een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
05-11-2013
Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
Vetten en oliën in je voeding , beperken of juist niet ?
1.
Een dieet met weinig vet bevat meestal meer snelle koolhydraten
zoals witte
bloem, witte rijst, witte pasta, aardappelen, suikerrijke dranken, snacks. Deze
geraffineerde koolhydraten kunnen pieken veroorzaken in je bloedsuiker- en
insulinespiegel.
Op langere termijn kan het risico op suikerziekte en
hartaandoeningen verhogen. Een dieet met veel witte koolhydraten en weinig vet verhoogt de
triglyceriden (slechte vetten) en verlaagt de goede cholesterol (HDL) in je
bloed. Hierdoor is er meer risico op een hartaandoening en een te hoge
bloeddruk.
Voor de meesten geeft een laag-vet dieet geen voldoening in die zin dat
ze al na korte tijd terug honger krijgen. Meteen gaan ze op zoek naar nieuwe
geraffineerde koolhydraten en komen ze terecht in een vicieuze cirkel die op
termijn leidt tot gewichtstoename.
2. Voedingsmiddelen in hun
natuurlijke staat
zoals de meeste groenten,
fruit, ongeraffineerde granen, zaden, bonen, linzen en erwten bevatten weinig
vet en zijn gezond. Terwijl (industrieel) bereide gerechten die gelabeld zijn
als weinig of 0% vet meer suiker, zout en andere smaakversterkers bevatten.
Een
voorbeeld zijn de salade dressings waarin een groot deel van de olie vervangen
is door suiker, zetmeel en zout. Zij zijn ongezonder dan de volvette mayonaises.
3. Het is een mythe dat voeding
met een hoog vetgehalte leidt tot gewichtstoename.
Meer calorieën opnemen dan
je nodig hebt gebeurt vanuit elke mogelijke voedselbron : koolhydraten, vet,
eiwitten of alcohol kan je dikker maken.
4. Is een vetarm dieet geschikt om gewicht te verliezen ?
In principe is het mogelijk om met eender welk dieet af te vallen. In
sommige onderzoeken stelt men zelfs vast dat met een vetrijk dieet meer
positief resultaat wordt bereikt.
Voor een gewichtsverlies telt alleen een degelijk laag calorieën
eetplan. Ook een plan dat een garantie inhoudt voor een levenslange gezonde
aanpassing van je eetgewoontes.
Eten met een beperkt vetgehalte verhoogt de triglyceriden
en verlaagt de goede cholesterol in je bloed. Het is een ongezonde keuze. Terwijl de geraffineerde
koolhydraten het moeilijker maken om je gewicht onder controle te houden.
5. Wat is beter dan een laag-vet
dieet
Kies voor een dieet met gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten. Vul
de helft van je bord met groenten (en fruit) , één vierde met volle granen, één
vierde met goede eiwitten (noten, bonen, gevogelte, vis).
Kook met gezonde
vetten (ongeraffineerde olijfolie , kokosolie ) en verrijk je salades met een
virgin olijfolie.
Groenten, fruit, volle granen, plantaardig ongeraffineerde oliën ,
gezonde eiwitten (vis, gevogelte, bonen, noten) zouden elke week de
basisingrediënten moeten zijn van een gezonde dieetkeuze.
6. Enkele mogelijkheden om
goede vetten te gebruiken in de keuken
·
Kook en bak met de goede
vetten en oliën Liefst
(ongeraffineerde) oliën gebruiken: om te frituren kokosolie, arachideolie.
Olijfolie is geschikt om te bakken en braden maar best niet om te frituren.
·
Voorzie op tafel gezonde
oliën Voor salades en
bij koude bereidingen zijn alle andere oliën geschikt zoals : zonnebloemolie,
notenolie, sojaolie, sesamolie en ook olijfolie .
·
Koppel calorierijke vetten,
oliën mét caloriearm voedsel Verijk
groenten, volle granen, erwten ,bonen met noten en olijfolie, notenolie,
sesamolie om zo smaak toe te voegen en je te houden aan je dagelijkse
calorieën.
·
Schrap snelle koolhydraten
en vervang ze door trage koolhydraten én gezonde vetten Eet vooral groenten, fruit
en volle granen (tarwe, spelt, rogge, bruine rijst, gierst), zaden (lijnzaad,
quinoa, sesamzaad) en noten samen met ongeraffineerde oliën.
·
Vervang rund- en varkenvlees
door gevogelte, vis , tofu, noten