heel veel Catalunya of Catalonië (en wat minder Spanje of España)
Catalunya en Barcelona zien en sterven, steeds weer een beetje meer
07-05-2012
ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (10) [taalgebruik]
ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE
Ik heb de gewoonte om bij het horen of lezen van informatie over Catalunya of Spanje er aandachtig te zijn. Daarbij stoot ik geregeld op onnauwkeurigheden en zelfs onjuistheden.
Op www.reuzeninvlaanderen.be, website van "Reuzen in Vlaanderen", is in april of mei 2012 een artikeltje van iemand die blijkbaar anoniem wil blijven, met een opvallende titel verschenen: Er bestaat een Spaans stadje dat REUS heet !! Men slaagt erin om in nauwelijks 8 woorden 3 fouten te maken: -men heeft het over een stadje. Bedoelde plaats is geen stadje, maar stad; -men heeft het over een Spaans stadje. Bedoelde plaats is geen Spaanse stadje, maar een Catalaanse stad. Men noemt mijn geboorteplaats Halle toch ook geen stad in wat België genoemd wordt, maar wel een Vlaamse stad; -bedoelde plaats is REUS, door de anonieme schrijver met dienst blijkbaar als het Nederlandse reus uitgesproken. Het gaat echter om Reus, een stad in zuidelijk Catalunya ten westen van Tarragona. De naam wordt uitgesproken als rree-oes.
Is hier sprake van toeval en onkunde? Is hier sprake van een gebrek aan respect voor een andere cultuur? Is hier sprake van een denigrerende houding tegenover een vreemde taal? Van alles een beetje, denk ik. Een beetje veel. Zeer veel, vrees ik. Is er sprake van een grap? Misschien wel, maar dan wel een slechte en misplaatste grap met als uitgangspunt gebrek aan respect voor een andere cultuur én taal. Er wordt immers zelfs geen poging ondernomen om het grapje te verklaren en de juiste uitspraak van de naam van Reus mee te delen.
Opmerking voor de dames en heren van "Reuzen in Vlaanderen". Er zijn nog plaatsnamen waarin reus al dan niet aangepast voorkomt: -net over de Vlaams-Nederlandse grens ligt Terneuzen, een vervorming van te reuzen, te weten daar waar reuzen zijn; -de hoofdstad van Vlaanderen en van wat Belgiê genoemd wordt, is Brussel. De Duitsers hebben het over Brüssel. Ik weet niet hoe ze de naam uitspreken -ik heb met Duits steeds moeite gehad. Wordt de -ü- als -u- of -eu- uitgesproken?-. Eigenlijk is dat niet van belang. Of men Brüssel nu als Brussel of Breussel uiitspreekt, is niet belangrijk. Men kan eruit afleiden dat de stad iets met een reus te maken (gehad) heeft; -in Wallonië ligt Leuze. Blijkbaar hebben frankofonen uit wat België genoemd wordt, niet alleen problemen met de kennis of is het onkennis van het Nederlands: -l- en -r- zijn voor hen net als voor Chinezen en Japanners één letter nat. Ze hebben het als ze het over Leuze hebben, steeds weer over leuze waar het reuze moet zijn. Leuze moet iets met een reus hebben. Of reuzen. Slikken frankofonen de eind -n in?! Hebben ze ook daarmee een probleem?! Nee toch!!!
06-05-2012
RIJK VAN LÉON Y CASTILLA (eerste keer) (1037-1065) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN LÉON Y CASTILLA (eerste keer) (1037-1065)
De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld. Wanneer het nodig is voor de verstaanbaarheid en wegens de complexiteit kunnen andere familiebanden vermeld worden.
-Fernando I el Magno, schoonbroer van Bermudo III, laatste heerser van het rijk van Léon (1037-1065)
05-05-2012
GUERRA CIVIL EN EEN GEDICHT (4) VAN RAFAEL ALBERTI [vertaalde poëzie]
NOCTURNO
Cuando tanto se sufre y por la sangre se escucha que transita solamente la rabia, que en los tuétanos tiembla despabilado el odio y en las médulas arde continua la venganza, las palabras entonces no sirven: son palabras.
Balas. Balas.
Manifestos, artículos, comentarios, discursos, humaredas perdidas, neblinas estampadas, !qué dolor de papeles que ha de barrer el viento, qué tristeza de tinta que ha de borrar el agua!
Balas. Balas.
Ahora sufro lo pobre, lo mezquino, lo triste, lo desgraciado y muerto que tiene una garganta cuando desde el abismo de su idioma quisiera gritar lo que no puede por imposible, y calla.
Balas. Balas.
Siento esta noche heridas de muerto la palabras.
-o-o-o-
NACHTELIJK
Wanneer men vaak zonder slaap afziet, in zijn bloed alleen maar woede voelt, in hart en nieren bijdehand haat trilt en in het merg aanhoudend vergelding wroet, dienen woorden tot niets: slechts woorden.
Kogels. Kogels!
Manifesten, artikelen, commentaren, redevoeringen, verloren rookwolken, nevels met opdrukken. Wat een papieren pijn moet wind niet wegblazen! Wat een inkten verdriet moet water niet wegspoelen!
Kogels. Kogels!
Nu lijd ik aan armoede, benepenheid, triestheid, ongeluk en dood dat een keel heeft wanneer het vanuit de afgrond van zijn taal zou willen gillen wat niet kan omdat het onmogelijk is, en daarom zwijgt.
Kogels.Kogels!
Ik voel deze nacht dodelijk gewonde woorden.
[vertaler: Rik WOUTERS]
04-05-2012
MAYONAISE [geschiedenis en gastronomie]
MAYONAISE
Mayonaise is een saus op basis van olie en ei. Er worden azijn, citroen en kruiden aan toegevoegd. De saus is wit van kleur en wordt koud opgediend. Ze kan gebruikt worden als basis voor andere, complexere sauzen.
De naam van mayonaise is ontleend aan Maó, Mahon in het Castiliaans, op het eiland Menorca dat deel uitmaakt van de Illes Balears of Balearen in de Middellandse zee. De saus vindt haar oorsprong in de bezetting van het eiland in de achttiende en het begin van de negentiende eeuw door afwisselend Britten en Fransen. Het eiland heeft iets met bezettingen: Britten en Fransen zijn voorafgegaan door Feniciërs, Carthagers, Moren, Catalanen en Spanjaarden en opgevolgd door Spanjaarden. Tijdens de Zevenjarige Oorlog van 1756 tot 1763 tussen Braunschweig, Groot-Brittannië, Hannover, Hessen-Kassel, Portugal en Pruisen enerzijds en Frankrijk, Napels, Oostenrijk, Rusland, Saksen, Sardinië, Spanje en Zweden anderzijds zond Lodewijk XV troepen naar Menorca om het eiland te bezetten. De leiding was in handen van maarschalk Louis Fernand Armand Duplessis, hertog van Richelieu en achterneef van de kardinaal met de gelijkaardige naam. De bezetting is begonnen met de Slag van Maó op 20 mei 1756. De stad werd verdedigd door het castell de Sant Felip of het fort van Saint Philip dat op 29 juni 1756 ingenomen werd. De Britten werden eruit verdreven dank zij de artillerie van kolonel Rochambeau die wegens zijn verdiensten generaal en hertog zou worden. Richelieu vierde de overwinning met een buffet. Zijn kok maakte met wat voorhanden was een nieuw sausje dat het onmiddellijk 'deed'. Ze werd sauce mahonnaise of saus van Maó genoemd. De kok zou er zelfs look in verwerkt hebben. Al snel werd de naam verfranst tot sauce mayonnaise en later afgekort te mayonnaise. De saus veroverde de wereld. In Spanje heeft men het over salsa mahonesa om de herkomst te benadrukken, ook wel mayonesa genoemd, terwijl de Catalanen het hebben over maionesa. In Vlaanderen en Nederland heeft men het over mayonaise, in tegenstelling met het Franse mayonnaise met één -n- geschreven.
Er wordt ook wel beweerd dat de naam zou ontleend zijn aan het Franse werkwoord manier dat handelen betekent en verwijst naar het inspannende klopwerk, het Franse moyeu dat eierdooier betekent, Franse steden Mayenne en Bayonne of het Ierse Count Mayo. Daarop wens ik niet in te gaan.
03-05-2012
RIJK VAN LÉON (eerste keer) (901-1037) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN LÉON (eerste keer) (910-1037)
De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld.
-Garcia I, zoon van Alfonso III, laatste heerser van het rijk van Asturias (910-914); -Ordoño II, broer (910-924); -Fruela II, broer (924-925); -Alfonso IV el Monje, neef, zoon van Ordoño II (925-930); -Ramiro II, broer (930-950); -Ordoño III, zoon (950-955); -Sancho I el Gordo, neef, zoon van Ramiro II (955-967); -Ramiro III, broer (967-984); -Bermudo II el Gotoso, achterneef, zoon van Ordoño III (984-999); -Alfonso V el Noble, zoon (999-1027); -Bermudo III, zoon (1027-1037).
02-05-2012
BACALLÁ AMB POMA I ALIOLI DE MEL [gastronomie]
BACALLÁ AMB POMA I ALIOLI DE MEL (kabeljauw met appel en honingalioli)
1. Ingrediënten en hulpmiddelen: 1. 1. Ingrediënten: 1. 1. 1. Bacallá: -vis: 800 gram geweekte bacallá -kruiden: -1,50 theelepel verse tijm -10 witte peperbolletjes -1 laurierblad -allerlei: -visfumet -4 eetlepels boter 1. 1. 2. Poma: -groenten: 3 grote sjalotten -kruiden: -mespunt kaneel -zout -fijngehakte bladpeterselie -allerlei: -3 appelen golden delicious -10 eetlepels kookvocht van de bacallá -1 eetlepel boter -10 centiliter -volle melk 1. 1. 3. Alioli de mel: -ingrediënten: -zie bereiding van alioli (looksaus), elders op de site -3 eetlepels honing 1. 2. Hulpmiddelen voor de aliolo de mel: -mortier -vijzel
2. Werkwijze: 2. 1. 1. Alioli de mel: -bereid de alioli: zie bereiding van alioli (looksaus), elders op de site -voeg honing toe 2. 1. 2. Bacallá: -vul een diepe pan met 3 centimeter visfumet -voeg boter, peperkorrels en laurier toe -laat 10 minuten zachtjes koken -leg de bacallá in de pan -laat 15 minuten zachtjes koken -neem de bacallá uit de pan -houd de bacallá warm -houd 10 eetlepels kookvocht bij 2. 1. 3. Poma: -stoof fijngehakte sjalotten in boter in een pan -voeg 3 fijngehakte appelen toe. Kruid met kaneel. Laat 10 minuten zacht koken met deksel op pan -voeg visfumet toe. Laat 10 minuten zachtjes koken zonder deksel -voeg melk toe en kruid met zout. Laat inkoken 2.1.4. Schikken en grillen: -schik de appelen in een ondiepe vuurvaste ovenschotel. Bestrooi met peterselie -schik de bacallá op puree. Leg flinterdunne schijfjes van een appel op de bacallá -bedek bacallá en schijfjes appel met honingalioli -zet onder grill tot de honingalioli bruin kleurt
01-05-2012
GEEN SPAANSE PESETA ZONDER CATALUNYA; MEER ZELFS, GEEN SPANJE ZONDER CATALUNYA [geschiedenis en muntwezen]
GEEN SPAANSE PESETA ZONDER CATALUNYA; MEER ZELFS, GEEN SPANJE ZONDER CATALUNYA
Van 19 oktober 1868 tot 1 januari 2002 was de peseta de officiële munt van Spanje. Daarna werd hij vervangen door de euro: De koers van 1 euro bedroeg 166,386 pesetas.
Toch was dit niet de eerste keer dat de peseta in (een deel van) Spanje gebruikt werd. Tijdens de Franse of Napoleontische Overheersing in het begin van de negentiende eeuw werden in Barcelona pesetas geslagen. 2 stukkeen: een stuk van 2,50 pesetas in 1808 en een stuk van 1,00 peseta in 1809. Zelfs die munten waren niet de eerste pesetas in Spanje. In de achttiende eeuw werd een stuk van 2 ral, real in het Castiliaans, peseta genoemd. Men kan nog verder in de tijd teruggaan. Tijdens de Guerra Civil Catalana, een oorlog tijdens de tweede helft van de vijftiende eeuw, tussen de Generalitat of het Catalaanse parlement en Joan sense Fe, graaf van Catalunya en koning van Aragón en Valencia en vader van Fernando el Católico, grootvader van Carlos V, waren er munten die peseta genoemd werden.
Peseta is afgeleid van het Catalaanse peceta, verkleinwoord van peça of stuk, muntstuk bij uitbreiding. Munten werden geslagen in een seca. Het woord is afgeleid van het Arabische sekka of sikka, huis waar munt geslagen wordt. De Seca van Barcelona bevond zich niet ver van de kerk van Santa Maria del Mar. Het gebouw stond waar nu een huizenblok dat begrensd wordt door de Carrer dels Flassaders, de Carrer de les Mosques, de Carrer de la Seca en Carrer de la Cirera, is. Nu nog kunnen 2 overblijfselen waargenomen worden. Vanuit de Carrer de la Seca is men een negentiende-eeuwse schoorsteen te zien. In de Carrer dels Flassaders valt een wapenschild van de Bourbóns uit het begin van de achttiende eeuw op. Barcelona had een Seca van de dertiende eeuw tot 1715 toen ze na de Guerra de Succesió of opvolgingsoorlog tussen Catalunya én de Oostenrijkse Habsburgers en de Spaanse Borbóns opgedoekt werd. Van 1808 tot 1879 was de Seca opnieuw in gebruik.
Het invoeren van de peseta als Spaanse eenheidsmunt gebeurde onder de dictatuur van generaal Serrano Domínguez, een eerste militaire 'interludium' in de geschiedenis van Spanje. Initiatiefnemer was Laureà Figuerola, minister van Financiën. Het zal wel geen toeval geweest zijn dat hij Catalaan was. Vaak, meestal wordt beweerd dat Spanje ontstaan is toen door het huwelijk van de Reyes Católicos Castilla en Groot-Catalunya onder de leiding van één persoon, lees één echtpaar gekomen zijn; Vreemd. Éen van de redenen om van een land te kunnen spreken, is een eenheidsmunt. Die kwam er pas met de eerste Spaanse peseta in 1869.
26-04-2012
CATALUNYA EN ADOPTIE- EN GELIEFDE ZONEN [traditie]
CATALUNYA EN ADOPTIE- EN GELIEFDE ZONEN
Plaatselijke besturen in Catalunya kunnen aan personen die van uitzonderlijk belang zijn of waren voor een gemeente, de titel van fill predilecte, meest-geliefde of lievelingszoon, of fill adoptiu of adoptiezoon toekennen. De titels worden slechts uitzonderlijk toegekend. Niet zelden wordt de toekenning gevisualiseerd door een gebouw, een plaats, een monument of een straat naar de bijzondere zoon te noemen. Het verschil tussen fill predilecte en fill adoptiu is klein. Om fill predilecte te kunnen worden moet men in de gemeente geboren zijn. Een fill adoptiu is niet in de gemeente geboren, maar kan er wel wonen of gewoond hebben.
2. Werkwijze: -knip het harnas van de gambes op de rug door. Verwijder het darmkanaal -bestrooi de gambes met zout. Besprenkel ze met olie. Laat zout en olie 15 minuten inwerken -doe weinig olie in de pan. Verwarm de pan tot de olie rookt -leg de gambes in de pan. Draai ze om. Gaar ze tot de kern niet meer glazig is. Besprenkel ze net vóór het einde van de baktijd met citroensap -dien onmiddellijk op
3. Allerlei De ideale gambes zijn die van Palamós uit het noordoosten van Catalunya. Ze komen voor in 3 groottes: klein, middelmatig en groot. De ideale periode om ze te eten is april, mei en begin juni
24-04-2012
UNA PESSETA DE BARCELONA [geschiedenis en muntwezen]
UNA PESSETA DE BARCELONA
Dit briefje van una pesseta of één peseta werd door het Ajuntament de Barcelona of het stadsbestuur van Barcelona uitgegeven sinds 13 mei 1937 tijdens de zogenaamde Guerra Civil. Het was een geldig betaalmiddel. De afmetingen: 10,00 centimeter bij 5,90 centimeter. Afgedrukt exemplaar dateert van 1 juni 1937 en draagt Serie A 993,042 als nummer. De afbeelding links toont het wapenschild van Barcelona met daaronder een Middeleeuws schip. Het gevierendeelde schild toont linksboven en rechtsonder het kruis van Sant Jordi of de heilige Joris die de patroonheilige van Barcelona en Catalunya is, en rechtsboven en linksonder een deel van de Senyera of Catalaanse vlag. Het schip verwijst naar de Middeleeuwen toen Catalunya met Barcelona als hoofdstad een Middellandse Zeemacht die het vooral in het westelijke deel van de Middellandse Zee voor het zeggen had, was. Zonder Catalunya zou Spanje nooit een peseta gehad hebben. Dit is dan weer een ander verhaal.
23-04-2012
IS PERSONA NON GRATA JUAN CARLOS ANTI-DEMOCRAAT EN FASCIST?! [actualiteit, politiek, monarchie en fascisme]
IS PERSONA NON GRATA JUAN CARLOS ANTI-DEMOCRAAT EN FASCIST?!
De gemeenteraad van stadje Berga in Catalunya heeft op 3 mei 2012 2 belangrijke beslissingen genomen: -Juan Carlos is persona non grata verklaard omdat hij in 1975 na de dood van Franco op niet-democratische wijze koning van wat Spanje genoemd wordt, geworden is; -aan Franco wordt de titel van 'adoptiezoon' van Berga die hij op 17 juli in 1962 gekregen heeft, ontnomen. De stemming gebeurde als volgt: -voor: Candidatura d'Unitat Popular, independistische, niet separatistische Catalaanse partij die ijvert voor de onafhankelijkheid van Catalunya. Heeft een volk of natie geen recht op zelfbeschikking?!; -onthouding: CiU, overwegend-katholieke rechtse partij, en PSC, Partit dels Socialistes de Catalunya, socialistische partij; -tegen: Partido Popular, extreem-rechtse katholieke partij die opvolger én dus erfgenaam is van de Alianza Popular die op haar beurt opvolger was van Falange en Movimiento, extreem-rechtse en fascistisch-francistische partijen.
Gaat het om terechte beslissingen? 2 keer ja. 2 keer volmondig ja zelfs.
Dat Juan Carlos in 1975 na de dood van Franco op niet-democratische wijze koning van wat Spanje genoemd wordt, geworden, staat vast. Juan Carlos is na de dood van Franco geen koning geworden in opvolging van Alfonso XIII, zijn grootvader, die in 1931 als koning afgetreden is en Spanje zonder enige verplichting verlaten heeft. Hij is koning geworden omdat hij door dictator, fascist en massamoordenaar Franco tot zijn opvolger aangeduid was. Kon Juan Carlos Franco wettelijk gezien opvolgen? Neen. Franco was immers het hoofd van een dictatuur dat door een staatsgreep van het leger met steun van kerk, adel en grootgrondbezitters en niet door een Guerra Civil of burgeroorlog de macht genomen heeft en de democratisch-gekozen regering opzij geschoven heeft, lees opgesloten of vermoord. Dat het Spanje van Franco vanaf 1939 door het overgrote deel van de landen met de USA, een andere werelddictator, erkend is, doet niets ter zake. Franco is immers zonder de steun van het Spaanse volk, lees verkiezingen, maar wel met de steun van Duitsland, Italië en Portugal, fascistische landen bij uitstek, aan de macht gekomen. Kan Juan Carlos beschouwd worden als de opvolger van Alfonso XIII? Neen. Alfonso is in 1931 vertrokken omdat links en gematigd rechts de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen hebben. Door die vreemde keuze heeft Alfonso zichzelf buitenspel gezet. Alfonso voelde zich wie-weet-waarom op zijn lul getrapt: weet wel dat die lul het belangrijkste werkorgaan van koningen is omdat het dient om zich voor te planten en hun geslacht te bestendigen en zich in de veel te veel vrije tijd met vrouwelijke gezelschap bezig te houden. Alfonso had zijn koningschap laten afhangen van een overwinning van rechts, te weten, kerk, adel en andere rijken. Door na de nederlaag Spanje te verlaten en door geen oplossing voor zijn, lees het koninklijke, probleem te zoeken pleegde hij niets anders dan hoogverraad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de democratisch-verkozen Frente Popular hoogverraad gebruikte om monarchie af te schaffen.
Aan Franco wordt de titel van adoptiezoon van Berga, die hij in 1962 gekregen heeft, ontnomen. Spanje heeft de gewoonte om personen die niet in de gemeente geboren zijn of gewoond hebben, op basis van verdiensten tegenover die gemeente, tot adoptiezoon te verheffen. Franco is lang niet alleen te Berga tot adoptiezoon uitgeroepen. Iets doen tegen Franco stond van 1936 tot en met 1975 en staat misschien zelfs nog na 1975 tot en met vandaag gelijk met een misdaad. Voor de 2 religies van het dictatoriale Spanje moest iedereen en alles wijken. Die religies: fascisme die bijna of misschien zelfs helemaal tot een Franco-cultus uitgegroeid was, en de katholieke, armopstekende kerk.
Is Juan Carlos fascist? Ik kan de vraag niet negatief beantwoorden. Alfonso XIII, grootvader van Juan Carlos, heeft Franco na de overwinning in 1939 gelukgewenst. Juan Carlos heeft zich nooit van die verklaring gedistancieerd. Juan Carlos is met de goedkeuring van zijn vader in dictatoriaal Spanje door Franco en dus het fascisme opgevoed. Franco kan beschouwd worden als stiefvader van Juan Carlos. Juan Carlos heeft genegenheid voor Franco gehad. Juan Carlos heeft gediend in het Spaanse leger. Juan Carlos heeft zich nooit van ook maar één van voorgaande elementen gedistancieerd. Juan Carlos heeft tijdens het francisme Franco meer dan eens vertegenwoordigd: tijdens binnenlandse activiteiten, op buitenlandse reizen, Juan Carlos heeft tijdens het francisme Franco meer dan eens als staatshoofd vervangen en was dan ook in se hoofd van een dictatoriale, fascistische stad. Juan Carlos heeft zich hiervan nooit gedistancieerd. Juan Carlos is in 1975 Franco opgevolgd door te zweren op de wetten van de Movimiento en de bijbel. Na Francos dood heeft hij meermaals zijn graf in de Valle de los Caídos bezocht, onder meer in aanwezigheid van Francos weduwe. Juan Carlos heeft zich hiervan nooit gedistancieerd. Juan Carlos heeft de opstand van het leger onder kolonel Tejero op 23 februari 1981 veroordeeld door erop te wijzen dat het leger zich niet met politiek moest bezig houden. Juan Carlos heeft echter nagelaten om die opstand van Tejero, gepleegd met (al dan niet verdoken) steun van het nog steeds rechtse en dus fascistische leger te veroordelen. Juan Carlos heeft dit laatste nooit betreurd. Kortom, Juan Carlos heeft het fascisme waarvan hij een van dé personen was, nooit verloochend. Juan Carlos kan niet anders dan fascist zijn.
Is Juan Carlos democraat? Ik kan de vraag niet positief beantwoorden. Wie voor monarchie, fascisme en meeheulende katholieke kerk is, kan geen democraat zijn. Wie voor monarchie, fascisme en meeheulende katholieke kerk is, kan nooit democraat zijn. Hopelijk krijgt de houding van Berga navolging, niet alleen in Catalunya, maar ook in wat Spanje genoemd wordt.
Hopelijk krijgt de houding van Berga navolging, niet alleen in wat Spanje genoemd wordt, maar ook in Europa. Hopelijk krijgt de houding van Berga navolging, ook en vooral in Europa. De Europese Unie die alles wat naar nazisme stinkt, veroordeelt en met wetten ongedaan probeert te maken, laat toe dat Spanje Franco blijft koesteren. Nee, dit zijn niet zomaar woorden. De Partido Popular die Spanje bestuurt, is immers erfgenaam van het fascistische francisme. Weg ermee. Weg met monarchie én Juan Carlos en weg met francisme én Partido Popular zijn de enige mogelijkheden om meer dan vijfenzeventig jaren na het begin van de zogenaamde Guerra Civil tot een democratisch Spanje te komen.
22-04-2012
RECONQUISTA IN JAARTALLEN [geschiedenis]
RECONQUISTA IN JAARTALLEN
Onderstaande lijst is een samenvatting in data van de Reconquista of zogenaamde herovering van Spanje. Die herovering is van noord naar zuid verlopen en gebeurde sneller in het binnenland dan langs de Middellandse Zeekust. De lijst is uiteraard onvolledig en vraagt dan ook om vervollediging. Ik heb het over Reconquista gehad. De term is onjuist gekozen. Van Reconquista zou er sprake kunnen geweest zijn indien de Visigoten die in 711 in de Slag van Guadalete door de Moren verslagen waren, hun gebied zouden hebben willen terugwinnen. Van de Visigoten was echter niet langer sprake. Het gebied dat Asturisch, Catalaans, Leonees, Navarrees, Castiliaans of Aragonees zou worden, is veroverd op de Moren die de wettelijke eigenaars waren. Dus verovering zonder her- of Conquista zonder re-. Beweren dat de zogenaamde Reconquista begonnen is in 722 met de overwinning van de Asturiër Pelayo in de Slag van Covadonga, klopt niet. In die slag heeft Pelayo er alleen maar voor gezorgd dat zijn minirijkje niet door de Moren bezet werd.
JUAN CARLOS, MONARCHISTISCH PROFITARIAAT EN INCONSEQUENTIE [actualiteit, politiek, monarchie en fascisme]
JUAN CARLOS, MONARCHISTISCH PROFITARIAAT EN INCONSEQUENTIE
April 2012 is niet de maand van Juan Carlos, bij de 'gratie' van god en het fascisme koning van wat Spanje genoemd wordt, geweest. Toch zal hij alle heisa overleven. Hij is immers niet voor niets een Borbón of Bourbon. Dat geslacht dat denkt dat het blauw bloed heeft, is al meer dan eens eigenaar van Spaanse kroon en troon en voorbeeld van wat gelegaliseerde uitbuiting genoemd wordt, geweest.
Op 16 april 2012 titelde Het Nieuwsblad: Spanje in crisis, koning jaagt op olifanten. Het is inderdaad vreemd dat een koning op olifanten gaat jagen terwijl zijn land in de problemen verkeert. Vreemd is dat Het Nieuwsblad pas op 16 april 2012 leek te beseffen dat Spanje in een zware politieke crisis verkeert. Spanje verkeert al eeuwen in crisissen. Of is het één enkele eeuwenlange crisis? Ik denk aan de Habsburgers en Karel V die als conquistador-par-excellence verantwoordelijk is voor de Centraal- en Zuid-Amerikaanse genocide, Filips II die Spanje meer dan eens in faling liet gaan en Carlos II die door de fout van zijn hele Habsburgse geslacht én inteelt zijn land verkwanseld heeft aan en zoon van Louis XIV en dus aan de Bourbons. Ik denk aan de Borbóns of Borbós, in Frankrijk Bourbons genoemd, en het verlies van de overzeese bezittingen op het einde van de negentiende eeuw, het heulen met de dictaturen van Miguel Primo de Rivera en Franco die Hitler verafgoodde, en de neofascistische regeringen van de Partido Popular op het einde van de twintigste en in het begin van de eenentwintigste eeuw. De hele door mij erg beknopt samengevatte periode die in 1516 met Karel V die beruchter dan beroemd was, begonnen is, is er steeds weinig, zeg maar bijna geen aandacht besteed aan het lot van de gewone mens, dat meer dan betreurenswaardig was en dat eigenlijk nog steeds is. Eigenlijk was het Het Nieuwsblad te doen om -en ik citeer opnieuw uit de krant van 16 april 2012- koning Juan Carlos die op luxesafari ten val kwam en zn heup brak. Dat voor de Spanjaard geheime tripje heeft maar liefst 46.000 euro gekost. Dit klopt spijtig genoeg niet. Dit klopt spijtig genoeg helemaal niet. 46.000 euro is wat Juan Carlos reis en verblijf gekost hebben. In dat exorbitante bedrag zijn echter de kosten van lijfwachten en eventuele maîtresse(s) niet inbegrepen. Juan Carlos wist dat hij met die reis over de schreef zou gaan: De trip stond immers niet eens in de officiële agenda. Ik hoor monarchisten van wie er in wat België zoveel te veel zijn als er zijn en dus a- en zelfs antidemocraten verkondigen dat ook een koning recht heeft op privacy. Vergeet het: de enige taak van een koning die in moderne tijden bij de gratie van (een deel van) het volk op een troon zit zoals een kind op zijn kakstoel, is dat volk te vertegenwoordigen en te helpen. Dat Juan Carlos zijn heup gebroken heeft, komt er nog bij. Net als de ermee samenhangende extra-kosten overigens: kosten voor hospitaalverblijf en bewaking en wat hij wel ditjes en datjes zal noemen, maar voor de gewone mens een fortuin betekent. Van scrupules heeft Juan Carlos geen blijk gegeven: -foefelen met zijn agenda met als enige redenen zijn gebrek aan staatszin te verbergen en zijn desinteresse voor het lot van zijn onderdanen te verbergen; -lak hebben aan de doelstellingen van het WWF. Van de Spaanse afdeling van het World Wildlife Fund is hij erevoorzitter. Dode Afrikaanse dieren zullen het geweten hebben; -op 19 april 2012 titelde Het Nieuwsblad: Zeldzaam bij royals: Juan Carlos excuseert zich. De krant gaat verder en citeert Juan Carlos die zeker niet voor het eerst in zijn (koninklijke) leven liegt: Het spijt me zeer. Ik maakte een fout. Het zal niet meer gebeuren. Deze verontschuldiging die TVE-Europa uitgezonden heeft, duurde nog geen minuut. Daarna praatte Juan Carlos verder over andere dingen. Of hoe het hoofd van een land liegen slechts als een fait-divers beschouwt; -Het Nieuwsblad op 20 april 2012: Juan Carlos ging jagen met zijn maítresse, de Duitse prinses-door-huwelijk Corrina zu Sayn-Wittgenstein. Hiervoor heeft Juan Carlos die door kerk en fascisme op handen gedragen werd en wordt, zich niet verontschuldigd. Ach ja, kerk en staat hebben steeds samen geheuld om de gewone mens klein, bijna niet-bestaand zelfs te houden.
Juan Carlos, koning van wat Spanje genoemd wordt, is niets anders dan een a-, zelfs antidemocraat die het niet verdient om over anderen te heersen. Zijn hele leven bijna, van voor zijn koningschap reeds, heeft Juan Carlos blijkt gegeven van niets anders dan a-, zelfs antidemocratie.
Dit is echter een ander verhaal.
20-04-2012
RIJK VAN NAVARRA (800-1094) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN NAVARRA (800-1094)
De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld.
-Iñigo Arista (800-851); -García Iñiguez, zoon (851-882); -Fortún Garcés el Monje, zoon (882-905); -Sancho Garcés I, geen band met vorige dynastie (905-925); -García Sánchez I, zoon (925-970); -Sancho Garcés II Abarca, zoon (970-994); -García Sanchez II el Temblón, zoon (994-1004); -Sancho Garcés III el Grande, zoon (1004-1035); -García III, zoon (1035-1054); -Sancho IV de Pañalén, zoon (1054-1076); Sancho V, zoon (1076-1094). Na Sancho V wordt het rijk van Navarra het rijk van Navarra en Aragón.
19-04-2012
NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR [literatuur en geschiedenis]
NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR
5 inwoners van Spanje wonnen de Nobelprijs voor de Literatuur. José Echegaray y Eizaguirre (1833-1916) won de prijs voor zijn drama in 1904. Jacinto Benavente y Martinez (1866-1954) won de prijs voor zijn drama in 1922. Juan Ramón Jimenez (1881-1958) won de prijs voor zijn poëzie in 1956. Vicente Aleixandre y Merlo (1898-1984) won de prijs voor zijn poëzie in 1977. Camilo José Cela (1916-2002) won de prijs voor zijn proza in 1989.
Spaanssprekende schrijvers die de prijs wonnen, waren de Chileense Gabriela Mistral in 1945, de Guatemalteek Miguel Ángel Asturias in 1967, de Colombiaan Gabriel García Márquez in 1982, de Mexicaan Octavio Paz in 1990 en de Peruaan Mario Vargas Llosa in 2010.
18-04-2012
EBRE 1 [gedicht]
EBRE 1
water vloeit vragend voorbij. geen worsteling. geen gevecht naast een verlaten vlakte die verbergt. geen woord hoger dan het andere dat niet Catalaans klinkt. geen wind. stilte slechts. sierlijkheid. statigheid. een draaikolk aan de buitenkant van een bocht. een kasteel dat gekarteld overleeft. de loodrechte leegte
van een vreemde sprong. zonder speelsheid. een herkenbare kreet die elke dag zal blijven kwellen. zelfdoding. een terras tussen tranen die traag toch nog voor altijd blijven zullen. verweesde stenen die steeds al gedreigd hebben om te verpletteren. herhaaldelijk vallen vóór het (her)opstaan. aan water dat
vruchtbaar blijft, een overbodige mirador. een tafel met twee stoelen. één voor mij (zwarte wijn uit een gebarsten karaf. of is
het rood? bloed rood? bloed? laveloos leven of doder nog aanwezig blijven. wijn. vi negre:
geen azijn die wonden nooit helen kunnen). de andere voor de voorbeeldige vechter die verdwenen nooit vergeten worden zal.
-o-o-o-o-o-
1. "Ebre" is Catalaans voor Ebro. 2. "Ebre 1" vindt zijn inspiratie bij de Slag van de Ebre die het begin van einde van de Guerra Civil inleidde. De Slag van de Ebre begon op 25 juli 1938 en eindigde op 15 november 1938. Meer informatie: http://usuaris.tinet.cat/cebe. 3. Uit een dichtbundel in voorbereiding. Bovenstaand gedicht zal in het (late) najaar 2012 verschijnen in "Stenen spreken meer dan woorden" met als ondertitel "gedichten over Corbera dEbre / zomer en herfst van 1938 / franquisme dat fascisme is", die deel zal uitmaken van de dubbeldichtbundel "Niemand zegt het alfabet op".
17-04-2012
AL-ANDALUS EN BEGRIPSVERWARRING [taal]
AL-ANDALUS EN BEGRIPSVERWARRING
Mozaraab of mozarabier, mudéjar en muwallad. Deze begrippen maken het de persoon die meer te weten wil komen over Moors of Arabisch Spanje of al-Andalus of het niet-christelijke Iberische schiereiland niet gemakkelijk. De begrippen zijn van Arabische origine.
Mozaraab komt van mustaribun of mustarib. Het betekent gearabizeerd. Het slaat op een christen die onder Moorse heerschappij leefde als dhimmi. Een dhimmi was iemand die bij wet beschermd was. Dhimmi sloeg op een niet-Moorse inwoner van al-Andalus die in ruil voor betaling van taks dhimma of bescherming genoot. Slechts een lid van de"Volkeren van het Boek" of de bijbel, dus joden en christenen, kon van die bescherming genieten. Een mozaraab was christelijk gebleven, maar had zich de Moorse cultuur eigen gemaakt. Mudéjar komt van mudajjan. Het betekent dat iemand zich onderworpen heeft. Het sloeg op een Moor die na de Reconquista van een deel van Al-Andalus in het door de christenen veroverde deel was blijven wonen. Een Mudéjar bleef de Islam belijden en behield de Moorse cultuurgewoontes. Muwallad komt van muwalladun. Het betekent dat iemand opgevoed is. Het sloeg op een tot de Islam bekeerde christen of nieuwe Moslim. De bekering was uit vrije wil gebeurd. Een muwallad was een volleerd lid van de Moorse gemeenschap in Al-Andalus.
Er bestaan naar analogie met mozaraab en mudéjar ook Mozarabische en Mudéjarkunst. Dat is echter een ander verhaal.
16-04-2012
RIJK VAN ASTURIAS (718-910) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN ASTURIAS (718-910)
De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld. Wanneer het nodig is voor de verstaanbaarheid én wegens de complexiteit kunnen andere familiebanden vermeld worden.
-Pelayo (718-737); -Favila, zoon (737-739); -Alfonso I el Católico, schoonbroer, zoon van Pedro de Cantabria (739-757); -Fruela I, zoon, kleinzoon van Pelayo (757-768); -Aurelio I, neef, kleinzoon van Pedro de Cantabria (768-774); -Silo, aangetrouwde achterkleinzoon van Pelayo (774-783); -Mauregato, bastaardzoon van Alfonso I, bastaardkleinzoon van Pedro de Cantabria (783-789); -Bermudo I l Diácono, zoon van Aurelio, achterkleinzoon van Pedro de Cantabria (789-791); -Alfonso II el Casto, Zoon van Fruela I, achterachterkleinzoon van Pelayo (791-842), laatste afstammeling van Pelayo als heerser van het rijk van Asturias; -Ramiro I, zoon van Bermudo I (842-850); -Ordoño I, zoon (850-866); -Alfonso III el Magno, zoon (910). Na Alfonso III gaat Asturias op in het nieuwe rijk van Léon.
Volgens de traditie is in Asturias de Reconquista of de herovering van wat Spanje worden zou, op de Moren begonnen. In de Slag van Covadonga in 722 versloeg Pelayo een Moors legertje. Toch mag het feit niet overschat worden. Covadonga werd door Pelayo niet op de Moren heroverd, gewoon maar omdat het nooit Moors gebied geweest is. Het ging dan ook slechts om een schermutseling tussen 2 legertroepjes in grens- en dus oorlogsgebied. Vergelijk de Slag van Covadonga maar met de Slag der Gulden Sporen te Kortrijk in 1302. Vlaanderen kent daaraan ook veel, te veel, veel te veel belang toe. Die slag had immers niets met een Vlaams bewustzijn te maken, alleen al maar onder er slechts sprake was van het graafschap Vlaanderen dat deel uitmaakte van Frankrijk, en niet van een Vlaamse Gewest dat deel uitmaakt van wat België genoemd wordt. Tal van streken van wat nu het Vlaams Gewest genoemd wordt, vochten niet mee of vochten zelfs aan Franse zijde. De Slag van de Gulden Sporen was niets meer dan een oorlogje van een deel(tje) van het ondergeschikte Vlaanderen tegen het overheersende en wettelijke gezag van de Franse koning.
Asturias is het enige deel van wat Spanje worden zou, dat nooit onder Moorse heerschappij is geweest. Daarom draagt de kroonprins van Spanje de titel van Principe de Asturias of prins van Asturias.
15-04-2012
GEDICHT VAN FEDERICO GARCÍA LORCA (1) [vertaalde poëzie]
CANCÍON DE JINETE
Córdoba. Lejana y sola.
Jaca negra, luna grande, y aceitunas en mi alforja. Aunque sepa los caminos yo nunca llegaré a Córdoba.
Por el llano, por el viento, jaca negra, luna roja. La muerte me está mirando desde la torres de Córdoba.
!Ay qué camino tan largo! !Ay mi jaca valorosa! !Ay que la muerte me espera, antes de legar a Córdoba!
Córdoba. Lejana y sola.
-o-o-o-
LIEDJE VAN DE VOLBLOED
Córdoba, veraf en eenzaam.
Zwart paardje, grote maan en olijven in mijn zadeltas. Hoewel ik alle wegen ken, zal ík nooit in Córdoba aankomen.
Door de vlakte, door de wind: zwart paardje, grote maan. Dood staart me aan vanop de torens van Córdoba.
Oei, wat een lange weg! Oei, mijn dappere zwarte paardje! Oei, de dood zal me opwachten vooraleer ik in Córdoba aankom!
Córdoba, veraf en eenzaam.
[vertaler: Rik Wouters]
-o-o-o-o-o-
1. Federico García Lorca werd op 5 juni 1898 te Fuente Vaqueiros in Andalucía geboren en stierf op 19 augustus 1936 te Víznar, in Andalucía, vermoord door franquisten van wie hij één van de meest-bekende slachtoffers tijdens de zogenaamde Guerra Civil of Spaanse Burgeroorlog was; -hij was dichter en toneelschrijver. Hij is één van de belangrijkste personen uit de Spaanse literatuur in het algemeen en die van twintigste eeuw in het bijzonder. Hij was homo en kwam er openlijk voor uit. Hij had contacten met onder meer componist Manuel de Falla, filmregisseur Luis Buñuel en schilder Salvador Dalí. 2. Het vertalen van "!ay!" stelde me voor een probleem. Meestal wordt het vertaald of beter niet vertaald als "!ay!". Wat betekent "!ya!" eigenlijk? In haar 'wereldberoemde' "Diccionario de uso del español" vermeldt María Moliner onder meer: "Interjection de dolor o de susto o sobresalto" en "Lamento o quejedo". Ik zou het kunnen vertalen als het dialectische "ola", maar heb voor het Nederlandse "oei" gekozen.
Ik ben Rik Wouters.
Ik ben een man en woon in Halle (Vlaanderen (dat spijtig genoeg een deel is van wat België genoemd wordt)) en mijn beroep is niet van belang.
Ik ben geboren op 02/04/1956 en ben nu dus 68 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: literatuur, geschiedenis en kunst.
Gegevens die op mijn adreskaartje staan: "Ik ben geen dichter om te dichten of voor te dragen, maar om te (over)leven", "anarchist", "artiest, dichter, prozaschrijver en literair criticus", "beeldend kunstenaar" en
"catalanist en flamingant".