een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
13-11-2008
De goede kantjes van suikers
De goede (en slechte) kantjes van suikers
Suikers of koolhydraten zijn één van de belangrijkste groepen in ons
voedingspatroon. In de lever worden deze suikers afgebroken tot glucose (bloedsuiker).Zij leveren de zo noodzakelijke energie voor je cellen en organen.
Men onderscheidt enkelvoudige
én complexe koolhydraten.
-
de enkelvoudige worden zeer snel geabsorbeerd. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten in o.a.
melk producten, fruit en witte suiker
-
de
complexe worden slecht langzaam omgezet .Bvb.in volle granen, groenten en
peulvruchten.
Complexe en sommige
enkelvoudige leveren eveneens vitamines,
mineralen envezels. Maar
voedingsproducten met geraffineerde (witte) suiker zijn niet voedzaam, het is
aan te raden deze sterk te beperken.
Hoe kan je deze goede suikers in een
dagelijks dieet inbouwen?
start je dag met een ontbijt met volle granen: volkerenboterhammen,
muesli zonder suiker, havermout,
ook tijdens de tussendoortjes en de lunch best
volle granen eten, fruit (bvb. bessen)
bij de warme maaltijd de eeuwige aardappel
regelmatig vervangen door volkorenrijst of pasta, bulghur, gierst,
vollegranencouscous, quinoa, amarant
vervang je fruitsappen door het fruit zelf. Bvb.
Een sinaasappel bevat 2 maal meer vezels en de helft minder suikers dan een
glas sinaasappelsap.
eet regelmatig bonen. Zij bevatten veel complexe
koolhydraten en tegelijkertijd (volwaardige) eiwitten.
Laat je niet misleiden!
Door de grote populariteit
van het Atkins dieet en andere lage
koolhydraatdiëten, is er bij velen het waanidee ontstaan dat koolhydraten slecht zijn voor je
gezondheid en zeker bijdragen tot vele kilos overgewicht. Dit is een
naïeve verdraaiing van de werkelijkheid. Natuurlijk kan een dieet van
hoofdzakelijk wit brood en witte rijst, van geraffineerde pasta, gesuikerde
soft drinks en ander geraffineerd en bewerkt voedsel bijdragen tot een
gevoelige gewichtstoename ( én een verhoogd risico op diabetes en coronaire
hartziekte). Maar door deze witte
producten tevervangen door volle
granen, groenten, fruit en bonen als bron van (volwaardige ) koolhydraten
zal dit zelfs resulteren in een gewichtsverlies en zeker geen gewichtstoename.
Enkelvoudige en complexe het volledige
beeld is toch genuanceerder
Suikers (in de titel) dan
bedoelen we zowel suikers, vezels als
zetmeel.