstormend leger te hinderen bij een eventuele bestorming.
Een Staats leger met voetvolk 3000 man sterk was intussen aangekomen uit Staats Vlaanderen en sloeg het kamp op tussen Borgharen en Itteren, tegenover Hocht.
Tijdens de gevechten met het ontzettingsleger ging de aanval op de stad gewoon door en was men doende de vestingwallen te ondermijnen bij de Brusselse Poort, waarlangs een diepe gracht was die nu ondermijnd werd, minstens 1.40m (2 ellen) onder de grachtbodem, om zo de stenen wal te ondermijnen.
Een tweede ontzettingsleger onder van Pappenheim kwam nu ook ten tonele op de rechter Maasoever bij Meerssen. Op donderdag 12 augustus arriveerde hij en vijf dagen later op dinsdag de 17e zou de bloedigste slag tijdens de belegering de geschiedenis in gaan.
Toen Pappenheim arriveerde kon Frederik Hendrik niet langer de overtocht van Santa Cruz verhinderen bij Neerharen. Nu er geen hindering meer was om de Maas over te steken ging Santa Cruz met zijn Heir de Maas over bij Neerharen, in de grote meander, om zich bij Pappenheim te voegen, wat het totaal op 40.000 man zal brengen, tegenover 20.000 man voetvolk en 4000 man ruiterij van Frederik Hendrik. Een overmacht, zo zou blijken, die uit het getal geen voordeel kon trekken.
Op de 17e augustus, tijdens de middag, begint Pappenheim met zijn aanval op de kerk van Amby waar de staatse troepen een verschansing hadden opgeworpen. De wacht in de kerk kon standhouden en kreeg versterking. Frederik Hendrik, die zijn kamp op de linkerzijde van de Maas bij de Brusselsepoort had, kwam zelf ter plaatse om zijn leger aan te voeren. 12 Stukken geschut dat voortdurend met paarden ingespannen stond om zodra er onraad was te kunnen verplaatsen, werd snel naar de rechteroever gebracht ter verdediging. Deze batterij weet Pappenheims aanstormend voetvolk en de ondersteunende artillerie in de flank te treffen, waardoor diens artillerie buiten gevecht werd gesteld. Tot middernacht heeft het gevecht die dag geduurd, Toen het voetvolk zich terug wilde trekken, werden zij teruggedreven door de aanstormende ruiterij van van Pappenheim een zekere dood tegemoet. Pappenheim trok zijn mannen terug om uiteindelijk de aftocht te blazen met achterlating van een groot aantal gesneuvelden.
Opvallend detail maar niet onbelangrijk is het feit dat Santa Cruz niet tussen kwam in de strijd van Pappenheim tegen de Staatsen.
Na de aftocht, van de ontzettingsmacht, gaat de ondermijning van de vestingmuren bij de Brusselse poort verder en zal er een explosie volgen die een bres in de muur maakt waardoor er toegang komt tot de stad. De aanval wordt neergeslagen waardoor de aanvallers zich terug trekken tot aan de bres. Nu blijkt dat de belegerden moe van zon lange strijd onderhandelingen voorstellen.
De onderhandelingen leidden er toe dat de Spaanse bezetters onder Commandant van Lede Maastricht konden verlaten in volle krijgmanseer.
Op de 23e verlaat van Lede met 1400 krijgsmannen de stad en Kan Frederik Hendrik met zijn gevolg de stad binnentrekken als overwinnaar.
Of de paarden van Borgharen uit deze slag van de 17e afkomstig zijn is weinig waarschijnlijk, omdat deze strijd zich rond de kerk in Amby afgespeeld heeft en ze daar dan ook in een graf beland zouden zijn en niet tegenover Smeermaas.
140 Doden werden in Amby in een massagraf begraven dat zou dan eveneens met de paarden gebeurd zijn.
Als ze toch tijdens belegering in 1632 het leven erbij inschoten zou er een andere reden dan gesneuveld in de strijd gevonden moeten worden.
Nu de paardenresten opgeslagen zijn in Leiden is de vraag actueel of de Provincie Limburg over de brug komt met 50.000 euro om het onderzoek naar het inmiddels over de hele wereld bekende Paardengraf van Borgharen af te ronden.
Een krijgsgeschiedenis die onlosmakelijk deel uitmaakt van de geschiedenis van Grootlanaken dat steeds te lijden had van de belegeringen van de stad in haar nabijheid.
Misschien kan er een van die paarden ooit wel eens terecht komen in Lanaken in een permanente tentoonstelling, wie weet?
Links van Maastricht Smeermaas en rechts St Pietersberg op belegeringskaar 1632
Itteren gezien vanaf Hochterbampd
Skeletten van het paardengraf in Borgharen in deel van de Circumvallatieline Frederik Hendrik
Tags:paardengraf borgharen,lanaken,smeermaas,1632 maasveldtocht Frederik Hendrik
|