Voedsel als medicijn: voeding
die kanker kan afweren ?
Voeding werkt elke dag, driemaal per dag. Het kan dus een belangrijke
invloed hebben op de biologische
mechanismen die het voortwoekeren van kanker versnellen of vertragen.
· Sommige
voedingsstoffen zijn meststof voor de ontwikkeling van kanker zoals suiker en
witte koolhydraten, transvetten en geraffineerde oliën. · Andere zijn
antipromotoren. Zij blokkeren de groeifactoren van kanker of dwingen de
kankercellen tot zelfmoord. Deze voedingsstoffen bevatten kostbare stoffen
tegen kanker. Ze werken tegelijk tegen verschillende factoren, zacht en zonder
bijwerkingen. Door voedingsmiddelen met elkaar te combineren, zoals we dat doen bij
bijna elke maaltijd, kunnen we nog meer voordeel halen uit het eten van dit
antikanker voedsel.
Over
welke voedingsmiddelen gaat het ?
1.
Olijven en
olijfolie : bevatten bijzonder hoge
concentraties aan fenolische
antioxidanten, zwarte nog meer dan groene, zeker als ze niet zijn behandeld
met pekel. Olijfolie moet bij voorkeur
koud geperst zijn, van extra vergine kwaliteit.
2.
Groenten van de
familie van de kruisbloemigen : nl. De kolen zoals spruitjes, broccoli, bloemkool, krulkool,
rode-witte-groene-savooi-spits-kool. Ze bevatten sulforafaan en indol-3-carbinolen krachtige kankerwerende stoffen.
Ze beletten precancereuze cellen zich te
ontwikkelen tot kwaadaardige tumoren.
Stoom of wok ze kort zodat de sulforafaan en de I3C zo weinig mogelijk worden
vernietigd.
3.
Groenten van de
uienfamilie(allium): ajuin, knoflook ,
prei, sjalot, bieslook. De zwavelverbindingen in deze
alliumfamilie verminderen de
kankerverwekkende eigenschappen van nitrosamines en N-nitroseverbindingen
die ontstaan wanneer vlees te lang wordt gegrild of gebakken. Ze bevorderen
apoptose (afsterven van kankercellen) bij darm-,borst-, long- en
prostaatkanker. Epidemologisch onderzoek wijst uit dat bij mensen die veel
knoflook eten nier- en prostaatkanker minder optreedt.
4.
Groenten en fruit
met carotenoïden : wortelen,
pompoen, zoete aardappelen, tomaten, abrikozen, rode biet, kakis of
sharonvruchten, in feite alle felgekleurde oranje, rode, gele en groene
vruchten en groenten bevatten vitamine A
en lycopeen. Vitamine A en lycopeen remmen de groei af van diverse
kankerstammen, waaronder enkele zeer agressieve (o.a. hersengliomen). Luteïne, lycopeen, fytoeen en canthaxantine stimuleren de groei van immuuncellen en
versterken hun vermogen om tumorcellen aan te vallen.
5.
Tomaten en
tomatensaus : tomaten bevatten
naast lycopeen nog meerdere andere anti-kanker voedingsstoffen die samen
nog effectiever zijn dan lycopeen alleen. Tomaten moeten worden gekookt of
gebakken om het lycopeen vrij te maken. Samen met olie wordt de opname door het
lichaam bevorderd.
6.
Paddenstoelen : zoals
oesterzwammen, shiitake, fluweelpootjes, kastanjechampignons
bevatten polysacchariden en lentinaan. Zij
stimuleren de activiteit en de vermenigvuldiging van de immuuncellen.
7.
Soja : de isoflavonen in soja blokkeren de
stimulering van kankercellen door geslachtshormonen (testosteron, oestrogenen).
Ze spelen ook een rol bij de afremming van angiogenese (proces waarbij nieuwe
bloedvaten gevormd worden). Let wel op voor isoflavonen-supplementen die
bepaalde vormen van borstkanker kunnen verergeren. Dit is niet zo bij het eten
van soja (tofu, tempeh, sojasaus, miso).
8.
Gember : is een krachtig middel tegen ontstekingen en een
antioxidant (effectiever dan vitamine E). Gember werkt in op bepaalde
kankercellen. Gemberthee is goed tegen misselijkheid bij een chemokuur.
9.
Klein fruit : aardbeien,
frambozen, bosbessen, bramen, veenbessen bevatten ellaginezuur en polyfenolen. Zij stimuleren de processen om
kankerverwekkende stoffen te elimineren en remmen de angiogenese af. De aanwezige anthocyanidinen en proanthocyanidinen bevorderen ook de
apoptose(celdood) van kankercellen.
10.
Pruimen,
perziken,nectarines : recente onderzoeken wijzen op evenveel
antikanker-eigenschappen als kleinfruit.
11.
Citrusvruchten : zij bevatten flavonoïden die een ontstekingsremmende
werking hebben. Zij stimuleren de ontgifting door de lever van
kankerverwekkende stoffen.
12.
Kurkuma en kerrie : kurkuma of
geelwortel (een bestanddeel van kerrie) is het
krachtigste natuurlijke middel tegen ontstekingen dat op dit ogenblik
bekend is. Het bevordert apoptose (celdood) bij kankercellen en remt de
angiogenese af. Om in het lichaam te worden opgenomen moet kurkuma worden
gemengd met zwarte peper en ook best worden opgelost in olijfolie of
lijnzaadolie.
13.
Groene thee : rijk aan
polyfenolen ,vooral catechinen, die
de groei afremmen van bloedvaten die nodig zijn voor de groei van tumoren en
uitzaaiingen. Het is een antioxidant en bevordert apoptose. Om voldoende catechines vrij te maken moet je
groene thee best 10 minuten laten trekken.
14.
Kruiden en
specerijen : rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en munt zijn rijk aan etherische
oliën. Ze bevorderen apoptose in
kankercellen en beperken de verspreiding ervan door de enzymen te blokkeren
die ze nodig hebben om omliggend weefsel binnen te dringen.
15.
Granaatappelsap : een
ontstekingsremmende werking en een antioxidant. Vooral belangrijk is de
ontdekking van zijn vermogen om de ontwikkeling van onder andere
prostaatkanker aanzienlijk te verminderen. Bij mannen zou dagelijks gebruik
van een glas granaatappelsap de verspreiding van een aangetoonde prostaatkanker
vertragen met 67 procent.
16.
Pure chocolade : met meer dan 70%
cacao, bevat antioxidanten, proanthocyanidinen en polyfenolen. Ze
vertragen de groei van kankercellen en remmen angiogenese. Let wel op: als
chocolade wordt gemengd met zuivelproducten verliest de cacao zijn heilzame
werking. Melkchocolade heeft dus geen effect.
17.
Vitamine D3 : veel
onderzoekers zijn nu van mening dat vitamine D3 bijdraagt aan een vertraging
van alle vormen van kanker in een vroege fase van de ziekte.
18.
Omega 3 vetten : vooral in vette vis makreel, haring, zalm,
sardienen, tonijn-
. En lijnzaad,lijnzaadolie.
Ze remmen ontstekingen af en de verspreiding van uitzaaiende tumoren. Personen
die tweemaal per week vette vis eten verminderen hun risico op kanker. Lijnzaad
en lijnzaadolie verminderen de kans op prostaatkanker.
19.
Seleniumhoudend
voedsel : door de intensieve landbouwmethoden en chemische bemesting komt
selenium nog weinig voor in groenten en
granen. Bij biologische teeltwijzen
is dit wel anders. Selenium zit ook in vis,
schaaldieren en orgaanvlees. Dit mineraal stimuleert de immuuncellen en
versterkt het effect van antioxidanten.
20.
Probiotica : onze ingewanden
bevatten in normale omstandigheden goede
bacteriën(vooral Lactobacillus
acidophilus en lactobacillus bifidus)
die helpen bij de spijsvertering en zorgen voor een regelmatige ontlasting. Ze
spelen ook een belangrijke rol voor de opbouw
van een sterk immuunsysteem. Men
heeft aangetoond dat deze probiotica de
groei van darmkankercellen vertragen. Door te zorgen voor een regelmatige
stoelgang wordt de tijd dat de darmen in aanraking komen met kankerverwekkende
stoffen uit het voedsel ingekort. Probiotica hebben dus eveneens een ontgiftende functie. Sommige levensmiddelen zijn prebiotica.
Zij bevatten polymeren van fructose die de groei van probiotische bacteriën
bevorderen. Knoflook, uien, tomaten, asperges, bananen, tarwe
zijn
hier voorbeelden van.
|