Inhoud blog
  • Overlijden
  • 'Mindful' eten een gezonde gewoonte
  • Vetten en oliën in je voeding, beperken of juist niet ?
  • Magere melk en je Gewicht
  • Belangrijke factoren die je (over)gewicht bepalen
  • Migraine-hoofdpijn bestrijden zonder medicatie
  • Rode, oranje , gele groenten en fruit, wat de kleur verraadt
  • Antioxidanten als voedingssupplement : recente onderzoeksresultaten
  • Hoe een gezond gewicht verkrijgen en behouden
  • Mythes over suiker en fructose
  • Controle over de stress in je leven
  • Je cholesterol onder controle
  • Calcium voor sterke botten en beenderen, ook als je ouder wordt
  • Kokosolie en zijn verzadigde vetten
  • Als je overschakelt op een vegetarisch dieet dan is een keuze met 'kennis van zaken' cruciaal.
  • Een gewicht in balans
  • Bonen en andere vlinderbloemigen : plantaardige eiwitten als alternatief
  • Je gemoedstoestand en 'wat je eet' , is er een verband ?
  • Noten eten , een weldaad voor hart en bloedvaten.
  • De 'verloren' talenten van introverten voor onze maatschappij
  • Je Gewicht onder controle krijgen
  • Koolhydraten in een gezond dieet
  • Noten voor een gezond hart
  • Tai'chi maakt wel degelijk een verschil
  • Olie en vet in je voeding, je wordt er niet dik van ...en nog veel meer.
  • Een 'gezond' gevuld bord
  • Een geïndividualiseerd voedingspatroon naast algemene voedingsadviezen
  • Is je broodje 'goed' gebakken ? Gezonde pistolets bakken.
  • Positieve emoties en je gezondheid
  • Vitamine A uit je voeding, of als supplement ?
  • Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
  • Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
  • Kanker voorkomen en bestrijden door je levensstijl aan te passen, is dit mogelijk?
  • Fruit- en groentensappen goed voor je gezondheid?
  • Vitamine C overroepen ? Wat is de echte waarde ?
  • Vitamine K, achteraan in de rij maar toch wel belangrijk
  • vitaminesupplementen voor een gezonde levensstijl?
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er een betere manier ?(deel 2)
  • Pijn verdrijven met pijnstillers, of is er toch een betere manier ?
  • Bloedarmoede of anemie door een vitaminentekort
  • Calcium belangrijk voor een gezond skelet en sterke beenderen
  • Het DASH dieet om je bloeddruk te verlagen
  • Als tarwe eten een probleem is : glutenintolerantie en coeliakie
  • Overvoeding
  • Vitamine D :wat is nieuw?
  • Hoe suikerziekte voorkomen ?
  • 'Je eigen geluk maken' is dit mogelijk?
  • Geraffineerde granen vervangen door volle granen en je wint aan gezondheid
  • Charcuterie, bereide vleeswaren : een risico op hartaandoeningen en diabetes
  • 10 keuzes voor een gezond dieet
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • Wereld kanker onderzoek fonds
  • Biotheek
  • Le pain quotidien
  • VIG vlaams instituut voor gezondheidspromotie
  • Weet wat je eet.nl
  • athea
  • startpagina Go2.be
  • pagina.be
  • startkabel.nl
  • start.be
    Mijn favorieten
  • Voeding en gezondheid,brits
  • Voeding en gezondheid,amerikaans
  • amerikaanse voedingsmiddelentabel
  • Deense voedingsmiddelentabel
  • Zweedse voedingsmiddelentabel
  • Willekeurig SeniorenNet Blogs
    popauto
    blog.seniorennet.be/popauto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mam
    blog.seniorennet.be/mam
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    svalankunst
    blog.seniorennet.be/svalank
    Mijn favorieten
  • wilfredrobert.be

  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    natuurlijk gezond en wel
    een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid
    korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
    21-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren.
    Voedsel als medicijn: voeding die kanker kan afweren ?  

    Voeding werkt elke dag, driemaal per dag. Het kan dus een belangrijke invloed hebben op de  biologische mechanismen die het voortwoekeren van kanker versnellen of vertragen. 

    ·      Sommige voedingsstoffen zijn ‘meststof’ voor de ontwikkeling van kanker zoals suiker en ‘witte’ koolhydraten, transvetten en geraffineerde oliën. 
    ·      Andere zijn ‘antipromotoren’. Zij blokkeren de groeifactoren van kanker of dwingen de kankercellen tot zelfmoord. Deze voedingsstoffen bevatten kostbare stoffen tegen kanker. Ze werken tegelijk tegen verschillende factoren, zacht en zonder bijwerkingen.  Door voedingsmiddelen met elkaar te combineren, zoals we dat doen bij bijna elke maaltijd, kunnen we nog meer voordeel halen uit het eten van dit ‘antikanker’ voedsel. 



    Over welke voedingsmiddelen gaat het ?
     

    1.   
    Olijven en olijfolie : bevatten bijzonder hoge concentraties aan ‘fenolische’ antioxidanten, zwarte nog meer dan groene, zeker als ze niet zijn behandeld met pekel. Olijfolie moet bij voorkeur koud geperst zijn, van ‘extra vergine’ kwaliteit.  

    2.   
    Groenten van de familie van de’ kruisbloemigen’ : nl. De kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, krulkool, rode-witte-groene-savooi-spits-kool. Ze bevatten sulforafaan en indol-3-carbinolen krachtige kankerwerende stoffen. Ze beletten precancereuze cellen zich te ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren. Stoom of wok ze kort zodat de sulforafaan en de I3C zo weinig mogelijk worden vernietigd. 

    3.   
    Groenten van de ‘uienfamilie’(allium): ajuin, knoflook , prei, sjalot, bieslook. De zwavelverbindingen in deze ‘alliumfamilie’ verminderen de kankerverwekkende eigenschappen van nitrosamines en N-nitroseverbindingen die ontstaan wanneer vlees te lang wordt gegrild of gebakken. Ze bevorderen apoptose (afsterven van kankercellen) bij darm-,borst-, long- en prostaatkanker. Epidemologisch onderzoek wijst uit dat bij mensen die veel knoflook eten nier- en prostaatkanker minder optreedt.  

    4.   
    Groenten en fruit met carotenoïden : wortelen, pompoen, zoete aardappelen, tomaten, abrikozen, rode biet, kaki’s of sharonvruchten, in feite alle felgekleurde oranje, rode, gele en groene vruchten en groenten bevatten vitamine A en lycopeen. Vitamine A en lycopeen remmen de groei af van diverse kankerstammen, waaronder enkele zeer agressieve (o.a. hersengliomen). Luteïne, lycopeen, fytoeen en canthaxantine stimuleren de groei van immuuncellen en versterken hun vermogen om tumorcellen aan te vallen. 

    5.   
    Tomaten en tomatensaus : tomaten bevatten naast lycopeen nog meerdere andere anti-kanker voedingsstoffen die samen nog effectiever zijn dan lycopeen alleen. Tomaten moeten worden gekookt of gebakken om het lycopeen vrij te maken. Samen met olie wordt de opname door het lichaam bevorderd. 

    6.   
    Paddenstoelen : zoals oesterzwammen, shiitake, fluweelpootjes, kastanjechampignons…bevatten polysacchariden en lentinaan. Zij stimuleren de activiteit en de vermenigvuldiging van de immuuncellen.  

    7.   
    Soja : de isoflavonen in soja blokkeren de stimulering van kankercellen door geslachtshormonen (testosteron, oestrogenen). Ze spelen ook een rol bij de afremming van angiogenese (proces waarbij nieuwe bloedvaten gevormd worden). Let wel op voor ‘isoflavonen-supplementen’ die bepaalde vormen van borstkanker kunnen verergeren. Dit is niet zo bij het eten van soja (tofu, tempeh, sojasaus, miso). 

    8.   
    Gember : is een krachtig middel tegen ontstekingen en een antioxidant (effectiever dan vitamine E). Gember werkt in op bepaalde kankercellen. Gemberthee is goed tegen misselijkheid bij een chemokuur. 

    9.   
    Klein fruit : aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen, veenbessen bevatten ellaginezuur en polyfenolen. Zij stimuleren de processen om kankerverwekkende stoffen te elimineren en remmen de angiogenese af. De aanwezige anthocyanidinen en proanthocyanidinen bevorderen ook de apoptose(celdood) van kankercellen. 

    10.
    Pruimen, perziken,nectarines : recente onderzoeken wijzen op evenveel antikanker-eigenschappen als kleinfruit.  

    11.
    Citrusvruchten : zij bevatten flavonoïden die een ontstekingsremmende werking hebben. Zij stimuleren de ontgifting door de lever van kankerverwekkende stoffen.  

    12.
    Kurkuma en kerrie : kurkuma of geelwortel (een bestanddeel van kerrie) is het krachtigste natuurlijke middel tegen ontstekingen dat op dit ogenblik bekend is. Het bevordert apoptose (celdood) bij kankercellen en remt de angiogenese af. Om in het lichaam te worden opgenomen moet kurkuma worden gemengd met zwarte peper en ook best worden opgelost in olijfolie of lijnzaadolie. 

    13.
    Groene thee : rijk aan polyfenolen ,vooral catechinen, die de groei afremmen van bloedvaten die nodig zijn voor de groei van tumoren en uitzaaiingen. Het is een antioxidant en bevordert apoptose. Om  voldoende catechines vrij te maken moet je groene thee best 10 minuten laten trekken.  

    14.
    Kruiden en specerijen : rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en munt zijn rijk aan etherische oliën. Ze bevorderen apoptose in kankercellen en beperken de verspreiding ervan door de enzymen te blokkeren die ze nodig hebben om omliggend weefsel binnen te dringen.  

    15.
    Granaatappelsap : een ontstekingsremmende werking en een antioxidant. Vooral belangrijk is de ontdekking van zijn vermogen om de ontwikkeling van onder andere prostaatkanker aanzienlijk te verminderen. Bij mannen zou dagelijks gebruik van een glas granaatappelsap de verspreiding van een aangetoonde prostaatkanker vertragen met 67 procent. 

    16.
    Pure chocolade : met meer dan 70% cacao, bevat antioxidanten, proanthocyanidinen en polyfenolen. Ze vertragen de groei van kankercellen en remmen angiogenese. Let wel op: als chocolade wordt gemengd met zuivelproducten verliest de cacao zijn heilzame werking. Melkchocolade heeft dus geen effect. 

    17.
    Vitamine D3 : veel onderzoekers zijn nu van mening dat vitamine D3 bijdraagt aan een vertraging van alle vormen van kanker in een vroege fase van de ziekte. 

    18.
    Omega 3 vetten : vooral in vette vis – makreel, haring, zalm, sardienen, tonijn-…. En lijnzaad,lijnzaadolie. Ze remmen ontstekingen af en de verspreiding van uitzaaiende tumoren. Personen die tweemaal per week vette vis eten verminderen hun risico op kanker. Lijnzaad en lijnzaadolie verminderen de kans op prostaatkanker. 

    19.
    Seleniumhoudend voedsel : door de intensieve landbouwmethoden en chemische bemesting komt selenium nog weinig voor in groenten en granen. Bij biologische teeltwijzen is dit wel anders. Selenium zit ook in vis, schaaldieren en orgaanvlees. Dit mineraal stimuleert de immuuncellen en versterkt het effect van antioxidanten. 

    20.
    Probiotica : onze ingewanden bevatten in normale omstandigheden ‘goede’ bacteriën(vooral Lactobacillus acidophilus en lactobacillus bifidus) die helpen bij de spijsvertering en zorgen voor een regelmatige ontlasting. Ze spelen ook een belangrijke rol voor de opbouw van een sterk immuunsysteem. Men heeft aangetoond dat deze probiotica de groei van darmkankercellen vertragen. Door te zorgen voor een regelmatige stoelgang wordt de tijd dat de darmen in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen uit het voedsel ingekort. Probiotica hebben dus eveneens een ontgiftende functie. Sommige levensmiddelen zijn prebiotica. Zij bevatten polymeren van fructose die de groei van probiotische bacteriën bevorderen. Knoflook, uien, tomaten, asperges, bananen, tarwe…zijn hier voorbeelden van. 


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 05/12-11/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 06/12-12/12 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!