een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
25-06-2011
Kanker voorkomen en bestrijden door het aanpassen van je levensstijl (deel 2)
Suiker
en witte koolhydraten én hun rol bij de ontwikkeling van kanker
In de tweede helft van de
twintigste eeuw kwam een nieuw ingrediënt op de westerse voedselmarkt nl. Fructosestroop. Het werd en is een
ingrediënt van bijna alle industrieel bereide voedingswaren. Het wordt
geraffineerd uit mais en is een mengsel van glucose en fructose. Deze sterk
geconcentreerde suikerstroop komt bovenop de reeds grote hoeveelheden witte
(tafel)suiker die wij dagelijks consumeren. De consumptie van suiker is enorm gestegen.
Onze genen hebben zich ontwikkeld in een omgeving waarin een individu hoogstens
2kg suiker (meestal honing) per jaar nuttigde. Inmiddels is het verbruik van
suiker gestegen tot 30 à 35 kg per persoon per jaar.
Er zijn goede redenen om aan
te nemen dat deze immense toename van het suiker- en witte
koolhydratenverbruik bijdraagt tot de toename van de kankers door de koppeling
aan de sterke verhoging van de insuline
en het IGF in je lichaam. Wanneer je suiker of witte
koolhydraten eet voedsel met een hoge
glycemische index dan stijgt het glucoseniveau in je bloed. Hierdoor
scheidt het lichaam onmiddellijk een hoeveelheid insuline af waardoor de glucose
in de cellen kan worden opgenomen. Die afscheiding van insuline gaat gepaard
met de afscheiding van een andere stof nl. IGF (insulinegelijkende
groeifactor-1) die de celgroei moet stimuleren.
Maar we weten inmiddels dat
door de afscheiding van insuline en IGF rechtstreeks de groei van kankercellen
wordt bevorderd maar ook ander omringend weefsel wordt aangetast. Bovendien weet men dat mensen
met diabetes (hoog bloedsuikerniveau) een meer dan gemiddeld risico lopen op
kanker. Kanker teert welig op suiker.
Bij een Aziatische voeding met weinig suiker en geraffineerde producten, heeft
men vijf- tot tienmaal minder kans op het ontwikkelen van een
(hormonengerelateerde) kanker.
De hele wetenschappelijke
literatuur wijst in dezelfde richting : personen
die zich tegenkanker willen
beschermen, moeten stevig snijden in hun geraffineerde suiker- en wittekoolhydratengebruik. Het is belangrijk
om snoep, koekjes en gebak als tussendoortjes zoveel mogelijk te bannen uit je
dieet. Als je tussen de maaltijden suiker eet, is er niets om de stijging van
insuline te blokkeren. Alleen wanneer het
gecombineerd wordt met ander voedsel vooral met vezels uit groenten of fruit, metgoede vetten : olijfolie, lijnolie of (bio)boter wordt de opname
van suiker vertraagd en de insulinepiek afgezwakt. Andere voedingswaren die de
stijging van het bloedsuikergehalte beperken zijn o.a. : bosbessen, kersen,
frambozen, uien , knoflook, kaneel