een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
04-06-2008
Elke morgen een ontbijt: noodzaak voor je gezondheid ?
Elke morgen een
goed ontbijt : overroepen of absoluut nodig voor je gezondheid?
Het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag? Maar wie
heeft s morgens voldoende tijdom rustig te ontbijten? Zo lang
mogelijk in je bed blijven en dan snel een kop koffie en naar je werk. Dit is
het meest voorkomende scenario. Toch beweren sommige wetenschappers dat een
gezond ontbijt de beste manier is om je dag te beginnen.
Ze hebben overschot van gelijk wat betreft kinderen en adolescenten. En wat doe je
als je iemand bent die s morgens geen
honger heeft en geen hap door zijn keel kan krijgen? Moet je dan toch maar
in naam van je gezondheid van alles door je keel proppen? Ieder mens met
gezond verstand weet dat dit zeker niet goed is om je dag te beginnen.
Louter wetenschappelijk zijn er weinig aanwijzingen dat het
geheugen niet optimaal functioneert op een lege maag. Kinderen leren een beetje
slechter als ze met een lege maag op school zitten maar het verschil is klein. Het belang van een ontbijt ligt vooral in
het feit dat jehiermee voorkomt dat
je later op de dag allerhande rommel gaat eten met veel vet en suiker in.
(koekjes, chocolade, worstjes, koffiekoeken enz )
Volkerenboterhammen eten om 7 uur s morgens is gezonder dan
puddingkoeken of andere gevulde koeken om 10 uur. Maar als je zo vroeg nog geen
trek hebt hoef je je niet vol te stoppen. Je doet je boterhammen in een
brooddoos en eet ze gewoon later in de voormiddag op.
Een evenwichtig (eventueel uitgesteld) ontbijt heeft op
lange termijn een aantal gezondheidsvoordelen:
je
consumeert meer mineralen en
vitamines en minder vet en cholesterol
je
hebt meer controle over je gewicht
je cholesterolspiegel is lager en het
risico op hartaandoeningen wordt kleiner.
Om een gezond en
evenwichtig ontbijt samen te stellen kies je telkens 1 item uit drie
voedingsgroepen van de volgende vier :
fruit en groenten: liefst vers.
Kleinfruit (alle soorten bessen) bevat de meeste voedingsstoffen . Sappen
zijn beperkt voedzaam. Beter fruit en groenten in zijn geheel eten.
granen: volle granen, de volledige graankorrel eten. Bvb.
volkerenboterhammen, havermoutvlokken, muesli zonder suiker
Eiwitten: eitjes (gekookt, roer-,
gebakken), mager vlees (bvb.kippewit, kalkoen). Vis (zalm, tonijn,
makreel). Eieren zijn voedzaam, bevatten verschillende vitamines (o.a. A
en D) en mineralen. Eieren zijn cholesterolrijk. Hierover bestaat de
misvatting dat het eten van eieren je cholesterolspiegel zou verhogen.
Wetenschappers hebben ondertussen aangetoond dat niet het eten van
cholesterolrijk voedsel je cholesterol verhoogt maar wel het eten van
voedsel met verzadigde vetten.