Dr waore gèt minder geluivige és aanders in de H.Mes, mér deij vaan Nit te geluive waore allemaol op pos.
Gedeiltelik ging de mès in t dialek want allein de leedsjes vaan t koer woorte aon De Hier opgedraoge in talgemein besjaof Nederlands, oondaanks dat iech de meining towgedoon bin dat 'de Hier' aoch us Maoslandse dialecte versteit..
Toen Diake Nol Cardinaels ziene Präëk aongevat had, ging in eine kier ne G.S.M. aof. Eederein greep nao zien tés of kalbas oondaanks dat t 'hun geluid' neet waos. Fuck t is de meine, leet de Diake de lui wete, íech zal mèr eve oppakke Bleek dat heer n gesprek had met de Allerhoegste persoenellijk, de Pa van Jesus. Nao n gesprek met s Livvenhier, duijde de Diaken de G.S.M. aof. Touwvallig tegeliek met n Kerkbezeukster en begoos aon dn oetlegk vaan zien gesprek. t Kin verkiere.
Nao de Mès, ging t riechting t Trefpunt, boe ze hunne doors ginge lesse aon de Iewigge bronne En terwijl zie hun Geisverruimend voch tot ziech naome, waos n rechstreekse oetzending vaanoet Libië op TV, boe Rudi Vrancks de situatie in dat laand oetveurig oet de deuk deeg. Veer höbbe gelökkig neet te klaoge in us contereije, t zal allemaol gèt deurder weure met de situatie in Libië en hun buurlande mér dao is veurluipig niks vaan te mérreke, want hiel gét carnavaliste zitte in de olie tot asselegoonsdig, daan weurt t gét minder.
Tags:dialectmis Smeermaas,Lanaken, Nit te geluive.
26-02-2011
Jo bezörrig dees weik nog de Bessemgezet ien 11.000 bösse
Veer sjrieve vandaog 26 fibberewari en Jo Wouters is oonderweeg um de 11.000 Bessemgezette te verdeile euver hiel Groet Laoneke. Bij towval de naom vaan miene website. www.grootlanaken.be.
Ze steit vol mèt woerhede (de gezet) en ein half woerheid. Die halve woerheid steit naomelijk bij de towkinning vaan de bak bok aon de Bende van de Brebel. Neet in de teks mèr op de foto ien de Bessemgezet(woersjeinelik mèt opzet gedoon), want ès iech mich neet vergis, waos dat geine bak Jupiler mèr stoond weldegelik Primus op dei bak. Noe höb iech mich neet euvertuig of de fleskes aoch dat opsjrif hadde.
t Is mèr de vraog wat binnekort beslote weurd, wee de towkinning van leveransie geit kriege ès t kontrak aofluip met Primus. Heineken, Amstel, Jupiler of n aander Europees merk, want dee t liegste insjreif, kreig toch t kontrak, zoewie bij t sjere vaan de struuk en t oonderhaajd vaan de plantsoene ien Groetlaoneke, dat door n Hollandse firma gedoon weurt, door die insjrieving.
Joeri leet, bij zien veurstelling van de Bessemgezet, niks aon t touwval euver en leet euverdudelik de meining van de Redaksie dondere euver de aonwezige. Geine vaan de mierderheid daobei spaorend. Allemaol ginge ze euver de spitse tong van de spreikstalmeister van deens. En de woerheid maog gezag weure Joeri. Bei 't besjrieve vaan de decollete vaan Anita Jeurissen, häët Joeri echter neet good roondgekeke, want ien de Raodzaol zaot 'n Meitske met 'ne dudelikkere decollete es dei bei Anita. De Sjepe vaan 'de snie en ies vaan 2010-2011', kreeg 't hel te verdure en de wissel vaan "de Sjerp" waos de redaksie neet oontgaange. Mèr aoch de kermisvlaoj vaan de Sjepe vaan Cultuur kreeg de aondach.
Ès te n hiel groet deil, met oetzundering van ein evenemintmaags beiwoene, kreigste wel ne gooien indruk vaan al die eveneminte in Groet Laoneke. Mèt"väël plezeer en achteraof toch wel nog gét werrik, um die op de site te zette, is 'ne hobby apäört boe toch wel gèt tied in gäët zitte en bovenal, allemaol GRATIS.
Spietig mèr woer, op ein nao, want ein van die eveneminten is niet toegankelijk voor fotografen en dat is t galabal van de Raod van Laon tot Aoke, dat vanaovend plaots heit. Iech zouw zegke "goei uuch mèr lekker de door ien de KEENDERBOERDERIJ", Toch zow 't kinne ien dat geer fotokes kint kieke vaan 't Bal Masque, want aoch de gemeintelijke website heet zieg 'n pläöstke gereserveerd veur 'n fotosite vaan de carnaval ien Laoneke.
Geine noed want Gellik heet aoch 'n fieske. Boe is dat Fieske, Dao is 'n Fieske.
De Heilige Mès ien 't plat is sjus gedoon ien smêrmaos en seffens is 't bal ien Gellik um mörrige te beslete met LRL in 't CC van Laoneke drök, drök, drök........ Daonao gaon iech 'n poging doen um al die fotokes op de fotosite te plaotse.
Archiel deeg de lay out op 'ne pc met 256 Megabyte en 't is veurtreffelijk gedoon in 'ne tied van Giga en Terra.
De bende van de Brebel
Joeri moot nog eve opwèrreme
In galakostuum
Dreijkleurezaait veur de Sjepe van Snie en Ies 2010-2011
Jo is woersjeinelik noe al ao 't Bösse ien Groet Laoneke. oonder zoonder wäörd.
Tags:Raod van Laon tot Aoke, Bessemgezet2011,Lanaken,Grootlanaken
25-02-2011
Buiten de muren van St Anna, draait de wereld door.
Weet je nog die tijd van vroeger . Die goeie oude tijd.
Voor heel wat mensen is dat een moeilijk te vatten periode uit hun leven
Ze leven in momenten en vlagen. Soms glashelder maar tijdens het vertellen dwalend over hun hele leven. Stukjes komen terug maar verdwijnen o zo vlug. Een chique in de kleren zittende dame denkt dat zij weer terug op school zit en nog een klas dient te gaan. Anderen zijn helemaal niet meer in de werkelijkheid en verliezen het contact met de realiteit. Toch zitten er heel wat van hen met een rijk gevuld verleden zoals de dame die vroeger in de Bib en Archief werkte, die nu de hele tijd heen en weer loopt zonder contact te maken met haar omgeving.. Wat is dementeren toch een verschrikkelijke periode in je leven.
In het centrum tref ik enkele Lanakenaren aan die in 1 2 3weer fit willen zijn, terwijl bij St Anna een hele groep bewoners dat op een heel ander manier aan het doen is. De Ex Prins van Rekem zit hier te fitten na een Hernia operatie, terwijl in het Rusthuis van St Anna de residerende prins Nico I, zit te genieten van zijn drie pins die hij kreeg van het Prinselijk trio van de Raod van Laon tot Aoke. Een kinderhand is snel gevuld.
Ik zit bij een vroeger koorvriend en koorvriendin, uit het kerkkoor van Smeermaas, samen aan tafel op het eerste verdiep van het verzorgingscentrum St Anna. Als nu ook nog blijkt dat onze tafelgenote aan de overzijde -en nog goed bij de pinken-, uit Eisden komt en pianoles heeft genoten, stel ik voor samen een lied te zingen. Ik zet dan in met het lied 'de Stille kempen'. Wie kent het niet?. Even later klinkt het lied uit vier kelen en allen zingen het lied uit hun jeugd zonder een valse noot. Mevrouw Theunissen uit Uikhoven, die eveneens plaats had aan de tafel begint het lied mee te zingen en zo vormden wij met zn vijven een gelegenheidskoortje. Het moet gezegd het gaf een goed gevoel.
fitten in het rusthuis
fitten 1 2 3
Koorgenoten Lei en Leineke van 't kerkkoor van Smeermaas
De dame uit Eisden en een verpleger die buitengeloten werd door collega Onder: de trotse residerende prins Nico die van zijn 3 pins geniet.
Tags:Rusthuis St Anna,De wereld draaid door,dementeren
22-02-2011
Jef Hamal blaast binnenkort 100 kaarsjes uit in rusthuis St Anna Lanaken
Jef Hamal van Waltwilder, bewoner van rusthuis St Anna in Lanaken, hoopt dit jaar 100 kaartjes uit te blazen.
Het Prinsentrio van de Raod van Laon tot Aoke gaf afgelopen weekend acte de présence in het Rusthuis St Anna tijdens de verkiezing van het rusthuisprinsenpaar Nico en Mieke. Bij het verlaten van het het rusthuis St Anna, stond in de inkomhal van het rusthuis, een kranige heer het gebeuren gade te slaan. Het blijkt dat deze - nog goed ter been zijnde- ouderling Jef Hamal, de 99 reeds een tijdje gepasseerd is. Jef heeft in zijn leven de trappers van zijn koersfiets doen kreunen. Aan de dagrit Luik Bastenaken Luik -dat in drie landstalen ook wel LBL genoemd werd- heeft hij zijn mooiste herinneringen. Volgens eigen zeggen reed hij die rit 108 km alleen. Hufkens uit Hasselt was toen zijn sponsor. In die tijd reden de mannen met binnenbanden en dikke buitenbanden. En bij een platte, moesten zij zich zelf behelpen. Het gewicht van deze fietsen, waarbij de voeten op de trappers vastgebonden zaten met riempjes, had een veelvoud van de huidige. Ook de geldelijke gewinnen waren onvergelijkbaar met de astronomische bedragen die nu omgaan bij de wielrenners. Bekend in de vorige eeuw, waren ook de kermiskoersen zoals op de foto van een koers in Pietersheim.
Jef zelf meent dat zijn LBL in de jaren 30 was. Intussen troffen wij hem aan op de lijst van 1936, als Joseph Hamal. De foto'szijn van wielrenners uit de 30er jaren en die van Pietersheim jaren 60.
We gaan nog eens bij hem op bezoek vóór het uitblazen van die honderd kaarsen om meer te vernemen van deze kranige sportman op rust.
Tags:Jef Hamal,rusthuis St Anna,Lanaken,wielrennen
18-02-2011
Oase Briegden breidt uit naar Neerharen OC
De Oase in Briegden opende haar deuren op 19 januari 2009 en kent een succesvol verloop. Nu, na meer dan twee jaar, is besloten om uit te breiden naar het OC Neerharen, om zodoende meer mensen van Neerharen en Rekem te betrekken bij de werking. Meteen een slag in de roos want bijna 150 mensen namen deel aan deze gezamenlijke eet- en animatiedag. Na de maaltijd was er gelegenheid om te genieten van het Duo Roberto en Ko. Dit duo met "Moneka en gitaar" kon de mensen bewegen om de dansvloer te bevolken. Zowaar een polonaise werd er in aanvoering van de "monekaspeuler" Roberto voltrokken. En het moet gezegd, de maaltijd was voldoende gekruid en er ontbrak geen peper aan, want Alois , 't Pepermenneke van Smeirmaos', vond dat het goed was. Sonja Van Loffelt de verantwoordelijke van de overkoepelende organisatie was eveneens een tevreden mens bij het zien van zoveel gasten.
Alle foto's bekijken bij Foto's Nol aanklikken in rechterkoleom bovenaan.
Tevreden klanten samen tafelend
Er moet vanzelfsprekend ook afgewassen worden
Klinken op het succes
Roberto en Ko voor de noten
Gelegenheids koor krijg net geen staande ovatie Onder polonaise en sjroevele
In Huize St Anna zijn ze alles in gereedheid aan het brengen voor het nakende carnavalsfestijn, Zelfs de struiken in de omgeving worden met een grote tondeuse gemillimeterd.
Wie er Prins en Prinses gaat worden is een groot geheim. In de middag zitten de Senioren ten huize te sjoelen en terwijl de bewoners aan het avondmaal aanschuiven, tref ik in de inkomhal twee bewoners aan die nog in goede doen zijn. Beiden doen zij het nog zonder rollator en verstandelijk zit het nog wel goed. Als ik met hen in gesprek ga en laat weten dat mijn gedachten uitgaan naar het stel dat a.s. zaterdag de scepters gaan dragen, beweren beiden dat zij het zeker niet zullen zijn. Toch flikkeren hun ogen op als het over zaterdag gaat. Wie weet zitten hier dus op de foto de adspirant Prins en Prinses van Huize Sint Anna 2011. De dame op de foto is afkomstig van Tongeren. Als ik haar vraag hoe ze dan in Lanaken in het rusthuis terechtgekomen is, zegt zij dat de oorzaak ligt bij haar dochter die in Lanaken woont. Zij is namelijk de schoonmoeder van de residerende prins van Lanaken Noël I. De man op de foto is Jaak, de immer Glimlachende bewoner van het huis en met carnaval de grote Animator, die sinds hij kennis gemaakt heeft met deze schone uit Tongeren, "ïets" minder vrijwilligerswerk doet in Huize St Anna, maar het personeel kan daar wel begrip voor opbrengen.
Overigens is dit festijn enkel voor genodigden.
sjoelende senioren in huize St Anna
Tags:St Anna rusthuis,Lanaken,carnaval
15-02-2011
Hendrik Stevens vraagt uw steun voor de arme bevolking in de Filippijnen
Hendrik Stevens is weer vertrokken naar de Filippijnen voor zijn welzijnswerk.
Hij logeert daar niet in een hotel maar tussen de arme bevolking. Zijn eerste doel om kinderen met Astmatische aandoeningen aan verstuivers en medicijnen te helpen, heeft hij intussen uitgebreid naar de hulp voor diezelfde kinderen van de Filippijnen, om ze in de behoefte van scholing te sterken. In lamentabele constructies worden een groot aantal de elementaire beginselen van schoolse kennis aangeleerd, aan kinderen, die met hun ouders, een inkomen regenereren uit de opbrengst van de vuilnisbelt.
Momenteel bezoekt hij een schooltje dat zo krakkemikkig is dat het met zekerheid niet de functie van fietsenhok bij ons zou verkrijgen, wegens te gevaarlijk. Meer dan veertig beltkinderen volgen daar les. De reus van een kerel, die Hendrik is met een groot hart ,kreeg het hier een beetje moeilijk en moest zijn tranen bedwingen.
Het ligt in de bedoeling van Hendrik, dit schooltje te laten slopen en er een nieuwe te bouwen. Hiervoor verkreeg hij de toezegging van een stukje grond na een gesprek met the Barangay-chief.
Maar ook u kunt Hendrik helpen in deze roep op gerechtigheid. U kunt dat doen door zijn actie financieel te steunen.
Natte oogjes bij het aanhoren van de leefomstandigheden de school en interieur
Hier moeten ze het mee doen in het schooltje
De kleuter en basisschool bij de vuilnisbelt in de Filippijnen
Hendrik tussen de kinderen van de Vuilnisbelt
Onder op bezoek bij de Chief die een lapje grond ter beschikking stelt voor een nieuw schooltje
Tags:filippijnen,welzijnswerk,hendrikstevens
10-02-2011
Johan en Jan van fotoclub SAPPI geven les in fotografie in CCL.
Zelf zijn Johan en Jan lid van de fotografenclub Sappi. Een tijdje geleden werd aan hen gevraagd om een cursus fotografie te geven in het CCL. Beiden, verwoede fotgrafen, gaven meteen hun jawoord. Alhoewel er een aantal van 15 werd bepaald voor de cursus zaten er op de tweede dag van de cursus 17 deelnemers met hun compactcamera. Pixels,macro,portret en landschapfotografie ligt binnnen het bereik van iedereen die oog heeft voor schoonheid en compositie. Het overgrote deel is van vrouwelijke kunne. Kinderen en kleinkinderen zullen dan ook gestalkt gaan worden door deze aanstormende fotografen. De met strik uitgedoste Jean Smits is een van de oudst aanwezigen, wat maar weer eens wil zeggen dat je nooit te oud bent om bij te leren. En na de les komt de geest uit de fles. In het gezellig vernieuwde cafetaria wordt nog eens nagepraat over hun hobby.
Kleren maken de man en een goed oog de fotograaf.
Tags:ccl,lanaken,sappi,fotgrafiecursus
09-02-2011
Maas- en Kruisverband vervuilen de Maas, naast het vele plastic.
De Maas is al een tijdje in normale toestand. Op 09-2 stond hij, of zij, op 40,43 m TAW. Nu de Maas zo laag staat en verder daalt, kan je goed zien wat er allemaal meedrijft richting Rotterdam, maar meer wat er achterblijft in struik en boom langs de waterkant.
Niet enkel plastic komt terecht in de Maas, maar ook Maasverband en Kruisverband drijven mee met het Maaswater en hangt als kerstverlichting in de struiken en bomen. Maasverband is dan wel een zinspeling op Maandverband en Inlegkruisjes voor Kruisverband, maar ook een heel groot deel van het plasticc zijn restanten van pampers. Allemaal voorzorgsmaatregelentreffende producten die wel een droog gevoel moeten geven maar de hoeveelheid water van de Maas echt niet kunnen absorberen.
Dus dames doen rechtstreeks mee aan de vervuiling van de Maas. Troost voor de dames uit Grootlanaken. De Maas stroomt maar in een richting en al wat er nu in de bomen bij ons hangt komt van the Big City Maastricht en verder stroomopwaarts.
De natuur komt nu ook op Kruissnelheid, Boom en struik komen in de knop, Katjes zijn nu weer te zien en het sneeuwklokje staat weer in bloem. Heerlijk zonnetje waar mens en dier van geniet. De lente is in aantocht.
Een paardenskelet, uit paardengraf Borgharen, voor Grootlanaken? wie weet?
Paardenresten Borgharen in Rijksmuseum van Oudheden
Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een van de 69 paardenskeletten tentoongesteld, die in de zomer van 2010 in Borgharen zijn blootgelegd tijdens archeologisch onderzoek in het kader van het project Grensmaas. Het Rijksmuseum etaleert daarmee het (inter)nationale belang van de archeologische vondst in Borgharen.
De paardenresten maken deel uit van de nieuwe vaste expositie Archeologie van Nederland, die vrijdag 14 januari van start is gegaan. De tentoonstelling biedt een totaal overzicht van bodemvondsten in Nederland uit alle tijden. De paardenresten maken deel uit van de bodemvondsten uit de 17e eeuw.
Consortium Grensmaas heeft op verzoek van het nationaal museum en de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed ingestemd met het tentoonstellen van een van de paardenskeletten.
Inmiddels heeft de provincie laten weten dat ze het vervolgonderzoek naar het paardengraf wil betalen, als het Rijk ook mee financiert. Ook zijn er ook vragen in Provinciale Staten gesteld die erop neer komen dat de provincie de 50.000 euro aan onderzoekskosten gewoon zelf zou moet betalen, met het oog op het grote belang van de vondst.
Het paardengraf dat ontdekt is tijdens de werken van het Grensmaasproject in Borgharen afgelopen jaar, is van Europees belang voor de krijgsgeschiedenis in voorbije eeuwen.
De versterkte stad Maastricht kreeg menigmaal te maken met belegeringen en daarbij werden heel wat paarden ingezet om bv de kartouwen te transporteren. Maar ook voor kruit, kogels en proviand werden deze edele dieren ingezet.
69 volledige skeletten lagen er in een greppel die naar alle waarschijnlijkheid dienst had gedaan in de circumvallatielinie.
Er komen twee periodes in aanmerking uit de 17e eeuw, waarvan aangenomen wordt, dat deze paarden hun leven in de strijd beëindigden en hier begraven werden. De eerste is tijdens het beleg van Maastricht tijdens de veldtocht van Frederik Hendrik. Op donderdag 10e juni 1632 kwam deze met zijn verzameld leger aan, in de omgeving van Maastricht, om deze stad te veroveren op de Spanjaarden. Zo gauw zij hier arriveerden werd een aanvang genomen met het aanleggen van een circumvallatielinie rond de stad.
In Smeermaas en Sint Pieter werd er een schipbrug gelegd waarmee de cirkel rond was.
In Smeermaas werd er nog eens een versterkt verdedigingswerk aangelegd evenals aan de overzijde in Borgharen, om de schipbrug te verdedigen. De gehuchten Smeermaas en Caberg kwamen zo binnen het strijdtoneel te liggen, dat tot zondag de 22 augustus zou duren. Daarna zagen ze de Spaanse bezetting, die zich overgegeven had aan de Stadhouder Frederik Hendrik, met volle krijgmanseer de stad verlaten..
Tijdens deze belegering van de Staatsen kwam een samengesteld Spaans leger onder de veldheren Cordoba en Santa Cruz aan in de omgeving van Maastricht, op dinsdag de 22e juni en laat, met het afschieten van 3 kanonschoten, de bezetting van Maastricht weten dat ze er zijn om hen te ontzetten van de belegeraars.
Santa Cruz besluit op de linkeroever van de Maas geen aanval in te zetten omdat de vijf vooruitgeschoven schansen, op de linker zijde van de Maas aangelegd door de belegeraars, te sterk zijn. Hij gaat met zijn leger naar Neerharen, om daar de Maas over te steken, om zodoende de minder beschermde zijde van de Belegeraars aan te vallen. Althans dat zijn de plannen van beide veldheren. Met ponten gaan de soldaten naar de overzijde om daar een bruggenhoofd te vestigen. De Staatse belegeraars van de stad hadden hen daar echter verwacht en zich daar opgesteld om deze overtocht te verijdelen. De Spaansen werden tot drie maal toe in de pan gehakt, tweemaal toen ze reeds op de rechteroever waren en de derde maal werd het pont dat hen overvoer midden in de maas getroffen en zonk waarbij de mannen op de pont verdronken. Die aldus niet sneuvelde door de wapenen verdronk in de hoge Maas. 300 á 400 manschappen lieten aan Spaanse zijde het leven bij de Staatsenwaren dat er een vijftigtal.
Frederik Hendrik besloot om een dubbele gracht op te werpen op de rechterzijde van de Maas om zodoende een aanstormend leger te hinderen bij een eventuele bestorming.
Een Staats leger met voetvolk 3000 man sterk was intussen aangekomen uit Staats Vlaanderen en sloeg het kamp op tussen Borgharen en Itteren, tegenover Hocht.
Tijdens de gevechten met het ontzettingsleger ging de aanval op de stad gewoon door en was men doendede vestingwallen te ondermijnenbij de Brusselse Poort, waarlangs een diepe gracht was die nu ondermijnd werd, minstens 1.40m (2 ellen) onder de grachtbodem, om zo de stenen wal te ondermijnen.
Een tweede ontzettingsleger onder van Pappenheim kwam nu ook ten tonele op de rechter Maasoever bij Meerssen. Op donderdag 12 augustus arriveerde hij en vijf dagen later op dinsdag de 17e zou de bloedigste slag tijdens de belegering de geschiedenis in gaan.
Toen Pappenheim arriveerde kon Frederik Hendrik niet langer de overtocht van Santa Cruz verhinderen bij Neerharen. Nu er geen hindering meer was om de Maas over te steken ging Santa Cruz met zijn Heir de Maas over bij Neerharen, in de grote meander, om zich bij Pappenheim te voegen, wat het totaal op 40.000 man zal brengen, tegenover 20.000 man voetvolk en 4000 man ruiterij van Frederik Hendrik. Een overmacht, zo zou blijken, die uit het getal geen voordeel kon trekken.
Op de 17e augustus, tijdens de middag, begint Pappenheim met zijn aanval op de kerk van Amby waar de staatse troepen een verschansing hadden opgeworpen. De wacht in de kerk kon standhouden en kreeg versterking. Frederik Hendrik, die zijn kamp op de linkerzijde van de Maas bij de Brusselsepoort had, kwam zelf ter plaatse om zijn leger aan te voeren. 12 Stukkengeschut dat voortdurend met paarden ingespannen stond om zodra er onraad was te kunnen verplaatsen, werd snel naar de rechteroever gebracht ter verdediging. Deze batterij weet Pappenheims aanstormend voetvolk en de ondersteunende artillerie in de flank te treffen, waardoor diens artillerie buiten gevecht werd gesteld. Tot middernacht heeft het gevecht die dag geduurd, Toen het voetvolk zich terug wilde trekken, werden zij teruggedreven door de aanstormende ruiterij van van Pappenheim een zekere dood tegemoet. Pappenheim trok zijn mannen terug om uiteindelijk de aftocht te blazen met achterlating van een groot aantal gesneuvelden.
Opvallend detail maar niet onbelangrijk is het feit dat Santa Cruz niet tussen kwam in de strijd van Pappenheim tegen de Staatsen.
Na de aftocht, van de ontzettingsmacht, gaat de ondermijning van de vestingmuren bij de Brusselse poort verder en zal er een explosie volgen die een bres in de muur maakt waardoor er toegang komt tot de stad. De aanval wordt neergeslagen waardoor de aanvallers zich terug trekken tot aan de bres. Nu blijkt dat de belegerden moe van zon lange strijd onderhandelingen voorstellen.
De onderhandelingen leidden er toe dat de Spaanse bezetters onder Commandant van Lede Maastricht konden verlaten in volle krijgmanseer.
Op de 23e verlaat van Lede met 1400 krijgsmannen de stad en Kan Frederik Hendrik met zijn gevolg de stad binnentrekken als overwinnaar.
Of de paarden van Borgharen uit deze slag van de 17e afkomstig zijn is weinig waarschijnlijk, omdat deze strijd zich rond de kerk in Amby afgespeeld heeft en ze daar dan ook in een graf beland zouden zijn en niet tegenover Smeermaas.
140 Doden werden in Amby in een massagraf begraven dat zou dan eveneens met de paarden gebeurd zijn.
Als ze toch tijdens belegering in 1632 het leven erbij inschoten zou er een andere reden dan gesneuveld in de strijd gevonden moeten worden.
Nu de paardenresten opgeslagen zijn in Leiden is de vraag actueel of de Provincie Limburg over de brug komt met 50.000 euro om het onderzoek naar het inmiddels over de hele wereld bekende Paardengraf van Borgharen af te ronden.
Een krijgsgeschiedenis die onlosmakelijk deel uitmaakt van de geschiedenis van Grootlanaken dat steeds te lijden had van de belegeringen van de stad in haar nabijheid.
Misschien kan er een van die paarden ooit wel eens terecht komen in Lanaken in een permanente tentoonstelling, wie weet?
Links van Maastricht Smeermaas en rechts St Pietersberg op belegeringskaar 1632
Itteren gezien vanaf Hochterbampd
Skeletten van het paardengraf in Borgharen in deel van de Circumvallatieline Frederik Hendrik
Tags:paardengraf borgharen,lanaken,smeermaas,1632 maasveldtocht Frederik Hendrik
31-01-2011
Liefdesritueel Grote Zaagbekken verstoord door rivaal
Op de Maas bij Smeermaas komen nu heel wat watervogels voor die in vroegere jaren in mindere mate te zien waren.
Scholekster in de zomer en nu de Grote zaagbek. Er zouden volgens een hoktelling tussen Maastricht en Herbricht zo´n 12 meldingen zijn van deze watervogel. Het voedsel van de grote zaagbek bestaat voornamelijk uit vis.
De snavel van de grote zaagbek is voorzien van een rij kleine tandjes, waardoor gevangen vis niet gemakkelijk meer kan ontsnappen. De grote zaagbek is een zee-eend die vooral in de winter in Nederland aan te treffen is. De vogel is dan vooral te vinden op de grotere binnenwateren en riviermondingen. Broeden doet de vogel verder naar het noorden, vooral langs oevers van visrijke meren en rivieren met helder water.
Hoewel deze soort noordelijke broedt kon ik een paringsritueel vastleggen van een koppel om de Maas bij Smeermaas. Het wijfje ging zich heel smal maken en legde zijn kop op het water. Het leek zo wel op een grote vis. Het mannetje draaide rondjes rond haar heen en op een gegeven moment gingen zijn kruinveren omhoog staan. Er volgde geen paring want het koppel werd gestoord door een ander mannetje.
Klik hier maar eens voor een aantal foto´s op you tube
Tags:grote zaagbek,maas,smeermaas,grootlanaken
30-01-2011
detectie naar conventionele explosieven langs de Maas in Borgharen
Mannen met gesofisticeerd detectiematriaal, zijn het gebied -dat eerdaags afgegraven wordt tussen Borgharen en Itteren-, aan het onderzoeken naar eventueel niet ontploft ammunitie uit WOII. Dit doen zij, terwijl iets verderop een begin gemaakt wordt met een archeologisch onderzoek ter plaatse. Iets verder dan het huidige onderzoekgebied trof men verleden jaar het paardenkerkhof aan, een unicum in het onderzoek naar de belegeringen van Maastricht in vorige eeuwen, die geen weerga kent in de Europese krijgsgeschiedenis. Op en rond de Maas zijn er al tekenen van vergroting van watervogelpopulaties. Heel wat Brandganzen, Canadese ganzen, Nijlganzen, Zwanen, meerdere soorten meeuwen, Aalscholvers, Reigers en andere watervogels zijn nu reeds in grote getale te zien in het gebied tussen Herbricht en Smeermaas. Ook de minder voorkomende, Grote Zaagbek is er nu te spotten. Bij het meethuisje van de Dienst der Scheepvaart te Smeermaas zwom, man en vrouw Grote Zaagbek, rond in de sterk stromende Maas. De mannen die aan het detecteren zijn, doen dit op de plaats waar bij belegeringen een schipbrug verbinding maakte tussen Borharen en Smeermaas. Zoals het nu gepland is, zal er een aanvang genomen worden met de weerdverlaging, begin april. Aan de overzijde zijn ze niet tevreden met de verlaging rond Ittere, waar een groot deel van het jaar droge grond aangekondigd is door het de uitvoerders, maar waar het tegendeel merkbaar is. Een groot deel van het jaar is dit aangekondigde natuurgebied bedekt met water en gaan er stemmen op om de drempels in de Maas, gelegd om aan Belgische zijde vismigratie te verbeteren, lager te maken. Ook hier weer is het gegeven dat de Maas zich niet zo maar laat leiden in de richting van de wens van de uitvoerders van de weerdverlaging.
Kaart van de belegering in 1632 van de stededwinger Frederik Hendrik, waar de schipbrugverbinding duidelijk zichtbaar is, tussen Smeermaas en Borgharen.
Vrouwtje van de Grote Zaagbek in Smeermaas
De Maas is de afgelopen twee overstromingen bij Herbricht tekeer gegaan en heeft de 'dijkversteviging' gedeeltelijk doen verdwijnen, door de aangebrachte kiezel te verplaatsen naar de akkers en weiden.
Twee mannen lopen het gemarkeerde gebied af meter na meter met gesofisticeerd detectieapparaten.
Het natuurpark Hochterbampd met op de achtergrond het Maasdorp Itteren.
Canadese Ganzen
Aan de slag om de kiezel te ruimen in herbricht, gratis bekomen na de laatste twee overstromingen in het kleine gehucht van lanaken.
Deel van Hochterbanpt afgesloten met prikkeldraad voor Galloway's
Er lopen nu 8 runderen van het ras Galloway in het natuurpark Hochterbampd. sinds enige tijd loopt er nu weer een jonge stier tussen de kleine kudde. Nu de werken aan de hochterbampd ten einde zijn en er niet meer met graafmachines rondgereden wordt, is de volgende stap voor de Galloway´s aan de beurt. Door de weerdverlaging is er heel wat onbegroeid gebied voor de runderen en gaan ze al eens op zoek naar iets eetbaars. Al enkele malen stonden ze in de omgeving van de villa en het meethuisje van de dienst der scheepvaart. De runderen worden op dit moment wel voorzien van hooi. Nu is er een tijdelijke prikkeldraadversperring aangebracht zodat de runderen niet richting Smeermaas kunnen lopen. Tijdelijk, omdat het in de bedoeling ligt van de dienst, ´het limburgs landschap´ , dat de Galloway´s tot aan de landgrens de Maasdijk zullen gaan begrazen. De Galloway is een Schots hoornloos rund dat gefokt werd voor het vlees. Het kan goed tegen de koude doordat ze een ruig golvend haarkleed hebben.
Afgelopen zomer namen ze wel eens afkoeling in de Maas
Vanaf de Hochterbampd een prachtig zicht op het Maasdorp Itteren
Nieuwe Cultureel Ambassadrice van Groot Lanaken 2011 is Annelies Winten
Elk jaar roept de Culturele Raad rond de jaarwisseling de vrijwilligers van verschillende verenigingen bijeen om hun jubilerende leden te vieren. In het OC Smeermaas kwamen op 20 januari meer dan 280 vrijwilligers uit Groot Lanaken bijeen. Dit jaar ontvingen 46 bestuurs- of kernleden als blijk van hulde voor hun vrijwillige inzet een pentekening van Mathy Engelen. Waarmee met deze laatste daad de periode van Matty als cultureel Ambassadeur 2010 ten einde liep.
Burgemeester Willen had de eer om aan de aanwezigen de opvolger van Matty bekend te maken. Voor het jaar 2011 viel voor een jaar, - een dag, de eer aan Annelies Winten. afkomstig van Rekem. Zij is een academisch geschoold muzikante, die behalve accordeon ook klarinet en saxofoon speelt. Zij oogst veel succes als accordeoniste in de wereld van de showbizz, en blijft toch met beide voeten op de grond. Zo speelt ze de ene keer op de weide van Rimpelrock, de andere dag zorgt ze mee voor ambiance tijdens het frühshoppen in Rekem. Maar boven alles is deze ambassadrice gezegend met een stralende en ontwapenende glimlach. Voor deze titel ontving ambassadrice Annelies een kunstwerk van de hand van glaskunstenaar Danny Beinsberger uit Rekem. Hij maakte dit kunstwerk speciaal voor haar. Na het officiële gedeelte werd er nog wat na- en bijgepraat bij een natje en een droogje terwijl het Tom Tiest trio voor muziek zorgde.
Laatste controle aan Spoorbrug Maastricht waarna openstelling spoorlijn 20
De spoorbrug over de Maas krijgt op dit moment een laatste controle, waarna de spoorlijn Lanaken Maastricht definitief opgeleverd zal worden.
Een van de uitbaters van deze lijn zal Captrain Benelux zijn, een dochteronderneming van Fret SNCF, gespecialiseerd in spoorvervoer tussen de Benelux en Frankrijk en binnen de Benelux. Zij bedienen in samenwerking met gewaardeerde spoorwegpartners ook ander markten als Duitsland, Italië en Zwitserland.
De eerste goederentrein zal op niet te lange termijn de verbinding openen tussen de twee Grensgemeenten Lanaken en Maastricht, en aansluiten op het Europese netwerk van het spoor, waardoor er weer vervoer over spoor komt na de sluiting in de jaren 90 van verleden eeuw. Voorlopig is er nog geen verdere verbinding richting Belgisch binnenland, want de spoorlijn stopt tegenover Europamonument langs de ringweg. Het spoor zal bereden worden door Diesellocomotieven. Op een Tramverbinding met Maastricht en Hasselt is het nog even wachten.
nu wel rechtgetrokken stuk spoor richting Maastricht
Het voorste spoor, in Maastricht, loopt richting Lanaken
Beschermde overwegen in Lanaken
Betonnen en houten bielsen, beiden geluidabsorberend
naar de rangeerbundel in Europark. richting centrum stopt het spoor tegenover Europa-monument
Donkere wolken trekken over de Maas en kanaal. Op de Maas vaart een bootje van de Waterpolitie uit Nederland de rivier afspeurend naar de vermiste meisjes, de 12 jarige Alison en haar 6 jarig zusje Amelia, dat te water geraakte bij het spelen. Alison sprong haar zusje achterna om haar te redden, maar beiden werden door de het koude Maaswater en de zware stroming meegezogen. Engis, waar dit gebeurde, is meer dan 60 km verwijderd van Smeermaas, toch blijven ze ook in onze buurt uitkijken naar hen.
't zien neet allemaol 'Kroenekrane'die in V formasie vlege.
De Maos is gelökkig aon 't zakke. Hiel gét mieuwe hóbbe ziech verleije week te gooi gedoon aon de klein véskes die in de druuggelaope weije zoe mér veur 't griepe waore. Noe zien ze weer örgens aanders ao 't foeragere. Elke aovend trekke noe groete ganze euver de Maos, mér 't zien gein "Kroenekraone', zoals de foto links ingevoegd laat zien.
Nein ´t zien gein kraonveugel die euver Smeirmaos vlege riechting Zuide. In dit geval zien ´t brandganze en Canadese- die door de loch vlege ien ´V´formasie. Ze goon woerscheinelek riechting Frankriek boe dees, bij us besjermde, ganze bejaog weure en dus ´n hiel deil ´t luudsje goon lègke.
De ´Kroenekraon´is ´ne echte Kraonvogel mèt ´ne lange nek, dee h''r gestrék hèlt es heer aon ´t vlege is en ziene doortrek velt in ´t Naojaor. De veugel die veer noe door de loch zien vlege aon d'n aovend zien de Canadese- en de Brandganze. Die ganze foeragere noe op de weie bij us boere die dao vanzelfsprekend neet op zitte te wachte.
Gevaarleke Maos nump twie kinderkes 't leve.. De hoege Maos heet aon twie keender oet 't Luikse 't leve gekos. Versjrikkelik veur de awwers en zeker veur 't breurke dee 't heet zien gebäöre. 't Is neet oondeenkbaar dat die keender in us umgeving gevoonde goon weure zoe wie 't al dèkser gebäört is in 't verleie. Mèr hope dat ze snel gevoonde weure um de awwers de gelegenheit te geven aofsjeid te numme vaan hun keender.
We hebben in spanning gezeten, toen de Maas de eerste keer maar bleef stijgen. Het was op het nippertje, het water stopte op enkele centimeters voor de Veranda, zegt Rudy de uitbater van café De Maasvallei.
De Maas heeft een heel deel van de vernieuwde wal afgeknabbeld. Over een lengte van zo´n veertig meter heeft het water het geasfalteerde wegdek, langzaam opgetild en op de naastliggende akker, volledig intact achtergelaten. Dikke kiezelstenen, die door de Maas verplaatst zijn en afkomstig zijn van de vernieuwingswerken, bedekken de weiden. Er is niets zo sterk als water en vuur.
Nu de weg weer open is voor het verkeer, loopt café, de Maasvallei weer vol met vaste klanten. Een aantal heeft, alvorens de rit te wagen, getelefoneerd met uitbater Rudy. Het gesprek van de dag is vanzelfsprekend de Maas. De Maas die eeuwenlang buiten haar oevers gaat en geeft en neemt. Een groot aantal eenden, ganzen en meeuwen vinden voedsel, daar waar het terugkerende water visjes en anderszinds achterlaat op de drooggevallen stukken land. Een regenboog aan de hemel die even dubbel werd geeft een mooi beeld van de weersomstandigheden.
Langs de Maas heb ik mij voorzien van brandhout, gekloven en al, zo heeft die onbekende iemand dat niet voor niets gedaan. De Maas zorgt dus ook voor mijn verwarming.
Tags:de maasvallei,Herbricht,Maas,Grootlanaken
Maaspeil blijft lang in hoge stand en verzadigt dijken en de wereld draait door.
Pompen staan langs de dijken bij de maasdorpen. Er is geen indicatie voor doorbreken van deze dijken die nog in de laatste jaren van het vorig millenium aangepakt zijn. Toch blijven de diensten waakzaam. Het water zakt centimetergewijs en in langzzaam tempo. Ook de Jeker -die in Mastricht in de maas uitmond en waarvan een tak nog steeds door de stad vloeit- heeft hoge waterstanden te verduren. Zolang het blijft regenen zal het debiet van de Maas en Jeker hoog blijven. Hier enkele foto´s van de Jeker binnen de stad in de Tafelstraat waar hij richting Bisschopsmolen in de St Pieterstraat stroomt. Ook de holen van dieren die in de Dijken van de maas leven hebben het moeilijk en zoeken hun heil steeds hoger. De mollen laten daarbij een spoor achter van de zogenaamde molshopen. op dit moment zitten ze al aan het hoogste punt van de Maasdijk. Ze graven zich te pletter. Maar de wereld draait door. Tijdens het maken van nachtfoto´s passeerde een verlichte praalwagen voor de komende carnaval, de grens met Smeermaas aan de Bosscherweg. De carnavalsverenigingen draaien op volle toeren, wagens worden hersteld, vermaakt en aangekocht.
Tags:maas en Jeker,lanaken,smeermaas,maas
13-01-2011
Stijgende Maas staat weer in de Waak positie
Nadat ze redelijk gezakt was, staat de Maas weer zo hoog dat er een Waak positie van kracht is. cm Bij cm stijgt ze weer gestadig. Ik Herbricht maken ze zich weer op voor de nacht en zullen de geburen weer bij elkaar zitten in het café Maasvallei. Dit is de derde keer sinds November dat he Maaswater weer in de belangstelling staat. Hopelijk gaat het ook nu weer goed.