Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    malouke
    blog.seniorennet.be/malouke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sprokkels
    blog.seniorennet.be/sprokke
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    friese_wouden
    blog.seniorennet.be/friese_
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    25-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je persoonlijk voedselpakket samenstellen om ongemakken te bestrijden.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontdekken welk voedsel bij je past om ongemakken en ziektes te bestrijden en te voorkomen.

    Het is niet goed te vatten toch kan voedsel aanleiding geven tot ongemakken en ziektes. Wat volledig ongeloofwaardig klinkt is dat hetzelfde voedsel voor de ene persoon gezond is en voor de andere aanleiding geeft tot klachten en symptomen. De meeste mensen hebben hier geen weet van . Daarom deze ‘’blogpagina’ om recente kennis hierover beknopt weer te geven. Het kan voor sommigen een kans zijn om verdere stappen te ondernemen en een (voeding-)deskundige te raadplegen. Met behulp van een eliminatiedieet kan een persoonlijk voedselpakket worden samengesteld om klachten en reacties in de toekomst te vermijden.


    Voedselallergieën, -intoleranties en pseudo-allergieën

    Men onderscheidt een drietal soorten van ‘voedselstoornissen’:

    1. Voedselallergieën  zijn vrij goed gekend. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op meestal onschadelijke stoffen die altijd eiwitten (glycoproteïnen) bevatten. Tegen deze eiwitten maakt het lichaam antistoffen aan (immunoglobuline). Door het contact van het eiwit met deze antistof ontstaan de klachten. In gewone omstandigheden zijn antistoffen bedoeld om ons te beschermen tegen indringers zoals bacteriën en virussen. Zij voorkomen zo een infectie of ontsteking door deze indringers uit te schakelen. Bij een allergie echter loopt het mis. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen een onschadelijk antigen zoals bvb. een voedselmolecule.

    Iedereen weet dat sommige mensen allergisch reageren op bvb. pindanoten Een overmatige aanmaak van histamine is het gevolg en geeft meestal onmiddellijk vrij ernstige klachten zoals: ontstekingen en spierkrampen met roodheid en zwelling van de slijmvliezen. Reacties zijn zeer gevarieerd naargelang de persoon: diarree, astma, hooikoorts, buikpijn, braken, eczeem, netelroos, jeuk in de mond, zwelling van lippen en in de keel. Het kan extreem leiden tot een anafylactische schok.

    In ernstige gevallen is er zelfs bij een kleine hoeveelheid van dit voedsel een onmiddellijke reactie (de geur van het voedsel is soms al voldoende). Elk contact met dit voedsel moet vermeden worden. Deze personen zijn hiervan op de hoogte en reageren oplettend en alert. Bij aankoop van bvb. bereide gerechten zullen zij nauwkeurig de samenstelling hiervan moeten nagaan.

    Voedingsmiddelen die een allergische reactie kunnen uitlokken zijn o.a. pinda’s en noten, sommige zaden, koemelk, eieren, soja, tarwe, sommige vissoorten en schaal- en schelpdieren.

    Soms treedt een allergische reactie niet onmiddellijk op. Dit geldt nogal bij voedsel dat je dagelijks of toch zeer regelmatig eet. Er ontstaat bij wijze van spreken een ‘verzadiging’, waarbij je pas later last krijgt van ontstekingen, gewrichtspijnen, vermoeidheid, hoofdpijn, maag- of darmklachten, huiduitslag…. Het is zeer moeilijk om achteraf te ontdekken welk voedsel de klachten veroorzaakt. Voedsel dat hiervoor verantwoordelijk is is zeer verscheiden. Naargelang de persoon kan het gaan over: sommige soorten fruit of groenten, bonen, erwten, tarwe, noten, sommige melkproducten, eieren…

    Enkele gulden regels die je hieruit kunt afleiden:

    • Eet altijd zeer gevarieerd en afwisselend! Eens dat je de ‘boosdoener(s)’ hebt ontdekt kan je, na een vastenperiode(6-tal maanden), door dit voedsel maar sporadisch op je menu te zetten (1maal per week bvb.), de signalen duidelijker herkennen en je voelt beter op welk voedingsmiddel je slecht reageert. En als je dan kleinere hoeveelheden per maaltijd gebruikt is je kans om klachten te krijgen kleiner.
    • Een mengeling van verschillende ontbijtgranen, een salade van meerdere fruitsoorten, een mix van groenten geeft minder problemen dan een grote hoeveelheid van één soort. Sojamelk aanlengen met bvb. rijst- of havermelk is beter dan pure sojamelk drinken.


    2. Voedselintoleranties  ontstaan wanneer bepaalde voedingsstoffen moeilijk worden verteerd door een enzymentekort (soms aangeboren) of wanneer het transportsysteem er niet in slaagt om deze suikers op te nemen in het bloed. De bekendste voorbeelden zijn lactose(melksuiker), fructose(fruitsuiker) en het gluteneiwit van sommige granen.

    Meestal zijn het buikklachten die dan optreden zoals: krampen, winderigheid, gasvorming, opgeblazen gevoel, diarree.

    Andere klachten, vooral bij een fructose-intolerantie of juister is fructose-malabsorptie, zijn hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Overmatig gebruik van fructose kan bij sommige personen de triglyceriden (vetbolletjes) in het bloed gevoelig doen toenemen, wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten.

    Mensen met een fructose-malabsorptie doen er goed aan om hun fruitconsumptie te beperken, meerdere malen kleine porties eten wordt beter verdragen.

    Fructose vind je terug in vele fruitsoorten, maar is ook dikwijls verborgen zoals in:

    Frisdranken

    Bier

    Wijn

    Sommige bouillonblokjes

    Sportdranken

    Honing

    Sommige ontbijtgranen

    Medicatie: siropen voor kinderen bvb.

    Kokosnoten

    Ketchup

    Gedroogde vruchten

    Bereide gerechten: het verbetert de houdbaarheid en de textuur.

    Bij lactose-intolerantie is er een onvermogen om bepaalde hoeveelheden melksuiker te verteren. Het is een aandoening die veel voor komt. De persoon heeft een gebrek of een tekort aan lactase dat zorgt voor de afbraak van lactose of melksuiker.

    Lactose vind je terug in melk,

    - maar ook in afgeleide melkproducten zoals: rijstpap, pudding, chocolademelk, kwark, mousse, yoghurt … (harde kazen bevatten weinig lactose- hoe minder vocht in de kaas hoe minder lactose- en worden meestal wel verdragen )

    - het wordt toegevoegd aan o.a. :

    Brood, koekjes, sommige ontbijtgranen, melkpoeder, instantpuree, instantsoepen, sladressings, snoep, bereide vleeswaren…

    De voedsel-intolerantiegrens verschilt van persoon tot persoon. Een persoon kan bvb. wel zonder problemen yoghurt eten maar geen gewone melk verdragen. De reactie op deze suikers hangt ook af van de bereidingswijze en de combinaties. Een stuk fruit combineren met een boterham gaat wel, maar een sinaasappel eten zo maar, geeft problemen.

    Het is daarom belangrijk om zo exact mogelijk deze tolerantiegrens voor lactose, fructose (of gluten) te bepalen. Want zo maar alle voedingsstoffen waarin fructose of lactose zit volledig bannen uit je dieet is onverstandig, mét gevaar voor ondervoeding en een vitamine- en mineralentekort.

    Intolerantie voor biogene amines en caseïne komt eveneens voor. Deze personen hebben problemen met de vertering van harde gefermenteerde kazen type gruyère, emmentaler, parmezaan…. Veel harde kazen bevatten ook kleurstoffen waarop sommige mensen gevoelig reageren.

    Als je veel suikers eet (ook fructose) kunnen deze gaan gisten in de darmen. Dit zal sneller en meer gebeuren bij een voeding die te weinig vezels en vetten bevat. Vetten en vezels vertragen de opname van allergenen en kunnen helpen bij een lactose- en fructose-intolerantie. (koude) Vetstoffen vertragen ook de maaglediging en stimuleren de vertering. Het vermindert meteen de klachten bij intoleranties.


    3 .Pseudo-allergieën behoren tot de voedselintoleranties maar de mechanismen hiervan zijn nog niet volledig gekend. Ze komen vaker voor dan voedselallergieën.Bij een pseudo-allergie gaat het om verborgen overgevoeligheden voor bepaalde voedseladditieven, voedingsmiddelen en medicijnen.

    Pseudo-allergische reacties kunnen vlak na de maaltijd optreden maar meestal gaat het om een reactie na enkele uren tot zelfs 24 uur. De klachten lijken op die van een gewone allergische reactie.

    Pseudo-allergische reacties komen, in tegenstelling tot gewone allergieën, meer voor naarmate je ouder wordt. Een voedselallergie heb je voor jaren of voor altijd, terwijl een pseudo-allergie kan verdwijnen als je het voedsel dat de reactie uitlokte enkele maanden niet meer eet. Als je achteraf het voedsel terug regelmatig eet en in redelijk grote hoeveelheden zul je terug last krijgen en negatief reageren.

    Bij een pseudo-allergie kan je meestal kleine hoeveelheden van ‘de uitlokker’ verdragen, je reageert pas bij grotere hoeveelheden. De manier en de dosis waarop je reageert, is erg persoonsgebonden. Bvb. je kunt wel een schijfje tomaat hebben bij je zomers slaatje, maar een hele tomaat eten geeft problemen.

    Voedingsmiddelen die gemakkelijk een pseudo-allergische reactie uitlokken, zijn o.a.: Tomaten, chocolade, citrusvruchten, sommige kazen, bepaalde specerijen, alcoholische dranken, varkensvlees, rode wijn, ‘steenfruit’…

    Ook toevoegingen aan onze moderne voeding lokken dikwijls een pseudo-allergische reactie uit: Glutamaten of smaakversterkers, (azo)kleurstoffen, conserveermiddelen zoals benzoëzuur en sulfieten.

    Situaties en toestanden die een pseudo-allergische reactie kunnen uitlokken of versterken:

    • Erfelijke aanleg: als één van de ouders gevoelig is voor bepaalde ‘uitlokkers’ zullen ook de kinderen (enkele of alle) overgevoelig reageren op bepaalde voedingsstoffen.
    • Infectie(s): bij een ontsteking heb je een verhoogde kans op intoleranties. Infecties kunnen de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies aantasten waardoor allergenen en (biogene) amines vlugger in het bloed terecht komen. Ontstekingen van dunne darm of dikke darm (colitis, ziekte van Crohn) gaan meestal gepaard met intoleranties.
    • Allergische reacties: kunnen de dunne darmwand beschadigen waardoor voedselantigenen makkelijker kunnen doordringen en voedselintoleranties toenemen.
    • Schimmelinfecties: kunnen eveneens een grotere darmdoorlaatbaarheid veroorzaken.
    • Stress, alcohol, te veel vlees en suiker eten

    Mogelijke klachten bij een pseudo-allergie:

    1. ontstekingen
    2. nachtelijk zweten
    3. huidklachten
    4. vermoeidheid.
    5. Eigenlijk zijn een hele resem van klachten mogelijk. Meestal komen zij niet alleen voor, maar wel in combinatie. Het kan gaan van darm- en maagklachten over oog- en oorontstekingen, duizeligheid, hoofdpijnen, gewrichtspijnen, het ophouden van vocht, hartkloppingen, astma, kortademigheid, bloeddrukschommelingen tot zelfs concentratieproblemen, hyperactiviteit, angstaanvallen, veel huilen bij baby’s enz….

    Tot slot:
    een persoonlijk voedselpakket
    is belangrijk voor je dagelijks welbevinden. Een eliminatiedieet is de beste manier om dit persoonlijke pakket te ontdekken en samen te stellen. Verder is een gevarieerde en afwisselende voeding met veel groenten en fruit een noodzaak om zo veel mogelijk vrij te blijven van klachten, terwijl een eenzijdige voeding met regelmatig dezelfde voedingsstoffen gegeten in grote hoeveelheden, aanleiding kan geven tot problemen en soms ernstige gezondheidsklachten.

    25-09-2009 om 19:19 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!