een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
05-11-2007
gierst-groentenburgers , een alternatief voor de eeuwige aardappel
Gierst (panicum miliaceum ) het vergeten graan.
Gierst is rijk aan magnesium en
ijzer, en bovendien een bron van vitamines B, eiwitten en
voedingsvezels. In de westerse wereld wordt gierst vooral gebruikt in dierenvoeding. In Azië en Afrika is het dagelijks voedsel voor de mensen. Het wordt daar meestal bereid zoals rijst. Gierst is glutenvrij en geschikt voor coeliakiepatiënten.Het bevat in vergelijking met andere klassieke granen zoals tarwe, maïs, spelt en rogge, betrekkelijk veel kiezel. Daardoor is het heilzaam voor haar, huid en nagels.
De smaak is neutraal , licht zoet. De kleur is meestal goudgeel. Ongepelde gierst is bitter van smaak, dus altijd gepelde gebruiken. . Klik op de foto voor verdere informatie
Een recept voor gierst-groentenburgers
Voldoende voor 6 burgers
360 ml groentenbouillon - 120gr gewassen gierst (wassen zoals rijst)
1 dikke prei , handvol peterselie, enkele stengels selder, 1 à 2 teentjes knoflook , een schijfje gember , 1 ajuin.
In een kookpot de groentenbouillon aan de kook brengen. Hierin de gierst doen. Terug laten opkoken , daarna op een zacht vuurtje met deksel op de pan 30 min. laten sudderen en zwelllen. Alle bouillon moet opgenomen zijn door de gierstkorrels.
Tegelijkertijd de groenten fijnsnijden en allemaal samen in een braadpan opstoven .Een beetje olijfolie in de pan heet laten worden , dan de groenten erbij doen. Kruiden met muskaatnoot, tabasco of gewone peper, en een soeplepel sojasaus (zoute). Deksel op de pan en zo op een middelmatig vuur gedurende max. 10 min. laten stoven. Tussendoor wel roeren om aanbakken te vermijden.
Na 30min. de twee gerechten samenvoegen en goed mengen met een vork. Zo krijg je een soort van gierstpuree en hiermee vorm je met je handen 6 gelijke burgers. Je doet dit als de puree nog warm is, want koud blijft de gierst niet kleven. Elke nog warm gevormde burger paneer je met paneermeel. Daarna alles laten afkoelen. En zo kan je op elk moment deze burgers bakken in een pan zoals je doet met een gewone hamburger. Liefst wel een tefalpan gebruiken om aanbakken te vermijden. En ...smakelijk.
Op dezelfde manier kan je gierstkroketjes maken om te frituren. Een variant is dat je door de puree, alvorens de kroketjes te vormen, gemalen kaas (emmentaler, gruyère; parmezaan naar eigen smaak) mengt. Zéér lekker.