een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
25-01-2008
Waarom altijd vlees , bonen kunnen ook
Bonen zijn niet
alleen gezond maar ook lekker als je weet hoe ze klaar te maken
Een gezonde voeding
betekent een gevarieerde voeding,
gevarieerd ook voor de eiwitten. De meeste mensen beperken hun eiwitinname tot vlees. Gevarieerd
is voor hen dan verschillende soorten vlees: kip, rundvlees, varkensvlees,
zelfs struisvogel of kangoeroe om eens wat exotisch te eten
Maar een echte gezonde inname van eiwitten en dus ook
gevarieerd zijn: naast vlees vooral bonen,
erwten, linzen, eieren, (liefst verzuurde) melkproducten.
Bijna alle bonen, linzen en erwten zijn een supervoedsel. We denken aan gewone
witte boontjes, limabonen,nier-,pinto-,soja-, doperwten, kikkererwten,
groene,bruine, gele,roze linzen enz
Zij bevatten uiteraard veel
eiwitten (die volkomen evenwaardig zijn met vleeseiwitten als je ze
combineert met volwaardige koolhydraten zoals volkorenbrood of rijst) maar
tevens vezels, wateroplosbare vitamines,
thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur, polyphenolen als antioxidanten
die de celveroudering tegenhouden.
Zij verlagen de cholesterol, stabiliseren je
bloedsuikerspiegel, voorkomen overgewicht en bestrijden constipatie, hoge
bloeddruk, type 2 diabetes en divertikels in de darmen. De kans op kanker verkleint
Mijn nierbonen-recept
Wat je nodig hebt voor 4 personen: 150 gr.
Nierbonen 1à2 soeplepels
zoute sojasaus (tamari of shoyu) Tabasco Gemalen koriander 1à2 koffielepels Modena-azijn 1à2 soeplepels olijfolie Een wortel, ui, prei, takje groene selder, platte
peterselie, teentje knoflook, verse tijm, rozemarijn, salie
De saus : De sojasaus met de tabasco, de koriander, de azijn en de
olijfolie mengen.
De bereiding van de bonen: De gewassen bonen in ruim water een nachtje laten weken In dit weekwater 30min koken. Afgieten en in vers water
opnieuw 30 min koken, samen met de groenten en de kruiden. Afgieten en nog warm
met de saus mengen.