heel veel Catalunya of Catalonië (en wat minder Spanje of España)
Catalunya en Barcelona zien en sterven, steeds weer een beetje meer
11-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEEN HABSBURGS SPANJE? [geschiedenis]
GEEN HABSBURGS SPANJE?



Luis Diez del Corral, in 1985 hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de prestigieuze Universidad Cumplutense de Madrid, heeft in "België, Spanje en Europa", zijn bijdrage in het letterlijjk-loodzware "Luister van Spanje en de Belgische steden 1500-1700", in 1985 in het kader van "Europalia 1985 España" uitgegeven door het Gemeentekrediet, geschreven: Wij hebben onze aandacht hier toegespitst op de anlyse van een koninklijk testament, dat van Felipe IV van 14 september 1665, omdat dergelijke documenten het karakter hebben van een tekst die formeel erkend werd als een openbare verordening van het koninkrijk. Gezien de aard van het katholieke Habsburgse rijk, vormt zulk een testament de beste bron om te bepalen uit welke entiteiten het geheel precies was samengesteld. Het laat ons ook toe om van elk deel de juridisch-politieke positie en situatie te bepalen. In de periode dat de gebieden over de Pyreneeën afhingen van een souverein die men "Koning van Spanje" placht te noemen, hoewel dat geen officiële titel was, bestond er constitutioneel gezien geen wettelijk term als "Kroon van Spanje", omdat er verschillende kronen bestonden. De Staten van Bourgondië en van de Nederlanden maakten van geen enkele van deze kronen deel uit (...).
Ik vat samen. Halverwege de zeventiende eeuw ten tijde van Felipe IV in het bijzonder en in de zestiende en zeventiende toen de Habsburgers regeerden over het grootste deel van het Iberische schiereiland, in het algemeen bestond er officieel, dus volgens 'Spaanse' bronnen, geen koning van Spanje en geen kroon of koninkrijk van Spanje. Dit betekent dat wat nu Spanje genoemd wordt, niet bestond en dat er op het Iberische schiereiland buiten Portugal verschillende kronen of rijken bestonden. Die rijken hadden als enige gemeenschappelijke kenmerk dat de heerser het ook in andere rijken op de schiereiland en elders voor het zeggen had.
Kortom: in de zestiende en zeventiende bestond er geen 'eengemaakt' Spanje.
Ik stel me dan ook volgende vragen. Sinds wanneer bestaat Spanje? Bestaat Spanje?
Ik voeg eraan toe: elders heb ik het gehad over de invoering van de peseta als eenheidsmunt op het Iberische schiereiland met uitzondering van Portugal in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Spanje: quid?

10-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BACARDÍ (RUM) [gastronomie]
BACARDÍ (RUM)


Bacardí is een van de meest-gekende rumsoorten ter wereld. 'Iedereen' kent de naam. 'Iedereen' heeft de rum wel al eens gedronken. Bacardí was niet de eerste rum ter wereld.
Rum wordt gemaakt uit melasse, een stroopachtig bijproduct van de suikerrietoogst. Rum is een aromatisch distillaat van rond de 40 volumeprocent. Rum wordt puur of verwerkt in cocktails gedronken. Van de longdrinks op basis van rum is Cuba Libre, een mengeling van onder meer rum en cola, die bekendste. Cuba Libre wordt naar de belangrijkste ingrediënten Bacardí en cola, ook wel baco genoemd.

Ik hoop dat je goed gelezen hebt. Ik heb het niet over Bacardi, maar wel over Bacardí. De klemtoon valt dan ook in tegenstelling met wat men meestal, bijna altijd hoort, op de laatste lettergreep.

Wie rum voor het eerst geproduceerd heeft, is niet geweten. Wel weet men dat een zekere Bacardí in 1862, jaartal dat op elke fles Bacsardí vermeld staat, de naar hem genoemde firma opgericht heeft.
Facundo Barcardi Massó werd te 1814 in Sitges, aan de Costa de Garraf van Catalunya, iets ten zuiden van Barcelona, geboren als zoon van een wijnhandelaar. In 1830 week zijn vader met zijn gezin uit naar Cuba om zijn geluk te wagen in de productie van sterke drank en meer bepaald rum.
De rum die toen op Cuba gefabriceerd werd, werd als een minderwaardige drank beschouwd. Hij werd dan ook door de onderlagen van de maatschappij gedronken en door de betere klasse wegens nevenverschijnselen gemeten. Barcardí besloot in 1850 om dat te veranderen.
Na jaren slaagde hij erin om een betere of is het mindere-slechte rum te produceren. Toch zou het nog tot 1862 duren vooraleer 'zijn' Bacardí af was. Die is het resultaat van filteren over houtskool, betere mengtechnieken en het laten rijpen op eikenhouten vaten. Aan dit laatste dankt de drank zijn zachte, ietwat fluwelige smaak zodat hij zich ook puur heel goed laat drinken.
Niets stond Bacardí in de weg om een succesvolle carrière te beginnen. Op 4 februari 1862 werd te Santiago de Cuba de Barcardí-firma opgericht. Succes was er al snel. Na het vroegere thuisland Spanje volgde de USA. In 1876 won Barcardí de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling van Philadelphia. Amerika ging plat, gevolgd door Europa en de rest van de wereld.

Daarmee was het Bacardí-verhaal niet gedaan. Wie een Barcardífles goed bekijkt, merkt de afbeelding van vreemdsoortig dier met vleugels op. Wie het dier niet kent, maar Castiliaans spreekt, weet dat het om een "murciélago" of vleermuis gaat. Het dier is afgebeeld met de kop in profieel en geopende vleugels.
Waarom een vleermuis? Toen Amalia Moreau de distillerij van haar man bezocht, merkte ze er vleermuizen die in het gebinte huisden, op. Dat een afbeelding ervan, samen met het opschrift "la casa del murciélago", de weg vond naar het etiket, is niet verwonderlijk. In de hispanische cultuur staat de murciélago immers symbool voor geluk en voorspoed. Heeft Barcardí-rum hieraan zijn wereldwijze verspreiding en faam te danken?!


09-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEDICHT VAN FEDERICO GARCÍA LORCA (2) [vertaalde poëzie]
BALADILLA DE LOS TRES RÍOS
     A Salvador Quintero



El río Guadalquivir
va entre naranjos y olivos.
Los dos ríos de Granada
bajan de la nieve al trigo.

!Ay, amor
que se fue y no vino!


El río Guadalquivir
tiene las barbas granates.
Los dos ríos de Granada
uno llanto y otro sangre.

!Ay, amor
que se fue por el aire!

Para los barcos de vela,
Sevilla tiene un camino;
por el agua de Granada
sólo reman los suspiros.

!Ay, amor
que se fue y no vino!
 
Guadalquivir, alta torre
y viento en los naranjales.
Dauro y Genil, torrecillas
muertas sobre los estanques.

!Ay, amor
que se fue por el aire!

!Quién dirá que el agua lleva
un fuego fatuo de gritos!

!Ay, amor
que se fue y no vino!

Lleva azahar, lleva olivas,
Andalucía, a tus mares.

!Ay, amor
que se fue por el aire!

-o-o-o- 

KLEINE BALLADE VAN DE DRIE RIVIEREN
     Voor Salvador Quintero



De Guadalquivir
stroomt tussen sinaasappel- en olijfboomgaarden.
De twee rivieren van Granada
dalen van de sneeuw naar het graan.

Ach, liefde
die verdween en niet terugkwam!

De Gaudalquivir
heeft een donkerrode baard.
Van de twee rivieren van Granada
klaagt de ene terwijl de andere bloedt.

Ach, liefde
die met de wind verdween.

Sevilla biedt zeilschepen
een goede vaart aan.
Op het water van Granada
roeien slechts zuchten.

Ach, liefde
die verdween en niet terugkwam.

Guadalquivir, een hoge toren
en wind door sinaasappelboomgaarden.
Darro en Genil, torentjes
doods boven vijvers.

Ach, liefde
die met de wind verdween.

Wie durft te zeggen dat water
dwaallichten van kreten meevoert!

Ach, liefde
die verdween en niet terugkwam.


Andalucía, voer oranjebloesem 
en olijven naar je zeeën.

Ach, liefde
die met de wind verdween.


[vertaler: Rik Wouters]

-o-o-o-o-o-

1. Federico García Lorca werd op 5 juni 1898 te Fuente Vaqueiros in Andalucía geboren en stierf op 19 augustus 1936 te Víznar, in Andalucía, vermoord door franquisten van wie hij één van de meest-bekende slachtoffers tijdens de zogenaamde Guerra Civil of Spaanse Burgeroorlog was; -hij was dichter en toneelschrijver. Hij is één van de belangrijkste personen uit de Spaanse literatuur in het algemeen en die van twintigste eeuw in het bijzonder. Hij was homo en kwam er openlijk voor uit. Hij had contacten met onder meer componist Manuel de Falla, filmregisseur Luis Buñuel en schilder Salvador Dalí.
2. Salvador Quintero was een dichter van de Canarische eilanden en vriend van Federico García Lorca.
3. Het vertalen van "Ay" stelde me voor een probleem. Meestal wordt het vertaald of beter niet vertaald als "!ay!". Wat betekent "!ya!" eigenlijk? In haar 'wereldberoemde' "Diccionario de uso del español" vermeldt María Moliner onder meer: "Interjection de dolor o de susto o sobresalto" en "Lamento o quejedo". Ik zou het kunnen vertalen als het dialectische "ola", maar heb voor het Nederlandse "oei" gekozen.
4. Voor de vertaling van de "Dauro"-rivier heb ik gebruikt gemaakt van Darro, zoals de rivier in Granada gemeenzaam genoemd wordt.
5. Informatie over Federico García Lorca:
www.garcia-lorca.org.


08-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE MEZQUITA VAN CÓRDOBA [geschiedenis]
DE MEZQUITA VAN CÓRDOBA



De mezquita of moskee van Córdoba is één van de oudste en mooiste ter wereld. Ze ligt net naast de Guadalquivir of grote rivier. Ze werd gebouwd in 4 periodes:
-785-786: Abderramán I. Gebedsruimte meet 79 meter bij 42 meter;
-833-848: Abdrerramán II. Gebedsruimte breidt uit tot 79 meter bij 69 meter;
-962-966: Al-Hakam II: Gebedsruimte breidt uit tot 79 meter bij 114 meter;
-987-988: Al-Mansur of Almanzor. Gebedsruimte breidt uit tot 128 meter bij 114 meter.

Moskee is een verkeerde naam voor het geheel van wat wij ten onrechte de gebedsruimte van de islamieten noemen: het geheel deed immers ook dienst als socio-culturele en openbare ruimte. De mashid of moskee verwijst naar een complex gebouw:
-het is omgeven dat een verticale muur waarbinnen zich 3 belangrijke ruimtes, samen de moskee genoemd, bevinden;
-de minaret of toren van waarop de gelovige tot gebed opgeroepen wordt;
-de shan of ritueel reinigingsplein met de sabil of fontein of waterbak;
-de haram of gebedsruimte waarin zich qibla, mihrab, maqsura en minbar bevinden. De qibla is de muur die de gebedsrichting of Mekka aangeeft. De mihrab is een nis in de qibla, die een soort van versterking van de stem van de mueddzin tijdens het gebed is. Voor de Mihrab bevinden zich de maqsura of ruimte voorbehouden voor de vorst en zijn lijfwacht, en de minbar, vaagweg vergelijkbaar met de christelijke preekstoel.
Een haram kan meer dan één mihrab hebben. Qibla en mihrad van de mezquita van Córdoba zijn niet op Mekka, maar op Damascus gericht.
Hou er rekening mee dat bidden op elke plaats mogelijk is. Mashid verwijst immers naar een plaats waar men zich ter aarde werpt om te bidden. Een mashid kan dus evengoed een privéwoning als een onbebouwde plaats die met stenen op een symbolische wijze afgebakend is, zijn.

Bewust heb ik het niet over de Mezquita-Kathedraal van Córdoba, sinds 1984 Werelderfgoed van UNESCO, gehad. Hét kenmerk van de kerk is misschien wel het vernietigen van al wat met andere bijgeloven te maken heeft. In 1523 gaf keizer Karel V opdracht om in de Mezquita een kathedraal te bouwen en zo de mezquita voor eeuwig te verminken: van de 1.300 zuilen moesten er maar liefst 400 verdwijnen zodat het uit voorgoed was met het harmonie van de mezquita.
Dat Karel zich dat later zou beklaagd hebben, zijn vijgen na Pasen en legende. Er bestaat overigens geen enkel document om dat beklag te staven.


07-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (10) [taalgebruik]
ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE



Ik heb de gewoonte om bij het horen of lezen van informatie over Catalunya of Spanje er aandachtig te zijn. Daarbij stoot ik geregeld op onnauwkeurigheden en zelfs onjuistheden.

Op
www.reuzeninvlaanderen.be, website van "Reuzen in Vlaanderen", is in april of mei 2012 een artikeltje van iemand die blijkbaar anoniem wil blijven, met een opvallende titel verschenen: Er bestaat een Spaans stadje dat REUS heet !! Men slaagt erin om in nauwelijks 8 woorden 3 fouten te maken:
-men heeft het over een stadje. Bedoelde plaats is geen stadje, maar stad;
-men heeft het over een Spaans stadje. Bedoelde plaats is geen Spaanse stadje, maar een Catalaanse stad. Men noemt mijn geboorteplaats Halle toch ook geen stad in wat België genoemd wordt, maar wel een Vlaamse stad;
-bedoelde plaats is REUS, door de
anonieme schrijver met dienst blijkbaar als het Nederlandse reus uitgesproken. Het gaat echter om Reus, een stad in zuidelijk Catalunya ten westen van Tarragona. De naam wordt uitgesproken als rree-oes.

Is hier sprake van toeval en onkunde? Is hier sprake van een gebrek aan respect voor een andere cultuur? Is hier sprake van een denigrerende houding tegenover een vreemde taal? Van alles een beetje, denk ik. Een beetje veel. Zeer veel, vrees ik.
Is er sprake van een grap? Misschien wel, maar dan wel een slechte en misplaatste grap met als uitgangspunt gebrek aan respect voor een andere cultuur én taal. Er wordt immers zelfs geen poging ondernomen om het grapje te verklaren en de juiste uitspraak van de naam van Reus mee te delen.

Opmerking voor de dames en heren van "Reuzen in Vlaanderen". Er zijn nog plaatsnamen waarin reus al dan niet aangepast voorkomt:
-net over de Vlaams-Nederlandse grens ligt Terneuzen, een vervorming van te reuzen, te weten daar waar reuzen zijn;
-de hoofdstad van Vlaanderen en van wat Belgiê genoemd wordt, is Brussel. De Duitsers hebben het over Brüssel. Ik weet niet hoe ze de naam uitspreken -ik heb met Duits steeds moeite gehad. Wordt de -ü- als -u- of -eu- uitgesproken?-. Eigenlijk is dat niet van belang. Of men Brüssel nu als Brussel of Breussel uiitspreekt, is niet belangrijk. Men kan eruit afleiden dat de stad iets met een reus te maken (gehad) heeft;
-in Wallonië ligt Leuze. Blijkbaar hebben frankofonen uit wat België genoemd wordt, niet alleen problemen met de kennis of is het onkennis van het Nederlands: -l- en -r- zijn voor hen net als voor Chinezen en Japanners één letter nat. Ze hebben het als ze het over Leuze hebben, steeds weer over leuze waar het reuze moet zijn. Leuze moet iets met een reus hebben. Of reuzen. Slikken frankofonen de eind -n in?! Hebben ze ook daarmee een probleem?!
Nee toch!!!



06-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIJK VAN LÉON Y CASTILLA (eerste keer) (1037-1065) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN LÉON Y CASTILLA (eerste keer) (1037-1065)



De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld. Wanneer het nodig is voor de verstaanbaarheid en wegens de complexiteit kunnen andere familiebanden vermeld worden.

-Fernando I el Magno, schoonbroer van Bermudo III, laatste heerser van het rijk van Léon (1037-1065)

05-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GUERRA CIVIL EN EEN GEDICHT (4) VAN RAFAEL ALBERTI [vertaalde poëzie]
NOCTURNO



Cuando tanto se sufre y por la sangre
se escucha que transita solamente la rabia,
que en los tuétanos tiembla despabilado el odio
y en las médulas arde continua la venganza,
las palabras entonces no sirven: son palabras.

Balas. Balas.

Manifestos, artículos, comentarios, discursos,
humaredas perdidas, neblinas estampadas,
!qué dolor de papeles que ha de barrer el viento,
qué tristeza de tinta que ha de borrar el agua!

Balas. Balas.

Ahora sufro lo pobre, lo mezquino, lo triste,
lo desgraciado y muerto que tiene una garganta
cuando desde el abismo de su idioma quisiera
gritar lo que no puede por imposible, y calla.

Balas. Balas.

Siento esta noche heridas de muerto la palabras.

-o-o-o-

NACHTELIJK



Wanneer men vaak zonder slaap afziet,
in zijn bloed alleen maar woede voelt,
in hart en nieren bijdehand haat trilt
en in het merg aanhoudend vergelding wroet,
dienen woorden tot niets: slechts woorden.

Kogels. Kogels!

Manifesten, artikelen, commentaren, redevoeringen,
verloren rookwolken, nevels met opdrukken.
Wat een papieren pijn moet wind niet wegblazen!
Wat een inkten verdriet moet water niet wegspoelen!

Kogels. Kogels!

Nu lijd ik aan armoede, benepenheid, triestheid,
ongeluk en dood dat een keel heeft wanneer het
vanuit de afgrond van zijn taal zou willen gillen wat
niet kan omdat het onmogelijk is, en daarom zwijgt.

Kogels.Kogels!


Ik voel deze nacht dodelijk gewonde woorden.

[vertaler: Rik WOUTERS]


04-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAYONAISE [geschiedenis en gastronomie]
MAYONAISE




Mayonaise is een saus op basis van olie en ei. Er worden azijn, citroen en kruiden aan toegevoegd. De saus is wit van kleur en wordt koud opgediend. Ze kan gebruikt worden als basis voor andere, complexere sauzen.

De naam van mayonaise is ontleend aan Maó, Mahon in het Castiliaans, op het eiland Menorca dat deel uitmaakt van de Illes Balears of Balearen in de Middellandse zee.
De saus vindt haar oorsprong in de bezetting van het eiland in de achttiende en het begin van de negentiende eeuw door afwisselend Britten en Fransen. Het eiland heeft iets met bezettingen: Br
itten en Fransen zijn voorafgegaan door Feniciërs, Carthagers, Moren, Catalanen en Spanjaarden en opgevolgd door Spanjaarden.
Tijdens de Zevenjarige Oorlog van 1756 tot 1763 tussen Braunschweig, Groot-Brittannië, Hannover, Hessen-Kassel, Portugal en Pruisen enerzijds en Frankrijk, Napels, Oostenrijk, Rusland, Saksen, Sardinië, Spanje en Zweden anderzijds zond Lodewijk XV troepen naar Menorca om het eiland te bezetten. De leiding was in handen van maarschalk Louis Fernand Armand Duplessis, hertog van Richelieu en achterneef van de kardinaal met de gelijkaardige naam. De bezetting is begonnen met de Slag van Maó op 20 mei 1756. De stad werd verdedigd door het castell de Sant Felip of het fort van Saint Philip dat op 29 juni 1756 ingenomen werd. De Britten werden eruit verdreven dank zij de artillerie van kolonel Rochambeau die wegens zijn verdiensten generaal en hertog zou worden.
Richelieu vierde de overwinning met een buffet. Zijn kok maakte met wat voorhanden was een nieuw sausje dat het onmiddellijk 'deed'. Ze werd sauce mahonnaise of saus van Maó genoemd. De kok zou er zelfs look in verwerkt hebben. Al snel werd de naam verfranst tot sauce mayonnaise en later afgekort te mayonnaise.
De saus veroverde de wereld. In Spanje heeft men het over salsa mahonesa om de herkomst te benadrukken, ook wel mayonesa genoemd, terwijl de Catalanen het hebben over maionesa. In Vlaanderen en Nederland heeft men het over mayonaise, in tegenstelling met het Franse mayonnaise met één -n- geschreven.

Er wordt ook wel beweerd dat de naam zou ontleend zijn aan het Franse werkwoord manier dat handelen betekent en verwijst naar het inspannende klopwerk, het Franse moyeu dat eierdooier betekent, Franse steden Mayenne en Bayonne of het Ierse Count Mayo. Daarop wens ik niet in te gaan.


03-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIJK VAN LÉON (eerste keer) (901-1037) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN LÉON (eerste keer) (910-1037)



De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld.

-Garcia I, zoon van Alfonso III, laatste heerser van het rijk van Asturias (910-914);
-Ordoño II, broer (910-924);
-Fruela II, broer (924-925);
-Alfonso IV el Monje, neef, zoon van Ordoño II (925-930);
-Ramiro II, broer (930-950);
-Ordoño III, zoon (950-955);
-Sancho I el Gordo, neef, zoon van Ramiro II (955-967);
-Ramiro III, broer (967-984);
-Bermudo II el Gotoso, achterneef, zoon van Ordoño III (984-999);
-Alfonso V el Noble, zoon (999-1027);
-Bermudo III, zoon (1027-1037).

02-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BACALLÁ AMB POMA I ALIOLI DE MEL [gastronomie]
BACALLÁ AMB POMA I ALIOLI DE MEL (kabeljauw met appel en honingalioli)



1. Ingrediënten en hulpmiddelen:
1. 1. Ingrediënten:
1. 1. 1. Bacallá:
-vis: 800 gram geweekte bacallá
-kruiden:
     -1,50 theelepel verse tijm
     -10 witte peperbolletjes
     -1 laurierblad
-allerlei:
     -visfumet
     -4 eetlepels boter
1. 1. 2. Poma:
-groenten: 3 grote sjalotten
-kruiden:
     -mespunt kaneel
     -zout
     -fijngehakte bladpeterselie
-allerlei:
     -3 appelen golden delicious
     -10 eetlepels kookvocht van de bacallá
     -1 eetlepel boter
     -10 centiliter
     -volle melk
1. 1. 3. Alioli de mel:
-ingrediënten:
     -zie bereiding van alioli (looksaus), elders op de site
     -3 eetlepels honing
1. 2. Hulpmiddelen voor de aliolo de mel:
-mortier
-vijzel

2. Werkwijze:

2. 1. 1. Alioli de mel:
-bereid de alioli: zie bereiding van alioli (looksaus), elders op de site
-voeg honing toe
2. 1. 2. Bacallá:
-vul een diepe pan met 3 centimeter visfumet
-voeg boter, peperkorrels en laurier toe
-laat 10 minuten zachtjes koken

-leg de bacallá in de pan
-laat 15 minuten zachtjes koken
-neem de bacallá uit de pan
-houd de bacallá warm
-houd 10 eetlepels kookvocht bij
2. 1. 3. Poma:
-stoof fijngehakte sjalotten in boter in een pan
-voeg 3 fijngehakte appelen toe. Kruid met kaneel. Laat 10 minuten zacht koken met deksel op pan
-voeg visfumet toe. Laat 10 minuten zachtjes koken zonder deksel
-voeg melk toe en kruid met zout. Laat inkoken 
2.1.4. Schikken en grillen:
-schik de appelen in een ondiepe vuurvaste ovenschotel. Bestrooi met peterselie
-schik de bacallá op puree. Leg flinterdunne schijfjes van een appel op de bacallá
-bedek bacallá en schijfjes appel met honingalioli
-zet onder grill tot de honingalioli bruin kleurt

01-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GEEN SPAANSE PESETA ZONDER CATALUNYA; MEER ZELFS, GEEN SPANJE ZONDER CATALUNYA [geschiedenis en muntwezen]
GEEN SPAANSE PESETA ZONDER CATALUNYA; MEER ZELFS, GEEN SPANJE ZONDER CATALUNYA



Van 19 oktober 1868 tot 1 januari 2002 was de peseta de officiële munt van Spanje. Daarna werd hij vervangen door de euro: De koers van 1 euro bedroeg 166,386 pesetas.

Toch was dit niet de eerste keer dat de peseta in (een deel van) Spanje gebruikt werd. Tijdens de Franse of Napoleontische Overheersing in het begin van de negentiende eeuw werden in Barcelona pesetas geslagen. 2 stukkeen: een stuk van 2,50 pesetas in 1808 en een stuk van 1,00 peseta in 1809.
Zelfs die munten waren niet de eerste pesetas in Spanje. In de achttiende eeuw werd een stuk van 2 ral, real in het Castiliaans, peseta genoemd. Men kan nog verder in de tijd teruggaan. Tijdens de Guerra Civil Catalana, een oorlog tijdens de tweede helft van de vijftiende eeuw, tussen de Generalitat of het Catalaanse parlement en Joan sense Fe, graaf van Catalunya en koning van Aragón en Valencia en vader van Fernando el Católico, grootvader van Carlos V, waren er munten die peseta genoemd werden.

Peseta is afgeleid van het Catalaanse
peceta, verkleinwoord van peça of stuk, muntstuk bij uitbreiding. Munten werden geslagen in een seca. Het woord is afgeleid van het Arabische sekka of sikka, huis waar munt geslagen wordt.
De Seca van Barcelona bevond zich niet ver van de kerk van Santa Maria del Mar. Het gebouw stond waar nu een huizenblok dat begrensd wordt door de Carrer dels Flassaders, de Carrer de les Mosques, de Carrer de la Seca en Carrer de la Cirera, is. Nu nog kunnen 2 overblijfselen waargenomen worden.
Vanuit de Carrer de la Seca is men een negentiende-eeuwse schoorsteen te zien. In de Carrer dels Flassaders valt een wapenschild van de Bourbóns uit het begin van de achttiende eeuw op.
Barcelona had een Seca van de dertiende eeuw tot 1715 toen ze na de Guerra de Succesió of opvolgingsoorlog tussen Catalunya én de Oostenrijkse Habsburgers en de Spaanse Borbóns opgedoekt werd. Van 1808 tot 1879 was de Seca opnieuw in gebruik.

Het invoeren van de peseta als Spaanse eenheidsmunt gebeurde onder de dictatuur van generaal Serrano Domínguez, een eerste militaire 'interludium' in de geschiedenis van Spanje. Initiatiefnemer was Laureà Figuerola, minister van Financiën. Het zal wel geen toeval geweest zijn dat hij Catalaan was. 

Vaak, meestal wordt beweerd dat Spanje ontstaan is toen door het huwelijk van de Reyes Católicos Castilla en Groot-Catalunya onder de leiding van één persoon, lees één echtpaar gekomen zijn; Vreemd. Éen van de redenen om van een land te kunnen spreken, is een eenheidsmunt. Die kwam er pas met de eerste Spaanse peseta in 1869.



26-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CATALUNYA EN ADOPTIE- EN GELIEFDE ZONEN [traditie]
CATALUNYA EN ADOPTIE- EN GELIEFDE ZONEN



Plaatselijke besturen in Catalunya kunnen aan personen die van uitzonderlijk belang zijn of waren voor een gemeente, de titel van fill predilecte, meest-geliefde of lievelingszoon, of fill adoptiu of adoptiezoon toekennen. De titels worden slechts uitzonderlijk toegekend. Niet zelden wordt de toekenning gevisualiseerd door een gebouw, een plaats, een monument of een straat naar de bijzondere zoon te noemen.
Het verschil tussen fill predilecte en fill adoptiu is klein. Om fill predilecte te kunnen worden moet men in de gemeente geboren zijn. Een fill adoptiu is niet in de gemeente geboren, maar kan er wel wonen of gewoond hebben.


25-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAMBES A LA PLANXA [gastronomie]
GAMBES A LA PLANXA (gambas op een hete plaat)



1. Ingrediënten:
-schaaldieren: 24 zoutwatergambes
-kruiden: zeezout
-allerlei:
     -extra-virgen-olijfolie
     -citroensap

2. Werkwijze:
-knip het harnas van de gambes op de rug door. Verwijder het darmkanaal
-bestrooi de gambes met zout. Besprenkel ze met olie. Laat zout en olie 15 minuten inwerken
-doe weinig olie in de pan. Verwarm de pan tot de olie rookt
-leg de gambes in de pan. Draai ze om. Gaar ze tot de kern niet meer glazig is. Besprenkel ze net vóór het einde van de baktijd met citroensap
-dien onmiddellijk op

3. Allerlei
De ideale gambes zijn die van Palamós uit het noordoosten van Catalunya. Ze komen voor in 3 groottes: klein, middelmatig en groot. De ideale periode om ze te eten is april, mei en begin juni

24-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UNA PESSETA DE BARCELONA [geschiedenis en muntwezen]
Klik op de afbeelding om de link te volgen
UNA PESSETA DE BARCELONA



Dit briefje van
una pesseta of één peseta werd door het Ajuntament de Barcelona of het stadsbestuur van Barcelona uitgegeven sinds 13 mei 1937 tijdens de zogenaamde Guerra Civil. Het was een geldig betaalmiddel. De afmetingen: 10,00 centimeter bij 5,90 centimeter. Afgedrukt exemplaar dateert van 1 juni 1937 en draagt Serie A 993,042 als nummer.
De afbeelding links toont het wapenschild van Barcelona met daaronder een Middeleeuws schip. Het gevierendeelde schild toont linksboven en rechtsonder het kruis van Sant Jordi of de heilige Joris die de patroonheilige van Barcelona en Catalunya is, en rechtsboven en linksonder een deel van de Senyera of Catalaanse vlag. Het schip verwijst naar de Middeleeuwen toen Catalunya met Barcelona als hoofdstad een Middellandse Zeemacht die het vooral in het westelijke deel van de Middellandse Zee voor het zeggen had, was.
Zonder Catalunya zou Spanje nooit een peseta gehad hebben. Dit is dan weer een ander verhaal.

23-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IS PERSONA NON GRATA JUAN CARLOS ANTI-DEMOCRAAT EN FASCIST?! [actualiteit, politiek, monarchie en fascisme]
IS PERSONA NON GRATA JUAN CARLOS ANTI-DEMOCRAAT EN FASCIST?!



De gemeenteraad van stadje Berga in Catalunya heeft op 3 mei 2012 2 belangrijke beslissingen genomen:
-Juan Carlos is persona non grata verklaard omdat hij in 1975 na de dood van Franco op niet-democratische wijze koning van wat Spanje genoemd wordt, geworden is;
-aan Franco wordt de titel van 'adoptiezoon' van Berga die hij op 17 juli in 1962 gekregen heeft, ontnomen.
De stemming gebeurde als volgt:
-voor: Candidatura d'Unitat Popular, independistische, niet separatistische Catalaanse partij die ijvert voor de onafhankelijkheid van Catalunya. Heeft een volk of natie geen recht op zelfbeschikking?!;
-onthouding: CiU, overwegend-katholieke rechtse partij, en PSC, Partit dels Socialistes de Catalunya, socialistische partij;
-tegen: Partido Popular, extreem-rechtse katholieke partij die opvolger én dus erfgenaam is van de Alianza Popular die op haar beurt opvolger was van Falange en Movimiento, extreem-rechtse en fascistisch-francistische partijen.



Gaat het om terechte beslissingen? 2 keer ja. 2 keer volmondig ja zelfs.

Dat Juan Carlos in 1975 na de dood van Franco op niet-democratische wijze koning van wat Spanje genoemd wordt, geworden, staat vast.
Juan Carlos is na de dood van Franco geen koning geworden in opvolging van Alfonso XIII, zijn grootvader, die in 1931 als koning afgetreden is en Spanje zonder enige verplichting verlaten heeft. Hij is koning geworden omdat hij door dictator, fascist en massamoordenaar Franco tot zijn opvolger aangeduid was.
Kon Juan Carlos Franco wettelijk gezien opvolgen? Neen. Franco was immers het hoofd van een dictatuur dat door een staatsgreep van het leger met steun van kerk, adel en grootgrondbezitters en niet door een Guerra Civil of burgeroorlog de macht genomen heeft en de democratisch-gekozen regering opzij geschoven heeft, lees opgesloten of vermoord. Dat het Spanje van Franco vanaf 1939 door het overgrote deel van de landen met de USA, een andere werelddictator, erkend is, doet niets ter zake. Franco is immers zonder de steun van het Spaanse volk, lees verkiezingen, maar wel met de steun van Duitsland, Italië en Portugal, fascistische landen bij uitstek, aan de macht gekomen.
Kan Juan Carlos beschouwd worden als de opvolger van Alfonso XIII? Neen. Alfonso is in 1931 vertrokken omdat links en gematigd rechts de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen hebben. Door die vreemde keuze heeft Alfonso zichzelf buitenspel gezet. Alfonso voelde zich wie-weet-waarom op zijn lul getrapt: weet wel dat die lul het belangrijkste werkorgaan van koningen is omdat het dient om zich voor te planten en hun geslacht te bestendigen en zich in de veel te veel vrije tijd met vrouwelijke gezelschap bezig te houden. Alfonso had zijn koningschap laten afhangen van een overwinning van rechts, te weten, kerk, adel en andere rijken. Door na de nederlaag Spanje te verlaten en door geen oplossing voor ‘zijn’, lees het koninklijke, probleem te zoeken pleegde hij niets anders dan hoogverraad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de democratisch-verkozen Frente Popular hoogverraad gebruikte om monarchie af te schaffen.

Aan Franco wordt de titel van adoptiezoon van Berga, die hij in 1962 gekregen heeft, ontnomen. Spanje heeft de gewoonte om personen die niet in de gemeente geboren zijn of gewoond hebben, op basis van verdiensten tegenover die gemeente, tot adoptiezoon te verheffen.
Franco is lang niet alleen te Berga tot adoptiezoon uitgeroepen. Iets doen tegen Franco stond van 1936 tot en met 1975 en staat misschien zelfs nog na 1975 tot en met vandaag gelijk met een misdaad. Voor de 2 religies van het dictatoriale Spanje moest iedereen en alles wijken. Die religies: fascisme die bijna of misschien zelfs helemaal tot een Franco-cultus uitgegroeid was, en de katholieke, armopstekende kerk.



Is Juan Carlos fascist? Ik kan de vraag niet negatief beantwoorden.
Alfonso XIII, grootvader van Juan Carlos, heeft Franco na de overwinning in 1939 gelukgewenst. Juan Carlos heeft zich nooit van die verklaring gedistancieerd.
Juan Carlos is met de goedkeuring van zijn vader in dictatoriaal Spanje door Franco en dus het fascisme opgevoed. Franco kan beschouwd worden als ‘stiefvader’ van Juan Carlos. Juan Carlos heeft genegenheid voor Franco gehad. Juan Carlos heeft gediend in het Spaanse leger. Juan Carlos heeft zich nooit van ook maar één van voorgaande elementen gedistancieerd.
Juan Carlos heeft tijdens het francisme Franco meer dan eens vertegenwoordigd: tijdens binnenlandse activiteiten, op buitenlandse reizen, … Juan Carlos heeft tijdens het francisme Franco meer dan eens als staatshoofd vervangen en was dan ook in se hoofd van een dictatoriale, fascistische stad. Juan Carlos heeft zich hiervan nooit gedistancieerd.
Juan Carlos is in 1975 Franco opgevolgd door te zweren op de wetten van de Movimiento en de bijbel. Na Francos dood heeft hij meermaals zijn graf in de Valle de los Caídos bezocht, onder meer in aanwezigheid van Francos weduwe. Juan Carlos heeft zich hiervan nooit gedistancieerd.
Juan Carlos heeft de opstand van het leger onder kolonel Tejero op 23 februari 1981 veroordeeld door erop te wijzen dat het leger zich niet met politiek moest bezig houden. Juan Carlos heeft echter nagelaten om die opstand van Tejero, gepleegd met (al dan niet verdoken) steun van het nog steeds rechtse en dus fascistische leger te veroordelen. Juan Carlos heeft dit laatste nooit betreurd.
Kortom, Juan Carlos heeft het fascisme waarvan hij een van dé personen was, nooit verloochend. Juan Carlos kan niet anders dan fascist zijn.

Is Juan Carlos democraat? Ik kan de vraag niet positief beantwoorden.
Wie voor monarchie, fascisme en meeheulende katholieke kerk is, kan geen democraat zijn. Wie voor monarchie, fascisme en meeheulende katholieke kerk is, kan nooit democraat zijn. Hopelijk krijgt de houding van Berga navolging, niet alleen in Catalunya, maar ook in wat Spanje genoemd wordt.



Hopelijk krijgt de houding van Berga navolging, niet alleen in wat Spanje genoemd wordt, maar ook in Europa. Hopelijk krijgt de houding van Berga navolging, ook en vooral in Europa.
De Europese Unie die alles wat naar nazisme stinkt, veroordeelt en met wetten ongedaan probeert te maken, laat toe dat Spanje Franco blijft koesteren. Nee, dit zijn niet zomaar woorden. De Partido Popular die Spanje ‘bestuurt’, is immers erfgenaam van het fascistische francisme. Weg ermee.
Weg met monarchie én Juan Carlos en weg met francisme én Partido Popular zijn de enige mogelijkheden om meer dan vijfenzeventig jaren na het begin van de zogenaamde Guerra Civil tot een democratisch Spanje te komen.

22-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RECONQUISTA IN JAARTALLEN [geschiedenis]
RECONQUISTA IN JAARTALLEN



Onderstaande lijst is een samenvatting in data van de Reconquista of zogenaamde herovering van Spanje. Die herovering is van noord naar zuid verlopen en gebeurde sneller in het binnenland dan langs de Middellandse Zeekust. De lijst is uiteraard onvolledig en vraagt dan ook om vervollediging.
Ik heb het over Reconquista gehad. De term is onjuist gekozen. Van Reconquista zou er sprake kunnen geweest zijn indien de Visigoten die in 711 in de Slag van Guadalete door de Moren verslagen waren, hun gebied zouden hebben willen terugwinnen. Van de Visigoten was echter niet langer sprake. Het gebied dat  Asturisch, Catalaans, Leonees, Navarrees, Castiliaans of Aragonees zou worden, is veroverd op de Moren die de wettelijke eigenaars waren. Dus verovering zonder her- of Conquista zonder re-.
Beweren dat de zogenaamde Reconquista begonnen is in 722 met de overwinning van de Asturiër Pelayo in de Slag van Covadonga, klopt niet. In die slag heeft Pelayo er alleen maar voor gezorgd dat zijn minirijkje niet door de Moren bezet werd.

785: Girona;
800: Santiago de Compostela;
901: Barcelona;
845: Astorga, Tuy;
854: Léon;
864: Burgos;
881: Sahagun;
884: Grañon;
889: Cardena;
893: Zamora;
899: Raga en Simanca;
900: Toro;
912: Clunia, Osma, Roa;
940: Sepúlveda;
1045: Calahorra;
1084: Arguedan;
1085: Toledo;
1089: Montearagón, Monzon;
1096: Huesca;
1091: Castellar;
1118: Zaragoza;
1119: Tudela;
1148: Tortosa;
1149: Fraga, Lleida;
1157: Calatrava;
1170: Albarracin, Teruel;
1177: Cuenca;
1200: Coria;
1220: Badajoz;
1227: Cáceres;
1229: Mallorca;
1232: Menorca;
1335: Eivissa;
1236: Córdoba;
1238: Valencia;
1243: Murcia;
1245: Denia;
1246: Cartagena, Jaen;
1248: Sevilla;
1263: Cádiz;
1410: Antequera;
1483: Lucena;
1486: Loja, Moclin;
1487: Málaga, Velez Málaga;
1489: Almería, Baza, Guadix, Solobreña;
1485: Cártama, Ronda;
1492: Granada (2 januari).

21-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.JUAN CARLOS, MONARCHISTISCH PROFITARIAAT EN INCONSEQUENTIE [actualiteit, politiek, monarchie en fascisme]
JUAN CARLOS, MONARCHISTISCH PROFITARIAAT EN INCONSEQUENTIE



April 2012 is niet de maand van Juan Carlos, bij de 'gratie' van god en het fascisme koning van wat Spanje genoemd wordt, geweest. Toch zal hij alle heisa overleven. Hij is immers niet voor niets een Borbón of Bourbon. Dat geslacht dat denkt dat het blauw bloed heeft, is al meer dan eens ‘eigenaar’ van Spaanse kroon en troon en voorbeeld van wat gelegaliseerde uitbuiting genoemd wordt, geweest.

Op 16 april 2012 titelde Het Nieuwsblad: Spanje in crisis, koning jaagt op olifanten. Het is inderdaad vreemd dat een koning op olifanten gaat jagen terwijl ‘zijn’ land in de problemen verkeert.
Vreemd is dat Het Nieuwsblad pas op 16 april 2012 leek te beseffen dat Spanje in een zware politieke crisis verkeert. Spanje verkeert al eeuwen in crisissen. Of is het één enkele eeuwenlange crisis?
Ik denk aan de Habsburgers en Karel V die als conquistador-par-excellence verantwoordelijk is voor de Centraal- en Zuid-Amerikaanse genocide, Filips II die Spanje meer dan eens in faling liet gaan en Carlos II die door de fout van zijn hele Habsburgse geslacht én inteelt ‘zijn’ land verkwanseld heeft aan en zoon van Louis XIV en dus aan de Bourbons. Ik denk aan de Borbóns of Borbós, in Frankrijk Bourbons genoemd, en het verlies van de overzeese bezittingen op het einde van de negentiende eeuw, het heulen met de dictaturen van Miguel Primo de Rivera en Franco die Hitler verafgoodde, en de neofascistische regeringen van de Partido Popular op het einde van de twintigste en in het begin van de eenentwintigste eeuw.
De hele door mij erg beknopt samengevatte periode die in 1516 met Karel V die beruchter dan beroemd was, begonnen is, is er steeds weinig, zeg maar bijna geen aandacht besteed aan het lot van de gewone mens, dat meer dan betreurenswaardig was en dat eigenlijk nog steeds is.
Eigenlijk was het Het Nieuwsblad te doen om -en ik citeer opnieuw uit de krant van 16 april 2012- koning Juan Carlos die op luxesafari ten val kwam en z’n heup brak. Dat voor de Spanjaard geheime tripje heeft maar liefst 46.000 euro gekost. Dit klopt spijtig genoeg niet. Dit klopt spijtig genoeg helemaal niet. 46.000 euro is wat Juan Carlos’ reis en verblijf gekost hebben. In dat exorbitante bedrag zijn echter de kosten van lijfwachten en eventuele maîtresse(s) niet inbegrepen. Juan Carlos wist dat hij met die reis over de schreef zou gaan: De trip stond immers niet eens in de officiële agenda. Ik hoor monarchisten van wie er in wat België zoveel te veel zijn als er zijn en dus a- en zelfs antidemocraten verkondigen dat ook een koning recht heeft op privacy. Vergeet het: de enige taak van een koning die in moderne tijden bij de gratie van (een deel van) het volk op een troon zit zoals een kind op zijn kakstoel, is dat volk te vertegenwoordigen en te helpen. Dat Juan Carlos zijn heup gebroken heeft, komt er nog bij. Net als de ermee samenhangende extra-kosten overigens: kosten voor hospitaalverblijf en bewaking en wat hij wel ditjes en datjes zal noemen, maar voor de gewone mens een fortuin betekent.
Van scrupules heeft Juan Carlos geen blijk gegeven:
-foefelen met zijn agenda met als enige redenen zijn gebrek aan staatszin te verbergen en zijn desinteresse voor het lot van zijn ‘onderdanen’ te verbergen;
-lak hebben aan de doelstellingen van het WWF. Van de Spaanse afdeling van het World Wildlife Fund is hij erevoorzitter. Dode Afrikaanse dieren zullen het geweten hebben;
-op 19 april 2012 titelde Het Nieuwsblad: Zeldzaam bij royals: Juan Carlos excuseert zich. De krant gaat verder en citeert Juan Carlos die zeker niet voor het eerst in zijn (koninklijke) leven liegt: Het spijt me zeer. Ik maakte een fout. Het zal niet meer gebeuren. Deze verontschuldiging die TVE-Europa uitgezonden heeft, duurde nog geen minuut. Daarna praatte Juan Carlos verder over andere dingen. Of hoe het hoofd van een land liegen slechts als een fait-divers beschouwt;
-Het Nieuwsblad op 20 april 2012: Juan Carlos ging jagen met zijn maítresse, de Duitse prinses-door-huwelijk Corrina zu Sayn-Wittgenstein. Hiervoor heeft Juan Carlos die door kerk en fascisme op handen gedragen werd en wordt, zich niet verontschuldigd. Ach ja, kerk en staat hebben steeds samen geheuld om de gewone mens klein, bijna niet-bestaand zelfs te houden.

Juan Carlos, koning van wat Spanje genoemd wordt, is niets anders dan een a-, zelfs antidemocraat die het niet verdient om over anderen te heersen. Zijn hele leven bijna, van voor zijn koningschap reeds, heeft Juan Carlos blijkt gegeven van niets anders dan a-, zelfs antidemocratie.
Dit is echter een ander verhaal.

20-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIJK VAN NAVARRA (800-1094) [geschiedenis en stamboom]
RIJK VAN NAVARRA (800-1094)



De naam van de heerser en eventueel de toenaam, de familieband met de voorganger en de regeerperiode worden vermeld.

-Iñigo Arista (800-851);
-García Iñiguez, zoon (851-882);
-Fortún Garcés el Monje, zoon (882-905);

-Sancho Garcés I, geen band met vorige dynastie (905-925);
-García Sánchez I, zoon (925-970);
-Sancho Garcés II Abarca, zoon (970-994);
-García Sanchez II el Temblón, zoon (994-1004);
-Sancho Garcés III el Grande, zoon (1004-1035);
-García III, zoon (1035-1054);
-Sancho IV de Pañalén, zoon (1054-1076);
Sancho V, zoon (1076-1094).
Na Sancho V wordt het rijk van Navarra het rijk van Navarra en Aragón.



19-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR [literatuur en geschiedenis]
NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR



5 inwoners van Spanje wonnen de Nobelprijs voor de Literatuur. José Echegaray y Eizaguirre (1833-1916) won de prijs voor zijn drama in 1904. Jacinto Benavente y Martinez (1866-1954) won de prijs voor zijn drama  in 1922. Juan Ramón Jimenez (1881-1958) won de prijs voor zijn poëzie in 1956. Vicente Aleixandre y Merlo (1898-1984) won de prijs voor zijn poëzie in 1977. Camilo José Cela (1916-2002) won de prijs voor zijn proza in 1989.

Spaanssprekende schrijvers die de prijs wonnen, waren de Chileense Gabriela Mistral in 1945, de Guatemalteek Miguel Ángel Asturias in 1967, de Colombiaan Gabriel García Márquez in 1982, de Mexicaan Octavio Paz in 1990 en de Peruaan Mario Vargas Llosa in 2010.


18-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EBRE 1 [gedicht]
EBRE 1



water vloeit vragend voorbij. geen worsteling.
geen gevecht naast een verlaten vlakte die
verbergt. geen woord hoger dan het andere
dat niet Catalaans klinkt. geen wind. stilte
slechts. sierlijkheid. statigheid. een draaikolk
aan de buitenkant van een bocht. een kasteel
dat gekarteld overleeft. de loodrechte leegte

van een vreemde sprong. zonder speelsheid.
een herkenbare kreet die elke dag zal blijven
kwellen. zelfdoding. een terras tussen tranen
die traag toch nog voor altijd blijven zullen.
verweesde stenen die steeds al gedreigd
hebben om te verpletteren. herhaaldelijk
vallen vóór het (her)opstaan. aan water dat

vruchtbaar blijft, een overbodige mirador.
een tafel met twee stoelen. één voor mij
(zwarte wijn uit een gebarsten karaf. of is

het rood? bloed
                      rood? bloed? laveloos leven
of doder nog aanwezig blijven. wijn. vi negre:

geen azijn die wonden nooit helen kunnen).
de andere voor de voorbeeldige vechter
die
verdwenen nooit vergeten worden zal.

-o-o-o-o-o-

1. "Ebre" is Catalaans voor Ebro.
2. "Ebre 1" vindt zijn inspiratie bij de Slag van de Ebre die het begin van einde van de Guerra Civil inleidde. De Slag van de Ebre begon op 25 juli 1938 en eindigde op 15 november 1938. Meer informatie: http://usuaris.tinet.cat/cebe.
3. Uit een dichtbundel in voorbereiding. Bovenstaand gedicht zal in het (late) najaar 2012 verschijnen in "Stenen spreken meer dan woorden" met als ondertitel "gedichten over Corbera d’Ebre / zomer en herfst van 1938 / franquisme dat fascisme is", die deel zal uitmaken van de dubbeldichtbundel "Niemand zegt het alfabet op".








Inhoud blog
  • NIEUWE BIJDRAGEN EN AANPASSINGEN
  • NOG STEEDS FRANQUISTISCH EN DUS ONDEMOCRATISCH SPANJE [politiek en geschiedenis]
  • BARçA EN DE SENYERA [sport en politiek]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (13) [taalgebruik]
  • "ANEKDOTES LEGENDES EN ANDERE GESCHIEDENISSEN OVER HET BARCELONA BINNEN DE VROEGERE MIDDELEEUWSE OMWALLING" (een boek over Barcelona) [boek]
  • BAUDOUIN (OF IS HET BALDUIDO), FABIOLA EN FRANCO [geschiedenis en monarchie]
  • JUAN CARLOS EN POLITIEK GEHEUGENVERLIES [actualiteit en monarchie]
  • BARCELONA EN CARLOS RUIZ ZAFÓN [literatuur]
  • "ÉÉN" VAN DE VRT EN TENDENTIEUZE BERICHTGEVING [actualiteit]
  • JUAN CARLOS VERGIST ZICH STEEDS WEER VAN VROUW [actualiteit]
  • MALLORCA WORDT STORT [actualiteit]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (12) [taalgebruik, algemene kennis en sport]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (11) [taalgebruik en sport]
  • 'SPAANSE' KONINGEN OP DE PORTUGESE TROON [geschiedenis en stamboom]
  • POBLE VELL 2 [gedicht]
  • ARABISCHE WOORDEN IN HET CASTILIAANS [taalinvloeden]
  • ARABISCHE PLAATSNAMEN IN HET CASTILIAANS [taalinvloeden]
  • OLYMPISCHE SPELEN: CATALAAN DRAAGT SPAANSE VLAG [actualiteit, politiek en sport]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (10) [taalgebruik]
  • EBRE 1 [gedicht]
  • JUAN CARLOS, OLIFANTENMOORDENAAR EN VEEL MEER [actualiteit]
  • DE 'EENMAKING' VAN SPANJE [geschiedenis]
  • DE EERSTE 'REISGIDS' TER WERELD IN SANTIAGO DE COMPOSTELA [cultureel erfgoed]
  • SANFERMINES TE IRUÑEA, PAMPLONA VOOR DE CULTUURBARBAREN (3) [cultureel erfgoed]
  • SANFERMINES TE IRUÑEA, PAMPLONA VOOR DE CULTUURBARBAREN (2) [cultureel erfgoed]
  • SANFERMINES TE IRUÑEA, PAMPLONA VOOR DE CULTUURBARBAREN (1) [cultureel erfgoed]
  • KAREL V EN WETTELIJKE KINDEREN [geschiedenis]
  • RIJK VAN CASTILLA Y LÉON (derde keer, deel 2 of Trastámara) (1369-1558) [geschiedenis en stamboom]
  • CATALUNYA EN EEN BOOG UIT HET NEOLITHICUM [archeologie]
  • RIJK VAN CASTILLA (derde keer, deel 1) (1284-1369) [geschiedenis en stamboom]
  • KAREL V EN BASTAARDEN [geschiedenis]
  • VANILLE [gastronomie]
  • RIJK VAN CASTILLA Y LÉON (derde keer) (1230-1284) [geschiedenis en stamboom]
  • "BROEDER JACOB" OP WEG NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA [muziek en geschiedenis]
  • RIJK VAN CASTILLA (tweede keer) (1157-1230) [geschiedenis en stamboom]
  • TAPA EN PINTXO [gastronomie]
  • FRANQUISME EN KATHOLIEKE KERK: MEDEPLICHTIGEN TIJDENS DE GUERRA CIVIL [geschiedenis]
  • BLOODY MARY [gastronomie]
  • RIJK VAN LÉON Y CASTILLA (tweede keer) (1072-1157) [geschiedenis en stamboom]
  • WAREN DE CASTILAANSE INDIAS OOK CATALAANSE INDIAS? [geschiedenis]
  • RIJK VAN CASTILLA (eerste keer) (1065-1072) [geschiedenis en stamboom]
  • RIJK VAN LÉON (tweede keer) (1065-1109) [geschiedenis en stamboom]
  • GEEN HABSBURGS SPANJE? [geschiedenis]
  • BACARDÍ (RUM) [gastronomie]
  • GEDICHT VAN FEDERICO GARCÍA LORCA (2) [vertaalde poëzie]
  • DE MEZQUITA VAN CÓRDOBA [geschiedenis]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (10) [taalgebruik]
  • RIJK VAN LÉON Y CASTILLA (eerste keer) (1037-1065) [geschiedenis en stamboom]
  • GUERRA CIVIL EN EEN GEDICHT (4) VAN RAFAEL ALBERTI [vertaalde poëzie]
  • MAYONAISE [geschiedenis en gastronomie]
  • RIJK VAN LÉON (eerste keer) (901-1037) [geschiedenis en stamboom]
  • BACALLÁ AMB POMA I ALIOLI DE MEL [gastronomie]
  • GEEN SPAANSE PESETA ZONDER CATALUNYA; MEER ZELFS, GEEN SPANJE ZONDER CATALUNYA [geschiedenis en muntwezen]
  • CATALUNYA EN ADOPTIE- EN GELIEFDE ZONEN [traditie]
  • GAMBES A LA PLANXA [gastronomie]
  • UNA PESSETA DE BARCELONA [geschiedenis en muntwezen]
  • IS PERSONA NON GRATA JUAN CARLOS ANTI-DEMOCRAAT EN FASCIST?! [actualiteit, politiek, monarchie en fascisme]
  • RECONQUISTA IN JAARTALLEN [geschiedenis]
  • JUAN CARLOS, MONARCHISTISCH PROFITARIAAT EN INCONSEQUENTIE [actualiteit, politiek, monarchie en fascisme]
  • RIJK VAN NAVARRA (800-1094) [geschiedenis en stamboom]
  • NOBELPRIJS VOOR DE LITERATUUR [literatuur en geschiedenis]
  • EBRE 1 [gedicht]
  • AL-ANDALUS EN BEGRIPSVERWARRING [taal]
  • RIJK VAN ASTURIAS (718-910) [geschiedenis en stamboom]
  • GEDICHT VAN FEDERICO GARCÍA LORCA (1) [vertaalde poëzie]
  • GEDICHT VAN SALVADOR ESPRIU (2) [vertaalde poëzie]
  • PAUL JAMBERS EN FASCISME [uitspraak]
  • DE ZUILEN VAN HERAKLES OF DE STRAAT VAN GIBRALTAR [geschiedenis]
  • CANELONS AMB BACALLÀ I DENDROBRANQUIAT [gastronomie]
  • GEDICHT VAN JOSÉ ÁNGEL VALENTE (2) [vertaalde poëzie]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (9) [taalgebruik en sport]
  • CRISTOFOR COLOM OF COLUMBUS TE BARCELONA [geschiedenis]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (8) [taalgebruik en eten]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (7) [taalgebruik en sport]
  • GEDICHT VAN JOSÉ ÁNGEL VALENTE (1) [vertaalde poëzie]
  • GEDICHT VAN SALVADOR ESPRIU (1) [vertaalde poëzie]
  • TARIK EN/OF TARIK. OF IS HET TARIK EN TARIF? [geschiedenis en taal]
  • GEDICHT VAN JOSEP CARNER [vertaalde poëzie]
  • GEOGRAFISCHE INDELING VAN SPANJE [politiek]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (6) [taalgebruik en bouwkunst]
  • PATACÓ TARRAGONÍ OP DE WIJZE VAN TARRAGONA [gastronomie]
  • RIJKEN OP HET IBERISCHE SCHIEREILAND, MET UITZONDERING VAN PORTUGAL, TIJDENS DE RECONQUISTA [geschiedenis]
  • QUEIPO DE LLANO, FRANCO EN CAFÉ OF KOFFIE, VEEL KOFFIE [geschiedenis]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (5) [taalgebruik en sport]
  • BARCELONESE VROUWEN NA DE GUERRA CIVIL (DEEL 5) [proza]
  • BARCELONESE VROUWEN NA DE GUERRA CIVIL (DEEL 4) [proza]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (4) [taalgebuik en sport]
  • HEERSERS OVER CATALUNYA: PRIMERA REPÚBLICA (1873-1874), KONINGEN VAN SPANJE VAN HET HUIS VAN BORBÓN, DEEL 3 (1874-1931) EN SEGUNDA REPÚBLICA (1931-1939) [stamboom en 'aanverwante']
  • BARCELONESE VROUWEN NA DE GUERRA CIVIL (DEEL 3) [proza]
  • BARCELONESE VROUWEN NA DE GUERRA CIVIL (DEEL 2) [proza]
  • BARCELONESE VROUWEN NA DE GUERRA CIVIL (DEEL1) [proza]
  • PROZAWERKEN OVER SPANJE IN NEDERLANDSE VERTALING [literatuur]
  • SANT MARTÍ D'EMPÚRIES OF DE OUDSTE STAD VAN CATALUNYA [geschiedenis]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (3) [taalgebruik en sport]
  • GUERRA CIVIL EN EEN GEDICHT (3) VAN ANTONIO MACHADO [vertaald gedicht]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (2) [taalgebruik en sport]
  • ONNAUWKEURIGHEDEN OF ONJUISTHEDEN OVER CATALUNYA EN SPANJE (1) [taalgebruik en literatuur]
  • HEERSERS OVER CATALUNYA: KONINGEN VAN SPANJE VAN HET HUIS VAN NAPOLEON (1808-1813), VAN HET HUIS VAN BORBÓN, DEEL 2, (1813-1868) EN VAN HET HUIS VAN SAVOYA (1870-1873) EN INTERLUDIUM VAN HET LEGER (1868-1870) [stambomen en 'aanverwante']
  • VREEMDELINGEN VINDEN (...) [bekroond gedicht]
  • RIJPENDE MESTVAALTEN (...) [bekroond gedicht]
  • GEBAKKEN AARDE (...) [bekroond gedicht]
  • ALIOLI [gastronomie]
  • HET ZICHTBARE VERLEDEN VAN HET ROMEINSE BARCELONA [geschiedenis]
  • PROZAWERKEN OVER CATALUNYA IN NEDERLANDSE VERTALING [literatuur]
  • CERVANTESPRIJS [geschiedenis en literatuur]
  • GUERRA CIVIL EN EEN GEDICHT (2) VAN RAFAEL ALBERTI [vertaald gedicht]
  • DE RAMBLA VAN BARCELONA. OF MOET HET RAMBLES ZIJN? [geschiedenis en actualiteit]
  • VAL VAN BARCELONA (versie 1) [gedicht]
  • HEERSERS OVER CATALUNYA: KONINGEN VAN SPANJE VAN HET HUIS VAN BORBÓN, DEEL 1 (1700-1808) [stamboom]
  • ARA ÉS HORA D'ESTAR ALERTA! [geschiedenis]
  • WAAROM WORDEN IN SPANJE MISDADEN TEGEN DE MENSHEID ONBESTRAFT GELATEN (DEEL 3)?
  • GUERRA CIVIL EN EEN GEDICHT (1) VAN VENTURA GASSOL [vertaald gedicht]
  • HET BOMBARDEREN VAN BARCELONA TIJDENS DE GUERRA CIVIL [geschiedenis]
  • WAAR DE EINDER NA EEN KORTSTONDIG LEVEN VERF (...) [gedicht]
  • JESUCRIST [gedicht]
  • PA AMB TOMÁQUET [gastronomie]
  • BEDELAAR [gedicht]
  • MARTELAARS [gedicht]
  • PRENTKAART (2) [gedicht]
  • HIVERN [gedicht]
  • HEERSERS OVER CATALUNYA: KONINGEN VAN SPANJE VAN HET HUIS VAN HABSBURGO (1519-1700) [stamboom]
  • TOESCHOUWER [gedicht]
  • ERGENS [gedicht]
  • TARDOR [gedicht]
  • GIRONA (2) [gedicht]
  • EL CREADOR [gedicht]
  • GIRONA (1) [gedicht]
  • DE SPAANSE CONQUISTA EN RECONQUISTA 711-1492 - LUC CORLUY [boekbespreking]
  • ESTIU [gedicht]
  • OOIT [gedicht]
  • STEENHOUWER [gedicht]
  • PRIMAVERA [gedicht]
  • PRENTKAART [1] [gedicht]
  • WAAROM WORDEN IN SPANJE MISDADEN TEGEN DE MENSHEID ONBESTRAFT GELATEN (DEEL 2)? [actualiteit]
  • MOORDENAARS [gedicht]
  • BADER [gedicht]
  • WAAROM WORDEN IN SPANJE MISDADEN TEGEN DE MENSHEID ONBESTRAFT GELATEN (DEEL 1)? [geschiedenis en politiek]
  • HET "TAPÍS DE LA CREACIÓ" OF HET SCHEPPINGSVERHAAL VAN GIRONA [geschiedenis]
  • ADAM [gedicht]
  • PAS TOEN SPRAAK KWAM, BEGON TIJD EN GING IK (...) [gedicht]
  • PAU CASALS, CELLIST VOOR DE VREDE [kunst, geschiedenis en allerlei]
  • OPGANG EN ONDERGANG VAN DE BARCELONESE PATRONES EULÁLIA [geschiedenis]
  • HEERSERS OVER CATALUNYA: GRAVEN VAN BARCELONA EN KONINGEN VAN ARAGÓN EN VALÉNCIA VAN HET CASTILIAANSE HUIS VAN TRASTÁMARA (1412-1555) [stamboom]
  • COVA D'EN DAINA [gedicht]
  • AFRODITE [gedicht]
  • ESGLÉSIA PRERROMÁNICA [gedicht]
  • EL PORTAL DE LA VERGE [gedicht]
  • CASTELL DE LA FOSCA [gedicht]
  • DE DOOD VAN DICTATOR FRANCO, BARCELONA EN CAVA [geschiedenis]
  • RETRAT DE DONA [gedicht]
  • EL CAFÉ VILA DE GIRONA [gedicht]
  • 15 JANUARI 2012: MANUEL FRAGA, DE LAATSTE FRANQUISTISCHE MINISTER, IS DOOD [actualiteit]
  • AVOND DOCHTER SLAAPT IK ZIT OP TERRAS [gedicht]
  • NIT DE LLUNA A GIRONA [gedicht]
  • DONA A LA TERRASSA D'UN CAFÉ [gedicht]
  • PUIG D'ARQUES [gedicht]
  • MAS ROIG [gedicht]
  • HEERSERS OVER CATALUNYA: GRAVEN VAN BARCELONA EN KONINGEN VAN ARAGÓN VANAF 1162 EN VAN VALÉNCIA VANAF DE DERTIENDE EEUW VAN HET HUIS VAN DE GRAVEN VAN BARCELONA (874-1410) [stamboom]
  • ESGLÉSIA PRERROMÁNICA [gedicht]
  • ANATOMIE VAN EEN MOMENT - JAVIER CERCAS [boekbespreking]
  • MALAKON [gedicht]
  • PUIG DE SANT ANDREU [gedicht]
  • DAAR, HOTEL ANCORA [gedicht]
  • KAREL V EN ZIJN RECHTEN OP DE 'SPAANSE' TROON [geschiedenis]
  • DAAR, LA FOSCA [gedicht]
  • PALAMOS, SPANJE [gedicht]
  • DE CATALAANSE CAGANER OF DE 'ONGEGENEERDE KAKKER' [geschiedenis]
  • EMPORION [gedicht]
  • GRANADIJNSE ODE VOOR FEDERICO GARCÍA LORCA [gedicht; nieuwjaarswensen 2012]
  • CITATEN OVER SPANJE [literatuur en andere]
  • CITATEN OVER BARCELONA EN CATALUNYA [literatuur en andere]
  • SENYERA OF CATALAANSE VLAG
  • HEILIGSCHENNIS OF VERTREK NAAR CATALUNYA [romanfragment]
  • CATALUNYA. STEEDS MEER CATALUNYA. VISCA CATALUNYA! [onaf voorwoord]
  • COPYRIGHT

    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Rik Wouters.
    Ik ben een man en woon in Halle (Vlaanderen (dat spijtig genoeg een deel is van wat België genoemd wordt)) en mijn beroep is niet van belang.
    Ik ben geboren op 02/04/1956 en ben nu dus 67 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: literatuur, geschiedenis en kunst.
    Gegevens die op mijn adreskaartje staan: "Ik ben geen dichter om te dichten of voor te dragen, maar om te (over)leven", "anarchist", "artiest, dichter, prozaschrijver en literair criticus", "beeldend kunstenaar" en "catalanist en flamingant".
    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 05/08-11/08 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!