Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    boetseren
    blog.seniorennet.be/boetser
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    belinda
    blog.seniorennet.be/belinda
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    slimmie
    blog.seniorennet.be/slimmie
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je Gewicht onder controle krijgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gezond gewicht, beweeg meer en verander je eetgewoontes

    Bij de start van een nieuw jaar zullen velen goede voornemens maken. Eén daarvan – dat meestal bovenaan de lijst staat -  is ongetwijfeld : je gewicht onder controle krijgen.


     Vanuit  de volgende aanbevelingen heb je meer kans op succes : 

    1.   Begin best niet met één of ander dieet. Op korte termijn zul je wel succes boeken. Op langere termijn ben je gedoemd om te mislukken, en nog zwaarder te wegen dan voor je aan je dieet begon.( het gekende jo-jo effect). Kies integendeel voor gezonde voeding en tracht je eetgewoontes en –stijl te veranderen. Dit is een leerproces over een langere periode.   

    2.   Zorg dat je meer beweegt. Kies activiteiten die je zelf graag doet en doe ze regelmatig . Om dit vol te houden doe je het best samen met een vriend(in) of in groep.  

    3.   Zet je televisie uit. Het kan je helpen om actiever te zijn en meer te bewegen. Het is ook beter om aan de verleiding van chips , snoepjes en andere junk food te weerstaan.  

    4.   Verban alle ‘suikerdranken’ uit je dagelijkse voeding. Zowel de gesuikerde frisdranken als de fruitdrinks en fruitsappen bevatten veel calorieën onder de vorm van glucose en fruitsuiker. Drink water of andere ongesuikerde dranken (bvb thee of koffie). 

    5.   Denk na alvorens te eten. Leer bewust om te gaan met voedsel en eten. Wanneer je naar een snack grijpt , vraag je af of je wel echt ‘honger’ hebt en welk (gezond) alternatief er bestaat voor deze ongezonde ‘caloriebom’.  



      ‘Je gewicht controleren’ is in onze huidige tijd een steeds terugkerend onderwerp. Voor velen wordt het een bijna dagelijkse strijd. Het is volkomen te begrijpen dat men door het grote aanbod van calorierijke (bereide) gerechten moeilijk aan de verleiding kan weerstaan. 

    Denk echter aan de gezondheidsvoordelen die een ‘juist’ gewicht je kunnen opleveren. Het vermindert het risico op een hartaandoening, hoge bloeddruk, diabetes, infarct en kanker. Elk jaartje ouder geeft een of meerdere kilo’s meer. Een eerste doel is deze jaarlijkse gewichtstoename te stoppen, dan ben je al goed bezig. Een volgende stap is je gewicht naar beneden krijgen. 



      Tot slot ‘snelle gewichts-controle’ tips : 

    ·      ga voor kleinere porties 

    ·      neem je tijd bij de maaltijd : rustig en trager eten 

    ·      beweeg meer en blijf actief.

    23-01-2012 om 21:50 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolhydraten in een gezond dieet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Koolhydraten in een gezond dieet  
     
    Koolhydraten hebben  een slechte reputatie, vooral op het vlak van gewichtstoename. Enkele nuanceringen zijn hier op hun plaats. In feite heeft je lichaam koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Maar sommige zijn goed voor je gezondheid en andere minder.


    Koolhydraten zijn een vorm van macro-nutriënten
    die in vele voedingsstoffen voor komen.  De meeste vind je terug in plantaardig voedsel, zoals in granen. De voedingsindustrie voegt ze toe aan hun bereide gerechten vooral onder de vorm van suiker(s) en zetmeel (‘starch’)  

    De basis van alle koolhydraten is een suikermolecule. Verschillende ketens van suikermoleculen vormen de vele koolhydraten. Bronnen van koolhydraten zijn : fruit, groenten, melk , noten, granen , zaden, de vlinderbloemigen (bonen, erwten, linzen,….)  


    Er zijn drie types van koolhydraten 


    ·      Suiker(s) is de eenvoudigste vorm van koolhydraten. Het komt voor in verschillende voedingsstoffen zoals fruit, groenten, melk. Als men het over suiker heeft bedoelt men meestal ofwel fruitsuiker (fructose), tafelsuiker (sucrose) en melksuiker (lactose). 

    ·      Zetmeel is een verbinding van verschillende ‘suiker-eenheden’. Het komt vooral voor in granen, groenten en gekookte bonen en erwten. 

    ·      Vezels  zijn ook verbindingen van enkelvoudige suikers. Rijk aan vezels zijn groenten, fruit, volle granen, gekookte droge bonen en erwten.



    Koolhydraten en gezondheid
     Koolhydraten zijn onmisbaar voor een gezond leven om verschillende redenen

    ·      Zij voorzien je van de levensnoodzakelijke dagelijkse energie : suikers en zetmeel worden afgebroken tijdens de vertering tot enkelvoudige suiker (glucose) en opgenomen in je bloedstroom (als bloedsuiker). Vervolgens wordt de glucose of bloedsuiker vervoerd naar je lichaamscellen met de hulp van insuline. Een deel van deze glucose voorziet je van de brandstof om alle dagelijkse activiteiten van joggen of wandelen tot je ademhaling te verzorgen…De extra glucose wordt opgeslagen in je lever, spieren en andere lichaamscellen voor later gebruik… maar het teveel aan suiker wordt omgezet en opgeslagen als lichaamsvet . 

    ·      Het beschermt je tegen bepaalde ziektes : een aantal onderzoeken geven aan dat ongeraffineerde granen en vezels in volwaardige voeding helpt om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verminderen. Vezels zouden ook beschermen tegen obesitas en diabetes type 2. De vezels vooral in ongeraffineerde granen en in groenten dragen bij tot een gezonde spijsvertering. 

    ·      De ‘goede’ koolhydraten helpen je je gewicht onder controle te houden : een dieet met veel groenten , fruit en ongeraffineerde granen  kan je gewicht  beheersen. Op deze manier heb je sneller een voller gevoel en neem je minder calorieën binnen.  


    Welke koolhydraten kies je best

    Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Het is belangrijk om de ‘juiste’ te kiezen: 

    ·      Eet veel vezelrijke groenten en fruit. Kies voor de verse vormen en zonder toegevoegde suiker. Eet  zoveel mogelijk de ‘gehele’ groenten (of fruit) en kies best niet voor de sappen. Zij bevatten veel minder vezels en te veel suiker (fructose en/of toegevoegde suikers).  

    ·      Kies voor volle granen . Zij zijn een beter alternatief dan de geraffineerde granen (de ‘witte’ ). Door het raffinageproces gaan vele waardevolle vitamines ( zoals de B-vitamines), vezels en mineralen ( selenium, potassium, magnesium) verloren. 

    ·      Voorzie regelmatig bonen en andere vlinderbloemigen Bonen, linzen, erwten zijn een uitstekende keuze. Zij bevatten naast koolhydraten volwaardige eiwitten. Daardoor zijn zij een goede vleesvervanger. Vlees heeft meer verzadigde vetten en cholesterol. Ze bevatten een schat aan mineralen zoals folaat, potassium (kalium), magnesium, ijzer en ook de goede vetten en vezels. 

    ·      Gebruik bij melk altijd de magere (of halfvette) soorten. Zij leveren naast volwaardige eiwitten en koolhydraten de calcium voor een sterk skelet . Vermijd de gesuikerde varianten. 

    ·      Beperk het gebruik van toegevoegde suiker(s). Suiker is als voeding( o.a. geen vitaminen,mineralen) overbodig en bij regelmatig gebruik schadelijk voor je gezondheid , denk maar aan tandbederf, gewichtstoename en ondervoeding 


    Zie ook mijn blogpagina's : 
    'De goede kantjes van suikers' van 13/11/2008
    'De (goede) kantjes van suikers, deel 2' van 24/11/2008



    02-01-2012 om 21:45 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten voor een gezond hart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie noten eet vreest voor zijn gewicht maar denkt niet aan zijn hart

    Bij noten denken de meesten aan veel calorieën en snacks (pinda’s, borrelnootjes, …) . Maar in feite zijn zij een uitstekende  bron van eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen.


    Uit recente onderzoeken blijkt dat personen die op regelmatige basis noten eten veel beter gespaard blijven van allerhande hartaandoeningen. Verschillende Amerikaanse onderzoeken stellen een 30 tot 50% verlaagd risico vast van o.a. myocardiaal infarct, plotselinge hartdood en andere cardiovasculaire aandoeningen. Zelfs  De FDA (Food and Drug Administration) zegt hierover : “ een dieet dat minimum 30 gr. Noten p/dag bevat verlaagt in belangrijke mate het risico op cardiovasculaire aandoeningen”

    De slechte cholesterol (LDL)in je bloed verlaagt, de goede (HDL) verhoogt  door de vrij grote hoeveelheid ‘goede’ onverzadigde vetten.

    Voorkomt hartritmestoornissen en bloedklonters .
    Noten bevatten omega 3 vetzuren (zoals in vette vis) die bijdragen tot preventie van hartritmestoornissen. 

    Zorgt voor relaxatie van de bloedvaten en vergemakkelijkt de bloeddoorstroming.
    Noten zijn rijk aan arginine een aminozuur dat onmisbaar is voor de productie van nitriumzuur dat zorgt voor de ‘ontspanning’ van de  bloedvaten en het vergemakkelijkt de bloeddoorstroming.


    Noten bevatten ook nog vitamine E, foliumzuur, vezels en kalium allemaal gezonde voedingsstoffen.

    Noten inbouwen in je dagelijks dieet kan alleen maar als je je dagelijkse snacks en snoepertjes vervangt door deze noten. Noten bevatten ongeveer 600 calorieën per 100gr. Een handvol walnoten per dag zorgt jaarlijks gemakkelijk voor 5Kg extra gewicht. Eet dus noten in plaats van je (dagelijkse) chips of andere ongezonde snacks. Tracht je vleesmaaltijd regelmatig te vervangen door noten of als een ‘gezonde crunch’ in je salades.


    Zie ook mijn blogpagina :'Noten eten voor je gezondheid ' van 7/05/2009

    08-12-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tai’chi maakt wel degelijk een verschil 

    Tai’chi  -ontstaan vanuit de oude Chinese krijgskunsten- is een vorm van ‘bewegende meditatie’. Sommigen zien het zelfs als een therapie. Het is erg populair in China vooral bij de senioren. De laatste tijd is het in het Westen bekend geworden. Het wordt hier wel eens de ‘Chinese yoga’ genoemd. 

    Sommigen zijn ervan overtuigd dat tai’chi je immuunsysteem en algemeen welzijn versterkt. Wetenschappelijk is dit moeilijk te bewijzen. Toch zijn er een aantal onmiddellijke gezondheidsvoordelen – vooral dan voor senioren - die algemeen worden aanvaard. 

    1.  
    Verbeterde mobiliteit : tai’chi zorgt bij regelmatige oefening ervoor dat je efficiënter en over langere afstand kan wandelen. Het doet dit door de knieën en enkels te versterken door de ‘dans-achtige’ bewegingen. Op termijn verbetert het je evenwicht en de soepelheid van je gestel.  


    2.  
    Verminderd risico op struikelen of vallen : door een beter evenwicht is de kans op vallen en het oplopen van breuken kleiner. Het zelfvertrouwen om te stappen neemt toe. Gebroken beenderen en botten bij senioren kunnen op termijn andere ernstige problemen verzoorzaken zoals osteoporose, depressie, longontsteking….  


    3.  
    Verbetering van je cardiovasculaire gezondheid : tai’chi ,als een vorm van regelmatige beweging en (buik)ademhaling, kan de pompfunctie van het hart versterken. Dit leidt tegelijkertijd tot een betere doorstroming en opname van voedingsstoffen en zuurstof in de spieren en ander lichaamsweefsel.  


    4.  
    Preventie van een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen : bij senioren is het sympathisch zenuwstelsel (dat buiten je bewuste controle valt) meer geactiveerd dan bij jongeren. De bloedsomloop en het immuunsysteem zullen hierdoor gemakkelijker ontsporen, wat aanleiding kan geven tot een verhoogde bloeddruk en een vermindering van je immuniteit. Men heeft vastgesteld dat twintig minuten tai’chi per dag voldoende is  om het sympathisch zenuwstelsel te ‘kalmeren’ en de aanvankelijke nadelen teniet te doen.  


    5.  
    Verhoging van je slaapkwaliteit : personen die last hebben van slapeloosheid of slaapstoornissen kunnen baat hebben bij tai’chi. Zij ervaren op termijn het ‘relaxerend’ effect en de ‘gentle nature’ zodat het ‘ angstige aspect’ dat bij insomnia nogal aanwezig is sterk vermindert. Zij komen letterlijk ‘meer tot rust’. 


    Zie ook mijn blogpagina van 4/01/2008: "Tai'chi en de omgekeerde buikademhaling"

    21-11-2011 om 22:24 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vet en olie in je dagelijkse voeding , je wordt er niet dik van … en nog veel meer 

    1.    Vele mensen  ( vooral jongeren, meisjes en vrouwen) trachten - hierdoor aangezet door de reclame - een vetarme voeding in te bouwen. Toch is dit een ‘ongezonde’ beslissing. Door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vetten , verbrand je efficiënter en meer lichaamsvet, verbeter je je conditie en je immuniteit. Omega-3-vetzuren (in lijnolie, koolzaadolie, visolie…) zorgen voor meer zuurstof in de actieve spieren.   


     2.    Personen verbazen zich over het feit dat door gebruik van koude vetstoffen/olie gewichtsverlies optreedt, terwijl men in het verleden verschillende diëten uitprobeerde, helaas zonder resultaat.De toevoeging van (koude) vetstoffen en olie zorgt voor stabiele bloedsuikerwaarden. Het verzadigingsgevoel treedt daardoor vlugger op. 

    Wetenschappers die onderzoek doen naar voedselintoleranties stelden vast dat hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) een gevolg kan zijn van een dysbiose (een onevenwichtig darmflora) en dat na het ‘oplossen’ van de intoleranties de drang naar zoetigheden verdwijnt. Het wegwerken van voedselintoleranties betekent minder ontstekingen, een verhoogde vitamine- en mineralenstatus, een betere bloedcirculatie en spierwerking, wat kan leiden tot een betere stofwisseling én tot een vermindering van je gewicht en vetpercentage.   


     3.    Als je (te) veel suikers eet – zoals fructose en lactose – kunnen deze ‘gisten ‘ in je darmen,wat aanleiding geeft tot voedselintoleranties. Dit gebeurt vooral bij voeding die te weinig vezels en vet bevat. Daarom hebben personen met intoleranties meer behoefte aan vetstoffen die de opname van allergenen vertragen en kunnen helpen bij een lactoseintolerantie en een fructosemalabsorptie. Koude vetstoffen/olie vertragen ook de maaglediging, wat de vertering kan stimuleren.   


     4.    Koude vetstoffen en olie kunnen de opname van toxines en allergenen vertragen waardoor de kans op voedselovergevoeligheden merkelijk vermindert. Ze zorgen tevens voor een vertraagde suikeropname waardoor minder bloedsuikerpieken optreden met een verminderde insulineproductie tot gevolg.    


     Samenvattend : Één tot twee eetlepels koude olie/vetstof per dag geeft vele voordelen:  

    ·      Glucose wordt trager opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen optreden

    ·      De opname van allergenen en toxines (door fermentaties ten gevolge van een onvolledige vertering) vertraagt ter hoogte van het darmslijmvlies. Personen die kampen met pseudo-allergieën voelen zich beter als ze koude olie (ook mayonaise), eventueel (bio) margarine of boter gebruiken. 

    ·      De groei van bepaalde schimmels en micro-organismen wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen andere overgevoeligheidsreacties worden tegengegaan.

    ·      De productie van histamine en tyramine door de darmflora (ontstaan van pseudoallergieën) kan worden beperkt. Om het aminozuur tyrosine om te zetten in tyramine en histidine in histamine is een koolhydraatrijk milieu nodig. Door toevoeging van olie aan je voeding kun je dit wijzigen. Zodat mensen die kampen met pseudo-allergieën zich veel beter voelen als ze koude olie gebruiken.

    ·      Vetstoffen zijn onmisbaar voor de aanmaak van hormonen. 

    ·      Vrouwen die meer vetten en minder vezels gebruiken, nemen meer calcium op dan zij die een vezelrijke en vetarme voeding hebben. Door een extreme vetbeperking kan de calciumstatus in het gedrang komen aangezien vitamine D (en vitamine K) vetoplosbare vitamines zijn. Voor de absorptie van calcium uit de voeding  is vitamine D onontbeerlijk. 


     Zie ook mijn blogpagina's :  “ Je persoonlijk voedselpakket samenstellen om ongemakken te bestrijden” van 25/09/2009 : over voedsel-intoleranties, -allergieën en –pseudo allergieën. " Dik worden van (te veel) vet eten " van 20/01/2010.

    03-11-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een 'gezond' gevuld bord
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een ‘gezond’ gevuld bord, wat zijn de recente adviezen 

    Aanbevelingen van de HARVARD School of Public Health (HSPH- USA)


    1.  
    Vul de helft van je bord met groenten (en fruit)
    Hoe meer variatie en kleur hoe beter. Uitgesloten zijn aardappelen, zowel frieten als andere bereidingen van aardappelen. Zij bevatten ‘snelle koolhydraten’ (hoge glycemische index, 90-95). Zij hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte als suiker en andere ‘witte’ koolhydraten (wit brood, witte rijst). Op korte termijn leidt dit tot (te veel) honger en ‘overeten’. Op lange termijn is er een risico op overgewicht en diabetes type 2. 


    2.  
    25% is bestemd voor volwaardige granen
    Volkorentarwe, bruine rijst, volkorenpasta’s, gierst,volgranen-couscous en –bulghur en bereidingen hiervan, in plaats van de geraffineerde ‘witte’ vormen. Je houdt zo een plotse stijging en daling van je bloedsuikerspiegel en je insuline in je bloed onder controle.  


    3.  
    Het overige kwart is gereserveerd voor gezonde eiwitten
    Maak een keuze uit : gevogelte, vis en noten( bron van omega3 vetten), bonen-erwten-linzen( vezels). Ook eieren zijn een goede keuze. Een persoon met diabetes beperkt zich best tot max. 3 eidooiers per week. Wees zuinig met rood vlees (varken, lam,rund) en vermijd charcuterie en andere bereide vleeswaren (groter risico op hartaandoeningen, diabetes 2 en dikke darmkanker).  


    4.  
    Gebruik gezonde olie voor de bereiding en opsmukken van je gerechten 
    Vooral ongeraffineerde olie zoals olijfolie, lijnolie…Vermijd transvetten en sterk bewerkte vetten en oliën. Wees zuinig met boter en andere dierlijke vetten. 


    5.  
    Drink hierbij vooral water en/of koffie, thee 
    en beperk melk en andere zuivel tot één à twee ‘servings’ per dag. Veel melk drinken wordt in recente onderzoeken verbonden met een hoger risico op prostaatkanker en baarmoederkanker. 

    Beperk fruitsap tot één ‘serving’ per dag. Sappen bevatten veel (fruit)suiker en zijn vergelijkbaar (qua suikers en calorieën) met gewone frisdranken. Zij worden beiden gelinkt aan een verhoogd risico op diabetes, overgewicht en hartaandoeningen.  


    6.  
    blijf actief , beweeg regelmatig 

    15-10-2011 om 20:10 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gepersonaliseerd voedingspatroon, samen met algemene voedingsadviezen.  

    Het is makkelijk te begrijpen dat het dieet van een kind in zijn ‘groeijaren’ anders moet zijn dan dat van een volwassene op middelbare leeftijd. Hetzelfde geldt voor een zwangere vrouw en een bejaarde dame van 70.
      
    Toch worden aanbevelingen voor de consument  vooral gegeven in algemene termen van : de optimale hoeveelheid calorieën-inname, het aantal ‘servings’ van elke voedselgroep, welke vitamines heb je nodig….? 


    Vanuit recente inzichten en onderzoeken drie invalshoeken : 

    1.   
    Wanneer je gaat eten vraagt je brein naar voedsel , en niet naar calorieën. Je eet wel tot je verzadigd bent. Als je dan kiest voor frieten, chips, suikerrijke frisdranken, snoep, taartjes, koekjes, ijskreem zul je op termijn meer risico lopen op overgewicht en andere aandoeningen (diabetes, hoge cholesterol, te hoge bloeddruk). 
    Het is bewezen dat kiezen voor een voedingspatroon met vezelrijk en ongeraffineerd voedsel zoals volle granen, groenten en fruit, bonen, erwten en linzen veel sneller een verzadigd gevoel geeft en de vertering vertraagt. 


    2.   
    Ondertussen weet men dat er ‘extra-ordinary’ voedsel bestaat dat bijdraagt tot een ‘gezonder leven’ zoals :

    a.   
    Bessen : die een preventieve invloed hebben op ‘ouderdomskwalen’ zoals cardiovasculaire aandoeningen, kanker, diabetes en mentale aftakeling dank zij hun hoge gehalte aan antioxidanten en door hun anti-inflammatoire eigenschappen. 
    b.   
    Broccoli : heeft cholesterolverlagende (LDL) eigenschappen. Het bevat naast vezels ook zwavelverbindingen die een gunstige invloed hebben op de lever en het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam versterken. 
    c.   
    Zie voor meerdere ‘extra-ordinaries’ op mijn blogpagina van 21/07/2011. 


    3.   
    De universiteit van South Carolina is een voortrekker op het gebied van de sterk groeiende discipline van de “geïndividualiseerde voeding” en meer specifiek de “nutrigenomics”, onderzoek naar de link tussen genen en dieet.  
    a.   
    Men ontdekte dat bij bepaalde personen ‘een eiwit’ genen overactiveert die betrokken zijn bij de synthese en opmaak van cholesterol en andere vetten. Dit kan leiden tot insuline-resistentie, hoge vetten in het bloed (triglyceriden) en de condite genaamd ‘een vette lever’, een opeenstapeling van vetten in de lever waarbij zijn vermogen om gifstoffen te verwijderen uit het bloed, wordt teniet gedaan. 
    Deze personen met een zelfde genetische minimale storing kunnen dus op een gelijkaardige manier gevoelig zijn voor bepaalde vetten en zullen deze best schrappen uit hun dieet. 
    b.   
    Bij andere studies vond men een genetische variatie die specifiek het risico op een hoge LDL-cholesterol bij deze personen verhoogt. Nog een andere variatie zorgt ervoor dat sommige individuen gevoelig worden voor kankerverwekkende stoffen die geproduceerd worden wanneer vlees op (te) hoge temperatuur wordt bereid. 


    Verder onderzoek is hier nodig. Toch is het raadzaam om deze eerste resultaten reeds te gebruiken om chronische kwalen bij bepaalde personen te voorkomen zoals:  
    -       Gevoeligheid vanuit genetische aanleg voor zout, vetten, cholesterol moet aanleiding geven tot het aanpassen van je dieet. 
    -       Hetzelfde geldt in feite voor voedselallergie, pseudo-voedselallergie, voedselintoleranties. Je zult bij gluten- of lactoseintolerantie overgaan tot het schrappen van o.a. glutenhoudende granen of melk. Toch is het best om deze toch ‘gezonde’ producten te vervangen door granen zonder gluten (rijst, quinoa,maïs, gierst..), andere (gefermenteerde) melkproducten met weinig lactose zoals sommige yoghurts, kefir, harde kazen of zelfs ‘lactosevrije melk’. 


    Gezonde voeding
    is een kwestie van algemene adviezen die voor iedereen gelden. Toch worden door recente wetenschappelijke studies voedingsadviezen ook geïndividualiseerd vanuit nieuwe genetische inzichten. Bepaalde voedingsstoffen die voor sommige personen (vanuit hun genetische aanleg) schadelijk zijn , zullen voor andere weinig of niet ongezond zijn. 

    26-09-2011 om 21:47 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen “Wanneer is je broodje goed gebakken? “ Een recept voor eigen ‘gezonde’ pistolets. 

    De ingrediënten: 

    ·      300 gr (biologisch) meergranenmeel
    ·      300 gr (biologisch) voltarwemeel type 80 (Franse standaard)
    ·      20 gr verse gist 
    ·      15 gr rietsuiker
    ·      340 gr water
    ·      zout naar eigen keuze  


    Aan de slag :


    Stap 1.
    De twee soorten meel en de suiker mengen.Uitstorten op je werkblad, het zout op de rand.In een kuil de verse gist opgelost in het water uitgieten.Alles mengen en gedurende ongeveer 10 minuten kneden.Opbollen ,in een kom afdekken met plasticfolie en gedurende 8 uur (één nacht bvb.) in de ijskast laten rusten.  

    Stap 2.
    Het koude deeg ‘platkloppen’ en doorkneden.Verdelen in 16 deegballen van elk 60 gr.  Elke deegbal ‘platkloppen’, opbollen en insnijden bovenaan. Naast elkaar op een ingevette bakplaat schikken.               

    Stap 3
     Één uur laten rijzen in een oven van 40° Celsius.  Vervolgens afbakken op 215° C ( stand ‘hetelucht’) gedurende 15 minuten, gevolgd door 5 minuten op 205° (onderwarmte).  Laten afkoelen op een rooster.  


    Om je slaagkansen als beginneling te verhogen :

    1.     alle ingrediënten exact afwegen

    2.     het deeg voldoende lang kneden (de juiste elasticiteit leren inschatten).

    3.     voltarwemeel type 80 heeft een uitmalingsgraad van 85%. Ter vergelijking: 

    ·      voltarwemeel type 150 heeft een uitmalingsgraad van 95%
    ·      meel van type 45 met een uitmalingsgraad van 65%. Bvb.witte patentbloem. 
    ·      Hoe kleiner het typecijfer, hoe ‘witter ‘ het meel en hoe minder zemelen. Het typenummer zegt echter niets over de bakwaarde van het meel.
     
    4.     ‘Ervaring baart kunst’. Laat je niet ontmoedigen als je ‘eerste baksel’ niet zo goed lukt. Hou  in gedachten : “de aanhouder wint”. De beste leerschool is je eigen ervaring. 

    08-09-2011 om 21:54 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Positieve emoties en je gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Positieve emoties : een boost voor je gezondheid en welzijn ? 

    Uit een aantal studies blijkt dat negatieve gedachten je gezondheid kunnen aantasten.
    En wat  met positieve emoties : kunnen ze je dan gezonder maken? 


    Emoties om stress te verminderen 
     
    De bestaande onderzoeken over positieve emoties suggereren dat zij in staat zijn om (negatieve) stress te ‘bufferen’. Hoe dit juist in zijn werk gaat is nog onbekend.Men  gaat er voorlopig vanuit dat positieve emoties bij mensen gezonde gedragingen oproepen zoals :

    ·      Minder of niet meer drinken en/of roken
    ·      Meer bewegen of gaan sporten
    ·      Betere slaapkwaliteit ontwikkelen
    ·      Meer antioxidanten of meer goede cholesterol (HDL) i.p.v. slechte (LDL) aanmaken
    ·      Minder snoepen of andere zoetigheden eten  


    ‘Negativiteit’ slecht voor je hart

    In een Canadese studie (2004) onderzocht men de belangrijkste risico’s om een hartziekte te ontwikkelen. Het ging o.a. over roken, obesitas , gebrek aan beweging. De risicocategorie: ‘psychosociale factoren’ - waaronder emotionele nood en uitputting vanuit werk en familie – werd eveneens geassocieerd met een verhoogd risico op cardio-vasculaire problemen. 

    Personen met een ‘hoge psychosociale distress’ ontwikkelen ongeveer een even hoog risico op hartproblemen dan rokers. Een studie van de universiteit van Pitsburgh suggereert dat minder ‘optimistische’ mensen sneller atheriosclerosis (aderverkalking) ontwikkelen.  


    Bekijk het vanuit een positieve instelling

    Bij ‘postief in het leven staan’ hebben wetenschappers het vooral over : 
    ·      Mensen met een ‘emotionele vitaliteit’ : zij die een gezonde interesse in het leven en de wereld vertonen.
    ·      optimistische personen : zij die er vanuit gaan dat de dingen in het leven uiteindelijk  ‘hun weg en oplossing vinden’ 

    Een onderzoeksgroep rond Kubzansky (2007) suggereerde dat individuen met een goede emotionele vitaliteit 20% minder kans hebben op het krijgen van een cardiovasculaire aandoening.  Dezelfde groep stelde in 2001 vast dat sterk optimistische personen zelfs 50% minder kans maken op een hartziekte. Deze vaststelling werd later nog verschillende malen bevestigd door andere onderzoeksgroepen.  

    Volgens Kubzansky is het duidelijk dat positieve emoties zorgen voor een soort van ‘herstellende biologie’ voor de mens. Sluitende bewijzen zijn hiervoor nog niet. Het is nodig om in de toekomst mechanismen en gedrag te ontdekken en te ontrafelen die een rol spelen bij positieve emoties én een gezond lichaam. 

    27-08-2011 om 23:25 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vitamine A, als supplement of toch maar beter uit je voeding halen ?


    Vitamine A (retinol, ‘preformed’ vit.A)
    is een vetoplosbare vitamine die makkelijk in je lichaam wordt opgenomen, moeilijker terug wordt uitgescheiden. Dit betekent dat je moet opletten voor overdosering. 

    Vitamine A helpt je bij : 

    ·      ‘goed zien’ in het donker  
    ·      productie en activiteit van de witte bloedcellen 
    ·      ‘herstellen’ van je beenderen.
    ·      waken over de gezondheid van de ‘endotheelcellen’ 
    ·      celdeling en celgroei.

    Je vindt ze alleen terug in dierlijke producten zoals eigeel, rood vlees, vis, zuivelproducten en vooral in lever. Ze wordt toegevoegd aan margarines. Je kan uiteraard ook je toevlucht nemen tot vitaminesupplementen. Dit kan makkelijk leiden tot overdosering. Tot 3-maal de aanbevolen dosis van 1000 microgram vitamine A zou veilig zijn…. Maar uit bepaalde onderzoeken blijkt anderzijds dat te veel ‘preformed’ vitamine A kan leiden tot een verhoogd risico op heupfracturen en geboorteafwijkingen. Te veel vitamine A zou ook de voordelen van vitamine D teniet doen. 

    Tot 40% van de vitamine A wordt vernietigd bij verhitting. 


    Provitamine A of betacaroteen
    is de ‘voorloper’ van vitamine A en is in tegenstelling tot ‘preformed’ vitamine A niet toxisch bij hoge doses. Je lichaam kan uit betacaroteen (in de lever opgeslagen) de nodige vitamine A aanmaken naargelang de behoefte. Toch wijzen enkele onderzoeken (Finland en USA), bij inname van supplementen van alleen maar betacaroteen, op een verhoogd risico van longkanker bij stevige rokers.   

    Je vindt betacaroteen terug in bepaalde groenten zoals wortelen, pompoenen, zoete aardappel… en in gele en oranje vruchten. Slechts een klein gedeelte ( ongeveer 1:12) van de betacaroteen uit de voeding wordt uiteindelijk omgezet tot vitamine A. Eenvoudig voorgesteld bestaat de betacaroteenmolecule uit 2 retinolmoleculen die met de staarten aan elkaar vastzitten. Bij omzetting in je lichaam ontstaan er zo uit één betacaroteenmolecule twee vitamine A-moleculen. 

    Het wordt gebruikt als kleurstof (E 160) in levensmiddelen en in voedingssupplementen. Betacaroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om de eidooier mooi oranje te kleuren. 


    Bij een gevarieerde en volwaardige voeding krijg je voldoende vitamine A binnen
    zowel onder de vorm van retinol als van betacaroteen. Het gevaar van overdosering is hier onbestaande. 
    Bij een eenzijdig dieet kan een multivitaminepreparaat
    nuttig zijn. De fabrikanten van multivitamines hebben - anno 2011- hun vitamine A doses aangepast en verminderd of gedeeltelijk vervangen door betacaroteen.  

    10-08-2011 om 22:31 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!