een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
10-02-2008
Melk de witte motor
De mythe van melkproducten : dé calciumbron bij uitstek
In onze westerse
voedingsgewoonten worden melkproducten beschouwd als dé bron van calcium. Als
je vroeg begint met voldoende melk te drinken kun je later osteoporose( één van
de ouderdomsziektes) of broze botten en beenderen vermijden.
Normaliter is dit een logische vaststelling als je weet dat
melk het meeste calcium bevat (per 200ml -1 glas- 250 mg calcium). Maar dit is
maar één hoofdstuk van het verhaal en een té eenvoudige voorstelling van de
werkelijkheid. Wanneer je calciumrijke voeding consumeert betekent dit nog
niet dat dit calcium ook wordt opgenomen in ons organisme en meer specifiek in
onze beenderen en botten.
De 2 volgende stappen zijn minstens even belangrijk:
1 Hoe er voor zorgen
dat het calcium echt wordt opgenomen door ons organisme en onze botten versterkt?
Groene
groenten en peulvruchten de zogenaamde greens and beans zijn door ons lichaam gemakkelijk opneembare calciumbronnen.. We denken bv. aan
spruiten, boerenkool, broccoli, andijvie, sperziebonen, warmoes.
Alle
soorten bonen komen eveneens in
aanmerking zoals : bruine, zwarte , nier-, pinto,witte
bonen, kikkererwten, sojabonen, tofu
En
verder havermout en gedroogde vijgen
Bovengenoemde voedingsmiddelen bevatten vrij veel magnesium dat ook
bijdraagt tot een sterke botopbouw.
Zorg
voor voldoende beweging. Uit
wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat
personen die minstens 3x 30 minuten p/week intensief bewegen de
kalk in hun beenderen beter bijhouden, terwijl sedentaire passieve mensen
calcium verliezen en hun botten verzwakken.
Zorg
voor vitamine D. Regelmatig in
de zon lopen of in de buitenlucht vertoeven, zorgt ervoor dat er vitamine
D wordt aangemaakt. 15 min. zonlicht per dag op de huid is voldoende.
Vitamine D regelt het gebruik van
calcium door het lichaam.
2Hoe er voor zorgen
dat het calcium ook in onze beenderen en botten blijft ?
Calcium in je botten en beenderen brengen volstaat niet. Wat
werkelijk prioritair is, is deze bijhouden:
Vermijd
calciumverlies door weinig of geen
zout te eten. Calcium in de beenderen heeft de neiging op te lossen in
de bloedsomloop om verder langs de nieren in de urine het lichaam te
verlaten. Door de consumptie van zout wordt dit proces versterkt en zal er
meer kalk het lichaam langs de urine verlaten.
Haal
je eiwitten (proteïnen ) meer uit
planten dan wel uit dierlijke producten. Proteïnen uit vis, vlees,
eieren, melk hebben de neiging om calcium te doen lekken uit de beenderen
en bevordert de verwijdering hiervan via de urine
Rook niet. Rokers verliezen meer
calcium dan niet-rokers. Uit een onderzoek bleek zelfs tot 40% meer.
Als je er voor zorgt dat het calcium dat je nodig hebt voor
gezonde en sterke botten optimaal in je opneemt en bijhoudt is het niet per se
nodig om (veel) melk en zuivelproducten te gebruiken. De aanbevolen dagelijkse
hoeveelheid calcium wordt fel overdreven. Veel belangrijker zijn andere
factoren zoals: beweging, vitamine
D-opname, niet roken, minderdierlijke
eiwitten gebruiken, minder zoutopname, die onze sterke botten bepalen.
Want waarschijnlijk is onze melk niet zo zuiver meer: resten
van antibiotica, hormonen, pesticiden, andere medicamenten En melk (uitgezonderd magere melk) bevat veel vet en
cholesterol.
Calcium is één van de stoffen die het bot beïnvloeden.
Daarnaast zijn er nog fosfor, boor,magnesium, bepaalde hormonen. Eiwitten (proteïnen) zijn eveneens belangrijk in de
calciumbalans. Diëten die rijk zijn aan proteïnen moedigen het calciumverlies
aan.