een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
10-08-2011
Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
Vitamine A, als supplement of toch maar beter uit je voeding halen ?
Vitamine A (retinol, preformed vit.A) is een vetoplosbare vitamine die
makkelijk in je lichaam wordt opgenomen, moeilijker terug wordt uitgescheiden.
Dit betekent dat je moet opletten voor overdosering.
Vitamine
A helpt je bij :
·
goed zien in het donker ·
productie en activiteit van de witte bloedcellen ·
herstellen van je beenderen. ·
waken over de gezondheid van de endotheelcellen ·
celdeling en celgroei.
Je
vindt ze alleen terug in dierlijke
producten zoals eigeel, rood vlees, vis, zuivelproducten en vooral in lever.
Ze wordt toegevoegd aan margarines. Je kan uiteraard ook je toevlucht nemen tot
vitaminesupplementen. Dit kan makkelijk leiden tot overdosering. Tot 3-maal de
aanbevolen dosis van 1000 microgram vitamine A zou veilig zijn . Maar uit
bepaalde onderzoeken blijkt anderzijds dat te veel preformed vitamine A kan
leiden tot een verhoogd risico op heupfracturen en geboorteafwijkingen. Te veel
vitamine A zou ook de voordelen van vitamine D teniet doen.
Tot
40% van de vitamine A wordt vernietigd bij verhitting.
Provitamine A of betacaroteen is de voorloper van vitamine A en is
in tegenstelling tot preformed vitamine A niet toxisch bij hoge doses. Je
lichaam kan uit betacaroteen (in de lever opgeslagen) de nodige vitamine A
aanmaken naargelang de behoefte. Toch wijzen enkele onderzoeken (Finland en
USA), bij inname van supplementen van alleen maar betacaroteen, op een verhoogd
risico van longkanker bij stevige rokers.
Je
vindt betacaroteen terug in bepaalde
groenten zoalswortelen, pompoenen,
zoete aardappel en in gele enoranje
vruchten. Slechts een klein gedeelte ( ongeveer 1:12) van de betacaroteen
uit de voeding wordt uiteindelijk omgezet tot vitamine A. Eenvoudig voorgesteld
bestaat de betacaroteenmolecule uit 2 retinolmoleculen die met de staarten aan
elkaar vastzitten. Bij omzetting in je lichaam ontstaan er zo uit één
betacaroteenmolecule twee vitamine A-moleculen.
Het
wordt gebruikt als kleurstof (E 160) in levensmiddelen en in
voedingssupplementen. Betacaroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om de
eidooier mooi oranje te kleuren.
Bij een gevarieerde en
volwaardige voeding krijg je voldoende vitamine A binnen zowel onder de vorm van retinol
als van betacaroteen. Het gevaar van overdosering is hier onbestaande. Bij een eenzijdig dieet kan een
multivitaminepreparaatnuttig zijn. De fabrikanten
van multivitamines hebben - anno 2011- hun vitamine A doses aangepast en
verminderd of gedeeltelijk vervangen door betacaroteen.