een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
15-04-2008
Osteoporose, broze beenderen, calcium en melk , het vervolg
Osteoporose, broze botten ,
calcium en melk: het vervolg
Om osteoporose te voorkomen raadt men aan om elke dag 3 glazen melk te
drinken. Toch zijn er heel wat twijfels ontstaan over het effect van deze
aanrader. Recente onderzoeken wijzen op andere belangrijke factoren en plaatsen
vraagtekens bij melk als preventie voor broze bottenziekte of osteoporose
De recente kennis en bevindingen:
Calcium is een mineraal dat
verschillende functies vervult in je lichaam: het zorgt voor sterke botten, beenderen en tanden,
draagt bij tot een effectieve
bloedstolling, een goedeoverbrenging
van zenuwimpulsen en regelt het hartritme.99% van het calcium zit in de
beenderen en tanden, 1% in het bloed (en ander weefsel).
Het calcium dat we nodig hebben, halen we uit ons voedsel: zoals
zuivelproducten, groene bladgroenten, gedroogde bonen. Op het ogenblik dat het calciumgehalte in ons bloed echter te laag is, zal ons lichaam beroep doen op
het calcium uit onze beenderen en botten. We plegen zo op termijn roofbouw
op ons beendergestel en het begin van broze beenderen is gemaakt. Het is dus
zaak om er voor te zorgen dat ons bloed de ganse tijd voldoende calcium heeft.
Want eens te laag dan kan dit niet eenvoudig door calciumrijk voedsel worden
aangevuld.
Bij osteoporosis worden de beenderen en botten poreus door een ontstane
onevenwicht tussen botopbouw en afbraak. Na
het 30ste levensjaar is er meer afbraak dan opbouw zelfs als de
aanbevolen hoeveelheid calcium om gezonde beenderen te houden, wordt gegeten.
Wat zeer belangrijk is: dat je zorgt
voor een optimale botopbouw tot je 30e. Zo voorzie je een
stevige basis voor de toekomst. Maar het is geen garantie voor een latere
optimale gezondheid van de beenderen. Beenderafbraak
op latere leeftijd hangt evenzeer af van: genetische factoren, fysieke
activiteit, lage hormonenspiegel van oestrogenen bij vrouwen en testosteron bijmannen. Osteoporose komt voor 80%
van alle gevallen voor bij vrouwen na de menopauze omdat dan de
oestrogenenspiegel zo drastisch daalt. Ook mannen riskeren broze beenderen
maar wel 5-10 jaar later omdat bij hen de testosteronspiegel maar geleidelijk
daalt over een langere periode.
Osteoporosis voorkomen hangt af van
twee dingen :
-gedurende je eerste 30 levensjaren zorgen voor een zo sterk mogelijk
beendergestel met een hoge densiteit. -tijdens de jaren die daarop volgen het botverlies zoveel mogelijk beperken.
Wat je concreet kunt doen:
·
Regelmatig oefeningen en intense fysieke activiteiten zoals wandelen, dansen, joggen,
gewichtheffen, hiking, trappenlopen, tennissen. Belangrijk is dat er voldoendekracht wordt gezet op de verschillende
beenderen, dus ook de afwisseling en
de diversiteit hierin is van belang.
·
Voldoende vitamine
D opname, door je voeding en
door blootstelling van je huid aan het
zonlicht(winterzon is niet voldoende), desnoods door vitamineD supplementen.
·
Voldoende calciumrijk
voedsel consumeren. Wat is echter voldoende? De verschillende
wetenschappers zijn het daar nog niet over eens. Alle onderzoeken hieromtrent
zijn kortetermijn-onderzoeken en daardoor nog te onbetrouwbaar. Bvb. in Amerika
raadt men 1000mg/dag calciumopname aan(volwassenen), in Europa 700mg(GB). In
Japan en Peru is de dagelijkse calciumopname slechts 300 mg en toch is er daar
een lagere incidentie van osteoporosis dan in de Westerse wereld.
·
Voldoende vitamine
K opname: 120µg/dag voor mannen en 90µg voor vrouwen. Je vindt deze
vitamine in groene groenten zoals
:spruitjes , broccoli, sla, groene andijvie, de schil van appelen en peren.
Vitamine K bevordert de densiteit van de beenderen vooral bij vrouwen.
·
Let op
met koffie: cafeïne zou het afvoeren van calcium langs de urine bevorderen,
vooral bij meer dan 5 koppen koffie per dag.
·
Vermijd
te veel eiwitten. Bij de vertering van eiwitten komen er zuren vrij in de
bloedstroom die moeten geneutraliseerd worden door calcium dat onttrokken wordt
uit de beenderen.
·
Vermijd
hoge dosissen pro-vitamine A supplementen.( >5000IU) Zij verhogen het
risico op beender- en botbreuken. Alleen bètacaroteen blijkt wel veilig te
zijn.
En calcium uit melk?
Melk wordt gezien als de beste manier om calcium op te nemen. Maar recente
onderzoeken plaatsen daar wel enkele bedenkingen bij:
·
Melk is zeker niet de beste calciumbron voor
iedereen . Sommige personen hebben lactose-intolerantie.
De lactose in melk bezorgt hen meestal diarree en/of buikkrampen. Bij
babys en kleuters komt dit bijna niet voor. Wat wel bij sommige babys en
peuters voorkomt is allergie voor melkeiwitten vooral van koemelk. Een
alternatief is om lactosevrije melk te drinken. Voor babys bestaat er melk met
voorverteerde eiwitten.
·
Melk bevat veel
dierlijke vetten die het ontstaan
van hartziekten bevorderen. Een alternatief is om magere melk te drinken
waaruit het vet is verwijderd. De ervaring leert echter dat het zeer moeilijk
is voor melkdrinkers om zich te houden aan deze magere versie. Volle melk heeft
meer smaak. Om magere melk meer smaak te geven wordt er suiker aan toegevoegd
wat al even slecht is voor de gezondheid.
·
Een verhoogd risico bestaat op baarmoederkanker
bij een hoge consumptie van melk (3 glazen en meer per dag). Bij de vertering
van lactose uit de melk wordt galactose gevormd dat beschadiging van het
baarmoederweefsel kan teweeg brengen en zo leiden tot kanker.
·
Een verhoogd risico op prostaatkanker is
vastgesteld bij mannen bij een hoge calciuminname (2 à 3 glazen melk per dag).