Vitamine K achteraan
in de rij , maar toch wel belangrijk
Vitamine K1
(fytomenadion,fylloquinon) vind je terug in groene bladgroenten
zoals peterselie,spinazie, broccoli, spruitjes en verschillende oliën.
Vitamine K2
(menaquinon) komt vooral voor in gefermenteerd
voedsel zoals kaas, natto(gefermenteerde soja).
In een
gewoon westers voedingspatroon is slechts 10% van de vitamine K- inname
vitamine K2, de rest is vitamine K1.
Vitamine K
helpt bij de aanmaak van vier van de 13 proteïnen die zorgen voor de bloedstolling.
Recent
blijkt dat deze vitamine betrokken is
bij bot- en beenderopbouw. Een
beperkt vitamine K gehalte in je organisme wordt gelinkt aan een lage
botdichtheid.
Elke dag
een serving van groene bladgroenten of andere vitamine K rijke voeding halveert het risico op heupfracturen in vergelijking met
personen die slechts eenmaal per week een vitamine K rijke serving eten.
Personen
met een voedingspatroon van weinig groene bladgroenten krijgen te weinig
vitamine K binnen. Een Amerikaans data-onderzoek suggereert dat slechts 25% van de Amerikanen voldoende Vit K opnemen via hun dagelijks dieet. Je kan veronderstellen
dat dit ook geldt voor de Europeanen.
|