een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
10-02-2008
Melk de witte motor
De mythe van melkproducten : dé calciumbron bij uitstek
In onze westerse
voedingsgewoonten worden melkproducten beschouwd als dé bron van calcium. Als
je vroeg begint met voldoende melk te drinken kun je later osteoporose( één van
de ouderdomsziektes) of broze botten en beenderen vermijden.
Normaliter is dit een logische vaststelling als je weet dat
melk het meeste calcium bevat (per 200ml -1 glas- 250 mg calcium). Maar dit is
maar één hoofdstuk van het verhaal en een té eenvoudige voorstelling van de
werkelijkheid. Wanneer je calciumrijke voeding consumeert betekent dit nog
niet dat dit calcium ook wordt opgenomen in ons organisme en meer specifiek in
onze beenderen en botten.
De 2 volgende stappen zijn minstens even belangrijk:
1 Hoe er voor zorgen
dat het calcium echt wordt opgenomen door ons organisme en onze botten versterkt?
Groene
groenten en peulvruchten de zogenaamde greens and beans zijn door ons lichaam gemakkelijk opneembare calciumbronnen.. We denken bv. aan
spruiten, boerenkool, broccoli, andijvie, sperziebonen, warmoes.
Alle
soorten bonen komen eveneens in
aanmerking zoals : bruine, zwarte , nier-, pinto,witte
bonen, kikkererwten, sojabonen, tofu
En
verder havermout en gedroogde vijgen
Bovengenoemde voedingsmiddelen bevatten vrij veel magnesium dat ook
bijdraagt tot een sterke botopbouw.
Zorg
voor voldoende beweging. Uit
wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat
personen die minstens 3x 30 minuten p/week intensief bewegen de
kalk in hun beenderen beter bijhouden, terwijl sedentaire passieve mensen
calcium verliezen en hun botten verzwakken.
Zorg
voor vitamine D. Regelmatig in
de zon lopen of in de buitenlucht vertoeven, zorgt ervoor dat er vitamine
D wordt aangemaakt. 15 min. zonlicht per dag op de huid is voldoende.
Vitamine D regelt het gebruik van
calcium door het lichaam.
2Hoe er voor zorgen
dat het calcium ook in onze beenderen en botten blijft ?
Calcium in je botten en beenderen brengen volstaat niet. Wat
werkelijk prioritair is, is deze bijhouden:
Vermijd
calciumverlies door weinig of geen
zout te eten. Calcium in de beenderen heeft de neiging op te lossen in
de bloedsomloop om verder langs de nieren in de urine het lichaam te
verlaten. Door de consumptie van zout wordt dit proces versterkt en zal er
meer kalk het lichaam langs de urine verlaten.
Haal
je eiwitten (proteïnen ) meer uit
planten dan wel uit dierlijke producten. Proteïnen uit vis, vlees,
eieren, melk hebben de neiging om calcium te doen lekken uit de beenderen
en bevordert de verwijdering hiervan via de urine
Rook niet. Rokers verliezen meer
calcium dan niet-rokers. Uit een onderzoek bleek zelfs tot 40% meer.
Als je er voor zorgt dat het calcium dat je nodig hebt voor
gezonde en sterke botten optimaal in je opneemt en bijhoudt is het niet per se
nodig om (veel) melk en zuivelproducten te gebruiken. De aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid calcium wordt fel overdreven. Veel belangrijker zijn andere
factoren zoals: beweging, vitamine
D-opname, niet roken, minderdierlijke
eiwitten gebruiken, minder zoutopname, die onze sterke botten bepalen.
Want waarschijnlijk is onze melk niet zo zuiver meer: resten
van antibiotica, hormonen, pesticiden, andere medicamenten En melk (uitgezonderd magere melk) bevat veel vet en
cholesterol.
Calcium is één van de stoffen die het bot beïnvloeden.
Daarnaast zijn er nog fosfor, boor,magnesium, bepaalde hormonen. Eiwitten (proteïnen) zijn eveneens belangrijk in de
calciumbalans. Diëten die rijk zijn aan proteïnen moedigen het calciumverlies
aan.
Iedereen kent de 4 basissmaken:
zout, zuur, zoet en bitter. In de westerse wereld wordt bij de meeste
gerechten om ze smakelijk te maken een combinatie gemaakt van twee of meer van deze
4 smaken. Nochtans bestaan er bij ons ook voedingsproducten die de umami-smaak hebben . We denken bijvoorbeeld aan
parmezaanse of oude gouda kaas.
Umami of de vijfde smaak werd ontdekt in Japan door
professor Ikeda . Deze eigen (nieuwe basis-) smaak die niet kon worden
ondergebracht bij de 4 basissmaken werd door Ikeda umami genoemd wat je zou kunnen vertalen als lekker of smakelijk
Na verder onderzoek bleek dat de stof mononatriumglutamaat MSG (of monosodiumglutamaat)in hoofdzaak verantwoordelijk was voor
deze smakelijke sensatie, ook wel eens omschreven als hartelijk of
bouillonachtig. Bij de afbraak van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten
wordt dit MSG vrijgemaakt. In de meeste gevallen gebeurt dit door fermentatie of droging.
Alleen het vrijgemaakte glutamaat geeft de umami sensatie.
In de westerse wereld is dit o.a. bij moedermelk,
oude brokkelkazen, parmezaankazen, gedroogde berghesp, ansjovis, sommige erwten
en zongerijpte tomaten terug te vinden.
In de Aziatische keuken komt de umami frequent terug bij
vele basis-voedingsstoffen zoals : sojasaus,
bonitovlokken(bonito is een tonijnsoort), oosterse vissaus, zwarte bonensaus, miso (fermentatie van
sojabonen), gedroogd zeewier(kombu).
MSG,vetsin of E621 wordt sinds zijn ontdekking kunstmatig aangemaakt (meestal onder de
vorm van een wit poeder) en toegevoegd aan vele bereide (westerse) gerechten.
Er wordt beweerd dat naarmate je ouder wordt je smaak afvlakt en door
toevoeging van MSG je smaak en eetlust terug toeneemt.
Iedereen weet eveneens dat in de meeste Chinese restaurants
in België en Nederland MSG (vetsin) aan de gerechten wordt toegevoegd om de
smaak te versterken. Te veelkunstmatig MSG zou dan aanleiding geven tot hoofdpijn, hartkloppingen,
een droge mond of duizeligheid bij personen die daarvoor gevoelig zijn(het
Chinese restaurant-syndroom of CRS). Deze allergische reacties komen echter
niet voor bij de natuurlijke vorm van MSG.
Wil je nog meer te weten komen over deze unieke smaak klik dan even op de foto.
Geïnteresseerden kunnen doorklikken naar : umami1en umami2
Bonen zijn niet
alleen gezond maar ook lekker als je weet hoe ze klaar te maken
Een gezonde voeding
betekent een gevarieerde voeding,
gevarieerd ook voor de eiwitten. De meeste mensen beperken hun eiwitinname tot vlees. Gevarieerd
is voor hen dan verschillende soorten vlees: kip, rundvlees, varkensvlees,
zelfs struisvogel of kangoeroe om eens wat exotisch te eten
Maar een echte gezonde inname van eiwitten en dus ook
gevarieerd zijn: naast vlees vooral bonen,
erwten, linzen, eieren, (liefst verzuurde) melkproducten.
Bijna alle bonen, linzen en erwten zijn een supervoedsel. We denken aan gewone
witte boontjes, limabonen,nier-,pinto-,soja-, doperwten, kikkererwten,
groene,bruine, gele,roze linzen enz
Zij bevatten uiteraard veel
eiwitten (die volkomen evenwaardig zijn met vleeseiwitten als je ze
combineert met volwaardige koolhydraten zoals volkorenbrood of rijst) maar
tevens vezels, wateroplosbare vitamines,
thiamine, riboflavine, niacine en foliumzuur, polyphenolen als antioxidanten
die de celveroudering tegenhouden.
Zij verlagen de cholesterol, stabiliseren je
bloedsuikerspiegel, voorkomen overgewicht en bestrijden constipatie, hoge
bloeddruk, type 2 diabetes en divertikels in de darmen. De kans op kanker verkleint
Mijn nierbonen-recept
Wat je nodig hebt voor 4 personen: 150 gr.
Nierbonen 1à2 soeplepels
zoute sojasaus (tamari of shoyu) Tabasco Gemalen koriander 1à2 koffielepels Modena-azijn 1à2 soeplepels olijfolie Een wortel, ui, prei, takje groene selder, platte
peterselie, teentje knoflook, verse tijm, rozemarijn, salie
De saus : De sojasaus met de tabasco, de koriander, de azijn en de
olijfolie mengen.
De bereiding van de bonen: De gewassen bonen in ruim water een nachtje laten weken In dit weekwater 30min koken. Afgieten en in vers water
opnieuw 30 min koken, samen met de groenten en de kruiden. Afgieten en nog warm
met de saus mengen.
Leven zonder te verouderen?
Op je honderd nog fysiek en mentaal actief?
Wordt deze droom in de 21e eeuw werkelijkheid?
De wetenschap krijgt meer inzicht in de mechanismen van
veroudering waardoor het mogelijk wordt om het verouderingsproces te vertragen. Om deze bevindingen uit de wetenschap toe te passen in je
persoonlijk leven let je best op:
1.
het
aanpassen van je voeding
-meer : fruit en groenten ( 5 porties per dag),
granen(best de volledige graan korrel) en aardappelen
-diversifieer: je inname van eiwitten: en kies uit vlees , vis, eieren, bonen, erwten, linzen, tofu en andere soja-eiwitten
-verminder : de
consumptie van suiker en bereid voedsel rijk aan suiker, van dierlijke vetten (boter,
charcuterie, sausen, vet vlees); Je alcoholgebruik: dagelijks max.2 glazen
voor een vrouw en 3 voor een man
-vermijd:als je eet door te gaan tot je verzadigd bent . Ga van tafel met
nog een beetje honger. Alleen je
ontbijt is hierop een uitzondering, dit mag gerust copieus zijn. Als je eet doe dit langzaam, zodat je lichaam de
tijd krijgt om zich aan te passen aan
de voedselinname.
Het eiland van de honderdjarigen De inwoners van Okinawa, op de Japanse archipel, passen de hara
hachi-bu toe: de tafel verlaten wanneer ze voor slechts 80% verzadigd zijn. Ze
verkiezen voedsel dat arm is aan geraffineerde suikers en dierlijke vetten,
maar rijk aan essentiële voedingsstoffen. In 2005 was hun levensverwachting op 65 jaar: 24,1 jaar voor de vrouwen
en 18,5 jaar voor de mannen. In de Verenigde Staten is dat respectievelijk 19,3
en 16,2 jaar. In 2003 waren er in Okinawa 43 honderdjarigen op een totaal van 100.000
inwoners. In de geïndustrialiseerde landen is dat slechts 20 op 100.000.
2. het stimuleren van je hersenactiviteit
De hersenen
verouderen sneller als men ze niet regelmatig gebruikt en activeert door bvb. te lezen, ideeën
uit te wisselen, zelf te schrijven, kruiswoordraadsels
op te lossen, te studeren, creatief bezig te zijn enz
-vermijd de routine : het is vooral door
gevarieerde activiteiten te kiezen
dat men de veroudering tegengaat. Te veel herhaling
of repetitie vermijden. -activiteiten
doen die de inventiviteit en de
intellectuele vermogens stimuleren.
3. regelmatig bewegen
Door fysieke
beweging en activiteit wordt de afbraak van de spieren afgeremd.
-voor
de minder dan 65-jarigen raadt men aan om 5
maal per week 30 minuten
matig te bewegen (bvb. wandelen) of 20 minuten intensief. -voor
de +65-jarigen eveneens 5maal per week 30 minuten matig of 2à3 maal 10 à 20 minuten intensief naargelang de
gezondheidstoestand van de persoon.
Bij de gewone buikademhaling worden de longen volledig
gevuld met zuurstof en daardoor krijg je meer energie ter beschikking.
Nochtans bestaat er een variant die zorgt voor nog meer energie en kracht en
tegelijkertijd voor een evenwichtige
doorstroming van deze energie (chi). Deze ademtechniek wordt toegepast
bij de beoefening van tai chi (en
enkele andere martiale gevechtskunsten).
Maar het is alleen te leren onder begeleiding van een
deskundig tai chi oefenmeester. Zonder een deskundige begeleiding is er een
risico op hartritmestoornissen en beschadiging van andere organen zoals nieren
of blaas.
Op de site: http://www.taichi-herkdestad.be/lessend.html- en klikken op
het thema ademhaling - vind je een
gedetailleerde uitleg over deze omgekeerde buikademhaling en de uiteindelijke schildpadademhaling.
Tai chi ook
weleens Chinese Yoga genoemd
Door de beoefening van tai chi zit je zo goed in je eigen
lichaam dat de waarnemingen en het aanvoelen van alles wat zich buiten het
lichaam bevindt, bijna vanzelf heel aangenaam wordt. Ook de dingen die minder
aangenaam zijn, zoals ziekte bijvoorbeeld. Het heeft te maken met het kunnen
vinden, ook in moeilijke momenten, van een soort rust in jezelf. En die rust
ervaar ik vooral als iets lichamelijks, als iets dat het denken niet kan
bereiken.(Patricia de Martelaere, hoogleraar filosofie en romanschrijfster, in
een interview in Knack).
De weg van
taijiquan (of tai chi) , een weg naar verjonging
Dat tai chi ontspant en de gezondheid bevordert weten de
Chinezen als zevenhonderd jaar en al die tijd hebben zij er baat bij gevonden.
De Chinezen verstaan onder chi levenskracht en
beschouwen de vrij vloeiende beweging van chi door het lichaam als essentieel
voor een gezond leven.
Met een ontspannen lichaam en een kalme, open geest zul je
beter de stressvolle momenten in je leven aankunnen. Tai chi kan je helpen om
dit evenwicht en die open geest en een zekere gemoedsrust te bereiken.
De drie
voornaamste onderdelen van tai chi zijn meditatie, beweging en ademhaling.
Tai chi en meditatie :
In wezen bestaat meditatie uit concentratie en ontspanning
. Je geest richt zich op een voorwerp terwijl je lichaam zich in een comfortabele
positie ontspant. Het basisdoel is je denkende geest tot zwijgen te brengen en
het bewustzijn te verschuiven van het rationele naar het intuïtieve. Vele
vormen van meditatie zijn passief en de aandacht is gericht op één bepaald
onderwerp. Tai chi echter is één van de plezierigste vormen van meditatie. De vloeiende bewegingenen geestelijke visualisaties van elke
oefening geven het een extra dimensie die ontbreekt bij de statische vormen van
meditatie.
Tai chi en ademhaling
Zie hoger bij buikademhaling, (omgekeerde buikademhaling en
schildpadademhaling.)
Buikademhaling heeft vele gunstige effecten op het lichaam. Door je
buikspieren te spannen en te ontspannen is de inwendige druk afwisselend hoog
en laag. Daardoor stroomt het bloed
binnen je buikholte niet alleen gelijkmatiger, maar verbetert ook de doorbloeding van alle
andere organen.
Tai chi en beweging
Evenwicht en harmonie
hebben hun weerspiegeling in tai chi bewegingen. Het gewicht vanhet lichaam
wordt verplaatst van de ene voet op de andere, er vinden voortdurend
lichte, subtiele overgangen plaats tussen
voorwaartse en achterwaartse bewegingen ,leeg en vol enz. Elke beweging van
een arm of been gaat gepaard met bewegingen van het hele lichaam, en spieren en
beenderen maken kalme terugtrekkende of
uitbreidende bewegingen. De voortdurende, zachte en cirkelvormige
bewegingen van tai chi zorgen eerst voor continuïteit en dan voor kalmte en
ontspanning.
De traagheid van
tai chi leert evenwicht door beheersing en coördinatie van spieren.
De vloeiende bewegingen en energiemeditaties van tai chi
hebben als effect dat ze ons tempo verlagen en ons lichaam verfrissen met
vredige ontspanning en vernieuwde energie. Tai chi ontspant de geest en het lichaam, kalmeert het zenuwstelsel, heeft
een weldadig effect op het hart en de bloedsomloop.
Kijk ook eens naar
volgende korte demonstraties van de echte meesters
Weinigen zullen dit
echter in hun dagelijks leven toepassen.Wij ademen vanzelf, maar meestal is
onze ademhaling hoofdzakelijk beperkt en vooral gelegen in de borstkast. De
meeste mensen zijn geneigd om louter te ademen met de bovenste helft van hun
longen.
Hoe meer zuurstof
we echter kunnen inademen, hoe meer
energie we produceren voor ons organisme. Zo kunnen we meer weerstand
opbouwen tegen allerhande ziektes. Zo zullen bvb. kankercellen beter gedijen in
een anaërobe (weinig zuurstof) omgeving.
Bij een goede buikademhaling zullen de longen volledig gevuld worden met lucht en krijgen we alle voordelen
van een optimale zuurstofopname.
Als je uiteindelijk besluit om de buikademhaling voor jezelf
aan te leren en te oefenen, zul je na een tijd spontaan deze ademhaling
toepassen.
Mooi meegenomen is dat hierdoor je inwendige organen zoals
de lever, maag en darmen een zachte
massage krijgen, waardoor bvb. de stoelgang verbetert en de lever (als
ontgifter) beter zijn werk vervult.
Buikademhaling reduceert
eveneens angsten en mogelijke paniek. Bij angst zul je onbewust
overschakelen op een oppervlakkige en te snelle ademhaling, waardoor je angst
nog toeneemt. Als je dan bewust overschakelt op buikademhaling zal je angst
verminderen.
Nu volgt een krachtige
en eenvoudige techniek van buikademhaling.
Gemakkelijk om zelf zonder
begeleiding aan te leren. Eens dat je deze onder de knie hebt, ervaar je meteen
ontspanning en het reduceert je angsten of eventuele paniek. Tracht deze aanvankelijk elke dag 5 minuten te oefenen. Probeer dit stilaan op te voeren tot
15 minuten.
De oefening:
Ga op de grond liggen met opgetrokken knieën, je rug zo vlak
mogelijk tegen de aarde gedrukt, en een kussen onder je hoofd. Leg een hand op
je buik. Als het voor jezelf comfortabeler is om je benen te strekken dan kan
dit ook.
Begin met in te
ademen en tel langzaam tot 4. Tracht tegelijkertijd je buik op te spannen.
Stel je buik voor als een ballon die je opblaast. Je rug blijft vlak op de
grond. Het is in orde als je echt voelt dat je buik uitzet.
Vervolgens adem je
uit terwijl je langzaam tot 4 telt. Als je uitademt tracht te voelen hoe je
de spanning (in je buik) loslaat.
Herhaal dit in- en uitademen op 4 tellen een aantal keren.
Let op, langzaam blijven tellen. Laat niet toe dat je afdwaalt met je
gedachten. Concentreer je terug op het tellen en je adem.
Als je dit een tijdje al liggend hebt geoefend, kan je dit ook al eens al zittend doen. Later doe je dit op verschillende tijdstippen gedurende de dag,
zelfs als je staat te wachten op de
bus bvb. of als je een pauze neemt op je werk.
Zo, dit was het dan en nu maar oefenen. En als je op de foto
klikt kom je terecht bij You Tube ,waar een demonstratie volgt van 'ademen met je diafragma' wat in feite hetzelfde is als 'buikademhaling.'(sorry het is wel in het engels).
Klik hier
voor nog meer informatie (sorry in het engels). Je krijgt een variant, meer
gedetailleerd en vollediger.
Voor de echte fanaten: in de toekomst een pagina over : de omgekeerdebuikademhaling- het neusje van de zalm!
Voor de geïnteresseerden: bijkomende informatie over zuurdesem en zuurdesembrood:
Dit is een vervolg van mijn pagina's over desem en zuurdesembrood.
- een boek : Brot selber backen. Uitgeverij : GU (www.gu-online.de). ISBN: 3-7742-5451-6. In Duitsland heeft men een hele traditie om 'Sauerteig' te maken. In dit boek staan verschillende bereidingen.
- Kijk ook eens op de site van Le pain quotidien. Een keten van eethuizen verspreid over vele landen. Gesticht door een Belg. Zijn trots is het echte natuurdesembrood gebakken met biologisch meel , water en zout. Kom je eens in Antwerpen, Brussel of Gent moet je daar eens binnenlopen en dit lekkere brood proeven. Zo zul je ervaren hoe echt brood nog smaakt. De adressen van de verschillende eethuizen vind je op de site.
Een recept voor rode kool , niet gewoon maar eens anders én zo lekker
De weldaad van alle kolen
Alle koolsoorten zijn een weldaad voor je gezondheid.
Onderzoek heeft aangetoond dat zij bij regelmatig gebruik kanker voorkomen.Voor meer informatie hierover : klik op de foto.
Nochtans wordt deze groente door de meeste mensen niet
geapprecieerd. ze zijn moeilijk verteerbaar, liggen zwaar op de maag, geven
aanleiding tot darmrommelingen en gassen.
Bij de bereiding verspreiden ze een onaangename koolgeur.(zwavelwaterstof)
Bij het recept dat nu volgt wordt er gebruik gemaakt van
ingrediënten die rode kool licht verteerbaar maakt.
En ziehier het
ultieme recept
Wat je nodig hebt: 1. halve
rode kool, gesneden 2. enkele
takjes verse tijm 3. fijngehakt
teentje knoflook 4. fijngehakt
schijfje verse gember 5. kardemon:
4à 5 ingekerfde zaaddoosjes 6. zout,
peper, nootmuskaat 7. 1
à 2 eetlepels rietsuiker 8. 2
à 3 appels in schijfjes 9. enkele
sjalotjes of eventueel een ui 10. een pan met
dikke bodem.
De Bereiding: Gehakte sjalotjes in olijfolie aanstoven, de gesneden kool
toevoegen. Kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Vervolgens look, gember, kardemon en verse tijm toevoegen. Overgieten met 15 à 20cl warm water. Deksel op de pan en zachtjes 1 uur laten sudderen. De stukjes appel samen met de suiker in de pan. Alles goed
mengen. Vervolgens nog een uurtje verder sudderen.
En klaar is kees . Om duimen en vingers af te likken , zoooo
lekker!!!!
Het Amerikaanse National Center for Health Statistics
beweert dat slechts NEGEN procent van alle Amerikaanse volwassenen voldoende
gezonde voeding tot zich neemt. Dit betekent een minimum aan dagelijks
aanbevolen voedingsstoffen om een goede gezondheid te garanderen. In dit
opzicht heeft de Johns Hopkins Medical School gewaarschuwd dat een minderwaardige en onvolledige
voedsel- inname een wijdverspreid
probleem is. De gevolgen zijn: verschillende beschavingsziekten zoals
zwaarlijvigheid, diabetes, hartziektes en kanker.
Professor Walter Willett van de Harvard Universiteit
verzamelde gegevens naar de leef- en
voedingsgewoonten van 250.000 mannen en
vrouwen over een periode van 25 jaar. Uit de resultaten maakt hij op dat de
hoofdoorzaken van ziektes bij de Amerikaanse bevolking - zoals kanker,
cardiovasculaire ziektes, hart- en herseninfarct, diabetes - niet de genetische
factoren zijn ,zoals de meeste mensen denken en misschien ook liefst zo zien -
maar wel VOEDING EN LEEFGEWOONTEN. Dit is voor meer dan 80% waar voor
hartziektes, 90% voor type 2 diabetes en meer dan 70% voor infarct en
darmkanker.
Van een Amerikaanse oorlogsveteraan (1 jaar in Irak) die
zelf weet wat deze angsten betekenen. Ik heb regelmatig extreme angst en
paniekaanvallen, je zou het niet geloven.' Voor mij werkt dit uitstekend. Je kunt
het herhalen zo vaak je wenst of nodig is'.
Je eigen angsten drastisch verminderen zonder medicatie maar
met acupressuur.
Pas dit toe elke keer als je een angstaanval voelt opkomen.
Gebruik je vingertoppen van beide handen. Met je acht
vingertoppen oefen je druk uit op je borstbeen. Je plaatst je vingertoppen
verticaal naast elkaar . Je vertrekt met de pink van je linkerhand en de
wijsvinger van je rechterhand vanuit het middelpunt van je borstbeen.
Je drukt tegelijkertijd met deze acht vingertoppen gedurende
3 minuten, terwijl je rustig tracht in- en uit te ademen.
Herhaal dit gedurende de dag zo dikwijls als je je angst
voelt opkomen. Hoe meer je dit toepast, hoe beter het begint te werken en hoe
meer effect je bereikt om kalm te worden en innerlijke rust te vinden.
(Adapted
from Acupressure for Emotional Healing by Michael Reed Gach, Ph.D. and Beth Ann
Henning, Dipl. A.B.T).
Kankerpreventie bij onszelf het kan , maar waarom zouden we ?
Wat is het leven nog waard als dat... al niet meer mag? Wat heb ik dan nog aan mijn leven ?
Dit is een veel gehoorde uitspraak van mensen die zich te goed doen aan lekker eten en drinken (lees hier: uitgebreid met veel vlees ,vetrijk en suikerrijk en met wijn en bier overgoten).We houden er van om onze zorgeloosheid te veinzen in verband met kanker. We kennen toch allemaal de straffe verhalen van de 90-jarige man die heel zijn leven dagelijks 2 pakjes per dag gerookt heeft en nu nog lustig doorrookt. Hier tegenover staat het korte leven van de 30-jarige die zich altijd goed heeft verzorgd , nooit heeft gerookt of gedronken en bij een toevallig doktersonderzoek krijgt te horen dat hij kanker heeft met uitzaaiingen in lever en longen.
Het is natuurlijk vrij onvoorspelbaar welke persoon kanker zal krijgen en wie niet. Toch is het tegenwoordig wel makkelijker om kanker te voorspellen omdat de oorzaken al goed te onderkennen zijn. Er is hierrond de laatste jaren al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Men kan al aangeven welke factoren de kans op kanker sterk vergroten.Daarom zijn verschillende types van kanker preventief te benaderen.
Maar ben je ondertussen bereid om je levensstijl en gedrag aan te passen en te veranderen? Daar wringt meestal het schoentje. 'wat een saai leven , dan mag er niets meer , ik wil blijven genieten '. Velen zijn niet geneigd om hun sigaretten , dat lekker stuk varkensvlees, of die snoep en chips 'savonds voor de TV op te geven.
Een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (World Cancer Research Fund)Klik hier om dit rapport te raadplegen
Het rapport 'voedsel, voeding, fysieke activiteiten en kankerpreventie: een wereldomvattend perspectief '(Food , Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: A Global Perspective) is gebaseerd op een analyse van een 7000-tal voorafgaande studies.Het is een onderzoek naar de relatie tussen kanker en onze leefgewoonten. We krijgen advies om zo gezond mogelijk te leven om kanker te vermijden door o.a. de consumptie van rood vlees te beperken; bereide vleeswaren(charcuterie bv.) zoveel mogelijk te vermijden;elke dag te bewegen door sport of andere oefening (bv. wandelen); soberheid te betrachten met alcoholische dranken en eveneens met softdrinks en sommige fruitsappen.
Normaal denk je dat dit rapport , dat nu eindelijk duidelijkheid brengt, onthaald wordt met dankbaarheid en enthousiasme. Niets is minder waar.Er heerst eerder een geïrriteerde stilte. Op de achtergrond is er gemor en sommigen reageren : -de keuze is dus eentonig eten, geen alcohol drinken en de rest van je tijd doorbrengen in het gymlokaal in ruil voor een extra 10 jaar in een bejaardentehuis... -als we luisteren naar die wetenschappers dan moeten we allemaal supermodellen worden die alleen nog een slaatje mogen eten. -meer reacties hierop voor geïnteresseerden : zie de BBC news website. Waarom wordt gezond eten altijd gelijkgesteld met saai en eentonig, terwijl niets zo saai , eentonig én pijnlijk is dan sterven aan kanker. Waarom reacties als : 'het leven is er om geleefd te worden' terwijl wij veel geld moeten neertellen om ons voedsel aan te schaffen dat niet veel beter is dan vergif .
En nu de algemene aanbevelingen van dit rapport. De uitgebreide informatie hierover vind je op de website van het WCRF.Zie hoger. Er bestaat ook een nederlandstalig rapport.
Aanbeveling 1 : Lichaamsvetpercentage .Wees zo slank mogelijk binnen de normale range van lichaamsgewicht (BMI 21-23)
Aanbeveling 2: Lichamelijke activiteit. Wees lichamelijk actief als onderdeel van het dagelijkse leven (gemiddeld 30min.p/dag)
Aanbeveling 3 : Voedingsmiddelen en dranken die de gewichtstoename bevorderen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid. Vermijd suikerrijke dranken.
Vorige week op tv : een speciaal bed voor baby's die last hebben van reflux.
Reflux of het (periodiek) terugvloeien van het maagzuur in de slokdarm( voor meer informatie klik hier) komt de laatste jaren meer voor bij borelingen en baby's. De oorzaak hiervan is volgens de medici niet direct gekend. De behandeling bestaat vooral uit het toedienen van Gaviscon en/of zantac. Hiermee tracht men het overtollige zuur in de slokdarm te neutraliseren. Bij overvloedig terugvloeien van dit maagzuur kunnen er ernstige ontstekingen ontstaan in de bovenste luchtwegen , keel en longen. Bij zware reflux kan er zelfs een plotse dood intreden. In dit bed echter, dat schuin staat, wordt de baby vastgemaakt en door zijn half- rechtop slaappositie kan het maagzuur moeilijker de slokdarm bereiken. .
De echte oorzaak van reflux-toename bij baby's is waarschijnlijk het induceren of op gang zetten van de bevalling in plaats van het natuurlijk bevallingsproces te volgen.Het is opvallend hoe weinig kinderen er worden geboren op 25 december en de 1ste januari.Sommige gynecologen zullen dan weer voor zij op vakantie vertrekken nog snel enkele bevallingen op gang zetten. In de baarmoeder is de peristaltische beweging van de slokdarm van het kind van de maag naar de mond.Hierdoor wordt de amniotische vloeistof door de baby uitgebraakt. Door een 'kunstmatig' opgewekte bevalling is de baby nog niet klaar voor een normale mond naar maag peristaltische beweging van de slokdarm, en blijft deze maag-mond richting vanuit de baarmoeder bestaan.
Bij de gangbare behandeling wordt er gebruik gemaakt van zuurneutraliserende medicamenten zoals ik hierboven reeds aanhaalde.Dit is een louter symptomatische benadering en niet echt genezend; Betere behandelingen zijn o.a. een (klassiek)homeopathische of osteopathische. Hier heb je meer kans op een genezing zonder dat je telkens weer opnieuw gaviscon of zantac moet toedienen.
Wat is trouwens het gevaar van deze 'zuurremmers' ? Uit een Amerikaanse studie blijkt dat patiënten met maagproblemen die regelmatig zantac gebruiken veel meer last krijgen van luchtpijp- en longproblemen en zelfs chronische bronchitis. Men denkt dat door het maagzuur te neutraliseren vele bacterieën kunnen overleven in keel, slokdarm, luchtwegen en zich gaan nestelen in de luchtpijpen en de longen en zo deze ontstekingen veroorzaken. Het zuur doodt dus tegelijkertijd schadelijke bacterieën. Men kan zich afvragen of het toedienen van zantac aan baby's wel zo veilig is en misschien later wel aanleiding geeft tot ontstekingen van de luchtwegen, keel en longen.
gierst-groentenburgers , een alternatief voor de eeuwige aardappel
Gierst (panicum miliaceum ) het vergeten graan.
Gierst is rijk aan magnesium en
ijzer, en bovendien een bron van vitamines B, eiwitten en
voedingsvezels. In de westerse wereld wordt gierst vooral gebruikt in dierenvoeding. In Azië en Afrika is het dagelijks voedsel voor de mensen. Het wordt daar meestal bereid zoals rijst. Gierst is glutenvrij en geschikt voor coeliakiepatiënten.Het bevat in vergelijking met andere klassieke granen zoals tarwe, maïs, spelt en rogge, betrekkelijk veel kiezel. Daardoor is het heilzaam voor haar, huid en nagels.
De smaak is neutraal , licht zoet. De kleur is meestal goudgeel. Ongepelde gierst is bitter van smaak, dus altijd gepelde gebruiken. . Klik op de foto voor verdere informatie
Een recept voor gierst-groentenburgers
Voldoende voor 6 burgers
360 ml groentenbouillon - 120gr gewassen gierst (wassen zoals rijst)
1 dikke prei , handvol peterselie, enkele stengels selder, 1 à 2 teentjes knoflook , een schijfje gember , 1 ajuin.
In een kookpot de groentenbouillon aan de kook brengen. Hierin de gierst doen. Terug laten opkoken , daarna op een zacht vuurtje met deksel op de pan 30 min. laten sudderen en zwelllen. Alle bouillon moet opgenomen zijn door de gierstkorrels.
Tegelijkertijd de groenten fijnsnijden en allemaal samen in een braadpan opstoven .Een beetje olijfolie in de pan heet laten worden , dan de groenten erbij doen. Kruiden met muskaatnoot, tabasco of gewone peper, en een soeplepel sojasaus (zoute). Deksel op de pan en zo op een middelmatig vuur gedurende max. 10 min. laten stoven. Tussendoor wel roeren om aanbakken te vermijden.
Na 30min. de twee gerechten samenvoegen en goed mengen met een vork. Zo krijg je een soort van gierstpuree en hiermee vorm je met je handen 6 gelijke burgers. Je doet dit als de puree nog warm is, want koud blijft de gierst niet kleven. Elke nog warm gevormde burger paneer je met paneermeel. Daarna alles laten afkoelen. En zo kan je op elk moment deze burgers bakken in een pan zoals je doet met een gewone hamburger. Liefst wel een tefalpan gebruiken om aanbakken te vermijden. En ...smakelijk.
Op dezelfde manier kan je gierstkroketjes maken om te frituren. Een variant is dat je door de puree, alvorens de kroketjes te vormen, gemalen kaas (emmentaler, gruyère; parmezaan naar eigen smaak) mengt. Zéér lekker.
Maar eerst iets over desem zelf : de kracht van melkzuurbacterieën
De goede eigenschappen van zuurdesem zijn hoofdzakelijk toe te schrijven aan de melkzuurbacterieën (mzb's) ,verschillende varianten van de lactobacillus o.a. L.casei, L.plantarum,L.acidophilus, L.brevis, L.buchneri,L.delbrukii.... Welke van deze mzb's er in je desem voorkomen hangt hoofdzakelijk af van de streek, het land waar je woont. Zo zal de desem in Duitsland andere mzb's bevatten dan in Frankrijk en weer andere dan in ons eigen Vlaanderen.
Hoe maak ik mijn eigen zuurdesem ?
Er zijn verschillende manieren om een (start)desem te bereiden. Zelf maak ik een natuurdesem , anderen zullen starten met de inbreng van mzb's van yoghourt of karnemelk.,terwijl bij natuurdesem de mzb's en wilde gisten uit de omgevingslucht worden gevangen. Oké en nu mijn desem- recept: Een glazen kom met glazen deksel Vullen met 500ml bronwater of gefilterd kraantjeswater op kamertemperatuur (met Britta filter bv.) Toevoegen van 200gr bio-volkorenmeel en mengen,omroeren De gevulde kom blijft in de keuken, tussen het deksel en de kom steek ik een cocktailprikker om de mzb's en de gisten uit de omgeving de kans te geven het deeg binnen te dringen: dit is de 1e dag. 2e dag: 1à 2 maal omroeren 3e dag : idem als hoger 4e dag : toevoegen van 50ml bronwater en 50gr volkorenmeel 5e dag : idem als 4e dag
einde 6e dag : het desem is normaal klaar om te gebruiken.Je ziet het aan de kleine belletjes die opstijgen aan de oppervlakte en het ruikt zurig, (mag zeker niet stinken=rottingsbacterieën)
Aan dit startdeeg voeg ik, voor het bakken van brood ,1700gr biomeel en 600ml bronwater toe. Van dit deeg neem ik 480gr als startdeeg voor een volgende keer.Wordt bewaard in de koelkast in een glazen kom met deksel.
(Zuur)desembrood voor een gezond darmflora en een sterke weerstand
(Zuur)desembrood beter dan yakult,actimel en alle gelijkaardige yoghourts voor de opbouw van een gezond darmflora en een sterke weerstand.
Desembrood is in ons huidig voedingspatroon voor de meeste mensen onbekend. Nochtans is het een gezond alternatief voor het dagelijkse gistbrood. Desem bevat een schat aan gezonde bacterieën , die ons helpen met de opbouw van een sterk darmflora om ons te wapenen tegen allerhande ziektes. Tegelijkertijd helpen zij bij de vertering en bij een optimale opname van voedingsstoffen.
Sommige mensen die willen overschakelen op het gewone volkoren gistbrood ondervinden spijsverteringsproblemen en hebben last van gasvorming, krampen, diarree. Zij schakelen snel terug over naar het gewone witte brood. Bij het gebruik van volkorendesembrood zullen zij meestal deze nadelen niet ondervinden. De desem in het brood heeft reeds gezorgd voor een voorvertering .Tegelijkertijd helpen de desembacterieën voor de opbouw van een optimaal darmflora. Ook de stoelgang wordt zachter en regelmatiger, obstipatie verdwijnt na een tijd.
De tegenstanders van volkoren gistbrood hebben gelijk wanneer zij aanhalen dat de opname van calcium, zink en magnesium belemmerd wordt. Gewoon volkoren gistbrood is nl. rijk aan phytaten die de absorptie van calcium, zink en magnesium sterk verminderen. Bij zuurdesembrood blijven deze belangrijke mineralen beschikbaar voor opname door ons organisme.Bij volkoren gistbrood binden deze mineralen zich met het phytinezuur tot een onoplosbaar complex.
En welke zijn dan die goede bacterieën in de zuurdesem? En hoe ik mijn eigen zuurdesem maak ? Dit wordt het vervolg van mijn desem-verhaal. klik hier voor uitgebreider informatie.
Salie (salvia officinalis) en zijn affiniteit voor keel en mond
Bij beginnende keelpijn een salieblaadje kauwen is meestal heilzaam, beter is om te gorgelen met een afkooksel van enkele blaadjes. Het beste is het regelmatig toevoegen van enkele blaadjes bij de bereiding van gerechten (bv. lams- en schapenvlees, groentenburgers, groentenwok met macaroni ,bonen ) Klik op de foto voor meer informatie.
Rozemarijn (rosmarinus officinalis) een weldaad voor de maag
Vooral bij maagkrampen kan rozemarijn helpen. Toch is het regelmatig gebruik in de keuken (soepen, sausen, sommige groenten, kip, ...) het meest heilzaam voor de maag en slijmvliezen. Klik hier voor meer informatie.
Tijm als keukenkruid, een weldaad voor de slijmvliezen
Het keukenkruid Tijm (thymus vulgaris) en onze slijmvliezen.
Wie regelmatig verse tijm gebruikt bij de bereiding van soepen , sauzen en groenten zal weinig last hebben van verkoudheden , hoest, verstopte neus en verterings- of maagproblemen.
Tijm heeft een zacht ontsmettende werking voor alle slijmvliezen (neus, keel, mond, luchtpijp, maag, darmen). Voorwaarde om echt effectief te zijn is het regelmatig gebruik. Het effect is pas merkbaar op lange termijn. Wie over een tuin beschikt kan gemakkelijk zelf tijm kweken op een zonnige en vrij droge plaats. Eenmaal per jaar compost en zeewierkalk toedienen is voldoende. Klik op de foto voor meer informatie.