een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
01-11-2007
Hoe maak ik mijn eigen (zuur)desem?
Maar eerst iets over desem zelf : de kracht van melkzuurbacterieën
De goede eigenschappen van zuurdesem zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan de melkzuurbacterieën (mzb's) ,verschillende varianten van de lactobacillus o.a. L.casei, L.plantarum,L.acidophilus, L.brevis, L.buchneri,L.delbrukii.... Welke van deze mzb's er in je desem voorkomen hangt hoofdzakelijk af van de streek, het land waar je woont. Zo zal de desem in Duitsland andere mzb's bevatten dan in Frankrijk en weer andere dan in ons eigen Vlaanderen.
Hoe maak ik mijn eigen zuurdesem ?
Er zijn verschillende manieren om een (start)desem te bereiden. Zelf maak ik een natuurdesem , anderen zullen starten met de inbreng van mzb's van yoghourt of karnemelk.,terwijl bij natuurdesem de mzb's en wilde gisten uit de omgevingslucht worden gevangen. Oké en nu mijn desem- recept: Een glazen kom met glazen deksel Vullen met 500ml bronwater of gefilterd kraantjeswater op kamertemperatuur (met Britta filter bv.) Toevoegen van 200gr bio-volkorenmeel en mengen,omroeren De gevulde kom blijft in de keuken, tussen het deksel en de kom steek ik een cocktailprikker om de mzb's en de gisten uit de omgeving de kans te geven het deeg binnen te dringen: dit is de 1e dag. 2e dag: 1à 2 maal omroeren 3e dag : idem als hoger 4e dag : toevoegen van 50ml bronwater en 50gr volkorenmeel 5e dag : idem als 4e dag
einde 6e dag : het desem is normaal klaar om te gebruiken.Je ziet het aan de kleine belletjes die opstijgen aan de oppervlakte en het ruikt zurig, (mag zeker niet stinken=rottingsbacterieën)
Aan dit startdeeg voeg ik, voor het bakken van brood ,1700gr biomeel en 600ml bronwater toe. Van dit deeg neem ik 480gr als startdeeg voor een volgende keer.Wordt bewaard in de koelkast in een glazen kom met deksel.