Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    14-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.twirling viert eerste lustrum in Kleinveld
    Twirling Lanaken is een meidensport die momenteel bijna veertig leden telt. Twirling lanaken is een hechte groep jongeren die in vijf jaren gegroeid is van enkele leden onder aanvoering van Karin Thijs en een gemotiveerde vrijwilligersgroep. In de zaal in Rekem waren heel wat ouders en symphatisanten aanwezig om hun nazaten te zien optreden en ze genoten, zowel op het podium als in de zaal. foto's bij foto's Nol.


















    Tags:twirling,lanaken,rekem,lustrum
    13-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egel redden voor doodrijden geen sinecure
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het "wilde dier" met zijn stekelige vacht liep op de brug van Neerharen over het asfalt. De trottoirband was te hoog om te trotseren en het diertje liep daardoor de kans om doodgereden te worden. Stoppen en redden was de enige optie. i.p.v weg te lopen kwam hij naar mij toe. Ik koos ervoor om het met enige dwang van mijn voet in de richting van het veilige gras langs de brug te dwingen. Oppakken was gezien zijn stekelige vacht al van bij het begin uitgesloten. Toen hij eindelijk in de graskant was, verdween hij tussen de brandnetels en kon ik mij begeven naar Pannestraat Kermis.

    De Egel oftewel zoals in de volksmond "stekelvarken" genoemd.
    In de paartijd zoeken dieren elkaar op op een grasveld. Als twee mannetjes hetzelfde vrouwtje op het oog hebben, zullen zij met elkaar vechten door te bijten en te stoten. Het paren is een langdurig  liefdesspel, dat omzichtig maar vooral ook voorzichtig gebeurt. Om het vrouwtje paarbereid te krijgen, doen de dieren een soort dans. De twee dieren gaan tegenover elkaar staan, met de snuiten tegen elkaar. Terwijl zij elkaar besnuffelen, urineren beide dieren. Het mannetje doet vervolgens pogingen om achter het vrouwtje te komen, maar die draait zich steeds van hem af. Het mannetje zal tegen het vrouwtje aan stoten met zijn snuit en poten. Vervolgens richt hij zijn hoofd op en opent hij zijn lippen ver uit elkaar. Dit spel kan uren duren en behoorlijk luidruchtig zijn.
    Op een gegeven moment stemt het vrouwtje in met paring. Zij drukt zich tegen de grond, spreidt haar achterpoten en legt haar stekels plat. Het mannetje houdt vervolgens met zijn poten haar flanken vast en met zijn bek haar hals. De paring zelf duurt enkele minuten. Tijdens de paring maken de dieren luidruchtige snuffel- en niesgeluiden.




















    Tags:Egel, Stekelvarken,neernaren,Lanaken
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kermis Pannestraat samen met bands groot succes
    Na de duik in "het gewisse" te Herbricht nog even de kermis van de Pannestraat bezoeken. Blij verast, want bij " afe Pannehof "zat een groot publiek, te genieten van een life optreden van de coverband "Friends". terwijl de kinderen genoten van het aanbod "kermis" genoten de ouders van een frisse pint. De dansvloer werd afwisselend benut door dansparen en kinderen. En als je dan een bijna "echt wapen" hebt gewonnen op de kermis, dan gebruik je die ook om iemand onder schot te houden en af te voeren. Net zoals in het echie.
    Een ding moet meezitten voor een succes tijdens kermisdagen en dat is het weer.
    en de fotokes staan in de rechterkolom klikken op Foto's Nol.


















    Tags:Pannehof,lanaken,kermis pannestraat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptian Horse Event in Pietersheim komend weekend
    De tenten zijn weer opgeslagen voor het kasteel van Pietersheim te Lanaken. Dit weekend zal het weer genieten zijn voor de toeschouwers. De toegang en parkeren is gratis. De beurs moet alleen open voor uw consumpties dus is er geen enkel beletsel om wederom getuige te zijn van een fantastisch evenement.
    Pittige paarden worden door hun begeleiders door de paddock geleid., allen nakomelingen uit egyptische bloedlijnen..
    Dennis van de Waterstraat zal vanaf de eerste dag dat de tenten opgeslagen worden steeds ter plaatse terug te vinden zijn. Gerard (een van de organisatoren) laat weten dat Dennis de mascotte is van dit evenement. Als Dennis dat hoort beginnen zijn oogjes te glimmen. En Ma Gerarda die weet waar zij haar zoon moet zoeken rond etenstijd.



    Attent

    ongelijke tred

    trots

    klaar voor de komst van de paarden





    Tags:Egyptian Horses in Pietersheim, paarden
    11-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Jump in Herbricht waar 100 deelnemers een duik nemen voor de levende rivieren
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een internationale actie voor levende rivieren werd dit jaar voor Limburg in het gehucht Herbricht gehouden, 100 Deelnemers hadden zich ingeschreven en liepen in groep de pas verbrede Maas in onder toezicht van de brandweer van Maasmechelen in en op het water.  Op de oever, in het winterbed stonden nog een 300tal toeschouwers de watergangers gade te slaan. Onder hen deputé Smeets, burgemeester Willen en gemeenteraadsleden van Lanaken. Clowns van Kokliko zorgden voor amusement ter plekke en gingen zelf ook het water in. Het trio Denis, Andre en Patrick, zorgden voor de muzikale noot voor, tijdens en na de watergang in de Maas. Zij traden op, onder de toepasselijke naam "Goe Beezig". Lambert van RLKM die de organisatie op een voortreffelijke wijze in goede banen heeft geleid, was tevreden over deze actie die nu voor de tweede maal gehouden werd. Vorig jaar ging deze waterhappening door in Stokkem.

    Iets verder dan de inloop in de Maas, stonden Eli, Toin, Eddy en Patrick  vier vissers, die een demonstratie vliegvissen hielden en waar je zelf ook eens mocht inwerpen.
    En de Elbuiter zag alles gebeuren en zal er in zijn mijmeringen wel het een en ander van vertellen in Attent.

    U kunt klikken op foto's Nol in de rechterkolom voor een groot aantal foto's van deze actie van RLKM.


















    Tags:maaswater,maas,herbricht,lanaken,levende rivieren
    28-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neerharen feest en viert jubilerende Pastoor Gust Vanherck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het regenweer was een spelbreker voor het zomerfeest in Neerharen. Wat een openluchtmis en feest in openlucht zou moeten worden werd verplaatst naar binnen.

    Tijdens de processie hadden de deelnemers de grote regenschermen ontplooid. Voorop liepen de kindjes die dit jaar hun eerste H. Communie deden. Zij zouden een hoofdrol spelen in de plechtigheid en in de kerk. Samen met het moederkoor en kerkelijk zangkoor luisterden zij de dankviering op. Een drieledige dankmis, want Met een pastoor die al 25 jaar trouw zijn herdersplichten vervult, een banneux-kapel die er reeds 50 jaar staat en het gedenkwaardige feit dat de zusters Montfortanen hun “blijde Inkomste” deden in de gemeenschap, ontsnapte niet aan de wil van het parochiaal bestuur om een bijzonder cachet te geven aan het zomerfeest van 2011. “Waar is dat feestje”…..

    In de kerk had achter de communicantjes Eerwaarde zuster Lucie plaatsgenomen. De in Uikhoven geboren zuster is reeds in haar 96e levensjaar. Pastoor dankte haar voor het bijwonen van de Dankmis in haar geliefde Neerharen. Een welgemeend applaus viel haar te beurt toen Pastoor liet weten dat zij aan Pastoor had gezegd dat hij niet zoveel moest drinken tijdens de receptie. Toen haar deze woorden herhaald werden door haar vergezelster maakte zij een vuistje naar mijnheer pastoor wat bij de aanwezigen werkte op de lachspieren.

    Na de Mis kreeg de voorzitter van de parochieraad het woord. Hij liet aan de jubilerende weten dat hij met zijn 25 jaar geen recordhouder zou zijn. Dit record viel te beurt aan pastoor Wouters die het van 1680 to 1735 55 jaar volhield in de parochie. Uit de archieven had het bestuur nog enkele feiten gehaald met  betrekking tot de pastoorsfunctie. Zo zou hij 127 huwelijken ingezegend hebben. Hoeveel er daarvan nog koppel waren werd niet in cijfers vermeld. 493 parochianen zijn door pastoor naar de laatste rustplaats begeleid en in al die jaren werden 883 kindjes boven het doopvont gehouden. De eerste dopeling werd niet getraceerd maar wel het tweede doopsel. Dit waren er meteen twee en wel de tweeling Tom en Roel Rogiers. Beiden waren zij aanwezig en mochten in naam van de parochie drie schilderijen overhandigen aan de jubilaris. Drie beeltenissen van pastoor in functie en  hobby vereeuwigd door Mattie Engelen.

    Na de zegen ging het richting  parochiaal centrum waar een tentoonstelling was over het kerkelijk leven in Neerharen. Voor de muzikale noot zorgde het “Seniorenorkest” waarin mijnheer pasoor zijn plaats innam als saxofonist en voorzitter.




















    Tags:neerharen,pastoor vanherck,zuster Lucie
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen spelbreker voor Braderie Lanaken en wordt gemeentehuis Cafe?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heel wat landgenoten zaten te wachten op de voor hen verlossende regendruppels. De droogte speelt hen parten, groeien doet er niets.

    Maar voor de braderiegangers, in het centrum van Lanaken, was het er te veel aan. Heel wat mensen hadden hun tentje niet opgeslagen uit vrees voor de grillen van de natuur. Een show op de L-vormige Catwalk, begon zonnig maar werd abdrubt gestoord door een fikse regenbui. 

    De wens van twee mayabijachtige wezentjes die 'in de krant wilden' kon ik niet weigeren en voldeed aan hun bede.(zie foto).
    Op het gemeentelijk podium voerden de dansgroepen van Sonja Meers hun dansjes op, maar ook daar werd de paraplui bovengehaald en gingen de toeschouwers schuilen. Toch ging de show verder.

    (gelekt!, bron blijft vanzelfsprekend geheim !!). Er komt een nieuw cafe bij in Lanaken, maar dat er plannen waren om het gemeentehuis in te palmen, als het huidige op termijn zal verhuizen naar een andere plaats elders in de gemeente, is maar bij weinige inwoners geweten.
    Maar nu is het door een oplettend verslaggever ontdekt.



    uitgelekt plan

    regenscherm bovengehaald

    toch op de foto

    solidair

    toch op de Cathwalk

    zonder woorden

    de zon aanbidden hielp niet

    waar is dat volk naartoe.

    Mooi hondje.

    Tags:braderie lanaken,sonja meers,gemeentehuis
    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ticketbeurs voor abonnementen Cultuurseizoen 2010-2011 en Patricia, de enige dochter van Lia van Sia de huilbaby
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het nieuwe cultuurseizoen 2010-2011 is van start gegaan met de verkoop van de abonnementen op vrijdag 17 juni. Geïnteresseerden konden tussen 18.00 en 21.00 hun abonnementen voor minimaal 3 voorstellingen komen aankopen. De reserveringen konden in tegenstelling tot verleden jaar, waar enkel de balie open stond voor de verkoop, op 4 punten aangekocht worden. Deze wijze van verkoop had daardoor een sneller verloop. De mannen en vrouwen (of andere volgorde) van het CC waren tevreden over de verkoop. Ongeveer 900 tickets gingen, volgens coordinator Gie Vrancken, van de hand.
    Oud schepen Raymond Hermans, was goed voor elke aangeboden voorstelling die hij samen met zijn gade Annie zal gaan bijwonen. Tijdens de verkoop kon men in de hal bij een natje en een droogje een babbeltje slaan met de andere bezoekers van de ticketbeurs.

     

    Bent u geïnteresseerd in een voorstelling of cursusaanbod, dan kunt u  reserveren, vanaf a.s. maandag 20 juni aanvang 09.00 uur.
    Dit kan aan de balie, telefonisch 089/73 98 50 of via cultuur@lanaken.be.
    Het aanbod mocht u reeds ontvangen in een prachtige brochure die afgelopen woensdag in elke bus of op de deurmat in groot Lanaken belandde.

     

     

    Het volgende  gesprek, tijdens de ticketbeurs, mocht ik van nabij volgen.

    Aan een tafeltje zaten Ereschepen Raymond, Annie, Lia van Sia en dochter Patricia samen met Erik Eurlings en ik zei de gek. Op een gegeven moment was de vraag hoeveel kinderen Lia van Sia had. “Ik ben gebleven bij één”, zei ze “en het waren er misschien meer geweest als de eerste niet zoveel ‘gejenk’ had”.

    Als baby moet Patricia vreselijk te keer zijn gegaan. “Daag en nach ‘jenke” zei Lia van Sia . “Ik ben zelfs een keer naar Wittem geweest om haar te laten overlezen. “En toen ik de dokter eens om hulp vroeg, zei deze dat hij zelf ook een moeilijk kind had en hij dit opgelost had door een deur op het bedje te leggen zodat ze er niet  uit kon vallen. Ik vond zijn remedie wel een beetje vreemd en hebben dat vanzelfsprekend niet toegepast”. Maar niets hielp voor Patricia. Ze heeft blijven ‘jenke’ tot aan haar vierde jaar. (Nu noemen ze dat een ‘huilbaby’ en kan je zelfs iemand in huis halen die met het kind communiceert).

    “Omdat er gewerkt moest worden door de mannen en daarvoor een goede nachtrust bevorderlijk was, hebben we het kind in ons bed genomen. Ze sliep tussen ons in. Toen dat op een gegeven moment ook niet meer hielp hebben we haar een ‘pitslamp’gegeven, met drie kleuren. Met de pitslamp scheen ze dan op het plafond en wij konden slapen. Maar ook daar kwam een eind aan toen ze er op een gegeven moment niets meer aan vond”.

    “Ik weet nog goed dat Pa en Ma met carnaval op stap gingen en wij wilden ook mee”gaat Lia van Sia verder .” Toen het kind sliep zijn  we ook naar het café gegaan. Het was niet zo ver van huis en ik  reed op en neer met de fiets naar huis om te gaan controleren. Nu was Patricia wakker geworden tussen twee fietsbeurten in en is toen waarschijnlijk goed te keer gegaan. Jeanne Vangelabbeek (+), onze buurvrouw,  had het opgemerkt en sprak er schande van. Maar toen ik weer thuis aankwam met de fiets lag ze heerlijk te slapen. Waarschijnlijk had ik haar wakker gemaakt toen ik vertrok, want ik had belletjes aan mijn carnavalskledij hangen”.

    Patricia volgde het gesprek met pretoogjes en viel meermaals in een lachbui. Had ze dat in haar eerste vier levensjaren ook gedaan dan waren er misschien zussen en broers gevolgd nu is ze enig kind en zijn moeder en dochter onafscheidelijk.

     






    nog even een babbeltje slaan

    de verkoop op vier punten



    Lia van Sia en Ereschepen Raymond Hermans

    Annie en Patricia dochter van Lia van Sia

    Erik Eurlings volgt aandachtig het gesprek tussen de tijdgenoten



    Tevreden verkopers aan het eind van de avond

    Tags:Lia van Sia, ticketbeurs cultuur,lanaken
    17-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kangoeroes niet Down Under maar bij ons in Lanaken en Onno Hoes Twijfelt aan het Spreidingsplan koffieshops.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De dag begint vandaag met een stralende zon. De weg naar Gellik ziet er idyllisch en verkeersvriendelijk uit. In de toekomst, als de brug in Briegden gesloten wordt voor het verkeer, gaat dat er iets anders uitzien.


    In Lanaken, aan de rand van het bos, grazen een aantal Kangoeroes. Ja! Kangoeroes. En er was er zeker eentje die in haar buidel een jong droeg. Beiden genoten van het vroege zonnetje, hier bij ons en niet Down Under.


    En ook voor heel wat burgemeesters rond Maastricht een verheugend bericht in de krant (de Limburger). Bij Regio laat  de krant weten dat Burgemeester Onno Hoes van Maastricht twijfelt over het voortzetten van het spreidingsplan van koffieshops, uit vrees dat spreiden juridisch niet vol te houden is. De burgemeester vreest volgens de krant 'bezwaar na bezwaar' van de omliggende gemeentes.
    Het gezegde 'beter een goede buur dan een verre vriend', geldt voor een goed nabuurschap.












    Tags:Onno Hoes,Lanaken,Maastricht,koffieshops,kangoeroes
    15-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verwijderen van asbest in oud stort te Borgharen door gespecialiseerde firma
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De werken aan de Maasverbreding in Borgharen -tegenover Smeermaas- zijn al een tijdje bezig en met de dag verandert het uitzicht van de Maas. Vanaf nu  begint men  met de verwijdering van het oude stort ten noorden van het dorp.
    Het was geweten dat men op een gegeven moment op de oude stortplaats zou stoten, tijdens de afgraving van de Maasboord bij Borgharen.
    Vandaag waren er mannen in witte pakken met gezichtsmasker aanwezig i.v.m. de verwijdering van Asbest. Een speciale wagen met doucheruimte voor de mannen in de witte pakken, staat er op het terrein, vlakbij de oude stortplaats. Deze stortplaats werd zo'n 40 jaar geleden gesloten en in de tijd daarvoor was de millieunorm veel lager als heden ten dage.
    Het lijkt alleen een beetje vreemd, dat er zowel mensen met witte pakken en gezichtsbescherming rondlopen en tegelijkertijd mensen zonder enige bescherming, zoals de kraanmachinist en anderen ter plaatse. De plaats van stort wordt nu afgeschermd met hekwerken.
    De mensen die de fietsroute doen langs de Maas hebben heel wat te zien. Zo ook het echtpaar uit Roeselare, die plaats genomen hebben op een bank langs de Maas. Ze zijn vol lof  over de fietsroute met de knooppunten. Tenminste die in België volgens hen. In Nederland is het een stuk moeilijker voor wat de knooppunten betreft.
    Ze overnachten in Zutendaal op de camping "Mooi Soetedal" en doen dat al meerdere jaren.








    echtpaar uit Roeselare bezoekt met de fiets het Maasland en zijn vol lof over de knooppunten 

    hier wordt het vuil gesorteerd met een machine waaraan verbonden, drie transportbanden

    aan de avond werd er een plastic overgetrokken.


    Tags:oude stortplaats,borgharen,grensmaasproject.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ooievaars verblijven nog steeds in grensmaas in Bosscherveld en Borgharen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Reeds medio mei waren er ooievaars gesingnaleerd in de Grensmaas meer bepaald in de nabijheid van de boerderij De Ploeg in Bosscherveld (Nl).
    De boerderij word bewoond door de familie Berghmans en dat sinds mensenheugenis. Boer Berghmans kan het zich niet herinneren dat er zo'n grote troep op zijn landerijen landden om er naar insecten en kleine dieren zoals muizen te zoeken. Bij het draaien van het hooi komen ze achter zijn tractor lopen en kan hij die steltlopers van zeer nabij bekijken. 23 Waren er toen als grootste hoeveelheid geteld.
    Zoveel stuks zaten vandaag, 14 juni, op de oever van Borgharen, net tegenover het grensdorp Smeermaas waar zware machines de maasboord aan het afgraven zijn, hun veren glad te strijken. Het is aannemelijk dat het dezelfde groep is van medio mei bij boer Berghmans.
    Bij een aantal was duidelijk een ring waar te nemen dus zijn ze ooit uitgebroed in een van de ooievaarnesten in het noorden van Nederland of Duitsland.
    We vroegen het per email aan een ooievaarsbeschermingscentrum in Nl, en kregen het volgende antwoord:

    Geachte heer,
     
    Jonge ooievaars overzomeren soms in de trekgebieden waar ze ook overwinteren of ze zwerven inderdaad om in ons land. Dus  het is zeker mogelijk dat dit jonge ex. zijn. Maar zeker kan ik daar niet van zijn. Er kunnen ook tal van andere reden zijn. Wanneer ze geringd zijn en we nummers kunnen aflezen zouden we dit kunnen bevestigen, maar ik weet niet of er geringde ex tussen zitten en of iemand nummers heeft afgelezen.
    Waarom er nu zoveel in Limburg zitten is ook niet duidelijk. Wel zijn ooievaars liefhebbers van de rivierdelta dus dat kan mee spelen. Ook broeden er de laatste paar jaar ook ooievaars in Limburg en dat heeft wel een aantrekkende werking maar 23, is dan weer erg veel.
    Als de ooievaars elk jaar gaan bivakeren in uw omgeving dan is een paalnest zeker een optie, maar ooievaars zijn ook uitstekende nestbouwers in bomen dus echt nodig is het niet. Het biotoop is in principe bepalend voor definitieve vestiging.
     
    met groet, H.Folkertsma

















    Tags:ooievaars,grensmaasproject,lanaken,smeermaas
    13-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanstellingsmis in St Ursula voor pastoor Hindrix Albert van Veldwezelt
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het gelegenheidskoor had zich voor deze speciale H. Mis, op de dag van Pinksteren, in 'de sjikke frak'  gestoken . In de kerk hadden mensen uit de federatie plaats genomen. Zij volgden samen met enkele collega's van de 'frisbakken' pastoor van Veldwezelt de H. Eucharistieviering met aanstelling. Pas nadat koster Willy de kaarsen had ontstoken (aoch in de sjikke kleijer) kon de viering een aanvang nemen.

    Tijdens de viering kreeg Pastoor Hindrix de opdracht tot het toedienen van de sacramenten. Deze zijn voor Priesters en Diakens voorbehouden. Enkele mogen alleen de Priesters toedienen en zijn aan de Diakens en zeker aan leken onthouden.
    Chrisma, een paarse stola, De twee ringen, de ziekenolie, brood en wijn, worden binnengedragen waarna Pastoor Hindrix met de Eucharistieviering kan beginnen.

    Toen de jonge mannen, waaronder de nu 68 jarige Pastoor Hindrix, destijds hun roeping verzilverden, met de wijding tot priester, waren er in het Groot Seminarie van Luik 13 Walen en 13 Vlamingen. Een jaar voor hun wijding  was er ten gunste van Limburg een afsplitsing tot stand gekomen van  het Bisdom Luik en verkreeg Limburg een Bisschopszetel in Hasselt met als eerste Bisschop  Heusschen 1967- 1989 opgevolgd door Bisschop Schreurs1989 -2004 en de huidige Bisschop Monseigneur  Hoogmartens vanaf 2004.

    Volgens een van de aanwezige priesters werden ze gelijktijdig gewijd in Bree, maar dat zoeken we op.Waren zij de eerste wijdelingen in ons Bisdom?

     

    Het 50 koppig gelegenheidskoor onder leiding van  Frederik Verhooghe en begeleid door orgelist Eddy Vincken. Begon de Aanstellingsmis met het lied “De vreugde brengt ons naar dit huis”.

    voor de foto's van deze speciale viering klikken op foto rechterkolom bovenaan.








    Tags:lanaken,st ursula,aanstellingsmis past Hindrix
    11-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanstellingsmis Pastoor Hindrix nu zondag in St Ursulakerk Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    foto hiernaast zonder Mijter pastoor Hindrix.

    Reeds van in september 2010 is er in onze federatie een nieuwe pastoor aanwezig, nl. E. H. Albert Hindrix. Hij is gaan wonen in de pastorie van Veldwezelt en zorgt vooral voor de parochies Veldwezelt en Kesselt, maar deelt ook in de taken voor de andere parochies. - Zijn officiële aanstelling is een beetje uitgesteld, omdat wij ook als federatieteam een weg wilden afleggen. Maar nu zijn wij zover. Pinksteren leek ons een goed moment, u begrijpt wel, met het waaien van de geest! - Pastoor Hindrix zal officieel opgenomen worden in onze ploeg van pastoors en diakens, en met ondersteuning van het ganse federatieteam.
    De officiële aanstellingviering zal doorgaan in de centrumkerk van Lanaken, nl. de vernieuwde St. Ursulakerk, op Pinksterzondag 12 juni om 14.30 uur. - Deken Luc Herbots, Maasmechelen, zal deze viering voorgaan namens onze bisschop De zang zal in deze viering verzorgd worden door een gelegenheidskoor, samengesteld met koorleden uit onze verschillende parochies, met Frederik Verhooghe als dirigent. 
    Van harte willen wij oproepen om dit gebeuren vanuit de verschillende parochies met een talrijke delegatie te ondersteunen. Alleen door onderling nauwer met elkaar verbonden te zijn en samen te werken heeft onze christelijke gemeenschap in Groot-Lanaken nog een toekomst. Laten wij de priesters en diakens steunen in onderlinge verbondenheid.
    Jos Vanderlee, pastoor-moderator.

    ( Pastoor Hindrix was al medecelebrant van de bisschop, tijdens de wijding rond Pasen van het Altaar in de St Ursulakerk dat voorecht heeft hij reeds gehad en de sleutel van zijn nieuwe parochie nam hij reeds uit handen van het kerkfabriek tijdens zijn eerste mis in Veldwezelt).

    Pastoor Hindrix is een medestudent van de ons bekende Pastoor Gust Vanherck waarmee hij, samen met nog anderen de priesterwijding ontving in 1968 in Bree.
    Hij begon als kapelaan in Eksel en na meerdere parochies waaronder, Hoeselt en Dilsen Stokkem is hij nu o vraag van de Bisschop beland in Veldwezelt. Verleden jaar in het najaar kwam hij ertoe en heeft zijn draai reeds gevonden.




    gelegenheidskoor met leden van de federatiekerken van Groot Lanaken tijdens de generale repetitie









    Pastoor Hindrix tijdens de altaarwijding van st Ursulakerk



    Samen met zijn medestudent en priesterwijdeling Gust Vanherck

    Tags:pastoor Hindrix,lanaken,veldwezelt,kesselt
    09-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St Ursula-Kerk Lanaken, opent deuren voor schoolkinderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met Pasen  werd de St. Ursulakerk weer geopend voor de Eucharistievieringen na een jaar sluiting voor renovatie en restauratie . Het altaar werd toen gewijd door Monsigneur Hoogmartens in een druk bezochte H. Mis.
    Nu staat de kerk weer open voor iedereen. Dagelijks lopen er mensen binnen om een kaarsje aan te steken en rond te kijken in onze ' Kathedraal van de Maaskant ' en er is heel wat te zien. De kruisweg van Jan Rosier, de muurschilderingen van Guffens, de preekstoel, het doopvont en de brangeschilderde ramen, waarvan de gids trots meldt dat er één bij is, die geschonken werd door de eerste koning van België, Leopold I. Maar ook een van de Heren van Merode, die een plaats heeft achter het Priesterkoor naast dat van de koning. Meerdere ramen van schenkers uit de Adel en gegoede luiden sieren de kerk.
    De kinderen van de Jan Rosierschool die een bezoek brachten aan de kerk namen ook plaats rond het nieuwe altaar, waarvan  Mevr. Thesy Thomassen -ex Directrice  van de bezoekende school- uitlegt dat het gedragen wordt door 12 steunen die de 12 apostelen voorstellen dragende het altaarblad Jezus. Dus de twaalf apostelen dragen Jesus.
    De school van de bezoekertjes draagt de naam van de man, die de veertien staties in beeld bracht. Een kruisweg die door meerdere kerken als voorbeeld heeft gediend om na te schilderen.
    Thesy Thomassen doet samen met haar echtgenoot Marcel Quax de rondleiding in de kerk. Een kerk die tot de open kerken in België behoort. "Het is jammer zegt marcel dat wij niet mee konden doen op zondag 5 juni aan 'de dag va de open kerken', de voorbereidingen hiertoe vielen te kort op de opening van onze kerk".
    Na het bezoek krijgen de kinderen vragen over hun bezoek tijdens de lessen op school.




















    Tags:grootlanaken,janrosierschool,stursulakerk,lanaken
    07-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoosbuien in Limburg de lucht werd inktzwart
    Langs de Grensmaas kon men aan de horizon de donder- en hooswolken zien passeren. De beelden spreken voor zich.


















    Tags:windhoos,storm,grensmaas,lanaken,smeermaas
    05-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Limburger schept verwarring bij EHEC onderzoek

    Volgens bericht in De Limburger zouden spruitjes mogelijk de oorzaak EHEC-epidemie zijn.

    Hiermee wordt na de komkommer, de tomaat en de sla weerom een nieuw landbouwprodukt aan de lijst van mogelijke veroorzakers toegevoegd.

    Doch ditmaal slaan ze wel hard naast de spijker want.De naam voor het product Sprossen is vertaald naar Spruiten.

    Terwijl hier de Sojascheuten bedoeld zijn. De link naar Azie had hen op het juiste pad moeten brengen omdat daar in het verleden een uitbraak van EHEC was. En of ze in Azië zoveel Spruiten eten en ook nog rauw is te betwijfelen.

     

     

    De Limburger. 5 juni 2011

    In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn nieuwe sporen ontdekt in de zoektocht naar de herkomst van de agressieve EHEC-bacterie. Daarbij kunnen spruitjes (sprossen vertaald als spruitjes) de oorzaak zijn van de zware epidemie, die in Europa nu al 22 levens heeft geëist.

    Hannover

    ANP

     

    Die Zeit.5 juni 2011

     

    Hannover (dpa) - In Niedersachsen gibt es neue Spuren zur Herkunft des aggressiven EHEC-Erregers. Demnach könnten Sprossen die Ursache für die schwere EHEC-Epidemie mit bisher 18 Toten in Deutschland sein, erfuhr die Nachrichtenagentur dpa am Sonntag aus Behördenkreisen. Die neue Spur der Herkunft des Erregers soll in den Kreis Uelzen führen Rauwe scheuten kunnen gevaarlijk zijn


    Een bericht uit 2001 

    Rauwe scheuten van bonen, kolen, soja, alfalfa en andere groenten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli. Dat blijkt uit een studie in het Amerikaanse Annals of Internal Medicine. Eerder publiceerde de Food and Drug Administration (FDA) die toeziet op de kwaliteit van de voeding een advies waarin wordt gewaarschuwd tegen het eten van rauwe scheuten. Het feit dat de scheuten gekweekt worden in een vochtig milieu draagt in hoge mate bij tot hun mogelijke besmetting met bacteriën. Daarom raadt de FDA aan om alleen scheuten te gebruiken in bereide gerechten die voldoende lang werden verwarmd. Ze mogen zeker niet geserveerd worden aan personen met een verminderde immuniteit of aan jonge kinderen en bejaarden.

    Scheuten zijn de laatste jaren populair geworden, onder meer omdat ze vaak worden gebruikt in de vegeta rische en macrobiotische keuken. Volgens de FDA bestaat er echter geen enkele manier om te garanderen dat de scheuten bacterievrij zijn, zodat ze best worden vermeden.
    http://www.gezondheid.be





    Tags:lanaken,maastricht,de limburger
    04-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plannen Gemeente Maastricht voor nieuwe weg vanaf Noorderbrug naar Lanaken

    De stad Maastricht heeft een groot verkeersprobleem. ’s Morgens en ’s Avonds lopen de wegen in de binnenstad vol met lange files.

    Het lijkt er op dat een deel van de verkeersafwikkeling van Maastricht door het industrieterrein van Lanaken zal gaan verlopen.

    De gemeente Maastricht is van plan om een nieuwe afrit van de Noorderbrug te laten aanlanden in het industriegebied van Bosscherveld.

    Voor deze afrit had men op 1 juli de bedrijven  van Bosscherveld -het oudste industrieterrein van Maastricht- bijeengeroepen om hen het zoekgebied voor de voorgestelde route te laten kennen. Met de bedoelde eigenaren in dit gebied gaat men gesprekken aan. om te overleggen waar de nieuwe weg precies gaat komen. In uitzonderlijke gevallen zal men overgaan tot onteigening.

     

    Voor de weg, aansluitend op deze afrit, wordt gekozen richting Lanakerveld, parallel en op gelijke hoogte met de reeds aangelegde spoorlijn. Daar zal deze nieuwe weg, ergens in het Lanakerveld,  de spoorlijn ongelijkvloers kruisen en uitkomen bij het milieupark Lanaken.


    Tijdens de aanleg van de spoorlijn heeft men koste nog moeite gespaard om de hagedissen langs de spoorlijn te beschemen en plantte men schermen langs de route. Als de weg nu langs het spoorweg tracé wat gebeurt er dan met deze amfibieën 


    Alhoewel het nog een planning is, zijn er in Maastricht geen andere routes gepland voor het binnen rijden in Lanaken.






    Tags:Maastricht,verkeersafwikkeling,nieuwe weg. Lanaken
    31-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grensmaas werken Hochterbampd hervat met enorme stofontwikkeling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De werken aan de Hochterbampd ter bestrijding van wateroverlast zijn weer hervat. De 300m die nog afgegraven moeten worden gaan er nu aan. Dat de werken hervat zijn was niet te overzien. Enorme stofwolken torenden boven de Hochterbampd en gingen richting Kanaal en over  de Abdij van Hocht. De wielertoeristen hadden er op het talud van het kanaal eveneens mee te maken.
    En dit terwijl er aan de overzijde van de Maas eveneens een komen en gaan is van Dumpers en .......... een beregeningsvoertuig met het gewenste resultaat.

    De veronderstelling dat deze over een geasfalteerde weg rijden is maar gedeeltelijk waar. Langs de Maas zelf rijden ze op dezelfde kiezel als deze in de Hochterbampd.

    Na het afgraven zullen de werken aanvatten in de Maasdijk tot aan het eilandje in de Maas. Als de werken afgerond zijn zullen de Galloway runderen, die nu nog alleen maar op de Hochterbampd lopen, de dijk gaan begrazen.
     
    Vandaag is er geen vuiltje in de lucht want.......... het regent.


















    Tags:hochterbampd,grensmaas,werken,lanaken
    29-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrienden van Wim leggen bloemen na een oproep via Facebook
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wim Stouten heeft de strijd verloren waarin hij niet kon winnen. Hij is van ons heengegaan.

    Vlak voor 19.00 uur, een oproep aan zijn vrienden voor een bloemlegging op de plaats van het ongeval, deed een grote groep arriveren rond het kruispuntje De plaats waar  op die noodlottige dag Wim een ongeval had. En terwijl zijn vrienden nog eenmaal applaudiseerden op de plaats van de bloemlegging  is Wim stilletjes ingeslapen.

    De mannen vrouwen en kinderen stonden er een beetje verweesd bij toen een spandoek bevestigd werd tegen de omheining van het hoekhuis. Iedereen heeft met Nathalie en de familie meegeleefd in deze zwarte periode waarin Wim vocht voor zijn leven. Facebook van zowel Nathalie als Wim zelf staan vol met aanmoedigingen voor Wim.

    Na de bloemlegging volgde er een applaus en gingen de vrienden huiswaarts.

    Toon zei het al in een van zijn gedichten:

    Pas als je iemand hebt,

    die met je lacht,

    en met je griend.

    Dan kan je zeggen

    Ik heb een vriend.






    27-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scholensportdag in Rekem onder goed gesternte volbracht
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het begon met een stralende zon vergezeld van een stijve bries. De vlaggen stonden strak gespannen net zoals de vele atleetjes die hier een strijd leverden voor medaille en wisselbeker.
    Iedereen kan niet op het hoogste schavotje bij de veldloop maar een ding staat hoog in het vaandel van de organisatie 'de sport". (georganiseerd door de gemeentelijke Sportraad)
    Tegen het middaguur verdween de zon achter een dik wolkendek en de dreiging dat regen het spektakel vervroegd zou beeindigen zorgde wel even voor kopbrekens bij de organisatoren en begeleiders van de jonge "atleten".
    Het heeft De Heer behaagd deze regenval uit te stellen tot de dag na de spelen, alhoewel de boeren er om smeken, moeilijke keuze. Of er koffie gebracht is naar de overblijvende kloosters is niet geweten.
    Het bleef op twee druppels na droog op de voetbalpleinen van AA.Rekem. ZO kon na de pauze weer gestart worden met de sportactiviteiten en werd da dag afgesloten met de veldloop voor leraren en leraressen van de aanwezige scholen.
    Op deze 22e editie deden maar liefst 1591 leerlingen van de 8 lagere scholen mee in de strijd voor de medailles en wisselbekers.

    Leraren en leraressen samen met de vrijwilligers maakten dat dit getal boven de 1800 zou uitkomen. Voor dit hele volkje en organisatie stond 300 liter tomatensoep (met heel veel gehaktballetjes) en 1600 appels klaar om het middagmaal aan te vatten.  

    Na afloop zorden de deelnemers uit Rekem voor een onverwachte file op de Rijksweg, toen zij met de fiets aan de hand in een grote gele sliert deze vierbaansweg trotseerden.

    Foto's kunt u bekijken door op de link rechtsbovenaan in de rechterkolop te klikken bij Foto's nol



















    Tags:scholenveldloop,lanaken,rekem,sportraad


    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!