DE 'EENMAKING' VAN SPANJE
CASTILLA Y LÉON (huis van Trastámara): Deel 1: -Enrique II el Bastardo (1369-1379), stiefbroer van Pedro I el Cruel (1350-1369), ook wel el Justiciero genoemd (1369-1379); -Juan I de Castilla, zoon (1379-1390); -x Eleonor de Aragón, zuster van Martí I l'Humá van Groot-Catalunya; -Enrique (III); -Fernando (de Antequera), in Catalunya Ferran d'Antequera genoemd; -Enrique III el Doliente, zoon (1390-1404); -Juan II, zoon (1404-1454). Een woordje uitleg: -Enrique II was een natuurlijke zoon van Alfonso XI el Justiciero (1312-1350) en dus stiefbroer van Pedro I. Bastaarden en dus ook Enrique II hadden geen recht van opvolging. Enrique II heeft dan maar zijn stiefbroer vermoord om het huis van Trastámara op de Castiliaanse kaart te zetten. Hij was niet alleen usurpator, maar ook nog (broeder)moordenaar; -Het huwelijk van Juan II met Eleonor de Aragón, zuster van Martí l'Humá, zal belangrijk blijken; -Enige tijd na de dood van Juan II ontbrandde een strijd om de macht tussen de kinderen uit zijn twee huwelijken. Deel 2: -Juan II (1404-1554); -x Maria van Aragón; -Enrique (IV); -Isabel van Portugal; -Alfonso de Castilla; Isabel (I); -Enrique IV, el Impotente, ook wel el Liberal genoemd (1454-1474); -x Blanca de Navarra: geen kinderen; -x Juana de Portugal; -Maria de Castilla, ook wel "la Beltraneja" genoemd; -Isabel I la Católica, halfzuster (1474-1504), 'samen' met haar echtgenoot Fernando el Católico (1474-1504). Een woordje uitleg: -Enrique III heeft met Blanca de Navarra geen kinderen gehad. Hij beschuldigde haar dan maar van impotentie om te kunnen scheiden. Ze zal hertrouwen met de latere Joan II van Catalunya met wie ze kinderen zal hebben. Enrique IV hertrouwd met Juana de Porugal met wie hij één kind Juana zal hebben. Maria kreeg wegens de frapperende gelijkenis met Beltrán de la Cuva, 'eerste minister', de bijnaam la Beltraneja; -Nog tijdens het leven van Enrique IV was er een politieke en zelfs militaire strijd voor de opvolging tussen voorstanders van la Beltraneja enerzijds en die Isabel, de latere Católica, die na de dood van haar broer Alfonso het boegbeeld van haar familietak geworden was, anderzijds; -Isabel volgde uiteindelijk Enrique IV op. Deel 3: -Isabel I, la Católica (1474-1504); x Fernando V, el Católico, koning van Groot-Catalunya (1474-1516); -Juana de Aragón; -Juana de Aragón, ook wel la Loca genoemd (1504-1555). Een woordje uitleg: Juana volgde in 1504 haar overleden moeder op als koningin van Castilla y Léon.
GROOT-CATALUNYA (huis van Trastámara), OOK WEL ARAGÓN GENOEMD -Ferran I dAntequera - Fernando I (1412-1416), neef van Martí I l'Humá; -Alfons IV el Magnánim - Alfonso IV (1416-1458), zoon; -Joan II sense Fe - Juan II (1458-1479), broer; -Ferran II el Católic - Fernando (1479-1516), zoon; -Joana I dAragó, ook la Boja of de Waanzinnige genoemd - Juana (1516-1555), dochter. Een woordje uitleg: -Martí I stierf vóór Martí el Jove, zijn zoon en opvolger. Martí el Jove had slechts een natuurlijke zoon; -Om uit de impasse rond de opvolging te geraken werd de hulp ingeroepen van Papa Luna of paus Benedictus XIII (1394-1423). Hij bepaalde in het Compromís de Casp van 1410 dat de Castiliaan Fernando de Antequera opvolger werd van Martí I van wie hij in vrouwelijke lijn afstamde; -Ferran I of Fernando I was de zoon van Eleonor de Aragón, zuster van Martí l'Humá; -Juana volgde in 1516 haar overleden vader op als koningin van Groot-Catalunya.
Opmerkelijk is dat Juana en niet haar vader Fernando haar moeder Isabel opvolgde als koningin van Castilla y Léon. Dit kan niets anders betekenen dan dat Castilla en Groot-Catalunya niet één (koninkrijk) waren. Bij de de dood van Fernando in 1516 voegde Juana bij haar titel van koningin van Castilla die van koningin van Groot-Catalunya. ze was dus koningin van 2 koninkrijken. Over de regeerperiode van Juana bestaan zeker vanaf 1516 twijfels. De iure of van rechtswege was zij koningin van Castilla en Groot-Catalunya tot haar dood. De facto of feitelijk behoorde de macht toe aan haar zoon Carlos I of Carlos primero, ook wel Carlos V of Carlos Quinto, bij ons bekend als Karel V. Carlos is echter nooit koning van Spanje geweest. Voor Castilla heeft hij de eed afgelegd in Castilla zelf. Voor Groot-Catalunya dat een statenbond was, heeft hij 3 eden afgelegd: voor Aragón in Zaragoza, voor Catalunya in Barcelona en voor Valéncia in Valéncia. Sinds wanneer bestaat Spanje? Ik zou het niet weten. Feit is dat pas in de negentiende onder Isabel II die Reyna de las Españas genoemd werd, een gemeenschappelijke munt ingevoerd werd.
O ja, had Carlos recht op de 'Spaanse' troon? Neen. Isabel en Ferran, Reyes Católicos, zijn afstammelingen van de Trastámaras, bastaarden. Ferran is de (onrechtstreekse) opvolger in vrouwelijke lijn van de laatste echte heerser van Groot-Catalunya. Karel, noch zijn afstammelingen hadden dus recht op de tronen van Castilla en Groot-Catalunya. De (voorlopig-)laatste (?) opvolger in het rijtje is Juan Carlos. Hij zit op zijn Madrileense troon dan ook niet op de juiste plaats.
|