een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
18-10-2010
Hoe suikerziekte voorkomen ?
Hoe voorkom
je suikerziekte of diabetes (type
2) ?
Als diabetes een besmettelijke infectieziekte was dan konden we spreken
van een epidemie. Deze beschavingsziekte , vroeger genoemd ouderdomsdiabetes,
neemt angstwekkende proporties aan en komt nu ook voor bij kinderen en
teenagers.Meer dan 24 miljoen Amerikanen hebben diabetes, wereldwijd zijn dat 285
miljoen mensen. In 2030 zal dit volgens de voorspellingen 439 miljoen zijn.
De problemen achter deze cijfers zijn nog meer alarmerend. Diabetes is
de voornaamste oorzaak van blindheid en nierfalen bij volwassenen. Het
veroorzaakt milde tot ernstige zenuwschade dat samen met circulatiestoornissen
dikwijls leidt tot amputatie van een voet of een been. Het verhoogt het risico
op hartziektes. Het veroorzaakt jaarlijks 75000 overlijdens alleen in de VS.
Wat is type 2 diabetes?
De energie voor je lichaamscellen hangt af van een eenvoudige
suikermolecule : glucose of bloedsuiker. Wanneer je eet worden de koolhydraten
omgezet tot glucose en in de bloedstroom opgenomen. Bij elke stijging van het bloedsuikergehalte
krijgt de pancreas een signaal tot insulineproductie. Dit hormoon instrueert de
cellen om de bloedsuiker of glucose uit de bloedstroom op te nemen. Gebeurt dit
niet ,om welke reden dan ook, blijft de glucose in je bloed rondstromen.Diabetes begint wanneer :
-je pancreas geen of onvoldoende insuline aanmaakt
-je de insuline die je aanmaakt niet kan aanwenden waarvoor hij nodig is.
De type 1 diabetes of insuline-afhankelijke suikerziekte ontstaat
wanneer de insulineproducerende cellen van de pancreas, door een aanval van je
immuunsysteem, worden ontmanteld en niet meer in staat zijn om insuline aan te
maken. Ongeveer 5 tot 10 procent van de gediagnosticeerde suikerziektes zijn
type 1.
De type 2
echter ontstaat geleidelijk en onmerkbaar over een grote tijdspanne. De ziekte manifesteert zich uiteindelijk als
de cellen stoppen met te reageren op het insuline: openen voor
glucose-opnemen signaal. Het lichaam antwoordt vervolgens door nog meer én
meer insuline te produceren, om telkens te proberen om bloedsuiker in de cellen
te rammen. Eventueel zullen de insulineproducerende cellen uitgeput geraken
en beginnen falen.
Bij de hoge aantallen suikerzieken moet je de 57 miljoen (in de VS)
pre-diabetes-patiënten tellen. Het is een voorstadium en een alarmfase die
gekenmerkt is door een te hoge bloedsuikerspiegel (bij een
bloedsuikertolerantie-test of glucose-test).
In deze fase is het belangrijk om
je levensgewoonten drastisch te veranderen om zo diabetes af te wenden. Hoe verminder je het risico op diabetes
type 2?
Je leefgewoonten en je levenshouding bepalen naast genetische factoren
het ontstaan van suikerziekte type 2.
Welke concrete stappen ?
1. Beweeg
regelmatig . Door je spieren
actief te laten werken versterk je
hun mogelijkheid tot het gebruiken van de insuline en het beter absorberen van
de glucose. Hierdoor ontlast je je
insuline-producerende cellen. Het hoeven zelfs geen intensieve spieroefeningen
te zijn. Elke dag een halfuurtje
wandelen is voldoende om je risico op diabetes met 30% te verminderen.
2. Controleer
je gewicht. Overgewicht is de
voornaamste oorzaak van type 2 suikerziekte. Obese personen maken 20 tot 40
maal meer kans op diabetes dan mensen met een gezond gewicht. 10 procent
gewichtsverlies vermindert je kans op diabetes met de helft.(zie ook mijn
blogpagina: zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet van 1/4/2009)
3. Pas
je dieet aan.
· Vervang
de geraffineerde koolhydraten door ongeraffineerde:
de vezels en ballaststoffen in ongeraffineerd voedsel zorgen voor een tragere opname van glucose in het bloed en
vragen een geleidelijke en beperkte insuline-afgifte door de pancreas. Zo
sparen zij de insulineproducerende cellen. Bovendien hebben zij een lage
glycemische index en bevatten zij essentiële mineralen, vitamines en
phytochemicaliën.(Zie ook mijn blogpaginas: De kracht van volle granen van
28/10/2008 en Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan
gezondheid van 14/9/2010)
Geraffineerd voedsel - zoals wit brood, rijst,
koekjes, gebak, aardappelen, suiker- met een hoge glycemische index en load - zorgen voor pieken in het bloedsuikergehalte en de insulineproductie, met een
snelle terugval, waardoor het organisme vraagt naar een nieuwe dosis
geraffineerd voedsel. Dit verhoogt het risico op het falen van de
glucose-opname door de lichaamscellen en de goede werking van de
insuline-producerende cellen.
·
Verban alle suikerhoudende dranken : softdrinks,limonades, fruitsappen. Een hoge
glycemische index en een verhoogd risico op diabetes : 80% bij één tot twee suikerdranken
dagelijks, 50% bij één tot twee fruitsappen.Suikerhoudende dranken dragen bij tot chronische
ontstekingen, gewichtstoename, verhoging van de bloedvetten (triglyceriden),
afname van de goede cholesterol, verhoogde insuline-resistentie.
· Eet
goede vetten in noten , zaden en
vloeibare oliën. Vermijd transvetten in fast food, gefrituurde gerechten,
gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten. (Zie ook mijn blogpagina: transvetten en
het risico voor je gezondheid van 3/1/2010)
·
Beperk rood vlees en vermijd bereid vlees en
charcuterie. Vervang deze door
gevogelte ,vis, tofu, seitan,
bonen, noten en zaden