een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
23-01-2012
Je Gewicht onder controle krijgen
Een gezond
gewicht, beweeg meer en verander je eetgewoontes
Bij de start van een nieuw jaar zullen velen
goede voornemens maken. Eén daarvan dat meestal bovenaan de lijst staat
- is ongetwijfeld : je gewicht
onder controle krijgen.
Vanuit
de volgende aanbevelingen heb je meer kans op succes :
1. Begin best
niet met één of ander dieet. Op korte termijn zul je wel succes
boeken. Op langere termijn ben je gedoemd om te mislukken, en nog zwaarder te wegen
dan voor je aan je dieet begon.( het gekende jo-jo effect). Kies integendeel voorgezonde voeding en tracht je eetgewoontes
en stijl teveranderen. Dit is
een leerproces over een langere periode.
2. Zorg dat je
meer beweegt. Kies activiteiten die je zelf graag
doet en doe ze regelmatig . Om dit vol te houden doe je het best samen met een
vriend(in) of in groep.
3. Zet je
televisie uit. Het kan je helpen om actiever te zijn
en meer te bewegen. Het is ook beter om aan de verleiding van chips , snoepjes
en andere junk food te weerstaan.
4. Verban alle
suikerdranken uit je dagelijkse voeding. Zowel de
gesuikerde frisdranken als de fruitdrinks en fruitsappen bevatten veel
calorieën onder de vorm van glucose en fruitsuiker. Drink water of andere
ongesuikerde dranken (bvb thee of koffie).
5.
Denk na alvorens te eten. Leer
bewust om te gaan met voedsel en eten. Wanneer je naar een snack grijpt , vraag
je af of je wel echt honger hebt en welk (gezond) alternatief er bestaat voor
deze ongezonde caloriebom.
Je gewicht controleren is in onze huidige tijd een steeds terugkerend
onderwerp. Voor velen wordt het een bijna dagelijkse strijd. Het is volkomen te
begrijpen dat men door het grote aanbod van calorierijke (bereide) gerechten
moeilijk aan de verleiding kan weerstaan.
Denk echter aan de
gezondheidsvoordelen die een juist gewicht je kunnen opleveren. Het
vermindert het risico op een hartaandoening, hoge bloeddruk, diabetes, infarct
en kanker. Elk jaartje ouder geeft een of meerdere kilos meer. Een eerste doel is deze jaarlijkse
gewichtstoename te stoppen, dan ben je al goed bezig. Een volgende stap is je
gewicht naar beneden krijgen.
Tot slot snelle gewichts-controle tips
:
· ga voor kleinere porties
· neem je tijd bij de maaltijd : rustig en trager eten
Koolhydraten hebben een slechte reputatie, vooral op het vlak van
gewichtstoename. Enkele nuanceringen zijn hier op hun plaats. In feite heeft je
lichaam koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Maar sommige zijn
goed voor je gezondheid en andere minder.
Koolhydraten zijn een vorm van
macro-nutriënten die in vele voedingsstoffen voor komen.
De meeste vind je terug in
plantaardig voedsel, zoals in granen. De voedingsindustrie voegt ze toe aan hun
bereide gerechten vooral onder de vorm van suiker(s) en zetmeel (starch)
De basis van alle koolhydraten is een suikermolecule. Verschillende ketens van suikermoleculen
vormen de vele koolhydraten. Bronnen van koolhydraten zijn : fruit, groenten, melk , noten, granen , zaden, de vlinderbloemigen
(bonen, erwten, linzen, .)
Er zijn drie types van koolhydraten
·
Suiker(s) is de
eenvoudigste vorm van koolhydraten. Het komt voor in verschillende
voedingsstoffen zoals fruit, groenten, melk. Als men het over suiker heeft
bedoelt men meestal ofwel fruitsuiker
(fructose), tafelsuiker (sucrose) en
melksuiker (lactose).
·
Zetmeel is een
verbinding van verschillende suiker-eenheden. Het komt vooral voor in granen,
groenten en gekookte bonen en erwten.
·
Vezels zijn ook
verbindingen van enkelvoudige suikers. Rijk aan vezels zijn groenten, fruit,
volle granen, gekookte droge bonen en erwten.
Koolhydraten en gezondheid Koolhydraten zijn onmisbaar voor een gezond leven om
verschillende redenen
·
Zij voorzien
je van de levensnoodzakelijke dagelijkse energie : suikers en zetmeel
worden afgebroken tijdens de vertering tot enkelvoudige suiker (glucose) en
opgenomen in je bloedstroom (als bloedsuiker). Vervolgens wordt de glucose of
bloedsuiker vervoerd naar je lichaamscellen met de hulp van insuline. Een deel
van deze glucose voorziet je van de
brandstof om alle dagelijkse activiteiten van joggen of wandelen tot je
ademhaling te verzorgen De extra glucose wordt opgeslagen in je lever,
spieren en andere lichaamscellen voor later gebruik maar het teveel aan suiker
wordt omgezet en opgeslagen als lichaamsvet .
·
Het
beschermt je tegen bepaalde ziektes : een
aantal onderzoeken geven aan dat ongeraffineerde
granen en vezels in volwaardige voeding helpt om het risico op
cardiovasculaire aandoeningen te verminderen. Vezels zouden ook beschermen
tegen obesitas en diabetes type 2. De vezels vooral in ongeraffineerde granen
en in groenten dragen bij tot een gezonde spijsvertering.
·
De goede koolhydraten helpen je je
gewicht onder controle te houden : een
dieet met veel groenten , fruit en ongeraffineerde granen kan je gewicht beheersen. Op deze manier heb je
sneller een voller gevoel en neem je minder calorieën binnen.
Welke koolhydraten kies je best Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Het is belangrijk
om de juiste te kiezen:
·
Eet veel
vezelrijke groenten en fruit. Kies voor de verse vormen en
zonder toegevoegde suiker. Eet
zoveel mogelijk de gehele groenten (of fruit) en kies best niet voor
de sappen. Zij bevatten veel minder vezels en te veel suiker (fructose en/of
toegevoegde suikers).
·
Kies voor
volle granen . Zij zijn een beter alternatief dan de geraffineerde
granen (de witte ). Door het raffinageproces gaan vele waardevolle vitamines
( zoals de B-vitamines), vezels en mineralen ( selenium, potassium, magnesium)
verloren.
·
Voorzie
regelmatig bonen en andere vlinderbloemigen Bonen,
linzen, erwten zijn een uitstekende keuze. Zij bevatten naast koolhydraten
volwaardige eiwitten. Daardoor zijn zij een goede vleesvervanger. Vlees heeft
meer verzadigde vetten en cholesterol. Ze bevatten een schat aan mineralen
zoals folaat, potassium (kalium), magnesium, ijzer en ook de goede vetten en
vezels.
·
Gebruik
bij melk altijd de magere (of halfvette) soorten. Zij
leveren naast volwaardige eiwitten en koolhydraten de calcium voor een sterk
skelet . Vermijd de gesuikerde varianten.
·
Beperk
het gebruik van toegevoegde suiker(s). Suiker
is als voeding( o.a. geen vitaminen,mineralen) overbodig en bij regelmatig
gebruik schadelijk voor je gezondheid , denk maar aan tandbederf,
gewichtstoename en ondervoeding
Zie ook mijn blogpagina's : 'De goede kantjes van suikers' van 13/11/2008 'De (goede) kantjes van suikers, deel 2' van 24/11/2008
Wie noten eet vreest voor zijn gewicht
maar denkt niet aan zijn hart
Bij
noten denken de meesten aan veel calorieën en snacks (pindas, borrelnootjes,
) . Maar in feite zijn zij een uitstekende bron van eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen.
Uit
recente onderzoeken blijkt dat personen die op regelmatige basis noten eten
veel beter gespaard blijven van
allerhandehartaandoeningen.
Verschillende Amerikaanse onderzoeken stellen een 30 tot 50% verlaagd risico
vast van o.a. myocardiaal infarct, plotselinge hartdood en andere cardiovasculaire
aandoeningen. Zelfs De FDA (Food
and Drug Administration) zegt hierover : een dieet dat minimum 30 gr. Noten
p/dag bevat verlaagt in belangrijke mate het risico op cardiovasculaire
aandoeningen
De slechte cholesterol (LDL)in je bloed verlaagt, de goede (HDL)
verhoogt door de vrij grote hoeveelheid goede
onverzadigde vetten.
Voorkomt hartritmestoornissen en bloedklonters . Noten bevatten omega 3 vetzuren (zoals in vette vis) die bijdragen tot
preventie van hartritmestoornissen.
Zorgt voor relaxatie van de bloedvaten en vergemakkelijkt de
bloeddoorstroming. Noten zijn rijk aan arginine een aminozuur dat onmisbaar is voor de
productie van nitriumzuur dat zorgt voor de ontspanning van de bloedvaten en het vergemakkelijkt de
bloeddoorstroming.
Noten
bevatten ook nog vitamine E, foliumzuur, vezels en kalium allemaal gezonde
voedingsstoffen.
Noten inbouwen in je dagelijks dieet kan
alleen maar als je je dagelijkse snacks en snoepertjes vervangt door deze
noten. Noten bevatten ongeveer 600 calorieën per 100gr. Een handvol walnoten
per dag zorgt jaarlijks gemakkelijk voor 5Kg extra gewicht. Eet dus noten in
plaats van je (dagelijkse) chips of andere ongezonde snacks. Tracht je
vleesmaaltijd regelmatig te vervangen door noten of als een gezonde crunch in
je salades.
Zie ook mijn blogpagina :'Noten eten voor je gezondheid ' van 7/05/2009
Taichi
-ontstaan vanuit de oude Chinese krijgskunsten- is een vorm van
bewegende meditatie. Sommigen zien het zelfs als een therapie. Het is erg
populair in China vooral bij de senioren. De laatste tijd is het in het Westen
bekend geworden. Het wordt hier wel eens de Chinese yoga genoemd.
Sommigen zijn ervan overtuigd dat taichi je
immuunsysteem en algemeen welzijn versterkt. Wetenschappelijk is dit moeilijk
te bewijzen. Toch zijn er een aantal onmiddellijke gezondheidsvoordelen
vooral dan voor senioren - die algemeen worden aanvaard.
1.
Verbeterde mobiliteit: taichi
zorgt bij regelmatige oefening ervoor dat jeefficiënter en over langere afstand kan
wandelen. Het doet dit door de knieën en enkels te versterken door de dans-achtige
bewegingen. Op termijn verbetert het je
evenwicht en de soepelheid van je gestel.
2.
Verminderd risico op struikelen of
vallen : door
een beter evenwicht is de kans op vallen en het oplopen van breuken kleiner. Het zelfvertrouwen om testappen neemt toe. Gebroken beenderen
en botten bij senioren kunnen op termijn andere ernstige problemen verzoorzaken
zoals osteoporose, depressie, longontsteking .
3.
Verbetering van je
cardiovasculaire gezondheid: taichi ,als een vorm
van regelmatige beweging en (buik)ademhaling, kan de pompfunctie van het hartversterken. Dit leidt tegelijkertijd tot een betere doorstroming en
opname van voedingsstoffen en zuurstof in de spieren en ander lichaamsweefsel.
4.
Preventie van een te hoge
bloeddruk en hartaandoeningen : bij senioren is het sympathisch zenuwstelsel (dat buiten je bewuste
controle valt) meer geactiveerd dan bij jongeren. De bloedsomloop en het
immuunsysteem zullen hierdoor gemakkelijker ontsporen, wat aanleiding kan geven
tot een verhoogde bloeddruk en een vermindering van je immuniteit. Men heeft
vastgesteld dat twintig minuten taichi per dag voldoende is om het sympathisch zenuwstelsel te kalmeren
en de aanvankelijke nadelen teniet te doen.
5.
Verhoging van je slaapkwaliteit :
personen die last hebben van slapeloosheid of slaapstoornissen kunnen baat
hebben bij taichi. Zij ervaren op termijn het relaxerend effect en de
gentle nature zodat het angstige aspect dat bij insomnia nogal aanwezig is
sterk vermindert. Zij komen letterlijk meer tot rust.
Zie ook mijn blogpagina van 4/01/2008: "Tai'chi en de omgekeerde buikademhaling"
Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
Vet en olie in je dagelijkse
voeding , je wordt er niet dik van en nog veel
meer
1. Vele mensen ( vooral jongeren, meisjes en vrouwen)
trachten - hierdoor aangezet door
de reclame - een vetarme voeding in te bouwen. Toch is dit een ongezonde
beslissing. Door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vetten , verbrand je efficiënter en meer
lichaamsvet, verbeter je je conditie en je immuniteit. Omega-3-vetzuren (in
lijnolie, koolzaadolie, visolie ) zorgen voor meer zuurstof in de actieve
spieren.
2. Personen verbazen
zich over het feit dat door gebruik van
koude vetstoffen/oliegewichtsverlies
optreedt, terwijl men in het verleden verschillende diëten uitprobeerde,
helaas zonder resultaat.De toevoeging van (koude) vetstoffen en olie zorgt voor
stabielebloedsuikerwaarden. Het
verzadigingsgevoel treedt daardoor vlugger op.
Wetenschappers die onderzoek
doen naar voedselintoleranties stelden vast dat hypoglykemie (lage
bloedsuikerspiegel) een gevolg kan zijn van een dysbiose (een onevenwichtig
darmflora) en dat na het oplossen van de intoleranties de drang naar
zoetigheden verdwijnt. Het wegwerken van voedselintoleranties betekent minder ontstekingen, een verhoogdevitamine- en mineralenstatus, een betere
bloedcirculatie en spierwerking, wat kan leiden tot een betere
stofwisseling én tot een vermindering van je gewicht en vetpercentage.
3. Als je (te) veel
suikers eet zoals fructose en lactose kunnen deze gisten in je
darmen,wat aanleiding geeft tot voedselintoleranties. Dit gebeurt vooral bij
voeding die te weinig vezels en vet bevat. Daarom hebben personen met intoleranties meer behoefte aan vetstoffen die de opname
van allergenen vertragen en kunnen helpen bij een lactoseintolerantie en
een fructosemalabsorptie. Koude
vetstoffen/olievertragen ook de
maaglediging, wat de vertering kan stimuleren.
4. Koude vetstoffen en olie kunnen de opname van toxines
en allergenenvertragen waardoor de kans
op voedselovergevoeligheden merkelijk vermindert. Ze zorgen tevens voor een
vertraagde suikeropname waardoor minder bloedsuikerpieken optreden met een
verminderde insulineproductie tot gevolg.
Samenvattend : Één tot twee eetlepels
koude olie/vetstof per dag geeft vele voordelen:
· Glucose wordt trager opgenomen in het bloed, waardoor er
minder bloedsuikerschommelingen optreden
· De opname van allergenen en toxines (door
fermentaties ten gevolge van een onvolledige vertering) vertraagt ter hoogte van het darmslijmvlies. Personen die kampen
met pseudo-allergieën voelen zich beter als ze koude olie (ook mayonaise),
eventueel (bio) margarine of boter gebruiken.
· De groei van bepaalde schimmels en micro-organismen
wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen andere overgevoeligheidsreacties
worden tegengegaan.
· De productie van histamine en tyramine door de
darmflora (ontstaan van pseudoallergieën) kan
worden beperkt. Om het aminozuur tyrosine om te zetten in tyramine en
histidine in histamine is een koolhydraatrijk milieu nodig. Door toevoeging van
olie aan je voeding kun je dit wijzigen. Zodat mensen die kampen met pseudo-allergieën
zich veel beter voelen als ze koude olie gebruiken.
· Vetstoffen zijn
onmisbaar voor de aanmaak van hormonen.
· Vrouwen die meer vetten en minder vezels gebruiken,
nemen meer calcium op dan zij die een vezelrijke en vetarme voeding hebben.
Door een extreme vetbeperking kan de calciumstatus in het gedrang komen
aangezien vitamine D (en vitamine K) vetoplosbare vitamines zijn. Voor de
absorptie van calcium uit de voeding is vitamine D onontbeerlijk.
Zie
ook mijn blogpagina's : Je persoonlijk voedselpakket
samenstellen om ongemakken te bestrijden van 25/09/2009 : over voedsel-intoleranties,
-allergieën en pseudo allergieën. " Dik worden van (te veel) vet eten " van 20/01/2010.
Een
gezond gevuld bord, wat zijn de recente adviezen
Aanbevelingen van de HARVARD School of Public Health
(HSPH- USA)
1. Vul
de helft van je bord met groenten (en fruit) Hoe meer variatie en kleur hoe
beter. Uitgesloten zijn aardappelen, zowel frieten als andere bereidingen van
aardappelen. Zij bevatten snelle koolhydraten (hoge glycemische index,
90-95). Zij hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte
als suiker en andere witte koolhydraten (wit brood, witte rijst). Op korte
termijn leidt dit tot (te veel) honger en overeten. Op lange termijn is er
een risico op overgewicht en diabetes type 2.
2. 25%
is bestemd voor volwaardige granen Volkorentarwe, bruine rijst,
volkorenpastas, gierst,volgranen-couscous en bulghur en bereidingen hiervan,
in plaats van de geraffineerde witte vormen. Je houdt zo een plotse stijging
en daling van je bloedsuikerspiegel en je insuline in je bloed onder controle.
3. Het
overige kwart is gereserveerd voor gezonde eiwitten Maak een keuze uit : gevogelte,
vis en noten( bron van omega3 vetten), bonen-erwten-linzen( vezels). Ook eieren
zijn een goede keuze. Een persoon met diabetes beperkt zich best tot max. 3
eidooiers per week. Wees zuinig met rood vlees
(varken, lam,rund) en vermijd charcuterie en andere bereide vleeswaren (groter
risico op hartaandoeningen, diabetes 2 en dikke darmkanker).
4. Gebruik
gezonde olie voor de bereiding en opsmukken van je gerechten Vooral ongeraffineerde
olie zoals olijfolie, lijnolie Vermijd transvetten en sterk
bewerkte vetten en oliën. Wees zuinig met boter en andere dierlijke vetten.
5. Drink
hierbij vooral water en/of koffie, thee en beperk melk en andere zuivel
tot één à twee servings per dag. Veel melk drinken wordt in recente
onderzoeken verbonden met een hoger risico op prostaatkanker en
baarmoederkanker.
Beperk fruitsap tot één serving
per dag. Sappen bevatten veel (fruit)suiker en zijn vergelijkbaar (qua suikers
en calorieën) met gewone frisdranken. Zij worden beiden gelinkt aan een
verhoogd risico op diabetes, overgewicht en hartaandoeningen.
Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
Een gepersonaliseerd voedingspatroon, samen met algemene
voedingsadviezen.
Het is makkelijk
te begrijpen dat het dieet van een kind in zijn groeijaren anders moet zijn
dan dat van een volwassene op middelbare leeftijd. Hetzelfde geldt voor een
zwangere vrouw en een bejaarde dame van 70.
Toch worden
aanbevelingen voor de consument vooral gegeven in algemene termen van : de optimale
hoeveelheid calorieën-inname, het aantal servings van elke voedselgroep,
welke vitamines heb je nodig .?
Vanuit recente
inzichten en onderzoeken drie invalshoeken :
1.
Wanneer
je gaat eten vraagt je brein naar
voedsel , enniet naar calorieën.
Je eet wel tot je verzadigd bent. Als je dan kiest voor frieten, chips,
suikerrijke frisdranken, snoep, taartjes, koekjes, ijskreem zul je op termijn
meer risico lopen op overgewicht en andere aandoeningen (diabetes, hoge
cholesterol, te hoge bloeddruk). Het is bewezen dat kiezen voor een voedingspatroon met vezelrijk enongeraffineerd voedsel zoals volle
granen, groenten en fruit, bonen, erwten en linzen veel sneller een verzadigd gevoel geeft en de vertering vertraagt.
2.
Ondertussen
weet men dat er extra-ordinary voedsel
bestaat dat bijdraagt tot een gezonder leven zoals :
a.
Bessen : die een preventieve invloed
hebben opouderdomskwalen
zoals cardiovasculaire aandoeningen, kanker, diabetes en mentale aftakeling
dank zij hun hoge gehalte aan antioxidanten en door hun anti-inflammatoire
eigenschappen. b.
Broccoli : heeft cholesterolverlagende (LDL)
eigenschappen. Het bevat naast vezels ook zwavelverbindingen die een gunstige
invloed hebben op de lever en het natuurlijke
ontgiftingssysteem van je lichaam versterken. c.
Zie
voor meerdere extra-ordinaries op mijn blogpagina van 21/07/2011.
3.
De
universiteit van South Carolina is een voortrekker op het gebied van de sterk
groeiende discipline van de geïndividualiseerde voeding en meer specifiek de nutrigenomics, onderzoek naar de link
tussen genen en dieet. a.
Men
ontdekte dat bij bepaalde personen een
eiwit genenoveractiveert die
betrokken zijn bij de synthese en opmaak van cholesterol en andere vetten. Dit
kan leiden tot insuline-resistentie, hoge vetten in het bloed (triglyceriden)
en de condite genaamd een vette lever, een opeenstapeling van vetten in de
lever waarbij zijn vermogen om gifstoffen te verwijderen uit het bloed, wordt
teniet gedaan. Deze personen met een zelfde genetische minimale storing kunnen
dus op een gelijkaardige manier gevoelig zijn voor bepaalde vetten en zullen
deze best schrappen uit hun dieet. b.
Bij
andere studies vond men een genetische
variatie diespecifiek het risico op
een hoge LDL-cholesterol bij dezepersonen
verhoogt. Nog een andere variatie zorgt ervoor dat sommige individuen
gevoelig worden voor kankerverwekkende stoffen die geproduceerd worden wanneer
vlees op (te) hoge temperatuur wordt bereid.
Verder onderzoek is hier
nodig. Toch is het raadzaam om deze eerste resultaten reeds te gebruiken om chronische
kwalen bij bepaalde personen te voorkomen zoals: -
Gevoeligheid
vanuit genetische aanleg voor zout, vetten, cholesterol moet aanleiding geven
tot het aanpassen van je dieet. -
Hetzelfde
geldt in feite voor voedselallergie, pseudo-voedselallergie, voedselintoleranties.
Je zult bij gluten- of lactoseintolerantie overgaan tot het schrappen van o.a. glutenhoudende
granen of melk. Toch is het best om deze toch gezonde producten te vervangen
door granen zonder gluten (rijst, quinoa,maïs, gierst..), andere (gefermenteerde)
melkproducten met weinig lactose zoals sommige yoghurts, kefir, harde kazen of
zelfs lactosevrije melk.
Gezonde voeding is een kwestie van algemene adviezen die voor
iedereen gelden. Toch worden door recente wetenschappelijke studies
voedingsadviezen ook geïndividualiseerd vanuit nieuwe genetischeinzichten.
Bepaalde voedingsstoffen die voor sommige personen (vanuit hun genetische
aanleg) schadelijk zijn , zullen voor andere weinig of niet ongezond zijn.
Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
Wanneer is je
broodje goed gebakken? Een recept voor eigen gezonde pistolets.
De ingrediënten: ·
300 gr (biologisch) meergranenmeel ·
300 gr (biologisch) voltarwemeel type 80 (Franse
standaard) ·
20 gr verse gist ·
15 gr rietsuiker ·
340 gr water ·
zout naar eigen keuze
Aan de slag :
Stap 1. De
twee soorten meel en de suiker mengen.Uitstorten op je werkblad, het zout op de rand.In een kuil de verse gist opgelost in het water uitgieten.Alles mengen en gedurende ongeveer 10 minuten kneden.Opbollen ,in een kom afdekken met plasticfolie en gedurende
8 uur (één nacht bvb.) in de ijskast laten rusten.
Stap 2. Het koude deeg platkloppen en
doorkneden.Verdelen in 16 deegballen van elk 60 gr. Elke deegbal platkloppen, opbollen en
insnijden bovenaan. Naast elkaar op een ingevette bakplaat schikken.
Stap 3. Één uur
laten rijzen in een oven van 40° Celsius.
Vervolgens afbakken op 215° C ( stand hetelucht) gedurende 15 minuten,
gevolgd door 5 minuten op 205° (onderwarmte). Laten afkoelen op een rooster.
Om je slaagkansen als beginneling te verhogen : 1.
alle ingrediënten exact afwegen
2.
het deeg voldoende lang kneden (de juiste
elasticiteit leren inschatten).
3.
voltarwemeel type 80 heeft een uitmalingsgraad
van 85%. Ter vergelijking:
·
voltarwemeel type 150 heeft een uitmalingsgraad
van 95% ·
meel van type 45 met een uitmalingsgraad van 65%.
Bvb.witte patentbloem. ·
Hoe kleiner het typecijfer, hoe witter het
meel en hoe minder zemelen. Het typenummer zegt echter niets over de bakwaarde
van het meel.
4.
Ervaring baart kunst. Laat je niet ontmoedigen
als je eerste baksel niet zo goed lukt. Hou in gedachten : de aanhouder wint. De beste leerschool is
je eigen ervaring.
Positieve emoties : een boost voor je gezondheid en
welzijn ?
Uit een aantal studies
blijkt dat negatieve gedachten je gezondheid kunnen aantasten. En wat met positieve emoties : kunnen ze je
dan gezonder maken?
Emoties om stress te verminderen De bestaande onderzoeken
over positieve emoties suggereren dat zij in staat zijn om (negatieve) stress
te bufferen. Hoe dit juist in zijn werk gaat is nog onbekend.Men gaat er voorlopig vanuit dat positieve emoties bij mensen gezondegedragingen oproepen zoals :
·
Minder of niet
meer drinken en/of roken ·
Meer bewegen of
gaan sporten ·
Betere
slaapkwaliteit ontwikkelen · Meer
antioxidanten of meer goede cholesterol (HDL) i.p.v. slechte (LDL) aanmaken ·
Minder snoepen
of andere zoetigheden eten
Negativiteit slecht voor je hart In een Canadese studie
(2004) onderzocht men de belangrijkste risicos om een hartziekte te
ontwikkelen. Het ging o.a. over roken, obesitas , gebrek aan beweging. De
risicocategorie: psychosociale factoren - waaronder emotionele nood en uitputting vanuit werk en familie werd
eveneens geassocieerd met een verhoogd risico op cardio-vasculaire problemen.
Personen met een hoge
psychosociale distress ontwikkelen ongeveer een even hoog risico op
hartproblemen dan rokers. Een studie van de
universiteit van Pitsburgh suggereert dat minder optimistische mensen sneller
atheriosclerosis (aderverkalking) ontwikkelen.
Bekijk het vanuit een positieve
instelling Bij postief in het leven
staan hebben wetenschappers het vooral over : ·
Mensen met een emotionele vitaliteit : zij die een
gezonde interesse in het leven en de wereld vertonen. ·
optimistische personen : zij die er vanuit gaan dat de dingen in het leven
uiteindelijk hun weg en oplossing
vinden
Een onderzoeksgroep rond
Kubzansky (2007) suggereerde dat individuen
met een goede emotionele vitaliteit 20% minder kans hebben op het krijgen van
een cardiovasculaire aandoening. Dezelfde groep stelde in
2001 vast dat sterk optimistische
personen zelfs50% minder kans maken
op een hartziekte. Deze vaststelling werd later nog verschillende malen
bevestigd door andere onderzoeksgroepen.
Volgens Kubzansky is het
duidelijk dat positieve emoties zorgen
voor eensoort van herstellende
biologie voor de mens. Sluitende bewijzen zijn hiervoor nog niet. Het is
nodig om in de toekomst mechanismen en gedrag te ontdekken en te ontrafelen die
een rol spelen bij positieve emoties én een gezond lichaam.
Vitamine A, als supplement of toch maar beter uit je voeding halen ?
Vitamine A (retinol, preformed vit.A) is een vetoplosbare vitamine die
makkelijk in je lichaam wordt opgenomen, moeilijker terug wordt uitgescheiden.
Dit betekent dat je moet opletten voor overdosering.
Vitamine
A helpt je bij :
·
goed zien in het donker ·
productie en activiteit van de witte bloedcellen ·
herstellen van je beenderen. ·
waken over de gezondheid van de endotheelcellen ·
celdeling en celgroei.
Je
vindt ze alleen terug in dierlijke
producten zoals eigeel, rood vlees, vis, zuivelproducten en vooral in lever.
Ze wordt toegevoegd aan margarines. Je kan uiteraard ook je toevlucht nemen tot
vitaminesupplementen. Dit kan makkelijk leiden tot overdosering. Tot 3-maal de
aanbevolen dosis van 1000 microgram vitamine A zou veilig zijn . Maar uit
bepaalde onderzoeken blijkt anderzijds dat te veel preformed vitamine A kan
leiden tot een verhoogd risico op heupfracturen en geboorteafwijkingen. Te veel
vitamine A zou ook de voordelen van vitamine D teniet doen.
Tot
40% van de vitamine A wordt vernietigd bij verhitting.
Provitamine A of betacaroteen is de voorloper van vitamine A en is
in tegenstelling tot preformed vitamine A niet toxisch bij hoge doses. Je
lichaam kan uit betacaroteen (in de lever opgeslagen) de nodige vitamine A
aanmaken naargelang de behoefte. Toch wijzen enkele onderzoeken (Finland en
USA), bij inname van supplementen van alleen maar betacaroteen, op een verhoogd
risico van longkanker bij stevige rokers.
Je
vindt betacaroteen terug in bepaalde
groenten zoalswortelen, pompoenen,
zoete aardappel en in gele enoranje
vruchten. Slechts een klein gedeelte ( ongeveer 1:12) van de betacaroteen
uit de voeding wordt uiteindelijk omgezet tot vitamine A. Eenvoudig voorgesteld
bestaat de betacaroteenmolecule uit 2 retinolmoleculen die met de staarten aan
elkaar vastzitten. Bij omzetting in je lichaam ontstaan er zo uit één
betacaroteenmolecule twee vitamine A-moleculen.
Het
wordt gebruikt als kleurstof (E 160) in levensmiddelen en in
voedingssupplementen. Betacaroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om de
eidooier mooi oranje te kleuren.
Bij een gevarieerde en
volwaardige voeding krijg je voldoende vitamine A binnen zowel onder de vorm van retinol
als van betacaroteen. Het gevaar van overdosering is hier onbestaande. Bij een eenzijdig dieet kan een
multivitaminepreparaatnuttig zijn. De fabrikanten
van multivitamines hebben - anno 2011- hun vitamine A doses aangepast en
verminderd of gedeeltelijk vervangen door betacaroteen.