een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
23-02-2008
Waarom minder vlees eten ?
Dagelijks vlees eten
is noodzakelijk voor een goede gezondheid
Dit hebben we allemaal meegekregen in onze opvoeding. Vlees
eten zit in onze eetcultuur verankerd. Op restaurant zijn de menus gebaseerd op vlees met een saus (soms vis) .Lekker
eten staat nog altijd gelijk met vlees eten. De andere ingrediënten zoals groenten en
aardappelen worden beschouwd als garnering. Je merkt dat vele groenten en
aardappelen niet of nauwelijks worden opgegeten en later in de vuilniscontainer
belanden.
Je hebt de indruk dat er de laatste jaren minder vlees wordt
gegeten . Maar niets is minder waar: de
gemiddelde Belg eet per dag 270 gram vlees of 102 kg per jaar. Wij staan
hiermee in de top 5 van de wereld. De absolute koploper is de VS met 120 kg per
jaar.
Vlees is luxevoeding en hoe rijker de samenleving wordt hoe
meer vlees men gaat consumeren. Dit betekent dat er nu veel meer vlees wordt
geconsumeerd in China, India, Rusland, landen die de laatste jaren een sterke
economische groei kennen. Van alle landbouwsectoren in de wereld, groeit de
vleessector het sterkst.
Ondertussen weten we dat veel vlees eten toch niet zo gezond
is: we denken aan een te hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, suikerziekte,
overgewicht. Je merkt dat in landen zoals China die het eetpatroon van de
westerlingen overnemen, deze bovengenoemde beschavingsziekten zienderogen
toenemen. Ook het overgewicht bij kinderen wordt daar, zoals bij ons, stilaan
problematisch.
Onze individuele
gezondheid kan dus een reden zijn om minder (of eventueel geen) vlees te eten.
Spijtig
genoeg zijn er weinig mensen die daar rekening mee houden en hun wekelijkse
zomerse barbecue niet willen missen. De laatste jaren zijn er andere argumenten bijgekomen die
ons kunnen aanzetten tot minder vleesconsumptie nl. de opwarming van de aarde, een betere
verdeling van onsaardse rijkdommen
en voedsel en het bewaren van wat er
ons nog rest aan natuur en groeneomgeving.
De vleesproductie en -consumptie
in de wereld is verantwoordelijk voor de uitstoot van meer broeikasgassen dan
de transportsector.
De intensieve veeteelt is een ramp voor deze broeikasgassen.
Het probleem ligt vooral bij de herkauwers. Bij hun vertering stoten zij grote
hoeveelheden methaan uit. De impact
van methaan is 23 keer groter dan
die van CO2. Ook mest is een
probleem. Mest stoot grote hoeveelheden lachgas
uit. De impact van dit gas is bijna 300
keer die van CO2.
Runder- en varkenskweek slorpen grote hoeveelheden water op. Voor één kilo rundvlees heb
je een 30.000 liter nodig., voor één kilo graan slechts 100 liter.. Voor dierlijk voedsel is10-maal meer energie nodig dan voor
plantaardig voedsel (granen, zaden, groenten, fruit)
Veevoeder bestaat
voor 80% uit voeder dat ook bestemd is voor menselijke consumptie en de
hype rond biobrandstoffen zorgt voor een belangrijke concurrent in de
landbouwsector voor het verbruik van deze voedergewassen.
De beste voorwaarden voor het telen van veevoer vindt men
vooral in de ontwikkelings-landen. Kleine boeren, akkers en bossen moeten
plaats maken voor immense weilanden, monoculturen en agro-industrie .De
productie van krachtvoer en begrazing zorgen voor een serieuze opoffering van
natuurgebieden en hetkappen en
rooien van oerwoud.
Op wereldvlak is er
voldoende graan om iedereen volwaardig te voeden op voorwaarde dat de
concurrentie met het veevoer en de biobrandstoffen niet zou bestaan.
Waaraan besteden we dus onze graanvoorraden?Aan mensen, aan autos of aan vleesproductie?
In de VS besteedt men 1200 kilo graan per persoon per jaar, waarvan het
grootste deel bestemd is voor vleesproductie. In Zimbabwe is dit maar 90 kilo.
Meer dan 60% van onze wereld-graanproductie wordt gebruikt voor de aanmaak van
(kracht)voer voor de vleesproductie. De helft van dit graan is bestemd voor de
industrielanden die slechts één vijfde van de wereldbevolking uitmaken.
Mag men stellen dat mensen in de ontwikkelingslanden honger
lijden door onze grote vleesconsumptie? Men heeft berekend dat een volwassen
persoon niet meer dan 50 tot 70 gram eiwitten per dag nodig heeft, dit staat
ongeveer gelijk met 80 tot100 gram vlees.
Dus minder vlees eten en je dierlijke eiwitten al eens
vervangen door plantaardige zoals bonen, erwten, linzen, tofu of andere
sojaproducten kan een daad van solidariteit
zijn met de bevolking uit de minder rijke landen. Tegelijkertijd word je er
gezonder door en draag je bij tot een vermindering van de broeikasgassen en een
beter leefmilieu.
Voor interessante
recepten zonder vlees klik even op de foto hierboven voor de EVA website.
Doorklikken naar culinair , en naar recepten.