een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
12-12-2007
nog meer over zuurdesem en zuurdesembrood
Voor de geïnteresseerden: bijkomende informatie over zuurdesem en zuurdesembrood:
Dit is een vervolg van mijn pagina's over desem en zuurdesembrood.
- een boek : Brot selber backen. Uitgeverij : GU (www.gu-online.de). ISBN: 3-7742-5451-6. In Duitsland heeft men een hele traditie om 'Sauerteig' te maken. In dit boek staan verschillende bereidingen.
- Kijk ook eens op de site van Le pain quotidien. Een keten van eethuizen verspreid over vele landen. Gesticht door een Belg. Zijn trots is het echte natuurdesembrood gebakken met biologisch meel , water en zout. Kom je eens in Antwerpen, Brussel of Gent moet je daar eens binnenlopen en dit lekkere brood proeven. Zo zul je ervaren hoe echt brood nog smaakt. De adressen van de verschillende eethuizen vind je op de site.
Een recept voor rode kool , niet gewoon maar eens anders én zo lekker
De weldaad van alle kolen
Alle koolsoorten zijn een weldaad voor je gezondheid.
Onderzoek heeft aangetoond dat zij bij regelmatig gebruik kanker voorkomen.Voor meer informatie hierover : klik op de foto.
Nochtans wordt deze groente door de meeste mensen niet
geapprecieerd. ze zijn moeilijk verteerbaar, liggen zwaar op de maag, geven
aanleiding tot darmrommelingen en gassen.
Bij de bereiding verspreiden ze een onaangename koolgeur.(zwavelwaterstof)
Bij het recept dat nu volgt wordt er gebruik gemaakt van
ingrediënten die rode kool licht verteerbaar maakt.
En ziehier het
ultieme recept
Wat je nodig hebt: 1. halve
rode kool, gesneden 2. enkele
takjes verse tijm 3. fijngehakt
teentje knoflook 4. fijngehakt
schijfje verse gember 5. kardemon:
4à 5 ingekerfde zaaddoosjes 6. zout,
peper, nootmuskaat 7. 1
à 2 eetlepels rietsuiker 8. 2
à 3 appels in schijfjes 9. enkele
sjalotjes of eventueel een ui 10. een pan met
dikke bodem.
De Bereiding: Gehakte sjalotjes in olijfolie aanstoven, de gesneden kool
toevoegen. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Vervolgens look, gember, kardemon en verse tijm toevoegen. Overgieten met 15 à 20cl warm water. Deksel op de pan en zachtjes 1 uur laten sudderen. De stukjes appel samen met de suiker in de pan. Alles goed
mengen. Vervolgens nog een uurtje verder sudderen.
En klaar is kees . Om duimen en vingers af te likken , zoooo
lekker!!!!
Het Amerikaanse National Center for Health Statistics
beweert dat slechts NEGEN procent van alle Amerikaanse volwassenen voldoende
gezonde voeding tot zich neemt. Dit betekent een minimum aan dagelijks
aanbevolen voedingsstoffen om een goede gezondheid te garanderen. In dit
opzicht heeft de Johns Hopkins Medical School gewaarschuwd dat een minderwaardige en onvolledige
voedsel- inname een wijdverspreid
probleem is. De gevolgen zijn: verschillende beschavingsziekten zoals
zwaarlijvigheid, diabetes, hartziektes en kanker.
Professor Walter Willett van de Harvard Universiteit
verzamelde gegevens naar de leef- en
voedingsgewoonten van 250.000 mannen en
vrouwen over een periode van 25 jaar. Uit de resultaten maakt hij op dat de
hoofdoorzaken van ziektes bij de Amerikaanse bevolking - zoals kanker,
cardiovasculaire ziektes, hart- en herseninfarct, diabetes - niet de genetische
factoren zijn ,zoals de meeste mensen denken en misschien ook liefst zo zien -
maar wel VOEDING EN LEEFGEWOONTEN. Dit is voor meer dan 80% waar voor
hartziektes, 90% voor type 2 diabetes en meer dan 70% voor infarct en
darmkanker.
Van een Amerikaanse oorlogsveteraan (1 jaar in Irak) die
zelf weet wat deze angsten betekenen. Ik heb regelmatig extreme angst en
paniekaanvallen, je zou het niet geloven.' Voor mij werkt dit uitstekend. Je kunt
het herhalen zo vaak je wenst of nodig is'.
Je eigen angsten drastisch verminderen zonder medicatie maar
met acupressuur.
Pas dit toe elke keer als je een angstaanval voelt opkomen.
Gebruik je vingertoppen van beide handen. Met je acht
vingertoppen oefen je druk uit op je borstbeen. Je plaatst je vingertoppen
verticaal naast elkaar . Je vertrekt met de pink van je linkerhand en de
wijsvinger van je rechterhand vanuit het middelpunt van je borstbeen.
Je drukt tegelijkertijd met deze acht vingertoppen gedurende
3 minuten, terwijl je rustig tracht in- en uit te ademen.
Herhaal dit gedurende de dag zo dikwijls als je je angst
voelt opkomen. Hoe meer je dit toepast, hoe beter het begint te werken en hoe
meer effect je bereikt om kalm te worden en innerlijke rust te vinden.
(Adapted
from Acupressure for Emotional Healing by Michael Reed Gach, Ph.D. and Beth Ann
Henning, Dipl. A.B.T).
Kankerpreventie bij onszelf het kan , maar waarom zouden we ?
Wat is het leven nog waard als dat... al niet meer mag? Wat heb ik dan nog aan mijn leven ?
Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen die zich te goed doen aan lekker eten en drinken (lees hier: uitgebreid met veel vlees ,vetrijk en suikerrijk en met wijn en bier overgoten).We houden er van om onze zorgeloosheid te veinzen in verband met kanker. We kennen toch allemaal de straffe verhalen van de 90-jarige man die heel zijn leven dagelijks 2 pakjes per dag gerookt heeft en nu nog lustig doorrookt. Hier tegenover staat het korte leven van de 30-jarige die zich altijd goed heeft verzorgd , nooit heeft gerookt of gedronken en bij een toevallig doktersonderzoek krijgt te horen dat hij kanker heeft met uitzaaiingen in lever en longen.
Het is natuurlijk vrij onvoorspelbaar welke persoon kanker zal krijgen en wie niet. Toch is het tegenwoordig wel makkelijker om kanker te voorspellen omdat de oorzaken al goed te onderkennen zijn. Er is hierrond de laatste jaren al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Men kan al aangeven welke factoren de kans op kanker sterk vergroten.Daarom zijn verschillende types van kanker preventief te benaderen.
Maar ben je ondertussen bereid om je levensstijl en gedrag aan te passen en te veranderen? Daar wringt meestal het schoentje. 'wat een saai leven , dan mag er niets meer , ik wil blijven genieten '. Velen zijn niet geneigd om hun sigaretten , dat lekker stuk varkensvlees, of die snoep en chips 'savonds voor de TV op te geven.
Een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (World Cancer Research Fund)Klik hier om dit rapport te raadplegen
Het rapport 'voedsel, voeding, fysieke activiteiten en kankerpreventie: een wereldomvattend perspectief '(Food , Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective) is gebaseerd op een analyse van een 7000-tal voorafgaande studies.Het is een onderzoek naar de relatie tussen kanker en onze leefgewoonten. We krijgen advies om zo gezond mogelijk te leven om kanker te vermijden door o.a. de consumptie van rood vlees te beperken; bereide vleeswaren(charcuterie bv.) zoveel mogelijk te vermijden;elke dag te bewegen door sport of andere oefening (bv. wandelen); soberheid te betrachten met alcoholische dranken en eveneens met softdrinks en sommige fruitsappen.
Normaal denk je dat dit rapport , dat nu eindelijk duidelijkheid brengt, onthaald wordt met dankbaarheid en enthousiasme. Niets is minder waar.Er heerst eerder een geïrriteerde stilte. Op de achtergrond is er gemor en sommigen reageren : -de keuze is dus eentonig eten, geen alcohol drinken en de rest van je tijd doorbrengen in het gymlokaal in ruil voor een extra 10 jaar in een bejaardentehuis... -als we luisteren naar die wetenschappers dan moeten we allemaal supermodellen worden die alleen nog een slaatje mogen eten. -meer reacties hierop voor geïnteresseerden : zie de BBC news website. Waarom wordt gezond eten altijd gelijkgesteld met saai en eentonig, terwijl niets zo saai , eentonig én pijnlijk is dan sterven aan kanker. Waarom reacties als : 'het leven is er om geleefd te worden' terwijl wij veel geld moeten neertellen om ons voedsel aan te schaffen dat niet veel beter is dan vergif .
En nu de algemene aanbevelingen van dit rapport. De uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het WCRF.Zie hoger. Er bestaat ook een nederlandstalig rapport.
Aanbeveling 1 : Lichaamsvetpercentage .Wees zo slank mogelijk binnen de normale range van lichaamsgewicht (BMI 21-23)
Aanbeveling 2: Lichamelijke activiteit. Wees lichamelijk actief als onderdeel van het dagelijkse leven (gemiddeld 30min.p/dag)
Aanbeveling 3 : Voedingsmiddelen en dranken die de gewichtstoename bevorderen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Vermijd suikerrijke dranken.
Vorige week op tv : een speciaal bed voor baby's die last hebben van reflux.
Reflux of het (periodiek) terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm( voor meer informatie klik hier) komt de laatste jaren meer voor bij borelingen en baby's. De oorzaak hiervan is volgens de medici niet direct gekend. De behandeling bestaat vooral uit het toedienen van Gaviscon en/of zantac. Hiermee tracht men het overtollige zuur in de slokdarm te neutraliseren. Bij overvloedig terugvloeien van dit maagzuur kunnen er ernstige ontstekingen ontstaan in de bovenste luchtwegen , keel en longen. Bij zware reflux kan er zelfs een plotse dood intreden. In dit bed echter, dat schuin staat, wordt de baby vastgemaakt en door zijn half- rechtop slaappositie kan het maagzuur moeilijker de slokdarm bereiken. .
De echte oorzaak van reflux-toename bij baby's is waarschijnlijk het induceren of op gang zetten van de bevalling in plaats van het natuurlijk bevallingsproces te volgen.Het is opvallend hoe weinig kinderen er worden geboren op 25 december en de 1ste januari.Sommige gynecologen zullen dan weer voor zij op vakantie vertrekken nog snel enkele bevallingen op gang zetten. In de baarmoeder is de peristaltische beweging van de slokdarm van het kind van de maag naar de mond.Hierdoor wordt de amniotische vloeistof door de baby uitgebraakt. Door een 'kunstmatig' opgewekte bevalling is de baby nog niet klaar voor een normale mond naar maag peristaltische beweging van de slokdarm, en blijft deze maag-mond richting vanuit de baarmoeder bestaan.
Bij de gangbare behandeling wordt er gebruik gemaakt van zuurneutraliserende medicamenten zoals ik hierboven reeds aanhaalde.Dit is een louter symptomatische benadering en niet echt genezend; Betere behandelingen zijn o.a. een (klassiek)homeopathische of osteopathische. Hier heb je meer kans op een genezing zonder dat je telkens weer opnieuw gaviscon of zantac moet toedienen.
Wat is trouwens het gevaar van deze 'zuurremmers' ? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat patiënten met maagproblemen die regelmatig zantac gebruiken veel meer last krijgen van luchtpijp- en longproblemen en zelfs chronische bronchitis. Men denkt dat door het maagzuur te neutraliseren vele bacterieën kunnen overleven in keel, slokdarm, luchtwegen en zich gaan nestelen in de luchtpijpen en de longen en zo deze ontstekingen veroorzaken. Het zuur doodt dus tegelijkertijd schadelijke bacterieën. Men kan zich afvragen of het toedienen van zantac aan baby's wel zo veilig is en misschien later wel aanleiding geeft tot ontstekingen van de luchtwegen, keel en longen.
gierst-groentenburgers , een alternatief voor de eeuwige aardappel
Gierst (panicum miliaceum ) het vergeten graan.
Gierst is rijk aan magnesium en
ijzer, en bovendien een bron van vitamines B, eiwitten en
voedingsvezels. In de westerse wereld wordt gierst vooral gebruikt in dierenvoeding. In Azië en Afrika is het dagelijks voedsel voor de mensen. Het wordt daar meestal bereid zoals rijst. Gierst is glutenvrij en geschikt voor coeliakiepatiënten.Het bevat in vergelijking met andere klassieke granen zoals tarwe, maïs, spelt en rogge, betrekkelijk veel kiezel. Daardoor is het heilzaam voor haar, huid en nagels.
De smaak is neutraal , licht zoet. De kleur is meestal goudgeel. Ongepelde gierst is bitter van smaak, dus altijd gepelde gebruiken. . Klik op de foto voor verdere informatie
Een recept voor gierst-groentenburgers
Voldoende voor 6 burgers
360 ml groentenbouillon - 120gr gewassen gierst (wassen zoals rijst)
1 dikke prei , handvol peterselie, enkele stengels selder, 1 à 2 teentjes knoflook , een schijfje gember , 1 ajuin.
In een kookpot de groentenbouillon aan de kook brengen. Hierin de gierst doen. Terug laten opkoken , daarna op een zacht vuurtje met deksel op de pan 30 min. laten sudderen en zwelllen. Alle bouillon moet opgenomen zijn door de gierstkorrels.
Tegelijkertijd de groenten fijnsnijden en allemaal samen in een braadpan opstoven .Een beetje olijfolie in de pan heet laten worden , dan de groenten erbij doen. Kruiden met muskaatnoot, tabasco of gewone peper, en een soeplepel sojasaus (zoute). Deksel op de pan en zo op een middelmatig vuur gedurende max. 10 min. laten stoven. Tussendoor wel roeren om aanbakken te vermijden.
Na 30min. de twee gerechten samenvoegen en goed mengen met een vork. Zo krijg je een soort van gierstpuree en hiermee vorm je met je handen 6 gelijke burgers. Je doet dit als de puree nog warm is, want koud blijft de gierst niet kleven. Elke nog warm gevormde burger paneer je met paneermeel. Daarna alles laten afkoelen. En zo kan je op elk moment deze burgers bakken in een pan zoals je doet met een gewone hamburger. Liefst wel een tefalpan gebruiken om aanbakken te vermijden. En ...smakelijk.
Op dezelfde manier kan je gierstkroketjes maken om te frituren. Een variant is dat je door de puree, alvorens de kroketjes te vormen, gemalen kaas (emmentaler, gruyère; parmezaan naar eigen smaak) mengt. Zéér lekker.
Maar eerst iets over desem zelf : de kracht van melkzuurbacterieën
De goede eigenschappen van zuurdesem zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan de melkzuurbacterieën (mzb's) ,verschillende varianten van de lactobacillus o.a. L.casei, L.plantarum,L.acidophilus, L.brevis, L.buchneri,L.delbrukii.... Welke van deze mzb's er in je desem voorkomen hangt hoofdzakelijk af van de streek, het land waar je woont. Zo zal de desem in Duitsland andere mzb's bevatten dan in Frankrijk en weer andere dan in ons eigen Vlaanderen.
Hoe maak ik mijn eigen zuurdesem ?
Er zijn verschillende manieren om een (start)desem te bereiden. Zelf maak ik een natuurdesem , anderen zullen starten met de inbreng van mzb's van yoghourt of karnemelk.,terwijl bij natuurdesem de mzb's en wilde gisten uit de omgevingslucht worden gevangen. Oké en nu mijn desem- recept: Een glazen kom met glazen deksel Vullen met 500ml bronwater of gefilterd kraantjeswater op kamertemperatuur (met Britta filter bv.) Toevoegen van 200gr bio-volkorenmeel en mengen,omroeren De gevulde kom blijft in de keuken, tussen het deksel en de kom steek ik een cocktailprikker om de mzb's en de gisten uit de omgeving de kans te geven het deeg binnen te dringen: dit is de 1e dag. 2e dag: 1à 2 maal omroeren 3e dag : idem als hoger 4e dag : toevoegen van 50ml bronwater en 50gr volkorenmeel 5e dag : idem als 4e dag
einde 6e dag : het desem is normaal klaar om te gebruiken.Je ziet het aan de kleine belletjes die opstijgen aan de oppervlakte en het ruikt zurig, (mag zeker niet stinken=rottingsbacterieën)
Aan dit startdeeg voeg ik, voor het bakken van brood ,1700gr biomeel en 600ml bronwater toe. Van dit deeg neem ik 480gr als startdeeg voor een volgende keer.Wordt bewaard in de koelkast in een glazen kom met deksel.
(Zuur)desembrood voor een gezond darmflora en een sterke weerstand
(Zuur)desembrood beter dan yakult,actimel en alle gelijkaardige yoghourts voor de opbouw van een gezond darmflora en een sterke weerstand.
Desembrood is in ons huidig voedingspatroon voor de meeste mensen onbekend. Nochtans is het een gezond alternatief voor het dagelijkse gistbrood. Desem bevat een schat aan gezonde bacterieën , die ons helpen met de opbouw van een sterk darmflora om ons te wapenen tegen allerhande ziektes. Tegelijkertijd helpen zij bij de vertering en bij een optimale opname van voedingsstoffen.
Sommige mensen die willen overschakelen op het gewone volkoren gistbrood ondervinden spijsverteringsproblemen en hebben last van gasvorming, krampen, diarree. Zij schakelen snel terug over naar het gewone witte brood. Bij het gebruik van volkorendesembrood zullen zij meestal deze nadelen niet ondervinden. De desem in het brood heeft reeds gezorgd voor een voorvertering .Tegelijkertijd helpen de desembacterieën voor de opbouw van een optimaal darmflora. Ook de stoelgang wordt zachter en regelmatiger, obstipatie verdwijnt na een tijd.
De tegenstanders van volkoren gistbrood hebben gelijk wanneer zij aanhalen dat de opname van calcium, zink en magnesium belemmerd wordt. Gewoon volkoren gistbrood is nl. rijk aan phytaten die de absorptie van calcium, zink en magnesium sterk verminderen. Bij zuurdesembrood blijven deze belangrijke mineralen beschikbaar voor opname door ons organisme.Bij volkoren gistbrood binden deze mineralen zich met het phytinezuur tot een onoplosbaar complex.
En welke zijn dan die goede bacterieën in de zuurdesem? En hoe ik mijn eigen zuurdesem maak ? Dit wordt het vervolg van mijn desem-verhaal. klik hier voor uitgebreider informatie.
Salie (salvia officinalis) en zijn affiniteit voor keel en mond
Bij beginnende keelpijn een salieblaadje kauwen is meestal heilzaam, beter is om te gorgelen met een afkooksel van enkele blaadjes. Het beste is het regelmatig toevoegen van enkele blaadjes bij de bereiding van gerechten (bv. lams- en schapenvlees, groentenburgers, groentenwok met macaroni ,bonen ) Klik op de foto voor meer informatie.
Rozemarijn (rosmarinus officinalis) een weldaad voor de maag
Vooral bij maagkrampen kan rozemarijn helpen. Toch is het regelmatig gebruik in de keuken (soepen, sausen, sommige groenten, kip, ...) het meest heilzaam voor de maag en slijmvliezen. Klik hier voor meer informatie.
Tijm als keukenkruid, een weldaad voor de slijmvliezen
Het keukenkruid Tijm (thymus vulgaris) en onze slijmvliezen.
Wie regelmatig verse tijm gebruikt bij de bereiding van soepen , sauzen en groenten zal weinig last hebben van verkoudheden , hoest, verstopte neus en verterings- of maagproblemen.
Tijm heeft een zacht ontsmettende werking voor alle slijmvliezen (neus, keel, mond, luchtpijp, maag, darmen). Voorwaarde om echt effectief te zijn is het regelmatig gebruik. Het effect is pas merkbaar op lange termijn. Wie over een tuin beschikt kan gemakkelijk zelf tijm kweken op een zonnige en vrij droge plaats. Eenmaal per jaar compost en zeewierkalk toedienen is voldoende. Klik op de foto voor meer informatie.