Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    barcelona
    blog.seniorennet.be/barcelo
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    liesje
    blog.seniorennet.be/liesje
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    obc2006
    blog.seniorennet.be/obc2006
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vet en olie in je dagelijkse voeding , je wordt er niet dik van … en nog veel meer 

    1.    Vele mensen  ( vooral jongeren, meisjes en vrouwen) trachten - hierdoor aangezet door de reclame - een vetarme voeding in te bouwen. Toch is dit een ‘ongezonde’ beslissing. Door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vetten , verbrand je efficiënter en meer lichaamsvet, verbeter je je conditie en je immuniteit. Omega-3-vetzuren (in lijnolie, koolzaadolie, visolie…) zorgen voor meer zuurstof in de actieve spieren.   


     2.    Personen verbazen zich over het feit dat door gebruik van koude vetstoffen/olie gewichtsverlies optreedt, terwijl men in het verleden verschillende diëten uitprobeerde, helaas zonder resultaat.De toevoeging van (koude) vetstoffen en olie zorgt voor stabiele bloedsuikerwaarden. Het verzadigingsgevoel treedt daardoor vlugger op. 

    Wetenschappers die onderzoek doen naar voedselintoleranties stelden vast dat hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) een gevolg kan zijn van een dysbiose (een onevenwichtig darmflora) en dat na het ‘oplossen’ van de intoleranties de drang naar zoetigheden verdwijnt. Het wegwerken van voedselintoleranties betekent minder ontstekingen, een verhoogde vitamine- en mineralenstatus, een betere bloedcirculatie en spierwerking, wat kan leiden tot een betere stofwisseling én tot een vermindering van je gewicht en vetpercentage.   


     3.    Als je (te) veel suikers eet – zoals fructose en lactose – kunnen deze ‘gisten ‘ in je darmen,wat aanleiding geeft tot voedselintoleranties. Dit gebeurt vooral bij voeding die te weinig vezels en vet bevat. Daarom hebben personen met intoleranties meer behoefte aan vetstoffen die de opname van allergenen vertragen en kunnen helpen bij een lactoseintolerantie en een fructosemalabsorptie. Koude vetstoffen/olie vertragen ook de maaglediging, wat de vertering kan stimuleren.   


     4.    Koude vetstoffen en olie kunnen de opname van toxines en allergenen vertragen waardoor de kans op voedselovergevoeligheden merkelijk vermindert. Ze zorgen tevens voor een vertraagde suikeropname waardoor minder bloedsuikerpieken optreden met een verminderde insulineproductie tot gevolg.    


     Samenvattend : Één tot twee eetlepels koude olie/vetstof per dag geeft vele voordelen:  

    ·      Glucose wordt trager opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen optreden

    ·      De opname van allergenen en toxines (door fermentaties ten gevolge van een onvolledige vertering) vertraagt ter hoogte van het darmslijmvlies. Personen die kampen met pseudo-allergieën voelen zich beter als ze koude olie (ook mayonaise), eventueel (bio) margarine of boter gebruiken. 

    ·      De groei van bepaalde schimmels en micro-organismen wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen andere overgevoeligheidsreacties worden tegengegaan.

    ·      De productie van histamine en tyramine door de darmflora (ontstaan van pseudoallergieën) kan worden beperkt. Om het aminozuur tyrosine om te zetten in tyramine en histidine in histamine is een koolhydraatrijk milieu nodig. Door toevoeging van olie aan je voeding kun je dit wijzigen. Zodat mensen die kampen met pseudo-allergieën zich veel beter voelen als ze koude olie gebruiken.

    ·      Vetstoffen zijn onmisbaar voor de aanmaak van hormonen. 

    ·      Vrouwen die meer vetten en minder vezels gebruiken, nemen meer calcium op dan zij die een vezelrijke en vetarme voeding hebben. Door een extreme vetbeperking kan de calciumstatus in het gedrang komen aangezien vitamine D (en vitamine K) vetoplosbare vitamines zijn. Voor de absorptie van calcium uit de voeding  is vitamine D onontbeerlijk. 


     Zie ook mijn blogpagina's :  “ Je persoonlijk voedselpakket samenstellen om ongemakken te bestrijden” van 25/09/2009 : over voedsel-intoleranties, -allergieën en –pseudo allergieën. " Dik worden van (te veel) vet eten " van 20/01/2010.

    03-11-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een 'gezond' gevuld bord
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een ‘gezond’ gevuld bord, wat zijn de recente adviezen 

    Aanbevelingen van de HARVARD School of Public Health (HSPH- USA)


    1.  
    Vul de helft van je bord met groenten (en fruit)
    Hoe meer variatie en kleur hoe beter. Uitgesloten zijn aardappelen, zowel frieten als andere bereidingen van aardappelen. Zij bevatten ‘snelle koolhydraten’ (hoge glycemische index, 90-95). Zij hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte als suiker en andere ‘witte’ koolhydraten (wit brood, witte rijst). Op korte termijn leidt dit tot (te veel) honger en ‘overeten’. Op lange termijn is er een risico op overgewicht en diabetes type 2. 


    2.  
    25% is bestemd voor volwaardige granen
    Volkorentarwe, bruine rijst, volkorenpasta’s, gierst,volgranen-couscous en –bulghur en bereidingen hiervan, in plaats van de geraffineerde ‘witte’ vormen. Je houdt zo een plotse stijging en daling van je bloedsuikerspiegel en je insuline in je bloed onder controle.  


    3.  
    Het overige kwart is gereserveerd voor gezonde eiwitten
    Maak een keuze uit : gevogelte, vis en noten( bron van omega3 vetten), bonen-erwten-linzen( vezels). Ook eieren zijn een goede keuze. Een persoon met diabetes beperkt zich best tot max. 3 eidooiers per week. Wees zuinig met rood vlees (varken, lam,rund) en vermijd charcuterie en andere bereide vleeswaren (groter risico op hartaandoeningen, diabetes 2 en dikke darmkanker).  


    4.  
    Gebruik gezonde olie voor de bereiding en opsmukken van je gerechten 
    Vooral ongeraffineerde olie zoals olijfolie, lijnolie…Vermijd transvetten en sterk bewerkte vetten en oliën. Wees zuinig met boter en andere dierlijke vetten. 


    5.  
    Drink hierbij vooral water en/of koffie, thee 
    en beperk melk en andere zuivel tot één à twee ‘servings’ per dag. Veel melk drinken wordt in recente onderzoeken verbonden met een hoger risico op prostaatkanker en baarmoederkanker. 

    Beperk fruitsap tot één ‘serving’ per dag. Sappen bevatten veel (fruit)suiker en zijn vergelijkbaar (qua suikers en calorieën) met gewone frisdranken. Zij worden beiden gelinkt aan een verhoogd risico op diabetes, overgewicht en hartaandoeningen.  


    6.  
    blijf actief , beweeg regelmatig 

    15-10-2011 om 20:10 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gepersonaliseerd voedingspatroon, samen met algemene voedingsadviezen.  

    Het is makkelijk te begrijpen dat het dieet van een kind in zijn ‘groeijaren’ anders moet zijn dan dat van een volwassene op middelbare leeftijd. Hetzelfde geldt voor een zwangere vrouw en een bejaarde dame van 70.
      
    Toch worden aanbevelingen voor de consument  vooral gegeven in algemene termen van : de optimale hoeveelheid calorieën-inname, het aantal ‘servings’ van elke voedselgroep, welke vitamines heb je nodig….? 


    Vanuit recente inzichten en onderzoeken drie invalshoeken : 

    1.   
    Wanneer je gaat eten vraagt je brein naar voedsel , en niet naar calorieën. Je eet wel tot je verzadigd bent. Als je dan kiest voor frieten, chips, suikerrijke frisdranken, snoep, taartjes, koekjes, ijskreem zul je op termijn meer risico lopen op overgewicht en andere aandoeningen (diabetes, hoge cholesterol, te hoge bloeddruk). 
    Het is bewezen dat kiezen voor een voedingspatroon met vezelrijk en ongeraffineerd voedsel zoals volle granen, groenten en fruit, bonen, erwten en linzen veel sneller een verzadigd gevoel geeft en de vertering vertraagt. 


    2.   
    Ondertussen weet men dat er ‘extra-ordinary’ voedsel bestaat dat bijdraagt tot een ‘gezonder leven’ zoals :

    a.   
    Bessen : die een preventieve invloed hebben op ‘ouderdomskwalen’ zoals cardiovasculaire aandoeningen, kanker, diabetes en mentale aftakeling dank zij hun hoge gehalte aan antioxidanten en door hun anti-inflammatoire eigenschappen. 
    b.   
    Broccoli : heeft cholesterolverlagende (LDL) eigenschappen. Het bevat naast vezels ook zwavelverbindingen die een gunstige invloed hebben op de lever en het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam versterken. 
    c.   
    Zie voor meerdere ‘extra-ordinaries’ op mijn blogpagina van 21/07/2011. 


    3.   
    De universiteit van South Carolina is een voortrekker op het gebied van de sterk groeiende discipline van de “geïndividualiseerde voeding” en meer specifiek de “nutrigenomics”, onderzoek naar de link tussen genen en dieet.  
    a.   
    Men ontdekte dat bij bepaalde personen ‘een eiwit’ genen overactiveert die betrokken zijn bij de synthese en opmaak van cholesterol en andere vetten. Dit kan leiden tot insuline-resistentie, hoge vetten in het bloed (triglyceriden) en de condite genaamd ‘een vette lever’, een opeenstapeling van vetten in de lever waarbij zijn vermogen om gifstoffen te verwijderen uit het bloed, wordt teniet gedaan. 
    Deze personen met een zelfde genetische minimale storing kunnen dus op een gelijkaardige manier gevoelig zijn voor bepaalde vetten en zullen deze best schrappen uit hun dieet. 
    b.   
    Bij andere studies vond men een genetische variatie die specifiek het risico op een hoge LDL-cholesterol bij deze personen verhoogt. Nog een andere variatie zorgt ervoor dat sommige individuen gevoelig worden voor kankerverwekkende stoffen die geproduceerd worden wanneer vlees op (te) hoge temperatuur wordt bereid. 


    Verder onderzoek is hier nodig. Toch is het raadzaam om deze eerste resultaten reeds te gebruiken om chronische kwalen bij bepaalde personen te voorkomen zoals:  
    -       Gevoeligheid vanuit genetische aanleg voor zout, vetten, cholesterol moet aanleiding geven tot het aanpassen van je dieet. 
    -       Hetzelfde geldt in feite voor voedselallergie, pseudo-voedselallergie, voedselintoleranties. Je zult bij gluten- of lactoseintolerantie overgaan tot het schrappen van o.a. glutenhoudende granen of melk. Toch is het best om deze toch ‘gezonde’ producten te vervangen door granen zonder gluten (rijst, quinoa,maïs, gierst..), andere (gefermenteerde) melkproducten met weinig lactose zoals sommige yoghurts, kefir, harde kazen of zelfs ‘lactosevrije melk’. 


    Gezonde voeding
    is een kwestie van algemene adviezen die voor iedereen gelden. Toch worden door recente wetenschappelijke studies voedingsadviezen ook geïndividualiseerd vanuit nieuwe genetische inzichten. Bepaalde voedingsstoffen die voor sommige personen (vanuit hun genetische aanleg) schadelijk zijn , zullen voor andere weinig of niet ongezond zijn. 

    26-09-2011 om 21:47 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen “Wanneer is je broodje goed gebakken? “ Een recept voor eigen ‘gezonde’ pistolets. 

    De ingrediënten: 

    ·      300 gr (biologisch) meergranenmeel
    ·      300 gr (biologisch) voltarwemeel type 80 (Franse standaard)
    ·      20 gr verse gist 
    ·      15 gr rietsuiker
    ·      340 gr water
    ·      zout naar eigen keuze  


    Aan de slag :


    Stap 1.
    De twee soorten meel en de suiker mengen.Uitstorten op je werkblad, het zout op de rand.In een kuil de verse gist opgelost in het water uitgieten.Alles mengen en gedurende ongeveer 10 minuten kneden.Opbollen ,in een kom afdekken met plasticfolie en gedurende 8 uur (één nacht bvb.) in de ijskast laten rusten.  

    Stap 2.
    Het koude deeg ‘platkloppen’ en doorkneden.Verdelen in 16 deegballen van elk 60 gr.  Elke deegbal ‘platkloppen’, opbollen en insnijden bovenaan. Naast elkaar op een ingevette bakplaat schikken.               

    Stap 3
     Één uur laten rijzen in een oven van 40° Celsius.  Vervolgens afbakken op 215° C ( stand ‘hetelucht’) gedurende 15 minuten, gevolgd door 5 minuten op 205° (onderwarmte).  Laten afkoelen op een rooster.  


    Om je slaagkansen als beginneling te verhogen :

    1.     alle ingrediënten exact afwegen

    2.     het deeg voldoende lang kneden (de juiste elasticiteit leren inschatten).

    3.     voltarwemeel type 80 heeft een uitmalingsgraad van 85%. Ter vergelijking: 

    ·      voltarwemeel type 150 heeft een uitmalingsgraad van 95%
    ·      meel van type 45 met een uitmalingsgraad van 65%. Bvb.witte patentbloem. 
    ·      Hoe kleiner het typecijfer, hoe ‘witter ‘ het meel en hoe minder zemelen. Het typenummer zegt echter niets over de bakwaarde van het meel.
     
    4.     ‘Ervaring baart kunst’. Laat je niet ontmoedigen als je ‘eerste baksel’ niet zo goed lukt. Hou  in gedachten : “de aanhouder wint”. De beste leerschool is je eigen ervaring. 

    08-09-2011 om 21:54 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Positieve emoties en je gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Positieve emoties : een boost voor je gezondheid en welzijn ? 

    Uit een aantal studies blijkt dat negatieve gedachten je gezondheid kunnen aantasten.
    En wat  met positieve emoties : kunnen ze je dan gezonder maken? 


    Emoties om stress te verminderen 
     
    De bestaande onderzoeken over positieve emoties suggereren dat zij in staat zijn om (negatieve) stress te ‘bufferen’. Hoe dit juist in zijn werk gaat is nog onbekend.Men  gaat er voorlopig vanuit dat positieve emoties bij mensen gezonde gedragingen oproepen zoals :

    ·      Minder of niet meer drinken en/of roken
    ·      Meer bewegen of gaan sporten
    ·      Betere slaapkwaliteit ontwikkelen
    ·      Meer antioxidanten of meer goede cholesterol (HDL) i.p.v. slechte (LDL) aanmaken
    ·      Minder snoepen of andere zoetigheden eten  


    ‘Negativiteit’ slecht voor je hart

    In een Canadese studie (2004) onderzocht men de belangrijkste risico’s om een hartziekte te ontwikkelen. Het ging o.a. over roken, obesitas , gebrek aan beweging. De risicocategorie: ‘psychosociale factoren’ - waaronder emotionele nood en uitputting vanuit werk en familie – werd eveneens geassocieerd met een verhoogd risico op cardio-vasculaire problemen. 

    Personen met een ‘hoge psychosociale distress’ ontwikkelen ongeveer een even hoog risico op hartproblemen dan rokers. Een studie van de universiteit van Pitsburgh suggereert dat minder ‘optimistische’ mensen sneller atheriosclerosis (aderverkalking) ontwikkelen.  


    Bekijk het vanuit een positieve instelling

    Bij ‘postief in het leven staan’ hebben wetenschappers het vooral over : 
    ·      Mensen met een ‘emotionele vitaliteit’ : zij die een gezonde interesse in het leven en de wereld vertonen.
    ·      optimistische personen : zij die er vanuit gaan dat de dingen in het leven uiteindelijk  ‘hun weg en oplossing vinden’ 

    Een onderzoeksgroep rond Kubzansky (2007) suggereerde dat individuen met een goede emotionele vitaliteit 20% minder kans hebben op het krijgen van een cardiovasculaire aandoening.  Dezelfde groep stelde in 2001 vast dat sterk optimistische personen zelfs 50% minder kans maken op een hartziekte. Deze vaststelling werd later nog verschillende malen bevestigd door andere onderzoeksgroepen.  

    Volgens Kubzansky is het duidelijk dat positieve emoties zorgen voor een soort van ‘herstellende biologie’ voor de mens. Sluitende bewijzen zijn hiervoor nog niet. Het is nodig om in de toekomst mechanismen en gedrag te ontdekken en te ontrafelen die een rol spelen bij positieve emoties én een gezond lichaam. 

    27-08-2011 om 23:25 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vitamine A, als supplement of toch maar beter uit je voeding halen ?


    Vitamine A (retinol, ‘preformed’ vit.A)
    is een vetoplosbare vitamine die makkelijk in je lichaam wordt opgenomen, moeilijker terug wordt uitgescheiden. Dit betekent dat je moet opletten voor overdosering. 

    Vitamine A helpt je bij : 

    ·      ‘goed zien’ in het donker  
    ·      productie en activiteit van de witte bloedcellen 
    ·      ‘herstellen’ van je beenderen.
    ·      waken over de gezondheid van de ‘endotheelcellen’ 
    ·      celdeling en celgroei.

    Je vindt ze alleen terug in dierlijke producten zoals eigeel, rood vlees, vis, zuivelproducten en vooral in lever. Ze wordt toegevoegd aan margarines. Je kan uiteraard ook je toevlucht nemen tot vitaminesupplementen. Dit kan makkelijk leiden tot overdosering. Tot 3-maal de aanbevolen dosis van 1000 microgram vitamine A zou veilig zijn…. Maar uit bepaalde onderzoeken blijkt anderzijds dat te veel ‘preformed’ vitamine A kan leiden tot een verhoogd risico op heupfracturen en geboorteafwijkingen. Te veel vitamine A zou ook de voordelen van vitamine D teniet doen. 

    Tot 40% van de vitamine A wordt vernietigd bij verhitting. 


    Provitamine A of betacaroteen
    is de ‘voorloper’ van vitamine A en is in tegenstelling tot ‘preformed’ vitamine A niet toxisch bij hoge doses. Je lichaam kan uit betacaroteen (in de lever opgeslagen) de nodige vitamine A aanmaken naargelang de behoefte. Toch wijzen enkele onderzoeken (Finland en USA), bij inname van supplementen van alleen maar betacaroteen, op een verhoogd risico van longkanker bij stevige rokers.   

    Je vindt betacaroteen terug in bepaalde groenten zoals wortelen, pompoenen, zoete aardappel… en in gele en oranje vruchten. Slechts een klein gedeelte ( ongeveer 1:12) van de betacaroteen uit de voeding wordt uiteindelijk omgezet tot vitamine A. Eenvoudig voorgesteld bestaat de betacaroteenmolecule uit 2 retinolmoleculen die met de staarten aan elkaar vastzitten. Bij omzetting in je lichaam ontstaan er zo uit één betacaroteenmolecule twee vitamine A-moleculen. 

    Het wordt gebruikt als kleurstof (E 160) in levensmiddelen en in voedingssupplementen. Betacaroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om de eidooier mooi oranje te kleuren. 


    Bij een gevarieerde en volwaardige voeding krijg je voldoende vitamine A binnen
    zowel onder de vorm van retinol als van betacaroteen. Het gevaar van overdosering is hier onbestaande. 
    Bij een eenzijdig dieet kan een multivitaminepreparaat
    nuttig zijn. De fabrikanten van multivitamines hebben - anno 2011- hun vitamine A doses aangepast en verminderd of gedeeltelijk vervangen door betacaroteen.  

    10-08-2011 om 22:31 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren ?  

    Voeding werkt elke dag, driemaal per dag. Het kan dus een belangrijke invloed hebben op de  biologische mechanismen die het voortwoekeren van kanker versnellen of vertragen. 

    ·      Sommige voedingsstoffen zijn ‘meststof’ voor de ontwikkeling van kanker zoals suiker en ‘witte’ koolhydraten, transvetten en geraffineerde oliën. 
    ·      Andere zijn ‘antipromotoren’. Zij blokkeren de groeifactoren van kanker of dwingen de kankercellen tot zelfmoord. Deze voedingsstoffen bevatten kostbare stoffen tegen kanker. Ze werken tegelijk tegen verschillende factoren, zacht en zonder bijwerkingen.  Door voedingsmiddelen met elkaar te combineren, zoals we dat doen bij bijna elke maaltijd, kunnen we nog meer voordeel halen uit het eten van dit ‘antikanker’ voedsel. 



    Over welke voedingsmiddelen gaat het ?
     

    1.   
    Olijven en olijfolie : bevatten bijzonder hoge concentraties aan ‘fenolische’ antioxidanten, zwarte nog meer dan groene, zeker als ze niet zijn behandeld met pekel. Olijfolie moet bij voorkeur koud geperst zijn, van ‘extra vergine’ kwaliteit.  

    2.   
    Groenten van de familie van de’ kruisbloemigen’ : nl. De kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, krulkool, rode-witte-groene-savooi-spits-kool. Ze bevatten sulforafaan en indol-3-carbinolen krachtige kankerwerende stoffen. Ze beletten precancereuze cellen zich te ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren. Stoom of wok ze kort zodat de sulforafaan en de I3C zo weinig mogelijk worden vernietigd. 

    3.   
    Groenten van de ‘uienfamilie’(allium): ajuin, knoflook , prei, sjalot, bieslook. De zwavelverbindingen in deze ‘alliumfamilie’ verminderen de kankerverwekkende eigenschappen van nitrosamines en N-nitroseverbindingen die ontstaan wanneer vlees te lang wordt gegrild of gebakken. Ze bevorderen apoptose (afsterven van kankercellen) bij darm-,borst-, long- en prostaatkanker. Epidemologisch onderzoek wijst uit dat bij mensen die veel knoflook eten nier- en prostaatkanker minder optreedt.  

    4.   
    Groenten en fruit met carotenoïden : wortelen, pompoen, zoete aardappelen, tomaten, abrikozen, rode biet, kaki’s of sharonvruchten, in feite alle felgekleurde oranje, rode, gele en groene vruchten en groenten bevatten vitamine A en lycopeen. Vitamine A en lycopeen remmen de groei af van diverse kankerstammen, waaronder enkele zeer agressieve (o.a. hersengliomen). Luteïne, lycopeen, fytoeen en canthaxantine stimuleren de groei van immuuncellen en versterken hun vermogen om tumorcellen aan te vallen. 

    5.   
    Tomaten en tomatensaus : tomaten bevatten naast lycopeen nog meerdere andere anti-kanker voedingsstoffen die samen nog effectiever zijn dan lycopeen alleen. Tomaten moeten worden gekookt of gebakken om het lycopeen vrij te maken. Samen met olie wordt de opname door het lichaam bevorderd. 

    6.   
    Paddenstoelen : zoals oesterzwammen, shiitake, fluweelpootjes, kastanjechampignons…bevatten polysacchariden en lentinaan. Zij stimuleren de activiteit en de vermenigvuldiging van de immuuncellen.  

    7.   
    Soja : de isoflavonen in soja blokkeren de stimulering van kankercellen door geslachtshormonen (testosteron, oestrogenen). Ze spelen ook een rol bij de afremming van angiogenese (proces waarbij nieuwe bloedvaten gevormd worden). Let wel op voor ‘isoflavonen-supplementen’ die bepaalde vormen van borstkanker kunnen verergeren. Dit is niet zo bij het eten van soja (tofu, tempeh, sojasaus, miso). 

    8.   
    Gember : is een krachtig middel tegen ontstekingen en een antioxidant (effectiever dan vitamine E). Gember werkt in op bepaalde kankercellen. Gemberthee is goed tegen misselijkheid bij een chemokuur. 

    9.   
    Klein fruit : aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, veenbessen bevatten ellaginezuur en polyfenolen. Zij stimuleren de processen om kankerverwekkende stoffen te elimineren en remmen de angiogenese af. De aanwezige anthocyanidinen en proanthocyanidinen bevorderen ook de apoptose(celdood) van kankercellen. 

    10.
    Pruimen, perziken,nectarines : recente onderzoeken wijzen op evenveel antikanker-eigenschappen als kleinfruit.  

    11.
    Citrusvruchten : zij bevatten flavonoïden die een ontstekingsremmende werking hebben. Zij stimuleren de ontgifting door de lever van kankerverwekkende stoffen.  

    12.
    Kurkuma en kerrie : kurkuma of geelwortel (een bestanddeel van kerrie) is het krachtigste natuurlijke middel tegen ontstekingen dat op dit ogenblik bekend is. Het bevordert apoptose (celdood) bij kankercellen en remt de angiogenese af. Om in het lichaam te worden opgenomen moet kurkuma worden gemengd met zwarte peper en ook best worden opgelost in olijfolie of lijnzaadolie. 

    13.
    Groene thee : rijk aan polyfenolen ,vooral catechinen, die de groei afremmen van bloedvaten die nodig zijn voor de groei van tumoren en uitzaaiingen. Het is een antioxidant en bevordert apoptose. Om  voldoende catechines vrij te maken moet je groene thee best 10 minuten laten trekken.  

    14.
    Kruiden en specerijen : rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en munt zijn rijk aan etherische oliën. Ze bevorderen apoptose in kankercellen en beperken de verspreiding ervan door de enzymen te blokkeren die ze nodig hebben om omliggend weefsel binnen te dringen.  

    15.
    Granaatappelsap : een ontstekingsremmende werking en een antioxidant. Vooral belangrijk is de ontdekking van zijn vermogen om de ontwikkeling van onder andere prostaatkanker aanzienlijk te verminderen. Bij mannen zou dagelijks gebruik van een glas granaatappelsap de verspreiding van een aangetoonde prostaatkanker vertragen met 67 procent. 

    16.
    Pure chocolade : met meer dan 70% cacao, bevat antioxidanten, proanthocyanidinen en polyfenolen. Ze vertragen de groei van kankercellen en remmen angiogenese. Let wel op: als chocolade wordt gemengd met zuivelproducten verliest de cacao zijn heilzame werking. Melkchocolade heeft dus geen effect. 

    17.
    Vitamine D3 : veel onderzoekers zijn nu van mening dat vitamine D3 bijdraagt aan een vertraging van alle vormen van kanker in een vroege fase van de ziekte. 

    18.
    Omega 3 vetten : vooral in vette vis – makreel, haring, zalm, sardienen, tonijn-…. En lijnzaad,lijnzaadolie. Ze remmen ontstekingen af en de verspreiding van uitzaaiende tumoren. Personen die tweemaal per week vette vis eten verminderen hun risico op kanker. Lijnzaad en lijnzaadolie verminderen de kans op prostaatkanker. 

    19.
    Seleniumhoudend voedsel : door de intensieve landbouwmethoden en chemische bemesting komt selenium nog weinig voor in groenten en granen. Bij biologische teeltwijzen is dit wel anders. Selenium zit ook in vis, schaaldieren en orgaanvlees. Dit mineraal stimuleert de immuuncellen en versterkt het effect van antioxidanten. 

    20.
    Probiotica : onze ingewanden bevatten in normale omstandigheden ‘goede’ bacteriën(vooral Lactobacillus acidophilus en lactobacillus bifidus) die helpen bij de spijsvertering en zorgen voor een regelmatige ontlasting. Ze spelen ook een belangrijke rol voor de opbouw van een sterk immuunsysteem. Men heeft aangetoond dat deze probiotica de groei van darmkankercellen vertragen. Door te zorgen voor een regelmatige stoelgang wordt de tijd dat de darmen in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen uit het voedsel ingekort. Probiotica hebben dus eveneens een ontgiftende functie. Sommige levensmiddelen zijn prebiotica. Zij bevatten polymeren van fructose die de groei van probiotische bacteriën bevorderen. Knoflook, uien, tomaten, asperges, bananen, tarwe…zijn hier voorbeelden van. 

    21-07-2011 om 19:15 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Suiker en ‘witte’ koolhydraten én hun rol bij de ontwikkeling van kanker 

    In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam een nieuw ingrediënt op de westerse voedselmarkt nl.
    Fructosestroop. Het werd en is een ingrediënt van bijna alle industrieel bereide voedingswaren. Het wordt geraffineerd uit mais en is een mengsel van glucose en fructose. Deze sterk geconcentreerde suikerstroop komt bovenop de reeds grote hoeveelheden witte (tafel)suiker die wij dagelijks consumeren. De consumptie van suiker is enorm gestegen. Onze genen hebben zich ontwikkeld in een omgeving waarin een individu hoogstens 2kg suiker (meestal honing) per jaar nuttigde. Inmiddels is het verbruik van suiker gestegen tot 30 à 35 kg per persoon per jaar


    Er zijn goede redenen om aan te nemen dat deze immense toename van het suiker- en ‘witte’ koolhydratenverbruik bijdraagt tot de toename van de kankers door de koppeling aan de sterke verhoging van de
    insuline en het IGF in je lichaam.  Wanneer je suiker of witte koolhydraten eet – voedsel met een hoge glycemische index – dan stijgt het glucoseniveau in je bloed. Hierdoor scheidt het lichaam onmiddellijk een hoeveelheid insuline af waardoor de glucose in de cellen kan worden opgenomen. Die afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof nl. IGF (insulinegelijkende groeifactor-1) die de celgroei moet stimuleren. 


    Maar we weten inmiddels dat door de afscheiding van insuline en IGF rechtstreeks de groei van kankercellen wordt bevorderd maar ook ander omringend weefsel wordt aangetast. Bovendien weet men dat mensen met diabetes (hoog bloedsuikerniveau) een meer dan gemiddeld risico lopen op kanker.
    Kanker teert welig op suiker.  


    Bij een
    Aziatische voeding met weinig suiker en geraffineerde producten, heeft men vijf- tot tienmaal minder kans op het ontwikkelen van een (hormonengerelateerde) kanker.   


    De hele wetenschappelijke literatuur wijst in dezelfde richting :
    personen die zich tegen kanker willen beschermen, moeten stevig snijden in hun geraffineerde suiker- en ‘witte’ koolhydratengebruik. Het is belangrijk om snoep, koekjes en gebak als tussendoortjes zoveel mogelijk te bannen uit je dieet. Als je tussen de maaltijden suiker eet, is er niets om de stijging van insuline te blokkeren. Alleen wanneer het  gecombineerd wordt met ander voedsel – vooral met vezels uit groenten of fruit, met goede vetten : olijfolie, lijnolie of (bio)boter – wordt de opname van suiker vertraagd en de insulinepiek afgezwakt. Andere voedingswaren die de stijging van het bloedsuikergehalte beperken zijn o.a. : bosbessen, kersen, frambozen, uien , knoflook, kaneel…   

    25-06-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk ?

    Kanker een nieuwe epidemie :  sinds 1940 is het aantal kankergevallen in alle geïndustrialiseerde landen toegenomen.Die trend die zich sinds 1975 nog heeft versneld, is vooral opvallend bij jongeren. In sommige Europese landen, zoals Frankrijk, is het aantal kankergevallen de laatste twintig jaar met 60% gestegen. Kanker tast nu ook mensen aan die nooit hebben gerookt of die een ‘evenwichtig’ leven leiden:  vrouwen van dertig met een uitgezaaide borstkanker, jonge ogenschijnlijk gezonde mannen met een zich uitbreidend lymfoom, darm- of prostaatkanker. Er lijkt geen logische verklaring te zijn voor het feit dat patiënten steeds jonger worden.   


    Wat is er sinds 1940 in onze leefwereld veranderd
    om te zorgen voor deze explosie van kankergevallen ? Drie belangrijke zaken hebben ons leefmilieu de laatste 60 jaar drastisch veranderd : 

    1.    In ons voedsel zijn
    grote hoeveelheden geraffineerde suikers (rietsuiker,bietensuiker, maisstroop, fructose) , witte koolhydraten (witte bloem,witte pasta,witte rijst)  en geraffineerde plantaardige oliën (mais-, soja-,zonnebloemolie, transvetten)  terechtgekomen. 56% van onze totale dagelijkse calorie-inname komt anno 2011 van deze drie voedingsbronnen. Geen van deze drie levert de nodige vitamines, mineralen, eiwitten en omega 3 vetzuren die noodzakelijk zijn om ons lichaam in goede conditie te houden. Waarschijnlijk zijn het wel rechtstreekse voedingsstoffen voor kanker. Hoe dit in elkaar zit , zie later. 

    2.   
    De manieren om vee te fokken en te voeden zijn veranderd en dus ook het vlees en de zuivelproducten die we eten. Voor 1940 werd de veestapel hoofdzakelijk gevoed met gras en hooi. Gras is een bron van omega 3 vetzuren.  

    3.    We worden
    blootgesteld aan een grote diversiteit van chemische producten die voor 1940 nog niet bestonden. Bepaalde medische en biologische onderzoekers erkennen dat veel giftige stoffen in ons milieu  een rol spelen bij het verschijnen van de eerste kankercellen in een organisme en vervolgens bij hun transformatie tot een agressieve tumor (‘carcinogenese’). In een recent rapport van het Amerikaans Nationaal Kanker Instituut wordt benadrukt dat het proces  van carcinogenese niet alleen maar de ziekte kan veroorzaken.  
    In feite, of we nu gezond zijn of de ziekte reeds hebben, is het van essentieel belang om bescherming te zoeken tegen giftige stoffen die de groei van tumoren bevorderen.
      


    Als kanker greep krijgt op je lichaam
    is dit totale oorlog.  Kankercellen gedragen zich als gewapende overvallers. Ze worden door geen enkele beperking gehinderd. Met hun abnormale genen ontsnappen ze aan de normale mechanismen die gezonde lichaamscellen beheersen. Ze zullen niet meer afsterven na een aantal delingen. Ze worden onsterfelijk. Ze vergiftigen het omliggende weefsel met de bijzondere stoffen die ze afscheiden. Deze gifstoffen veroorzaken een plaatselijke ontsteking die de expansie van kankercellen nog meer stimuleert. Uiteindelijk vorderen ze bloedvaten uit de omgeving. Ze dwingen hen om sterk te groeien en de zuurstof en voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor de groei van wat een tumor zal worden.   


    Wat je kan doen om de gewelddadigheid van ‘dit leger’ te verminderen:


     
    ·      je immuunsysteem trachten te versterken. Alles wat onze kostbare immuuncellen sterker maakt, ondermijnt tegelijkertijd de groei van kanker

    ·     
    ervoor te zorgen dat je lichaam weigert om ontstekingen te produceren, zodat de cellen niet of minder kunnen groeien

    ·     
    als de bloedvaten weigeren zich te vermenigvuldigen en de voorraden te leveren die de kankercellen nodig hebben voor hun groei

    Dit zijn mechanismen die versterkt kunnen worden om te beletten dat de kanker zich kan vestigen en uitbreiden. Door onze immuuncellen te stimuleren, door ontstekingen te bestrijden –
    met voeding, lichamelijke oefening en emotioneel evenwicht – kan de verspreiding van de kanker worden tegengegaan. Maar eens dat een tumor zich heeft genesteld zijn deze natuurlijke mechanismen geen volwaardig alternatief voor chemotherapie of bestralingen. Ze kunnen wel worden benut, samen met de klassieke methoden, om het verzet van het lichaam tegen de kanker volledig te mobiliseren. 


    In het licht van hogere vaststellingen kan men volgende adviezen formuleren : 

    ·     
    beperk sterk je suiker- en ‘witte’ koolhydraten-gebruik. Vervang het door agavenectar, kokossuiker, stevia en volgranenbrood en –pasta, zuurdesembrood, meergranenmeel met lijnzaad, volle rijst… 

    ·     
    Eet minder rood vlees en (bewerkte) vleeswaren (charcuterie, slechts éénmaal per week) vooral van varken- en rundvlees.  Het  World Cancer Research Fund raadt aan om niet meer dan 500 gram (liefst onbewerkt) rund-en varkenvlees per week te eten. Hun ideaal is niet meer dan 300 gr. p/w. 

    ·     
    Vermijd geharde transvetten en dierlijke vetten met te veel omega 6 vetzuren.  


    Zo, dit is de aanzet.
    In een tweede deel volgt wat meer concrete toelichting en verdieping van de mogelijkheden om deze kankercellen aan te pakken met hoger aangehaalde middelen.
        

    07-06-2011 om 18:54 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fruit- en groentensappen, goed voor je gezondheid ?  

    Sappen drinken is - volgens voorstanders – beter voor je gezondheid dan het fruit of de groenten in zijn geheel te eten. Het lichaam absorbeert beter alle waardevolle voedingsstoffen door het drinken van sap. De vezels in het fruit en de groente(die ontbreken in sappen) belasten het verteringssysteem, nog altijd volgens deze sapdrinkers.  


    Sapdrinkers beweren zelfs dat sappen het kankerrisico verminderen, je immuunsysteem versterken, je helpen om toxines uit je lichaam te verwijderen, de vertering vergemakkelijken, en gewicht doen verliezen.  


    Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat (verse) sappen gezonder zijn dan het fruit of de groenten in zijn geheel. Fruitsappen bevatten wel de meeste vitamines, mineralen en phytonutriënten die je ook terugvindt in het fruit zelf. Maar in sap ontbreken de vezels die zo belangrijk zijn voor een optimale darmtransit. Groenten en fruit zijn  wel degelijk gezonder dan het sap.  


    Anderzijds als je er niet in slaagt om groenten en fruit lekker te vinden  dan is vers geperst sap een gezond alternatief. Let wel sommige fruitsappen bevatten veel (fruit)suiker en zorgen voor veel calorieën en eventueel gewichtstoename.

    23-05-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De gezondheidsvoordelen van vitamine C overroepen? Wat is haar echte waarde ?

    Vitamine C staat al zeer lang in de schijnwerpers

    Voor haar ontdekking in 1932, wist men dat ‘iets’ in citrusfruit preventief werkte tegen ‘scheurbuik’, een ziekte die tussen 1500 en 1800 zorgde voor twee miljoen doden onder de zeelieden. In de jaren ‘70 van de vorige eeuw promootte scheikundige en nobelprijswinnaar Linus Pauling megadosissen(de hoeveelheid van 12 tot 24 sinaasappelen, 1 tot 4 gram dagelijks) van Vitamine C om verkoudheden en chronische ziekten te voorkomen.



    Resultaten uit recente onderzoeken

    ·   Vitamine C speelt een rol bij het controleren van infecties
    ·   Het is een sterke antioxidant die schadelijke vrije
    radicalen neutraliseert.
    ·  Het helpt bij de aanmaak van collageenweefsel,onmisbaar voor gezonde tanden,tandvlees, beenderen,botten en bloedvaten.


    Hoeveel vitamine C (of ascorbinezuur) heb je dan nodig om gezond te blijven.

    Uit geen enkel onderzoek blijkt dat megadosissen vitamine C een verschil maken en bvb. Verkoudheden kunnen voorkomen en bestrijden. 

    Bij andere studies vindt men geen echt bewijs dat vitamine C effect zou hebben bij de preventie van kanker, hartziekte, oogaandoeningen zoals cataract of macula-degeneratie.

    ‘The Institute of Medicine ‘ (VSA) raadt een dagelijkse minimale dosis aan van 90 milligram voor mannen en 75 mgr voor vrouwen (+ een extra 35mgr voor rokers)Een goede dagelijkse dosis vitamine C is 200 tot 300 mgr. (aanrader van de ‘Harvard School of Public Health’). Een gevarieerde en gezonde voeding gecombineerd met een multivitaminesupplement is voldoende om deze dosis te halen. 



    Voedingsbronnen met veel vitamine C
     zijn o.a. citrus fruit, bessen, groene en rode pepers, tomaten, broccoli, spinazie…

    30-04-2011 om 23:13 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vitamine K achteraan in de rij , maar toch wel belangrijk 

    Vitamine K1 (fytomenadion,fylloquinon) vind je terug in groene bladgroenten zoals peterselie,spinazie, broccoli, spruitjes en verschillende oliën. 

    Vitamine K2 (menaquinon) komt vooral voor in gefermenteerd voedsel zoals kaas, natto(gefermenteerde soja). 

    In een gewoon westers voedingspatroon is slechts 10% van de vitamine K- inname vitamine K2, de rest is vitamine K1. 


    Vitamine K helpt bij de aanmaak van vier van de 13 proteïnen die zorgen voor de bloedstolling

    Recent blijkt dat deze vitamine betrokken is bij bot- en beenderopbouw. Een beperkt vitamine K gehalte in je organisme wordt gelinkt aan een lage botdichtheid. 

    Elke dag ‘een serving’ van groene bladgroenten of andere vitamine K rijke voeding halveert het risico op heupfracturen in vergelijking met personen die slechts eenmaal per week een vitamine K rijke ‘serving’ eten. 

    Personen met een voedingspatroon van weinig groene bladgroenten krijgen te weinig vitamine K binnen. Een Amerikaans data-onderzoek suggereert dat slechts 25% van de Amerikanen voldoende Vit K opnemen via hun dagelijks dieet. Je kan veronderstellen dat dit ook geldt voor de Europeanen. 

    18-04-2011 om 20:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vitaminesupplementen , zijn ze een noodzaak in een gezonde levensstijl ? 

    Als je de vele studies inkijkt over de gezondheidsvoordelen of de waardeloosheid van vitaminesupplementen geraak je volledig in de war.  
    Nochtans kan je toch een aantal zinnige vaststellingen doen (dit dankzij de Harvard School of Public Health – HSPH). De boodschap die zij ons meegeeft is vrij eenvoudig: 



    Neem regelmatig een multivitamine, én een vitamine D
    supplement. Samen met een gevarieerd en gezond dieet krijg je zo voldoende voedingsstoffen binnen.
       
    Natuurlijk is er ook ‘teveel van het goede’. Niet overdrijven is de boodschap want dit heeft een averechts effect en kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Neem een multivitamine met een “matige” dosering (dagelijks aanbevolen internationale eenheden-IE- per vitamine niet overschrijden!)  

    Vermijd al die ‘super’ supplementen uit de reclame of op internet die je de hemel op aarde beloven. Het lijkt te mooi om waar te zijn en zo is het ook. Verspil je geld niet aan dergelijk waardeloos spul. Gebruik het beter voor een ontspannende vakantie en voor gezonde voeding.    



    Zorg vooral voor gezonde voeding
    . Vitaminesupplementen vullen bepaalde tekorten aan , maar het allerbelangrijkste voor je gezondheid blijft een gevarieerd voedingspatroon met veel groenten, fruit, volle granen, noten, ongeraffineerde oliën, bonen, erwten, linzen én weinig rood vlees en ongezonde, geraffineerde vetten. (zie de Healthy Eating Pyramid, mijn blogpagina van 14-07-2008 “Een alternatieve en ‘nieuwe voedselpiramide”)  


    Heb extra aandacht voor vitamine D.
    Naast de zorg voor een sterk skelet en beenderen blijkt uit recente studies dat vitamine D de kans op het ontwikkelen van een borst- en colonkanker kan verlagen. 1000 tot 2000 IE per dag is een goede dosis. (zie mijn blogpagina van 01-11-2010 Vitamine D , wat is nieuw ?)   

    02-04-2011 om 20:56 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ? (deel 2) 


    In de klassieke praktijk van de pijnbehandeling
    is de patiënt in een onmondige positie.  Hij is weinig meer dan een pop die door de pijntherapeut wordt gemanipuleerd. Het liefst bevrijdt hij ‘deze pop’ zo snel mogelijk van alle pijn door ze te doordrenken met medicamenten. Niet voor niets spreken ze in Amerika van ‘pain killers’. De pijn wordt eenvoudigweg om zeep gebracht.  “Gooi een kernbom op de pijn”. Deze methode van pijnbehandeling heeft niets te maken met het  prikkelen van de zenuwcellen om de pijn te overwinnen of op te lossen maar alles met het doen inslapen en verdoven van deze zenuwcellen. 


    Pijnen zijn pas echt behandelbaar als je start met het ontdekken van de soort pijn de patiënt heeft: 


    ·     
    Ontstekingspijnen   ontstaan naar aanleiding van bvb. Kneuzingen, brandwonden,  schaafwonden, te intensief sporten (peesschedeontsteking), de koude (borstvliesontsteking). Meestal behandelt men ze in de klassieke geneeskunde met ontstekingsremmende middelen : salicylaten en corticoïden.

    ·     
    Zenuwpijnen  (van ischias tot fantoompijnen bij geamputeerde ledematen). Ontstaan door beschadiging van een zenuw door overstrekking of uitrekking, röntgenstraling, chemotherapie en infecties van zenuwen. Ze worden  behandeld met tricyclische antidepressiva. De voornaamste werking – naast een zekere stemmingsverlichting – bestaat spijtig genoeg eruit dat ze de patiënt ‘lui, dik en vraatzuchtig’ maken. Er worden ook  anti-epileptica voorgeschreven. Men gaat soms zelfs over tot elektrotherapie – een echt paardenmiddel -  waarbij de zenuw door overbelasting zo moe wordt gemaakt dat hij minder pijnsignalen kan doorgeven. 

    ·     
    Pijnen ten gevolge van regulatiestoornissen  komen het vaakst voor en ontstaan als gevolg van verkramping, overmatige spanning (stress), een slechte lichaamshouding of psychische conflicten. In de reguliere geneeskunde zijn de kansen op succes bij deze pijnen klein. De natuurgeneeswijzen staan hier sterker.  


    Pijn als signaal dat er iets scheelt, een gevolg van overbelasting, beschadiging zowel op fysisch als psychisch vlak.
     

    1.   
    Pijn hebben betekent dat je hulp nodig hebt.  Bvb. Een vrouw klaagt bij haar man dat haar knieën pijn doen. Haar klagen helpt niet. Voldoende begrip en luisterbereidheid vanwege de echtgenoot zou deze pijn kunnen voorkomen. In plaats daarvan stapt ze naar de dokter.  Die heeft het over een onontkoombaar lot van artrose op latere leeftijd. Een behandeling  met cortison of analgetica/pijnstillers is volgens hem de beste manier. Gebrek aan begrip en bescherming (op psychisch,emotioneel vlak) komt tot uiting op fysisch vlak door pijn in de knieën of andere gewrichten.  

    2.   
    Ongeveer hetzelfde geldt voor rugpijn waarmee de meeste van ons vertrouwd zijn.  Sommigen voelen de pijn in de lendenwervels, anderen in de borststreek, weer anderen in de nek.  Als je het ‘niet meer uithoudt’, het  ‘niet meer kan (ver)dragen’ , je ‘overbelast voelt’.  Deze uitspraken maken  duidelijk dat de draagfunctie van de wervelkolom ook verband houdt met een psychische belasting. De wervelkolom moet het lichaam dragen en kan onmogelijk problemen ontlopen. Als het over rugpijn gaat, kunnen we niet meer over een volkziekte praten. In onze westerse wereld zouden we het welhaast als de normale toestand gaan beschouwen. Als je rugpijn ernstig wil behandelen, moet je je afvragen hoeveel iemand kan dragen. Welke dingen belasten hem? Als we kijken naar de overmaat aan verantwoordelijkheid die moet worden gedragen , en naar het stompzinnige werk dat mensen soms moeten verrichten om onze maatschappij in stand te houden, kan je er van uitgaan dat rugpijn hiervan een gevolg kan zijn.  

    3.   
    Het staat vast dat vrouwen meer en vaker pijn hebben dan mannen.  Vrouwen zijn meestal kleiner en minder robuust gebouwd. Ze baren en voeden de kinderen. Vrouwen werken vaak twee keer zo hard en langer dan mannen. Naast de opvoeding van de kinderen en het huishouden runnen hebben ze dikwijls nog een beroepsbezigheid buitenshuis.  Daarbij zorgen ze vaak voor de sociale contacten. Ze onderhouden de contacten met vrienden en kennissen en houden de familiebanden in stand. De tegenstelling tussen haar schijnbaar zwakkere lichaamsbouw en de overbelasting door al deze taken is alleen te verklaren aan de hand van het concept van de zichzelf  hernieuwende energie. De vrouw is een perpetuum mobile dat zichzelf voortdurend oplaadt met nieuwe energie. Als dit tere gestel in “zwaar weer” belandt en er steeds moeilijker kan worden voldaan aan de eisen en verplichtingen van de omgeving, vestigen toenemende pijnen in het hoofd , de ledematen en het lichaam de aandacht op het feit dat “deze machine” zo maar uiteen kan vallen.   

    4.   
    Het verband tussen de levensomstandigheden en het moment waarop mensen last krijgen van artrose of rugklachten komt te duidelijk naar voren om het te kunnen negeren. Pijn wordt lichamelijk ervaren maar ontstaat dikwijls op het psychische vlak en moet daarom  in de eerste plaats op dit psychisch niveau worden aangepakt.   

    17-03-2011 om 22:27 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Pijn verdrijven met pijnstillers , of is er toch een betere manier ?  

    Wie pijn heeft neemt/krijgt een pil.  Door één tablet in enkele minuten vrij van  pijn!! Dit ‘sprookje’ zie je elke dag op tv en in de reclame. 

     

    Uit de werkelijkheid van het dagelijkse leven
    blijkt echter de geringe werking en de gevaren  van veel pijnstillers.

    ·     
    Diclofenac (Voltaren, cataflam) bvb. Wordt gebruikt als een (ontstekingsremmende, dus ook voor reuma ) pijnstiller die waarschijnlijk bij 4 van de 5 personen  effectief pijnstillend is. Het behoort tot de non steroïdale (zonder cortisonderivaat) antireumatica (NSAR) en werkt niet- verslavend. Waarschijnlijk is het één van onze best gekende vrij sterke pijnstillers. Maar toch neemt diclofenac nooit de pijn volledig weg en zal ze meermaals per dag moeten worden genomen. En …dit was dan het goede (sic) nieuws. 

    ·     
    Tramadol : dat slechts bij  1 van de 3 pijnstillend werkt.  Een sterke “pijnstiller” die echter veel vaker en bij een veel groter aantal mensen kan leiden tot duizelingen, misselijkheid, verwardheid en moeheid. Het is een opiumderivaat dat hierdoor zijn karakteristieke kenmerken aan dit narcoticum ontleent. Het is niet verslavend in tegenstelling tot de andere opiumderivaten.  Wordt voorgeschreven bij zenuwpijn, andere hevige pijnen en soms bij artrose.  

    ·     
    Acetylsalicylzuur (aspirine) : eind 19e eeuw werd deze pijnstiller door Bayer gesynthetiseerd. ‘Aspirine’ is een mondiaal begrip en de naam is bijna synoniem van pijnbehandeling geworden. En dat aspirine in veel gevallen maagklachten  veroorzaakt die vrij vaak tot maagbloedingen leiden is een regelrecht taboe. In Duitsland bvb sterven jaarlijks – volgens officiële statistieken – circa 2000 mensen aan de bijwerkingen van salicylaten en hun derivaten. 

    ·     
    Gecombineerde preparaten van meestal acetylsalicylzuur, paracetamol en cafeïne. Het samen innemen van twee preparaten -paracetamol en aspirine - is op zich een goed idee met het oog op de verschillende reactiegradaties van mensen. Gebleken is echter dat juist deze combinatie in de loop van jaren leidt tot nierfalen.  
    Naast de chronische diabetici heeft een groot deel van de mensen die nierdialyse behoeven dergelijke middelen ingenomen tegen hoofdpijn, zonder er een flauw vermoeden van te hebben dat ze daardoor vroeg of laat afbreuk doen aan hun vermogen om urine uit te sheiden.Het combipreparaat mét cafeïne is eveneens gevaarlijk voor gewenning en zelfs verslaving, waardoor je bij de minste pijn het preparaat blijft innemen, met op langere termijn het risico op nierfalen.  

    ·     
    Natriumkanaalblokkers, tranquilizers, antidepressiva, ontstekingsremmers : tot de groep van twijfelachtige pijnstillers behoren de natriumkanaalblokkers (ook gebruikt als spierontspanner). Ze sluiten in de celwanden kanaaltjes af die niet alleen in dienst staan van de doorgifte van pijnsignalen maar daarnaast nog andere belangrijke functies hebben, zoals de uitwisseling van vochten. Als je zo’n tablet slikt worden deze functies overal in het lichaam geremd. Er ontstaan vaak klachten zoals spierzwakte, lage bloeddruk, duizelingen, omdat men de negatieve gevolgen van de geblokkeerde natriumkanalen niet alleen in de spieren maar overal elders in het lichaam ervaart. 
    Nog twijfelachtiger is de aanbeveling van artsen om
    tranquilizers als diazepam (valium) als een onderdeel van een pijnbehandeling te gebruiken. In feite bestaat de werking van dit kalmeringsmiddel vooral uit het verminderen van angsten door middel van versuffing. Het ontspant de spieren en verlicht daardoor de pijn. Echter met een daadwerkelijke pijntherapie heeft het weinig uitstaande.
    Ook
    antidepressiva en neuroleptica,  die voor andere therapeutische doeleinden zijn bedoeld (psychiatrische aandoeningen) worden gretig  voor pijnbehandeling aangewend.
    Onstekingsremmers (
    als Kineret, Remicade, Humira ) middelen die oorspronkelijk tegen reumatische ontstekingen werden aangewend, terwijl deze klacht slechts bij een fractie van het totale aantal pijnpatiënten voorkomt. Het zijn nauwelijks uitgeteste pijnstillers met een onbekend risicopotentieel en heel duur en waarschijnlijk voorgeschreven aan pijnpatiënten voor wie ze niet zijn ontwikkeld.


     Zo … dit zijn de meest gebruikte pijnstillers in de reguliere geneeskunde.Opvallend is de symptoom-pijnbestrijding.  Als je logisch nadenkt dan is pijn een signaal van een achterliggende oorzaak. Goede geneeskunde betekent het aanpakken van de echte oorzaak van ziekte. En het is net dat wat de reguliere geneeskunde bij pijnsymptomen meestal  niet doet.  Men krijgt de indruk dat pijn bestrijden in de klassieke geneeskunde “natte vingerwerk is”, men de patiënt niet ernstig neemt en slordig omspringt met allerhande ‘bedenkelijke’ medicatie. 

    Wat zijn betere manieren om met pijn om te gaan ? In deel 2 enkele ideeën hierrond.    
      

    24-02-2011 om 10:45 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bloedarmoede door een tekort aan bepaalde vitamines

    Je lichaam heeft om verschillende redenen vitamines nodig. In normale omstandigheden vind je deze terug in een gevarieerde dagelijkse voeding. Zo ook zijn bepaalde vitamines onontbeerlijk voor de vorming van
    voldoende gezonde rode bloedcellen. Bij gebrek van deze vitamines in je dieet riskeer je op langere termijn bloedarmoede of anemie te ontwikkelen.


    Rode bloedcellen vervoeren zuurstof
    van je longen naar alle delen van je lichaam en zorgen meteen voor de nodige energie. Door te weinig aanmaak van deze cellen komt er onvoldoende zuurstof en zal de beschikbare energie voor je organisme dalen.Deze ‘anemie door een vitaminetekort’ - of megaloblastische anemie -  kan eveneens leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals ‘tintelingen in handen en voeten’ en ‘geheugen-vermindering’.


    verschillende symptomen  bij ‘anemie door een vitaminentekort’

    ·      Vermoeidheid
    ·      Bleke of gele huid
    ·      Gewichtsverlies
    ·      Diarree
    ·      Pijnlijke tong en/of mond
    ·      Spierzwakte
    ·      Verdoofd gevoel of tintelingen in handen en voeten
    ·      Irritatie
    ·      Verward en/of vergeetachtig
    ·      Onstandvastige bewegingen



    Om te zorgen voor een adequate hoeveelheid rode bloedcellen 
     
    heeft je lichaam een gezond dieet nodig dat je voorziet in een constante van volgende vitamines : 


    1.   
    Vitamine B12 
    ·      Deze vitamine vind je hoofdzakelijk terug in vlees, melk, kaas en eieren. In ons westers dieet zijn deze voedingsstoffen voldoende aanwezig.
     
    ·      Anemie door een tekort aan vitamine B12 of meestal ‘pernicieuze anemie’ ontstaat niet door te weinig vitamine B12 in je dieet (uitgezonderd veganisten) maar wel door
    een onvermogen van je dunne darm om deze vitamine te synthetiseren. Door een abnormale bacteriëngroei (slechte darmflora), een chronische darmontsteking (bv.ziekte van Crohn) of coeliakie wordt deze Vitamine B12 niet of slechts in beperkte mate opgenomen. Zie ook mijn blogpagina :’extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt’ van 20-11-2009. 

    2.   
    Vitamine B9  
    ·      Vind je terug in
    groene bladgroenten en citrusfruit. Personen met een dieet waarbij dit ontbreekt riskeren een ‘anemie door een tekort aan folaat of vitamine B9’. Bij gebrek aan deze groenten en fruit kan je eventueel “foliumzuur als voedingssupplement” gebruiken. Zwangere en zogende vrouwen (met een eenzijdig dieet) wordt aangeraden om extra Vit.B9 (onder de vorm van foliumzuur) in te nemen.  
    ·      Hier geldt eveneens - zoals bij Vit.B12 - dat alleen een gezonde dunne darm in staat is om uit deze groenten en fruit voldoende Vit. B9 te halen.


     
    ·      Regelmatig alcohol drinken vermindert  sterk de opname van folaat en kan leiden tot deze anemie. 

    3.   
    Vitamine C
    ·      in groenten en fruit, of eventueel als voedingssupplement. 
    ·     
    Vitamine C is onmisbaar voor de opname van ijzer als één van de bouwstenen van de rode bloedcellen. Door een vit.C tekort kan bloedarmoede optreden. Andere mogelijke oorzaken van dit type anemie zijn o.a. kanker,  een eenzijdige voeding, hyperthyroidisme(overactieve schildklier).

    06-02-2011 om 20:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Calcium, melk en sterke beenderen en botten

    In advertenties en reclamespots wordt ‘regelmatig melk drinken’ aangeprezen als  hét middel  om osteoporose (botontkalking) te voorkomen en sterke botten te behouden. De pro-melk lobby raadt aan om met 3 glazen melk per dag je calciuminname  op peil te houden. Anderen zijn overtuigd van het tegendeel en geloven dat veel melk en andere zuivelproducten  bijdragen tot een vergroot risico op hartaandoeningen en kanker, en zeker niet tot preventie van bot- en beenderbreuken.

    Wie heeft er nu het gelijk aan zijn kant ? 

    Wat volgt is een opsomming van recente inzichten over calcium en zijn effect op het lichaam.



    Calcium
    is een onmisbaar mineraal 

    dat zorgt voor opbouw en behoud van sterke beenderen en botten, bloedstolling, overdracht van zenuwimpulsen, regeling van het hartritme. 99% wordt opgeslagen in beenderen en tanden, de overige 1% vind je terug in het bloed en ander lichaamsweefsel.



    Calciumbronnen
    :  


    1.   je dagelijkse voeding : de meeste calcium  per dosis zit in alle soorten zuivel : melk , kaas , yoghurt, room.... Andere goede bronnen zijn groene groenten, bonen, erwten, linzen, sesamzaden en –pasta, dadels, vijgen, noten…


    2.   een voedingssupplement : calcium in combinatie met Vitamine D3


    3.   De kalk uit je eigen botten en beenderen. Als de calciumconcentratie in je bloed laag is, zal je lichaam calcium stelen uit je eigen skelet. Deze geleende calcium wordt later teruggegeven, maar soms ook niet. Het is dan onmogelijk om dit later terug aan te vullen door het eten van calciumrijke voeding. 
     




    Gezonde skeletopbouw
    :
    bereik je door te zorgen voor voldoende calciumaanvoer vanuit voeding en/of supplementen en  tegelijkertijd voldoende fysieke activiteit te hebben om deze kalk optimaal op te nemen en te benutten voor een sterk skelet.


    Beenderen en botten zijn levend weefsel en altijd in verandering. Gedurende een mensenleven zijn de beenderen constant in opbouw en afbraak. Beendercellen , de osteoblasten , doen aan opbouw en osteoclasten aan beenderafbraak. Bij gezonde individuen met voldoende calciumopname en fysieke activiteit zal er meer beenderopbouw zijn dan –afbraak tot
    hun dertigste jaar. Na deze leeftijd wordt dit om gekeerd en zal het belangrijk zijn om door een gezonde leefwijze zoveel mogelijk deze beenderafbraak tegen te houden. Hoe voorkom je na je dertigste beender- en botafbraak?


    Een aantal strategieën die complementair zijn zorgen ervoor dat je beenderen en botten met het verstrijken van de jaren intact blijven.


    1.  
    Regelmatig bewegen en fysieke activiteit zoals wandelen, joggen , trappen doen, fitness, gewichtheffen, dansen, trektochten. Het gaat over oefeningen die druk zetten op de beenderen en botten. Ook de variatie hierin is belangrijk om alle beenderen en gewrichten te belasten.  


    2.  
    Voldoende calcium innemen. De verschillende onderzoekers  zijn het nog altijd niet eens over een  adequate calciuminname om een gezond en sterk skelet te behouden. 


    *In de  USA raadt de ‘national academy of sciences’ een dagelijkse calciumhoeveelheid aan van : 

    -       1000 milligram (19 tot 50 jaar )

    -       1200 milligram (50 jaar plus)

    -       1000 milligram (zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven). 


    *In Engeland is dit slechts 700 mgr per dag. 


    Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op korte termijnonderzoeken en kunnen moeilijk veralgemeend worden. Bepaalde onderzoekers stellen dat (te veel) calcium zelfs kan leiden tot meer breuken in plaats van minder. Andere studies suggereren dat deze hoge dagelijkse dosissen calcium (1000-1200 mgr, 3 glazen melk) aanleiding kunnen geven tot hartaandoeningen, prostaat- en baarmoederkanker.

    Nog andere studies suggereren dat niet de calcium verantwoordelijk is voor een gezond skelet maar wel andere factoren zoals actieve beweging, vitamine D en K, voldoende zomerzon, een gevarieerde voeding met veel groenten, vette vis en ongeraffineerde granen, zaden en oliën… 

    In India, Japan en Peru is de dagelijkse calciuminname slechts 300 mgr/dag. Toch is daar de kans op beender- en botbreuken op latere leeftijd laag in vergelijking met de USA en Europa.   


    3.  
    Zorgen voor vitamine D. Vit. D speelt eveneens een cruciale rol voor de gezondheid van je skelet. Wanneer de concentratie van calcium in je bloed begint te dalen  wordt hierdoor de vit.D in actieve modus gezet en gaat zich verplaatsen:

    -       enerzijds naar de ingewanden om van daaruit een grotere calcium-absorptie naar het bloed aan te moedigen.

    -       Anderzijds naar de nieren om calciumverlies langs de urine te minimaliseren.      


    4.  
     En Vitamine K.  In onderzoeken stelt men vast dat bij een lage concentratie in het lichaam  van deze vitamine er een hogere incidentie is bij vrouwen van heup- en botbreuken. Te weinig Vitamine K wordt in verband gebracht met een lage beenderdichtheid (bone-density). Men suggereert  vanuit deze studies dat vrouwen die 110 microgram Vit K per dag innemen, 30% minder kans hebben op botbreuken dan vrouwen die minder binnen krijgen. Vit K vind je vooral terug in groene bladgroenten, spruitjes, savooikool,krulkool,broccoli. 1 portie per dag van deze groenten (200 à 250 gr) is voldoende om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid  van 120 microgr voor mannen en 90 microgr voor vrouwen op te nemen.  



    Kijk ook eens naar mijn blogpagina’s :

    ·      ‘De calciumparadox : melk drinken voor een sterk skelet’, 13/03/2010

    ·      ‘Nog maar eens calcium’, 19/05/2009

    ·      ‘Calcium voor gezonde botten en beenderen : calciumrijke voeding’, 07/08/2008

    ·      ‘Osteoporose, broze beenderen, calcium en melk : het vervolg’, 15/04/2008

    ·      ‘Melk de witte motor’, 10/02/2008. 

    20-01-2011 om 20:19 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gezonde voeding om je bloeddruk te verlagen en onder controle te houden : het DASH dieet 


    DASH
    staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension. ‘Dieet’ is een slecht gekozen woord voor een nieuwe en andere manier van dagelijkse voeding die zorgt voor het voorkomen en behandelen van een (te) hoge bloeddruk.  


     
    ‘dash’ stelt voor  
    om
    je zoutgebruik sterk te verminderen of als je moedig bent alle toegevoegd zout  weg te laten. Verder zorg je voor een gevarieerde voeding  rijk aan voedingsstoffen, zoals calcium, kalium en magnesium…, die je bloeddruk verlagen en onder controle houden.   Het dash dieet is een voeding die nog andere gezondheidsvoordelen biedt zoals het voorkomen van ‘broze beenderen’ , hartproblemen, diabetes, kanker. Het zal tegelijkertijd je eventueel overgewicht controleren.


      Je eet vooral :
    ·      Volle granen
    ·      Groenten
    ·      Fruit
    ·      Magere zuivel

    Verder : 
    ·      Gevogelte
    ·      Vis
    ·      ‘peulvruchten’ : bonen, erwten, linzen
    ·      noten en zaden
    ·      vetten en oliën


     1.  
    Volle granen (150 tot 200 gr per dag): bevatten veel meer voedingsstoffen en vezels dan geraffineerde tarwe en andere witte granen. Hun vetgehalte is beperkt. Door het hoge vezelgehalte  zijn ze de kuisploeg van je darmen en zorgen voor een regelmatige stoelgang.  


    2.  
    Groenten : (400 à 500 gr p/d) varieer allerhande. Ze leveren naast vezels en vitaminen ook belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium. Probeer groenten niet als versiering van de hoofdschotel te zien maar als hoofdingrediënt samen met bruine rijst of volle pasta,couscous… Verminder je vlees en verdubbel je groenten op je bord. 


    3.  
    Noten, zaden en peulvruchten : zoals amandelen, hazelnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten, erwten, kikkererwten, sesamzaad, nierbonen, sojabonen… Ze bevatten veel kalium, magnesium, eiwitten, vezels en fytochemicaliën. Onderzoekers suggereren dat zij beschermen tegen kanker en cardiovasculaire aandoeningen(hart en bloedvaten). 

    Door hun hoge gehalte aan mono-onverzadige vetzuren en omega3 vetten (walnoten) zijn noten een weldaad  maar eveneens calorierijk. Eet ze regelmatig maar met mate. 

    Sojabonen onder de vorm van tofu en tempeh hebben dezelfde aminozuren als vlees en vis en zorgen voor dezelfde eiwitten. Zij zijn  een goed alternatief (2à3 x per week) voor dierlijke eiwitten (proteïnen).  



    4.  
    Vetten en oliën : helpen je om essentiële vitamines en mineralen beter te absorberen en zorgen voor een sterkere immuniteit. Nochtans verhogen (te) veel (geraffineerde) vetten het risico op diabetes , overgewicht en hartaandoeningen. In het DASH dieet streeft men ernaar om de dagelijkse hoeveelheid vetten te beperken tot 30% van je totale calorieënopname. En gefocust op mono- en polyonverzadigde vetten. Het gaat over bvb. (ongeraffineerde) Olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, notenolie, visoliën…..en het beperken van verzadigde vetten zoals dierlijke vetten in vlees, kaas, volle melk…en (geraffineerde) palm- en kokosvetten.  

    Geraffineerde vetten (en transvetten) zijn een van de oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte én ze verhogen het risico op cardiovasculaire aandoeningen.  



    5.  
    Melk en zuivel : kaas, yoghurt, gewone melk…Ze bevatten alle veel verzadigde vetten. Gebruik daarom de magere of halfvette varianten. Kaas heeft naast zijn vetgehalte meestal een hoog zoutgehalte. Zoek naar de halfvette,magere en zoutarme kazen. Voor personen met een lactose-intolerantie kan je lactosevrije melk drinken of je beperken tot harde magere of halfvette kazen. 


     
    Tot slot : als je wil overschakelen op een gezonde voeding is dit geen zaak van ‘alles of niets’. Het belangrijkste is om te zorgen voor veel variatie om je voeding enerzijds voedzaam te maken en anderzijds om eentonigheid en extremen te vermijden. Dit alles vind je ook terug in een DASH dieet. 

    28-12-2010 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als ‘ tarwe’ eten een probleem is/wordt : glutenintolerantie en ‘coeliakie’ 

    Tarwe is alom tegenwoordig in onze voeding. Bijna  alle gerechten en ons basisvoedsel bevatten tarwe. Het zit in brood , ontbijtgranen, gebak, koeken, sausen, bereid vlees, soepen…  


    Coeliakie, een chronische ziekte
    En als je dan ziek wordt van de gluten in tarwe blijft er niet veel keuze over. Je dieet wordt beperkt en eentonig. Zowel jongeren als volwassenen zijn slachtoffer van deze glutenintolerantie. Eens er een duidelijke diagnose is kan je je leven aanpassen en een glutenvrij dieet inlassen. In extreme gevallen kan je spreken van een chronische ziekte: coeliakie.  


    Als je onwetend bent over je ‘glutenintolerantie’ 

    Daarnaast zijn er nog
    die personen die toch tarwe eten en onwetend zijn over hun intolerantie voor de gluten in tarwe en andere granen. Zij hebben vele lichamelijke symptomen, zijn ziek , lopen van de ene dokter naar de andere. En…..blijven maar aanmodderen en zich slecht voelen.  


    Gluten
    is een eiwit in tarwe en granen zoals rogge, haver, gerst,spelt. Bij sommige personen zal deze gluten ‘de villi’ (vingerachtige aflijning van de wand van de dunne darm) beschadigen en die zijn onmisbaar voor de vertering van het voedsel.  Bij de vertering van gluten komt het in contact met de villi en het immuunsysteem zal in dit geval in de fout gaan en de villi aanvallen door het produceren van ‘antilichamen’ alsof deze villi vreemde organismen zijn.  Door de (gedeeltelijke) afbraak van de ‘villi’ is de dunne darm niet meer in staat om verteringsenzymen aan te maken en wordt het voedsel onvoldoende afgebroken en blijft onverteerd in de darm aanwezig. Deze niet geabsorbeerde voedingsstoffen gaan gisten en veroorzaken allerhande ongemakken en symptomen zoals krampen, diarree, darmgassen, opgeblazen gevoel, flatulentie.  


    Tekenen en symptomen van glutenintolerantie 

    Het meest voorkomend symptoom is
    diarree. Andere tekenen bij kinderen zijn trage groei en te mager voor hun leeftijd.  Bij volwassenen is er gewichtsverlies. Door de slechte absorptie van essentiële voedingstoffen voelen ze zich zwak en hebben last van bloedarmoede

    Voor babies : chronische diarree, opgeblazen buik, weinig eetlust, beperkte gewichtstoename, spierafbraak
    Voor kinderen: diarree of constipatie, beperkte gewichtstoename en groei, spierafbraak, weinig eetlust, overgeven, geïrriteerd.
    Voor volwassenen: chronische diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede, oververmoeid, zwakte  



    Maar... 
     de helft van de lijders aan glutenintolerantie gaan niet naar de dokter met ‘buikproblemen’ maar wel met klachten zoals extreme vermoeidheiddepressie, pijn in de beenderen, botbreuken (door osteoporose), aften en mondzweertjes, jeukende huiduitslag vooral aan de ellebogen en knieën (dermatitis herpetiformis).
    Voor sommige vrouwen kan het ook de oorzaak zijn
    van miskramen of ‘niet zwanger raken’.  

    Meerdere onderzoekers suggereren dat
    10-15% van de mensen in het westen in meer of mindere mate glutenintolerant is. Velen van hen hebben zelfs geen spijsverteringssymptomen ( typisch voor coeliakie) en worden niet opgemerkt.
    Een ander belangrijk probleem is dat verschillende personen met coeliakie een verkeerde diagnose krijgen. Bij een bloedtest blijkt dat er niks aan de hand is. Zij laten zich testen op het moment dat zij reeds een glutenvrij dieet volgen. Zo zullen er geen antilichamen in hun bloed aanwezig zijn die wijzen op coeliakie. 

    Vroeger ging men er van uit dat alleen kinderen glutenintolerantie hadden. Nu krijgen regelmatig ook volwassenen (30-45 jaar) de diagnose. Coeliakie wordt soms geassocieerd met andere condities zoals diabetes (type1) , schildklieraandoening (autoimmune vorm), colitis (ontsteking van de dikke darm).  



    Coeliakie en glutenintolerantie voorkomen
     
    Wetenschappers suggereren om aan babies
    borstvoeding te geven en geen voeding die gluten bevat voor hun 5de maand. Daardoor wordt vermeden dat de baby in aanraking komt met gluten alvorens de bescherming van de darmen (gut barrier) is voltooid.  


    Behandeling

    Coeliakie en glutenintolerantie komen voor in verschillende gradaties. In de meeste gevallen zullen de symptomen door
    een levenslang glutenvrij dieet  verdwijnen. 

    Bij een klein aantal coeliakie patiënten kan een glutenvrij dieet echter geen soelaas meer brengen. Bij hen zijn de villi al onherstelbaar beschadigd.  
    Bij nog andere coeliakie lijders wordt de darmschade  verergerd door een intolerantie voor eiwitten in eieren, soja en melk. Bij hen moet hun glutenvrij dieet aangevuld worden met het schrappen van eieren, soja en melk uit hun dagelijkse voeding.
      

    06-12-2010 om 20:29 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overvoeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Overvoeding   

    Gezondheidsproblemen in het Westen worden meer veroorzaakt door een teveel dan door een tekort aan voeding.  

    Ons grootste voedselprobleem is
    een teveel aan calorieën. We krijgen meer potentiële energie binnen in de vorm van koolhydraten , vetten, eiwitten en alcohol dan we verbranden. Dit teveel aan potentiële energie slaan we op als vet. 10 tot 15 kg vet is normaal. Maar bvb. een vrouw van 1,70 meter die 87 kg weegt , heeft wel 35 kilo vet om mee te dragen. Daar is het lichaam niet op berekend en het vergroot de kans op gewrichtsproblemen, galstenen, diabetes, hartinfarcten, kanker.  


    Vetten: 

    ·      In alle eenvoud bestaan er drie soorten vetten :
    onverzadigde , verzadigde en transvetten. Zij leveren alle 9 kilocalorieën per gram.

    ·      Verzadigde en transvetten verhogen de concentratie van de slechte cholesterol in je bloed en daardoor het risico op een hartinfarct

    ·      Onverzadigde vetten verlagen daarentegen de cholesterol en het risico op een hartinfarcrt.

    ·     
    Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, sojaolie zijn rijk aan onverzadigde vetten maar de calorieën krijg je er altijd bij.  

    Het is aan te raden om regelmatig olie te gebruiken : 
    maar de totale hoeveelheid vetten die je eet mag daardoor niet toenemen want anders word je dikker. Voor de extra olie die je eet moet je dus eenzelfde hoeveelheid verzadigd vet of transvet weglaten
    Je zou de hoeveelheid calorieën ook kunnen uitsparen op koolhydraten (of alcohol) maar dan mis je het gunstige effect van het verminderen van verzadigd en transvet.  



    En koolhydraten ,eiwitten:


    Koolhydraten
    (suikers en zetmeel) leveren 4 kilocalorieën per gram. Als je ze eet doe je dat best onder de vorm van ongeraffineerde granen, groenten en fruit
    Eiwitten of proteïnen
    leveren eveneens 4 kilocalorieën per gram. We eten meer eiwitten dan we nodig hebben. Voor ons gewicht is dit niet goed. Maar voor de rest zijn er geen nadelen voor zover bekend. (uitgezonderd charcuterie) 


    En alcohol
    : Levert 7 kilocalorieën per gram. Je kunt dit compenseren door minder vetten en koolhydraten te eten om zo niet dikker te worden. Maar dat doet niets af van de schadelijke werking van alcohol op je organisme : het vergroot het risico op levercirrose, borstkanker, keelkanker, mondkanker,darmkanker….  
    Zie ook mijn blogpagina: ‘Overvoeding …en toch nog tekorten’ van 1/03/2010 én pagina: ‘Zwaarlijvigheid bestrijden zonder een dieet’ van 1/04/2009.

    14-11-2010 om 22:32 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!