Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lenie1953
    blog.seniorennet.be/lenie19
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    muziekdoos
    blog.seniorennet.be/muziekd
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    omaatje_cross
    blog.seniorennet.be/omaatje
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    17-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosolie en zijn verzadigde vetten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kokosolie en zijn verzadigde vetten  

    Kokosolie bevat voor 90% verzadigde vetten. Dat is meer dan bij echte boter (64% verzadigd), of spek (40%). Het is algemeen aanvaard dat verzadigde vetten een risico inhouden voor hartziekten. Alle wetenschappelijke onderzoeken wijzen in die richting. 


    Toch werpen recente studies een ander licht op de eigenschappen van kokosolie en zijn verzadigd vet.  Te veel verzadigd vet in je dieet zorgt voor een verhoging van de ‘slechte’ cholesterol (LDL cholesterol) in je bloed en verhoogt het risico op een hartstoornis.  


    Kokosolie is- niettegenstaande zijn hoog verzadigd vet – hierop een uitzondering. Het geeft aan je ‘goede’ cholesterol (HDL-cholesterol) tegelijkertijd een ‘boost’. Én vetten uit planten – zoals kokosolie, palmolie – bevatten tevens anti-oxidanten die een gunstige invloed uitoefenen op je gezondheid.  


    Maar de onderzoeken hierrond zijn korte-termijnstudies. De zekerheid over een gunstig effect op je bloedsomloop en je hart is nog beperkt.  


    Het sporadisch gebruik van kokosolie zal geen nadelige invloed hebben op je gezondheid. Het is bvb goed om te frituren met kokosolie. Kokosvet is zeer stabiel en kan telkens opnieuw hoge temperaturen aan. Maar voor het dagelijks bakken en braden is het beter om bvb olijfolie te gebruiken.  

    17-09-2012 om 11:29 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met ‘kennis van zaken’ cruciaal 

    Een ‘goed gepland’ vegetarisch dieet voldoet aan alle gezondheidseisen. Toch is het nodig om een degelijke kennis te verwerven over de juiste samenstelling en de voedingswaarde van je dieet . En hoe je eventuele tekorten tijdig kan opvangen.  


    Verschillende types 

    1.    lacto-vegetarisch : een dieet met uitsluiting van alle vlees, vis, schaaldieren en eieren én voedsel dat bovengenoemde voedingsstoffen bevat. Melk, kaas en andere zuivelproducten worden wel opgenomen in dit dieet.  

    2.    lacto-ovo-vegetarisch : een dieet met uitsluiting van vlees, vis, schaaldieren maar wel zuivelproducten en ook eieren. 

    3.    Ovo-vegetarisch : met uitsluiting van vlees, ‘zeedieren’, zuivelproducten maar wel eieren.  

    4.    Veganistisch : een strikt dieet met uitsluiting van alle vlees , vis, zuivelproducten en eieren én voedsel dat deze producten bevat… 

    5.    “Flexitarian” : is geen strikt vegetarisch dieet maar een ‘soepel’ dieet met hoofdzakelijk vegetarische gerechten en weinig of sporadisch vlees en vis.    


    Belangrijke aandachtspunten bij een vegetarisch dieet  

    De belangrijkste regel – geldt trouwens in elk dieet – is zorgen voor voldoende afwisseling en variatie. Hoe restrictiever je dieet is (bvb. Veganisme) hoe moeilijker het is om een dieet samen te stellen dat alle noodzakelijke voedingsstoffen, mineralen, vitamines kan aanleveren.

    Tekorten die gemakkelijk kunnen optreden :   

    ·      calcium : is noodzakelijk voor het instandhouden van een sterk skelet , beenderen en botten. Calcium vind je vooral in zuivelproducten maar ook in sesampasta (tahin), vijgen, groene groenten , broccoli, bonen,erwten, linzen en sojaproducten verrijkt met calcium. 

    ·      jodium : is een component van het hormoon ‘thyroïdine’ wat het metabolisme mee regelt en de goede werking van bepaalde organen. Veganisten lopen een risico op een jodiumtekort. Je kan dit voorkomen door jodiumhoudend zout te gebruiken. In België wordt dit verplicht toegevoegd aan brood.   

    ·      Ijzer : is een noodzakelijke component van de rode bloedcellen. Vind je terug in bonen, erwten, linzen, volle granen, donkergroene groenten en gedroogd fruit. Ijzer uit plantaardige bronnen (nonheem-ijzer) wordt minder goed opgenomen dan dit uit dierlijke voeding (heem-ijzer). In combinatie met Vitamine C -rijk voedsel ( zoals bessen, citrus fruit, tomaten, broccoli, spruiten, witte en rode kool…)  is de opname door het organisme toch wel beter.  

    ·      omega 3 vetzuren : diëten zonder vis en eieren zijn laag in actieve vormen van omega 3 vetzuren. Sojabonen, sojaolie, lijnzaad, lijnzaadolie, walnoten en walnotenolie zijn goede bronnen van essentiële vetzuren. Toch is de omzetting van deze plantaardige omega3 vetzuren, naar vormen die door ons lichaam bruikbaar zijn, beperkt. Het is aan te raden om deze ‘efficiënte’ omega 3 vetzuren als supplement in te nemen.   

    ·      vitamine B12  : noodzakelijk voor de productie van rode bloedcellen en het voorkomen van bloedarmoede of anemie. Vitamine B12 vind je bijna uitsluitend terug in dierlijke producten. Voor een veganist is het onmogelijk om voldoende B12 op nemen uit zijn voeding.  Een echt tekort kan je niet merken. Een veganistisch dieet bevat veel ‘folaat’ en dit maskeert een vitamine B12 tekort. Ernstige problemen zullen pas op langere termijn optreden. Ook hier is het noodzakelijk om de vitamine B12 op te nemen onder de vorm van een supplement. (Zie ook mijn blogpagina van 20-11-2009 : ‘Extra aandacht voor Vitamine B12 als je ouder wordt’.)  

    ·      vitamine D : is onmisbaar voor een gezond skelet en sterke beenderen en botten. Deze vitamine krijg je vooral uit het zonlicht. Dagelijks een kwartier in de zon lopen met blote armen (zonder beschermende zonnelotion) tijdens de zomer is meestal voldoende. Als vegetariër die de meeste tijd binnen blijft, is het aan te raden om een vitamine D supplement (op plantaardige basis) in je dieet in te bouwen. (zie mijn blogpagina van 1-11-2010 : ‘vitamine D ,wat is nieuw ?’ )  

    ·      Zink : is een essentiële component van verschillende enzymen die een rol spelen bij de celdeling en de aanmaak van proteïnen(eiwitten). Zoals bij ijzer is het moeilijk om de zink uit plantaardige producten bruikbaar te maken voor je organisme. Kaas is een goede zinkbron als je lactovegetariër bent. Andere plantaardige bronnen zijn volle granen, sojaproducten, bonen, erwten , linzen, graanscheuten.  

    ·      Proteïnen : zorgen voor een gezonde huid, organen, spieren en beenderen. Eieren en melk zijn goede eiwitbronnen. Je hoeft geen grote hoeveelheden proteïnen te eten. Voor een volwassene is meestal 75 à 80 gram dagelijks voldoende. Ook sommige planten zijn goede eiwitleveranciers : soja, bonen, erwten, noten, zaden en volle granen zijn de voornaamste. Belangrijk is om te zorgen voor  afwisseling en variatie in deze plantaardige eiwitbronnen.     

    11-08-2012 om 18:49 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een gewicht in balans
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gewicht in balans: een kwestie van een bewuste keuze voor een ‘gezonde’ levensstijl.  

    De gekende Harvard School of Public Health (HSPH – USA) geeft een aantal aanbevelingen om een gezond gewicht te bereiken :  


    Belangrijke aandachtspunten zijn :  


    1.    Wat je eet

    ·      Kies voor volwaardig ongeraffineerd voedsel :
    -       volle granen : volle tarwe, rogge, spelt , haver, gierst, quinoa, rijst
    -       Een grote variatie aan groenten (geen aardappelen)
    -       Fruit 
    -       Noten , zaden, bonen, erwten, linzen als plantaardige eiwitten en vis en gevogelte als dierlijke proteïnen
    -       Ongeraffineerde oliën bvb. Olijfolie, lijnzaadolie … 

    ·      Drink calorievrij : water , koffie , thee , kruidenthee…

    ·      Beperk volgend voedsel en dranken :  
    -       frisdranken, sportdranken en andere gesuikerde dranken. 
    -       Fruitsappen (niet meer dan één ‘serving’  per dag)
    -       Alle geraffineerd voedsel : wit brood, witte pasta, witte rijst en gesuikerd voedsel zoals gebak en snoep
    -       Rood vlees (rund, varken, lam) en charcuterie
    -       Gebakken en gefrituurde aardappelen
    -       Alle industrieel bereide gerechten (te veel zout, suiker en smaakversterkers)  


    2.    Hoe je eet 

    ·      Neem een ontbijt
    ’s Morgens niet eten geeft later op de dag aanleiding tot snoepen en ongezonde tussendoortjes (plotse daling van je bloedsuikerspiegel in de voormiddag) 

    ·      Kies voor kleine porties en eet langzaam 

    ·      Eet zoveel mogelijk ‘thuis’
    Het eten op restaurant  en andere eetgelegenheden is meestal minder voedzaam en het zijn grotere porties.  

    ·      Eet bewust en concentreer je op wat je eet.
    Hou je tegelijkertijd niet bezig met andere activiteiten zoals tv-kijken, lezen, radio luisteren….  


    3.    Hoeveel je eet 

    De meeste westerlingen zijn geneigd om te veel te eten en te weinig te bewegen. Hoe meer dagelijkse fysische activiteit en beweging hoe meer je kan eten zonder aan gewicht te winnen. 

    Maar…Probeer vooral je eetgewoontes te veranderen door in plaats van te kiezen voor calorierijk voedsel met een lage voedingswaarde (geraffineerde granen, gesuikerde bereidingen, gefrituurde of gebakken aardappelen) over te schakelen naar ongeraffineerde granen en veel groenten.  


    4.    Regelmatig bewegen en lichamelijke acitiviteiten 

    Kies voor activiteiten die je graag doet en waarvan je kan genieten. 

    En ….beperk ‘de tijd dat je zit’ vooral de tijd die je besteedt aan TV-kijken. 

    Anderzijds zorg voor voldoende slaap, met een zekere regelmaat . Voor een volwassene betekent dit een gemiddelde van 7 uur slaap per nacht.  

    03-07-2012 om 20:03 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief. 

    Bonen, erwten en linzen zijn een groentensoort met een hoge voedingswaarde en een brede functionaliteit.  
    Ze hebben een hoog gehalte aan folaat (foliumzuur, vitamine B9), potassium (kalium), magnesium en ijzer.  Zij  bevatten geen cholesterol en weinig vet. De vetten zijn gezonde omega 3 ‘s. Vlinderbloemigen zijn een goede bron van vezels en proteinen(eiwitten ) én een prima vleesvervanger. Vlees dat wel verzadigde vetten en cholesterol aanlevert.  


    Je hebt weinig inzicht in de verschillende soorten bonen, erwten , linzen  en hoe je ze kan inbouwen in je dieet, én niet onbelangrijk: hoe ze te bereiden ? lees dan even verder :  


    Verschillende types
     

    ·Azuki bonen :  de  alomgekende  ‘sojascheuten’ worden bereid met deze azuki’s (en niet met gewone sojabonen.) 
     
    ·Zwarte bonen : in de Oosterse keuken veel gebruikt onder de vorm van ‘zwarte bonensaus’
     
    ·Black-eyed peas : over de ganse wereld gegeten in verschillende bereidingen: Mexico, Vietnam, USA, turkije, Griekenland, Cyprus, India…. BEPea’s eten tijdens de eerste dag(en) van een nieuw jaar brengt geluk. 
     
    ·Edamame : zeer jonge sojabonen ,ook wel groene sojabonen genoemd.
     
    ·Kikkererwten :  worden veel gebruikt in de Noord-afrikaanse en Indiase keuken als falafel en hummus , of in soepen en vegetarische schotels 
     
    ·Rode nierbonen :  in de Mexicaanse keuken bvb. In een chili con carne. Zie ook mijn blogpagina van 25-01-2008 : ‘waarom altijd vlees, bonen kunnen ook’ 

    ·Lima bonen of boterboontjes
     
    ·Sojabonen : verwerkt als sojamelk, -yoghurt,-pudding, tofu (sojakaas),  sojasaus ( tamari, shoyu), tempeh, miso …. 

    ·Linzen : gele , rode, groene….de rode zeer geschikt voor linzensoep. 

    ·Witte boontjes : als bonensoep of gemengd met een vinaigrette. 
      
    ·Doperwten : samen met wortelen, of gepureerd… 

    ·Flageleots
     
    ·Sluimererwten … 

    Te veel soorten om allemaal te vermelden.



    De bereiding en ‘kooktips’  
     
    Gedroogde bonen en erwten moeten een tijd worden geweekt alvorens te koken. Uitzondering hierop zijn de linzen, doperwten, sluimererwten en de ‘black eyed peas’. Naargelang  de tijd die je hebt zijn er enkele mogelijkheden  

    1.Koud weken : 6 tot 8 uur in voldoende koud water . 

    2.Heet weken  : kook een voldoende hoeveelheid water. Doe de gedroogde bonen , erwten erin , breng terug aan de kook. Verwijder van het vuur en laat afgedekt nog 2 à 3 uur weken. 

    3.Snel weken :  kook  het water, doe hierin de bonen of erwten en breng terug aan de kook gedurende 2à 3 minuten. Dek af en laat nog 1 uur weken.



    Hoe voorkom je ‘onaangename’ gasvorming

    De vlinderbloemigen geven gemakkelijk aanleiding tot darmgassen. Er zijn een aantal manieren om deze gasvorming te beperken of zelfs volledig te reduceren :
     
    ·Je kookt de bonen of erwten niet in het weekwater maar wel in vers water

    ·Na 30 minuten koken ververs je het kookwater voor de volgende 30 min.

    ·Je voegt tijdens het koken bepaalde kruiden toe aan het kookwater zoals bvb. Bonenkruid of tijm of salie.

    ·Het kookwater altijd weggieten en nooit gebruiken in/als saus of soep

    ·De bonen of erwten op een laag pitje langer  koken dan de gewone(meestal 60 min.) kooktijd.  



    Het inbouwen van bonen, erwten, linzen in je dagelijks dieet


    Er zijn vele mogelijkheden om vlinderbloemigen te bereiden of te gebruiken in soepen , sausen en andere gerechten.
     
    ·In soepen : zoals in minestrone, erwtensoep, witte bonensoep, linzensoep

    ·In sausen : in dipsausen en warme sausen (gemixed in de blender)

    ·In salades : samen met rauwe groenten

    ·Als broodbeleg : bvb. Hummus … en nog vele andere in de natuurwinkel als salade te verkrijgen. 
    ·Als hoofdgerecht : in combinatie met warme groenten 

    19-04-2012 om 21:47 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat je eet én je gemoedstoestand, is er een verband ?  

    Meditatie , yoga of relaxerende ademhaling is gekend voor het verminderen en beheersen  van stress en het onrechtstreeks beïnvloeden van je gemoed. 

    Maar kan ‘wat je eet’ eveneens inwerken op je gemoed? Is je dagelijkse voeding verantwoordelijk voor het verminderen of vermeerderen van stress? 


    Omega 3 vetten,
     magnesium , tryptofaan, folaat en andere B vitamines, voedsel met een lage glycemische index, chocolade zijn allemaal bestudeerd in functie van hun relatie met je gemoedstoestand en je psychisch welbevinden. De resultaten zijn niet eenduidig maar het staat vast dat er een (ver)band is tussen deze nutriënten en een betere gemoedstoestand.  De hoger genoemde nutriënten zijn onderdeel van een gezond dieet. 

    Wanneer je bv. Groenten, fruit en volle granen eet zal je gedurende de dag een gestage energie ervaren en is er geen terugval (flauwte en hunker naar suikers) van je bloedsuikerspiegel. Én je krijgt meteen voldoende en de juiste vitamines , mineralen, antioxidanten en phytonutriënten binnen. 

    Het combineren van volwaardige koolhydraten met eiwitten (proteïnen) versterkt de beschikbaarheid van serotonine in je hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die een kalmerend , rustgevend effect heeft en zorgt voor een goede slaap.  Alleen al door verantwoordelijkheid op te nemen voor wat en hoe je eet, in functie van je welbevinden, heeft een ‘positieve’ invloed op je gemoed. 


    Anderzijds als je (onbewust) kiest voor “een levenshouding en voeding” die aansluit bij een stresserende levensstijl dan weet je dat dit op langere termijn leidt tot mogelijke problemen op psychisch , mentaal en fysisch vlak. Het gaat over een tekort aan slaap , te veel  cafeïne, fast food  of een snelle hap, onregelmatig eten en drinken, altijd aan het werk of op stap. Even doorzakken  met alcohol….je belandt in een vicieuze cirkel van een tekort aan slaap , niet uitgerust, cafeïne om op gang  te komen, suikerrijk voedsel om een plotse terugval van je bloedsuiker op te vangen. Een onrustige en slechte slaap door je ongezonde levensstijl gedurende de dag….’s morgens opnieuw cafeïne om je ochtend-moeheid te overwinnen… en de cirkel is rond… 

    26-03-2012 om 21:51 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eens over noten : ze zijn goed voor je hart en je bloedvaten 

    Noten opnemen in je dagelijks dieet heeft gezondheidsvoordelen. Je kunt ze gemakkelijk gebruiken als een ‘snack’ thuis en op je werk. Welke ‘soort’ noten je eet heeft weinig belang. Ze bevatten alle de juiste onverzadigde vetzuren (omega 3) en andere waardevolle voedingsstoffen die een weldaad zijn voor je hart en bloedsomloop.  


    Verlaagt de hoeveelheid ‘slechte’ cholesterol in je bloed 

    Voorkomt het vormen van bloedklonters   


     Welke voedingsstoffen in noten zorgen voor deze gezondheidsvoordelen?

    1.   Onverzadigde vetten : men veronderstelt dat de goede vetten (mono- en poly-onverzadigde vetzuren) in noten bijdragen tot een verlaging van de cholesterol. 

    2.   Omega 3 vetzuren : voorkomen dat je slachtoffer wordt van de gevaarlijke hartritmestoornissen die kunnen leiden tot een hartaanval. Omega 3 vetzuren vind je ook in (vette) vis, maar noten zijn de beste plantaardige bron van deze omega 3’s.  

    3.   Vezels : dragen eveneens bij tot een cholesterolverlaging, geven je een sneller voldaan gevoel als je eet, en werken preventief voor diabetes type 2. 

    4.   Vitamine E: helpt om plak in de bloedvaten te voorkomen. Plak zorgt voor de vernauwing van de bloedvaten en kan leiden tot pijn in de borst en een hartaanval.   

    5.   Plantensterolen : zij dragen bij tot een cholesterolverlaging. Ze worden de laatste jaren ook toegevoegd aan margarines. De natuurlijke vorm vind je terug in noten.  

    6.   L-arginine : is een substantie die de gezondheid van de wanden van de bloedvaten bevordert. Ze blijven hierdoor flexibel en zullen minder aanleiding geven tot het vormen van bloedklonters.  


     Hoeveel noten eten , om het gezond te houden ?

    Noten bevatten alleen gezonde vetten, die echter wel even calorierijk zijn als alle andere vetten. Een handvol noten per dag is (40-45 gr) voldoende. Voorwaarde is dat je je dagelijkse hoeveelheid verzadigde vetten (in vlees, eieren en melkproducten) vervangt door deze vetten uit noten.  Dus snoeien in je vleesverbruik en (vette) zuivelproducten is een must om van de voordelen van het eten van noten te kunnen genieten. 

    Ook noten in chocolade, suiker of met zout verliezen de voordelen van de ‘pure’ vorm.   


    Is notenolie even gezond als de noten zelf ?  

    De olie bevat evengoed de gezonde vetten en de omega 3 vetzuren én de vitamine E maar de vezels ontbreken. Walnootolie heeft de hoogste doses omega 3 vetzuren. Notenolie bevat zowel verzadigde als onverzadigde vetten, met een overwicht van de onverzadigde. Je kan notenolie koud gebruiken in een salade dressing, maar is ongeschikt om te verhitten. 

    09-03-2012 om 18:11 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kracht van ‘introverten’ in een wereld die altijd maar wil ‘praten’ en communiceren. 

    Men schat dat 30% van de mensen behoort tot de groep van de ‘echte’ introverten op het temperamenten-spectrum. Aan het andere uiteinde van dit spectrum heeft men de ‘echte’ extroverten.  Extroversie en introversie zijn echter geen ‘vaste’ categorieën en de meeste personen bevinden zich op het continuüm tussen deze twee uitersten.


    Onze neiging om extrovert of introvert te zijn is even goed een deel van onze identiteit als man of vrouw zijn.  

    Introverten zijn liefst alleen of in een kleine groep. In grote groepen of bij feesten en parties of andere grote bijeenkomsten voelen ze zich eerder ongemakkelijk en zijn ze (het) snel moe en uitgeput. Introverten vinden sociale situaties niet belangrijk. Zij verkiezen om zich hiervoor niet te engageren. Terwijl extroverten energie opdoen in deze sociale bijeenkomsten vinden introverten dergelijke situaties belastend (zowel mentaal als fysisch).    


    Extroverten
    daarentegen vertoeven graag in grote groepen en andere sociale situaties en gebeurtenissen. Het geeft hen extra energie en alleen zijn vinden ze saai en vervelend.   


    Gewoon een introvert zijn kan al belastend zijn in onze huidige samenleving. Onze westerse wereld is er een van ‘luidruchtigen’ en ‘praatvaren’. Het begint al in het onderwijs waar het belang van groepswerk en teamoverleg wordt benadrukt. Dit krijgt een vervolg in het bedrijfsleven en latere werksituaties onder de vorm van groepsgesprekken en ‘meetings’. Het lijkt wel dat de kwaliteit van je werk minder waarde heeft dan je stemvolume en je verbale overredingskracht. Alsof dit nog niet voldoende is : studie na studie beklemtoont dat ‘sociabiliteit’ een factor is voor een goede gezondheid samen met een lage cholesterol en regelmatig bewegen en sporten. 

    Introverten worden gezien als personen die gevoeliger zijn voor depressie. Introverte, stille kinderen krijgen van de onderwijzer minder aandacht dan de kinderen met lef en extroversie. 
    Onze cultuur verwacht dat mensen sociabel zijn en contact leggen met anderen en de buitenwereld.Dit is een onuitgesproken norm en door deze norm krijgen de introverten gemakkelijk een ‘probleem- etiket’ opgeplakt. En deze norm verbergt de goede eigenschappen en talenten van het introverte temperament op het werk, in persoonlijke relaties en in de maatschappij in zijn geheel.     


    Introverten

    ·      Zijn voorzichtig en bedachtzaam, niet impulsief

    ·      hun relaties zijn meestal dieper en ‘dankbaar’

    ·      denken meer en langer na over situaties en problemen, waardoor hun keuzes en beslissingen beter zijn.

    ·      kunnen beter luisteren waardoor zij goede managers zijn die delegeren en hun ondergeschikten stimuleren tot initiatief en creativiteit.
     
    ·      Door hun eigenschap om zich te focussen en stil te zitten, vinden zij het makkeliijk om lange tijd alleen te werken en zich te concentreren op een taak of project. Dit is de beste weg om met nieuwe ideeën te komen of bepaalde vaardigheden meester te worden.  


    Je wordt als introvert(extrovert) geboren : 

    Maar door onze ‘extroverte maatschappij-norm’ hebben  introverten geleerd om zich aan te passen. Faken is wat vele introverten doen gedurende hun leven. Ze worden aangepord om zichzelf en hun eigenheid te verloochenen. 

    Wetenschappers ontdekten dat het introverte of extroverte temperament sterk bepaald is door erfelijkheid en ons gedrag al beïnvloedt vanaf de peutertijd.     


    Voorbeelden van bekende introverten
    :
    ·      Gandhi
    ·      Bill gates
    ·      Moeder Teresa
    ·      Barack Obama                                                      

    19-02-2012 om 20:01 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je Gewicht onder controle krijgen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gezond gewicht, beweeg meer en verander je eetgewoontes

    Bij de start van een nieuw jaar zullen velen goede voornemens maken. Eén daarvan – dat meestal bovenaan de lijst staat -  is ongetwijfeld : je gewicht onder controle krijgen.


     Vanuit  de volgende aanbevelingen heb je meer kans op succes : 

    1.   Begin best niet met één of ander dieet. Op korte termijn zul je wel succes boeken. Op langere termijn ben je gedoemd om te mislukken, en nog zwaarder te wegen dan voor je aan je dieet begon.( het gekende jo-jo effect). Kies integendeel voor gezonde voeding en tracht je eetgewoontes en –stijl te veranderen. Dit is een leerproces over een langere periode.   

    2.   Zorg dat je meer beweegt. Kies activiteiten die je zelf graag doet en doe ze regelmatig . Om dit vol te houden doe je het best samen met een vriend(in) of in groep.  

    3.   Zet je televisie uit. Het kan je helpen om actiever te zijn en meer te bewegen. Het is ook beter om aan de verleiding van chips , snoepjes en andere junk food te weerstaan.  

    4.   Verban alle ‘suikerdranken’ uit je dagelijkse voeding. Zowel de gesuikerde frisdranken als de fruitdrinks en fruitsappen bevatten veel calorieën onder de vorm van glucose en fruitsuiker. Drink water of andere ongesuikerde dranken (bvb thee of koffie). 

    5.   Denk na alvorens te eten. Leer bewust om te gaan met voedsel en eten. Wanneer je naar een snack grijpt , vraag je af of je wel echt ‘honger’ hebt en welk (gezond) alternatief er bestaat voor deze ongezonde ‘caloriebom’.  



      ‘Je gewicht controleren’ is in onze huidige tijd een steeds terugkerend onderwerp. Voor velen wordt het een bijna dagelijkse strijd. Het is volkomen te begrijpen dat men door het grote aanbod van calorierijke (bereide) gerechten moeilijk aan de verleiding kan weerstaan. 

    Denk echter aan de gezondheidsvoordelen die een ‘juist’ gewicht je kunnen opleveren. Het vermindert het risico op een hartaandoening, hoge bloeddruk, diabetes, infarct en kanker. Elk jaartje ouder geeft een of meerdere kilo’s meer. Een eerste doel is deze jaarlijkse gewichtstoename te stoppen, dan ben je al goed bezig. Een volgende stap is je gewicht naar beneden krijgen. 



      Tot slot ‘snelle gewichts-controle’ tips : 

    ·      ga voor kleinere porties 

    ·      neem je tijd bij de maaltijd : rustig en trager eten 

    ·      beweeg meer en blijf actief.

    23-01-2012 om 21:50 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koolhydraten in een gezond dieet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Koolhydraten in een gezond dieet  
     
    Koolhydraten hebben  een slechte reputatie, vooral op het vlak van gewichtstoename. Enkele nuanceringen zijn hier op hun plaats. In feite heeft je lichaam koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Maar sommige zijn goed voor je gezondheid en andere minder.


    Koolhydraten zijn een vorm van macro-nutriënten
    die in vele voedingsstoffen voor komen.  De meeste vind je terug in plantaardig voedsel, zoals in granen. De voedingsindustrie voegt ze toe aan hun bereide gerechten vooral onder de vorm van suiker(s) en zetmeel (‘starch’)  

    De basis van alle koolhydraten is een suikermolecule. Verschillende ketens van suikermoleculen vormen de vele koolhydraten. Bronnen van koolhydraten zijn : fruit, groenten, melk , noten, granen , zaden, de vlinderbloemigen (bonen, erwten, linzen,….)  


    Er zijn drie types van koolhydraten 


    ·      Suiker(s) is de eenvoudigste vorm van koolhydraten. Het komt voor in verschillende voedingsstoffen zoals fruit, groenten, melk. Als men het over suiker heeft bedoelt men meestal ofwel fruitsuiker (fructose), tafelsuiker (sucrose) en melksuiker (lactose). 

    ·      Zetmeel is een verbinding van verschillende ‘suiker-eenheden’. Het komt vooral voor in granen, groenten en gekookte bonen en erwten. 

    ·      Vezels  zijn ook verbindingen van enkelvoudige suikers. Rijk aan vezels zijn groenten, fruit, volle granen, gekookte droge bonen en erwten.



    Koolhydraten en gezondheid
     Koolhydraten zijn onmisbaar voor een gezond leven om verschillende redenen

    ·      Zij voorzien je van de levensnoodzakelijke dagelijkse energie : suikers en zetmeel worden afgebroken tijdens de vertering tot enkelvoudige suiker (glucose) en opgenomen in je bloedstroom (als bloedsuiker). Vervolgens wordt de glucose of bloedsuiker vervoerd naar je lichaamscellen met de hulp van insuline. Een deel van deze glucose voorziet je van de brandstof om alle dagelijkse activiteiten van joggen of wandelen tot je ademhaling te verzorgen…De extra glucose wordt opgeslagen in je lever, spieren en andere lichaamscellen voor later gebruik… maar het teveel aan suiker wordt omgezet en opgeslagen als lichaamsvet . 

    ·      Het beschermt je tegen bepaalde ziektes : een aantal onderzoeken geven aan dat ongeraffineerde granen en vezels in volwaardige voeding helpt om het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verminderen. Vezels zouden ook beschermen tegen obesitas en diabetes type 2. De vezels vooral in ongeraffineerde granen en in groenten dragen bij tot een gezonde spijsvertering. 

    ·      De ‘goede’ koolhydraten helpen je je gewicht onder controle te houden : een dieet met veel groenten , fruit en ongeraffineerde granen  kan je gewicht  beheersen. Op deze manier heb je sneller een voller gevoel en neem je minder calorieën binnen.  


    Welke koolhydraten kies je best

    Niet alle koolhydraten zijn gelijk. Het is belangrijk om de ‘juiste’ te kiezen: 

    ·      Eet veel vezelrijke groenten en fruit. Kies voor de verse vormen en zonder toegevoegde suiker. Eet  zoveel mogelijk de ‘gehele’ groenten (of fruit) en kies best niet voor de sappen. Zij bevatten veel minder vezels en te veel suiker (fructose en/of toegevoegde suikers).  

    ·      Kies voor volle granen . Zij zijn een beter alternatief dan de geraffineerde granen (de ‘witte’ ). Door het raffinageproces gaan vele waardevolle vitamines ( zoals de B-vitamines), vezels en mineralen ( selenium, potassium, magnesium) verloren. 

    ·      Voorzie regelmatig bonen en andere vlinderbloemigen Bonen, linzen, erwten zijn een uitstekende keuze. Zij bevatten naast koolhydraten volwaardige eiwitten. Daardoor zijn zij een goede vleesvervanger. Vlees heeft meer verzadigde vetten en cholesterol. Ze bevatten een schat aan mineralen zoals folaat, potassium (kalium), magnesium, ijzer en ook de goede vetten en vezels. 

    ·      Gebruik bij melk altijd de magere (of halfvette) soorten. Zij leveren naast volwaardige eiwitten en koolhydraten de calcium voor een sterk skelet . Vermijd de gesuikerde varianten. 

    ·      Beperk het gebruik van toegevoegde suiker(s). Suiker is als voeding( o.a. geen vitaminen,mineralen) overbodig en bij regelmatig gebruik schadelijk voor je gezondheid , denk maar aan tandbederf, gewichtstoename en ondervoeding 


    Zie ook mijn blogpagina's : 
    'De goede kantjes van suikers' van 13/11/2008
    'De (goede) kantjes van suikers, deel 2' van 24/11/2008



    02-01-2012 om 21:45 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noten voor een gezond hart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie noten eet vreest voor zijn gewicht maar denkt niet aan zijn hart

    Bij noten denken de meesten aan veel calorieën en snacks (pinda’s, borrelnootjes, …) . Maar in feite zijn zij een uitstekende  bron van eiwitten en andere gezonde voedingsstoffen.


    Uit recente onderzoeken blijkt dat personen die op regelmatige basis noten eten veel beter gespaard blijven van allerhande hartaandoeningen. Verschillende Amerikaanse onderzoeken stellen een 30 tot 50% verlaagd risico vast van o.a. myocardiaal infarct, plotselinge hartdood en andere cardiovasculaire aandoeningen. Zelfs  De FDA (Food and Drug Administration) zegt hierover : “ een dieet dat minimum 30 gr. Noten p/dag bevat verlaagt in belangrijke mate het risico op cardiovasculaire aandoeningen”

    De slechte cholesterol (LDL)in je bloed verlaagt, de goede (HDL) verhoogt  door de vrij grote hoeveelheid ‘goede’ onverzadigde vetten.

    Voorkomt hartritmestoornissen en bloedklonters .
    Noten bevatten omega 3 vetzuren (zoals in vette vis) die bijdragen tot preventie van hartritmestoornissen. 

    Zorgt voor relaxatie van de bloedvaten en vergemakkelijkt de bloeddoorstroming.
    Noten zijn rijk aan arginine een aminozuur dat onmisbaar is voor de productie van nitriumzuur dat zorgt voor de ‘ontspanning’ van de  bloedvaten en het vergemakkelijkt de bloeddoorstroming.


    Noten bevatten ook nog vitamine E, foliumzuur, vezels en kalium allemaal gezonde voedingsstoffen.

    Noten inbouwen in je dagelijks dieet kan alleen maar als je je dagelijkse snacks en snoepertjes vervangt door deze noten. Noten bevatten ongeveer 600 calorieën per 100gr. Een handvol walnoten per dag zorgt jaarlijks gemakkelijk voor 5Kg extra gewicht. Eet dus noten in plaats van je (dagelijkse) chips of andere ongezonde snacks. Tracht je vleesmaaltijd regelmatig te vervangen door noten of als een ‘gezonde crunch’ in je salades.


    Zie ook mijn blogpagina :'Noten eten voor je gezondheid ' van 7/05/2009

    08-12-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Tai’chi maakt wel degelijk een verschil 

    Tai’chi  -ontstaan vanuit de oude Chinese krijgskunsten- is een vorm van ‘bewegende meditatie’. Sommigen zien het zelfs als een therapie. Het is erg populair in China vooral bij de senioren. De laatste tijd is het in het Westen bekend geworden. Het wordt hier wel eens de ‘Chinese yoga’ genoemd. 

    Sommigen zijn ervan overtuigd dat tai’chi je immuunsysteem en algemeen welzijn versterkt. Wetenschappelijk is dit moeilijk te bewijzen. Toch zijn er een aantal onmiddellijke gezondheidsvoordelen – vooral dan voor senioren - die algemeen worden aanvaard. 

    1.  
    Verbeterde mobiliteit : tai’chi zorgt bij regelmatige oefening ervoor dat je efficiënter en over langere afstand kan wandelen. Het doet dit door de knieën en enkels te versterken door de ‘dans-achtige’ bewegingen. Op termijn verbetert het je evenwicht en de soepelheid van je gestel.  


    2.  
    Verminderd risico op struikelen of vallen : door een beter evenwicht is de kans op vallen en het oplopen van breuken kleiner. Het zelfvertrouwen om te stappen neemt toe. Gebroken beenderen en botten bij senioren kunnen op termijn andere ernstige problemen verzoorzaken zoals osteoporose, depressie, longontsteking….  


    3.  
    Verbetering van je cardiovasculaire gezondheid : tai’chi ,als een vorm van regelmatige beweging en (buik)ademhaling, kan de pompfunctie van het hart versterken. Dit leidt tegelijkertijd tot een betere doorstroming en opname van voedingsstoffen en zuurstof in de spieren en ander lichaamsweefsel.  


    4.  
    Preventie van een te hoge bloeddruk en hartaandoeningen : bij senioren is het sympathisch zenuwstelsel (dat buiten je bewuste controle valt) meer geactiveerd dan bij jongeren. De bloedsomloop en het immuunsysteem zullen hierdoor gemakkelijker ontsporen, wat aanleiding kan geven tot een verhoogde bloeddruk en een vermindering van je immuniteit. Men heeft vastgesteld dat twintig minuten tai’chi per dag voldoende is  om het sympathisch zenuwstelsel te ‘kalmeren’ en de aanvankelijke nadelen teniet te doen.  


    5.  
    Verhoging van je slaapkwaliteit : personen die last hebben van slapeloosheid of slaapstoornissen kunnen baat hebben bij tai’chi. Zij ervaren op termijn het ‘relaxerend’ effect en de ‘gentle nature’ zodat het ‘ angstige aspect’ dat bij insomnia nogal aanwezig is sterk vermindert. Zij komen letterlijk ‘meer tot rust’. 


    Zie ook mijn blogpagina van 4/01/2008: "Tai'chi en de omgekeerde buikademhaling"

    21-11-2011 om 22:24 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vet en olie in je dagelijkse voeding , je wordt er niet dik van … en nog veel meer 

    1.    Vele mensen  ( vooral jongeren, meisjes en vrouwen) trachten - hierdoor aangezet door de reclame - een vetarme voeding in te bouwen. Toch is dit een ‘ongezonde’ beslissing. Door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vetten , verbrand je efficiënter en meer lichaamsvet, verbeter je je conditie en je immuniteit. Omega-3-vetzuren (in lijnolie, koolzaadolie, visolie…) zorgen voor meer zuurstof in de actieve spieren.   


     2.    Personen verbazen zich over het feit dat door gebruik van koude vetstoffen/olie gewichtsverlies optreedt, terwijl men in het verleden verschillende diëten uitprobeerde, helaas zonder resultaat.De toevoeging van (koude) vetstoffen en olie zorgt voor stabiele bloedsuikerwaarden. Het verzadigingsgevoel treedt daardoor vlugger op. 

    Wetenschappers die onderzoek doen naar voedselintoleranties stelden vast dat hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) een gevolg kan zijn van een dysbiose (een onevenwichtig darmflora) en dat na het ‘oplossen’ van de intoleranties de drang naar zoetigheden verdwijnt. Het wegwerken van voedselintoleranties betekent minder ontstekingen, een verhoogde vitamine- en mineralenstatus, een betere bloedcirculatie en spierwerking, wat kan leiden tot een betere stofwisseling én tot een vermindering van je gewicht en vetpercentage.   


     3.    Als je (te) veel suikers eet – zoals fructose en lactose – kunnen deze ‘gisten ‘ in je darmen,wat aanleiding geeft tot voedselintoleranties. Dit gebeurt vooral bij voeding die te weinig vezels en vet bevat. Daarom hebben personen met intoleranties meer behoefte aan vetstoffen die de opname van allergenen vertragen en kunnen helpen bij een lactoseintolerantie en een fructosemalabsorptie. Koude vetstoffen/olie vertragen ook de maaglediging, wat de vertering kan stimuleren.   


     4.    Koude vetstoffen en olie kunnen de opname van toxines en allergenen vertragen waardoor de kans op voedselovergevoeligheden merkelijk vermindert. Ze zorgen tevens voor een vertraagde suikeropname waardoor minder bloedsuikerpieken optreden met een verminderde insulineproductie tot gevolg.    


     Samenvattend : Één tot twee eetlepels koude olie/vetstof per dag geeft vele voordelen:  

    ·      Glucose wordt trager opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen optreden

    ·      De opname van allergenen en toxines (door fermentaties ten gevolge van een onvolledige vertering) vertraagt ter hoogte van het darmslijmvlies. Personen die kampen met pseudo-allergieën voelen zich beter als ze koude olie (ook mayonaise), eventueel (bio) margarine of boter gebruiken. 

    ·      De groei van bepaalde schimmels en micro-organismen wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen andere overgevoeligheidsreacties worden tegengegaan.

    ·      De productie van histamine en tyramine door de darmflora (ontstaan van pseudoallergieën) kan worden beperkt. Om het aminozuur tyrosine om te zetten in tyramine en histidine in histamine is een koolhydraatrijk milieu nodig. Door toevoeging van olie aan je voeding kun je dit wijzigen. Zodat mensen die kampen met pseudo-allergieën zich veel beter voelen als ze koude olie gebruiken.

    ·      Vetstoffen zijn onmisbaar voor de aanmaak van hormonen. 

    ·      Vrouwen die meer vetten en minder vezels gebruiken, nemen meer calcium op dan zij die een vezelrijke en vetarme voeding hebben. Door een extreme vetbeperking kan de calciumstatus in het gedrang komen aangezien vitamine D (en vitamine K) vetoplosbare vitamines zijn. Voor de absorptie van calcium uit de voeding  is vitamine D onontbeerlijk. 


     Zie ook mijn blogpagina's :  “ Je persoonlijk voedselpakket samenstellen om ongemakken te bestrijden” van 25/09/2009 : over voedsel-intoleranties, -allergieën en –pseudo allergieën. " Dik worden van (te veel) vet eten " van 20/01/2010.

    03-11-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een 'gezond' gevuld bord
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een ‘gezond’ gevuld bord, wat zijn de recente adviezen 

    Aanbevelingen van de HARVARD School of Public Health (HSPH- USA)


    1.  
    Vul de helft van je bord met groenten (en fruit)
    Hoe meer variatie en kleur hoe beter. Uitgesloten zijn aardappelen, zowel frieten als andere bereidingen van aardappelen. Zij bevatten ‘snelle koolhydraten’ (hoge glycemische index, 90-95). Zij hebben hetzelfde effect op je bloedsuikerspiegel en insulinegehalte als suiker en andere ‘witte’ koolhydraten (wit brood, witte rijst). Op korte termijn leidt dit tot (te veel) honger en ‘overeten’. Op lange termijn is er een risico op overgewicht en diabetes type 2. 


    2.  
    25% is bestemd voor volwaardige granen
    Volkorentarwe, bruine rijst, volkorenpasta’s, gierst,volgranen-couscous en –bulghur en bereidingen hiervan, in plaats van de geraffineerde ‘witte’ vormen. Je houdt zo een plotse stijging en daling van je bloedsuikerspiegel en je insuline in je bloed onder controle.  


    3.  
    Het overige kwart is gereserveerd voor gezonde eiwitten
    Maak een keuze uit : gevogelte, vis en noten( bron van omega3 vetten), bonen-erwten-linzen( vezels). Ook eieren zijn een goede keuze. Een persoon met diabetes beperkt zich best tot max. 3 eidooiers per week. Wees zuinig met rood vlees (varken, lam,rund) en vermijd charcuterie en andere bereide vleeswaren (groter risico op hartaandoeningen, diabetes 2 en dikke darmkanker).  


    4.  
    Gebruik gezonde olie voor de bereiding en opsmukken van je gerechten 
    Vooral ongeraffineerde olie zoals olijfolie, lijnolie…Vermijd transvetten en sterk bewerkte vetten en oliën. Wees zuinig met boter en andere dierlijke vetten. 


    5.  
    Drink hierbij vooral water en/of koffie, thee 
    en beperk melk en andere zuivel tot één à twee ‘servings’ per dag. Veel melk drinken wordt in recente onderzoeken verbonden met een hoger risico op prostaatkanker en baarmoederkanker. 

    Beperk fruitsap tot één ‘serving’ per dag. Sappen bevatten veel (fruit)suiker en zijn vergelijkbaar (qua suikers en calorieën) met gewone frisdranken. Zij worden beiden gelinkt aan een verhoogd risico op diabetes, overgewicht en hartaandoeningen.  


    6.  
    blijf actief , beweeg regelmatig 

    15-10-2011 om 20:10 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een gepersonaliseerd voedingspatroon, samen met algemene voedingsadviezen.  

    Het is makkelijk te begrijpen dat het dieet van een kind in zijn ‘groeijaren’ anders moet zijn dan dat van een volwassene op middelbare leeftijd. Hetzelfde geldt voor een zwangere vrouw en een bejaarde dame van 70.
      
    Toch worden aanbevelingen voor de consument  vooral gegeven in algemene termen van : de optimale hoeveelheid calorieën-inname, het aantal ‘servings’ van elke voedselgroep, welke vitamines heb je nodig….? 


    Vanuit recente inzichten en onderzoeken drie invalshoeken : 

    1.   
    Wanneer je gaat eten vraagt je brein naar voedsel , en niet naar calorieën. Je eet wel tot je verzadigd bent. Als je dan kiest voor frieten, chips, suikerrijke frisdranken, snoep, taartjes, koekjes, ijskreem zul je op termijn meer risico lopen op overgewicht en andere aandoeningen (diabetes, hoge cholesterol, te hoge bloeddruk). 
    Het is bewezen dat kiezen voor een voedingspatroon met vezelrijk en ongeraffineerd voedsel zoals volle granen, groenten en fruit, bonen, erwten en linzen veel sneller een verzadigd gevoel geeft en de vertering vertraagt. 


    2.   
    Ondertussen weet men dat er ‘extra-ordinary’ voedsel bestaat dat bijdraagt tot een ‘gezonder leven’ zoals :

    a.   
    Bessen : die een preventieve invloed hebben op ‘ouderdomskwalen’ zoals cardiovasculaire aandoeningen, kanker, diabetes en mentale aftakeling dank zij hun hoge gehalte aan antioxidanten en door hun anti-inflammatoire eigenschappen. 
    b.   
    Broccoli : heeft cholesterolverlagende (LDL) eigenschappen. Het bevat naast vezels ook zwavelverbindingen die een gunstige invloed hebben op de lever en het natuurlijke ontgiftingssysteem van je lichaam versterken. 
    c.   
    Zie voor meerdere ‘extra-ordinaries’ op mijn blogpagina van 21/07/2011. 


    3.   
    De universiteit van South Carolina is een voortrekker op het gebied van de sterk groeiende discipline van de “geïndividualiseerde voeding” en meer specifiek de “nutrigenomics”, onderzoek naar de link tussen genen en dieet.  
    a.   
    Men ontdekte dat bij bepaalde personen ‘een eiwit’ genen overactiveert die betrokken zijn bij de synthese en opmaak van cholesterol en andere vetten. Dit kan leiden tot insuline-resistentie, hoge vetten in het bloed (triglyceriden) en de condite genaamd ‘een vette lever’, een opeenstapeling van vetten in de lever waarbij zijn vermogen om gifstoffen te verwijderen uit het bloed, wordt teniet gedaan. 
    Deze personen met een zelfde genetische minimale storing kunnen dus op een gelijkaardige manier gevoelig zijn voor bepaalde vetten en zullen deze best schrappen uit hun dieet. 
    b.   
    Bij andere studies vond men een genetische variatie die specifiek het risico op een hoge LDL-cholesterol bij deze personen verhoogt. Nog een andere variatie zorgt ervoor dat sommige individuen gevoelig worden voor kankerverwekkende stoffen die geproduceerd worden wanneer vlees op (te) hoge temperatuur wordt bereid. 


    Verder onderzoek is hier nodig. Toch is het raadzaam om deze eerste resultaten reeds te gebruiken om chronische kwalen bij bepaalde personen te voorkomen zoals:  
    -       Gevoeligheid vanuit genetische aanleg voor zout, vetten, cholesterol moet aanleiding geven tot het aanpassen van je dieet. 
    -       Hetzelfde geldt in feite voor voedselallergie, pseudo-voedselallergie, voedselintoleranties. Je zult bij gluten- of lactoseintolerantie overgaan tot het schrappen van o.a. glutenhoudende granen of melk. Toch is het best om deze toch ‘gezonde’ producten te vervangen door granen zonder gluten (rijst, quinoa,maïs, gierst..), andere (gefermenteerde) melkproducten met weinig lactose zoals sommige yoghurts, kefir, harde kazen of zelfs ‘lactosevrije melk’. 


    Gezonde voeding
    is een kwestie van algemene adviezen die voor iedereen gelden. Toch worden door recente wetenschappelijke studies voedingsadviezen ook geïndividualiseerd vanuit nieuwe genetische inzichten. Bepaalde voedingsstoffen die voor sommige personen (vanuit hun genetische aanleg) schadelijk zijn , zullen voor andere weinig of niet ongezond zijn. 

    26-09-2011 om 21:47 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen “Wanneer is je broodje goed gebakken? “ Een recept voor eigen ‘gezonde’ pistolets. 

    De ingrediënten: 

    ·      300 gr (biologisch) meergranenmeel
    ·      300 gr (biologisch) voltarwemeel type 80 (Franse standaard)
    ·      20 gr verse gist 
    ·      15 gr rietsuiker
    ·      340 gr water
    ·      zout naar eigen keuze  


    Aan de slag :


    Stap 1.
    De twee soorten meel en de suiker mengen.Uitstorten op je werkblad, het zout op de rand.In een kuil de verse gist opgelost in het water uitgieten.Alles mengen en gedurende ongeveer 10 minuten kneden.Opbollen ,in een kom afdekken met plasticfolie en gedurende 8 uur (één nacht bvb.) in de ijskast laten rusten.  

    Stap 2.
    Het koude deeg ‘platkloppen’ en doorkneden.Verdelen in 16 deegballen van elk 60 gr.  Elke deegbal ‘platkloppen’, opbollen en insnijden bovenaan. Naast elkaar op een ingevette bakplaat schikken.               

    Stap 3
     Één uur laten rijzen in een oven van 40° Celsius.  Vervolgens afbakken op 215° C ( stand ‘hetelucht’) gedurende 15 minuten, gevolgd door 5 minuten op 205° (onderwarmte).  Laten afkoelen op een rooster.  


    Om je slaagkansen als beginneling te verhogen :

    1.     alle ingrediënten exact afwegen

    2.     het deeg voldoende lang kneden (de juiste elasticiteit leren inschatten).

    3.     voltarwemeel type 80 heeft een uitmalingsgraad van 85%. Ter vergelijking: 

    ·      voltarwemeel type 150 heeft een uitmalingsgraad van 95%
    ·      meel van type 45 met een uitmalingsgraad van 65%. Bvb.witte patentbloem. 
    ·      Hoe kleiner het typecijfer, hoe ‘witter ‘ het meel en hoe minder zemelen. Het typenummer zegt echter niets over de bakwaarde van het meel.
     
    4.     ‘Ervaring baart kunst’. Laat je niet ontmoedigen als je ‘eerste baksel’ niet zo goed lukt. Hou  in gedachten : “de aanhouder wint”. De beste leerschool is je eigen ervaring. 

    08-09-2011 om 21:54 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Positieve emoties en je gezondheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Positieve emoties : een boost voor je gezondheid en welzijn ? 

    Uit een aantal studies blijkt dat negatieve gedachten je gezondheid kunnen aantasten.
    En wat  met positieve emoties : kunnen ze je dan gezonder maken? 


    Emoties om stress te verminderen 
     
    De bestaande onderzoeken over positieve emoties suggereren dat zij in staat zijn om (negatieve) stress te ‘bufferen’. Hoe dit juist in zijn werk gaat is nog onbekend.Men  gaat er voorlopig vanuit dat positieve emoties bij mensen gezonde gedragingen oproepen zoals :

    ·      Minder of niet meer drinken en/of roken
    ·      Meer bewegen of gaan sporten
    ·      Betere slaapkwaliteit ontwikkelen
    ·      Meer antioxidanten of meer goede cholesterol (HDL) i.p.v. slechte (LDL) aanmaken
    ·      Minder snoepen of andere zoetigheden eten  


    ‘Negativiteit’ slecht voor je hart

    In een Canadese studie (2004) onderzocht men de belangrijkste risico’s om een hartziekte te ontwikkelen. Het ging o.a. over roken, obesitas , gebrek aan beweging. De risicocategorie: ‘psychosociale factoren’ - waaronder emotionele nood en uitputting vanuit werk en familie – werd eveneens geassocieerd met een verhoogd risico op cardio-vasculaire problemen. 

    Personen met een ‘hoge psychosociale distress’ ontwikkelen ongeveer een even hoog risico op hartproblemen dan rokers. Een studie van de universiteit van Pitsburgh suggereert dat minder ‘optimistische’ mensen sneller atheriosclerosis (aderverkalking) ontwikkelen.  


    Bekijk het vanuit een positieve instelling

    Bij ‘postief in het leven staan’ hebben wetenschappers het vooral over : 
    ·      Mensen met een ‘emotionele vitaliteit’ : zij die een gezonde interesse in het leven en de wereld vertonen.
    ·      optimistische personen : zij die er vanuit gaan dat de dingen in het leven uiteindelijk  ‘hun weg en oplossing vinden’ 

    Een onderzoeksgroep rond Kubzansky (2007) suggereerde dat individuen met een goede emotionele vitaliteit 20% minder kans hebben op het krijgen van een cardiovasculaire aandoening.  Dezelfde groep stelde in 2001 vast dat sterk optimistische personen zelfs 50% minder kans maken op een hartziekte. Deze vaststelling werd later nog verschillende malen bevestigd door andere onderzoeksgroepen.  

    Volgens Kubzansky is het duidelijk dat positieve emoties zorgen voor een soort van ‘herstellende biologie’ voor de mens. Sluitende bewijzen zijn hiervoor nog niet. Het is nodig om in de toekomst mechanismen en gedrag te ontdekken en te ontrafelen die een rol spelen bij positieve emoties én een gezond lichaam. 

    27-08-2011 om 23:25 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vitamine A, als supplement of toch maar beter uit je voeding halen ?


    Vitamine A (retinol, ‘preformed’ vit.A)
    is een vetoplosbare vitamine die makkelijk in je lichaam wordt opgenomen, moeilijker terug wordt uitgescheiden. Dit betekent dat je moet opletten voor overdosering. 

    Vitamine A helpt je bij : 

    ·      ‘goed zien’ in het donker  
    ·      productie en activiteit van de witte bloedcellen 
    ·      ‘herstellen’ van je beenderen.
    ·      waken over de gezondheid van de ‘endotheelcellen’ 
    ·      celdeling en celgroei.

    Je vindt ze alleen terug in dierlijke producten zoals eigeel, rood vlees, vis, zuivelproducten en vooral in lever. Ze wordt toegevoegd aan margarines. Je kan uiteraard ook je toevlucht nemen tot vitaminesupplementen. Dit kan makkelijk leiden tot overdosering. Tot 3-maal de aanbevolen dosis van 1000 microgram vitamine A zou veilig zijn…. Maar uit bepaalde onderzoeken blijkt anderzijds dat te veel ‘preformed’ vitamine A kan leiden tot een verhoogd risico op heupfracturen en geboorteafwijkingen. Te veel vitamine A zou ook de voordelen van vitamine D teniet doen. 

    Tot 40% van de vitamine A wordt vernietigd bij verhitting. 


    Provitamine A of betacaroteen
    is de ‘voorloper’ van vitamine A en is in tegenstelling tot ‘preformed’ vitamine A niet toxisch bij hoge doses. Je lichaam kan uit betacaroteen (in de lever opgeslagen) de nodige vitamine A aanmaken naargelang de behoefte. Toch wijzen enkele onderzoeken (Finland en USA), bij inname van supplementen van alleen maar betacaroteen, op een verhoogd risico van longkanker bij stevige rokers.   

    Je vindt betacaroteen terug in bepaalde groenten zoals wortelen, pompoenen, zoete aardappel… en in gele en oranje vruchten. Slechts een klein gedeelte ( ongeveer 1:12) van de betacaroteen uit de voeding wordt uiteindelijk omgezet tot vitamine A. Eenvoudig voorgesteld bestaat de betacaroteenmolecule uit 2 retinolmoleculen die met de staarten aan elkaar vastzitten. Bij omzetting in je lichaam ontstaan er zo uit één betacaroteenmolecule twee vitamine A-moleculen. 

    Het wordt gebruikt als kleurstof (E 160) in levensmiddelen en in voedingssupplementen. Betacaroteen wordt soms toegevoegd aan kippenvoer om de eidooier mooi oranje te kleuren. 


    Bij een gevarieerde en volwaardige voeding krijg je voldoende vitamine A binnen
    zowel onder de vorm van retinol als van betacaroteen. Het gevaar van overdosering is hier onbestaande. 
    Bij een eenzijdig dieet kan een multivitaminepreparaat
    nuttig zijn. De fabrikanten van multivitamines hebben - anno 2011- hun vitamine A doses aangepast en verminderd of gedeeltelijk vervangen door betacaroteen.  

    10-08-2011 om 22:31 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren ?  

    Voeding werkt elke dag, driemaal per dag. Het kan dus een belangrijke invloed hebben op de  biologische mechanismen die het voortwoekeren van kanker versnellen of vertragen. 

    ·      Sommige voedingsstoffen zijn ‘meststof’ voor de ontwikkeling van kanker zoals suiker en ‘witte’ koolhydraten, transvetten en geraffineerde oliën. 
    ·      Andere zijn ‘antipromotoren’. Zij blokkeren de groeifactoren van kanker of dwingen de kankercellen tot zelfmoord. Deze voedingsstoffen bevatten kostbare stoffen tegen kanker. Ze werken tegelijk tegen verschillende factoren, zacht en zonder bijwerkingen.  Door voedingsmiddelen met elkaar te combineren, zoals we dat doen bij bijna elke maaltijd, kunnen we nog meer voordeel halen uit het eten van dit ‘antikanker’ voedsel. 



    Over welke voedingsmiddelen gaat het ?
     

    1.   
    Olijven en olijfolie : bevatten bijzonder hoge concentraties aan ‘fenolische’ antioxidanten, zwarte nog meer dan groene, zeker als ze niet zijn behandeld met pekel. Olijfolie moet bij voorkeur koud geperst zijn, van ‘extra vergine’ kwaliteit.  

    2.   
    Groenten van de familie van de’ kruisbloemigen’ : nl. De kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, krulkool, rode-witte-groene-savooi-spits-kool. Ze bevatten sulforafaan en indol-3-carbinolen krachtige kankerwerende stoffen. Ze beletten precancereuze cellen zich te ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren. Stoom of wok ze kort zodat de sulforafaan en de I3C zo weinig mogelijk worden vernietigd. 

    3.   
    Groenten van de ‘uienfamilie’(allium): ajuin, knoflook , prei, sjalot, bieslook. De zwavelverbindingen in deze ‘alliumfamilie’ verminderen de kankerverwekkende eigenschappen van nitrosamines en N-nitroseverbindingen die ontstaan wanneer vlees te lang wordt gegrild of gebakken. Ze bevorderen apoptose (afsterven van kankercellen) bij darm-,borst-, long- en prostaatkanker. Epidemologisch onderzoek wijst uit dat bij mensen die veel knoflook eten nier- en prostaatkanker minder optreedt.  

    4.   
    Groenten en fruit met carotenoïden : wortelen, pompoen, zoete aardappelen, tomaten, abrikozen, rode biet, kaki’s of sharonvruchten, in feite alle felgekleurde oranje, rode, gele en groene vruchten en groenten bevatten vitamine A en lycopeen. Vitamine A en lycopeen remmen de groei af van diverse kankerstammen, waaronder enkele zeer agressieve (o.a. hersengliomen). Luteïne, lycopeen, fytoeen en canthaxantine stimuleren de groei van immuuncellen en versterken hun vermogen om tumorcellen aan te vallen. 

    5.   
    Tomaten en tomatensaus : tomaten bevatten naast lycopeen nog meerdere andere anti-kanker voedingsstoffen die samen nog effectiever zijn dan lycopeen alleen. Tomaten moeten worden gekookt of gebakken om het lycopeen vrij te maken. Samen met olie wordt de opname door het lichaam bevorderd. 

    6.   
    Paddenstoelen : zoals oesterzwammen, shiitake, fluweelpootjes, kastanjechampignons…bevatten polysacchariden en lentinaan. Zij stimuleren de activiteit en de vermenigvuldiging van de immuuncellen.  

    7.   
    Soja : de isoflavonen in soja blokkeren de stimulering van kankercellen door geslachtshormonen (testosteron, oestrogenen). Ze spelen ook een rol bij de afremming van angiogenese (proces waarbij nieuwe bloedvaten gevormd worden). Let wel op voor ‘isoflavonen-supplementen’ die bepaalde vormen van borstkanker kunnen verergeren. Dit is niet zo bij het eten van soja (tofu, tempeh, sojasaus, miso). 

    8.   
    Gember : is een krachtig middel tegen ontstekingen en een antioxidant (effectiever dan vitamine E). Gember werkt in op bepaalde kankercellen. Gemberthee is goed tegen misselijkheid bij een chemokuur. 

    9.   
    Klein fruit : aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, veenbessen bevatten ellaginezuur en polyfenolen. Zij stimuleren de processen om kankerverwekkende stoffen te elimineren en remmen de angiogenese af. De aanwezige anthocyanidinen en proanthocyanidinen bevorderen ook de apoptose(celdood) van kankercellen. 

    10.
    Pruimen, perziken,nectarines : recente onderzoeken wijzen op evenveel antikanker-eigenschappen als kleinfruit.  

    11.
    Citrusvruchten : zij bevatten flavonoïden die een ontstekingsremmende werking hebben. Zij stimuleren de ontgifting door de lever van kankerverwekkende stoffen.  

    12.
    Kurkuma en kerrie : kurkuma of geelwortel (een bestanddeel van kerrie) is het krachtigste natuurlijke middel tegen ontstekingen dat op dit ogenblik bekend is. Het bevordert apoptose (celdood) bij kankercellen en remt de angiogenese af. Om in het lichaam te worden opgenomen moet kurkuma worden gemengd met zwarte peper en ook best worden opgelost in olijfolie of lijnzaadolie. 

    13.
    Groene thee : rijk aan polyfenolen ,vooral catechinen, die de groei afremmen van bloedvaten die nodig zijn voor de groei van tumoren en uitzaaiingen. Het is een antioxidant en bevordert apoptose. Om  voldoende catechines vrij te maken moet je groene thee best 10 minuten laten trekken.  

    14.
    Kruiden en specerijen : rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en munt zijn rijk aan etherische oliën. Ze bevorderen apoptose in kankercellen en beperken de verspreiding ervan door de enzymen te blokkeren die ze nodig hebben om omliggend weefsel binnen te dringen.  

    15.
    Granaatappelsap : een ontstekingsremmende werking en een antioxidant. Vooral belangrijk is de ontdekking van zijn vermogen om de ontwikkeling van onder andere prostaatkanker aanzienlijk te verminderen. Bij mannen zou dagelijks gebruik van een glas granaatappelsap de verspreiding van een aangetoonde prostaatkanker vertragen met 67 procent. 

    16.
    Pure chocolade : met meer dan 70% cacao, bevat antioxidanten, proanthocyanidinen en polyfenolen. Ze vertragen de groei van kankercellen en remmen angiogenese. Let wel op: als chocolade wordt gemengd met zuivelproducten verliest de cacao zijn heilzame werking. Melkchocolade heeft dus geen effect. 

    17.
    Vitamine D3 : veel onderzoekers zijn nu van mening dat vitamine D3 bijdraagt aan een vertraging van alle vormen van kanker in een vroege fase van de ziekte. 

    18.
    Omega 3 vetten : vooral in vette vis – makreel, haring, zalm, sardienen, tonijn-…. En lijnzaad,lijnzaadolie. Ze remmen ontstekingen af en de verspreiding van uitzaaiende tumoren. Personen die tweemaal per week vette vis eten verminderen hun risico op kanker. Lijnzaad en lijnzaadolie verminderen de kans op prostaatkanker. 

    19.
    Seleniumhoudend voedsel : door de intensieve landbouwmethoden en chemische bemesting komt selenium nog weinig voor in groenten en granen. Bij biologische teeltwijzen is dit wel anders. Selenium zit ook in vis, schaaldieren en orgaanvlees. Dit mineraal stimuleert de immuuncellen en versterkt het effect van antioxidanten. 

    20.
    Probiotica : onze ingewanden bevatten in normale omstandigheden ‘goede’ bacteriën(vooral Lactobacillus acidophilus en lactobacillus bifidus) die helpen bij de spijsvertering en zorgen voor een regelmatige ontlasting. Ze spelen ook een belangrijke rol voor de opbouw van een sterk immuunsysteem. Men heeft aangetoond dat deze probiotica de groei van darmkankercellen vertragen. Door te zorgen voor een regelmatige stoelgang wordt de tijd dat de darmen in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen uit het voedsel ingekort. Probiotica hebben dus eveneens een ontgiftende functie. Sommige levensmiddelen zijn prebiotica. Zij bevatten polymeren van fructose die de groei van probiotische bacteriën bevorderen. Knoflook, uien, tomaten, asperges, bananen, tarwe…zijn hier voorbeelden van. 

    21-07-2011 om 19:15 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Suiker en ‘witte’ koolhydraten én hun rol bij de ontwikkeling van kanker 

    In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam een nieuw ingrediënt op de westerse voedselmarkt nl.
    Fructosestroop. Het werd en is een ingrediënt van bijna alle industrieel bereide voedingswaren. Het wordt geraffineerd uit mais en is een mengsel van glucose en fructose. Deze sterk geconcentreerde suikerstroop komt bovenop de reeds grote hoeveelheden witte (tafel)suiker die wij dagelijks consumeren. De consumptie van suiker is enorm gestegen. Onze genen hebben zich ontwikkeld in een omgeving waarin een individu hoogstens 2kg suiker (meestal honing) per jaar nuttigde. Inmiddels is het verbruik van suiker gestegen tot 30 à 35 kg per persoon per jaar


    Er zijn goede redenen om aan te nemen dat deze immense toename van het suiker- en ‘witte’ koolhydratenverbruik bijdraagt tot de toename van de kankers door de koppeling aan de sterke verhoging van de
    insuline en het IGF in je lichaam.  Wanneer je suiker of witte koolhydraten eet – voedsel met een hoge glycemische index – dan stijgt het glucoseniveau in je bloed. Hierdoor scheidt het lichaam onmiddellijk een hoeveelheid insuline af waardoor de glucose in de cellen kan worden opgenomen. Die afscheiding van insuline gaat gepaard met de afscheiding van een andere stof nl. IGF (insulinegelijkende groeifactor-1) die de celgroei moet stimuleren. 


    Maar we weten inmiddels dat door de afscheiding van insuline en IGF rechtstreeks de groei van kankercellen wordt bevorderd maar ook ander omringend weefsel wordt aangetast. Bovendien weet men dat mensen met diabetes (hoog bloedsuikerniveau) een meer dan gemiddeld risico lopen op kanker.
    Kanker teert welig op suiker.  


    Bij een
    Aziatische voeding met weinig suiker en geraffineerde producten, heeft men vijf- tot tienmaal minder kans op het ontwikkelen van een (hormonengerelateerde) kanker.   


    De hele wetenschappelijke literatuur wijst in dezelfde richting :
    personen die zich tegen kanker willen beschermen, moeten stevig snijden in hun geraffineerde suiker- en ‘witte’ koolhydratengebruik. Het is belangrijk om snoep, koekjes en gebak als tussendoortjes zoveel mogelijk te bannen uit je dieet. Als je tussen de maaltijden suiker eet, is er niets om de stijging van insuline te blokkeren. Alleen wanneer het  gecombineerd wordt met ander voedsel – vooral met vezels uit groenten of fruit, met goede vetten : olijfolie, lijnolie of (bio)boter – wordt de opname van suiker vertraagd en de insulinepiek afgezwakt. Andere voedingswaren die de stijging van het bloedsuikergehalte beperken zijn o.a. : bosbessen, kersen, frambozen, uien , knoflook, kaneel…   

    25-06-2011 om 00:00 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk ?

    Kanker een nieuwe epidemie :  sinds 1940 is het aantal kankergevallen in alle geïndustrialiseerde landen toegenomen.Die trend die zich sinds 1975 nog heeft versneld, is vooral opvallend bij jongeren. In sommige Europese landen, zoals Frankrijk, is het aantal kankergevallen de laatste twintig jaar met 60% gestegen. Kanker tast nu ook mensen aan die nooit hebben gerookt of die een ‘evenwichtig’ leven leiden:  vrouwen van dertig met een uitgezaaide borstkanker, jonge ogenschijnlijk gezonde mannen met een zich uitbreidend lymfoom, darm- of prostaatkanker. Er lijkt geen logische verklaring te zijn voor het feit dat patiënten steeds jonger worden.   


    Wat is er sinds 1940 in onze leefwereld veranderd
    om te zorgen voor deze explosie van kankergevallen ? Drie belangrijke zaken hebben ons leefmilieu de laatste 60 jaar drastisch veranderd : 

    1.    In ons voedsel zijn
    grote hoeveelheden geraffineerde suikers (rietsuiker,bietensuiker, maisstroop, fructose) , witte koolhydraten (witte bloem,witte pasta,witte rijst)  en geraffineerde plantaardige oliën (mais-, soja-,zonnebloemolie, transvetten)  terechtgekomen. 56% van onze totale dagelijkse calorie-inname komt anno 2011 van deze drie voedingsbronnen. Geen van deze drie levert de nodige vitamines, mineralen, eiwitten en omega 3 vetzuren die noodzakelijk zijn om ons lichaam in goede conditie te houden. Waarschijnlijk zijn het wel rechtstreekse voedingsstoffen voor kanker. Hoe dit in elkaar zit , zie later. 

    2.   
    De manieren om vee te fokken en te voeden zijn veranderd en dus ook het vlees en de zuivelproducten die we eten. Voor 1940 werd de veestapel hoofdzakelijk gevoed met gras en hooi. Gras is een bron van omega 3 vetzuren.  

    3.    We worden
    blootgesteld aan een grote diversiteit van chemische producten die voor 1940 nog niet bestonden. Bepaalde medische en biologische onderzoekers erkennen dat veel giftige stoffen in ons milieu  een rol spelen bij het verschijnen van de eerste kankercellen in een organisme en vervolgens bij hun transformatie tot een agressieve tumor (‘carcinogenese’). In een recent rapport van het Amerikaans Nationaal Kanker Instituut wordt benadrukt dat het proces  van carcinogenese niet alleen maar de ziekte kan veroorzaken.  
    In feite, of we nu gezond zijn of de ziekte reeds hebben, is het van essentieel belang om bescherming te zoeken tegen giftige stoffen die de groei van tumoren bevorderen.
      


    Als kanker greep krijgt op je lichaam
    is dit totale oorlog.  Kankercellen gedragen zich als gewapende overvallers. Ze worden door geen enkele beperking gehinderd. Met hun abnormale genen ontsnappen ze aan de normale mechanismen die gezonde lichaamscellen beheersen. Ze zullen niet meer afsterven na een aantal delingen. Ze worden onsterfelijk. Ze vergiftigen het omliggende weefsel met de bijzondere stoffen die ze afscheiden. Deze gifstoffen veroorzaken een plaatselijke ontsteking die de expansie van kankercellen nog meer stimuleert. Uiteindelijk vorderen ze bloedvaten uit de omgeving. Ze dwingen hen om sterk te groeien en de zuurstof en voedingsstoffen te leveren die nodig zijn voor de groei van wat een tumor zal worden.   


    Wat je kan doen om de gewelddadigheid van ‘dit leger’ te verminderen:


     
    ·      je immuunsysteem trachten te versterken. Alles wat onze kostbare immuuncellen sterker maakt, ondermijnt tegelijkertijd de groei van kanker

    ·     
    ervoor te zorgen dat je lichaam weigert om ontstekingen te produceren, zodat de cellen niet of minder kunnen groeien

    ·     
    als de bloedvaten weigeren zich te vermenigvuldigen en de voorraden te leveren die de kankercellen nodig hebben voor hun groei

    Dit zijn mechanismen die versterkt kunnen worden om te beletten dat de kanker zich kan vestigen en uitbreiden. Door onze immuuncellen te stimuleren, door ontstekingen te bestrijden –
    met voeding, lichamelijke oefening en emotioneel evenwicht – kan de verspreiding van de kanker worden tegengegaan. Maar eens dat een tumor zich heeft genesteld zijn deze natuurlijke mechanismen geen volwaardig alternatief voor chemotherapie of bestralingen. Ze kunnen wel worden benut, samen met de klassieke methoden, om het verzet van het lichaam tegen de kanker volledig te mobiliseren. 


    In het licht van hogere vaststellingen kan men volgende adviezen formuleren : 

    ·     
    beperk sterk je suiker- en ‘witte’ koolhydraten-gebruik. Vervang het door agavenectar, kokossuiker, stevia en volgranenbrood en –pasta, zuurdesembrood, meergranenmeel met lijnzaad, volle rijst… 

    ·     
    Eet minder rood vlees en (bewerkte) vleeswaren (charcuterie, slechts éénmaal per week) vooral van varken- en rundvlees.  Het  World Cancer Research Fund raadt aan om niet meer dan 500 gram (liefst onbewerkt) rund-en varkenvlees per week te eten. Hun ideaal is niet meer dan 300 gr. p/w. 

    ·     
    Vermijd geharde transvetten en dierlijke vetten met te veel omega 6 vetzuren.  


    Zo, dit is de aanzet.
    In een tweede deel volgt wat meer concrete toelichting en verdieping van de mogelijkheden om deze kankercellen aan te pakken met hoger aangehaalde middelen.
        

    07-06-2011 om 18:54 geschreven door jefrenoir

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!