een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
31-01-2008
Umami, de 5de smaak
Umami- de vijfde smaak
Iedereen kent de 4 basissmaken:
zout, zuur, zoet en bitter. In de westerse wereld wordt bij de meeste
gerechten om ze smakelijk te maken een combinatie gemaakt van twee of meer van deze
4 smaken. Nochtans bestaan er bij ons ook voedingsproducten die de umami-smaak hebben . We denken bijvoorbeeld aan
parmezaanse of oude gouda kaas.
Umami of de vijfde smaak werd ontdekt in Japan door
professor Ikeda . Deze eigen (nieuwe basis-) smaak die niet kon worden
ondergebracht bij de 4 basissmaken werd door Ikeda umami genoemd wat je zou kunnen vertalen als lekker of smakelijk
Na verder onderzoek bleek dat de stof mononatriumglutamaat MSG (of monosodiumglutamaat)in hoofdzaak verantwoordelijk was voor
deze smakelijke sensatie, ook wel eens omschreven als hartelijk of
bouillonachtig. Bij de afbraak van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten
wordt dit MSG vrijgemaakt. In de meeste gevallen gebeurt dit door fermentatie of droging.
Alleen het vrijgemaakte glutamaat geeft de umami sensatie.
In de westerse wereld is dit o.a. bij moedermelk,
oude brokkelkazen, parmezaankazen, gedroogde berghesp, ansjovis, sommige erwten
en zongerijpte tomaten terug te vinden.
In de Aziatische keuken komt de umami frequent terug bij
vele basis-voedingsstoffen zoals : sojasaus,
bonitovlokken(bonito is een tonijnsoort), oosterse vissaus, zwarte bonensaus, miso (fermentatie van
sojabonen), gedroogd zeewier(kombu).
MSG,vetsin of E621 wordt sinds zijn ontdekking kunstmatig aangemaakt (meestal onder de
vorm van een wit poeder) en toegevoegd aan vele bereide (westerse) gerechten.
Er wordt beweerd dat naarmate je ouder wordt je smaak afvlakt en door
toevoeging van MSG je smaak en eetlust terug toeneemt.
Iedereen weet eveneens dat in de meeste Chinese restaurants
in België en Nederland MSG (vetsin) aan de gerechten wordt toegevoegd om de
smaak te versterken. Te veelkunstmatig MSG zou dan aanleiding geven tot hoofdpijn, hartkloppingen,
een droge mond of duizeligheid bij personen die daarvoor gevoelig zijn(het
Chinese restaurant-syndroom of CRS). Deze allergische reacties komen echter
niet voor bij de natuurlijke vorm van MSG.
Wil je nog meer te weten komen over deze unieke smaak klik dan even op de foto.
Geïnteresseerden kunnen doorklikken naar : umami1en umami2