een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
03-07-2008
Look en verwanten, wat doen ze voor onze gezondheid ?
Look en zijn
verwanten, wat doen ze voor onze gezondheid ?
Door sommigen wordt look(allium sativum) alom geprezen voor
zijn gunstige effecten op de gezondheid. Meestal ontstaat dit vanuit een aantal
(laboratorium)onderzoeken die bepaalde gunstige effecten aantonen zoals
bloeddrukregelend, cholesterolverlagend, kankervoorkomend, antioxidant enz
Nochtans zijn deze onvoldoende om wetenschappelijk bewijs te leveren. Het zijn
beperkte en/of kortetermijnonderzoeken.
Toch is look een interessant voedingssupplement dat je gezondheid
ten goede komt. Het is echter geen
alternatief voor een gezonde levensstijl ( een evenwichtige voeding en
regelmatige beweging). Het is wel een
aanvulling op deze levenswijze.
Twee componenten van look en hun effecten zijn het vermelden
waard:
Allicine:
heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het
ontstaat pas bij het fijn hakken of
raspen van rauwe look. Hoe fijner je hakt of raspt hoe meer allicine
wordt aangemaakt. Maar helaas verdwijnt het ook weer snel (zeer vluchtig)
bvb. bij opwarmen of koken. Maar
let op: rauwe look is zeer krachtig en sommigen zijn er allergisch voor.
Diallyl
sulfide : is minder krachtig maar minder vluchtig dan
allicine. Zijn eigenschappen blijven
bestaan na koken of bakken. Ook hier moet je wel fijnhakken of
raspen om de goede effecten te krijgen. Diallyl sulfide heeft een
gunstige invloed op de
bloedsomloop, het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem. Toch
blijft deze invloed maar enkele
uren bestaan. Dus wil je effect hebben op je gezondheid dan moet je de
inname verdelen over verschillende momenten van de dag.