In Retie stond tijdens het voorbije weekend een eerder ongewoon onderwerp in de kijker in GC Den Dries.
Paul Stappaerts stelde er zijn nieuw boek voor: Retiese doodsbeeldekes, Van bidden naar aandenken. Zijn bronnen waren 12.000 doodsprentjes van zeven verzamelaars. Daaruit koos hij de 600 meest interessante prentjes om ze in zijn boek te bespreken. Doodsprentjes zijn geliefde verzamelobjecten en belangrijke bronnen voor de familiekunde. Zij weerspiegelen de volksaard, de volksdevotie maar ook het sociale en culturele leven van Retie tijdens de laatste 200 jaar. In die zin behoren zij tot het cultureel erfgoed van het dorp.
Geen aflaten meer, maar dankwoorden
In de loop der jaren werden bidprentjes steeds persoonlijker zegt Paul.
De overledene wordt rechtstreeks aangesproken, soms met een schets van zijn of haar leven. Het leven zoals het is geweest. Er verschijnen ook meer foto's van de overledene en zijn geliefde hobby, huisdier of prijsduif.
De evolutie van bidprentje tot aandenken is het meest opvallend bij de kinderprentjes. De auteur wijdt er een afzonderlijk hoofdstuk aan. Kindersterfte was vroeger een echte plaag. Vreemd genoeg mochten de ouders niet veel over hen treuren. Gestorven kinderen leefden immers zeker verder als engeltjes in de hemel.
Tegenwoordig verwoorden de ouders wel hun verdriet. Zelfs doodgeboren kindjes krijgen nu een doodsprentje en hun ouders mogen nu wel rouwen.
Doodsprentjes en Stambomen
Victor Bertels, geboren Retienaar, sprak namens de Kempische Genealogen tijdens de voorstelling van het boek. Doodsprentjes bieden bijkomende informatie naast de archieven bij het opmaken van stambomen.
Frieda Van Ravensteyn, conservator van het Gasthuismuseum van Geel stelde hun collectie van 200.000 bidprentjes voor. Deze bevat het oudste bekende bidprentje wereldwijd. Het museum stond het in bruikleen af voor de tentoonstelling van de Retiese Genealogen.
Paul A. Stappaerts, nonkel van de auteur, stelt de inhoud van het boek voor met een prachtige powerpoint presentatie. Tussendoor brachten de Gregorianen gregoriaanse liederen uit de vroegere lijkmissen ten gehore. Ten slotte beloofde Cis Schepens, voorzitter van de Retiese Genealogen, dat belangstellenden ook in 2018 op de steun van de vereniging mogen rekenen. Wij beschikken nu al over digitale gegevens van12.000 doodsprentjes en 40.000 Retienaars om stambomen te maken.
Tentoonstelling doodsprentjes
Naar aanleiding van de verschijning van het boek organiseerden de Retiese Genealogen ook een tentoonstelling van doodsprentjes. Enkele Retiese verzamelaars toonden er een selectie uit hun collectie. Ook het verband tussen doodsprentjes en stambomen werd er duidelijk in beeld gebracht. Wie op zoek was naar zijn roots kon terecht bij de digitale hulpmiddelen van de Genealogen. Michel Verbeek hielp hiermee de ganse dag belangstellenden op weg naar hun voorouders.
Het unieke bidprentje van Catharina Olij uit 1651 van het Geelse Gasthuismuseum was een andere blikvanger. Hans Adriaenssens kwam er speciaal voor uit Nederland. Ik heb er als verzamelaar van bidprentjes met zandlopers al heel veel over gelezen, maar het nooit in het echt kunnen bewonderen. Hij verliet de tentoonstelling als tevreden man. Tevreden waren ook de Retiese Genealogen met het succes van hun evenement waarvoor een paar honderd Retienaars opdaagden.
Willy Aerts
09-12-2017 om 07:13
geschreven door Gust A.
|