een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
03-11-2011
Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
Vet en olie in je dagelijkse
voeding , je wordt er niet dik van en nog veel
meer
1. Vele mensen ( vooral jongeren, meisjes en vrouwen)
trachten - hierdoor aangezet door
de reclame - een vetarme voeding in te bouwen. Toch is dit een ongezonde
beslissing. Door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vetten , verbrand je efficiënter en meer
lichaamsvet, verbeter je je conditie en je immuniteit. Omega-3-vetzuren (in
lijnolie, koolzaadolie, visolie ) zorgen voor meer zuurstof in de actieve
spieren.
2. Personen verbazen
zich over het feit dat door gebruik van
koude vetstoffen/oliegewichtsverlies
optreedt, terwijl men in het verleden verschillende diëten uitprobeerde,
helaas zonder resultaat.De toevoeging van (koude) vetstoffen en olie zorgt voor
stabielebloedsuikerwaarden. Het
verzadigingsgevoel treedt daardoor vlugger op.
Wetenschappers die onderzoek
doen naar voedselintoleranties stelden vast dat hypoglykemie (lage
bloedsuikerspiegel) een gevolg kan zijn van een dysbiose (een onevenwichtig
darmflora) en dat na het oplossen van de intoleranties de drang naar
zoetigheden verdwijnt. Het wegwerken van voedselintoleranties betekent minder ontstekingen, een verhoogdevitamine- en mineralenstatus, een betere
bloedcirculatie en spierwerking, wat kan leiden tot een betere
stofwisseling én tot een vermindering van je gewicht en vetpercentage.
3. Als je (te) veel
suikers eet zoals fructose en lactose kunnen deze gisten in je
darmen,wat aanleiding geeft tot voedselintoleranties. Dit gebeurt vooral bij
voeding die te weinig vezels en vet bevat. Daarom hebben personen met intoleranties meer behoefte aan vetstoffen die de opname
van allergenen vertragen en kunnen helpen bij een lactoseintolerantie en
een fructosemalabsorptie. Koude
vetstoffen/olievertragen ook de
maaglediging, wat de vertering kan stimuleren.
4. Koude vetstoffen en olie kunnen de opname van toxines
en allergenenvertragen waardoor de kans
op voedselovergevoeligheden merkelijk vermindert. Ze zorgen tevens voor een
vertraagde suikeropname waardoor minder bloedsuikerpieken optreden met een
verminderde insulineproductie tot gevolg.
Samenvattend : Één tot twee eetlepels
koude olie/vetstof per dag geeft vele voordelen:
· Glucose wordt trager opgenomen in het bloed, waardoor er
minder bloedsuikerschommelingen optreden
· De opname van allergenen en toxines (door
fermentaties ten gevolge van een onvolledige vertering) vertraagt ter hoogte van het darmslijmvlies. Personen die kampen
met pseudo-allergieën voelen zich beter als ze koude olie (ook mayonaise),
eventueel (bio) margarine of boter gebruiken.
· De groei van bepaalde schimmels en micro-organismen
wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen andere overgevoeligheidsreacties
worden tegengegaan.
· De productie van histamine en tyramine door de
darmflora (ontstaan van pseudoallergieën) kan
worden beperkt. Om het aminozuur tyrosine om te zetten in tyramine en
histidine in histamine is een koolhydraatrijk milieu nodig. Door toevoeging van
olie aan je voeding kun je dit wijzigen. Zodat mensen die kampen met pseudo-allergieën
zich veel beter voelen als ze koude olie gebruiken.
· Vetstoffen zijn
onmisbaar voor de aanmaak van hormonen.
· Vrouwen die meer vetten en minder vezels gebruiken,
nemen meer calcium op dan zij die een vezelrijke en vetarme voeding hebben.
Door een extreme vetbeperking kan de calciumstatus in het gedrang komen
aangezien vitamine D (en vitamine K) vetoplosbare vitamines zijn. Voor de
absorptie van calcium uit de voeding is vitamine D onontbeerlijk.
Zie
ook mijn blogpagina's : Je persoonlijk voedselpakket
samenstellen om ongemakken te bestrijden van 25/09/2009 : over voedsel-intoleranties,
-allergieën en pseudo allergieën. " Dik worden van (te veel) vet eten " van 20/01/2010.
Een
gezond gevuld bord, wat zijn de recente adviezen
Aanbevelingen van de HARVARD School of Public Health
(HSPH- USA)
1. Vul
de helft van je bord met groenten (en fruit) Hoe meer variatie en kleur hoe
beter. Uitgesloten zijn aardappelen, zowel frieten als andere bereidingen van
aardappelen. Zij bevatten snelle koolhydraten (hoge glycemische index,
90-95). Zij hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte
als suiker en andere witte koolhydraten (wit brood, witte rijst). Op korte
termijn leidt dit tot (te veel) honger en overeten. Op lange termijn is er
een risico op overgewicht en diabetes type 2.
2. 25%
is bestemd voor volwaardige granen Volkorentarwe, bruine rijst,
volkorenpastas, gierst,volgranen-couscous en bulghur en bereidingen hiervan,
in plaats van de geraffineerde witte vormen. Je houdt zo een plotse stijging
en daling van je bloedsuikerspiegel en je insuline in je bloed onder controle.
3. Het
overige kwart is gereserveerd voor gezonde eiwitten Maak een keuze uit : gevogelte,
vis en noten( bron van omega3 vetten), bonen-erwten-linzen( vezels). Ook eieren
zijn een goede keuze. Een persoon met diabetes beperkt zich best tot max. 3
eidooiers per week. Wees zuinig met rood vlees
(varken, lam,rund) en vermijd charcuterie en andere bereide vleeswaren (groter
risico op hartaandoeningen, diabetes 2 en dikke darmkanker).
4. Gebruik
gezonde olie voor de bereiding en opsmukken van je gerechten Vooral ongeraffineerde
olie zoals olijfolie, lijnolie Vermijd transvetten en sterk
bewerkte vetten en oliën. Wees zuinig met boter en andere dierlijke vetten.
5. Drink
hierbij vooral water en/of koffie, thee en beperk melk en andere zuivel
tot één à twee servings per dag. Veel melk drinken wordt in recente
onderzoeken verbonden met een hoger risico op prostaatkanker en
baarmoederkanker.
Beperk fruitsap tot één serving
per dag. Sappen bevatten veel (fruit)suiker en zijn vergelijkbaar (qua suikers
en calorieën) met gewone frisdranken. Zij worden beiden gelinkt aan een
verhoogd risico op diabetes, overgewicht en hartaandoeningen.
Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
Een gepersonaliseerd voedingspatroon, samen met algemene
voedingsadviezen.
Het is makkelijk
te begrijpen dat het dieet van een kind in zijn groeijaren anders moet zijn
dan dat van een volwassene op middelbare leeftijd. Hetzelfde geldt voor een
zwangere vrouw en een bejaarde dame van 70.
Toch worden
aanbevelingen voor de consument vooral gegeven in algemene termen van : de optimale
hoeveelheid calorieën-inname, het aantal servings van elke voedselgroep,
welke vitamines heb je nodig .?
Vanuit recente
inzichten en onderzoeken drie invalshoeken :
1.
Wanneer
je gaat eten vraagt je brein naar
voedsel , enniet naar calorieën.
Je eet wel tot je verzadigd bent. Als je dan kiest voor frieten, chips,
suikerrijke frisdranken, snoep, taartjes, koekjes, ijskreem zul je op termijn
meer risico lopen op overgewicht en andere aandoeningen (diabetes, hoge
cholesterol, te hoge bloeddruk). Het is bewezen dat kiezen voor een voedingspatroon met vezelrijk enongeraffineerd voedsel zoals volle
granen, groenten en fruit, bonen, erwten en linzen veel sneller een verzadigd gevoel geeft en de vertering vertraagt.
2.
Ondertussen
weet men dat er extra-ordinary voedsel
bestaat dat bijdraagt tot een gezonder leven zoals :
a.
Bessen : die een preventieve invloed
hebben opouderdomskwalen
zoals cardiovasculaire aandoeningen, kanker, diabetes en mentale aftakeling
dank zij hun hoge gehalte aan antioxidanten en door hun anti-inflammatoire
eigenschappen. b.
Broccoli : heeft cholesterolverlagende (LDL)
eigenschappen. Het bevat naast vezels ook zwavelverbindingen die een gunstige
invloed hebben op de lever en het natuurlijke
ontgiftingssysteem van je lichaam versterken. c.
Zie
voor meerdere extra-ordinaries op mijn blogpagina van 21/07/2011.
3.
De
universiteit van South Carolina is een voortrekker op het gebied van de sterk
groeiende discipline van de geïndividualiseerde voeding en meer specifiek de nutrigenomics, onderzoek naar de link
tussen genen en dieet. a.
Men
ontdekte dat bij bepaalde personen een
eiwit genenoveractiveert die
betrokken zijn bij de synthese en opmaak van cholesterol en andere vetten. Dit
kan leiden tot insuline-resistentie, hoge vetten in het bloed (triglyceriden)
en de condite genaamd een vette lever, een opeenstapeling van vetten in de
lever waarbij zijn vermogen om gifstoffen te verwijderen uit het bloed, wordt
teniet gedaan. Deze personen met een zelfde genetische minimale storing kunnen
dus op een gelijkaardige manier gevoelig zijn voor bepaalde vetten en zullen
deze best schrappen uit hun dieet. b.
Bij
andere studies vond men een genetische
variatie diespecifiek het risico op
een hoge LDL-cholesterol bij dezepersonen
verhoogt. Nog een andere variatie zorgt ervoor dat sommige individuen
gevoelig worden voor kankerverwekkende stoffen die geproduceerd worden wanneer
vlees op (te) hoge temperatuur wordt bereid.
Verder onderzoek is hier
nodig. Toch is het raadzaam om deze eerste resultaten reeds te gebruiken om chronische
kwalen bij bepaalde personen te voorkomen zoals: -
Gevoeligheid
vanuit genetische aanleg voor zout, vetten, cholesterol moet aanleiding geven
tot het aanpassen van je dieet. -
Hetzelfde
geldt in feite voor voedselallergie, pseudo-voedselallergie, voedselintoleranties.
Je zult bij gluten- of lactoseintolerantie overgaan tot het schrappen van o.a. glutenhoudende
granen of melk. Toch is het best om deze toch gezonde producten te vervangen
door granen zonder gluten (rijst, quinoa,maïs, gierst..), andere (gefermenteerde)
melkproducten met weinig lactose zoals sommige yoghurts, kefir, harde kazen of
zelfs lactosevrije melk.
Gezonde voeding is een kwestie van algemene adviezen die voor
iedereen gelden. Toch worden door recente wetenschappelijke studies
voedingsadviezen ook geïndividualiseerd vanuit nieuwe genetischeinzichten.
Bepaalde voedingsstoffen die voor sommige personen (vanuit hun genetische
aanleg) schadelijk zijn , zullen voor andere weinig of niet ongezond zijn.
Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
Wanneer is je
broodje goed gebakken? Een recept voor eigen gezonde pistolets.
De ingrediënten: ·
300 gr (biologisch) meergranenmeel ·
300 gr (biologisch) voltarwemeel type 80 (Franse
standaard) ·
20 gr verse gist ·
15 gr rietsuiker ·
340 gr water ·
zout naar eigen keuze
Aan de slag :
Stap 1. De
twee soorten meel en de suiker mengen.Uitstorten op je werkblad, het zout op de rand.In een kuil de verse gist opgelost in het water uitgieten.Alles mengen en gedurende ongeveer 10 minuten kneden.Opbollen ,in een kom afdekken met plasticfolie en gedurende
8 uur (één nacht bvb.) in de ijskast laten rusten.
Stap 2. Het koude deeg platkloppen en
doorkneden.Verdelen in 16 deegballen van elk 60 gr. Elke deegbal platkloppen, opbollen en
insnijden bovenaan. Naast elkaar op een ingevette bakplaat schikken.
Stap 3. Één uur
laten rijzen in een oven van 40° Celsius.
Vervolgens afbakken op 215° C ( stand hetelucht) gedurende 15 minuten,
gevolgd door 5 minuten op 205° (onderwarmte). Laten afkoelen op een rooster.
Om je slaagkansen als beginneling te verhogen : 1.
alle ingrediënten exact afwegen
2.
het deeg voldoende lang kneden (de juiste
elasticiteit leren inschatten).
3.
voltarwemeel type 80 heeft een uitmalingsgraad
van 85%. Ter vergelijking:
·
voltarwemeel type 150 heeft een uitmalingsgraad
van 95% ·
meel van type 45 met een uitmalingsgraad van 65%.
Bvb.witte patentbloem. ·
Hoe kleiner het typecijfer, hoe witter het
meel en hoe minder zemelen. Het typenummer zegt echter niets over de bakwaarde
van het meel.
4.
Ervaring baart kunst. Laat je niet ontmoedigen
als je eerste baksel niet zo goed lukt. Hou in gedachten : de aanhouder wint. De beste leerschool is
je eigen ervaring.
Positieve emoties : een boost voor je gezondheid en
welzijn ?
Uit een aantal studies
blijkt dat negatieve gedachten je gezondheid kunnen aantasten. En wat met positieve emoties : kunnen ze je
dan gezonder maken?
Emoties om stress te verminderen De bestaande onderzoeken
over positieve emoties suggereren dat zij in staat zijn om (negatieve) stress
te bufferen. Hoe dit juist in zijn werk gaat is nog onbekend.Men gaat er voorlopig vanuit dat positieve emoties bij mensen gezondegedragingen oproepen zoals :
·
Minder of niet
meer drinken en/of roken ·
Meer bewegen of
gaan sporten ·
Betere
slaapkwaliteit ontwikkelen · Meer
antioxidanten of meer goede cholesterol (HDL) i.p.v. slechte (LDL) aanmaken ·
Minder snoepen
of andere zoetigheden eten
Negativiteit slecht voor je hart In een Canadese studie
(2004) onderzocht men de belangrijkste risicos om een hartziekte te
ontwikkelen. Het ging o.a. over roken, obesitas , gebrek aan beweging. De
risicocategorie: psychosociale factoren - waaronder emotionele nood en uitputting vanuit werk en familie werd
eveneens geassocieerd met een verhoogd risico op cardio-vasculaire problemen.
Personen met een hoge
psychosociale distress ontwikkelen ongeveer een even hoog risico op
hartproblemen dan rokers. Een studie van de
universiteit van Pitsburgh suggereert dat minder optimistische mensen sneller
atheriosclerosis (aderverkalking) ontwikkelen.
Bekijk het vanuit een positieve
instelling Bij postief in het leven
staan hebben wetenschappers het vooral over : ·
Mensen met een emotionele vitaliteit : zij die een
gezonde interesse in het leven en de wereld vertonen. ·
optimistische personen : zij die er vanuit gaan dat de dingen in het leven
uiteindelijk hun weg en oplossing
vinden
Een onderzoeksgroep rond
Kubzansky (2007) suggereerde dat individuen
met een goede emotionele vitaliteit 20% minder kans hebben op het krijgen van
een cardiovasculaire aandoening. Dezelfde groep stelde in
2001 vast dat sterk optimistische
personen zelfs50% minder kans maken
op een hartziekte. Deze vaststelling werd later nog verschillende malen
bevestigd door andere onderzoeksgroepen.
Volgens Kubzansky is het
duidelijk dat positieve emoties zorgen
voor eensoort van herstellende
biologie voor de mens. Sluitende bewijzen zijn hiervoor nog niet. Het is
nodig om in de toekomst mechanismen en gedrag te ontdekken en te ontrafelen die
een rol spelen bij positieve emoties én een gezond lichaam.
Vitamine A, als supplement of toch maar beter uit je voeding halen ?
Vitamine A (retinol, preformed vit.A) is een vetoplosbare vitamine die
makkelijk in je lichaam wordt opgenomen, moeilijker terug wordt uitgescheiden.
Dit betekent dat je moet opletten voor overdosering.
Vitamine
A helpt je bij :
·
goed zien in het donker ·
productie en activiteit van de witte bloedcellen ·
herstellen van je beenderen. ·
waken over de gezondheid van de endotheelcellen ·
celdeling en celgroei.
Je
vindt ze alleen terug in dierlijke
producten zoals eigeel, rood vlees, vis, zuivelproducten en vooral in lever.
Ze wordt toegevoegd aan margarines. Je kan uiteraard ook je toevlucht nemen tot
vitaminesupplementen. Dit kan makkelijk leiden tot overdosering. Tot 3-maal de
aanbevolen dosis van 1000 microgram vitamine A zou veilig zijn . Maar uit
bepaalde onderzoeken blijkt anderzijds dat te veel preformed vitamine A kan
leiden tot een verhoogd risico op heupfracturen en geboorteafwijkingen. Te veel
vitamine A zou ook de voordelen van vitamine D teniet doen.
Tot
40% van de vitamine A wordt vernietigd bij verhitting.
Provitamine A of betacaroteen is de voorloper van vitamine A en is
in tegenstelling tot preformed vitamine A niet toxisch bij hoge doses. Je
lichaam kan uit betacaroteen (in de lever opgeslagen) de nodige vitamine A
aanmaken naargelang de behoefte. Toch wijzen enkele onderzoeken (Finland en
USA), bij inname van supplementen van alleen maar betacaroteen, op een verhoogd
risico van longkanker bij stevige rokers.
Je
vindt betacaroteen terug in bepaalde
groenten zoalswortelen, pompoenen,
zoete aardappel en in gele enoranje
vruchten. Slechts een klein gedeelte ( ongeveer 1:12) van de betacaroteen
uit de voeding wordt uiteindelijk omgezet tot vitamine A. Eenvoudig voorgesteld
bestaat de betacaroteenmolecule uit 2 retinolmoleculen die met de staarten aan
elkaar vastzitten. Bij omzetting in je lichaam ontstaan er zo uit één
betacaroteenmolecule twee vitamine A-moleculen.
Het
wordt gebruikt als kleurstof (E 160) in levensmiddelen en in
voedingssupplementen. Betacaroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om de
eidooier mooi oranje te kleuren.
Bij een gevarieerde en
volwaardige voeding krijg je voldoende vitamine A binnen zowel onder de vorm van retinol
als van betacaroteen. Het gevaar van overdosering is hier onbestaande. Bij een eenzijdig dieet kan een
multivitaminepreparaatnuttig zijn. De fabrikanten
van multivitamines hebben - anno 2011- hun vitamine A doses aangepast en
verminderd of gedeeltelijk vervangen door betacaroteen.
Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
Voedsel als medicijn: voeding
die kanker kan afweren ?
Voeding werkt elke dag, driemaal per dag. Het kan dus een belangrijke
invloed hebben op de biologische
mechanismen die het voortwoekeren van kanker versnellen of vertragen.
· Sommige
voedingsstoffen zijn meststof voor de ontwikkeling van kanker zoals suiker en
witte koolhydraten, transvetten en geraffineerde oliën. · Andere zijn
antipromotoren. Zij blokkeren de groeifactoren van kanker of dwingen de
kankercellen tot zelfmoord. Deze voedingsstoffen bevatten kostbare stoffen
tegen kanker. Ze werken tegelijk tegen verschillende factoren, zacht en zonder
bijwerkingen. Door voedingsmiddelen met elkaar te combineren, zoals we dat doen bij
bijna elke maaltijd, kunnen we nog meer voordeel halen uit het eten van dit
antikanker voedsel.
Over
welke voedingsmiddelen gaat het ?
1.
Olijven en
olijfolie : bevatten bijzonder hoge
concentraties aanfenolische
antioxidanten, zwarte nog meer dan groene, zeker als ze niet zijn behandeld
met pekel. Olijfolie moet bij voorkeur
koud geperst zijn, van extra vergine kwaliteit.
2.
Groenten van de
familie van de kruisbloemigen : nl. De kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, krulkool,
rode-witte-groene-savooi-spits-kool. Ze bevatten sulforafaan en indol-3-carbinolen krachtige kankerwerende stoffen.
Ze beletten precancereuze cellen zich teontwikkelen tot kwaadaardige tumoren.
Stoom of wok ze kort zodat de sulforafaan en de I3C zo weinig mogelijk worden
vernietigd.
3.
Groenten van de
uienfamilie(allium): ajuin, knoflook ,
prei, sjalot,bieslook. De zwavelverbindingen in deze
alliumfamilie verminderen de
kankerverwekkende eigenschappen van nitrosamines en N-nitroseverbindingen
die ontstaan wanneer vlees te lang wordt gegrild of gebakken. Ze bevorderen
apoptose (afsterven van kankercellen) bij darm-,borst-, long- en
prostaatkanker. Epidemologisch onderzoek wijst uit dat bij mensen die veel
knoflook eten nier- en prostaatkanker minder optreedt.
4.
Groenten en fruit
met carotenoïden :wortelen,
pompoen, zoete aardappelen, tomaten, abrikozen, rode biet, kakis of
sharonvruchten, in feite alle felgekleurde oranje, rode, gele en groene
vruchten en groenten bevatten vitamine A
en lycopeen. Vitamine A en lycopeen remmen de groei af van diverse
kankerstammen, waaronder enkele zeer agressieve (o.a. hersengliomen). Luteïne, lycopeen,fytoeen en canthaxantine stimuleren de groei van immuuncellen en
versterken hun vermogen om tumorcellen aan te vallen.
5.
Tomaten en
tomatensaus : tomaten bevatten
naast lycopeen nog meerdere andere anti-kanker voedingsstoffen die samen
nog effectiever zijn dan lycopeen alleen. Tomaten moeten worden gekookt of
gebakken om het lycopeen vrij te maken. Samen met olie wordt de opname door het
lichaam bevorderd.
6.
Paddenstoelen : zoals
oesterzwammen, shiitake, fluweelpootjes, kastanjechampignons bevatten polysacchariden en lentinaan. Zij
stimuleren de activiteit en de vermenigvuldiging van de immuuncellen.
7.
Soja : de isoflavonen in soja blokkeren de
stimulering van kankercellen door geslachtshormonen (testosteron, oestrogenen).
Ze spelen ook een rol bij de afremming van angiogenese (proces waarbij nieuwe
bloedvaten gevormd worden). Let wel op voor isoflavonen-supplementen die
bepaalde vormen van borstkanker kunnen verergeren. Dit is niet zo bij het eten
van soja (tofu, tempeh, sojasaus, miso).
8.
Gember : is een krachtig middel tegen ontstekingen en een
antioxidant (effectiever dan vitamine E). Gember werkt in op bepaalde
kankercellen. Gemberthee is goed tegen misselijkheid bij een chemokuur.
9.
Klein fruit : aardbeien,
frambozen, bosbessen, bramen, veenbessen bevatten ellaginezuur en polyfenolen. Zij stimuleren de processen om
kankerverwekkende stoffen te elimineren en remmen de angiogenese af. De aanwezige anthocyanidinen enproanthocyanidinen bevorderen ook de
apoptose(celdood) van kankercellen.
10.
Pruimen,
perziken,nectarines : recente onderzoeken wijzen op evenveel
antikanker-eigenschappen als kleinfruit.
11.
Citrusvruchten : zij bevatten flavonoïden die een ontstekingsremmende
werking hebben. Zij stimuleren de ontgifting door de lever van
kankerverwekkende stoffen.
12.
Kurkuma en kerrie : kurkuma of
geelwortel (een bestanddeel van kerrie) is het
krachtigste natuurlijke middel tegen ontstekingen dat op dit ogenblik
bekend is. Het bevordert apoptose (celdood) bij kankercellen en remt de
angiogenese af. Om in het lichaam te worden opgenomen moet kurkuma worden
gemengd met zwarte peper en ook best worden opgelost in olijfolie of
lijnzaadolie.
13.
Groene thee : rijk aan
polyfenolen ,vooral catechinen, die
de groei afremmen van bloedvaten die nodig zijn voor de groei van tumoren en
uitzaaiingen. Het is een antioxidant en bevordert apoptose. Om voldoende catechines vrij te maken moet je
groene thee best 10minuten laten trekken.
14.
Kruiden en
specerijen : rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en munt zijn rijk aan etherische
oliën. Ze bevorderen apoptose in
kankercellen en beperken de verspreiding ervan door de enzymen te blokkeren
die ze nodig hebben om omliggend weefsel binnen te dringen.
15.
Granaatappelsap : een
ontstekingsremmende werking en een antioxidant. Vooral belangrijk is de
ontdekking van zijn vermogen omde ontwikkeling van onder andere
prostaatkanker aanzienlijk te verminderen. Bij mannen zou dagelijks gebruik
van een glas granaatappelsap de verspreiding van een aangetoonde prostaatkanker
vertragen met 67 procent.
16.
Pure chocolade : met meer dan 70%
cacao, bevat antioxidanten,proanthocyanidinen en polyfenolen. Ze
vertragen de groei van kankercellen en remmen angiogenese. Let wel op: als
chocolade wordt gemengd met zuivelproducten verliest de cacao zijn heilzame
werking. Melkchocolade heeft dus geen effect.
17.
Vitamine D3 : veel
onderzoekers zijn nu van mening dat vitamine D3 bijdraagt aan een vertraging
van alle vormen van kanker in een vroege fase van de ziekte.
18.
Omega 3 vetten : vooral in vette vis makreel, haring, zalm,
sardienen, tonijn- . En lijnzaad,lijnzaadolie.
Ze remmen ontstekingen af en de verspreiding van uitzaaiende tumoren. Personen
die tweemaal per week vette vis eten verminderen hun risico op kanker. Lijnzaad
en lijnzaadolie verminderen de kans op prostaatkanker.
19.
Seleniumhoudend
voedsel : door de intensieve landbouwmethoden en chemische bemesting komt
selenium nog weinig voor in groenten engranen. Bij biologische teeltwijzen
is dit wel anders. Selenium zit ook in vis,
schaaldieren en orgaanvlees. Dit mineraal stimuleert de immuuncellen en
versterkt het effect van antioxidanten.
20.
Probiotica : onze ingewanden
bevatten in normale omstandigheden goede
bacteriën(vooral Lactobacillus
acidophilus en lactobacillusbifidus)
die helpen bij de spijsvertering en zorgen voor een regelmatige ontlasting. Ze
spelen ook een belangrijke rol voor de opbouw
van eensterk immuunsysteem. Men
heeft aangetoond dat deze probiotica de
groei van darmkankercellen vertragen. Door te zorgen voor een regelmatige
stoelgang wordt de tijd dat de darmen in aanraking komen met kankerverwekkende
stoffen uit het voedsel ingekort. Probiotica hebben dus eveneens een ontgiftende functie.Sommige levensmiddelen zijn prebiotica.
Zij bevatten polymeren van fructose die de groei van probiotische bacteriën
bevorderen. Knoflook,uien, tomaten, asperges, bananen, tarwe zijn
hier voorbeelden van.
Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
Suiker
en witte koolhydraten én hun rol bij de ontwikkeling van kanker
In de tweede helft van de
twintigste eeuw kwam een nieuw ingrediënt op de westerse voedselmarkt nl. Fructosestroop. Het werd en is een
ingrediënt van bijna alle industrieel bereide voedingswaren. Het wordt
geraffineerd uit mais en is een mengsel van glucose en fructose. Deze sterk
geconcentreerde suikerstroop komt bovenop de reeds grote hoeveelheden witte
(tafel)suiker die wij dagelijks consumeren. De consumptie van suiker is enorm gestegen.
Onze genen hebben zich ontwikkeld in een omgeving waarin een individu hoogstens
2kg suiker (meestal honing) per jaar nuttigde. Inmiddels is het verbruik van
suiker gestegen tot 30 à 35 kg per persoon per jaar.
Er zijn goede redenen om aan
te nemen dat deze immense toename van het suiker- en witte
koolhydratenverbruik bijdraagt tot de toename van de kankers door de koppeling
aan de sterke verhoging van de insuline
en het IGF in je lichaam. Wanneer je suiker of witte
koolhydraten eet voedsel met een hoge
glycemische index dan stijgt het glucoseniveau in je bloed. Hierdoor
scheidt het lichaam onmiddellijk een hoeveelheid insuline af waardoor de glucose
in de cellen kan worden opgenomen. Die afscheiding van insuline gaat gepaard
met de afscheiding van een andere stof nl. IGF (insulinegelijkende
groeifactor-1) die de celgroei moet stimuleren.
Maar we weten inmiddels dat
door de afscheiding van insuline en IGF rechtstreeks de groei van kankercellen
wordt bevorderd maar ook ander omringend weefsel wordt aangetast. Bovendien weet men dat mensen
met diabetes (hoog bloedsuikerniveau) een meer dan gemiddeld risico lopen op
kanker. Kanker teert welig op suiker.
Bij een Aziatische voeding met weinig suiker en geraffineerde producten, heeft
men vijf- tot tienmaal minder kans op het ontwikkelen van een
(hormonengerelateerde) kanker.
De hele wetenschappelijke
literatuur wijst in dezelfde richting : personen
die zich tegenkanker willen
beschermen, moeten stevig snijden in hun geraffineerde suiker- en wittekoolhydratengebruik. Het is belangrijk
om snoep, koekjes en gebak als tussendoortjes zoveel mogelijk te bannen uit je
dieet. Als je tussen de maaltijden suiker eet, is er niets om de stijging van
insuline te blokkeren. Alleen wanneer het
gecombineerd wordt met ander voedsel vooral met vezels uit groenten of fruit, metgoede vetten : olijfolie, lijnolie of (bio)boter wordt de opname
van suiker vertraagd en de insulinepiek afgezwakt. Andere voedingswaren die de
stijging van het bloedsuikergehalte beperken zijn o.a. : bosbessen, kersen,
frambozen, uien , knoflook, kaneel
Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit
mogelijk ?
Kanker een nieuwe epidemie : sinds 1940 is het aantal kankergevallen
in alle geïndustrialiseerde landen toegenomen.Die trend die zich sinds 1975 nog
heeft versneld, is vooral opvallend bij
jongeren. In sommige Europese landen, zoals Frankrijk, is het aantal kankergevallen de laatste twintig
jaar met 60% gestegen. Kanker tast nu ook mensen aan die nooit hebben
gerookt of die een evenwichtig leven leiden: vrouwen van dertig met een uitgezaaide borstkanker, jonge
ogenschijnlijk gezonde mannen met een zich uitbreidend lymfoom, darm- of
prostaatkanker. Er lijkt geen logische verklaring te zijn voor het feit dat
patiënten steeds jonger worden.
Wat is er sinds 1940 in onze
leefwereld veranderd om te zorgen voor deze explosie van kankergevallen ? Drie
belangrijke zaken hebben ons leefmilieu de laatste 60 jaar drastisch veranderd
:
1. In ons voedsel
zijn grote hoeveelheden geraffineerde
suikers (rietsuiker,bietensuiker, maisstroop, fructose) , witte koolhydraten (witte bloem,witte pasta,witte rijst) en geraffineerde plantaardige oliën (mais-,
soja-,zonnebloemolie, transvetten) terechtgekomen. 56% van onze totale
dagelijkse calorie-inname komt anno 2011 van deze drie voedingsbronnen. Geen
van deze drie levert de nodige vitamines, mineralen, eiwitten en omega 3
vetzuren die noodzakelijk zijn om ons lichaam in goede conditie te houden.
Waarschijnlijk zijn het wel rechtstreekse voedingsstoffen voor kanker. Hoe dit
in elkaar zit , zie later.
2. De manieren om vee te fokken en te voeden zijn
veranderd en dus ook het vlees en de zuivelproducten die we eten. Voor 1940 werd
de veestapel hoofdzakelijk gevoed met gras en hooi. Gras is een bron van omega 3 vetzuren.
3. We worden blootgesteld aan een grote diversiteit van
chemische producten die voor 1940 nog niet bestonden. Bepaalde medische
en biologische onderzoekers erkennen dat veel giftige stoffen in ons milieu een rol spelen bij het verschijnen van de eerste kankercellen
in een organisme en vervolgens bij hun transformatie tot een agressieve tumor
(carcinogenese). In een recent rapport van het Amerikaans Nationaal Kanker
Instituut wordt benadrukt dat het proces
van carcinogenese niet alleen maar de ziekte kan veroorzaken. In feite, of we nu gezond zijn of de ziekte reeds
hebben, is het van essentieel belang om bescherming te zoeken tegen giftige
stoffen die de groei van tumoren bevorderen.
Als kanker greep krijgt op je
lichaamis dit totale oorlog. Kankercellen
gedragen zich als gewapende overvallers. Ze worden door geen enkele beperking
gehinderd. Met hun abnormale genen ontsnappen ze aan de normale mechanismen die
gezonde lichaamscellen beheersen. Ze zullen niet meer afsterven na een aantal
delingen. Ze worden onsterfelijk. Ze
vergiftigen het omliggende weefsel met de bijzondere stoffen die ze afscheiden.
Deze gifstoffen veroorzaken een
plaatselijke ontsteking die de expansie van kankercellen nog meer
stimuleert. Uiteindelijk vorderen zebloedvaten uit de omgeving. Ze dwingen
hen om sterk te groeien en de zuurstof en voedingsstoffen te leveren die nodig
zijn voor de groei van wat een tumor zal worden.
Wat je kan doen om de
gewelddadigheid van dit leger te verminderen:
· je immuunsysteem trachten te versterken. Alles wat onze
kostbare immuuncellen sterker maakt, ondermijnt tegelijkertijd de groei van
kanker
· ervoor te zorgen dat je lichaam weigert om ontstekingen
te produceren, zodat de cellen niet of minder kunnen groeien
· als de bloedvaten weigeren zich te vermenigvuldigen en
de voorraden te leveren die de kankercellen nodig hebben voor hun groei
Dit zijn mechanismen die versterkt kunnen worden om te beletten dat de
kanker zich kan vestigen en uitbreiden. Door onze immuuncellen te stimuleren,
door ontstekingen te bestrijden met
voeding, lichamelijke oefening en emotioneelevenwicht kan de verspreiding van de kanker worden tegengegaan. Maar
eens dat een tumor zich heeft genesteld zijn deze natuurlijke mechanismen geen
volwaardig alternatief voor chemotherapie of bestralingen. Ze kunnen wel worden
benut, samen met de klassieke methoden, om het verzet van het lichaam tegen de
kanker volledig te mobiliseren.
In het licht van hogere
vaststellingen kan men volgende adviezen formuleren :
· beperk sterk je suiker- en witte koolhydraten-gebruik. Vervang het door
agavenectar, kokossuiker, stevia en volgranenbrood en pasta, zuurdesembrood,
meergranenmeel met lijnzaad, volle rijst
· Eet minder rood vlees en (bewerkte) vleeswaren (charcuterie,
slechts éénmaal per week) vooral van varken- en rundvlees. Het World Cancer Research Fund raadt aan om niet meer dan 500
gram (liefst onbewerkt) rund-en varkenvlees per week te eten. Hun ideaal is niet meer dan 300 gr. p/w.
· Vermijd geharde transvetten en dierlijke vetten met te veel omega
6 vetzuren.
Zo, dit is de aanzet. In een tweede deel volgt wat meer concrete
toelichting en verdieping van de mogelijkheden om deze kankercellen aan te
pakken met hoger aangehaalde middelen.
Fruit- en groentensappen, goed voor je
gezondheid ?
Sappen
drinken is - volgens voorstanders beter voor je gezondheid dan het fruit of de
groenten in zijn geheel te eten. Het lichaam absorbeert beter alle waardevolle
voedingsstoffen door het drinken van sap. De vezels in het fruit en de groente(die
ontbreken in sappen) belasten het verteringssysteem, nog altijd volgens deze
sapdrinkers.
Sapdrinkers beweren zelfs dat sappen het
kankerrisico verminderen, je immuunsysteem versterken, je helpen om toxines uit
je lichaam te verwijderen, de vertering vergemakkelijken, en gewicht doen verliezen.
Er is
echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat (verse) sappen gezonder zijn dan
het fruit of de groenten in zijn geheel. Fruitsappen bevatten wel de meeste
vitamines, mineralen en phytonutriënten die je ook terugvindt in het fruit
zelf. Maar in sap ontbreken de vezels die zo belangrijk zijn voor een optimale
darmtransit. Groenten en fruit zijn wel degelijk gezonder dan het sap.
Anderzijds als je er niet in slaagt om
groenten en fruit lekker te vinden
dan is vers geperst sap een gezond alternatief. Let wel sommige fruitsappen bevatten veel (fruit)suiker
en zorgen voor veel calorieën en eventueel gewichtstoename.
De gezondheidsvoordelen van vitamine C overroepen? Wat
is haar echte waarde ?
Vitamine C staat al zeer lang in de
schijnwerpers. Voor haar ontdekking in 1932, wist men dat iets in citrusfruit
preventief werkte tegen scheurbuik, een ziekte die tussen 1500 en 1800 zorgde
voor twee miljoen doden onder de zeelieden. In de jaren 70 van de vorige eeuw
promootte scheikundige en nobelprijswinnaar Linus Pauling megadosissen(de
hoeveelheid van 12 tot 24 sinaasappelen, 1 tot 4 gram dagelijks) van Vitamine C
om verkoudheden en chronische ziekten te voorkomen.
Resultaten uit recente onderzoeken
· Vitamine C speelt een rol bij het controleren van infecties · Het is een sterke antioxidant die schadelijke vrije radicalen
neutraliseert. · Het helpt bij de aanmaak van collageenweefsel,onmisbaar voor gezonde
tanden,tandvlees, beenderen,botten en bloedvaten.
Hoeveel vitamine C (of ascorbinezuur)
heb je dan nodig om gezond te blijven.
Uit geen enkel onderzoek blijkt dat
megadosissen vitamine C een verschil maken en bvb. Verkoudheden kunnen
voorkomen en bestrijden.
Bij andere studies vindt men geen echt
bewijs dat vitamine C effect zou hebben bij de preventie van kanker,
hartziekte, oogaandoeningen zoals cataract of macula-degeneratie.
The Institute of Medicine (VSA) raadt
een dagelijkse minimale dosis aan van 90 milligram voor mannen en 75 mgr voor
vrouwen (+ een extra 35mgr voor rokers)Een goede dagelijkse dosis vitamine C is
200 tot 300 mgr. (aanrader van de Harvard School of Public Health). Een
gevarieerde en gezonde voeding gecombineerd met een multivitaminesupplement is
voldoende om deze dosis te halen.
Voedingsbronnen met veel vitamine C zijn o.a. citrus fruit, bessen, groene en rode pepers, tomaten,
broccoli, spinazie
Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
Vitamine K achteraan
in de rij , maar toch wel belangrijk
Vitamine K1
(fytomenadion,fylloquinon) vind je terug in groene bladgroenten
zoals peterselie,spinazie, broccoli, spruitjes en verschillende oliën.
Vitamine K2
(menaquinon) komt vooral voor in gefermenteerd
voedsel zoals kaas, natto(gefermenteerde soja).
In een
gewoon westers voedingspatroon is slechts 10% van de vitamine K- inname
vitamine K2, de rest is vitamine K1.
Vitamine K
helpt bij de aanmaak van vier van de 13 proteïnen die zorgen voor de bloedstolling.
Recent
blijkt dat deze vitamine betrokken is
bij bot- en beenderopbouw. Een
beperkt vitamine K gehalte in je organisme wordt gelinkt aan een lage
botdichtheid.
Elke dag
een serving van groene bladgroenten of andere vitamine K rijke voeding halveert het risico op heupfracturen in vergelijking met
personen die slechts eenmaal per week een vitamine K rijke serving eten.
Personen
met een voedingspatroon van weinig groene bladgroenten krijgen te weinig
vitamine K binnen. Een Amerikaans data-onderzoek suggereert dat slechts 25% van de Amerikanen voldoende Vit K opnemen via hun dagelijks dieet. Je kan veronderstellen
dat dit ook geldt voor de Europeanen.
vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
Vitaminesupplementen , zijn ze een noodzaak in een
gezonde levensstijl ?
Als je de vele studies inkijkt
over de gezondheidsvoordelen of de waardeloosheid van vitaminesupplementen
geraak je volledig in de war. Nochtans kan je toch een aantal
zinnige vaststellingen doen (dit dankzij de Harvard School of Public Health
HSPH). De boodschap die zij ons meegeeft is vrij eenvoudig:
Neem regelmatig een multivitamine, én
een vitamine Dsupplement.
Samen met een gevarieerd en
gezond dieet krijg je zo voldoende
voedingsstoffen binnen.
Natuurlijk is er ook teveel van
het goede. Niet overdrijven is de boodschap want dit heeft een averechts
effect en kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Neem een multivitamine met
een matige dosering (dagelijks aanbevolen internationale eenheden-IE- per
vitamine niet overschrijden!)
Vermijd al die super
supplementen uit de reclame of op internet die je de hemel op aarde beloven.
Het lijkt te mooi om waar te zijn en zo is het ook. Verspil je geld niet aan
dergelijk waardeloos spul. Gebruik het beter voor een ontspannende vakantie en
voor gezonde voeding.
Zorg vooral voor gezonde voeding. Vitaminesupplementen vullen bepaalde tekorten aan ,
maar het allerbelangrijkste voor je gezondheid blijft een gevarieerd
voedingspatroon met veel groenten, fruit,
volle granen, noten, ongeraffineerde oliën, bonen, erwten, linzen én weinig
rood vlees en ongezonde, geraffineerdevetten.
(zie de Healthy Eating Pyramid, mijn blogpagina van 14-07-2008 Een
alternatieve en nieuwe voedselpiramide)
Heb extra aandacht voor vitamine D. Naast de zorg voor een sterk skelet en beenderen
blijkt uit recente studies dat vitamine D de kans op het ontwikkelen van een
borst- en colonkanker kanverlagen. 1000
tot 2000 IE per dag is een goede dosis.
(zie mijn blogpagina van 01-11-2010 Vitamine D , wat is nieuw ?)
Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
Pijn verdrijven met
pijnstillers, of is er een betere manier ? (deel 2)
In de klassieke praktijk van de pijnbehandeling is de patiënt in een onmondige
positie. Hij is weinig meer dan
een pop die door de pijntherapeut wordt gemanipuleerd. Het liefst bevrijdt hij
deze pop zo snel mogelijk van alle pijn door ze te doordrenken met
medicamenten. Niet voor niets spreken ze in Amerika van pain killers. De pijn
wordt eenvoudigweg om zeep gebracht.
Gooi een kernbom op de pijn. Deze methode van pijnbehandeling heeft niets temaken met het prikkelen
van de zenuwcellen om de pijn te overwinnen of op te lossen maar alles met
het doen inslapen en verdoven van deze zenuwcellen.
Pijnen zijn pas echt behandelbaar als je start
met het ontdekken van de soort pijn de patiënt heeft:
· Ontstekingspijnen ontstaan naar aanleiding van bvb. Kneuzingen,
brandwonden, schaafwonden, te
intensief sporten (peesschedeontsteking), de koude (borstvliesontsteking).
Meestal behandelt men ze in de klassieke geneeskunde met ontstekingsremmende
middelen : salicylaten en
corticoïden.
· Zenuwpijnen (van ischias tot fantoompijnen bij
geamputeerde ledematen). Ontstaan door beschadiging van een zenuw door
overstrekking of uitrekking, röntgenstraling, chemotherapie en infecties van
zenuwen. Ze worden behandeld met tricyclische antidepressiva. De
voornaamste werking naast een zekere stemmingsverlichting bestaat spijtig
genoeg eruit dat ze de patiënt lui, dik en vraatzuchtig maken. Er worden ook anti-epileptica
voorgeschreven. Men gaat soms zelfs over tot elektrotherapie een echt paardenmiddel - waarbij de zenuw door overbelasting zo
moe wordt gemaakt dat hij minder pijnsignalen kan doorgeven.
· Pijnen ten gevolge van regulatiestoornissen komen het vaakst voor en ontstaan als gevolg van verkramping,
overmatige spanning (stress), een slechte lichaamshouding of psychische
conflicten. In de reguliere geneeskunde zijn de kansen op succes bij deze
pijnen klein. De natuurgeneeswijzen
staan hier sterker.
Pijn als signaal dat er iets scheelt, een
gevolg van overbelasting, beschadiging zowel op fysisch als psychisch vlak.
1. Pijn hebben betekent dat je hulp nodig hebt. Bvb.
Een vrouw klaagt bij haar man dat haar knieën pijn doen. Haar klagen helpt
niet. Voldoende begrip en luisterbereidheid vanwege de echtgenoot zou deze pijn
kunnen voorkomen. In plaats daarvan stapt ze naar de dokter. Die heeft het over een onontkoombaar
lot van artrose op latere leeftijd. Een behandeling met cortison of analgetica/pijnstillers is volgens hem de
beste manier. Gebrek aan begrip en
bescherming (op psychisch,emotioneel vlak) komt tot uiting op fysisch vlak
door pijn in de knieën of andere gewrichten.
2. Ongeveer hetzelfde geldt voor rugpijn waarmee de meeste van ons vertrouwd zijn. Sommigen voelen de pijn in de
lendenwervels, anderen in de borststreek, weer anderen in de nek. Als je het niet meer uithoudt,
het niet meer kan (ver)dragen ,
je overbelast voelt. Deze uitsprakenmaken duidelijk dat de
draagfunctie van de wervelkolom ook verbandhoudt met een psychische belasting. De wervelkolom moet het lichaam
dragen en kan onmogelijk problemen ontlopen. Als het over rugpijn gaat, kunnen
we niet meer over een volkziekte praten. In onze westerse wereld zouden we het
welhaast als de normale toestand gaan beschouwen. Als je rugpijn ernstig wil
behandelen, moet je je afvragen hoeveel iemand kan dragen. Welke dingen
belasten hem? Als we kijken naar de overmaat aan verantwoordelijkheid die moet
worden gedragen , en naar het stompzinnige werk dat mensen soms moeten
verrichten om onze maatschappij in stand te houden, kan je er van uitgaan dat
rugpijn hiervan een gevolg kan zijn.
3. Het staat vast dat vrouwen meer en vaker pijn hebben dan mannen. Vrouwen zijn meestal kleiner en minder robuust gebouwd. Ze
baren en voeden de kinderen. Vrouwen werken vaak twee keer zo hard en langer
dan mannen. Naast de opvoeding van de kinderen en het huishouden runnen hebben
ze dikwijls nog een beroepsbezigheid buitenshuis. Daarbij zorgen ze vaak voor de sociale contacten. Ze onderhouden
de contacten met vrienden en kennissen en houden de familiebanden in stand. De
tegenstelling tussen haar schijnbaar zwakkere lichaamsbouw en de overbelasting
door al deze taken is alleen te verklaren aan de hand van het concept van de
zichzelf hernieuwende energie. De
vrouw is een perpetuum mobile dat zichzelf voortdurend oplaadt met nieuwe
energie. Als dit tere gestel in zwaar
weer belandt en er steeds moeilijker kan worden voldaan aan de eisen en
verplichtingen van de omgeving, vestigen toenemende pijnen in het hoofd , de
ledematen en het lichaam de aandacht op het feit dat deze machine zo maar
uiteen kan vallen.
4. Het verband tussen de levensomstandigheden en het moment waarop mensen
last krijgen van artrose of rugklachten komt te duidelijk naar voren om het te kunnen
negeren. Pijn wordt lichamelijk ervaren maar ontstaat dikwijls op het
psychische vlak en moet daarom in
de eerste plaats op dit psychisch niveau worden aangepakt.
Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
Pijn verdrijven met
pijnstillers , of is er toch een betere manier ?
Wie pijn heeft neemt/krijgt
een pil. Door één tablet in enkele
minuten vrij van pijn!! Dit
sprookje zie je elke dag op tv en in de reclame.
Uit de werkelijkheid van het dagelijkse leven blijkt echter de geringe werking en
de gevaren van veel pijnstillers.
· Diclofenac (Voltaren, cataflam) bvb. Wordt gebruikt als een
(ontstekingsremmende, dus ook voor reuma ) pijnstiller die waarschijnlijk bij 4
van de 5 personen effectief
pijnstillend is. Het behoort tot de non steroïdale (zonder cortisonderivaat)
antireumatica (NSAR) en werkt niet- verslavend. Waarschijnlijk is het één van
onze best gekende vrij sterke pijnstillers. Maar toch neemt diclofenac nooit de
pijn volledig weg en zal ze meermaals per dag moeten worden genomen. En dit
was dan het goede (sic) nieuws.
· Tramadol :
dat slechts bij 1 van de 3
pijnstillend werkt. Een sterke
pijnstiller die echter veel vaker en bij een veel groter aantal mensen kan
leiden tot duizelingen, misselijkheid,
verwardheid en moeheid. Het is een opiumderivaat
dat hierdoor zijn karakteristieke kenmerken aan dit narcoticum ontleent. Het is
niet verslavend in tegenstelling tot de andere opiumderivaten. Wordt voorgeschreven bij zenuwpijn,
andere hevige pijnen en soms bij artrose.
· Acetylsalicylzuur (aspirine) : eind 19e eeuw werd deze
pijnstiller door Bayer gesynthetiseerd. Aspirine is een mondiaal begrip en de
naam is bijna synoniem van pijnbehandeling geworden. En dat aspirine in veelgevallen maagklachten
veroorzaakt die vrij vaak tot maagbloedingen leiden is een
regelrecht taboe. In Duitsland bvb sterven jaarlijks volgens officiële
statistieken circa 2000 mensen aan de bijwerkingen van salicylaten en hun
derivaten.
· Gecombineerde preparaten van meestal acetylsalicylzuur, paracetamol en
cafeïne.Het samen
innemen van twee preparaten -paracetamol en aspirine - is op zich een goed idee
met het oog op de verschillende reactiegradaties van mensen. Gebleken is echter
dat juist deze combinatie in de loop van
jaren leidt tot nierfalen. Naast de chronische diabetici heeft een groot deel van de mensen die
nierdialyse behoeven dergelijke middelen ingenomen tegen hoofdpijn, zonder er
een flauw vermoeden van te hebben dat ze daardoor vroeg of laat afbreuk doen
aan hun vermogen om urine uit te sheiden.Het combipreparaat mét cafeïne is eveneens
gevaarlijk voor gewenning en zelfs verslaving, waardoor je bij de minste pijn
het preparaat blijft innemen, met op langere termijn het risico op nierfalen.
· Natriumkanaalblokkers, tranquilizers, antidepressiva, ontstekingsremmers
: tot de groep van
twijfelachtige pijnstillers behoren de natriumkanaalblokkers
(ook gebruikt als spierontspanner). Ze sluiten in de celwanden kanaaltjes
af die niet alleen in dienst staan van de doorgifte van pijnsignalen maar
daarnaast nog andere belangrijke functies hebben, zoals de uitwisseling van vochten. Als je zon tablet slikt worden deze
functies overal in het lichaam geremd. Er ontstaan vaak klachten zoals spierzwakte, lage bloeddruk, duizelingen,
omdat men de negatieve gevolgen van de geblokkeerde natriumkanalen niet alleen
in de spieren maar overal elders
in het lichaam ervaart. Nog
twijfelachtiger is de aanbeveling van artsen om tranquilizers als diazepam (valium) als een onderdeel van een
pijnbehandeling te gebruiken. In feite bestaat de werking van dit
kalmeringsmiddel vooral uit het verminderen van angsten door middel van
versuffing. Het ontspant de spieren en verlicht daardoor de pijn. Echter met
een daadwerkelijke pijntherapie heeft het weinig uitstaande. Ook antidepressiva en neuroleptica, die voor andere therapeutische
doeleinden zijn bedoeld (psychiatrische aandoeningen) worden gretig voor pijnbehandeling aangewend. Onstekingsremmers (als Kineret, Remicade, Humira ) middelen die
oorspronkelijk tegen reumatische ontstekingen werden aangewend, terwijl deze
klacht slechts bij een fractie van het totale aantal pijnpatiënten voorkomt.
Het zijn nauwelijks uitgeteste pijnstillers met een onbekend risicopotentieel
en heel duur en waarschijnlijk voorgeschreven aan pijnpatiënten voor wie ze
niet zijn ontwikkeld.
Zo dit zijn de meest gebruikte pijnstillers
in de reguliere geneeskunde.Opvallend is de symptoom-pijnbestrijding.
Als je logisch nadenkt dan is
pijn een signaal van een achterliggende oorzaak. Goede geneeskunde betekent het
aanpakken van de echte oorzaak van ziekte. En het is net dat wat de reguliere
geneeskunde bij pijnsymptomen meestal niet doet. Men
krijgt de indruk dat pijn bestrijden in de klassieke geneeskunde natte
vingerwerk is, men de patiënt niet ernstig neemt en slordig omspringt met
allerhande bedenkelijke medicatie.
Wat zijn betere manieren om met pijn om te gaan ? In deel 2 enkele
ideeën hierrond.
Bloedarmoede door een tekort aan
bepaalde vitamines
Je lichaam heeft om verschillende redenen vitamines nodig. In normale
omstandigheden vind je deze terug in een gevarieerde dagelijkse voeding. Zo ook
zijn bepaalde vitamines onontbeerlijk voor de vorming van voldoende gezonde rode bloedcellen. Bij gebrek van deze vitamines
in je dieet riskeer je op langere termijn bloedarmoede
of anemie te ontwikkelen.
Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van je longen naar alle delen van je lichaam en
zorgen meteen voor de nodige energie. Door te weinig aanmaak van deze cellen
komt er onvoldoende zuurstof en zal de beschikbare energie voor je organisme
dalen.Deze anemie door een vitaminetekort - of megaloblastische anemie - kan eveneens leiden tot andere
gezondheidsproblemen zoals tintelingen in handen en voeten en
geheugen-vermindering.
verschillende symptomen bij
anemie door een vitaminentekort · Vermoeidheid · Bleke of gele huid · Gewichtsverlies · Diarree · Pijnlijke tong en/of mond · Spierzwakte · Verdoofd gevoel of tintelingen in handen en voeten · Irritatie · Verward en/of vergeetachtig · Onstandvastige bewegingen
Om te zorgen voor een adequate hoeveelheid rode bloedcellen heeft je lichaam een gezond dieet nodig dat je
voorziet in een constante van volgende vitamines :
1.
Vitamine B12 · Deze vitamine vind je hoofdzakelijk terug in vlees,
melk, kaas en eieren. In ons westers dieet zijn deze voedingsstoffen voldoende
aanwezig. · Anemie door een tekort aan vitamine B12 of meestal
pernicieuze anemie ontstaat niet door te weinig vitamine B12 in je dieet
(uitgezonderd veganisten) maar wel door een
onvermogen van je dunne darmom deze
vitamine te synthetiseren. Door een abnormale bacteriëngroei (slechte
darmflora), een chronische darmontsteking (bv.ziekte van Crohn) of coeliakie
wordt deze Vitamine B12 niet of slechts in beperkte mate opgenomen. Zie ook
mijn blogpagina :extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt van
20-11-2009.
2.
Vitamine B9 · Vind je terug in groene
bladgroenten en citrusfruit. Personen met een dieet waarbij dit ontbreekt
riskeren een anemie door een tekort aan folaat
of vitamine B9. Bij gebrek aan deze groenten en fruit kan je eventueel
foliumzuur als voedingssupplement gebruiken. Zwangere en zogende vrouwen (met
een eenzijdig dieet) wordt aangeraden om extra Vit.B9 (onder de vorm van
foliumzuur) in te nemen. · Hier geldt eveneens - zoals bij Vit.B12 - dat alleen
een gezonde dunne darm in staat is om uit deze groenten en fruit voldoende Vit.
B9 te halen.
· Regelmatig alcohol drinken vermindert sterk de opname van folaat en kan
leiden tot deze anemie.
3.
Vitamine C · in groenten en fruit, of eventueel als
voedingssupplement. · Vitamine C
is onmisbaar voor de opname van ijzer als één van de bouwstenen van de rode bloedcellen. Door een vit.C
tekort kan bloedarmoede optreden. Andere mogelijke oorzaken van dit type anemie
zijn o.a. kanker, een eenzijdige
voeding, hyperthyroidisme(overactieve schildklier).
Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
Calcium, melk en sterke beenderen en botten
In
advertenties en reclamespots wordt regelmatig melk drinken aangeprezen
als hét middel om osteoporose (botontkalking) te
voorkomen en sterke botten te behouden. De pro-melk lobby raadt aan om met 3
glazen melk per dag je calciuminname
op peil te houden. Anderen
zijn overtuigd van het tegendeel en geloven dat veel melk en andere
zuivelproducten bijdragen tot een
vergroot risico op hartaandoeningen en kanker, en zeker niet tot preventie van
bot- en beenderbreuken.
Wie
heeft er nu het gelijk aan zijn kant ?
Wat
volgt is een opsomming van recente inzichten over calcium en zijn effect op het
lichaam.
Calcium is een onmisbaar mineraal
dat zorgt voor opbouw en behoud van sterke
beenderen en botten, bloedstolling, overdracht van zenuwimpulsen, regeling van
het hartritme. 99% wordt opgeslagen in beenderen en tanden, de overige 1% vind
je terug in het bloed en ander lichaamsweefsel.
Calciumbronnen :
1. je dagelijkse voeding : de meeste calcium per dosis zit in alle soorten zuivel : melk , kaas ,
yoghurt, room.... Andere goede bronnen zijn groene groenten, bonen, erwten,
linzen, sesamzaden en pasta, dadels, vijgen, noten
2. een voedingssupplement : calcium in combinatie met Vitamine D3
3. De kalk uit je eigen botten en beenderen. Als de calciumconcentratie in
je bloed laag is, zal je lichaam calcium stelen uit je eigen skelet. Deze
geleende calcium wordt later teruggegeven, maar soms ook niet. Het is dan
onmogelijk om dit later terug aan te vullen door het eten van calciumrijke
voeding.
Gezonde skeletopbouw : bereik je door te zorgen voor voldoende calciumaanvoer vanuit
voeding en/of supplementen en
tegelijkertijd voldoende fysieke activiteit te hebben om deze
kalk optimaal op te nemen en te benutten voor een sterk skelet.
Beenderen
en botten zijn levend weefsel en altijd in verandering. Gedurende een
mensenleven zijn de beenderen constant in opbouw en afbraak. Beendercellen , de
osteoblasten , doen aan opbouw en osteoclasten aan beenderafbraak. Bij
gezonde individuen met voldoende calciumopname en fysieke activiteit zal er
meer beenderopbouw zijn dan afbraak tot hun dertigste jaar. Na deze
leeftijd wordt dit om gekeerd en zal het belangrijk zijn om door een gezonde
leefwijze zoveel mogelijk deze beenderafbraak tegen te houden. Hoe voorkom je na je dertigste beender-
en botafbraak?
Een
aantal strategieën die complementair zijn zorgen ervoor dat je beenderen en
botten met het verstrijken van de jaren intact blijven.
1. Regelmatig
bewegen en fysieke activiteit zoals
wandelen, joggen , trappen doen, fitness, gewichtheffen, dansen, trektochten.
Het gaat over oefeningen die druk zetten op de beenderen en botten. Ook de
variatie hierin is belangrijk om alle beenderen en gewrichten te belasten.
2. Voldoende
calcium innemen. De
verschillende onderzoekers zijn
het nog altijd niet eens over een
adequate calciuminname om een gezond en sterk skelet te behouden.
*In de
USA raadt de national academy of sciences een dagelijkse
calciumhoeveelheid aan van :
- 1000 milligram (19 tot 50 jaar )
- 1200 milligram (50 jaar plus)
- 1000 milligram (zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven).
*In Engeland is dit slechts 700 mgr per dag.
Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op korte
termijnonderzoeken en kunnen moeilijk veralgemeend worden. Bepaalde onderzoekers
stellen dat (te veel) calcium zelfs kan leiden tot meer breuken in plaats van
minder. Andere studies suggereren dat deze hoge dagelijkse dosissen calcium
(1000-1200 mgr, 3 glazen melk) aanleiding kunnen geven tot hartaandoeningen,
prostaat- en baarmoederkanker.
Nog andere studies suggereren dat niet de
calcium verantwoordelijk is voor een gezond skelet maar wel andere factoren
zoals actieve beweging, vitamine D en K, voldoende zomerzon, een gevarieerde
voeding met veel groenten, vette vis en ongeraffineerde granen, zaden en oliën
In India, Japan en Peru is de dagelijkse
calciuminname slechts 300 mgr/dag. Toch is daar de kans op beender- en
botbreuken op latere leeftijd laag in vergelijking met de USA en Europa.
3. Zorgen voor
vitamine D. Vit. D speelt eveneens een cruciale rol voor
de gezondheid van je skelet. Wanneer de concentratie van calcium in je bloed
begint te dalen wordt hierdoor de
vit.D in actieve modus gezet en gaat zich verplaatsen:
- enerzijds naar de ingewanden om van daaruit een grotere calcium-absorptie
naar het bloed aan te moedigen.
- Anderzijds naar de nieren om calciumverlies langs de urine te
minimaliseren.
4. En Vitamine K. In onderzoeken stelt men
vast dat bij een lage concentratie in het lichaam van deze vitamine er een hogere incidentie is bij vrouwen
van heup- en botbreuken. Te weinig Vitamine K wordt in verband gebracht met een
lage beenderdichtheid (bone-density). Men suggereert vanuit deze studies dat vrouwen die 110
microgram Vit K per dag innemen, 30% minder kans hebben op botbreuken dan
vrouwen die minder binnen krijgen. Vit K vind je vooral terug in groene
bladgroenten, spruitjes, savooikool,krulkool,broccoli. 1
portie per dag van deze groenten (200 à 250 gr) is voldoende om de aanbevolen
dagelijkse hoeveelheid van 120
microgr voor mannen en 90 microgr voor vrouwen op te nemen.
Kijk
ook eens naar mijn blogpaginas :
· De
calciumparadox : melk drinken voor een sterk skelet, 13/03/2010
· Nog maar eens
calcium, 19/05/2009
· Calcium voor
gezonde botten en beenderen : calciumrijke voeding, 07/08/2008
· Osteoporose,
broze beenderen, calcium en melk : het vervolg, 15/04/2008
DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension.
Dieet is een slecht gekozen woord voor een nieuwe en andere manier van
dagelijkse voeding die zorgt voor het voorkomen en behandelen van een (te) hoge bloeddruk.
dash stelt voor om je zoutgebruik sterk teverminderen of als je moedig bent alle
toegevoegd zout weg te laten.
Verder zorg je voor een gevarieerde
voeding rijk aanvoedingsstoffen, zoals calcium, kalium en
magnesium , die je bloeddruk verlagen en onder controle houden. Het dash dieet is een voeding
die nog andere gezondheidsvoordelen biedt zoals het voorkomen van broze
beenderen , hartproblemen, diabetes, kanker. Het zal tegelijkertijd je
eventueel overgewicht controleren.
Je eet vooral : ·
Volle granen ·
Groenten ·
Fruit ·
Magere zuivel
Verder : ·
Gevogelte ·
Vis ·
peulvruchten : bonen, erwten, linzen ·
noten en zaden ·
vetten en oliën
1.
Volle granen (150 tot
200 gr per dag): bevatten veel meer voedingsstoffen en vezels dan geraffineerde
tarwe en andere witte granen. Hun vetgehalte is beperkt. Door het hoge
vezelgehalte zijn ze de kuisploeg
van je darmen en zorgen voor een regelmatige stoelgang.
2.
Groenten : (400 à
500 gr p/d) varieer allerhande. Ze leveren naast vezels en vitaminen ook
belangrijke mineralen zoals kalium en magnesium. Probeer groenten niet als
versiering van de hoofdschotel te zien maar als hoofdingrediënt samen met
bruine rijst of volle pasta,couscous Verminder je vlees en verdubbel je
groenten op je bord.
3.
Noten,
zaden en peulvruchten : zoals amandelen, hazelnoten,
zonnebloempitten, pompoenpitten, erwten, kikkererwten, sesamzaad, nierbonen,
sojabonen Ze bevatten veel kalium, magnesium, eiwitten, vezels en
fytochemicaliën. Onderzoekers suggereren dat zij beschermen tegen kanker en
cardiovasculaire aandoeningen(hart en bloedvaten).
Door hun
hoge gehalte aan mono-onverzadige vetzuren en omega3 vetten (walnoten) zijn
noten een weldaad maar eveneens
calorierijk. Eet ze regelmatig maar met mate.
Sojabonen
onder de vorm van tofu en tempeh hebben dezelfde aminozuren als vlees en vis en
zorgen voor dezelfde eiwitten. Zij zijn
een goed alternatief (2à3 x per week) voor dierlijke eiwitten
(proteïnen).
4. Vetten en oliën : helpen je
om essentiële vitamines en mineralen beter te absorberen en zorgen voor een sterkere immuniteit. Nochtans verhogen
(te) veel (geraffineerde) vetten het risico op diabetes , overgewicht en hartaandoeningen. In
het DASH dieet streeft men ernaar om de dagelijkse hoeveelheid vetten te
beperken tot 30% van je totale calorieënopname. En gefocust op mono- enpolyonverzadigde vetten. Het gaat over
bvb. (ongeraffineerde) Olijfolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, druivenpitolie, notenolie, visoliën ..en
het beperken van verzadigde vetten zoals dierlijke vetten in vlees, kaas,
volle melk en (geraffineerde) palm- en kokosvetten.
Geraffineerde vetten (en transvetten) zijn een van de oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte én
ze verhogen het risico op cardiovasculaire aandoeningen.
5. Melk en zuivel : kaas,
yoghurt, gewone melk Ze bevatten
alle veel verzadigde vetten. Gebruik daarom de magere of halfvette varianten.
Kaas heeft naast zijn vetgehalte meestal een hoog zoutgehalte. Zoek naar de
halfvette,magere en zoutarme kazen. Voor personen met een lactose-intolerantie
kan je lactosevrije melk drinken of je beperken tot harde magere of halfvette
kazen.
Tot slot : als je wil
overschakelen op een gezonde voeding is dit geen zaak van alles of niets. Het
belangrijkste is om te zorgen voor veel
variatie om je voeding enerzijds voedzaam te maken en anderzijds om eentonigheid en extremen te vermijden.
Dit alles vind je ook terug in een DASH dieet.
Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
Als tarwe eten een
probleem is/wordt : glutenintolerantie en coeliakie
Tarwe is alom tegenwoordig in onze voeding. Bijna alle gerechten en ons basisvoedsel
bevatten tarwe. Het zit in brood , ontbijtgranen, gebak, koeken, sausen, bereid
vlees, soepen
Coeliakie,
een chronische ziekte En als je dan ziek wordt van de
gluten in tarwe blijft er niet veel keuze over. Je dieet wordt beperkt en
eentonig. Zowel jongeren als volwassenen zijn slachtoffer van deze
glutenintolerantie. Eens er een duidelijke diagnose is kan je je leven
aanpassen en een glutenvrij dieet inlassen.
In extreme gevallen kan je spreken van een chronische ziekte: coeliakie.
Als
je onwetend bent over je glutenintolerantie Daarnaast zijn er nog die
personen die toch tarwe eten en onwetend zijn overhun intolerantie voor de gluten in tarwe en andere granen. Zij
hebben vele lichamelijke symptomen, zijn ziek , lopen van de ene dokter naar de
andere. En ..blijven maar aanmodderen en zich slecht voelen.
Gluten is een eiwit in
tarwe en granen zoals rogge, haver, gerst,spelt. Bij sommige personen zal deze gluten de villi (vingerachtige
aflijning van de wand van de dunne darm)
beschadigen en die zijn onmisbaar voor de vertering van het voedsel. Bij de vertering van gluten komt het in contact met de villi en het
immuunsysteem zal in dit geval in de fout gaan en de villi aanvallen door het
produceren van antilichamen alsof deze villi vreemde organismen zijn. Door de (gedeeltelijke) afbraak
van de villi is de dunne darm niet meer instaat om verteringsenzymen aan te maken en wordt het voedsel
onvoldoende afgebroken en blijft onverteerd in de darm aanwezig. Deze niet
geabsorbeerde voedingsstoffen gaan gisten en veroorzaken allerhande ongemakken en
symptomen zoals krampen, diarree, darmgassen, opgeblazen gevoel, flatulentie.
Tekenen
en symptomen van glutenintolerantie Het meest voorkomend symptoom is diarree.
Andere tekenen bij kinderen zijn trage
groei en te mager voor hun leeftijd.
Bij volwassenen is er gewichtsverlies.
Door de slechte absorptie van essentiële voedingstoffen voelen ze zich zwak en
hebben last van bloedarmoede.
Voor babies : chronische diarree, opgeblazen buik, weinig
eetlust, beperkte gewichtstoename, spierafbraak Voor kinderen: diarree of constipatie, beperkte gewichtstoename en
groei, spierafbraak, weinig eetlust, overgeven, geïrriteerd. Voor volwassenen: chronische diarree, gewichtsverlies, bloedarmoede,
oververmoeid, zwakte
Maar... de helft van de lijders aan
glutenintolerantie gaan niet naar de dokter met buikproblemen maar wel met klachten zoals extreme vermoeidheid, depressie,
pijn in de beenderen, botbreuken (door osteoporose), aften en mondzweertjes,
jeukende huiduitslag vooral aan de ellebogen en knieën (dermatitis
herpetiformis). Voor sommige vrouwen kan het ook de oorzaak zijn van miskramen of niet zwanger raken.
Meerdere onderzoekers suggereren dat 10-15% van de mensen in hetwesten
in meer of mindere mate glutenintolerant is. Velen van hen hebben zelfs
geen spijsverteringssymptomen ( typisch voor coeliakie) en worden niet
opgemerkt. Een ander belangrijk probleem is dat verschillende personen met
coeliakie een verkeerde diagnose krijgen. Bij een bloedtest blijkt dat er niks
aan de hand is. Zij laten zich testen op het moment dat zij reeds een
glutenvrij dieet volgen. Zo zullen er geen antilichamen in hun bloed aanwezig
zijn die wijzen op coeliakie.
Vroeger ging men er van uit dat alleen kinderen glutenintolerantie
hadden. Nu krijgen regelmatig ook volwassenen (30-45 jaar) de diagnose. Coeliakie wordt soms geassocieerd met andere condities zoals diabetes
(type1) , schildklieraandoening (autoimmune vorm), colitis (ontsteking van de dikke darm).
Coeliakie
en glutenintolerantie voorkomen Wetenschappers suggereren om aan babies borstvoeding te gevenen
geenvoeding die gluten bevat voor
hun 5demaand.
Daardoor wordt vermeden dat de baby in aanraking komt met gluten alvorens de
bescherming van de darmen (gut barrier) is voltooid.
Behandeling Coeliakie en glutenintolerantie komen voor in verschillende gradaties.
In de meeste gevallen zullen de symptomen door een levenslang glutenvrij dieet verdwijnen.
Bij een klein aantal coeliakie patiënten kan een glutenvrij dieet echter
geen soelaas meer brengen. Bij hen zijn de villi al onherstelbaar beschadigd. Bij nog andere coeliakie lijders wordt de darmschade verergerd door een intolerantie voor
eiwitten in eieren, soja en melk. Bij hen moet hun glutenvrij dieet aangevuld
worden met het schrappen van eieren, soja en melk uit hun dagelijkse voeding.
Gezondheidsproblemen in het Westen worden meer veroorzaakt door een
teveel dan door een tekort aan voeding.
Ons grootste voedselprobleem is een
teveel aancalorieën. We krijgen
meer potentiële energie binnen in de vorm van koolhydraten , vetten, eiwitten enalcohol dan we verbranden. Dit teveel aan potentiële energie slaan we op als vet. 10
tot 15 kg vet is normaal. Maar bvb. een vrouw van 1,70 meter die 87 kg weegt ,
heeft wel 35 kilo vet om mee te dragen. Daar is het lichaam niet op berekend en
het vergroot de kans op gewrichtsproblemen,
galstenen, diabetes, hartinfarcten, kanker.
Vetten: · In alle eenvoud
bestaan er drie soorten vetten : onverzadigde
, verzadigde en transvetten. Zij leveren alle 9 kilocalorieën per gram.
· Verzadigde en
transvetten verhogen de concentratie van de slechte cholesterol in je bloed en
daardoor het risico op een hartinfarct
· Onverzadigde
vetten verlagen daarentegen de cholesterol en het risico op een hartinfarcrt.
· Oliën zoals olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie,
sojaolie zijn rijk aanonverzadigde vetten maar de calorieën
krijg je er altijd bij.
Het
is aan te raden om regelmatig olie te gebruiken : maar de totale hoeveelheid vetten die je eet mag daardoor niet toenemen
want anders word je dikker. Voor de
extra olie die je eet moet je duseenzelfde
hoeveelheid verzadigd vet of transvet weglaten. Je zou de hoeveelheid
calorieën ook kunnen uitsparen op koolhydraten (of alcohol) maar dan mis je het
gunstige effect van het verminderen van verzadigd en transvet.
En
koolhydraten ,eiwitten:
Koolhydraten(suikers en zetmeel) leveren 4 kilocalorieën per gram.
Als je ze eet doe je dat best onder de vorm van ongeraffineerde granen, groenten enfruit. Eiwitten
of proteïnen leveren eveneens 4 kilocalorieën per gram. We eten
meer eiwitten dan we nodig hebben. Voor ons gewicht is dit niet goed. Maar voor
de rest zijn er geen nadelen voor zover bekend. (uitgezonderd charcuterie)
En
alcohol: Levert 7 kilocalorieën per gram. Je kunt dit compenseren door minder
vetten en koolhydraten te eten om zo niet dikker te worden. Maar dat doet niets
af van de schadelijke werking van
alcohol op je organisme : het vergroot het risico op levercirrose,
borstkanker, keelkanker, mondkanker,darmkanker . Zie ook mijn blogpagina:
Overvoeding en toch nog tekorten van 1/03/2010 én pagina: Zwaarlijvigheid
bestrijden zonder een dieet van 1/04/2009.