Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jean1951
    blog.seniorennet.be/jean195
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    johnjjuist
    blog.seniorennet.be/johnjju
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    maori
    blog.seniorennet.be/maori
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom minder vlees eten ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    “Dagelijks vlees eten is noodzakelijk voor een goede gezondheid”

    Dit hebben we allemaal meegekregen in onze opvoeding. Vlees eten zit in onze eetcultuur verankerd.
    Op restaurant zijn de menu’s gebaseerd op vlees met een saus (soms vis) .Lekker eten staat nog altijd gelijk met vlees eten. De andere ingrediënten zoals groenten en aardappelen worden beschouwd als garnering. Je merkt dat vele groenten en aardappelen niet of nauwelijks worden opgegeten en later in de vuilniscontainer belanden.

    Je hebt de indruk dat er de laatste jaren minder vlees wordt gegeten . Maar… niets is minder waar: de gemiddelde Belg eet per dag 270 gram vlees of 102 kg per jaar. Wij staan hiermee in de top 5 van de wereld. De absolute koploper is de VS met 120 kg per jaar.

    Vlees is luxevoeding en hoe rijker de samenleving wordt hoe meer vlees men gaat consumeren. Dit betekent dat er nu veel meer vlees wordt geconsumeerd in China, India, Rusland, landen die de laatste jaren een sterke economische groei kennen. Van alle landbouwsectoren in de wereld, groeit de vleessector het sterkst.

    Ondertussen weten we dat veel vlees eten toch niet zo gezond is: we denken aan een te hoge cholesterol, hart- en vaatziekten, suikerziekte, overgewicht. Je merkt dat in landen zoals China die het eetpatroon van de westerlingen overnemen, deze bovengenoemde beschavingsziekten zienderogen toenemen. Ook het overgewicht bij kinderen wordt daar, zoals bij ons, stilaan problematisch.

    Onze individuele gezondheid kan dus een reden zijn om minder (of eventueel geen) vlees te eten. 

    Spijtig genoeg zijn er weinig mensen die daar rekening mee houden en hun wekelijkse zomerse barbecue niet willen missen.
    De laatste jaren zijn er andere argumenten bijgekomen die ons kunnen aanzetten tot minder vleesconsumptie nl. de opwarming van de aarde, een betere verdeling van ons aardse rijkdommen en voedsel en het bewaren van wat er ons nog rest aan natuur en groeneomgeving.

    De vleesproductie en -consumptie in de wereld is verantwoordelijk voor de uitstoot van meer broeikasgassen dan de transportsector.

    De intensieve veeteelt is een ramp voor deze broeikasgassen. Het probleem ligt vooral bij de herkauwers. Bij hun vertering stoten zij grote hoeveelheden methaan uit. De impact van methaan is 23 keer groter dan die van CO2. Ook mest is een probleem. Mest stoot grote hoeveelheden lachgas uit. De impact van dit gas is bijna 300 keer die van CO2.

    Runder- en varkenskweek slorpen grote hoeveelheden water op. Voor één kilo rundvlees heb je een 30.000 liter nodig., voor één kilo graan slechts 100 liter.. Voor dierlijk voedsel is 10-maal meer energie nodig dan voor plantaardig voedsel (granen, zaden, groenten, fruit)

    Veevoeder bestaat voor 80% uit voeder dat ook bestemd is voor menselijke consumptie en de hype rond biobrandstoffen zorgt voor een belangrijke concurrent in de landbouwsector voor het verbruik van deze voedergewassen.

    De beste voorwaarden voor het telen van veevoer vindt men vooral in de ontwikkelings-landen. Kleine boeren, akkers en bossen moeten plaats maken voor immense weilanden, monoculturen en agro-industrie .De productie van krachtvoer en begrazing zorgen voor een serieuze opoffering van natuurgebieden en het kappen en rooien van oerwoud.

    Op wereldvlak is er voldoende graan om iedereen volwaardig te voeden op voorwaarde dat de concurrentie met het veevoer en de biobrandstoffen niet zou bestaan.

    Waaraan besteden we dus onze graanvoorraden? Aan mensen, aan auto’s of aan vleesproductie

    In de VS besteedt men 1200 kilo graan per persoon per jaar, waarvan het grootste deel bestemd is voor vleesproductie. In Zimbabwe is dit maar 90 kilo. Meer dan 60% van onze wereld-graanproductie wordt gebruikt voor de aanmaak van (kracht)voer voor de vleesproductie. De helft van dit graan is bestemd voor de industrielanden die slechts één vijfde van de wereldbevolking uitmaken.

    Mag men stellen dat mensen in de ontwikkelingslanden honger lijden door onze grote vleesconsumptie? Men heeft berekend dat een volwassen persoon niet meer dan 50 tot 70 gram eiwitten per dag nodig heeft, dit staat ongeveer gelijk met 80 tot100 gram vlees.

    Dus minder vlees eten en je dierlijke eiwitten al eens vervangen door plantaardige zoals bonen, erwten, linzen, tofu of andere sojaproducten kan een daad van solidariteit zijn met de bevolking uit de minder rijke landen. Tegelijkertijd word je er gezonder door en draag je bij tot een vermindering van de broeikasgassen en een beter leefmilieu.

    Voor interessante recepten zonder vlees klik even op de foto hierboven voor de EVA website. Doorklikken naar culinair , en naar recepten.


    23-02-2008 om 23:02 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melk de witte motor
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De mythe van melkproducten : dé calciumbron bij uitstek

    In onze westerse voedingsgewoonten worden melkproducten beschouwd als dé bron van calcium. “Als je vroeg begint met voldoende melk te drinken kun je later osteoporose( één van de ouderdomsziektes) of broze botten en beenderen vermijden.”

    Normaliter is dit een logische vaststelling als je weet dat melk het meeste calcium bevat (per 200ml -1 glas- 250 mg calcium). Maar …dit is maar één hoofdstuk van het verhaal en een té eenvoudige voorstelling van de werkelijkheid.
    Wanneer je calciumrijke voeding consumeert betekent dit nog niet dat dit calcium ook wordt opgenomen in ons organisme en meer specifiek in onze beenderen en botten.

    De 2 volgende stappen zijn minstens even belangrijk:

    1 Hoe er voor zorgen dat het calcium echt wordt opgenomen door ons organisme en onze botten versterkt?

    • Groene groenten en peulvruchten de zogenaamde greens and beans zijn door ons lichaam gemakkelijk opneembare calciumbronnen.. We denken bv. aan spruiten, boerenkool, broccoli, andijvie, sperziebonen, warmoes.
    • Alle soorten bonen komen eveneens in aanmerking zoals : bruine, zwarte , nier-, pinto,witte          bonen, kikkererwten, sojabonen, tofu…
    • En verder havermout en gedroogde vijgen…
    • Bovengenoemde voedingsmiddelen bevatten vrij veel magnesium dat ook bijdraagt tot een sterke botopbouw.
    • Zorg voor voldoende beweging. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat personen die minstens 3x 30 minuten p/week intensief bewegen de kalk in hun beenderen beter bijhouden, terwijl sedentaire passieve mensen calcium verliezen en hun botten verzwakken.
    • Zorg voor vitamine D. Regelmatig in de zon lopen of in de buitenlucht vertoeven, zorgt ervoor dat er vitamine D wordt aangemaakt. 15 min. zonlicht per dag op de huid is voldoende. Vitamine D regelt het gebruik van calcium door het lichaam.

    2Hoe er voor zorgen dat het calcium ook in onze beenderen en botten blijft ?

    Calcium in je botten en beenderen brengen volstaat niet. Wat werkelijk prioritair is, is deze bijhouden:

    • Vermijd calciumverlies door weinig of geen zout te eten. Calcium in de beenderen heeft de neiging op te lossen in de bloedsomloop om verder langs de nieren in de urine het lichaam te verlaten. Door de consumptie van zout wordt dit proces versterkt en zal er meer kalk het lichaam langs de urine verlaten.
    • Haal je eiwitten (proteïnen ) meer uit planten dan wel uit dierlijke producten. Proteïnen uit vis, vlees, eieren, melk hebben de neiging om calcium te doen lekken uit de beenderen en bevordert de verwijdering hiervan via de urine
    • Rook niet. Rokers verliezen meer calcium dan niet-rokers. Uit een onderzoek bleek zelfs tot 40% meer.

    Als je er voor zorgt dat het calcium dat je nodig hebt voor gezonde en sterke botten optimaal in je opneemt en bijhoudt is het niet per se nodig om (veel) melk en zuivelproducten te gebruiken. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium wordt fel overdreven. Veel belangrijker zijn andere factoren zoals: beweging, vitamine D-opname, niet roken, minder dierlijke eiwitten gebruiken, minder zoutopname, die onze sterke botten bepalen.

    Want waarschijnlijk is onze melk niet zo zuiver meer: resten van antibiotica, hormonen, pesticiden, andere medicamenten…
    En melk (uitgezonderd magere melk) bevat veel vet en cholesterol.

    Calcium is één van de stoffen die het bot beïnvloeden. Daarnaast zijn er nog fosfor, boor, magnesium, bepaalde hormonen.
    Eiwitten (proteïnen) zijn eveneens belangrijk in de calciumbalans. Diëten die rijk zijn aan proteïnen moedigen het calciumverlies aan.


    10-02-2008 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Umami, de 5de smaak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Umami- de vijfde smaak


    Iedereen kent de 4 basissmaken: zout, zuur, zoet en bitter. In de westerse wereld wordt bij de meeste gerechten om ze smakelijk te maken een combinatie gemaakt van twee of meer van deze 4 smaken. Nochtans bestaan er bij ons ook voedingsproducten die de umami-smaak hebben . We denken bijvoorbeeld aan parmezaanse of oude gouda kaas.

    Umami of de vijfde smaak werd ontdekt in Japan door professor Ikeda . Deze eigen (nieuwe basis-) smaak die niet kon worden ondergebracht bij de 4 basissmaken werd door Ikeda ‘umami’ genoemd wat je zou kunnen vertalen als ‘lekker of smakelijk’

    Na verder onderzoek bleek dat de stof mononatriumglutamaat MSG (of monosodiumglutamaat) in hoofdzaak verantwoordelijk was voor deze ‘smakelijke’ sensatie, ook wel eens omschreven als ‘hartelijk’ of ‘bouillonachtig’. Bij de afbraak van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten wordt dit MSG vrijgemaakt. In de meeste gevallen gebeurt dit door fermentatie of droging.

    Alleen het vrijgemaakte glutamaat geeft de umami sensatie. In de westerse wereld is dit o.a. bij moedermelk, oude brokkelkazen, parmezaankazen, gedroogde berghesp, ansjovis, sommige erwten en zongerijpte tomaten terug te vinden.

    In de Aziatische keuken komt de ‘umami’ frequent terug bij vele basis-voedingsstoffen zoals : sojasaus, bonitovlokken(bonito is een tonijnsoort), oosterse vissaus, zwarte bonensaus, miso (fermentatie van sojabonen), gedroogd zeewier(kombu).

    MSG,vetsin of E621 wordt sinds zijn ontdekking kunstmatig aangemaakt (meestal onder de vorm van een wit poeder) en toegevoegd aan vele bereide (westerse) gerechten. Er wordt beweerd dat naarmate je ouder wordt je smaak afvlakt en door toevoeging van MSG je smaak en eetlust terug toeneemt.

    Iedereen weet eveneens dat in de meeste Chinese restaurants in België en Nederland MSG (vetsin) aan de gerechten wordt toegevoegd om de smaak te versterken. Te veel’kunstmatig MSG’ zou dan aanleiding geven tot hoofdpijn, hartkloppingen, een droge mond of duizeligheid bij personen die daarvoor gevoelig zijn(het Chinese restaurant-syndroom of CRS). Deze ‘allergische reacties’ komen echter niet voor bij de natuurlijke vorm van MSG.

    Wil je nog meer te weten komen over deze unieke smaak klik dan even op de foto.

    Geïnteresseerden kunnen doorklikken naar :
    umami1 en umami2



    31-01-2008 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom altijd vlees , bonen kunnen ook
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bonen zijn niet alleen gezond maar ook lekker als je weet hoe ze klaar te maken

    Een gezonde voeding betekent een gevarieerde voeding, gevarieerd ook voor de eiwitten.
    De meeste mensen beperken hun eiwitinname tot vlees. Gevarieerd is voor hen dan verschillende soorten vlees: kip, rundvlees, varkensvlees, zelfs struisvogel of kangoeroe om eens wat exotisch te eten

    Maar een echte gezonde inname van eiwitten en dus ook gevarieerd zijn: naast vlees vooral bonen, erwten, linzen, eieren, (liefst verzuurde) melkproducten.

    Bijna alle bonen, linzen en erwten zijn een ‘supervoedsel’. We denken aan gewone witte boontjes, limabonen,nier-,pinto-,soja-, doperwten, kikkererwten, groene,bruine, gele,roze linzen enz…

    Zij bevatten uiteraard veel eiwitten (die volkomen evenwaardig zijn met vleeseiwitten als je ze combineert met volwaardige koolhydraten zoals volkorenbrood of –rijst) maar tevens vezels, wateroplosbare vitamines, thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur, polyphenolen als antioxidanten die de celveroudering tegenhouden.

    Zij verlagen de cholesterol, stabiliseren je bloedsuikerspiegel, voorkomen overgewicht en bestrijden constipatie, hoge bloeddruk, type 2 diabetes en divertikels in de darmen. De kans op kanker verkleint

    Mijn nierbonen-recept

    Wat je nodig hebt voor 4 personen:
    150 gr. Nierbonen
    1à2 soeplepels zoute sojasaus (tamari of shoyu)
    Tabasco
    Gemalen koriander
    1à2 koffielepels Modena-azijn
    1à2 soeplepels olijfolie
    Een wortel, ui, prei, takje groene selder, platte peterselie, teentje knoflook, verse tijm, rozemarijn, salie

    De saus :
    De sojasaus met de tabasco, de koriander, de azijn en de olijfolie mengen.

    De bereiding van de bonen:
    De gewassen bonen in ruim water een nachtje laten weken
    In dit weekwater 30min koken. Afgieten en in vers water opnieuw 30 min koken, samen met de groenten en de kruiden. Afgieten en nog warm met de saus mengen.


    25-01-2008 om 23:21 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder snel verouderen is mogelijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Leven zonder te verouderen? Op je honderd nog fysiek en mentaal actief?

    Wordt deze droom in de 21e eeuw werkelijkheid?

    De wetenschap krijgt meer inzicht in de mechanismen van veroudering waardoor het mogelijk wordt om het verouderingsproces te vertragen.
    Om deze bevindingen uit de wetenschap toe te passen in je persoonlijk leven let je best op:

    1. het aanpassen van je voeding

    -meer : fruit en groenten ( 5 porties per dag), granen(best de volledige graan korrel) en aardappelen

    -diversifieer: je inname van eiwitten: en kies uit vlees , vis, eieren, bonen, erwten, linzen, tofu en andere soja-eiwitten

    -verminder : de consumptie van suiker en bereid voedsel rijk aan suiker, van dierlijke vetten (boter, charcuterie, sausen, vet vlees);
    Je alcoholgebruik: dagelijks max.2 glazen voor een vrouw en 3 voor een man

    -vermijd: als je eet door te gaan tot je verzadigd bent . Ga van tafel met nog een beetje honger. Alleen je ontbijt is hierop een uitzondering, dit mag gerust copieus zijn. Als je eet doe dit langzaam, zodat je lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan de voedselinname.


    Het eiland van de honderdjarigen

    De inwoners van Okinawa, op de Japanse archipel, passen de “hara hachi-bu” toe: de tafel verlaten wanneer ze voor slechts 80% verzadigd zijn. Ze verkiezen voedsel dat arm is aan geraffineerde suikers en dierlijke vetten, maar rijk aan essentiële voedingsstoffen.
    In 2005 was hun levensverwachting op 65 jaar: 24,1 jaar voor de vrouwen en 18,5 jaar voor de mannen. In de Verenigde Staten is dat respectievelijk 19,3 en 16,2 jaar.
    In 2003 waren er in Okinawa 43 honderdjarigen op een totaal van 100.000 inwoners. In de geïndustrialiseerde landen is dat slechts 20 op 100.000.


    2. het stimuleren van je hersenactiviteit

    De hersenen verouderen sneller als men ze niet regelmatig gebruikt en activeert door bvb. te lezen, ideeën uit te wisselen, zelf te schrijven, kruiswoordraadsels op te lossen, te studeren, creatief bezig te zijn enz…

    -vermijd de routine : het is vooral door gevarieerde activiteiten te kiezen dat men de veroudering tegengaat. Te veel herhaling of repetitie vermijden.
    -activiteiten doen die de inventiviteit en de intellectuele vermogens stimuleren.


    3. regelmatig bewegen

    Door fysieke beweging en activiteit wordt de afbraak van de spieren afgeremd.

    -voor de minder dan 65-jarigen raadt men aan om 5 maal per week 30 minuten matig te bewegen (bvb. wandelen) of 20 minuten intensief.
    -voor de +65-jarigen eveneens 5maal per week 30 minuten matig of 2à3 maal 10 à 20 minuten intensief naargelang de gezondheidstoestand van de persoon.


    14-01-2008 om 21:24 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tai Chi en de omgekeerde buikademhaling
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De omgekeerde buikademhaling

    Bij de gewone buikademhaling worden de longen volledig gevuld met zuurstof en daardoor krijg je meer energie ter beschikking.

    Nochtans bestaat er een variant die zorgt voor nog meer energie en kracht en tegelijkertijd voor een evenwichtige doorstroming van deze energie (chi). Deze ‘ademtechniek’ wordt toegepast bij de beoefening van tai chi (en enkele andere martiale gevechtskunsten).

    Maar … het is alleen te leren onder begeleiding van een deskundig tai chi oefenmeester. Zonder een deskundige begeleiding is er een risico op hartritmestoornissen en beschadiging van andere organen zoals nieren of blaas.

    Op de site: http://www.taichi-herkdestad.be/lessend.html- en klikken op het thema ademhaling - vind je een gedetailleerde uitleg over deze omgekeerde buikademhaling en de uiteindelijke schildpadademhaling.

    Tai chi ook weleens ‘Chinese Yoga’ genoemd

    “Door de beoefening van tai chi zit je zo goed in je eigen lichaam dat de waarnemingen en het aanvoelen van alles wat zich buiten het lichaam bevindt, bijna vanzelf heel aangenaam wordt. Ook de dingen die minder aangenaam zijn, zoals ziekte bijvoorbeeld. Het heeft te maken met het kunnen vinden, ook in moeilijke momenten, van een soort rust in jezelf. En die rust ervaar ik vooral als iets lichamelijks, als iets dat het denken niet kan bereiken.”(Patricia de Martelaere, hoogleraar filosofie en romanschrijfster, in een interview in Knack).

    De weg van taijiquan (of tai chi) , een weg naar verjonging

    Dat tai chi ontspant en de gezondheid bevordert weten de Chinezen als zevenhonderd jaar en al die tijd hebben zij er baat bij gevonden.

    De Chinezen verstaan onder chi ‘levenskracht’ en beschouwen de vrij vloeiende beweging van chi door het lichaam als essentieel voor een gezond leven.

    Met een ontspannen lichaam en een kalme, open geest zul je beter de stressvolle momenten in je leven aankunnen. Tai chi kan je helpen om dit evenwicht en die open geest en een zekere gemoedsrust te bereiken.

    De drie voornaamste onderdelen van tai chi zijn meditatie, beweging en ademhaling.

    Tai chi en meditatie :

    In wezen bestaat meditatie uit concentratie en ontspanning . Je geest richt zich op een voorwerp terwijl je lichaam zich in een comfortabele positie ontspant. Het basisdoel is je denkende geest tot zwijgen te brengen en het bewustzijn te verschuiven van het rationele naar het intuïtieve. Vele vormen van meditatie zijn passief en de aandacht is gericht op één bepaald onderwerp. Tai chi echter is één van de plezierigste vormen van meditatie. De vloeiende bewegingen en geestelijke visualisaties van elke oefening geven het een extra dimensie die ontbreekt bij de statische vormen van meditatie.

    Tai chi en ademhaling

    Zie hoger bij buikademhaling, (omgekeerde buikademhaling en schildpadademhaling.)

    Buikademhaling heeft vele gunstige effecten op het lichaam. Door je buikspieren te spannen en te ontspannen is de inwendige druk afwisselend hoog en laag. Daardoor stroomt het bloed

    binnen je buikholte niet alleen gelijkmatiger, maar verbetert ook de doorbloeding van alle andere organen.

    Tai chi en beweging

    Evenwicht en harmonie hebben hun weerspiegeling in tai chi bewegingen. Het gewicht van het lichaam wordt verplaatst van de ene voet op de andere, er vinden voortdurend lichte, subtiele overgangen plaats tussen voorwaartse en achterwaartse bewegingen ,leeg en vol enz. Elke beweging van een arm of been gaat gepaard met bewegingen van het hele lichaam, en spieren en beenderen maken kalme terugtrekkende of uitbreidende bewegingen. De voortdurende, zachte en cirkelvormige bewegingen van tai chi zorgen eerst voor continuïteit en dan voor kalmte en ontspanning.

    De traagheid van tai chi leert evenwicht door beheersing en coördinatie van spieren.

    De vloeiende bewegingen en ‘energiemeditaties’ van tai chi hebben als effect dat ze ons tempo verlagen en ons lichaam verfrissen met vredige ontspanning en vernieuwde energie. Tai chi ontspant de geest en het lichaam, kalmeert het zenuwstelsel, heeft een weldadig effect op het hart en de bloedsomloop.

    Kijk ook eens naar volgende korte demonstraties van de ‘echte meesters’

    http://www.youtube.com/watch?v=r9SRS_z67nI

    http://www.youtube.com/watch?v=_6WyGxWBdc8


    04-01-2008 om 23:05 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een favoriete link Go2.be

    Go2.be: Uw Favoriete StartpaginaBelgische Startpagina Go2.be

    27-12-2007 om 22:15 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    25-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buikademhaling voor ontspanning en meer weerstand
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Iedereen heeft er weleens over gehoord 

    Weinigen zullen dit echter in hun dagelijks leven toepassen.Wij ademen vanzelf, maar meestal is onze ademhaling hoofdzakelijk beperkt en vooral gelegen in de borstkast. De meeste mensen zijn geneigd om louter te ademen met de bovenste helft van hun longen.

    Hoe meer zuurstof we echter kunnen inademen, hoe meer energie we produceren voor ons organisme. Zo kunnen we meer weerstand opbouwen tegen allerhande ziektes. Zo zullen bvb. kankercellen beter gedijen in een anaërobe (weinig zuurstof) omgeving.

    Bij een goede buikademhaling zullen de longen volledig gevuld worden met lucht en krijgen we alle voordelen van een optimale zuurstofopname.

    Als je uiteindelijk besluit om de buikademhaling voor jezelf aan te leren en te oefenen, zul je na een tijd spontaan deze ademhaling toepassen.

    Mooi meegenomen is dat hierdoor je inwendige organen zoals de lever, maag en darmen een zachte massage krijgen, waardoor bvb. de stoelgang verbetert en de lever (als ontgifter) beter zijn werk vervult.

    Buikademhaling reduceert eveneens angsten en mogelijke paniek. Bij angst zul je onbewust overschakelen op een oppervlakkige en te snelle ademhaling, waardoor je angst nog toeneemt. Als je dan bewust overschakelt op buikademhaling zal je angst verminderen.


    Nu volgt een krachtige en eenvoudige techniek van buikademhaling.

    Gemakkelijk om zelf zonder begeleiding aan te leren.
    Eens dat je deze onder de knie hebt, ervaar je meteen ontspanning en het reduceert je angsten of eventuele paniek.
    Tracht deze aanvankelijk elke dag 5 minuten te oefenen. Probeer dit stilaan op te voeren tot 15 minuten.

    De oefening:

    Ga op de grond liggen met opgetrokken knieën, je rug zo vlak mogelijk tegen de aarde gedrukt, en een kussen onder je hoofd. Leg een hand op je buik. Als het voor jezelf comfortabeler is om je benen te strekken dan kan dit ook.

    Begin met in te ademen en tel langzaam tot 4. Tracht tegelijkertijd je buik op te spannen. Stel je buik voor als een ballon die je opblaast. Je rug blijft vlak op de grond. Het is in orde als je echt voelt dat je buik uitzet.

    Vervolgens adem je uit terwijl je langzaam tot 4 telt. Als je uitademt tracht te voelen hoe je de spanning (in je buik) loslaat.

    Herhaal dit in- en uitademen op 4 tellen een aantal keren. Let op, langzaam blijven tellen. Laat niet toe dat je afdwaalt met je gedachten. Concentreer je terug op het tellen en je adem.

    Als je dit een tijdje al liggend hebt geoefend, kan je dit ook al eens al zittend doen. Later doe je dit op verschillende tijdstippen gedurende de dag, zelfs als je staat te wachten op de bus bvb. of als je een pauze neemt op je werk.

    Zo, dit was het dan … en nu maar oefenen.
    En als je op de foto klikt kom je terecht bij You Tube ,waar een demonstratie volgt van 'ademen met je diafragma' wat in feite hetzelfde is als 'buikademhaling.'(sorry het is wel in het engels).

    Klik hier voor nog meer informatie (sorry in het engels). Je krijgt een variant, meer gedetailleerd en vollediger.

    Voor de echte fanaten: in de toekomst een pagina over : ‘de omgekeerde buikademhaling’- het neusje van de zalm!







    25-12-2007 om 11:26 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2Link.be een van mijn favorieten

    probeer dit eens én zoek bij de rubriek gezondheid of klik op : gezondheid.2link.be

    25-12-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog meer over zuurdesem en zuurdesembrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de geïnteresseerden: bijkomende informatie over zuurdesem en zuurdesembrood:

    Dit is een vervolg van mijn pagina's over desem en zuurdesembrood.

    - een boek : Brot selber backen. Uitgeverij : GU (www.gu-online.de). ISBN: 3-7742-5451-6.
    In Duitsland heeft men een hele traditie om 'Sauerteig' te maken. In dit boek staan verschillende bereidingen.

    - Kijk ook eens op de site van Le pain quotidien. Een keten van eethuizen verspreid over vele landen. Gesticht door een Belg. Zijn trots is het echte natuurdesembrood gebakken met biologisch meel , water en zout. Kom je eens in Antwerpen, Brussel of Gent moet je daar eens binnenlopen en dit lekkere brood proeven. Zo zul je ervaren hoe echt brood nog smaakt. De adressen van de verschillende eethuizen  vind je op de site.

    12-12-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (15 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een recept voor rode kool , niet gewoon maar eens anders én zo lekker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     De weldaad van alle kolen

    Alle koolsoorten zijn een weldaad voor je gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat zij bij regelmatig gebruik kanker voorkomen.Voor meer informatie hierover : klik op de foto.

    Nochtans wordt deze groente door de meeste mensen niet geapprecieerd. ‘ze zijn moeilijk verteerbaar, liggen zwaar op de maag, geven aanleiding tot darmrommelingen en –gassen.’

    Bij de bereiding verspreiden ze een onaangename ‘koolgeur’.(zwavelwaterstof)

    Bij het recept dat nu volgt wordt er gebruik gemaakt van ingrediënten die rode kool licht verteerbaar maakt.

    En ziehier het ultieme recept

    Wat je nodig hebt:
    1. halve rode kool, gesneden
    2. enkele takjes verse tijm
    3. fijngehakt teentje knoflook
    4. fijngehakt schijfje verse gember
    5. kardemon: 4à 5 ingekerfde zaaddoosjes
    6. zout, peper, nootmuskaat
    7. 1 à 2 eetlepels rietsuiker
    8. 2 à 3 appels in schijfjes
    9. enkele sjalotjes of eventueel een ui
    10. een pan met dikke bodem.

    De Bereiding:
    Gehakte sjalotjes in olijfolie aanstoven, de gesneden kool toevoegen.
    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
    Vervolgens look, gember, kardemon en verse tijm toevoegen.
    Overgieten met 15 à 20cl  warm water.
    Deksel op de pan en zachtjes 1 uur laten sudderen.
    De stukjes appel samen met de suiker in de pan. Alles goed mengen.
    Vervolgens nog een uurtje verder sudderen.

    En klaar is kees…. Om duimen en vingers af te likken , zoooo lekker!!!!


    06-12-2007 om 21:26 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheid en voeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voedsel en gezondheid


    Het Amerikaanse ‘National Center for Health Statistics’ beweert dat slechts NEGEN procent van alle Amerikaanse volwassenen voldoende gezonde voeding tot zich neemt. Dit betekent een minimum aan dagelijks aanbevolen voedingsstoffen om een goede gezondheid te garanderen. In dit opzicht heeft de ‘Johns Hopkins Medical School’ gewaarschuwd dat een minderwaardige en onvolledige voedsel- inname een wijdverspreid probleem is. De gevolgen zijn: verschillende beschavingsziekten zoals zwaarlijvigheid, diabetes, hartziektes en kanker.

    Professor Walter Willett van de Harvard Universiteit verzamelde gegevens naar de leef- en voedingsgewoonten van 250.000 mannen en vrouwen over een periode van 25 jaar. Uit de resultaten maakt hij op dat de hoofdoorzaken van ziektes bij de Amerikaanse bevolking - zoals kanker, cardiovasculaire ziektes, hart- en herseninfarct, diabetes…- niet de genetische factoren zijn ,zoals de meeste mensen denken en misschien ook liefst zo zien - maar wel VOEDING EN LEEFGEWOONTEN. Dit is voor meer dan 80% waar voor hartziektes, 90% voor type 2 diabetes en meer dan 70% voor infarct en darmkanker.



    26-11-2007 om 14:51 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angst- en paniekaanvallen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sea of tranquillity

    Van een Amerikaanse oorlogsveteraan (1 jaar in Irak) die zelf weet wat deze angsten betekenen. ‘Ik heb regelmatig extreme angst en paniekaanvallen, je zou het niet geloven’.' Voor mij werkt dit uitstekend. Je kunt het herhalen zo vaak je wenst of nodig is'.

    Je eigen angsten drastisch verminderen zonder medicatie maar met acupressuur.

    Pas dit toe elke keer als je een angstaanval voelt opkomen.

    Gebruik je vingertoppen van beide handen. Met je acht vingertoppen oefen je druk uit op je borstbeen. Je plaatst je vingertoppen verticaal naast elkaar . Je vertrekt met de pink van je linkerhand en de wijsvinger van je rechterhand vanuit het middelpunt van je borstbeen.

    Je drukt tegelijkertijd met deze acht vingertoppen gedurende 3 minuten, terwijl je rustig tracht in- en uit te ademen.

    Herhaal dit gedurende de dag zo dikwijls als je je angst voelt opkomen. Hoe meer je dit toepast, hoe beter het begint te werken en hoe meer effect je bereikt om kalm te worden en innerlijke rust te vinden.

    (Adapted from Acupressure for Emotional Healing by Michael Reed Gach, Ph.D. and Beth Ann Henning, Dipl. A.B.T).


    26-11-2007 om 14:40 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerpreventie bij onszelf het kan , maar waarom zouden we ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is het leven nog waard als dat... al niet meer mag? Wat heb ik dan nog aan mijn leven ?

    Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen die zich te goed doen aan lekker eten en drinken (lees hier: uitgebreid met veel vlees ,vetrijk en suikerrijk  en  met wijn en bier overgoten).We houden er  van om onze zorgeloosheid te veinzen in verband met kanker. We kennen toch allemaal de straffe verhalen van de 90-jarige man die heel zijn leven dagelijks 2 pakjes per dag gerookt heeft en nu nog lustig doorrookt. Hier tegenover staat het korte leven van de 30-jarige die zich altijd goed heeft verzorgd , nooit heeft gerookt of gedronken en bij een toevallig doktersonderzoek krijgt te horen dat hij kanker heeft met uitzaaiingen in lever en longen.

    Het is natuurlijk vrij onvoorspelbaar welke persoon kanker zal krijgen en wie niet. Toch is het tegenwoordig wel makkelijker om kanker te voorspellen omdat de oorzaken al goed te onderkennen zijn. Er is hierrond  de laatste jaren al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Men kan al aangeven welke factoren de kans op kanker sterk vergroten.Daarom zijn verschillende types van kanker preventief te benaderen.

    Maar ben je ondertussen bereid om je levensstijl en gedrag aan te passen en te veranderen? Daar wringt meestal het schoentje. 'wat een saai leven , dan mag er niets meer , ik wil blijven genieten '. Velen zijn niet geneigd om hun sigaretten , dat lekker stuk varkensvlees, of die snoep en chips 'savonds voor de TV op te geven.

    Een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (World Cancer Research Fund)Klik hier om dit rapport te raadplegen

    Het rapport 'voedsel, voeding, fysieke activiteiten en kankerpreventie: een wereldomvattend perspectief  '(Food , Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective)  is gebaseerd op een analyse van een 7000-tal voorafgaande studies.Het is een onderzoek naar de relatie tussen kanker en onze leefgewoonten. We krijgen advies om zo gezond mogelijk te leven om kanker te vermijden door o.a. de consumptie van rood vlees te beperken; bereide vleeswaren(charcuterie bv.) zoveel mogelijk te vermijden;elke dag te bewegen door sport of andere oefening (bv. wandelen); soberheid te betrachten  met alcoholische dranken en eveneens met  softdrinks en sommige fruitsappen.

    Normaal denk je dat dit rapport , dat nu eindelijk duidelijkheid brengt, onthaald wordt met dankbaarheid en enthousiasme. Niets is minder waar.Er heerst eerder een geïrriteerde stilte. Op de achtergrond is er gemor en sommigen reageren :
    -de keuze is dus eentonig eten, geen alcohol drinken en de rest van je tijd doorbrengen in het gymlokaal in ruil voor een extra 10 jaar in een bejaardentehuis...
    -als we luisteren naar die wetenschappers dan moeten we allemaal supermodellen worden die alleen nog een slaatje mogen eten.
    -meer reacties hierop voor geïnteresseerden :  zie de BBC news website.
    Waarom wordt gezond eten altijd gelijkgesteld met saai en eentonig, terwijl niets zo saai , eentonig én pijnlijk is dan sterven aan kanker.
    Waarom reacties als : 'het leven is er om geleefd te worden' terwijl wij veel geld moeten neertellen om ons voedsel aan te schaffen dat niet veel beter is dan vergif .

    En nu de algemene aanbevelingen van dit rapport. De uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het WCRF.Zie hoger. Er bestaat ook een nederlandstalig rapport.

    Aanbeveling 1 : Lichaamsvetpercentage .Wees zo slank mogelijk binnen de normale range van lichaamsgewicht (BMI 21-23)

    Aanbeveling 2: Lichamelijke activiteit. Wees lichamelijk actief als onderdeel van het dagelijkse  leven (gemiddeld 30min.p/dag)

    Aanbeveling 3 : Voedingsmiddelen en dranken die de gewichtstoename bevorderen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid.  Vermijd suikerrijke dranken.

    Aanbeveling 4 : Plantaardige voedingsmiddelen. Eet voornamelijk voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong.

    Aanbeveling 5 : Dierlijke voedingsmiddelen. Beperk de inname van rood vlees.Vermijd voorbewerkt vlees inclusief vleeswaren.

    Aanbeveling 6 : Alcoholische dranken. Beperk de inname van alcoholische dranken.

    Aanbeveling 7: Conservering, bewerking , bereiding . Beperk de zoutconsumptie. Vermijd beschimmelde granen ,graanproducten of peulvruchten.

    Aanbeveling 8 : Voedingssupplementen. Stel als doel om de voedingbehoeften alleen via de voeding te bereiken.

    Bijzondere aanbeveling 1 : Borstvoeding . Moeders geven borstvoeding, kinderen krijgen borstvoeding.
    Bijzondere aanbeveling 2 : Overlevenden van kanker. Volg de aanbevelingen voor de preventie van kanker.




    19-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een andere kijk op reflux bij baby's.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorige week op tv : een speciaal bed voor baby's die last hebben van reflux.

    Reflux of  het (periodiek) terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm( voor meer informatie klik hier) komt de laatste jaren meer voor bij borelingen en baby's. De oorzaak hiervan is volgens de medici  niet direct gekend. De behandeling bestaat vooral uit het toedienen van Gaviscon en/of zantac. Hiermee tracht men het overtollige zuur in de slokdarm te neutraliseren.  Bij overvloedig terugvloeien van dit maagzuur kunnen er ernstige ontstekingen ontstaan in de bovenste luchtwegen , keel en longen. Bij zware reflux kan er zelfs een plotse dood intreden.
    In dit bed echter, dat schuin staat, wordt de baby vastgemaakt en door zijn half- rechtop slaappositie kan het maagzuur moeilijker de slokdarm bereiken. .

    De echte oorzaak van reflux-toename bij baby's is waarschijnlijk het induceren of op gang zetten van de bevalling in plaats van het natuurlijk bevallingsproces te volgen.Het is opvallend hoe weinig kinderen er worden geboren op 25 december en de 1ste januari.Sommige gynecologen zullen dan weer voor zij op vakantie vertrekken nog snel enkele bevallingen op gang zetten.
     In de baarmoeder is de peristaltische beweging van de slokdarm van het kind  van de maag naar de mond.Hierdoor wordt de amniotische vloeistof door de baby uitgebraakt. Door een 'kunstmatig' opgewekte bevalling is de baby nog niet klaar voor een normale mond naar maag peristaltische beweging van de slokdarm, en blijft deze maag-mond richting vanuit de baarmoeder bestaan.

    Bij de gangbare behandeling wordt er gebruik gemaakt van zuurneutraliserende medicamenten zoals ik hierboven reeds aanhaalde.Dit is een louter symptomatische benadering en niet echt genezend;
    Betere behandelingen zijn o.a. een (klassiek)homeopathische of osteopathische. Hier heb je meer kans op een genezing zonder dat je telkens weer opnieuw gaviscon of zantac moet toedienen.

    Wat is trouwens het gevaar van deze 'zuurremmers' ? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat patiënten met maagproblemen die regelmatig zantac gebruiken veel meer last krijgen van luchtpijp- en longproblemen en zelfs chronische bronchitis. Men denkt dat door het maagzuur te neutraliseren vele bacterieën kunnen overleven in keel, slokdarm, luchtwegen en zich gaan nestelen in de luchtpijpen en de longen en zo deze ontstekingen veroorzaken. Het zuur doodt dus tegelijkertijd schadelijke bacterieën.
    Men kan zich afvragen of het toedienen van zantac aan baby's wel zo veilig is en misschien later wel aanleiding geeft tot ontstekingen van de luchtwegen, keel en longen.

     



     

    16-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gierst-groentenburgers , een alternatief voor de eeuwige aardappel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gierst (panicum miliaceum ) het vergeten graan.

    Gierst is rijk  aan magnesium en ijzer, en  bovendien een bron van vitamines B, eiwitten en voedingsvezels.
    In de westerse wereld wordt gierst vooral gebruikt in dierenvoeding. In Azië en Afrika is het dagelijks voedsel voor de mensen. Het wordt daar meestal bereid zoals rijst.
    Gierst is glutenvrij en geschikt voor coeliakiepatiënten.Het bevat in vergelijking met andere klassieke granen zoals tarwe, maïs, spelt en rogge, betrekkelijk veel kiezel. Daardoor is het heilzaam voor haar, huid en nagels.

    De smaak is neutraal , licht zoet. De kleur is meestal goudgeel. Ongepelde gierst is bitter van smaak, dus altijd gepelde gebruiken.
    .
    Klik op de foto voor verdere informatie


    Een recept voor gierst-groentenburgers

    Voldoende voor 6 burgers

    360 ml groentenbouillon - 120gr gewassen gierst (wassen zoals rijst)

    1 dikke prei , handvol  peterselie, enkele stengels selder, 1 à 2 teentjes knoflook , een schijfje gember , 1 ajuin.

    In een kookpot de groentenbouillon aan de kook brengen. Hierin de gierst doen. Terug laten opkoken , daarna op een zacht vuurtje met deksel op de pan 30 min. laten sudderen en zwelllen. Alle bouillon moet opgenomen zijn door de gierstkorrels.

    Tegelijkertijd de groenten fijnsnijden en allemaal samen in een braadpan opstoven .Een beetje olijfolie in de pan heet laten worden , dan de groenten erbij doen. Kruiden met muskaatnoot, tabasco of gewone peper, en een soeplepel sojasaus (zoute). Deksel op de pan en zo op een middelmatig vuur gedurende max. 10 min. laten stoven. Tussendoor wel roeren om aanbakken te vermijden.

    Na 30min. de twee gerechten samenvoegen en goed mengen met een vork. Zo krijg je een soort van gierstpuree en hiermee vorm je met je handen 6 gelijke burgers. Je doet dit als de puree nog warm is, want koud blijft de gierst niet  kleven. Elke nog warm gevormde burger paneer je met paneermeel. Daarna alles laten afkoelen. En zo kan je op elk moment deze burgers bakken in een pan zoals je doet met een gewone hamburger. Liefst wel een tefalpan gebruiken om aanbakken te vermijden.
    En ...smakelijk.

    Op dezelfde manier kan je  gierstkroketjes maken om te frituren. Een variant is dat je door de puree, alvorens de kroketjes te vormen, gemalen kaas (emmentaler, gruyère; parmezaan naar eigen smaak) mengt. Zéér lekker.


     

    05-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik mijn eigen (zuur)desem?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maar eerst iets over desem zelf : de kracht van melkzuurbacterieën  

    De goede eigenschappen van zuurdesem zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan de melkzuurbacterieën (mzb's) ,verschillende varianten van de lactobacillus o.a. L.casei, L.plantarum,L.acidophilus, L.brevis, L.buchneri,L.delbrukii....
    Welke van deze mzb's er in je desem voorkomen hangt hoofdzakelijk af van de streek, het land waar je woont. Zo zal de desem in Duitsland andere mzb's bevatten dan in Frankrijk en weer andere dan in ons eigen Vlaanderen.

    Hoe maak ik mijn eigen zuurdesem ?

    Er zijn verschillende manieren om een (start)desem te bereiden. Zelf maak ik een natuurdesem , anderen zullen  starten met de inbreng  van  mzb's van yoghourt of  karnemelk.,terwijl  bij natuurdesem de  mzb's en wilde gisten uit de omgevingslucht worden gevangen.

    Oké en nu mijn desem- recept:

    Een glazen kom met glazen deksel
    Vullen met 500ml bronwater of gefilterd kraantjeswater op kamertemperatuur (met Britta filter bv.)
    Toevoegen van 200gr bio-volkorenmeel en mengen,omroeren
    De gevulde kom blijft in de keuken, tussen het deksel en de kom steek ik een cocktailprikker om de mzb's en de gisten uit de omgeving de kans te geven het deeg binnen te dringen: dit is de 1e dag.
    2e dag: 1à 2 maal omroeren
    3e dag : idem als hoger
    4e dag : toevoegen van 50ml bronwater en 50gr volkorenmeel
    5e dag : idem als 4e dag

    einde 6e dag : het desem is normaal klaar om te gebruiken.Je ziet het aan de kleine belletjes die opstijgen aan de oppervlakte en het ruikt zurig, (mag zeker niet stinken=rottingsbacterieën)

    Aan dit startdeeg voeg ik, voor het bakken van brood ,1700gr biomeel  en 600ml bronwater toe.
    Van dit deeg neem ik 480gr als startdeeg voor een volgende keer.Wordt bewaard in de koelkast in een glazen kom met deksel.

    Nog meer informatie :

    Desembrood bakken in de broodmachine : klik hier










     

     


    01-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Zuur)desembrood voor een gezond darmflora en een sterke weerstand
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    (Zuur)desembrood beter dan yakult,actimel en alle gelijkaardige yoghourts voor de opbouw van een gezond darmflora en een sterke weerstand.

    Desembrood is in ons huidig voedingspatroon voor de meeste mensen onbekend. Nochtans is het een gezond alternatief voor het dagelijkse gistbrood.
    Desem bevat een schat aan gezonde bacterieën , die ons helpen met de opbouw van een sterk darmflora om ons te wapenen tegen allerhande ziektes. Tegelijkertijd helpen zij bij de vertering en bij een optimale opname van voedingsstoffen.

    Sommige mensen die willen overschakelen op het gewone volkoren gistbrood ondervinden spijsverteringsproblemen en hebben last van gasvorming, krampen, diarree. Zij schakelen snel terug over naar het gewone witte brood. Bij het gebruik van volkorendesembrood zullen zij meestal deze nadelen niet ondervinden. De desem in het brood heeft reeds gezorgd voor een voorvertering .Tegelijkertijd helpen de desembacterieën voor de opbouw van een optimaal darmflora. Ook de stoelgang wordt zachter en regelmatiger, obstipatie verdwijnt na een tijd.

    De tegenstanders van volkoren gistbrood hebben gelijk wanneer zij aanhalen dat de opname van calcium, zink en magnesium belemmerd wordt. Gewoon volkoren gistbrood is nl. rijk aan phytaten die de absorptie van calcium, zink en magnesium sterk verminderen. Bij zuurdesembrood blijven deze belangrijke mineralen beschikbaar voor opname door ons organisme.Bij volkoren gistbrood binden deze mineralen zich met het phytinezuur tot een onoplosbaar complex.

    En welke zijn dan die goede bacterieën in de zuurdesem?
    En hoe ik mijn eigen zuurdesem maak ? Dit wordt het vervolg van mijn desem-verhaal.
    klik hier voor uitgebreider informatie.


    29-10-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (19 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 2 andere favorieten : Salie en rozemarijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Salie (salvia officinalis)  en zijn affiniteit voor keel en mond

    Bij beginnende keelpijn een salieblaadje kauwen is meestal heilzaam, beter is om te gorgelen met een afkooksel van enkele blaadjes. Het beste is het regelmatig toevoegen van enkele blaadjes bij de bereiding van gerechten (bv. lams- en schapenvlees, groentenburgers, groentenwok met macaroni ,bonen )
    Klik op de foto voor meer informatie.

    Rozemarijn (rosmarinus officinalis) een weldaad voor de maag

    Vooral bij maagkrampen kan rozemarijn helpen. Toch is het regelmatig gebruik in de keuken (soepen, sausen, sommige groenten, kip, ...) het meest heilzaam voor de maag en slijmvliezen.
    Klik hier voor meer informatie.

    26-10-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijm als keukenkruid, een weldaad voor de slijmvliezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het keukenkruid Tijm (thymus vulgaris) en onze slijmvliezen.

    Wie regelmatig verse tijm gebruikt bij de bereiding van soepen , sauzen en groenten zal weinig last hebben van verkoudheden , hoest,  verstopte neus en verterings- of maagproblemen.

    Tijm heeft een zacht ontsmettende werking voor alle  slijmvliezen (neus, keel, mond, luchtpijp, maag, darmen).
    Voorwaarde om echt effectief  te zijn is het regelmatig gebruik. Het effect is pas merkbaar op lange termijn.
    Wie over een tuin beschikt kan gemakkelijk zelf tijm kweken op een  zonnige en vrij droge plaats. Eenmaal per jaar  compost en zeewierkalk toedienen is voldoende.
    Klik op de foto voor meer informatie.




    25-10-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!