Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    radio_opsinjoor
    blog.seniorennet.be/radio_o
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    zabrila_en_konstantijn
    blog.seniorennet.be/zabrila
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    farfalla
    blog.seniorennet.be/farfall
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    12-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nog meer over zuurdesem en zuurdesembrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de geïnteresseerden: bijkomende informatie over zuurdesem en zuurdesembrood:

    Dit is een vervolg van mijn pagina's over desem en zuurdesembrood.

    - een boek : Brot selber backen. Uitgeverij : GU (www.gu-online.de). ISBN: 3-7742-5451-6.
    In Duitsland heeft men een hele traditie om 'Sauerteig' te maken. In dit boek staan verschillende bereidingen.

    - Kijk ook eens op de site van Le pain quotidien. Een keten van eethuizen verspreid over vele landen. Gesticht door een Belg. Zijn trots is het echte natuurdesembrood gebakken met biologisch meel , water en zout. Kom je eens in Antwerpen, Brussel of Gent moet je daar eens binnenlopen en dit lekkere brood proeven. Zo zul je ervaren hoe echt brood nog smaakt. De adressen van de verschillende eethuizen  vind je op de site.

    12-12-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (15 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een recept voor rode kool , niet gewoon maar eens anders én zo lekker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     De weldaad van alle kolen

    Alle koolsoorten zijn een weldaad voor je gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat zij bij regelmatig gebruik kanker voorkomen.Voor meer informatie hierover : klik op de foto.

    Nochtans wordt deze groente door de meeste mensen niet geapprecieerd. ‘ze zijn moeilijk verteerbaar, liggen zwaar op de maag, geven aanleiding tot darmrommelingen en –gassen.’

    Bij de bereiding verspreiden ze een onaangename ‘koolgeur’.(zwavelwaterstof)

    Bij het recept dat nu volgt wordt er gebruik gemaakt van ingrediënten die rode kool licht verteerbaar maakt.

    En ziehier het ultieme recept

    Wat je nodig hebt:
    1. halve rode kool, gesneden
    2. enkele takjes verse tijm
    3. fijngehakt teentje knoflook
    4. fijngehakt schijfje verse gember
    5. kardemon: 4à 5 ingekerfde zaaddoosjes
    6. zout, peper, nootmuskaat
    7. 1 à 2 eetlepels rietsuiker
    8. 2 à 3 appels in schijfjes
    9. enkele sjalotjes of eventueel een ui
    10. een pan met dikke bodem.

    De Bereiding:
    Gehakte sjalotjes in olijfolie aanstoven, de gesneden kool toevoegen.
    Kruiden met peper, zout en nootmuskaat.
    Vervolgens look, gember, kardemon en verse tijm toevoegen.
    Overgieten met 15 à 20cl  warm water.
    Deksel op de pan en zachtjes 1 uur laten sudderen.
    De stukjes appel samen met de suiker in de pan. Alles goed mengen.
    Vervolgens nog een uurtje verder sudderen.

    En klaar is kees…. Om duimen en vingers af te likken , zoooo lekker!!!!


    06-12-2007 om 21:26 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheid en voeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voedsel en gezondheid


    Het Amerikaanse ‘National Center for Health Statistics’ beweert dat slechts NEGEN procent van alle Amerikaanse volwassenen voldoende gezonde voeding tot zich neemt. Dit betekent een minimum aan dagelijks aanbevolen voedingsstoffen om een goede gezondheid te garanderen. In dit opzicht heeft de ‘Johns Hopkins Medical School’ gewaarschuwd dat een minderwaardige en onvolledige voedsel- inname een wijdverspreid probleem is. De gevolgen zijn: verschillende beschavingsziekten zoals zwaarlijvigheid, diabetes, hartziektes en kanker.

    Professor Walter Willett van de Harvard Universiteit verzamelde gegevens naar de leef- en voedingsgewoonten van 250.000 mannen en vrouwen over een periode van 25 jaar. Uit de resultaten maakt hij op dat de hoofdoorzaken van ziektes bij de Amerikaanse bevolking - zoals kanker, cardiovasculaire ziektes, hart- en herseninfarct, diabetes…- niet de genetische factoren zijn ,zoals de meeste mensen denken en misschien ook liefst zo zien - maar wel VOEDING EN LEEFGEWOONTEN. Dit is voor meer dan 80% waar voor hartziektes, 90% voor type 2 diabetes en meer dan 70% voor infarct en darmkanker.



    26-11-2007 om 14:51 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angst- en paniekaanvallen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Sea of tranquillity

    Van een Amerikaanse oorlogsveteraan (1 jaar in Irak) die zelf weet wat deze angsten betekenen. ‘Ik heb regelmatig extreme angst en paniekaanvallen, je zou het niet geloven’.' Voor mij werkt dit uitstekend. Je kunt het herhalen zo vaak je wenst of nodig is'.

    Je eigen angsten drastisch verminderen zonder medicatie maar met acupressuur.

    Pas dit toe elke keer als je een angstaanval voelt opkomen.

    Gebruik je vingertoppen van beide handen. Met je acht vingertoppen oefen je druk uit op je borstbeen. Je plaatst je vingertoppen verticaal naast elkaar . Je vertrekt met de pink van je linkerhand en de wijsvinger van je rechterhand vanuit het middelpunt van je borstbeen.

    Je drukt tegelijkertijd met deze acht vingertoppen gedurende 3 minuten, terwijl je rustig tracht in- en uit te ademen.

    Herhaal dit gedurende de dag zo dikwijls als je je angst voelt opkomen. Hoe meer je dit toepast, hoe beter het begint te werken en hoe meer effect je bereikt om kalm te worden en innerlijke rust te vinden.

    (Adapted from Acupressure for Emotional Healing by Michael Reed Gach, Ph.D. and Beth Ann Henning, Dipl. A.B.T).


    26-11-2007 om 14:40 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerpreventie bij onszelf het kan , maar waarom zouden we ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wat is het leven nog waard als dat... al niet meer mag? Wat heb ik dan nog aan mijn leven ?

    Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen die zich te goed doen aan lekker eten en drinken (lees hier: uitgebreid met veel vlees ,vetrijk en suikerrijk  en  met wijn en bier overgoten).We houden er  van om onze zorgeloosheid te veinzen in verband met kanker. We kennen toch allemaal de straffe verhalen van de 90-jarige man die heel zijn leven dagelijks 2 pakjes per dag gerookt heeft en nu nog lustig doorrookt. Hier tegenover staat het korte leven van de 30-jarige die zich altijd goed heeft verzorgd , nooit heeft gerookt of gedronken en bij een toevallig doktersonderzoek krijgt te horen dat hij kanker heeft met uitzaaiingen in lever en longen.

    Het is natuurlijk vrij onvoorspelbaar welke persoon kanker zal krijgen en wie niet. Toch is het tegenwoordig wel makkelijker om kanker te voorspellen omdat de oorzaken al goed te onderkennen zijn. Er is hierrond  de laatste jaren al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Men kan al aangeven welke factoren de kans op kanker sterk vergroten.Daarom zijn verschillende types van kanker preventief te benaderen.

    Maar ben je ondertussen bereid om je levensstijl en gedrag aan te passen en te veranderen? Daar wringt meestal het schoentje. 'wat een saai leven , dan mag er niets meer , ik wil blijven genieten '. Velen zijn niet geneigd om hun sigaretten , dat lekker stuk varkensvlees, of die snoep en chips 'savonds voor de TV op te geven.

    Een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (World Cancer Research Fund)Klik hier om dit rapport te raadplegen

    Het rapport 'voedsel, voeding, fysieke activiteiten en kankerpreventie: een wereldomvattend perspectief  '(Food , Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective)  is gebaseerd op een analyse van een 7000-tal voorafgaande studies.Het is een onderzoek naar de relatie tussen kanker en onze leefgewoonten. We krijgen advies om zo gezond mogelijk te leven om kanker te vermijden door o.a. de consumptie van rood vlees te beperken; bereide vleeswaren(charcuterie bv.) zoveel mogelijk te vermijden;elke dag te bewegen door sport of andere oefening (bv. wandelen); soberheid te betrachten  met alcoholische dranken en eveneens met  softdrinks en sommige fruitsappen.

    Normaal denk je dat dit rapport , dat nu eindelijk duidelijkheid brengt, onthaald wordt met dankbaarheid en enthousiasme. Niets is minder waar.Er heerst eerder een geïrriteerde stilte. Op de achtergrond is er gemor en sommigen reageren :
    -de keuze is dus eentonig eten, geen alcohol drinken en de rest van je tijd doorbrengen in het gymlokaal in ruil voor een extra 10 jaar in een bejaardentehuis...
    -als we luisteren naar die wetenschappers dan moeten we allemaal supermodellen worden die alleen nog een slaatje mogen eten.
    -meer reacties hierop voor geïnteresseerden :  zie de BBC news website.
    Waarom wordt gezond eten altijd gelijkgesteld met saai en eentonig, terwijl niets zo saai , eentonig én pijnlijk is dan sterven aan kanker.
    Waarom reacties als : 'het leven is er om geleefd te worden' terwijl wij veel geld moeten neertellen om ons voedsel aan te schaffen dat niet veel beter is dan vergif .

    En nu de algemene aanbevelingen van dit rapport. De uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het WCRF.Zie hoger. Er bestaat ook een nederlandstalig rapport.

    Aanbeveling 1 : Lichaamsvetpercentage .Wees zo slank mogelijk binnen de normale range van lichaamsgewicht (BMI 21-23)

    Aanbeveling 2: Lichamelijke activiteit. Wees lichamelijk actief als onderdeel van het dagelijkse  leven (gemiddeld 30min.p/dag)

    Aanbeveling 3 : Voedingsmiddelen en dranken die de gewichtstoename bevorderen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid.  Vermijd suikerrijke dranken.

    Aanbeveling 4 : Plantaardige voedingsmiddelen. Eet voornamelijk voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong.

    Aanbeveling 5 : Dierlijke voedingsmiddelen. Beperk de inname van rood vlees.Vermijd voorbewerkt vlees inclusief vleeswaren.

    Aanbeveling 6 : Alcoholische dranken. Beperk de inname van alcoholische dranken.

    Aanbeveling 7: Conservering, bewerking , bereiding . Beperk de zoutconsumptie. Vermijd beschimmelde granen ,graanproducten of peulvruchten.

    Aanbeveling 8 : Voedingssupplementen. Stel als doel om de voedingbehoeften alleen via de voeding te bereiken.

    Bijzondere aanbeveling 1 : Borstvoeding . Moeders geven borstvoeding, kinderen krijgen borstvoeding.
    Bijzondere aanbeveling 2 : Overlevenden van kanker. Volg de aanbevelingen voor de preventie van kanker.




    19-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een andere kijk op reflux bij baby's.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorige week op tv : een speciaal bed voor baby's die last hebben van reflux.

    Reflux of  het (periodiek) terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm( voor meer informatie klik hier) komt de laatste jaren meer voor bij borelingen en baby's. De oorzaak hiervan is volgens de medici  niet direct gekend. De behandeling bestaat vooral uit het toedienen van Gaviscon en/of zantac. Hiermee tracht men het overtollige zuur in de slokdarm te neutraliseren.  Bij overvloedig terugvloeien van dit maagzuur kunnen er ernstige ontstekingen ontstaan in de bovenste luchtwegen , keel en longen. Bij zware reflux kan er zelfs een plotse dood intreden.
    In dit bed echter, dat schuin staat, wordt de baby vastgemaakt en door zijn half- rechtop slaappositie kan het maagzuur moeilijker de slokdarm bereiken. .

    De echte oorzaak van reflux-toename bij baby's is waarschijnlijk het induceren of op gang zetten van de bevalling in plaats van het natuurlijk bevallingsproces te volgen.Het is opvallend hoe weinig kinderen er worden geboren op 25 december en de 1ste januari.Sommige gynecologen zullen dan weer voor zij op vakantie vertrekken nog snel enkele bevallingen op gang zetten.
     In de baarmoeder is de peristaltische beweging van de slokdarm van het kind  van de maag naar de mond.Hierdoor wordt de amniotische vloeistof door de baby uitgebraakt. Door een 'kunstmatig' opgewekte bevalling is de baby nog niet klaar voor een normale mond naar maag peristaltische beweging van de slokdarm, en blijft deze maag-mond richting vanuit de baarmoeder bestaan.

    Bij de gangbare behandeling wordt er gebruik gemaakt van zuurneutraliserende medicamenten zoals ik hierboven reeds aanhaalde.Dit is een louter symptomatische benadering en niet echt genezend;
    Betere behandelingen zijn o.a. een (klassiek)homeopathische of osteopathische. Hier heb je meer kans op een genezing zonder dat je telkens weer opnieuw gaviscon of zantac moet toedienen.

    Wat is trouwens het gevaar van deze 'zuurremmers' ? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat patiënten met maagproblemen die regelmatig zantac gebruiken veel meer last krijgen van luchtpijp- en longproblemen en zelfs chronische bronchitis. Men denkt dat door het maagzuur te neutraliseren vele bacterieën kunnen overleven in keel, slokdarm, luchtwegen en zich gaan nestelen in de luchtpijpen en de longen en zo deze ontstekingen veroorzaken. Het zuur doodt dus tegelijkertijd schadelijke bacterieën.
    Men kan zich afvragen of het toedienen van zantac aan baby's wel zo veilig is en misschien later wel aanleiding geeft tot ontstekingen van de luchtwegen, keel en longen.

     



     

    16-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gierst-groentenburgers , een alternatief voor de eeuwige aardappel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gierst (panicum miliaceum ) het vergeten graan.

    Gierst is rijk  aan magnesium en ijzer, en  bovendien een bron van vitamines B, eiwitten en voedingsvezels.
    In de westerse wereld wordt gierst vooral gebruikt in dierenvoeding. In Azië en Afrika is het dagelijks voedsel voor de mensen. Het wordt daar meestal bereid zoals rijst.
    Gierst is glutenvrij en geschikt voor coeliakiepatiënten.Het bevat in vergelijking met andere klassieke granen zoals tarwe, maïs, spelt en rogge, betrekkelijk veel kiezel. Daardoor is het heilzaam voor haar, huid en nagels.

    De smaak is neutraal , licht zoet. De kleur is meestal goudgeel. Ongepelde gierst is bitter van smaak, dus altijd gepelde gebruiken.
    .
    Klik op de foto voor verdere informatie


    Een recept voor gierst-groentenburgers

    Voldoende voor 6 burgers

    360 ml groentenbouillon - 120gr gewassen gierst (wassen zoals rijst)

    1 dikke prei , handvol  peterselie, enkele stengels selder, 1 à 2 teentjes knoflook , een schijfje gember , 1 ajuin.

    In een kookpot de groentenbouillon aan de kook brengen. Hierin de gierst doen. Terug laten opkoken , daarna op een zacht vuurtje met deksel op de pan 30 min. laten sudderen en zwelllen. Alle bouillon moet opgenomen zijn door de gierstkorrels.

    Tegelijkertijd de groenten fijnsnijden en allemaal samen in een braadpan opstoven .Een beetje olijfolie in de pan heet laten worden , dan de groenten erbij doen. Kruiden met muskaatnoot, tabasco of gewone peper, en een soeplepel sojasaus (zoute). Deksel op de pan en zo op een middelmatig vuur gedurende max. 10 min. laten stoven. Tussendoor wel roeren om aanbakken te vermijden.

    Na 30min. de twee gerechten samenvoegen en goed mengen met een vork. Zo krijg je een soort van gierstpuree en hiermee vorm je met je handen 6 gelijke burgers. Je doet dit als de puree nog warm is, want koud blijft de gierst niet  kleven. Elke nog warm gevormde burger paneer je met paneermeel. Daarna alles laten afkoelen. En zo kan je op elk moment deze burgers bakken in een pan zoals je doet met een gewone hamburger. Liefst wel een tefalpan gebruiken om aanbakken te vermijden.
    En ...smakelijk.

    Op dezelfde manier kan je  gierstkroketjes maken om te frituren. Een variant is dat je door de puree, alvorens de kroketjes te vormen, gemalen kaas (emmentaler, gruyère; parmezaan naar eigen smaak) mengt. Zéér lekker.


     

    05-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik mijn eigen (zuur)desem?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maar eerst iets over desem zelf : de kracht van melkzuurbacterieën  

    De goede eigenschappen van zuurdesem zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan de melkzuurbacterieën (mzb's) ,verschillende varianten van de lactobacillus o.a. L.casei, L.plantarum,L.acidophilus, L.brevis, L.buchneri,L.delbrukii....
    Welke van deze mzb's er in je desem voorkomen hangt hoofdzakelijk af van de streek, het land waar je woont. Zo zal de desem in Duitsland andere mzb's bevatten dan in Frankrijk en weer andere dan in ons eigen Vlaanderen.

    Hoe maak ik mijn eigen zuurdesem ?

    Er zijn verschillende manieren om een (start)desem te bereiden. Zelf maak ik een natuurdesem , anderen zullen  starten met de inbreng  van  mzb's van yoghourt of  karnemelk.,terwijl  bij natuurdesem de  mzb's en wilde gisten uit de omgevingslucht worden gevangen.

    Oké en nu mijn desem- recept:

    Een glazen kom met glazen deksel
    Vullen met 500ml bronwater of gefilterd kraantjeswater op kamertemperatuur (met Britta filter bv.)
    Toevoegen van 200gr bio-volkorenmeel en mengen,omroeren
    De gevulde kom blijft in de keuken, tussen het deksel en de kom steek ik een cocktailprikker om de mzb's en de gisten uit de omgeving de kans te geven het deeg binnen te dringen: dit is de 1e dag.
    2e dag: 1à 2 maal omroeren
    3e dag : idem als hoger
    4e dag : toevoegen van 50ml bronwater en 50gr volkorenmeel
    5e dag : idem als 4e dag

    einde 6e dag : het desem is normaal klaar om te gebruiken.Je ziet het aan de kleine belletjes die opstijgen aan de oppervlakte en het ruikt zurig, (mag zeker niet stinken=rottingsbacterieën)

    Aan dit startdeeg voeg ik, voor het bakken van brood ,1700gr biomeel  en 600ml bronwater toe.
    Van dit deeg neem ik 480gr als startdeeg voor een volgende keer.Wordt bewaard in de koelkast in een glazen kom met deksel.

    Nog meer informatie :

    Desembrood bakken in de broodmachine : klik hier










     

     


    01-11-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Zuur)desembrood voor een gezond darmflora en een sterke weerstand
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    (Zuur)desembrood beter dan yakult,actimel en alle gelijkaardige yoghourts voor de opbouw van een gezond darmflora en een sterke weerstand.

    Desembrood is in ons huidig voedingspatroon voor de meeste mensen onbekend. Nochtans is het een gezond alternatief voor het dagelijkse gistbrood.
    Desem bevat een schat aan gezonde bacterieën , die ons helpen met de opbouw van een sterk darmflora om ons te wapenen tegen allerhande ziektes. Tegelijkertijd helpen zij bij de vertering en bij een optimale opname van voedingsstoffen.

    Sommige mensen die willen overschakelen op het gewone volkoren gistbrood ondervinden spijsverteringsproblemen en hebben last van gasvorming, krampen, diarree. Zij schakelen snel terug over naar het gewone witte brood. Bij het gebruik van volkorendesembrood zullen zij meestal deze nadelen niet ondervinden. De desem in het brood heeft reeds gezorgd voor een voorvertering .Tegelijkertijd helpen de desembacterieën voor de opbouw van een optimaal darmflora. Ook de stoelgang wordt zachter en regelmatiger, obstipatie verdwijnt na een tijd.

    De tegenstanders van volkoren gistbrood hebben gelijk wanneer zij aanhalen dat de opname van calcium, zink en magnesium belemmerd wordt. Gewoon volkoren gistbrood is nl. rijk aan phytaten die de absorptie van calcium, zink en magnesium sterk verminderen. Bij zuurdesembrood blijven deze belangrijke mineralen beschikbaar voor opname door ons organisme.Bij volkoren gistbrood binden deze mineralen zich met het phytinezuur tot een onoplosbaar complex.

    En welke zijn dan die goede bacterieën in de zuurdesem?
    En hoe ik mijn eigen zuurdesem maak ? Dit wordt het vervolg van mijn desem-verhaal.
    klik hier voor uitgebreider informatie.


    29-10-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (19 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog 2 andere favorieten : Salie en rozemarijn
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Salie (salvia officinalis)  en zijn affiniteit voor keel en mond

    Bij beginnende keelpijn een salieblaadje kauwen is meestal heilzaam, beter is om te gorgelen met een afkooksel van enkele blaadjes. Het beste is het regelmatig toevoegen van enkele blaadjes bij de bereiding van gerechten (bv. lams- en schapenvlees, groentenburgers, groentenwok met macaroni ,bonen )
    Klik op de foto voor meer informatie.

    Rozemarijn (rosmarinus officinalis) een weldaad voor de maag

    Vooral bij maagkrampen kan rozemarijn helpen. Toch is het regelmatig gebruik in de keuken (soepen, sausen, sommige groenten, kip, ...) het meest heilzaam voor de maag en slijmvliezen.
    Klik hier voor meer informatie.

    26-10-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijm als keukenkruid, een weldaad voor de slijmvliezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het keukenkruid Tijm (thymus vulgaris) en onze slijmvliezen.

    Wie regelmatig verse tijm gebruikt bij de bereiding van soepen , sauzen en groenten zal weinig last hebben van verkoudheden , hoest,  verstopte neus en verterings- of maagproblemen.

    Tijm heeft een zacht ontsmettende werking voor alle  slijmvliezen (neus, keel, mond, luchtpijp, maag, darmen).
    Voorwaarde om echt effectief  te zijn is het regelmatig gebruik. Het effect is pas merkbaar op lange termijn.
    Wie over een tuin beschikt kan gemakkelijk zelf tijm kweken op een  zonnige en vrij droge plaats. Eenmaal per jaar  compost en zeewierkalk toedienen is voldoende.
    Klik op de foto voor meer informatie.




    25-10-2007 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!